6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
... krásný ivot, směju se, jsem ivotní bojovník .. A jak u to u mě bývá nic nemůu mít jen tak.. Přichází komplikace s já u nevím komu se vyzpovidat...tak u musím tady. Nechci nikoho obtěovat, kamarádky.. Atd.
S přítelem jsme dva roky, vlastně od začátku, kdy nebudu počítat první půl rok, tak u přítele pozoruji sklony k depresím a časté výkyvy nálad .Trpí hraniční poruchou osobnosti.. Jsem nesmírně trpělivý člověk, ale sakra je to tak náročné, e si říkám, boe dej mi sílu.. Momentálně fakt hledám trochu. Víkendy jetě proíváme ve smíchu a pohodě, plní sportovního vyití, jen co se blíí pondělí, stačí maličkost a já u něj uvidím tu druhou stránku, tu plnou úzkosti a strachu, a pesimismu... Tu bolest, a nenávist...tu zá, jak jsou vichni proti němu, a on jim dá za vyucenou... Atd.
V práci je nespokojený, má pocit, e jsou vichni proti němu... Nikde dlouho nevydrí.. A zároveň, pak se trápí jetě víc, e mi není oporou.
Upravil(a) Bordy (10. 6. 2019 20:49)
Není tady
On se bude trapit cely zivot, porucha osobnosti se neda vylecit. Je fakt nutne aby jsi se trapila s nim?
Není tady
Tu hraniční poruchu osobnosti má diagnostikovanou od lékaře? Léčí se s tím nějak?
Není tady
Ano, léčí... ale ono to vlastně nemá řeení, HPO nejde vyléčit... Jen najít tu sílu u něj a taky u mě a trpělivost a bojovat.. Někdy ji mám dosti, ale někdy chybí. Jsem neskutečný optimista, smíek, bojovník. U s ním umím "pracovat" a on také se mnou, tak aby aspoň mezi námi nedocházelo ke konfliktům...V rámci moností. Ale nikdy se nedovedu připravit na ten rapidni skok.. Na to jak se směje, a během chvilky je to jiný člověk
Není tady
Pokud se on léčí ,moná by stálo za to ,aby jste i vy la na terapii pro " příbuzné " . Já se léčím s úzkostné depresivní poruchou ,tak vím ,e příbuzní to prostě nechápou. Nejvíce pomohlo ,kdy jsem la s dcerou ( bydlí senou ) na terapii. Psycholog jí pomohl mě trochu pochopit
Není tady
normální chlap napsal(a):
On se bude trapit cely zivot, porucha osobnosti se neda vylecit. Je fakt nutne aby jsi se trapila s nim?
Taky to tak vidím. Rodinu bych s ním nezakládala.
Není tady
Bordy, těký rozhodování...
Tvoje přezdívka napovídá, e určitě důvěrně zná tyhle kníky:
Heinz - Peter Röhr: Hraniční porucha osobnosti (Portál 2012)
Vznik poruchy, průběh a monosti jejího překonání
Hal Straus, Jerold J. Kreisman: Nenávidím tě, neopoutěj mě! (Portál 2017)
Zvládání hraniční poruchy osobnosti
Drím ti palce, aby ses správně rozhodla co dál.
Není tady
Já si netroufám vůbec nic napsat ani radit, protoe o této porue vůbec nic nevím.
Být tebou, la bych spíe "mezi své" - mezi lidi s touto poruchou a jejich rodiny. Dívala jsem se a na facebooku jsou skupiny těchto lidí. Moná budou i jinde.
Drím moc pěsti!
Není tady
Bordy napsal(a):
... krásný ivot, směju se, jsem ivotní bojovník .. A jak u to u mě bývá nic nemůu mít jen tak.. Přichází komplikace s já u nevím komu se vyzpovidat...tak u musím tady. Nechci nikoho obtěovat, kamarádky.. Atd.
