|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Jestli vám to tak vyhovuje a hlavně dobře funguje ke spokojenosti obou,tak proč to řešíš?Já jsem názoru,že má být společná kasa a né moje-tvoje peníze.Když jsou rozumní lidé,tak je společná kasa bez problémů.

.gif)
Není tady
Já myslím, že je to jedno....jak komu vyhovuje, zdá se mi sobecké, že víc vydělává a měl by mít tím pádem větší kapesné.....je to vše o domluvě a toleranci....
Není tady
Je to sobec.
Mě muž i to co vydělá bokem at je to třeba 200,-Kč tak mi vše dává, já s tí hospodařím , tedy spíše snažím se hospodařit.
Není tady
My máme s manželem jeden účet, na který chodí naše výplaty, hospodaříme společně a vyhovuje nám to tak.
Není tady
limaha napsal(a):
Ahoj,můj příspěvek se týká peněz v manželství.Krátce se svatbě jsme řešili věc,kdo bude "držet kasu".Zdálo se mi celkem logické,že peníze by měl mít na starosti manžel,protože se mi zdál více šetrnější než já.Moc dlouho to ale takhle nefungovalo,Manželovi se zdálo,že jsem marnivá,že pořád něco nakupuji a začal mě finančně omezovat.Ačkoliv jsme byli oba zaměstnaní a oba přispívali do společné kasy,manžel sobecky tvrdil,že on vydělává více a tudíž má nárok na vyšší kapesné apod.
Situace došla tak daleko,že dnes máme každý své konto,ale funguje to výborně.Na jídlo přispíváme stejně ale na vybavení bytu,dovolenou,nákup dárků apod. dáváme každý podle svých možností,manžel více,já méně.Když si něco kupuji na sebe,nemusím se prosit o peníze a zpovídat o kolik že jsem ochudila náš rozpočet.Samozřejmě si můžu vzít z manželových peněz,ale pro jeho klid to dělám málo.
My to máme zavedené úplně stejně. Na začátku, když jsme s přítelem začali žít, tak jsme měli společné peníze. Fungovalo to přesně jako u vás s tím rozdílem, že my jsme se omezovali navzájem:-)) Po cca 3 měsících jsme účty oddělili, každý si žijeme za své, spoelčně dáváme peníze na domáícnost + pslátku hypotéky mého bytu, jinak se domlouváme ad hoc.
Taky máme jeden účet. Vydělává vlastně jen manžel a ještě tam chodí přídavky, dříve mateřská a dneska soc. dávky. S penězma hospodařím já, nakupuju co je třeba, hlídám, aby byly zaplacený složenky, daně, inkaso, pojištění.Brala jsem to jako samozřejmost, ale časem jsem si uvědomila, jaký mám štěstí, že jsme se v tomhle bez jakéhokoliv domlouvání shodli. Sestra si vzala o 12 let staršího muže, každý si zachoval svůj účet a ještě si založili společný, neustále se dohadujou, co z kterého účtu bude kdo platit, sestra ke společnýmu ani nemá kartu a on se nechá hodně prosit, aby jí dal něco na jídlo a oblečení pro děti, když je teď na mateřské.
Není tady
No to MOJE a TVOJE jsem take zazila....ja mela 3500 a on 10000.inkaso jsme platili napul...no hlavne ze se mel BM dobre:)))
Není tady
jsem zásadně za systém "moje peníze - tvoje peníze" s tím, že společné výdaje napůl v případě plus mínus stejných příjmů nebo dělit poměrově podle toho, kdo vydělává víc. Doma to takhle máme a není s tím problém. Osobně by se mi dost příčilo řešit s manželem jestli si můžu koupit dejme tomu tričko a vést stupidní debaty na téma, že mám přece triček dost a další nepotřebuju. Děkuju pěkně.
Navíc mám tak nějak pořád před očima příklad mých rodičů, kdy se z platu mojí maminky platily poplatky typu nájmu a tak a zbytek šel z peněz otce ( pravda, podnikal a jeho příjmy byly nesrovantelně vyšší než mamky ), které se nicméně braly jako společné. A pak jednoho dne můj tatínek odešel i se všemi "společnými" penězi....
