|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|

normální chlap napsal(a):
Selima napsal(a):
Kto pozná zákonitosti karmy, vidí jej fungovanie - a nepotrebuje nič merať, vážiť, rátať, dokazovať.
Potřebuje, protože minimálně by měl chtít vědět, jestli je něco opravdu důsledek zákonitostí karmy, nebo něčeho mnohem přízemnějšího (případně jen náhoda). Samozřejmě, nemusí to chtít vědět, každý si může věřit čemu chce, jen by pak neměl počítat s tím, že tomu uvěří i ostatní. A protože na to poznání existuje jasná a jednoduchá cesta, já se jen divím, proč ji zastánci existence karmy nepoužijí
Keď si uvedomíš, že sa ti po udalosti A už trikrát čoskoro stalo B, tak si buď pripustíš súvislosť, alebo budeš ďalej hľadať "niečo oveľa prízemnejšie". Ani v jednom prípade ale na to nepotrebuješ rukolapné dôkazy, merania - ani presvedčiť nikoho iného.
Není tady

Selima napsal(a):
Spomeň si na Bolka Polívku v ku****šigutentág: "Já taky věřím, madam. že máte piču, aj když jsem ju nikdy neviděl..."
Tento logický faul jsem už četl x-krát, při tom je to nesmysl. Hypotézu, že paní má určitý orgán si mohl ověřit, případně, kdyby ji nějakým řízením osudu neměla, vyvrátit. Víra se naproti tomu týká hypotéz, které jsou z principu neověřitelné.
Neoveriteľné TERAZ, pri terajšej úrovni technológie, vnímania, apod. Ale to kedysi platilo aj o vírusoch a baktériách, o energetickom poli, apod. A kde sme dnes? Takže raz sa budú dať "dokázať" aj dnes nedokázateľné veci... alebo to už ani nebude treba, lebo ich všetci budeme sami vnímať.
Není tady

Do
rina napsal(a):
Divná otázka. Už nechci, abys mi odpovídal.
divná odpověď
Není tady
Selima napsal(a):
Selima napsal(a):
Spomeň si na Bolka Polívku v ku****šigutentág: "Já taky věřím, madam. že máte piču, aj když jsem ju nikdy neviděl..."
Tento logický faul jsem už četl x-krát, při tom je to nesmysl. Hypotézu, že paní má určitý orgán si mohl ověřit, případně, kdyby ji nějakým řízením osudu neměla, vyvrátit. Víra se naproti tomu týká hypotéz, které jsou z principu neověřitelné.
Neoveriteľné TERAZ, pri terajšej úrovni technológie, vnímania, apod. Ale to kedysi platilo aj o vírusoch a baktériách, o energetickom poli, apod. A kde sme dnes? Takže raz sa budú dať "dokázať" aj dnes nedokázateľné veci... alebo to už ani nebude treba, lebo ich všetci budeme sami vnímať.
Ano, navíc každý z nás je úplně na jiném stupni vnímání.
Není tady
luděk napsal(a):
Do
rina napsal(a):
divná odpověď
Já ji pochopil 
Není tady
Selima napsal(a):
Keď si uvedomíš, že sa ti po udalosti A už trikrát čoskoro stalo B, tak si buď pripustíš súvislosť, alebo budeš ďalej hľadať "niečo oveľa prízemnejšie". Ani v jednom prípade ale na to nepotrebuješ rukolapné dôkazy, merania - ani presvedčiť nikoho iného.
Lidský mozek se už dávno vyvinul tak, aby uměl nacházet souvislosti mezi jevy. Třeba když opička snědla nějaké jedovaté plody a bylo jí pak zle, dala si to do souvislosti a těm plodům se příště vyhnula. Člověk má proto tuhle vlastnost napevno zadrátovanou v mozku a je tak silná, že ho nutí hledat souvislosti i tam kde neexistují. Někdo se s tím spokojí, někoho zajímá jak je to doopravdy a proto sestavil metody, které při správném použití umožní zjistit jestli je ta souvislost reálná a jako bonus dokážou naopak najít i nezřetelné souvislosti, kterých by si přirozeně ani nevšiml. Říká se tomu věda
A je úplně na každém, zda ji ke zkoumání světa použije, i když mu třeba ty zadrátované pocity říkají něco jiného, nebo jestli dá průchod svým instinktům.
Není tady
Selima napsal(a):
Jistě, to se může stát. Kdo sleduje vědecké časopisy, vidí takové události denně, průzkum světa naštěstí ještě není ukončen. Ale pokud se to stane, bude to na základě důkazů, ne pocitů
Protože je historií mnohokrát ověřeno, že i když má milión lidí stejné přesvědčení, stejně to ještě není záruka, že mají pravdu.
Není tady
normální chlap
Lidský mozek se už dávno vyvinul tak, aby uměl nacházet souvislosti mezi jevy. Třeba když opička snědla nějaké jedovaté plody a bylo jí pak zle, dala si to do souvislosti a těm plodům se příště vyhnula. Člověk má proto tuhle vlastnost napevno zadrátovanou v mozku a je tak silná, že ho nutí hledat souvislosti i tam kde neexistují. Někdo se s tím spokojí, někoho zajímá jak je to doopravdy a proto sestavil metody, které při správném použití umožní zjistit jestli je ta souvislost reálná a jako bonus dokážou naopak najít i nezřetelné souvislosti, kterých by si přirozeně ani nevšiml. Říká se tomu věda smile A je úplně na každém, zda ji ke zkoumání světa použije, i když mu třeba ty zadrátované pocity říkají něco jiného, nebo jestli dá průchod svým instinktům.
Nepřipadá Ti tady tahle diskuze občas jako dávný boj církve s herezí (s heretiky)? Názorů na herezi je více, ale mne zaujal ten, který říká, že hereze je příčinou ukončení společenství víry s danou církví. Tedy církev považuje heretika za kacíře, který nebude spasen, ale zatracen. Tady se sice o zatracení nemluví, ale člověk, který požaduje důkazy o jevech, které zde někteří obhajují, protože je "cítí", vlastně by mohl být považován za novodobého kacíře, protože tomu nevěří a chtěl by důkazy.
Upravil(a) LindaL. (14. 12. 2020 22:24)
Není tady

luděk napsal(a):
Do
rina napsal(a):
divná odpověď
Já ji pochopil
je to prostě ženská, neví co chce a nedá pokoj dokud t nedostane 
Není tady
luděk
Ovšem zesměšňováním někoho a něčeho, co Ty nechápeš, nikoho o ničem nepřesvědčíš.
Není tady
LindaL. napsal(a):
Nepřipadá Ti tady tahle diskuze občas jako dávný boj církve s herezí (s heretiky)? Názorů na herezi je více, ale mne zaujal ten, který říká, že hereze je příčinou ukončení společenství víry s danou církví. Tedy církev považuje heretika za kacíře, který nebude spasen, ale zatracen. Tady se sice o zatracení nemluví, ale člověk, který považuje důkazy o jevech, které zde někteří obhajují, protože je "cítí", vlastně by mohl být považován za novodobého kacíře, protože tomu nevěří a chtěl by důkazy.
Odpovím z úplně jiné strany - když jsme jako studenti hráli hry (kterým se později začalo říkat RPG), moje oblíbená rola byla "heretik" 
Není tady
LindaL. napsal(a):
Nepřipadá Ti tady tahle diskuze občas jako dávný boj církve s herezí (s heretiky)?
Ale vážněji. To je další vlastnost lidského mozku. Mozek není stroj na integrály, ale na sociální vztahy (to jsem si nevymyslel já, to je citát). A jako takový pořád našeptává svému majiteli "když nebudeš souhlasit s jejich názory, nebudou tě mít rádi". A to je síla, která lidi (všechny, určitě i mě, ač se tomu snažím vzdorovat) nutí aby zastávali určité názory, přestože si třeba sami umějí odvodit, že jsou
fakticky nesprávné.
Není tady

luděk napsal(a):
Do
rina napsal(a):
divná odpověď
Já ji pochopil
Díky 
Upravil(a) rina (14. 12. 2020 22:38)
Není tady

luděk napsal(a):
luděk napsal(a):
Do
divná odpověďJá ji pochopil
Hahaha!
Vím přesně, co chci, a nedám pokoj, dokud to nedostanu, to si piš!
Upravil(a) rina (14. 12. 2020 22:46)
Není tady

