|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Dobrý den. Máme se s manželkou hrozně moc rádi, máme skvělého a zdravého syna, jsme spolu skoro 10 let a v podstatě nám materiálně nic nechybí. Přesto alespoň já cítím, a myslím že i žena, velký problém který nás trápí a přestáváme si s ním vědět rady. Tím problémem je patologická závislost mé ženy na její matce. Sama mi vždycky popisuje své dětství ne nepodobné příběhům z dětských domovů. Vyrůstala v podstatě bez matky, jejího pohlazení nebo podpůrného slova, jen pod "kuratelou babičky", zatímco její matka zcela nesmyslně dřela a dře na zahradě a poli, nebo u babičky doma (tím nesmyslně myslím zcela nesmyslně - jako příklad lze uvést např. záclony v kurníku). Její manžel (otec mojí ženy) tak zůstával a stále zůstává sám doma s lahví, s níž si během jejich manželství vypracoval "alternativní vztah". Matka mé ženy ji nebyla a ani není schopna nikdy cokoli pochválit, těšit se z jejich úspěchů nebo ji poradit a pomoct psychicky, pokud to potřebuje, pouze mou ženu shazuje, zakazuje a nařizuje, nebo přinejlepším zaujímá pasivní pozici. Mou existenci v podstatě nevzala na vědomí za celou tu dobu. Moje žena mi probrečela dlouhou řadu včerů v náručí po telefonátech s ní, nebo jejích návštěvách. Bohužel, ráno je vždycky vše při starém, bojí se matce říct NE, odmítnout požadavek na její návštěvu (2-3x do týdne), říct ji cokoli o našich plánech nebo životě a tak jen lžeme, zapíráme a vymýšlíme si, aby nebyla "zlá krev". Dalším příkladem je například to, že její matka se při porodu našeho syna u kterého jsme byli společně prodrala na porodní sál a dožadovala se ve vrcholné fázi porodu kontaktu s manželkou. Dochází samozřejmě i k citovému vydírání, kdy na každý chabý pokus o odpor matka reaguje pláčem ve stylu už mě nemáš ráda, mám zkažený život, pořád dřu a jen musím poslouchat babičku, co mám dělat atd. - tomu se bohužel nedá odolávat .....
V manželce to vyvolává velké vnitřní pnutí - z jedné strany je to podvědomý strach z matky, z druhé strany obava mi říct, že s matkou mluvila a zase dostala vyhubováno, a uzavírá se tak do bezvýchodných psychických stavů. I ona chce celou věc změnit, opakovaně mi to říká, ale nemá na to sílu. Jakmile je jeden, dva dny bez kontaktu s matkou, je celá nesvá a musí jí zavolat nebo za ní jet, aby mi opět celý večer probrečela v náručí co jí matka zase provedla. Faktem je, že manželku nesmírně miluji, ale cítím, že pokud nedojde k nějakým změnám ocitnu se brzy na smotném konci možností jak udržovat náš vztah smysluplně dál. Umíte nějak poradit, co dělat?
Klobouk dolů,asi jsi jeden z mála chlapů co neutíká před problémem do jiné náruče.Tvá žena má štěstí.Ale opravdu s tím něco dělejte.Neuvažovali jste o navštěvě poradny pro manželé ,děti a mezilidské vztahy.