S přítelem jsme dva roky, vlastně od začátku, kdy nebudu počítat první půl rok, tak u přítele pozoruji sklony k depresím a časté výkyvy nálad .Trpí hraniční poruchou osobnosti.. Jsem nesmírně trpělivý člověk, ale sakra je to tak náročné, e si říkám, boe dej mi sílu.. Momentálně fakt hledám trochu. Víkendy jetě proíváme ve smíchu a pohodě, plní sportovního vyití, jen co se blíí pondělí, stačí maličkost a já u něj uvidím tu druhou stránku, tu plnou úzkosti a strachu, a pesimismu... Tu bolest, a nenávist...tu zá, jak jsou vichni proti němu, a on jim dá za vyucenou... Atd.
V práci je nespokojený, má pocit, e jsou vichni proti němu... Nikde dlouho nevydrí.. A zároveň, pak se trápí jetě víc, e mi není oporou.
Bordy...
to je moc těké. Pokud on sám nebude chtít něco změnit, ty to za něj nemá anci udělat.
Upravil(a) Damila (26. 11. 2019 11:49)
Není tady
Anoo, jsem mu takovou" modlou", nebo jak to nazvat.. drím ve dokupy...a jsem neskutečně trpělivá.. Fakt se snaí, jak jen můe, vidím to, cítím to... Jen ten strmý pád mi překvapí.
Jinak léčba mi nepřijde nijak účinná, chodí na schůzky a tím to končí a to je jetě rád, e někoho vůbec sehnal.
Není tady
Bordy napsal(a):
Bordy, prosím tě, co bylo (nebo je?) před těmi tečkami ze začátku tohoto tvého úvodního příspěvku?
Proti čemu bojuje? Proti své přirozenosti, protoe se domnívá, e naruuje vztahy s přítelem? Proti tomu, e se s ním moná chce rozejít? Proti jeho sebetrýznění, e ti není oporou? Proti čemu se v tomhle případě dá bojovat a co sis z toho vybrala?
Jak by mělo vypadat vítězství tvého boje a jak by měla vypadat poráka?
Jinak se mi zdá, e se jeví jako kámen úrazu nebo zviditelnění přítelovy poruchy, či jak bych to nazvala, jeho práce. Co tam konkrétně vadí?
Není tady
Vzhledem k tomu, e Bordy píe, e nikde dlouho nevydrí, tak problém je asi v práci jako takové.
Jene ivot není jen víkendová zábava, jsou to i povinnosti.
Co bude, a přibudou i ty rodičovské?
Pokud není Bordy naprosto soběstačná, finančně i jinak, tak pryč od něj.
Není tady
Judyna napsal(a):
Vzhledem k tomu, e Bordy píe, e nikde dlouho nevydrí, tak problém je asi v práci jako takové.
Pokud není Bordy naprosto soběstačná, finančně i jinak, tak pryč od něj.
Teda já budu asi za divnou, ale to "pryč od něj" mi zní hrozně . Sice vůbec netuím, co hraniční porucha je a jak se projevuje, ale... Jako jo, kdyby to byl alkoholik, tyran, gambler a já nevím co jetě ve by mohl být, prostě gauner, tak ano, pryč od něj. Ale pryč od nejbliího člověka, kterého miluji? Jen proto, e je nemocný? On není gauner, on je nemocný. Asi jsem jiná, moná blbá.
Není tady
Je to porucha osobnosti, stejně jako třeba gamblerství nebo alkoholismus. Ani jeden z nich nejsou úmyslní gauneři, jsou to spí neastní lidé kteří se se svou poruchou budou marně potýkat celý ivot, ale ít se vedle nich nedá. Ovem je to kadého volba, pokud někdo cítí, e je jeho posláním obětovat svůj ivot péči o člověka s psychiatrickou diagnózou, má na to plné právo :-)
Není tady
LENNNA napsal(a):
Judyna napsal(a):
Pokud není Bordy naprosto soběstačná, finančně i jinak, tak pryč od něj.Teda já budu asi za divnou, ale to "pryč od něj" mi zní hrozně . Sice vůbec netuím, co hraniční porucha je a jak se projevuje, ale... Jako jo, kdyby to byl alkoholik, tyran, gambler a já nevím co jetě ve by mohl být, prostě gauner, tak ano, pryč od něj. Ale pryč od nejbliího člověka, kterého miluji? Jen proto, e je nemocný? On není gauner, on je nemocný. Asi jsem jiná, moná blbá.