Není tady
U nás jsou peníze společné. I společný účet. A můžu říct, že nám to vyhovuje. Jsme na to zvyklí a to jsme spolu skoro deset let. Každý z nás si můžeme koupit co chceme.
Není tady
A co děti kdo je financuje? Nebo je nemáte?Tím nemyslím jídlo a oblečení,ale kroužky,školu, lyžák.......Jsem vdaná 17 let 2děti a zrovna jsou dost drahý.Kasu máme společnou,manžel má kapesný 2500kč,já nic ,ale můžu si prý koupit co chci.Já raději koupím dětem,ale vše je o dohodě a jak to komu vyhovuje.
Není tady
Holky, je tu z vás některá, která vydělává o hodně víc než manžel a máte společnou kasu?
Jen mě zajímá, jestli společná kasa funguje i v případě, kdy ona vydělává víc. Přeci jen je pořád ještě zažitý model, že on je živitel...
Není tady
Debro mi třeba máme jedno dítě holce jsou čtyři roky. Ale já jsem taky ten typ člověka, který kouká spíš na to, aby bylo dobře oblečené a zajištěné dítě. Takže dávám přednost dceři a potom až když něco potřebuju já tak si to koupím.
Není tady
Jelikož mám špatnou zkušenost s BM ( ,,držel kasu,, a já žebrala o každý desetník )máme s přítelem každý svůj účet. Bydlíme ještě s mými 2 dětmi. Přítel mi dává 5.000,- Kč. Byt stojí i s elek.7500,-.Za jídlo a drogerii dáme 8.000,- měsíčně. Pracujeme u jedné firmy, za stejné peníze. Já mám ještě výživné a přídavky na děti. Přítel navíc platí pojistku na auto ( 4x 5990 Kč za rok ), opravy vozidla, naftu, kino, výlety. Máme společnou vkladní knížku, kam každý dáme měsíčně 600,- Kč. A já ještě ušetřím 8-10.000,- měsíčně. Dovolenou trávíme u moře, já platím pobyt, přítel naftu + dálniční poplatky, jídlo napůl. Dárky na vánoce, nar. apod. napůl.Třeba mě někdo za dvojí účet odsoudí, ale nebylo nic horšího, než když jsem zůstala s dětmi po rozvodu bez koruny.
Upravil(a) Helča2 (15. 5. 2006 19:10)
Není tady
Vždycky mi přišlo normální mít peníze dohromady. Jsme jedna rodina, tak proč by to mělo být jinak. Máme se rádi, věříme si, jedno tělo, jedna duše, jedna pokladna. Dopadlo to tak, že manžel měl účet, kam chodila nejprve moje mateřská, posléze moje výplata, přídavky na děti, všechno, dokonce dědictví po mé rodině. Přiděloval mi peníze na měsíc, věděl o každém mém výběru, útratě a patřičně to komentoval a to jsem měla po nástupu do práce výplatu větší než on. Pak jsem zjistila, že má další účet, ke kterému jsem neměla vůbec žádný přístup. Já ne, ale milenka ano. Tam si tajně schovával peníze navíc a ty, které po menších částkách odčerpal z druhého účtu. Než ode mne odešel, stačil ze "svého" účtu vybrat moje peníze a mně zůstaly oči pro pláč.
Takže poučení pro mě pro budoucnost. Už nikdy nedám své peníze do ruky nikomu jinému. A pro klid své duše budu mít někde rezervu na zlé časy, abych nezažila znovu to, co mám za sebou.
Simona Janoušková napsal(a):
Holky, je tu z vás některá, která vydělává o hodně víc než manžel a máte společnou kasu?
Jen mě zajímá, jestli společná kasa funguje i v případě, kdy ona vydělává víc. Přeci jen je pořád ještě zažitý model, že on je živitel...
Ten můj předchozí příspěvek byl tak trochu odpovědí na Tvůj dotaz. Myslela jsem si, že to funguje. Já si hlavu z vyšší výplaty nedělala. Říkala jsem si, byla jsi na mateřšké, tak teď máš co dohánět a v rodině je každá koruna dobrá. No, bohužel, manžel to velmi těžce nesl (prasklo to až po 10 letech). Ne, že by mu vadilo, že má pravidelný přísun peněz na účet. Měl z nich opravdovou radost. Dokázal si jich užívat. Ale problém byl v tom, že výše mojí výplaty měla negativní dopad na jeho sebevědomí. A pak začaly jeho rozbory našich příjmů, kdy se mi snažil dokázat, že nevydělávám víc než on. A tvrdí to doteď, přestože má černé na bílém od soudu průměrný roční můj a jeho příjem.
Žena s vyšším příjmem musí mít vedle sebe dostatečně sebevědomého muže, který to ustojí. Model otec živitel je opravdu velmi zažitý a co víc, muži ho mají pod kůží hlouběji, než si myslíš. Očekávají vděčnost, pochopení za svou práci a čekat ji od ženy, která nosí víc peněz a ještě se stará o domácnost? Pokud není partner dostatečně jistý sám sebou, tak bych příliš neprovokovala, aby si neskončila jako já.
Ještě jedna vzpomínka. Měla by si vidět radost mého manžela, když mi dočasně snížili plat. Byl to snad nejšťastnější den v jeho životě.
Když byl "živitel" (já na mateřské nebo sice zaměstnaná, ale s prcky), to byly časy... O každém halíři měl přehled (nebo si to aspoň myslel
). Jednou jsem dostala k vánocům peníze na poněkud dražší věc, kterou jsem si dlouho přála. Radost jsem měla do druhého dne, kdy jsem se dozvěděla, že o tom nemám nikde říkat, aby se mu kámoši nesmáli, že je blbec, když mi na to dal... No, hodila jsem mu je pod nohy... a protože jsem "nevděčná a ničeho si nevážím", tak se dárky pomalu omezovaly na bonboniérku, mejdlo či punčocháče. Tak jsem ten nevděk projevila znovu s tím, že si nemusí dělat násilí a škodu, já se obejdu. Co potřebuju, na to si vydělám a na co nemám, to se mi nelíbí
. Problém je akorát v tom, že on teď považuje automaticky všechny peníze, nejen ty, co vydělá, za svoje výlučné vlastnictví, takže korunky za prodej společného pozemku dobře uložil, aniž by se obtěžoval mi sdělit kam, na co, nebo se nedejpámbu zeptal, jestli by se mi nějaká stovka nehodila - ale zřejmě má strach, že bych odpověděla kladně
.
Není tady
my máme jeden účet,na který mám přístup jenom já, kasu držím já, nikdo se mě neptá, kolik utratím, ale je to asi tím, že nejsem přehnaně utrácivá, manžel mi dává celou výplatu. má vedlejší příjem a mě zase nezajímá, kolik si vydělá, co s tím dělá a co si kupuje. Kupodivu nám to vyhovuje oběma a jsme spokojení. Podotýkám, že peníze na můj účet mi začal manžel posílat sám od sebe a svůj účet zrušil, prý proč platit dvoje poplatky.

Není tady
My máme můj účet, kam chodí obě naše mzdy, snad už od doby kdy jsme ještě ani nebyli manželé, a zatím to funguje...Plat mám vždy menší ale nikdo se nezajímá o to co si koupím a co ne, musím jen mít peníze na manželovi potřeby (značkové boty a sport) a opravy domu, které mi říká /většinou/ předem, a dá se to zvládnout, i kdž náš třetí partner v manželství je kontokorent, ale to už je jiná věc, že neumím hospodařit.
Boční účet muž nemá, neměl by trpělivost něco tak složitého zařizovat :-D
A jestli mně kdy bude chtít opustit a oškubat, udělá to tak jako tak :-(
Není tady
My máme jeden účet,odečtu srážky(SIPO,trvalý příkazy ....)a zbytek postupně vyberu
.Jdem od výplaty k výplatě.Neumím si představit dohadovat se,kdo zaplatí třeba kroužek pro děti,oblečení,benzín(když já se nechám všude vozit)opravy auta a plno jiných položek,které nejdou jednoduše zařadit(rovnátka,brýle...)A to jsem byla dost často na mateřské a na pracáku,takže bych asi chcípla hlady a zmrzla,kdyby jsme měli každý svou hromádku.