Petr.petr napsal(a):
Dobrý den. Máme se s manželkou hrozně moc rádi, máme skvělého a zdravého syna, jsme spolu skoro 10 let a v podstatě nám materiálně nic nechybí. Přesto alespoň já cítím, a myslím že i žena, velký problém který nás trápí a přestáváme si s ním vědět rady. Tím problémem je patologická závislost mé ženy na její matce. Sama mi vždycky popisuje své dětství ne nepodobné příběhům z dětských domovů. Vyrůstala v podstatě bez matky, jejího pohlazení nebo podpůrného slova, jen pod "kuratelou babičky", zatímco její matka zcela nesmyslně dřela a dře na zahradě a poli, nebo u babičky doma (tím nesmyslně myslím zcela nesmyslně - jako příklad lze uvést např. záclony v kurníku). Její manžel (otec mojí ženy) tak zůstával a stále zůstává sám doma s lahví, s níž si během jejich manželství vypracoval "alternativní vztah". Matka mé ženy ji nebyla a ani není schopna nikdy cokoli pochválit, těšit se z jejich úspěchů nebo ji poradit a pomoct psychicky, pokud to potřebuje, pouze mou ženu shazuje, zakazuje a nařizuje, nebo přinejlepším zaujímá pasivní pozici. Mou existenci v podstatě nevzala na vědomí za celou tu dobu. Moje žena mi probrečela dlouhou řadu včerů v náručí po telefonátech s ní, nebo jejích návštěvách. Bohužel, ráno je vždycky vše při starém, bojí se matce říct NE, odmítnout požadavek na její návštěvu (2-3x do týdne), říct ji cokoli o našich plánech nebo životě a tak jen lžeme, zapíráme a vymýšlíme si, aby nebyla "zlá krev". Dalším příkladem je například to, že její matka se při porodu našeho syna u kterého jsme byli společně prodrala na porodní sál a dožadovala se ve vrcholné fázi porodu kontaktu s manželkou. Dochází samozřejmě i k citovému vydírání, kdy na každý chabý pokus o odpor matka reaguje pláčem ve stylu už mě nemáš ráda, mám zkažený život, pořád dřu a jen musím poslouchat babičku, co mám dělat atd. - tomu se bohužel nedá odolávat .....
V manželce to vyvolává velké vnitřní pnutí - z jedné strany je to podvědomý strach z matky, z druhé strany obava mi říct, že s matkou mluvila a zase dostala vyhubováno, a uzavírá se tak do bezvýchodných psychických stavů. I ona chce celou věc změnit, opakovaně mi to říká, ale nemá na to sílu. Jakmile je jeden, dva dny bez kontaktu s matkou, je celá nesvá a musí jí zavolat nebo za ní jet, aby mi opět celý večer probrečela v náručí co jí matka zase provedla. Faktem je, že manželku nesmírně miluji, ale cítím, že pokud nedojde k nějakým změnám ocitnu se brzy na smotném konci možností jak udržovat náš vztah smysluplně dál. Umíte nějak poradit, co dělat?
Není tady
Petr.petr: Tady pomůže jedině dobrý psycholog-terapeut, velké odhodlání manželky projít si vším, co povede k řešení jejího problému a tvoje dostatečná opora. Nevypadáš na ty chlapy, kteří si myslí, že chodit k psychologovi je na houby. Na rozdíl od Jandulky si nemyslím, že odstěhování by vám pomohlo. Matka by vás tyranizovala dál telefonem a tvoje žena by stejně nevěděla, jak se vymanit z jejího područí. Podřizuje zatím svůj život matce, psycholog by jí nastavil dobré zrcadlo (které ty nastavit nezvládneš, protože v té situaci žiješ, nejsi nezávislý, při nejlepší vůli) a pokusil by se jí ukázat cestu, kterou by tvoje žena mohla jít. Jak už jsem psala - koně můžeš dovést k vodě, ale pít už musí sám. Přeji vám, aby to tvá žena spolu s tebou dokázala. Je to běh na dlouhou trať, obrňte se trpělivostí a nevzdávejte se jen proto, že cíl se zdá daleko. Chce to dost vytrvalosti a odvahy sáhnout si do věcí uložených hluboko v podvědomí. (Ono to tvou ženu muselo citelně zasáhnout, že její matka se k ní od malička chovala ne mateřsky, ale macešsky. Celý život bojuje o její lásku, proto se jí podřizuje. Všichni si přejeme, aby nás naše matky milovaly, uznávaly. Láska musí být bezpodmínečná, už jen proto, že jsme jejich dětmi. Tvoje tchyně tvé ženě tohle dát nedokázala a ona se stále snaží se o to zasloužit. Na psychoterapii, myslím, pochopí, co se děje, proč se děje a jak tenhle kolotoč může zvládnout přerušit.)
Není tady
A k tomu přestěhování se si navíc myslím, že tvoje žena by mohla trpět docela velkými výčitkami vůči matce....víš, dokud nepochopí pohnutky jejího nepěkného chování a dokud se s tím nevyrovná a matce neodpustí, bude se v tom plácat věčně......znám něco podobného - měla jsem otčíma-alkoholika....
