29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den, v téhle náročné době, kdy se na nás valí transformační tlaky ze všech stran, mi toto přísloví přijde víc než pravdivé. Já sama na vlastní kůži jsem se přesvědčila, že platí, stejně jako že platí všechna další přísloví. Jak jste na tom vy?
Není tady
Ze by stejne?
Není tady
Určitě to platí. A v každé době myslím. Pokud se ocitneme v jakékoliv velice náročné situaci, může nás to zabít - zlomit, či tu situaci nějakým způsobem jsme schopni zvládnout a v tom případě nás to posílí velice, pokud si samozřejmě uvědomíme. To pak posiluje sebevědomí.
Ale jak říkám - toto platí v každé době.
Není tady
a nebo člověk tu náročnou a těžkou situaci sice zvládne - ale natolik ho to poznamená, ... že je pak otázkou, zda to "posílilo"
takže těch možností bude asi víc - nejen dvě, jak říká přísloví
Není tady
Judyna napsal(a):
Určitě to platí. A v každé době myslím. Pokud se ocitneme v jakékoliv velice náročné situaci, může nás to zabít - zlomit, či tu situaci nějakým způsobem jsme schopni zvládnout a v tom případě nás to posílí velice, pokud si samozřejmě uvědomíme. To pak posiluje sebevědomí.
Ano, platí to v každé době, jen mi přijde, že teď jsou ty energie fakt hutné a je na nás činěn velký tlak, abychom pochopili, co pochopit máme a v určitých směrech překonali sami sebe. Tj. zvládli jsme to, co se nám třeba předtím zvládnout nedařilo - s tím plným pochopením, což samozřejmě vede k tomu, že zvládntuím takové náročné situace se posuneme dál a jsme pak o mnoho silnější....Alespoň já to takhle na sobě cítím :-).
Není tady
gemi napsal(a):
a nebo člověk tu náročnou a těžkou situaci sice zvládne - ale natolik ho to poznamená, ... že je pak otázkou, zda to "posílilo"
takže těch možností bude asi víc- nejen dvě, jak říká přísloví
Jak to myslíš, že ho to poznamená???
Není tady
keito napsal(a):
gemi napsal(a):
jeden příklad - matka, které zemřelo dítě ...
nebo psychické následky lidí, kteří např. přežili koncentrák ...
Není tady
keito napsal(a):
Nejsem gemi, ale za mně: uzavře se, začne být nedůvěřivý, možná i nevrlý, zlý,... Sice neumřel, ale vpodstatě jo?
Není tady
Ano, naděje, které předtím měl, zemřou, dřív, než on...
Není tady
ano, tak je to myšleno... že "umře" něco v člověku ... jako následek velmi silného traumatu
Není tady
Jenže to přísloví je myšleno trochu jinak. Že pokud člověk tu situaci zvládne, byť byla sebehorší, aniž by ho "zlomila", tj. pochopil, že i ta byla součástí "plánu jeho duše", tak z ní vyjde jako vítěz, tj. silnější než byl předtím. Ale pokud ta situace člověka zlomí, bude do konce života - uvnitř "mrtvý", zahořklý, bude nenávidět svět a lidi kolem, bude obviňovat kde koho...a další a další...
Není tady
Já bych to přísloví sama ze svých osobních zkušeností změnila na "Co tě nezabije, to tě posílí a změní". Ano, stokrát dostanu od života facku, stokrát se zvednu a jdu dál...ale jiná. Protože i to posílení člověka změní, a záleží už jen na daném člověku a jeho vnitřní síle a chuti a schopnostem, jakým směrem ta změna bude.
Není tady
AndreaP. napsal(a):
Já bych to přísloví sama ze svých osobních zkušeností změnila na "Co tě nezabije, to tě posílí a změní". Ano, stokrát dostanu od života facku, stokrát se zvednu a jdu dál...ale jiná. Protože i to posílení člověka změní, a záleží už jen na daném člověku a jeho vnitřní síle a chuti a schopnostem, jakým směrem ta změna bude.
Naprostý souhlas
Není tady
gemi napsal(a):
Pokud ho to poznamená, pak nejde o posílení, ale "zabití".
Jen to, že situaci zvládneš, Tě posílí a to v tom smyslu, že až příjde nová zátěžová situace, budeš silnější a bohatší o nabytou zkušenost.
Samozřejmě to nejde do nekonečna - žádný z nás nemáme neomezenou sílu. A jsem u dalšího rčení - "Čeho je moc, toho je příliš".
Není tady
Judyna napsal(a):
gemi napsal(a):
Pokud ho to poznamená, pak nejde o posílení, ale "zabití".
Jen to, že situaci zvládneš, Tě posílí a to v tom smyslu, že až příjde nová zátěžová situace, budeš silnější a bohatší o nabytou zkušenost.
Samozřejmě to nejde do nekonečna - žádný z nás nemáme neomezenou sílu. A jsem u dalšího rčení - "Čeho je moc, toho je příliš".
S první částí souhlasím. Ale to druhé přísloví - Čeho je moc, toho je příliš - v tomhle případě nesedí. Protože z toho našeho pozemského pohledu se nám může zdát, že je něčeho opravdu až tak moc, že na to už nemáme síly. Jenže! Dle mého názoru, co jsem za ten život tak pobrala a co mi z toho všeho vyplynulo, dostáváme toho jen tolik, na co máme. A to, že to na něco už nám síly nezbydou, není o tom, že toho je moc, ale že na to jdeme "blbě", že prostě své síly vyplácáme jinde a jinak než bychom měli. Protože do života si naplánujeme jen to, co v našich silách opravdu je to zvládnout, aniž bychom u toho "klekli".... Sice se nám to nemusí líbit, ale to na věci nic nemění ;-) .
