Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#401 27. 12. 2020 15:44

normální chlap
♥♥♥♥♥♥-

Re: Na každého jednou dojde

Judyna napsal(a):

mám docela problém s velkým písmenem v tomto slově

Ono to bohužel splývá, Bůh jako křesťanský bůh a bůh jako filosofická kategorie. Sám používám velké písmeno když je potřeba rozlišovat určité bohy, jako je Alláh, Bůh, Zeus, Baal-Zebab nebo Létající špagetové monstrum.

Není tady

#402 27. 12. 2020 16:21

rina
♥♥♥♥♥♥♥

LindaL. napsal(a):

Pokud nechce, aby se lidé zabíjeli, má jim v tom zabránit. Přesvědčit je, že je to špatně. Ale on na to kouká a patrně si spokojeně mne ruce. big_smile

Tak buď seš blbka, nebo o Bohu nic nevíš!
Podle mně teda kombinace obého, promiň!
Teda vlastně ne. Neřekla jsem nic nepravdivého, nebo urážlivého.

Klid v duši přeji všem.

Není tady

#403 27. 12. 2020 16:28

rina
♥♥♥♥♥♥♥

normální chlap napsal(a):

Vytrhl jsem to samozřejmě z kontextu (částečně), ale v Genesis je tohle napsané tam jak bůh říká Evě "své děti budeš rodit v bolestech".  Což je od něj taky docela surovost, klidně to mohl vymyslet tak, že děcko vyklopíš během pěti vteřin a ono se hned postaví na nohy a poběží za tebou, jako třeba tele.

A proč by měl "něco klidně vymýšlet" tak, jak si přeješ/představuješ ty? Troufáš si tvrdit, že jsi praktičtější, než ON? va

Klid v duši přeji všem.

Není tady

#404 27. 12. 2020 16:31

normální chlap
♥♥♥♥♥♥-

rina napsal(a):

A proč by měl "něco klidně vymýšlet" tak, jak si přeješ/představuješ ty? Troufáš si tvrdit, že jsi praktičtější, než ON? va

A taky nám mohl dát šestnáct prstů na rukou. Desítková soustava je z matematického hlediska celkem nevýhodná.

Není tady

#405 27. 12. 2020 16:39

rina
♥♥♥♥♥♥♥

Ty jsi určitě při rozdávání pokory a úcty chyběl... tongue

Klid v duši přeji všem.

Není tady

#406 27. 12. 2020 18:11

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

LindaL. napsal(a):

Judyna

Lindo, to snad ne. Já také nevěřím, ale ozývají se mé křesťanské kořeny, které říkají, že na víře samotné není nic špatného, pokud se ovšem člověk církví či sektou nenechá manipulovat. I kdyby nás Bůh stvořil (mám docela problém s velkým písmenem v tomto slově), za lidské činy je zodpovědný člověk sám. Si myslím.

S velkým písmenem jsem udělala zezačátku chybu. Poučila jsem se, že B jen, když je to objekt, který člověk uctívá, atd.  Pokud jde o víru – každá víra člověku něco přikazuje a určitým způsobem s ním manipuluje, nutí  ho v něco věřit, což je pro mě nepřijatelné.  Přikazovat mi mohli rodiče, když mě vychovávali (nanejvýš ještě učitel ve škole), nikdo jiný. A nejde jen o víru – také mi vadí různé příkazy a zákazy ve společnosti (nemyslím teď díky Covidu). Člověk by, podle mého názoru, měl být omezován co nejméně. Samozřejmě, pokud to zneužije, někomu ublíží, po zásluze potrestán.  A věřící – to je kapitola sama pro sebe. U těch věřících, které znám, jsem ještě neslyšela, když něco zkazili, že to je jejich chyba. Já, když něco zkazím, tak to přiznám. Oni ne.  Pro ně to znamená, že bůh to tak chtěl, muselo se to stát, atd. Je to pohodlné, shodit odpovědnost na někoho jiného.