Není tady
Souhlasím s Evou26, psycholog, který by vyřešil prapůvod vztahů Tvojí ženy k matce...

Není tady
....hmmm....psycholog, který by manželce pomohl, aby si sama vyřešila prapůvod vztahů Tvojí ženy k matce....za manželku to nemůže on udělat. Víš, někteří čekají, že psycholog je samospásný a že si jdou pro radu, kterou jim dá (něco jako pilulku), oni to spolknou a bude dobře. Nebude. Dokud nepochopí, neporozumí, nevyrovnají se, nevybrečí, nevykřičí, neodhalí si sami před sebou svoje nitro....neodpustí....tak se s tím nedá moc dobře bojovat. Problémy se vracejí.
Není tady
Vždy, když zde host uvede téma, mám pocit, že jen chce přitáhnou diskutující nějaký budoucí psycholog.
Není tady
Pepo, jak to myslíš - ?
Není tady
Souhlasím s tím , co píše Eva, ale ze své zkušenosti vím, že odstěhování může pomoct. Je lehčí nebrat telefon, než odmítnout návštěvu... ale musí člověk být pevně přesvědčený, že odchází proto, že s ním přestane být manipulováno. Asi k rozhodnutí skutečně se odstěhovat z dosahu matky se musí postupně dozrát, ne to "zlomit přes koleno", - i když - s podporou manžela by se to snad dalo i rázným zákrokem... nevím, tehdy jsem podporu pro odchod neměla, ve mě to rozhodnutí časem dozrálo. Ale zato jsem byla na 200% přesvědčená, že je to jediné řešení-odstěhovat se. A po letech to můžu opravdu potvrdit.
(byla jsem sice v trochu jiné situaci, v tom že matka ve mě viděla pořád malé dítě, vše věděla líp , atd.)
Není tady
Ještě k tomu psychologovi- také ze svého života... prošla jsem jich více, ale až po tom, co jsem našla toho posledního, vím, že lze pomoci. Ale musí to být jak opravdu dobrý odborník, tak zároveň člověk, který SÁM PROŽIL....tedy že jenom necituje literaturu....
který má schopnost se vcítit, budí důvěru, a nemáte problém mu svěřit své bolesti, i věci, které člověk těžko přizná i sám sobě....jenomže takový se asi napoprvé ani napodruhé nenajde..je jich asi jak šafránu..
Upravil(a) gemi (28. 4. 2006 20:20)
Není tady
Petře petře, prosím, zkuste nejdřív psychologa vyhledat sám. Zkuste najít člověka, který vám bude lidsky sedět. Neobracejte se na psachiatra - to je opravdu jen léčba medikamenty.
Vaše žena, podle popisu, opakuje vzorec chování, který zřejmě doma viděla. Právě proto, že dostávala tak málo lásky, je za každou špětičku hrozně vděčná a právě proto u ní nedošlo k odpoutání. Navíc velmi účinné manipulativní chování jeji matky spolu s citovým vydíráním zničí i tu trochu svobody, kterou si vydobyde.
Váš problém má dlouhodobé trvání, proto i jeho náprava je záležitostí let. Vím, co doporučuju. Tohle zvládnout sám člověk nedokáže, pokud si to neuvědomí a nerozhodne se. Je potřeba, aby to s vaší ženou taktně někdo probral a dopracoval se k řešení. POkud byste tu cestu chtěl ujít s ní sám, praavděpodobně byste se dočkal toho, že vás žena opustí a navrch ještě obviní z toho, že za ty problémy stejně můžete vy.
Držím palce.