LindaL. napsal(a):
luděk
Ovšem zesměšňováním někoho a něčeho, co Ty nechápeš, nikoho o ničem nepřesvědčíš.
Ano. Taky dik.
Já už s ním mnohokrát diskutovala o tom, proč svých obrovských schopností nevyužívá k "očistě lidstva od všeho zlého", a on mi jen vyhýbavě odpovídá: Proč bych to dělal?
Není tady

Selima napsal(a):
Lidský mozek se už dávno vyvinul tak, aby uměl nacházet souvislosti mezi jevy. Třeba když opička snědla nějaké jedovaté plody a bylo jí pak zle, dala si to do souvislosti a těm plodům se příště vyhnula. Člověk má proto tuhle vlastnost napevno zadrátovanou v mozku a je tak silná, že ho nutí hledat souvislosti i tam kde neexistují. Někdo se s tím spokojí, někoho zajímá jak je to doopravdy a proto sestavil metody, které při správném použití umožní zjistit jestli je ta souvislost reálná a jako bonus dokážou naopak najít i nezřetelné souvislosti, kterých by si přirozeně ani nevšiml. Říká se tomu věda
A je úplně na každém, zda ji ke zkoumání světa použije, i když mu třeba ty zadrátované pocity říkají něco jiného, nebo jestli dá průchod svým instinktům.
Máš úplnú pravdu. Lenže tie "inštinkty" - podľa mňa intuícia alebo vnímanie - sú o dosť staršie ako veda, a ľudstvo si s nimi dlho pomerne dobre vystačilo. Kdežto odkedy sa všeobecne zbožňuje veda - a stavia sa nado všetko, vrátane prírody a vnímania, nehovoriac už o morálke - ocitli sme sa v klimatickom prúseri, na okraji vojny, v celosvetovej epidémii (kde veda - ale aj spoločnosť - zatiaľ zohráva skôr negatívnu úlohu). Plus, pokiaľ ide o súvislosti, veda nie je niečo exaktné a nemenné, ale skôr zbraň v rukách vedcov, ktorí si vytvoria teóriu a potom k nej "dorábajú" dôkazy.
Praví vedci poznajú svoje limity (aj limity vedy) a vedia pripustiť, že toho možno viac nevieme, ako vieme...
Není tady

LindaL. napsal(a):
luděk
No, ale to platí aj naopak, nie?
Okrem toho sa mi zdá, že Luděk len napísal názor - nejaké úp.o.rné presviedčanie tu nevidím. Prečo aj? Je dosť jedno, kto je o čom presvedčený, nemyslíš? Každý sme zodpovedný sám za seba... a aj za svoju karmu. 
Není tady

rina napsal(a):
LindaL. napsal(a):
luděk
Ovšem zesměšňováním někoho a něčeho, co Ty nechápeš, nikoho o ničem nepřesvědčíš.Ano. Taky dik.
Já už s ním mnohokrát diskutovala o tom, proč svých obrovských schopností nevyužívá k "očistě lidstva od všeho zlého", a on mi jen vyhýbavě odpovídá: Proč bych to dělal?
Má pravdu - nedá sa "pchať dobro" na druhých, hlave keď mnohí možno vôbec netúžia byť očistení... Navyše, fakt sme každý zodpovedný sám za seba - a ja za svoju karmu by som sa aj zdráhala pomáhať, ak my vyslovene nepožiadajú.
Niekedy to môže priniesť viac škody ako úžitku - a to ani nehovorím o očiste. 
Není tady

Jasně, ale on tady pořád prezentuje, "jak lze všecko dát v těch jakýchsi dimenzích dopořádku"...
Nikomu "nepchám dobro".
On řiká, že všecko vyčistit jde.
Já řikám, že NE!
Není tady
rina napsal(a):
On řiká, že všecko vyčistit jde.
Já řikám, že NE!
Ovšem, že nejde. Třeba polystyrénová krabička od lepidla z cenovky.
Není tady
Selima napsal(a):
Máš úplnú pravdu. Lenže tie "inštinkty" - podľa mňa intuícia alebo vnímanie - sú o dosť staršie ako veda, a ľudstvo si s nimi dlho pomerne dobre vystačilo.
Ano, to je pravda. Ale já jsem rád, že se nemusím spoléhat na mlhavá tušení tam, kde byly nalezeny jasné zákonitosti. Nicméně jak píšu a opakuju, je každého věc čemu z toho dá přednost.
Selima napsal(a):
Kdežto odkedy sa všeobecne zbožňuje veda - a stavia sa nado všetko, vrátane prírody a vnímania, nehovoriac už o morálke - ocitli sme sa v klimatickom prúseri, na okraji vojny, v celosvetovej epidémii
S epidemií jako negativem dnešní doby bych si dovolil nesouhlasit, naopak už strašně dlouho jsme tady neměli pořádnou epidemii, takový mor byl tisickrát hrozivější. Ani dnešní pokročilá doprava za to nemůže, lidi rejdili po celém světě co písemné záznamy sahají a roznesli mor za Justiniána i ve 14. století z Číny až do Evropy.
Ale ta negativní úloha vědy, hlavně oklikou přes přelidnění (za což mohou do značné míry vědci jako je Haber nebo Fleming) by se asi brát dala. Otázka je, zda bychom byli šťastnější, kdyby své objevy nikdy neudělali.
Selima napsal(a):
Plus, pokiaľ ide o súvislosti, veda nie je niečo exaktné a nemenné, ale skôr zbraň v rukách vedcov, ktorí si vytvoria teóriu a potom k nej "dorábajú" dôkazy.
Na tom je něco špatného? Sto let trvalo, než se posbíraly všemožné důkazy o Einsteinově teorii relativity, víceméně definitivně to skončilo až s prokázáním existence gravitačních vln, do té doby měli skeptici pořád špetku naděje, že to tak není
A vlastně ji mají pořád, že někdo vymyslí ještě obecnější teorii, která nahradí (nebo spíš zobecní) tu Einsteinovu, jako to Einstein provedl Newtonovi 
Upravil(a) normální chlap (14. 12. 2020 23:54)
Není tady

rina napsal(a):
luděk napsal(a):
Já ji pochopilje to prostě ženská, neví co chce a nedá pokoj dokud t nedostane
Hahaha!
Vím přesně, co chci, a nedám pokoj, dokud to nedostanu, to si piš!
no vidíš
takže kamaradú s kterými si rozumím a kteří mi rozumí je tak 50 , joginů s duchovním aspektem 15 a těch marodů kteří chtějí pomoct, to za ty léta nepočítám ...
Není tady

luděk napsal(a):
no vidíš
![]()
takže kamaradú s kterými si rozumím a kteří mi rozumí je tak 50 , joginů s duchovním aspektem 15 a těch marodů kteří chtějí pomoct, to za ty léta nepočítám ...
Já nic takového po tobě nechtěla. Teda už ne! NCh to pochopil, ty evidentně ne.
Takže? 
Upravil(a) rina (15. 12. 2020 10:49)
Není tady

rina napsal(a):
luděk napsal(a):
no vidíš
![]()
takže kamaradú s kterými si rozumím a kteří mi rozumí je tak 50 , joginů s duchovním aspektem 15 a těch marodů kteří chtějí pomoct, to za ty léta nepočítám ...Já nic takového po tobě nechtěla. Teda už ne! NCh to pochopil, ty evidentně ne.
Takže?
takže nic ... 
Není tady

No a jsme doma, skutek utek, jak se řiká 
Není tady