Ano. Znám jich taky  takových dost. Ale myslím, že k tomuhle alibistickému postoji jim dopomáhá církev. V té já vidím to špatné. Ne ve víře. Je i hodně věřících, kteří do kostela nechodí a berou to poctivě.
Věřit přece můžeš v to, co chceš. Je to tvoje volba. Ovšem příslušník církve či sekty, ten už určitým způsobem manipulován je. Ale zase - záleží na konkrétním jedinci, jak moc se nechá. Záleží na svobodě ducha.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#407 27. 12. 2020 21:58

LindaL.
♥♥♥♥---

Judyna
Je i hodně věřících, kteří do kostela nechodí a berou to poctivě.

Ano, moje tety a babička takové byly. Byly věřící, ale do kostela nikdy nešly. Říkaly, že ke své víře kázání nepotřebují, což jim zazlíval dokonce i farář, o jejich kamarádkách ani nemluvím. Tehdy to mezi nimi patrně dělalo hodně zlé krve. Jednu dobu mě vychovávala babička a ta vždycky říkala, že nezáleží na tom, zda je pan farář spokojen, jak často člověk chodí do kostela nebo zda je věřící, ale na tom, jak žije a zda lidem neubližuje. Říkala, že víra není prostředkem k tomu, aby byl člověk  horší nebo lepší, protože to dobro nebo zlo v člověku buď je nebo není, nezávisle na víře. Byla to moudrá žena.

Není tady

#408 28. 12. 2020 0:52

Palomita
♥♥♥♥♥♥-

LindaL. napsal(a):

Judyna

Ano, moje tety a babička takové byly. Byly věřící, ale do kostela nikdy nešly. Říkaly, že ke své víře kázání nepotřebují, což jim zazlíval dokonce i farář, o jejich kamarádkách ani nemluvím. Tehdy to mezi nimi patrně dělalo hodně zlé krve. Jednu dobu mě vychovávala babička a ta vždycky říkala, že nezáleží na tom, zda je pan farář spokojen, jak často člověk chodí do kostela nebo zda je věřící, ale na tom, jak žije a zda lidem neubližuje. Říkala, že víra není prostředkem k tomu, aby byl člověk  horší nebo lepší, protože to dobro nebo zlo v člověku buď je nebo není, nezávisle na víře. Byla to moudrá žena.

Každý má v sobě dobrého i zlého psa. Silnější je ten, kterého víc krmí. stolt

Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Není tady

#409 28. 12. 2020 1:36

rina
♥♥♥♥♥♥♥

Ve své podstatě jsou to andělé, kteří nás chrání a démoni, kteří nás poňoukají ke zlému.
Komu se víc přikloníme/poslechneme ho, tomu sloužíme.
Podle toho se nám dostává "odměny".

Klid v duši přeji všem.

Není tady

#410 28. 12. 2020 11:20

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

LindaL. napsal(a):

Judyna

Ano. Proto jsem psala, že ve víře nic zlého nevidím a za lidské činy je zodpovědný člověk sám.
A co existuje katolíků, kteří pravidelně chodí do kostela a dávají najevo, že jsou lepší než ti, kteří nechodí. Slovo "pokora" jim neříká vůbec nic....

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#411 28. 12. 2020 11:23

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

rina napsal(a):

Ve své podstatě jsou to andělé, kteří nás chrání a démoni, kteří nás poňoukají ke zlému.
Komu se víc přikloníme/poslechneme ho, tomu sloužíme.
Podle toho se nám dostává "odměny".

Tak toto ne. Mně stačí moje vlastní svědomí.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#412 28. 12. 2020 11:48

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

LindaL. napsal(a):

LENNNA napsal(a):

LindaL. napsal(a):

Bůh? To znamená, že nás stvořilo něco, co chce, aby se lidé zabíjeli, nenáviděli, nechali se tím manipulovat? Psychopat?
Už jako dítě jsem nechápala, jak něčemu tak zlému může někdo věřit.

Tak tohle je síla, skoro jako bys měla z nějakého důvodu v sobě nenávist, protože takové myšlenky jsou fakt hustý va
Nejsem věřící, ale pokud Bůh existuje, tak zaručeně po nikom nechce, aby se zabíjel, nenáviděl atd. a byl psychopat. Tohle je fakt chorý uvažování.