Není tady
Pepa K: Jo, já většinou, když píšu k nějakýmu tématu, tak doporučím návštěvu psychologa.(Nejsem budoucí psycholog
Píšu to proto, že mně samotné pomohl. A taky si myslím, že dokáže k člověku přistoupit jako k osobnosti, pochopit jej zcela a správným způsobem ho nasměrovat. To, co tu radíme my ostatní, to jsou většinou věci založené na našich prožitcích, na našich osobnostech. Jsou to zkušenosti a ty jsou nepřenositelné. Mohu tu stokrát popsat, co bych já udělala, ale jsem to já, se svou psychickou odolností. Co jednomu pomůže, to druhého může dostat na dno. Myslím proto, že tady je na místě dobrý psycholog, který bude vědět, jak s klientem pracovat. Jinak souhlasím s gemi, bude jich nejspíš jako šafránu. Já ale měla u prvního hned štěstí. Navíc ještě nemám ráda "rychlá" řešení. Petrova žena může utnout kontakt s matkou (třeba), to jistě. Může být pár let šťastná a za těch pár let se u ní může vyvinout třeba úzkostná porucha, která bude mít kořeny právě v tom, že matku tímto způsobem "zavrhla". Byl to jen příklad. Taky je možné, že by se s tím vyrovnala naprosto bez problémů, to nevylučuju. Prostě každý jsme jedinečný a jako s jedinečným by se s ním mělo pracovat na odstranění jeho problému.
Jandulka.F: Je možné, že Petr je silný natolik, aby ženě dokázal pomoci. Na druhou stranu se však tím, že ona se odpoutá od matky, může vyvinout její větší závislost na manželovi. Na to jsi nepomyslela? A co když jí ten manžel opustí s jinou? .... Řešení nespočívá v tom, aby Petr manželce pomáhal. Řešení spočívá v tom, že ona si musí pomoci sama. Musí přijít na kloub svému problému, musí ho pochopit, třeba si znovu prožít některé pro ni těžké zážitky, musí matce odpustit, musí se s tím vyrovnat, aby se stala silnou ženou nezávislou ani na matce, ani na manželovi. PS: Nechci tu tvrdit, že Petr je ničemník a snaží se o závislost manželky na svojí osobě a to jen proto, aby ji pak opustil...to jistě ne. Zdá se, že je to citlivý muž ochotný stát při manželce....ale z příběhů z babinetu vím, že i muži tohoto typu se celkem rychle mohou změnit, přejde-li jim přes cestu jiná "sukně".....
Není tady
Ahoj Evi 36, tak bych řekla,že dnes budeš někde randit. A ty jsi na babinetu ? Já tedy taky, dcera je s přítelem na tříden. výletě a m. prý u kamaráda. - stále je mu trapné říct že je u m. Jo, tak pa Asi to dnes přepiju.
Aeva1: nerandím
To až příští týden, hurá! (Je lichý týden, tedy mám doma dítě, manžel je "na řadě" týden sudý, tedy příští - řídím se dost kalendářem
Jinak mě můj "maličký" miláček (už dvanáctiletý, proto "maličký") nenápadně naznačil, že až vypadnu od compu, tak ho nemám vypínat....mám teda vypadnout hned, jak jsem pochopila..... takže ahojky a na zdraví
(vínko tu není, škoda)
Není tady
Petře,
zažila jsem něco podobného, ale v daleko mírnější formě. Přesto mi trvalo léta nebo spíš desetiletí (je mi 35 a opravdu v pohodě jsem možná posledních 5 - 8 let). První krok k nápravě byl ten, že jsem víceméně náhodou zašla k psycholožce. Po pár návštěvách jsem zhruba pochopila, že se nechávám vydírat (což bych si předtím nepřipustila), ale minimálně dalších deset let trvalo (a to jsem celkem silná osobnost, umím se zapřít a jít si za svým), než jsem se naučila necítit se provinile, tohle je strašně, STRAŠNĚ silná věc!! Mířím k tomu, že na tohle je asi potřeba odborná pomoc. Jestli to trvá tolik let a nelepší se to, proč myslíte, že to zvládnete sami? Tvoje manželka má hrozné štěstí, že ty zaujímáš takovýhle postoj, to jí určitě hodně pomáhá, ale nevěřím, že to stačí k vyřešení jejího problému. Takže bych to viděla na psychologa... a pokud s nimi nemáte žádné zkušenosti, připrav se na to, že ti nemusí sednout každý a může se stát, že první ani druhý nebude ten pravý. Tím tě nechci děsit, jen abyste neměli trauma z toho, že třeba chodíte k psychologovi a ono to nefunguje. Jsem si ale na 99% jistá, že když vytrváte v hledání, minimálně se to zlepší. Hodně štěstí, Kubula
Jandulko,
jestli to trvá deset let a Petr je schopný manželce pomoci sám, proč už se to tedy dávno nevyřešilo? Myslím, že na tohle nestačí, i když věřím, že je úžasný manžel a dělá všechno, aby ženě pomohl.