Není tady
AndreaP. napsal(a):
Souhlasím.
Není tady
gemi napsal(a):
Je moc důležité, že ji zvládl. Je to mnohem víc, než když se v ní ještě nacházel a nevěděl vůbec, jak to dopadne. Hluboká rýha v paměti zůstane třeba i natrvalo. Ale pokud člověk úplně nezahořkne a dokáže se radovat i z drobností, je naděje, že se bude snažit překonávat i další různě náročné situace. V tom je, myslím si, to posílení.
Není tady
Dle mého názoru, co jsem za ten život tak pobrala a co mi z toho všeho vyplynulo, dostáváme toho jen tolik, na co máme. A to, že to na něco už nám síly nezbydou, není o tom, že toho je moc, ale že na to jdeme "blbě", že prostě své síly vyplácáme jinde a jinak než bychom měli.
To si opravdu nemyslím. Zvlíšť nesouhlasím s tou první větou.
Není tady
Judyna napsal(a):
Judyno, myslíš, že to opravdu platí v každé době? I v extrému války? Hned bych souhlasila, ale zrovna teď jsem četla knihu HANA od Aleny Morštajnové (nevím, zda znáte) a tam hlavní postava přežila, ale absolutně bych neřekla, že ji to posílilo, spíše zlomilo a oslabilo navždy. Ale jak říkám, tohle je asi už extrémní situace. Jinak přísloví znám a je velmi pravdivé.
Není tady
keito napsal(a):
Judyna napsal(a):
Ale jak říkám - toto platí v každé době.Ano, platí to v každé době, jen mi přijde, že teď jsou ty energie fakt hutné a je na nás činěn velký tlak, abychom pochopili, co pochopit máme a v určitých směrech překonali sami sebe. Tj. zvládli jsme to, co se nám třeba předtím zvládnout nedařilo - s tím plným pochopením, což samozřejmě vede k tomu, že zvládntuím takové náročné situace se posuneme dál a jsme pak o mnoho silnější....Alespoň já to takhle na sobě cítím :-).
Teď.... myslíš konkrétně rok 2020?
Není tady
Judyna napsal(a):
Dle mého názoru, co jsem za ten život tak pobrala a co mi z toho všeho vyplynulo, dostáváme toho jen tolik, na co máme.
To si opravdu nemyslím. Zvlíšť nesouhlasím s tou první větou.
Ale ano, dostáváme jen tolik, na co máme.
A když se nám to zdá těžké, a přesto "to dáme", můžeme být na sebe hrdí.
Upravil(a) rina (23. 2. 2020 20:11)
Není tady
LENNNA napsal(a):
Judyna napsal(a):
Ale jak říkám - toto platí v každé době.Judyno, myslíš, že to opravdu platí v každé době? I v extrému války? Hned bych souhlasila, ale zrovna teď jsem četla knihu HANA od Aleny Morštajnové (nevím, zda znáte) a tam hlavní postava přežila, ale absolutně bych neřekla, že ji to posílilo, spíše zlomilo a oslabilo navždy. Ale jak říkám, tohle je asi už extrémní situace. Jinak přísloví znám a je velmi pravdivé.
Lenno, to rčení "co tě nezabije" já ale neberu doslovně. A myslím, že to tak ani není myšleno. Je to spíš ve smyslu nezlomí, nezničí. Tebou uvedený příklad já chápu jako zlomení, zničení.
Není tady
rina napsal(a):
Judyna napsal(a):
Dle mého názoru, co jsem za ten život tak pobrala a co mi z toho všeho vyplynulo, dostáváme toho jen tolik, na co máme.
To si opravdu nemyslím. Zvlíšť nesouhlasím s tou první větou.Ale ano, dostáváme jen tolik, na co máme.
Proč se tedy lidé hroutí? I na "slabého "jedince může uhodit velké neštěstí a ten to pak neunese. V případě takové velké rány je pak zbytečné přemýšlet o tom, že na to ten člověk měl jít asi jinak. Že když zažívá tak velké neštěstí, měl by ho zvládnout, jinak by na něj nepřišlo...
Není tady
Judyna napsal(a):
Proč se tedy lidé hroutí? I na "slabého "jedince může uhodit velké neštěstí a ten to pak neunese. V případě takové velké rány je pak zbytečné přemýšlet o tom, že na to ten člověk měl jít asi jinak. Že když zažívá tak velké neštěstí, měl by ho zvládnout, jinak by na něj nepřišlo...
Není zbytečné o tom přemýšlet. Do podobných těžkých situací jsme opakovaně stavěni proto, abychom je nakonec zdárně zvládli. To je "škola života".
Není tady
LENNNA napsal(a):
keito napsal(a):
Judyna napsal(a):
Ale jak říkám - toto platí v každé době.Ano, platí to v každé době, jen mi přijde, že teď jsou ty energie fakt hutné a je na nás činěn velký tlak, abychom pochopili, co pochopit máme a v určitých směrech překonali sami sebe. Tj. zvládli jsme to, co se nám třeba předtím zvládnout nedařilo - s tím plným pochopením, což samozřejmě vede k tomu, že zvládntuím takové náročné situace se posuneme dál a jsme pak o mnoho silnější....Alespoň já to takhle na sobě cítím :-).
Teď.... myslíš konkrétně rok 2020?
Ano, myslím tím letošní rok, rok 2020.
Není tady