Taky mi to tak zní.
Vím, e je to těké. Ale - právo na lásku a partnerství mají jenom dokonalí lidé?
Kdo z nás je dokonalý?
Není tady
Eva. napsal(a):
Kdo z nás je dokonalý?
To je otázka kterou si musí poloit kadý, kdo se dostane do vztahu s takto postieným člověkem. Mám obětovat vechna svoje očekávání od ivota, abych naplnil jeho "právo na lásku"? To samozřejmě za předpokladu znalosti jeho postiení, bez zlehčování typu "tohle je ale něco jiného". Kdysi jsem jednu takovou holčinu znal. Deset minut si s ní povídám, klid, pohoda, ona se najednou zvedne, povídá "jdi do рrdele" a tři dny o ní není vidu ani slechu. A tak pořad dokola, ad infinitum. Tak by vypadal ivot s "porouchaným" člověkem.
Není tady
Je to porucha osobnosti, stejně jako třeba gamblerství nebo alkoholismus. Ani jeden z nich nejsou úmyslní gauneři, jsou to spí neastní lidé kteří se se svou poruchou budou marně potýkat celý ivot, ale ít se vedle nich nedá. Ovem je to kadého volba, pokud někdo cítí, e je jeho posláním obětovat svůj ivot péči o člověka s psychiatrickou diagnózou, má na to plné právo :-)
Tak to já to vnímám sakra odlině. Gamblera nebo alkoholika vnímám jako lumpa, kdeto psychickou nemoc tak nevnímám. Moná se pletu, ale cítím to tak.
Není tady
Eva. napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Judyna napsal(a):
Pokud není Bordy naprosto soběstačná, finančně i jinak, tak pryč od něj.Teda já budu asi za divnou, ale to "pryč od něj" mi zní hrozně . Sice vůbec netuím, co hraniční porucha je a jak se projevuje, ale... Jako jo, kdyby to byl alkoholik, tyran, gambler a já nevím co jetě ve by mohl být, prostě gauner, tak ano, pryč od něj. Ale pryč od nejbliího člověka, kterého miluji? Jen proto, e je nemocný? On není gauner, on je nemocný. Asi jsem jiná, moná blbá.
Taky mi to tak zní.
Kdo z nás je dokonalý?
Souhlasím. A co by to bylo potom za lásku, pokud bychom nejbliího házeli přes palubu při nemoci?
Budeme pro nae pohodlí opoutět i nemocné jako já nevím s roztrouenou sklerózou, Bechtěrevem a já teď nevím rychle, co ve za váné nemoci existuje...
Není tady
LENNNA napsal(a):
Tak to já to vnímám sakra odlině. Gamblera nebo alkoholika vnímám jako lumpa, kdeto psychickou nemoc tak nevnímám. Moná se pletu, ale cítím to tak.
To je naprosto v pořádku. Do partnera se můeme zamilovat (a zůstat s ním) z různých důvodů, někdo proto, e je skvělý, jiný zase proto, e je chudák a potřebuje nás. V rozmanitosti je síla :-) Já mám jen jeden ivot a chci jej proít co moná bez stresů, ale někdo jich má třeba víc a jeden či dva tudí můe obětovat pro druhé. Budi za to chválen :-)
Není tady
LENNNA napsal(a):
Judyna napsal(a):
Leno, to, co bych Ti odepsala se naprosto shoduje s tím, co napsal normální chlap. A netvrdím, e můj názor je správný. Kadý má právo na ivot s tím, koho si vybere. Já jsem jen upřímná, ale nechtěla jsem se nikoho dotknout. Jen připomínám, e gamblerství a alkoholisus jsou zařazeny mezi poruchy osobnosti, jsou to nemoci. A o vech alkoholicích taky nemůe říct, e jsou gauneři. Můou to být neěstní lidé, kteří neví kudy kam. I gamblery, lidi závislé na alkoholu či drogách jejich protějky milují. Rozumím - k těmto závislostem se lidé propracují i svým přičiněním (i kdy dispozice jsou větinou vrozené), kdeto k jiným poruchám osobnosti ne. Ovem výsledek je stejný. A to těký ivot s takovým člověkem. Take znovu opakuji - pokud není B opravdu silný, samostatný, finančně nezávislý a obětavý člověk, pryč od něj.
Navíc jsem zmiňovala rodinu. Co děti, které budou svědky různých nepříjemných situací? Ja ony k tomu příjdou?
Fakt bych do toho nela. Pokud bych si ale vzala člověka, u kterého by se nemoc due projevila a třeba po 10 letech společného ivota, pak je na místě ho podret jak jen to půjde. Ale i z dlouhodobých vztahů partneři takových lidí mnohdy odcházejí. Musí to být straně náročné.
Není tady
Evi, právo na lásku má naprosto kadý. Vlastně ne, "právo" není ten správný výraz. Lásku si nikdo nemůe nárokovat.
Ale zamilovat se, na to má právo kadý. Právo na to, aby Tě ten druhý miloval, nemá nikdo ve vztahu partnerském.
Není tady
LENNNA napsal(a):
To je naprosto v pořádku. Do partnera se můeme zamilovat (a zůstat s ním) z různých důvodů, někdo proto, e je skvělý, jiný zase proto, e je chudák a potřebuje nás. V rozmanitosti je síla :-) Já mám jen jeden ivot a chci jej proít co moná bez stresů, ale někdo jich má třeba víc a jeden či dva tudí můe obětovat pro druhé. Budi za to chválen :-)
Má nějakou hodně zkaenou optiku Jestlie tě tohle napadá, zůstávat s někým, protoe je chudák. To by mě teda nenapadlo. Zůstávám s někým jen proto, e ho miluju a chci s ním zůstat. Má ty hodnoty nějak hodně pokřivené. A asi nejen hodnoty.
Není tady
LENNNA napsal(a):
Má nějakou hodně zkaenou optiku Jestlie tě tohle napadá, zůstávat s někým, protoe je chudák. To by mě teda nenapadlo. Zůstávám s někým jen proto, e ho miluju a chci s ním zůstat. Má ty hodnoty nějak hodně pokřivené. A asi nejen hodnoty.
Dík za optání, ale moje optika je celkem v pořádku. Sám bych nebyl s holkou, se kterou se nedá vydret, bez ohledu na to, jestli je protivná "jen tak z principu" nebo proto, e má hraniční poruchu osobnosti. To by mě zamilování dost rychle přelo :-) Ale jak říkám, je tisíc důvodů proč můe jiného milovat, jeden z nich jsem zmínil.
Není tady
Judyna napsal(a):
Evi, právo na lásku má naprosto kadý. Vlastně ne, "právo" není ten správný výraz. Lásku si nikdo nemůe nárokovat.
Ale zamilovat se, na to má právo kadý. Právo na to, aby Tě ten druhý miloval, nemá nikdo ve vztahu partnerském.
Taky jsem přemýlela nad výrazem "právo", ale ádný lepí mě nenapadl. Nemyslela jsem to tak, e by si lásku někdo nárokoval. Ale e i nedokonalý člověk můe být někým milován. e i nedokonalý člověk můe mít vztah.
Není tady
LENNNA napsal(a):
Dík za optání, ale moje optika je celkem v pořádku. Sám bych nebyl s holkou, se kterou se nedá vydret, bez ohledu na to, jestli je protivná "jen tak z principu" nebo proto, e má hraniční poruchu osobnosti. To by mě zamilování dost rychle přelo :-) Ale jak říkám, je tisíc důvodů proč můe jiného milovat, jeden z nich jsem zmínil.
No, není, jen to nejsi svou pokřivenou optikou schopný vidět
Upravil(a) LENNNA (19. 6. 2019 12:18)
Není tady