Upravil(a) ctyr,listek (10. 5. 2006 22:45)
Není tady
U nás máme každý svůj účet, ale jedeme na společné peníze. Svůj účet máme z doby kdy jsme nebyli manželé. Oba víme kolik je na kterém účtu a na co jdou peníze. Z mamželova se platí inkaso, dceřiny studie, benzín do mého auta, nafta do jeho, synova školka, velké nákupy jak potravin, tak drogérie.Z mého se platí všechny pojistky, stavební spoření pro všechny. Víme oba kolik je na kterém účtu a z toho financujeme dům a všechny větší platby a dovolené. Stejně pokud je více peněz na účtu, tak je narveme do baráku. Třetí účet je dcery a s tím co jí na něj si hospodaří sama. Za deset let co jsme spolu jsme se o peníze nikdy nehádali. Holky, já mám doma fakt poklad když čtu ostatní příspěvky. Manžel šetří tak akorát na sobě, já se mu zpovídat nemusím kolik utratím. Je to ale tím, že oba máme docela slušné platy. Když jsem byla na mateřské, tak to fungovalo stejně, ale museli jsme spolu dost chtit a manžel nedělal se svým účtem žádné tajemství. Byl neustále vycucnutý a ten můj na tom byl stejně, tak nebylo co řešit. Já jsem pro samostatné účty. V prvním manželství jsem neustále poslouchla jak utrácím. Dispoziční právo jsem neměla a byla jsem tak blbá, že jsem vše manželovi věřila. Až když jsem si podala žádost o rozvod, tak jsem zjistila u soudu kolik zmetek vydělává a kolik věnuje rodině. Druhá půlka jeho platu byla jen jeho a já šetřila jako debil, aby se on mohl předvádět před slečnou. Poučena jsem šla do druhého manželství a zde oba víme na co jdou prachy, kolik kdo přinese domů.
Není tady
S prvním manželem jsem měla společný účet, přišlo mi to naprosto normální, ovšem jen do té doby, než ho před rozvodem skoro celý vybral...Podotýkám,že v té době jsme spolu už rok nežili a když odcházel, tak jsme si rozdělili věci a mě zůstal právě jenom tan účet a televize. S nynějším manželem máme každý svůj účet a je to v pohodě.
Není tady
No padl tady dotaz - vydělávám podstatně více než můj partner. Každému nám
peníze chodí od zaměstnavatele na náš účet, nikdy nenastal problém. Je to spíš
o lidech, případně o výchově než o systému a přístupu k rodinným financím.
Ve svém okolí se často setkávám s modulem - muž živitel - vyšší příjmy, matka
buď na mateřské nebo v práci, kde má nižší plat než muž. Každému chodí peníze
na jejich účet, ale jinak to nazývají společnou kasou. Z jednoho účtu víceméně
hradí poplatky, obědy dětem ve škole, pojištění apod.. Z druhého účtu vybírají
hotovost na nákupy potravin, benzinu apod...
Systém celkem funguje bez větších potíží, jen čas od času (Většinou když nastane
situace, kdy odejde pračka, teče střecha, rozpadá se auto apod...) se muž ozve,
že žena neumí moc hospodařit, že se zbytečně utrácí apod...
Není nic snazšího než na jeden měsíc předat peníze mužovi a nechat ho platit a
nakupovat. Mnohdy totiž dotyčný ani neví co co stojí, kolik se spotřebuje pracího
prášku, kolik toho čtyřčlenná rodina projí a co stojí denní tisk pro tatínka za celý
měsíc apod....
Není tady
Kido12 - tohle jsem jednou zkusila... A to bylo jenom na "běžný provoz", protože čisticí prostředky byly doma a k pračce jsem ho preventivně nepustila
. Dodnes nepřiznal, kolik navíc (nad můj obvyklý rozpočet) ho ten jeden jediný měsíc stál. Když jsem mu oznámila, že by ještě platil za drogerii, za noviny a možná nějaké další "drobné výdaje" (stačí 3x školní výlet), šel do kolen a experimentu bylo navždy odzvoněno
.
Není tady