S tím psychologem - psycholog (resp. dobrý psycholog) ti neříká, co máš dělat, ale donutí tě, abys na to přišla sama. Což je HNUS, člověk se u toho škvaří a NECHCE říkat ty ošklivé věci, které se mu staly nebo které cítí a sám sebe přesvědčuje, že je necítí... No ale podle mých zkušeností je to tak jediné, co může pomoct. Taky samozřejmě pomůže vybudovat si zdravé sebevědomí (myslím, že v těchto případech hraje malé sebevědomí VELKOU roli), ale to se člověk nejdřív musí zbavit pocitu viny a "špatnosti", který v něm manipulátor vyvolává... prostě začarovaný kruh. Tím neříkám, že psycholog pomůže úplně každému, ale asi by člověk byl sám proti sobě, kdyby tam šel s tím, že mu nejspíš nepomůžou. No a vzhledem k tomu, že sami to řeší už deset let bez úspěchu a psychologa zatím nezkoušeli, nevidím jinou schůdnou možnost...
Petr.petr napsal(a):
Myslím, že by Vaše žena jednou...divím se, že k tomu dosud nedošlo, měla pořádně vypěnit a matku jaksepatří seřvat. Jednou musí dojít trpělivost i světici. Podle mého to chce léčbu šokem, který musí obě zažít. Stěhování a zapírání se, stejně jako chabé pokusy o jakýkoli nesouhlas či projev své vůle, to vše je slabé, slabé, slabé...
Možná, že by obě potřebovaly být spolu právě delší dobu, aby došlo k onomu třesku, který vyčistí oblohu... Co takhle odsunout ženu k matce na víkend, na týden, na část dovolené...? Ať se obě užijí, až si do vlasů vjedou! Vezměte syna, jeďte s ním... na ryby, na fotbal, pod stan... někam, kde vám oběma bude dobře. Ať té vaší mamině dojde, že zatímco ona se svou matkou bude mudrovat nad hloupostmi a nimrat se ve zbytečnostech, že přichází o fajn chvíle se svými fajn dvěma kluky...!
Zřejmě už jste Vy i žena dosáhli určitého bodu v této záležitosti a dál už nemáte, nač užitečného byste přišli. Proto jste asi napsal sem. Je to řekla bych zlom v té vaší společné situaci. Snad klíčový. Klobouk dolů před Vámi, jiný by asi poslal váhavou ženu kamsi a poohlédl se jinde po nějaké bezproblémové. Hlavní problém vidím ale skutečně ne v matce, i když je příčinou. To Vaše žena jí svou nerozhodností přihrává na smeče. Za pár let matka zestárne a věřte mi, až bude trochu postonávat... to se oba jistě zblázníte...! Víte, čeho je taková tchyně schopná...?Máte se nač těšit. Nespoléhejte, že z toho matka tzv."vyroste" nebo že léty zmoudří. Věřte mi, bude to ještě horší. To si teprve užijete! Oba dva i Váš syn. Chce to poněkud změnit pravidla hry.
Proč se nedomluvíte, že za babičkou budete chodit pravidelně jednou za... a nepovolit od toho? A že jí zavoláte pouze v určitý den a jinak ne? To se žena opravdu bez ní neobejde...?
A co se na matku domluvit a sehrát klidný jakoby rozvod? Říci jí, že ona je příčinou a že jdete od sebe? Zde účel světí prostředky, pane. Poproste nějaké kamarády, ať s Vámi sehrají nové partnery, hezky radikální. Ať se tchýně trošku lekne...! Že to není hezké, babičku takhle postrašit a balamutit...? Ale jděte. Vždyť si nic jiného nezaslouží. Má mít rozum, je starší. Tak zlomte vaz.
Není tady
Kalupinka: Jeho žena nevypění...nevypění....a i kdyby (náhodou), tak se za to přijde stokrát omluvit a v duši se bude hroutit, jak byla na matku zlá....(Jaký máš vztah s mámou ty? Já celkem fajn, ale moje kamarádka je na tom trošku jako Petrova žena, její matka se uráží, vydírá jí...kámoška se odstěhovala 100 km daleko a našla si práci a nějaký svoje sebevědomí a už se mámou tak vláčet nedá...ale ty roky, co jsem jí radila, ať si od máti nenechá všechno líbit...těch let bylo několik...ona pořád měla pocit, že je špatná, i když já jasně viděla, jak je špatná její máma a manipuluje s ní, až to hezký není...kamarádka to pak viděla taky, ale nedokázala se zbavit toho pocitu viny, že není mamince vděčná....no trvalo jí to fakt pár let, než je v pohodě. Nabídnout ji někdy v těch letech, ať si s mámou vjede do vlasů, tak by si snad i něco udělala, tak byla zoufalá...)
Petr: A já si myslím, že na babičku by se nemělo nic hrát. Žádný rozvod, nic takovýho. Jasně by se jí měly vymezit hranice, za který nepoleze. Babi, ano, jsi moje matka, pomohu ti, když nebudeš moct, ale nečekej nic víc. Tvoje žena má i právo na to, aby máti řekla "Sorry, jsi sice moje matka, ale chovala ses celý život ke mně strašně, nedala jsi mi lásku....a já necítím povinnost ti jakkoli pomáhat." ....pokračujete nějak?
Není tady
Petr.petr napsal(a):
Odstěhování se, které tu někdo radil, je jenom útěk - určitým způsobem pomůže, ale zcela problém nevyřeší.
Manželka se s tím musí "porvat" - systematicky na tomto problému pracovat a k tomu potřebuje odborníka, který ji povede - dobrého psychoterapeuta. Žádné rady na Babinetu v tomto případě podle mne nemohou pomoci.
Pokud jste z Prahy, mohu poradit dva odzkoušené psychoterapeuty (a také sdělit jména devou, kteří vůbec neuspěli:-))
Není tady
Nevím, jak to charakterizovat. Ten vztah nás dvou je prostě dost složitý. Tím, jaké obě jsme, tím, jak obě žijeme. To se nedá napsat tak, aby to všichni četli. Je to příliš osobní. Ale umíme si na rovinku dost věcí říct. Máme na to obě věk...
Já jen chtěla vyburcovat, aby už ti dva s babčou něco udělali. ona to myslí dobře s nimi, oni s ní taky... a navzájem se deptají hloupostma. Měli by být rádi, že je dítě zdravé, že si mladí rozumí, že nemá babča třeba artrózu... a vymýšlejí si jeden na druhého. A čas utíká. A mohli by ho všichni využít líp, než k těmhle neshodám.
Petr.petr se neozývá. To by mě zajímalo, jestli se to nějak pohnulo.
A co dámám naordinovat kozlíkové kapky na uklidnění...? Nebo akupunkturu pro klidnější sebeovládání...? Prý to funguje. Četla jsem to...
Není tady
Hm. Deptají se hloupostma. Jde i o to, jestli matka z Petrova příběhu dokáže vlastně vůbec být matkou. Tou, co miluje bezpodmínečně, tou, která je dostatečně laskavá, umí dát najevo city, umí přiznat, že se mýlí, umí neplést se dospělým dětem do života, umí mlčet a nedávat rady, které nikdo třeba nechce, umí neprudit a chápe, že děti mají svůj život....Já mám štěstí na takovou mámu, ale jsou i ženský, který takovýhle nikdy nebudou. Neumějí to, neměly to od koho třeba odkoukat, prožily si v dětství taky svý trápení a nedokázaly se s ním vyrovnat. Ani nevědí, že jejich špatná komunikace s dcerou může mít kořeny v dávný minulosti. Ani se možná nezamýšlejí nad tím, že ta komunikace je špatná. Můžou být sebestředné, pravdu mají jen ony, můžou si myslet, že jejich děti jim jsou povinovány vděčností a poslušností, jsou panovačné....Já mám pocit, že Petrova žena je matkou ubitá, ona se nedokáže najednou nejspíš vzchopit a od plic mamince vysvětlit, co si myslí. Řekla bych, že Marylin, to vidí dobře. Je to případ pro dobrého terapeuta. I já sama zažila na skupinové terapii dvě holky, které by si mohly s Petrovou ženou podat ruce. Byly to moc hodný holky, bez odborníka by se v tom plácaly a plácaly.....nedokázaly by samy mámě nastavit ty hranice...
Upravil(a) Eva36 (20. 5. 2006 22:10)
Není tady
Možná jde o to, že se žena Petra.Petra stala manželkou v nepravou chvíli. Ona ještě nebyla dostatečně zralá na samostatný život a její matka dostatečně připravená na to, že jí dcera odejde z láskyplného dosahu. Matka tak zůstala matkou a dcera dcerou. Nedokázaly se posunout do role babičky-tchýně a manželky-maminky. Někde nevyzrály a jen se to nabaluje, nabaluje, nabaluje. To je jako když zakopneš na startu a ztratíš pár vteřin. Soupeři jsou stejně rychlí a Ty to zaboha nemůžeš dohnat. Možná, že to je problém více matek a dcer. Ale vtip je v tom, že na rozdíl od objektů našeho momentálního zájmu se s tím dokážou vyrovnat a poprat. nemají tudíž potřebu se někde ptát na radu. Ony se vlastně neptají. Ptá se ten, koho se to týká přímo bezprostředně. Jak k tomu ten člověk přijde? Chce to řešit, ale je to trošku mimo něj. On je jen jakýsi prostředník, vyhlazovač napětí, věc mezi dvěma mlýnskými koly. Ani se neozve. Asi je mu trapné, že se odhodlal vylézt s problémem. To nemusí. To není jeho ostuda. Náhodou - je to frajer. Žít v tomhle deset let. A nerezignovat. On má ještě sílu se snažit, aby se to zlepšilo. Leckterý chlap by to možná vzdal. nebo vyřešil rázně. Se ženou, její matkou, oběma. Zajímalo by mě, zda jeho ženu aspoň napadlo, že by ho tímhle mohla dokonale otrávit a ztratit. zda její matce došlo, že by jí mohla dcera zůstat na krku bez muže a nešťastná. Já vím. Nenapadlo, nedošlo. Chtěla bych, čistě teoreticky vidět, jak by ty dvě spolu bydlely bez Petra.Petra. Seděly by večer u televize, nadávaly na svět, obě nespokojené samy se sebou, s tou druhou, dohadovaly se, co budou zítra vařit... On by jim to fakt měl aspoň na nějakou přechodnou dobu dopřát. Služební cesta, pracovní pobyt, školení, dojíždění do zaměstnání, spojené s přespáním jinde, odstěhování se na čas... My tu debatujeme a třeba už se stal zázrak a věc je vyřešená. A nebo se bouchlo do stolu... a už není řešit co...
Není tady
Ahoj. Jsem manželka od petra.petra. Chtěla bych Vám všem poděkovat za užitečné rady. V první chvíli jsem vůbec nevěděla, že si můj manžel, mimichodem je to anděl na zemi, "postěžoval". Ale teď jsem tomu ráda. Chci Vám jen napsat, jak ta naše situace dopadla. Po přečtení příspěvků, jsem si uvědomila, že jediná cesta, jak z toho ven, je začít něco dělat. Začala jsem si tedy konečně budovat svůj život. Jde to ztuha, ale každý den si opakuju, buď silná, dokážeš to. Prostě jsem práskla do stolu a nikdo mi už snad nebude poroučet. Momentálně u nás panuje pohodička, plánujeme stavbu nového domečku, pouhé 2km od současného bydliště, a jsme šťastní a spokojení.
Není tady
Máťo, to je moc dobře. Jen jestli Ti mohu poradit, zkus kineziologii. Je tady o ní taky dost informací, ale myslím, že by ti mohla pomoci posunout se dál. V našem podvědomí jsou někdy bloky, se kterými si při nejlepší vůli sami poradit nemůžeme. Kineziologie by Ti mohla pomoci pochopit, proč vůbec Tvoje závislost vznikla. Držím Vám oběma palce.
Není tady
Tak nějak si představuju konec...nebo začátek toho, PROČ SEM VLASTNĚ PÍŠEME...Jsem moc ráda a mějte se oba dva fajn!
Není tady