Pokud nechce, aby se lidé zabíjeli, má jim v tom zabránit. Přesvědčit je, že je to špatně. Ale on na to kouká a patrně si spokojeně mne ruce. big_smile

Ty máš (podle mého) hodně zkreslené představy, jak Bůh funguje. Tohle je moc hezky podáno v knize CHATRČ. Ačkoliv nejsem věřící, je to jedna z nejkrásnějších knih vůbec. Tátovi unesou a zabijou maličkou dcerušku, on se sejde s Bohem (v knize vůbec není nazýván "Bůh" pro zajímavost) a chce po něm odpovědi, jak to mohl dopustit, když existuje. A Bůh ho vším provede.

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#413 28. 12. 2020 12:10

Palomita
♥♥♥♥♥♥-

LENNNA napsal(a):

Ty máš (podle mého) hodně zkreslené představy, jak Bůh funguje. Tohle je moc hezky podáno v knize CHATRČ. Ačkoliv nejsem věřící, je to jedna z nejkrásnějších knih vůbec. Tátovi unesou a zabijou maličkou dcerušku, on se sejde s Bohem (v knize vůbec není nazýván "Bůh" pro zajímavost) a chce po něm odpovědi, jak to mohl dopustit, když existuje. A Bůh ho vším provede.

No to je téma o kterém se určitě krásně čte a ještě lépe rozjímá, pokud se to nestane ve skutečnosti.

Není tady

#414 28. 12. 2020 12:58

rina
♥♥♥♥♥♥♥

Judyna napsal(a):

Tak toto ne. Mně stačí moje vlastní svědomí.

Není podstatné, jestli tomu věříš.
A svědomí ti dal Bůh a tyto duchovní bytosti ho velmi školí a prověřují.

Klid v duši přeji všem.

Není tady

#415 28. 12. 2020 15:45

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Je mi jasné, že pokud já něčemu nevěřím, neznamená to že to neexistuje. Ale pro mě je nepřijatelná myšlenka, že můj život někdo řídí, že mě školí a prověřuje.
Ale respektuji, že ty a fůra ostatních to mají jinak.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#416 28. 12. 2020 16:15

normální chlap
♥♥♥♥♥♥-

LENNNA napsal(a):

Ačkoliv nejsem věřící, je to jedna z nejkrásnějších knih vůbec. Tátovi unesou a zabijou maličkou dcerušku, on se sejde s Bohem (v knize vůbec není nazýván "Bůh" pro zajímavost) a chce po něm odpovědi, jak to mohl dopustit, když existuje. A Bůh ho vším provede.

Co to znamená, že ho "provedl"? Že mu vysvětlil, že to tak muselo být a otec byl nakonec rád, že je jeho dcera unesená a zabitá? Kdybych já byl nějaký bůh nižšího ranku, který sice nemůže věci úplně ovlivnit, ale nějaké ty nadpřirozené schopnosti přeci jenom má (třeba Zeus), tak by se v krvi váleli ti únosci a ne dceruška. A jako full-featured bůh bych samozřejmě nedopustil, aby to ty únosce vůbec napadlo big_smile

Není tady

#417 28. 12. 2020 16:17

normální chlap
♥♥♥♥♥♥-

Judyna napsal(a):

Je mi jasné, že pokud já něčemu nevěřím, neznamená to že to neexistuje. Ale pro mě je nepřijatelná myšlenka, že můj život někdo řídí, že mě školí a prověřuje.

Bůh existuje jen pro ty lidi, kteří si přejí být řízeni, školeni a prověřováni. Pro ty, kteří se bez toho obejdou samozřejmě žádný bůh není. Toť princip boží existence smile

Není tady

#418 28. 12. 2020 17:45

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Palomita napsal(a):

LENNNA napsal(a):

No to je téma o kterém se určitě krásně čte a ještě lépe rozjímá, pokud se to nestane ve skutečnosti.

Toto je téma o kterém se krásně čte? O kterém se dobře rozjímá? To je snad špatný vtip va

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#419 28. 12. 2020 17:49

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

LENNNA napsal(a):

Ačkoliv nejsem věřící, je to jedna z nejkrásnějších knih vůbec. Tátovi unesou a zabijou maličkou dcerušku, on se sejde s Bohem (v knize vůbec není nazýván "Bůh" pro zajímavost) a chce po něm odpovědi, jak to mohl dopustit, když existuje. A Bůh ho vším provede.

Co to znamená, že ho "provedl"? Že mu vysvětlil, že to tak muselo být a otec byl nakonec rád, že je jeho dcera unesená a zabitá? Kdybych já byl nějaký bůh nižšího ranku, který sice nemůže věci úplně ovlivnit, ale nějaké ty nadpřirozené schopnosti přeci jenom má (třeba Zeus), tak by se v krvi váleli ti únosci a ne dceruška. A jako full-featured bůh bych samozřejmě nedopustil, aby to ty únosce vůbec napadlo big_smile

To si snad děláš srandu, ne? Chorá představa, že za toto by byl nějaký rodič rád sad Ten muž v knize velmi trpěl.
A ad. poslední věta - no tohle je právě ten velký omyl, představa, že toto má Bůh dělat.

- Gary Smith

Není tady

#420 28. 12. 2020 17:50

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Judyna napsal(a):

Bůh existuje jen pro ty lidi, kteří si přejí být řízeni, školeni a prověřováni. Pro ty, kteří se bez toho obejdou samozřejmě žádný bůh není. Toť princip boží existence smile

Tak tohle je hovadina všech hovadin big_smile

- Gary Smith

Není tady

#421 28. 12. 2020 17:59

Palomita
♥♥♥♥♥♥-

LENNNA napsal(a):

Palomita napsal(a):

LENNNA napsal(a):

Toto je téma o kterém se krásně čte? O kterém se dobře rozjímá? To je snad špatný vtip va

Já nevím, jen jsem vyzdvihla tvá slova: Tohle je moc hezky podáno v knize CHATRČ. Ačkoliv nejsem věřící, je to jedna z nejkrásnějších knih vůbec. Vtipného na tom nevidím zhola nic.

Není tady

#422 28. 12. 2020 18:12

luděk
♥♥♥♥♥♥-

LENNNA napsal(a):

Já žádného věřícího (osobně) ani neznám...

a kolik znáš vědících ?

s blbci není radno diskutovat. udělaj z tebe blbce

Není tady

#423 28. 12. 2020 18:19

normální chlap
♥♥♥♥♥♥-

LENNNA napsal(a):

To si snad děláš srandu, ne? Chorá představa, že za toto by byl nějaký rodič rád sad Ten muž v knize velmi trpěl.

Jen jsme tipoval, oni hluboce věřící takové závěry občas dělají. Knihu jsem nečetl a poté co jsem se dozvěděl téma ji stejně ani neotevřu smile

LENNNA napsal(a):

tohle je právě ten velký omyl, představa, že toto má Bůh dělat.

Tak k čemu tedy toho boha máme?

Není tady

#424 28. 12. 2020 18:33

rina
♥♥♥♥♥♥♥

LENNNA napsal(a):

Judyna napsal(a):

Tak tohle je hovadina všech hovadin big_smile

Předběhla jsi mě. Nch tady o Bohu i jinýcg docela vážných tematech píše hovadiny. sad

Klid v duši přeji všem.

Není tady

#425 28. 12. 2020 18:35

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

luděk napsal(a):

LENNNA napsal(a):

Já žádného věřícího (osobně) ani neznám...

a kolik znáš vědících ?

To je nějaká terminus technicus nebo jsi chtěl napsat vědoucích?
Pokud jsi myslel to druhé, tak to já znám zase mnoho lidí, kteří vědí kulové, ale myslí si o sobě, že právě oni vědoucí jsou...

Upravil(a) Judyna (28. 12. 2020 18:37)

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí