|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
normální chlap
Pokud za karmu budeme považovat reakci společnosti na chování jednotlivce, případně v rozšířeném pojetí i takové ty případy kdy si člověk sám ublíží během toho co škodí jinému, tak ok, pak je to jen terminologická záležitost a není nejmenší problém. Nadpřirozené by bylo, kdyby tu reakci zařizoval Bůh, bůh, Vesmír, indigová aura, čarovná rybí kostička a podobně nezávisle na lidech.
Jenže právě v to věří lidé, kteří si nechtějí připustit vlastní chyby a poučit se z nich.
Není tady
No právě. Možná si tím něco usnadňují, nevím :-)
Není tady
normální chlap napsal(a):
Je to pohodlnější. Já jsem měla psa. Byl slepý, měl cukrovku, dvakrát denně jsem mu píchala inzulin. Bylo mi z toho hrozně, ale nechtěla jsem ho nechat uspat, protože on byl veselý, nebyl to pes, který by jen ležel a kňučel. Když jsem byla doma, byl naprosto spokojený. Jednou jsem přišla z práce domů totálně psychicky zničená, a když jsme přišli zvenku, on mi skočil na klín tlapkami od bláta. Zařvala jsem na něho a on seskočil dolů, sklopil hlavu, šel pryč a lehl si do kouta. Dodneška to vidím před sebou, nemohu si to odpustit a chce se mi brečet pokaždé, když si na to vzpomenu. A to je hodně často. Povídala jsem si o tom s jednou paní a ta mi řekla, kdybych byla věřící a vyzpovídala se z toho, že by mi bylo lépe. Protože bych pochopila, že se to mělo stát. A to je, podle mně, ten rozdíl. Věřící si řekne, že se to mělo stát a smíří se s tím. Já ne, protože vím, že to byla moje hloupost a stát se to nemuselo. Od té doby se mi nikdy nestalo, že bych po někom, ať to bylo zvíře nebo člověk, tahle vyjela. Protože se z toho nemohu vyzpovídat a hodit to na osud, karmu. Mohu to vyčítat jen sobě. 
Není tady
LindaL. napsal(a):
Jenže právě v to věří lidé, kteří si nechtějí připustit vlastní chyby a poučit se z nich.
No a tohle je teda echt blbost 
Není tady
LindaL. napsal(a):
Je to pohodlnější. Já jsem měla psa. Byl slepý, měl cukrovku, dvakrát denně jsem mu píchala inzulin. Bylo mi z toho hrozně, ale nechtěla jsem ho nechat uspat, protože on byl veselý, nebyl to pes, který by jen ležel a kňučel. Když jsem byla doma, byl naprosto spokojený. Jednou jsem přišla z práce domů totálně psychicky zničená, a když jsme přišli zvenku, on mi skočil na klín tlapkami od bláta. Zařvala jsem na něho a on seskočil dolů, sklopil hlavu, šel pryč a lehl si do kouta. Dodneška to vidím před sebou, nemohu si to odpustit a chce se mi brečet pokaždé, když si na to vzpomenu. A to je hodně často. Povídala jsem si o tom s jednou paní a ta mi řekla, kdybych byla věřící a vyzpovídala se z toho, že by mi bylo lépe. Protože bych pochopila, že se to mělo stát. A to je, podle mně, ten rozdíl. Věřící si řekne, že se to mělo stát a smíří se s tím. Já ne, protože vím, že to byla moje hloupost a stát se to nemuselo. Od té doby se mi nikdy nestalo, že bych po někom, ať to bylo zvíře nebo člověk, tahle vyjela. Protože se z toho nemohu vyzpovídat a hodit to na osud, karmu. Mohu to vyčítat jen sobě.
Jenže člověk by si měl umět odpustit. Bez ohledu na to v co věří či nevěří. Dnes jsem shodou okolností poslouchala Čtyři dohody a tam je to řečeno jasně. Osoba, která nás v životě dokáže nejvíc zranit a zraňuje, jsme my sami a trestáme se zas a znova za něco, co se stalo jednou a kdysi a my v sobě při každé vzpomínce vyvoláme pocit viny a hledáme způsob, jak se potrestat. Chyby dělá každý, stačí je nezametat pod koberec, vyřídit si to s nimi okamžitě a pak je zbytečné je s sebou vláčet. Pesan to určitě zvládl zpracovat a vzhledem k tomu, že převažovala dobrá péče, tak se jen stáhl, protože panička "neměla náladu" 
Není tady

LENNNA napsal(a):
LindaL. napsal(a):
Nejsem si jistá, jestli sis dala do souvislosti všecky adekvátní komentáře. Neva. Není důležité, kdo si co dává do souvislosltí. Podstatné je, co si pro sebe "odnese"...
Není tady

Já teda v souvislosti s obsahem vlákna, či přímým, nebo postranním, znala osobu, která byla prolhaná, podvodnice, zákeřná, lstivá, zlodějka, pomstychtivá... a blablabla, všecky nejhnusnější vlastnosti, které jsem předtím ani vůbec neznala, netušila, nechápala jsem je ve spojení s hnusobou vůči svým dětem...
Bohužel jsem s ní byla v dennodenním styku, skoro čtyři roky. Měla jsem ji tolik let možnost poznávat.
Nikdy mi nepřišlo, že bych ji "dostala do vínku" proto, abych se jí naučila vzdorovat!
Už vůbec z nějaké karmy!
Pokud šlo imaginárně o karmu, zřejmě jsem se měla naučit jen to, jak takového špatného člověka rozpoznat, aj když jsem nikdy v žádnou karmu nevěřila, a jednala s lidma jen podle Božího rčení: Jak chceš s jinýma jednat, jednej s nima jen tak, jak si přeješ, aby oni jednali s tebou...
Píšu to jenom proto, že jsem nikdy nepochppila, proč a jak může kdykoliv, co se jí stalo něco, co jí nevyhovovalo, vyhlašovat, a to velice nahlas: "Co jsem komu udělala?!?"
Upravil(a) rina (22. 12. 2020 22:25)
Není tady
Palomita
Jenže člověk by si měl umět odpustit.
To by určitě měl. Jenže to není až tak jednoduché, jak se to napíše. Zvlášť, když ublíží někomu, kdo si to nezaslouží. A ještě k tomu, když vidím, že to co jsem udělala byl pouze výsledek mé hlouposti. Dokázala bych si možná snadněji odpustit, kdybych byla v situaci, kterou bych nechápala, nevěděla, co mám dělat, nemohla nic dělat, atd.
Není tady
LENNNA napsal(a):
LindaL. napsal(a):
Asi máš jiné zkušenosti. Já už jsem takových lidí zažila dost. Jsou schopni věřit čemukoliv, jen, aby nemuseli připustit svoje chyby. A poučit se z nich, to už vůbec ne.
Není tady
LindaL. napsal(a):
Dokázala bych si možná snadněji odpustit, kdybych byla v situaci, kterou bych nechápala, nevěděla, co mám dělat, nemohla nic dělat, atd.
To si dokáže odpustit každý jouda, protože v podstatě není co. Stačí říct sorry. A možná pak jouda ani neví, jestli nechápal, nevěděl, nemohl z lenosti, lhostejnosti, ...
U toho psa dobře víš, že jsi na něj houkla z únavy, že ses jinak o něj skvěle starala. On to taky věděl,takže je vše v pořádku. Co si z toho můžeš vzít je, že máš se sebou lépe zacházet, abys nemusela být tak vyčerpaná.
Není tady
Barča napsal(a):
LindaL. napsal(a):
Dokázala bych si možná snadněji odpustit, kdybych byla v situaci, kterou bych nechápala, nevěděla, co mám dělat, nemohla nic dělat, atd.
To si dokáže odpustit každý jouda, protože v podstatě není co. Stačí říct sorry. A možná pak jouda ani neví, jestli nechápal, nevěděl, nemohl z lenosti, lhostejnosti, ...
U toho psa dobře víš, že jsi na něj houkla z únavy, že ses jinak o něj skvěle starala. On to taky věděl,takže je vše v pořádku. Co si z toho můžeš vzít je, že máš se sebou lépe zacházet, abys nemusela být tak vyčerpaná.
Nestačí, aspoň pro mě ne. Pokud někomu ublížím s jakéhokoli důvodu, vždy je to špatně, a pouze sorry nestačí.
Ale to nemá smysl rozebírat.
Upravil(a) LindaL. (23. 12. 2020 10:00)
Není tady

rina napsal(a):
Já teda v souvislosti s obsahem vlákna, či přímým, nebo postranním, znala osobu, která byla prolhaná, podvodnice, zákeřná, lstivá, zlodějka, pomstychtivá... a blablabla, všecky nejhnusnější vlastnosti, které jsem předtím ani vůbec neznala, netušila, nechápala jsem je ve spojení s hnusobou vůči svým dětem...
Bohužel jsem s ní byla v dennodenním styku, skoro čtyři roky. Měla jsem ji tolik let možnost poznávat.
Nikdy mi nepřišlo, že bych ji "dostala do vínku" proto, abych se jí naučila vzdorovat!
Už vůbec z nějaké karmy!
Pokud šlo imaginárně o karmu, zřejmě jsem se měla naučit jen to, jak takového špatného člověka rozpoznat, aj když jsem nikdy v žádnou karmu nevěřila, a jednala s lidma jen podle Božího rčení: Jak chceš s jinýma jednat, jednej s nima jen tak, jak si přeješ, aby oni jednali s tebou...
Píšu to jenom proto, že jsem nikdy nepochppila, proč a jak může kdykoliv, co se jí stalo něco, co jí nevyhovovalo, vyhlašovat, a to velice nahlas: "Co jsem komu udělala?!?"
no stačí jen přijmout tezi, že bez čertů svatí nebudou
Není tady

LindaL. napsal(a):
Palomita
To by určitě měl. Jenže to není až tak jednoduché, jak se to napíše. Zvlášť, když ublíží někomu, kdo si to nezaslouží. A ještě k tomu, když vidím, že to co jsem udělala byl pouze výsledek mé hlouposti. Dokázala bych si možná snadněji odpustit, kdybych byla v situaci, kterou bych nechápala, nevěděla, co mám dělat, nemohla nic dělat, atd.
je to velice jednoduché . když o tom víš...
konfucius : když tě někdo okrade, není to tak zlé, ledaže bych si to pamatoval.
Není tady

LindaL. napsal(a):
Barča napsal(a):
LindaL. napsal(a):
U toho psa dobře víš, že jsi na něj houkla z únavy, že ses jinak o něj skvěle starala. On to taky věděl,takže je vše v pořádku. Co si z toho můžeš vzít je, že máš se sebou lépe zacházet, abys nemusela být tak vyčerpaná.Nestačí, aspoň pro mě ne. Pokud někomu ublížím s jakéhokoli důvodu, vždy je to špatně, a pouze sorry nestačí.
Ale to nemá smysl rozebírat.
sorry ze srdce
stačí. nic jiného se už dělat nemusí.
Není tady
LindaL. napsal(a):
Palomita
Rozumím a myslím, že to mám stejně.
Asi jediné, co pro sebe můžem v takovém případě udělat, je uzvědomit si, že "to" nebylo správné a v budoucnu už se podobnému jednání vyhnout.
Nejsme stroje a děláme chyby (vlastně i ty stroje chybují a to nemají emoce). Důležité je, jak se ke své chybě člověk postaví. Pokud mu vyzpovídání se pomůže chybu si uvědomit a už ji neopakovat, proč ne. Pokud se někdo pořád dokola nechová dobře a jen se z toho vyzpovídá, pak je to alibista. To je k ničemu.
Není tady

Judyna napsal(a):
Pokud se někdo pořád dokola nechová dobře a jen se z toho vyzpovídá, pak je to alibista. To je k ničemu.
No jéje! Takových je...
... Jsem věřící, pravidelně chodím do kostela, vyzpovídat se, modlím se "otčenáš", a blablabla.
Když se jich zeptáš, jak se řídí Božími přikázáními, řeknou že poctivě, a všema.
Není tady
Takhle jsem se nikdy nikoho neptala....
Není tady
Já žádného věřícího (osobně) ani neznám...
Není tady
LENNNA napsal(a):
Fakt? 
Tak to u nás na Vysočině je jich hodně. I já jich znám hodně. Sama pocházím z věřící rodiny.
Není tady
Taky znám věřících docela dost a hodně jich mám v příbuzenstvu. Nebrání nám to v hezkém vztahu. 
Není tady
Judyna napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Fakt?
Tak to u nás na Vysočině je jich hodně. I já jich znám hodně. Sama pocházím z věřící rodiny.
Fakt. Má babička bývala věřící a prababička. Ale to už je dávno. A pak už jsem nikdy za svůj život věřícího nepotkala (teda pokud o tom vím). Češi jsou prý nejvíc nevěřící národ. Alespoň myslím, že jsem to někde četla...
Není tady
Věřících je všude plno. Ne tedy "praktikujících křesťanů" jak se tomu říká, ale lidí, kteří odmítají Darwinovu teorii, protože je přece nesmyslné, že by se člověk z něčeho vyvinul, uznávají různé vesmírné síly a energie, své minulé životy berou za hotovou věc, věří, že člověk má duši a podobně, to je taky víra - aspoň tím lidé kteří potřebují v něco věřit svou potřebu naplňují.
Není tady
Věřících je všude plno. Ne tedy "praktikujících křesťanů" jak se tomu říká, ale lidí, kteří odmítají Darwinovu teorii, protože je přece nesmyslné, že by se člověk z něčeho vyvinul, uznávají různé vesmírné síly a energie, své minulé životy berou za hotovou věc, věří, že člověk má duši a podobně, to je taky víra - aspoň tím lidé kteří potřebují v něco věřit svou potřebu naplňují.
Jj, také věřím – tomu, že část lidstva (také my) jsme potomci mimozemské civilizace a ta druhá část jsou potomci opic. O mimozemských civilizacích nevíme nic, takže to nemůžeme úplně zavrhnout. A ta druhá teorie je podložená vědecky. Většina vědců se shoduje v tom, že rod Homo se vyvinul také z větve australopitéků, Australopithecus africanus (v překladu jižní opice z Afriky).
Není tady
LindaL. napsal(a):
rod Homo se vyvinul z ... opice
Pak je tu ještě třetí vysvětlení, že lidé se nevyvinuli z opice, ale lidé jsou opice
Stačí se podívat na jejich etologii, jakým způsobem třeba lidé projevují nadřazenost vůči jiným lidem, nebo jak se dobrovolně sdružují do tlup vedených starým opičákem a nemůže být pochyb 
Není tady

Není tady