Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 27. 4. 2006 22:23

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Dotaz k výživnému.

Když je soudem stanovené výživné dost velké, otec má úraz a nevydělává, má minimální nemocenskou, ckde může zažádat o dočasné snížení výživného na děti na dobu pracovní neschopnosti? Já bych to podala jako návrh k soudu , kde děti trvale bydlí s návrhem na předběžné opatření. Je to tak nebo zvolit jiný postup. Děkuji za odpověď.

Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

#2 1. 5. 2006 0:11

EFG
♥♥♥----

Re: Dotaz k výživnému.

Hm, pokud je matka dětí sviňucha obecná a nedokáže situaci pochopit, pak je to velký, spíš neřešitelný problém. Předběžné optaření Vám rozhodně neprojde, protože není ohroženo "budoucí" rouhodnutí. Když podáte návrh na snížení, tak se dříve situace vrátí zpět do normálu. Stejně by to soudce smetl ze stolu, že se jedná o krátkodobou změnu, tedy se nejdená o změnu zakládající změnu úpravy poměrů. A když nebudete platit, tak Vám od sviňuchy hrozí exekuce a trestní oznámení. Prostě a jasně. V tomto státě je právní řád spíš kurevský neřád. Proto jsem zde už tisíckrát říkal, že výživné musí být stanoveno a placeno podle nějakého zákona, nejlépe podobně jako soc. či zdrav. pojištění. V průběhu roku by byly placeny zálohy a na konci roku by byl doplatek, případně přeplatek by se odečetl v dalším roce.

Něco mi však nehraje. Jak může mít otec velké výživné, když má minimální nemocenskou, která odpovídá minimální mzdě? Někdo je asi debil. Buď soudce, který  z minimální mzdy stanovil nadprůměrné výživné nebo já. Hi hi  já to nejsem!

Není tady

#3 1. 5. 2006 8:56

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Souhlas, ale dál se už šířit nebudu.

Není tady

#4 2. 5. 2006 9:00

kido1
Host

Návrh na snížení vyživovací povinnosti samozřejmě dát můžete - o snížení lze požádat
i na přechodnou dobu, protože i v úplné rodině např. roční pracovní neschopnost  otce výrazně ovlivní životní úroveň ostatních členů rodiny. Máte pravdu, žádost podáte
k příslušnému okresnímu soudu do jehož katastru spadá bydliště dětí.
O případném snížení rozhoduje soudce, řekla že nejpodstatnější je fakt, jaká výše
výživného je stanovena a jakou částku nyní otec pobírá a jaký je předpoklad průběhu
jeho léčení.
Jinak k předchozím komentářům - to je o subjektivních názorech. Každému se může
zdát, že výživné platí vysoké a příjem má nízký. A je jedno jestli mluvíme o tisícovce
či jejím dvacetinásobku...
Nízká nemocenská může být i samotným určením např. u OSVČ. Nebo původní výživné bylo stanoveno v době, která neodpovídá příjmům z poslední doby......

#5 2. 5. 2006 9:04

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Vysoké výživné vzniklo tak, že soudkyně při jeho stanovení sčítala výdaje a příjmy v předložených peněžních denících, došlo k odvolání ze strany otce, ale to se táhne a dodnes není dořešeno.

Není tady

#6 2. 5. 2006 9:06

kido1
Host

Pokud se otec v zákonné lhůtě odvolal, pak platí do dalšího rozsudku a nabytí právní
moci pro účely placení částka původního výživného.

#7 2. 5. 2006 9:13

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Jenže v tom nepravomocném rozsudku je napsáno, že u výživného je výjimka a zvýšené výživné musí platit okamžitě, je to divné, ale řešit se i tato otázka bude také u odvolacího soudu, bihužel na těchto stránkách jsem se dočetla. že to není ojedinělý případ.

Není tady

#8 2. 5. 2006 9:17

pavli
♥♥♥♥♥--
Místo: Valmez

ano, kido velmi by mě zajímalo, zda máš pravdu ty, nebo Irena? je i nepravomocný rozsudek vykonavatelný, pokud jde o výživné?

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10726;104/st/20070315/n/Karin/dt/-6/k/8568/age.png

Není tady

#9 2. 5. 2006 9:20

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Nám bylo u soudu řečeno, že ano, tak by mne to také zajímalo, jestli nám lhali nebo ne.

Není tady

#10 2. 5. 2006 9:46

Ivča
♥♥♥----

Irenko a ostatní, je to tak, že u výživného se musí platit opravdu zvýšená částka, my jsme čekali na odvolací soud a dočkali jsme se exekuce ještě předtím, než vůbec nějaký soud proběhl.A pak nám bylo u exekutora řečeno, že u výživného se musí platit hned, ať se vám to líbí, nebo ne.
Je to binec a už jsem se k tomu několikrát vyjadřovala.
Pokud ale BM není bestie a uzná, že fakt nemůžete platit tolik, tak se nic neděje, kde není žalobce, není soudce.......Ale takových BM asi moc nebude, takže která se bude chtít mstít, tak tohoto zákona využije.BM mého muže měla právničku, která to "zvládla" na jedničku!
Jen si nejsem jista, jak je to se sníženým výživným, tak bych tipovala,že musíte platit pořád původní vysoké výživné, nemyslím si totiž, že by byla nějaká spravedlnost.......

Upravil(a) Ivča (2. 5. 2006 9:48)

http://www.rodice.cz/metrik/1433.png

Není tady

#11 2. 5. 2006 9:52

Ivča
♥♥♥----

Ještě dodám, že v rozsudku, proti kterému jsme se odvolali nebylo nebylo ani slovo o předběžném plnění, proti exekuci jsme se odvolali, a v Brně je to od 2.1.2006 a stále nevíme, jak to dopadlo.Takže pak dám vědět, jak se k tomu staví krajský soud.

Není tady

#12 2. 5. 2006 9:54

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Jó výživné, to je tedy věc.

Není tady

#13 3. 5. 2006 9:21

kido1
Host

Do nového rozhodnutí soudu platí původní rozsudek, je jedno jestli se jedná o zvýšení
či snížení stanovené částky. U soudu 1. stupně je 15 denní lhůta pro případné odvolání,
pak dochází k nabytí právní moci, u odvolacího soudu je tímto datem, den doručení.
V případech, kdy soud uzná za vhodné je možno vydat předběžné opatření - pak je
nutno platit nově stanovené výživné (používá se např. i u náhrady od zaměstnavatele
apod..) ještě před nabytím právní moci.

#14 3. 5. 2006 12:40

Ivča
♥♥♥----

Znovu opakuji.že my se odvolali, žádné předběžné plnění soud nestanovil a přesto byla BM mého muže u Prostějovského soudu úspěšná a soud nařídil exekuci na plat jen proto, že jsme měli platit hned zvýšenou částku po vynesení rozsudku, ten nám byl doručen až po třech měsících po rozhodnutí.Ještě před odvolacím soudem byla nařízena soudní exekuce na plat o částku zvýšenou.
Třeba má někdo jinou zkušenost, ale tak to bylo u nás soudně posvědcené.

Není tady

#15 3. 5. 2006 15:11

maggie
♥♥♥♥♥--

EFG napsal(a):

Hm, pokud je matka dětí sviňucha obecná a nedokáže situaci pochopit, pak je to velký, spíš neřešitelný problém. Předběžné optaření Vám rozhodně neprojde, protože není ohroženo "budoucí" rouhodnutí. Když podáte návrh na snížení, tak se dříve situace vrátí zpět do normálu. Stejně by to soudce smetl ze stolu, že se jedná o krátkodobou změnu, tedy se nejdená o změnu zakládající změnu úpravy poměrů. A když nebudete platit, tak Vám od sviňuchy hrozí exekuce a trestní oznámení. Prostě a jasně. V tomto státě je právní řád spíš kurevský neřád. Proto jsem zde už tisíckrát říkal, že výživné musí být stanoveno a placeno podle nějakého zákona, nejlépe podobně jako soc. či zdrav. pojištění. V průběhu roku by byly placeny zálohy a na konci roku by byl doplatek, případně přeplatek by se odečetl v dalším roce.

Něco mi však nehraje. Jak může mít otec velké výživné, když má minimální nemocenskou, která odpovídá minimální mzdě? Někdo je asi debil. Buď soudce, který  z minimální mzdy stanovil nadprůměrné výživné nebo já. Hi hi  já to nejsem!

Už jsem o tom psala v jiné diskusi:
Můj muž má dle soudu a jeho předložených daňových přiznání měsíční příjem 28 tisíc, pokud by mu soud "milostivě" zohlednil odpisy /v jeho případě skutečně vynaložené náklady na podnikání/ jeho příjem by činil 18 tis..... no, a minulý měsíc byl v PN se zádama a hádejte: dle státu a OSSZ je jeho vyměřovacím základem stanoveným podle stejného daňového přiznání hrubá mzda 11 300 Kč - tj. za měsíc PN by měl asi 7000,-Kč.
A pro úplnost - soud mu stanovil výživné 5500,- Kč....
Teď čekám na to, jak rozhodl odvolací soud.

Není tady

#16 3. 5. 2006 15:20

maggie
♥♥♥♥♥--

Irenka21 napsal(a):

Nám bylo u soudu řečeno, že ano, tak by mne to také zajímalo, jestli nám lhali nebo ne.

V "našem" případě byl manžel soudkyní poučen, že skutečně do pravomocného rozhodnutí odvolacího soudu má platit původní výživné. Ale v tom případě mu narůstá jeho "dluh" na výživném geometrickou řadou...takže je jen na něj, jestli ve vlastním zájmu nezačne platit vyšší výživné dříve.
Spotřebované výživné se nevrací, takže pokud odvolací soud změní /sníží výživné/ rozhodnutí okresního soudu, tak si může otec políbit šos. To by mne zajímalo, zda si může otec to přeplacené výživné započítat do budoucna a o to ponížit splátky výživného v budoucnosti /než se to srovná/. A co když odvolací soud rozsudek zruší a celou věc vrátí soudu 1. stupně zpět?

Upravil(a) maggie (3. 5. 2006 15:22)

Není tady

#17 6. 5. 2006 1:26

EFG
♥♥♥----

Maggie, tak to už naštěstí nejde. Odvolací soud už musí rozhodnout! Oblíbené "vracečky" už ze zákona nejdou. A při případném přeplatku bych si to rozhodně v dalším výživném strhnul. Klidnější však je plnit podle posledního pravomocného rozhodnutí a nějakou kačku dávat stranou pro případ, že to u odvolacího soudu prohrajete. Pokud budete věcně argumentovat, nemůžete prohrát.

Není tady

#18 6. 5. 2006 9:02

AlenaP22
♥------

Může soud stanovit placení výživného na zletilé dítě bez přítomnosti otce u soudu,zdržuje se 5 let v USA.Nemůžu zjistit adresu,ani Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí.Minulý rok jsem zbytečně chodila k soudu.Letos bude dceři 19let.Podle sociálkky už to spadá pod Občanskoprávní soud,a tak to jde i bez jeho přítomnosti.Nevím zda se na to mohu spolehnout.Nechci zbytečně dceru vystavovat stresu u soudu a platit soudní poplatky.Dík za pomoc

Není tady

#19 7. 5. 2006 7:04

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Ať Vám dá dcera plnou moc a můžete vše nepříjemné vyřídit za ni.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí