Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 10. 6. 2019 20:47

Bordy
♥------

Hraniční porucha?

...  krásný život, směju se, jsem životní bojovník .. A jak už to u mě bývá nic nemůžu mít jen tak.. Přichází komplikace s já už nevím komu se vyzpovidat...tak už musím tady. Nechci nikoho obtěžovat, kamarádky.. Atd.
S přítelem jsme dva roky,  vlastně od začátku, když nebudu počítat první půl rok, tak u přítele pozoruji sklony k depresím a časté výkyvy nálad .Trpí hraniční poruchou osobnosti.. Jsem nesmírně trpělivý člověk, ale sakra je to tak náročné, že si říkám, bože dej mi sílu..  Momentálně fakt hledám trochu.  Víkendy ještě prožíváme ve smíchu a pohodě, plní sportovního vyžití, jen co se blíží pondělí, stačí maličkost a já u něj uvidím tu druhou stránku, tu plnou úzkosti a strachu, a pesimismu... Tu bolest, a nenávist...tu z᚝, jak jsou všichni proti němu, a on jim dá za vyucenou... Atd.
V práci je nespokojený, má pocit, že jsou všichni proti němu... Nikde dlouho nevydrží.. A zároveň, pak se trápí ještě víc, že mi není oporou. grater

Upravil(a) Bordy (10. 6. 2019 20:49)

Není tady

#2 11. 6. 2019 4:13

normální chlap
♥♥♥♥♥♥-

Re: Hraniční porucha?

On se bude trapit cely zivot, porucha osobnosti se neda “vylecit”. Je fakt nutne aby jsi se trapila s nim?

Není tady

#3 11. 6. 2019 7:32

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Tu hraniční poruchu osobnosti má diagnostikovanou od lékaře? Léčí se s tím nějak?

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#4 11. 6. 2019 17:06

Bordy
♥------

Ano, léčí... ale ono to vlastně nemá řešení, HPO nejde vyléčit... Jen najít tu sílu u něj a taky u mě a trpělivost a bojovat..  Někdy ji mám dosti, ale někdy chybí.  Jsem neskutečný optimista, smíšek, bojovníkvissla. Už s ním umím "pracovat"  a on také se mnou,  tak aby aspoň mezi námi nedocházelo ke konfliktům...V rámci možností.  Ale nikdy se nedovedu připravit na ten rapidni skok.. Na to jak se směje, a během chvilky je to jiný člověkva

Není tady

#5 11. 6. 2019 18:09

prece ja
♥------

Pokud se on léčí ,možná by stálo za to ,aby jste i vy šla na terapii pro " příbuzné " . Já se léčím s úzkostné depresivní poruchou ,tak vím ,že příbuzní to prostě nechápou. Nejvíce pomohlo ,když jsem šla s dcerou ( bydlí senou ) na terapii. Psycholog jí pomohl mě trochu pochopit

Není tady

#6 11. 6. 2019 20:53

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

normální chlap napsal(a):

On se bude trapit cely zivot, porucha osobnosti se neda “vylecit”. Je fakt nutne aby jsi se trapila s nim?

Taky to tak vidím. Rodinu bych s ním nezakládala.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#7 12. 6. 2019 19:46

vrabčák
♥♥♥♥♥♥♥

Bordy, těžký rozhodování... sad
Tvoje přezdívka napovídá, že určitě důvěrně znᚠtyhle knížky:

Heinz - Peter Röhr: Hraniční porucha osobnosti (Portál 2012)
                            Vznik poruchy, průběh a možnosti jejího překonání

Hal Straus, Jerold J. Kreisman: Nenávidím tě, neopouštěj mě! (Portál 2017)
                                             Zvládání hraniční poruchy osobnosti

Držím ti palce, aby ses správně rozhodla co dál.

Je zcela zbytečné se ptát, jaký má život smysl.
Má takový smysl, jaký mu dáme.
                                                           Seneca

Není tady

#8 12. 6. 2019 20:00

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Já si netroufám vůbec nic napsat ani radit, protože o této poruše vůbec nic nevím.
Být tebou, šla bych spíše "mezi své" - mezi lidi s touto poruchou a jejich rodiny. Dívala jsem se a na facebooku jsou skupiny těchto lidí. Možná budou i jinde.
Držím moc pěsti!

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#9 14. 6. 2019 12:02

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Bordy napsal(a):

...  krásný život, směju se, jsem životní bojovník .. A jak už to u mě bývá nic nemůžu mít jen tak.. Přichází komplikace s já už nevím komu se vyzpovidat...tak už musím tady. Nechci nikoho obtěžovat, kamarádky.. Atd.
S přítelem jsme dva roky,  vlastně od začátku, když nebudu počítat první půl rok, tak u přítele pozoruji sklony k depresím a časté výkyvy nálad .Trpí hraniční poruchou osobnosti.. Jsem nesmírně trpělivý člověk, ale sakra je to tak náročné, že si říkám, bože dej mi sílu..  Momentálně fakt hledám trochu.  Víkendy ještě prožíváme ve smíchu a pohodě, plní sportovního vyžití, jen co se blíží pondělí, stačí maličkost a já u něj uvidím tu druhou stránku, tu plnou úzkosti a strachu, a pesimismu... Tu bolest, a nenávist...tu z᚝, jak jsou všichni proti němu, a on jim dá za vyucenou... Atd.
V práci je nespokojený, má pocit, že jsou všichni proti němu... Nikde dlouho nevydrží.. A zároveň, pak se trápí ještě víc, že mi není oporou. grater

Bordy...
to je moc těžké. Pokud on sám nebude chtít něco změnit, ty to za něj nemᚠšanci udělat.

Upravil(a) Damila (26. 11. 2019 11:49)

Není tady

#10 16. 6. 2019 16:48

Bordy
♥------

Anoo, jsem mu takovou" modlou", nebo jak to nazvat..  držím vše dokupy...a jsem neskutečně trpělivá.. vissla   Fakt se snaží, jak jen může, vidím to,  cítím to... Jen ten strmý pád mi překvapí.
Jinak léčba mi nepřijde nijak účinná, chodí na schůzky a tím to končí  a to je ještě rád, že někoho vůbec sehnal.

Není tady

#11 17. 6. 2019 20:33

Barča
♥♥♥♥♥♥-

Bordy napsal(a):

Bordy, prosím tě, co bylo (nebo je?) před těmi tečkami ze začátku tohoto tvého úvodního příspěvku?
Proti čemu bojuješ? Proti své přirozenosti, protože se domníváš, že narušuje vztahy s přítelem? Proti tomu, že se s ním možná chceš rozejít? Proti jeho sebetrýznění, že ti není oporou? Proti čemu se v tomhle případě dá bojovat a co sis z toho vybrala?
Jak by mělo vypadat vítězství tvého boje a jak by měla vypadat porážka?
Jinak se mi zdá, že se jeví jako kámen úrazu nebo zviditelnění přítelovy poruchy, či jak bych to nazvala, jeho práce. Co tam konkrétně vadí?

Není tady

#12 17. 6. 2019 20:55

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Vzhledem k tomu, že Bordy píše, že nikde dlouho nevydrží, tak problém je asi v práci jako takové.
Jenže život není jen víkendová zábava, jsou to i povinnosti.
Co bude, až přibudou i ty rodičovské?
Pokud není Bordy naprosto soběstačná, finančně i jinak, tak pryč od něj.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#13 18. 6. 2019 12:01

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Judyna napsal(a):

Vzhledem k tomu, že Bordy píše, že nikde dlouho nevydrží, tak problém je asi v práci jako takové.

Teda já budu asi za divnou, ale to "pryč od něj" mi zní hrozně sad. Sice vůbec netuším, co hraniční porucha je a jak se projevuje, ale...  Jako jo, kdyby to byl alkoholik, tyran, gambler a já nevím co ještě vše by mohl být, prostě gauner, tak ano, pryč od něj. Ale pryč od nejbližšího člověka, kterého miluji? Jen proto, že je nemocný? On není gauner, on je nemocný. Asi jsem jiná, možná blbá.

- Gary Smith

Není tady

#14 18. 6. 2019 12:41

normální chlap
♥♥♥♥♥♥-

Je to porucha osobnosti, stejně jako třeba gamblerství nebo alkoholismus. Ani jeden z nich nejsou úmyslní gauneři, jsou to spíš nešastní lidé kteří se se svou poruchou budou marně potýkat celý život, ale žít se vedle nich nedá. Ovšem je to každého volba, pokud někdo cítí, že je jeho posláním obětovat svůj život péči o člověka s psychiatrickou diagnózou, má na to plné právo :-)

Není tady

#15 18. 6. 2019 13:11

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

LENNNA napsal(a):

Judyna napsal(a):

Teda já budu asi za divnou, ale to "pryč od něj" mi zní hrozně sad. Sice vůbec netuším, co hraniční porucha je a jak se projevuje, ale...  Jako jo, kdyby to byl alkoholik, tyran, gambler a já nevím co ještě vše by mohl být, prostě gauner, tak ano, pryč od něj. Ale pryč od nejbližšího člověka, kterého miluji? Jen proto, že je nemocný? On není gauner, on je nemocný. Asi jsem jiná, možná blbá.

Taky mi to tak zní.
Vím, že je to těžké. Ale - právo na lásku a partnerství mají jenom dokonalí lidé?
Kdo z nás je dokonalý?

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#16 18. 6. 2019 13:40

normální chlap
♥♥♥♥♥♥-

Eva. napsal(a):

Vím, že je to těžké. Ale - právo na lásku a partnerství mají jenom dokonalí lidé?
Kdo z nás je dokonalý?

To je otázka kterou si musí položit každý, kdo se dostane do vztahu s takto postiženým člověkem. Mám obětovat všechna svoje očekávání od života, abych naplnil jeho "právo na lásku"? To samozřejmě za předpokladu znalosti jeho postižení, bez zlehčování typu "tohle je ale něco jiného". Kdysi jsem jednu takovou holčinu znal. Deset minut si s ní povídám, klid, pohoda, ona se najednou zvedne, povídá "jdi do рrdele" a tři dny o ní není vidu ani slechu. A tak pořad dokola, ad infinitum. Tak by vypadal život s "porouchaným" člověkem.

Není tady

#17 18. 6. 2019 17:06

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Je to porucha osobnosti, stejně jako třeba gamblerství nebo alkoholismus. Ani jeden z nich nejsou úmyslní gauneři, jsou to spíš nešastní lidé kteří se se svou poruchou budou marně potýkat celý život, ale žít se vedle nich nedá. Ovšem je to každého volba, pokud někdo cítí, že je jeho posláním obětovat svůj život péči o člověka s psychiatrickou diagnózou, má na to plné právo :-)

Tak to já to vnímám sakra odlišně. Gamblera nebo alkoholika vnímám jako lumpa, kdežto psychickou nemoc tak nevnímám. Možná se pletu, ale cítím to tak.

- Gary Smith

Není tady

#18 18. 6. 2019 17:10

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Eva. napsal(a):

LENNNA napsal(a):

Judyna napsal(a):

Taky mi to tak zní.
Kdo z nás je dokonalý?

Souhlasím. A co by to bylo potom za lásku, pokud bychom nejbližšího házeli přes palubu při nemoci?
Budeme pro naše pohodlí opouštět i nemocné jako já nevím s roztroušenou sklerózou, Bechtěrevem a já teď nevím rychle, co vše za vážné nemoci existuje...

- Gary Smith

Není tady

#19 18. 6. 2019 17:58

normální chlap
♥♥♥♥♥♥-

LENNNA napsal(a):

Tak to já to vnímám sakra odlišně. Gamblera nebo alkoholika vnímám jako lumpa, kdežto psychickou nemoc tak nevnímám. Možná se pletu, ale cítím to tak.

To je naprosto v pořádku. Do partnera se můžeme zamilovat (a zůstat s ním) z různých důvodů, někdo proto, že je skvělý, jiný zase proto, že je chudák a potřebuje nás. V rozmanitosti je síla :-) Já mám jen jeden život a chci jej prožít co možná bez stresů, ale někdo jich má třeba víc a jeden či dva tudíž může obětovat pro druhé. Budiž za to chválen :-)

Není tady

#20 18. 6. 2019 18:40

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

LENNNA napsal(a):

Judyna napsal(a):

Leno, to, co bych Ti odepsala se naprosto shoduje s tím, co napsal normální chlap. A netvrdím, že můj názor je správný. Každý má právo na život s tím, koho si vybere. Já jsem jen upřímná, ale nechtěla jsem se nikoho dotknout. Jen připomínám, že gamblerství a alkoholisus jsou zařazeny mezi poruchy osobnosti, jsou to nemoci. A o všech alkoholicích taky nemůžeš říct, že jsou gauneři. Můžou to být nešěstní lidé, kteří neví kudy kam. I gamblery, lidi závislé na alkoholu či drogách jejich protějšky milují. Rozumím - k těmto závislostem se lidé propracují i svým přičiněním (i když dispozice jsou většinou vrozené), kdežto k jiným poruchám osobnosti ne. Ovšem výsledek je stejný. A to těžký život s takovým člověkem. Takže znovu opakuji - pokud není B opravdu silný, samostatný, finančně nezávislý a obětavý člověk, pryč od něj.
Navíc jsem zmiňovala rodinu. Co děti, které budou svědky různých nepříjemných situací? Ja ony k tomu příjdou?
Fakt bych do toho nešla. Pokud bych si ale vzala člověka, u kterého by se nemoc duše projevila až třeba po 10 letech společného života, pak je na místě ho podržet jak jen to půjde. Ale i z dlouhodobých vztahů partneři takových lidí mnohdy odcházejí. Musí to být strašně náročné.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#21 18. 6. 2019 18:46

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Evi, právo na lásku má naprosto každý. Vlastně ne, "právo" není ten správný výraz. Lásku si nikdo nemůže nárokovat.
Ale zamilovat se, na to má právo každý. Právo na to, aby Tě ten druhý miloval, nemá nikdo ve vztahu partnerském.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#22 19. 6. 2019 7:33

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

LENNNA napsal(a):

To je naprosto v pořádku. Do partnera se můžeme zamilovat (a zůstat s ním) z různých důvodů, někdo proto, že je skvělý, jiný zase proto, že je chudák a potřebuje nás. V rozmanitosti je síla :-) Já mám jen jeden život a chci jej prožít co možná bez stresů, ale někdo jich má třeba víc a jeden či dva tudíž může obětovat pro druhé. Budiž za to chválen :-)

Mᚠnějakou hodně zkaženou optiku usch Jestliže tě tohle napadá, zůstávat s někým, protože je chudák. To by mě teda nenapadlo. Zůstávám s někým jen proto, že ho miluju a chci s ním zůstat. Mᚠty hodnoty nějak hodně pokřivené. A asi nejen hodnoty.

- Gary Smith

Není tady

#23 19. 6. 2019 7:41

normální chlap
♥♥♥♥♥♥-

LENNNA napsal(a):

Mᚠnějakou hodně zkaženou optiku usch Jestliže tě tohle napadá, zůstávat s někým, protože je chudák. To by mě teda nenapadlo. Zůstávám s někým jen proto, že ho miluju a chci s ním zůstat. Mᚠty hodnoty nějak hodně pokřivené. A asi nejen hodnoty.

Dík za optání, ale moje optika je celkem v pořádku. Sám bych nebyl s holkou, se kterou se nedá vydržet, bez ohledu na to, jestli je protivná "jen tak z principu" nebo proto, že má hraniční poruchu osobnosti. To by mě zamilování dost rychle přešlo :-) Ale jak říkám, je tisíc důvodů proč můžeš jiného milovat, jeden z nich jsem zmínil.

Není tady

#24 19. 6. 2019 8:03

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Judyna napsal(a):

Evi, právo na lásku má naprosto každý. Vlastně ne, "právo" není ten správný výraz. Lásku si nikdo nemůže nárokovat.
Ale zamilovat se, na to má právo každý. Právo na to, aby Tě ten druhý miloval, nemá nikdo ve vztahu partnerském.

Taky jsem přemýšlela nad výrazem "právo", ale žádný lepší mě nenapadl. Nemyslela jsem to tak, že by si lásku někdo nárokoval. Ale že i nedokonalý člověk může být někým milován. Že i nedokonalý člověk může mít vztah.

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#25 19. 6. 2019 12:18

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

LENNNA napsal(a):

Dík za optání, ale moje optika je celkem v pořádku. Sám bych nebyl s holkou, se kterou se nedá vydržet, bez ohledu na to, jestli je protivná "jen tak z principu" nebo proto, že má hraniční poruchu osobnosti. To by mě zamilování dost rychle přešlo :-) Ale jak říkám, je tisíc důvodů proč můžeš jiného milovat, jeden z nich jsem zmínil.

No, není, jen to nejsi svou pokřivenou optikou schopný vidět smile

Upravil(a) LENNNA (19. 6. 2019 12:18)

- Gary Smith

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí