29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Radime, při přebírání holčiček nemůžeš projet tašku, co jim dala a případně požádat o její doplnění ?
Třeba je tak rozrušená, že na některé věci prostě nevzpomene
Taky se mi stalo, že si dcera sama balila, přestože to většinou dělá sama (ví, že bych jí půlku věcí vyházela),
vzala si sebou na hory kufr šminek a asi deset triček na tři dny (je jí 11) a když jsme přejeli hranice, tak
mi s úsměvem na tváři říká "a mami, vzala jsi mi kalhoty na lyže ?"... myslela jsem, že se mnou švihne.
Vůbec jsem na to ani nevzdechla, přitom mladýho jsem se zeptala....
Někdy se to tak stane, prostě.
Nevěš hlavu, oni si časem holčičky prosadí svou a některé věci se naučí, protože jim to bude hloupé.
A k těm číslům - vždyť se je opravdu naučí ve škole, proto tam jde. Nejsi náhodou přehnaně ctižádostivý místo svých dcer ? No bóže, tak neumí zavázat tkaničky, tak jí pořídím boty na sucháč nebo patentky...
Není tady
Radime tak nevím, jestli vy jste špatně pochopil můj příspěvek nebo já vaši otázku. Já celkem nechci polemizovat o tom, jeslti je nebo není možné dát dětem jedno pyžamo dohromady, určitě to možné je, jak ostatně potvrzujete a já vám to věřím. Chtěla jsem se vás zastat :-)
Není tady
Radime - obecne - nejsem jeste v takove situaci jako Ty, partnerku mam obdobne snazivou jako Ty svou BM ... a snazim se ziskat deti do sve pece. Myslim si, ze mi nahrava SPOUSTA veci a chystam se, ze se o vsechny 3 nase deti (11, 6, 4) budu starat sam a pritom chodit do prace. Zatim zijeme spolu a i kdyz by bylo strasne snadne rikat 'maminka vas neoblece, nevypere, nezasije', vim, ze je i moji vizitkou, kdyz si babicka stezuje, ze holka sla k doktorce v kalhotech bez knofliku - nezkontrolovala to moje pani a ani ja.
Hazet spinu bych mohl dlouho - ale nechci. Chci dokazat, ze to zvladnu lepe.
A s tim souvisi i 'souboj' o deti - nebojim se toho, ze vetsinou dostavaji deti matky - mam kolem sebe par muzu samozivitelu na to, abych hazel predem flintu do zita. Bojuj taky - nechce stridavou? Chtej deti do sve pece - nebo stridavou. Soud by za urcitych okolnosti (jako v nasem pripade) mohl naridit znalecky posudek - a pokud vyzni v Tvuj prospech, tezko se ho soudci/kyni bude ignorovat - ale aby mohl vyznit v Tvuj prospech, musis na to byt pripraven a mezi to 'byt pripraven' patri i povznest se nad to, ze neco Tva BM nezvlada - vse co nezvlada ona dava Tobe moznost vyniknout, bud vdecny za kazdou jeji chybu a bez milosti tu mezeru ve vychove/vybave zacel tak, abys mel jednak ciste svedomi a druhak i dostatek dukazniho materialu az budes oduvodnovat proc je chces do pece Ty a proc je nema mit Tva pani.
Není tady
Frigo napsal(a):
Radime, při přebírání holčiček nemůžeš projet tašku, co jim dala a případně požádat o její doplnění ?
Taky se mi stalo, že si dcera sama balila, přestože to většinou dělá sama (ví, že bych jí půlku věcí vyházela),
vzala si sebou na hory kufr šminek a asi deset triček na tři dny (je jí 11) a když jsme přejeli hranice, tak
mi s úsměvem na tváři říká "a mami, vzala jsi mi kalhoty na lyže ?"... myslela jsem, že se mnou švihne.
Nevěš hlavu, oni si časem holčičky prosadí svou a některé věci se naučí, protože jim to bude hloupé.
A k těm číslům - vždyť se je opravdu naučí ve škole, proto tam jde. Nejsi náhodou přehnaně ctižádostivý místo svých dcer ?No bóže, tak neumí zavázat tkaničky, tak jí pořídím boty na sucháč nebo patentky...
nevím jestli se o tom,že jim dá jedny kalhotky a jedno pyžamo dohromady, dá říci že je rozrušená a zapomene zabalit i druhému dítěti...
a s těmi botami to nebudu ani komentovat, to jsem asi špatně pochopila:-)))))
Není tady
Lukas napsal(a):
Radime - obecne - nejsem jeste v takove situaci jako Ty, partnerku mam obdobne snazivou jako Ty svou BM ... a snazim se ziskat deti do sve pece. Myslim si, ze mi nahrava SPOUSTA veci a chystam se, ze se o vsechny 3 nase deti (11, 6, 4) budu starat sam a pritom chodit do prace. Zatim zijeme spolu a i kdyz by bylo strasne snadne rikat 'maminka vas neoblece, nevypere, nezasije', vim, ze je i moji vizitkou, kdyz si babicka stezuje, ze holka sla k doktorce v kalhotech bez knofliku - nezkontrolovala to moje pani a ani ja.
A s tim souvisi i 'souboj' o deti - nebojim se toho, ze vetsinou dostavaji deti matky - mam kolem sebe par muzu samozivitelu na to, abych hazel predem flintu do zita. Bojuj taky - nechce stridavou? Chtej deti do sve pece - nebo stridavou. Soud by za urcitych okolnosti (jako v nasem pripade) mohl naridit znalecky posudek - a pokud vyzni v Tvuj prospech, tezko se ho soudci/kyni bude ignorovat - ale aby mohl vyznit v Tvuj prospech, musis na to byt pripraven a mezi to 'byt pripraven' patri i povznest se nad to, ze neco Tva BM nezvlada - vse co nezvlada ona dava Tobe moznost vyniknout, bud vdecny za kazdou jeji chybu a bez milosti tu mezeru ve vychove/vybave zacel tak, abys mel jednak ciste svedomi a druhak i dostatek dukazniho materialu az budes oduvodnovat proc je chces do pece Ty a proc je nema mit Tva pani.
To je konečně pořádný příspěvek..
tak Radime držím palce a jděte do toho, ono se to povede a děti získáte....
Upravil(a) kornoutek (9. 5. 2006 18:48)
Není tady
No, to se tedy musím zasmát. Vy tu opravdu někdo věříte, že soud svěří otci děti proto, že matka se nedostatečně stará?? Proboha, zůstaňte nohama na zemi. BM mého partnera zásadně přes týden nestříhá dítěti nehty (už jen pohled na to je ošklivý a dítě to samo zatím zvládá jen s obtížemi), k nám ho posílá v roztrhaných hadrech a prošoupaných botách, tašku kterou si dítě zabalí (leckdy opravdu samo) zkontroluje a nepotřebné vyndá :-), takže obvykle přijede dítě s knihami a sešity úkolů a jednou elektronickou hrou (a kapesníkem, abych vyjmenovala vše). A spousta dalších věcí by se dala BM vytknout. Např. kolečkové brusle apod., ačkoliv ví, že jsme chtěli něco podniknout, mu nedá NIKDY právě proto, abychom nemohli. Takže jsme koupili vlastní - že je dítě užije asi tak 7x do roka a my je můžem vzít a vyhodit (v lepším případě prodat), to nikdo neřeší a matka se chechtá za rohem. Ale výživné vyšší by chtěla, to ano. Přestože partner u soudu na všechny nedostatky upozornil, přesto že jich jak píše Lukáš "využil" ve svůj prospěch, nikdy nebyly probírány a nikdy také nebyly příspěvkem pro svěření dítěte do péče otce. Takže se tu všichni proberte, otec NEMÁ šanci děti dostat. Matka by musela být zavřená nebo se dětí dobrovolně zříct. Do té doby jsou děti její a tečka, taková je skutečnost. Někdy bohužel pro děti, které by raději byly u táty.
Není tady
A znalecký posudek? Jééé, to je k smíchu. Partner ho podstoupil. BM taky. Posudek byl napsaný tak šikovně, aby sice otce popsal jako schopného vychovávat, ale matku jedinou a pro výchovu určující. Víte, pokud chce soudní znalec dostat další práci od soudu ve formě zadání posudku, nesmí se moc lišit od zaběhnutých tradic, to je tržní ekonomika.
Není tady
Majko a můžu mít dotaz výhradně na tebe ? Ty bys chtěla mít doma cizí dítě a starat se o něj ?
Já naopak znám případ, kdy přestože matka byla normální, dítě bylo svěřeno otci a jeho nové partnerce, když se tak stalo, bylo klučíkovi pět a zkoušeli ho vrátit matce (po běžném víkendu) za účasti sociální pracovnice a policie. Prostě ztropil takovou zcénu, že už u nich zůstal. A řekla bych, že na růžích ustláno rozhodně nemá. Ale to je nejspíš jiný případ.
Není tady
Majka napsal(a):
No, to se tedy musím zasmát. Vy tu opravdu někdo věříte, že soud svěří otci děti proto, že matka se nedostatečně stará?? Proboha, zůstaňte nohama na zemi. BM mého partnera zásadně přes týden nestříhá dítěti nehty (už jen pohled na to je ošklivý a dítě to samo zatím zvládá jen s obtížemi), k nám ho posílá v roztrhaných hadrech a prošoupaných botách, tašku kterou si dítě zabalí (leckdy opravdu samo) zkontroluje a nepotřebné vyndá :-), takže obvykle přijede dítě s knihami a sešity úkolů a jednou elektronickou hrou (a kapesníkem, abych vyjmenovala vše). A spousta dalších věcí by se dala BM vytknout. Např. kolečkové brusle apod., ačkoliv ví, že jsme chtěli něco podniknout, mu nedá NIKDY právě proto, abychom nemohli. Takže jsme koupili vlastní - že je dítě užije asi tak 7x do roka a my je můžem vzít a vyhodit (v lepším případě prodat), to nikdo neřeší a matka se chechtá za rohem. Ale výživné vyšší by chtěla, to ano. Přestože partner u soudu na všechny nedostatky upozornil, přesto že jich jak píše Lukáš "využil" ve svůj prospěch, nikdy nebyly probírány a nikdy také nebyly příspěvkem pro svěření dítěte do péče otce. Takže se tu všichni proberte, otec NEMÁ šanci děti dostat. Matka by musela být zavřená nebo se dětí dobrovolně zříct. Do té doby jsou děti její a tečka, taková je skutečnost. Někdy bohužel pro děti, které by raději byly u táty.
jenže tady nejde jen o to, jak jsou vybavený na návštěvu k tátovi, ale v jednom příspěvku Radim psal, že na svůj věk neumí, co by umět měli...
a to co jsem četla, by opravdu už umět měli!! a že jim dává jedno prádlo dohromady, nezlob se na mě, ale téhle ženské bych dítě nenechala ani náhodou!!! já vím, že realita je jiná, ale zkusit by to přeci mohl, pak bude jednou litovat, že pro získání dětí neudělal nic...
Radime,ještě mě napadá, malá chodí do školky, velká do školy... tam nejsou žádné problémy, co učitelky??, musí přeci vidět, jak jsou děti zanedbané... třeba i ony by ti mohli pomoci...
Není tady
kornoutek napsal(a):
Radime mluvil jste o tom všem se starší dcerou?? myslím jako jemně, jestli třeba doma nějak nestrádají a vůbec jak vidí žití u vás a u matky?? Já si myslím,že už je dcera tak velká, že by u soudu i ona mohla mít slovo, kde by chtěla bydlet, kde jí bude líp. U nás se totiž vše řeší, až když je hodně pozdě.. nechápu proč čekat na to, až budou děti podvýživeny, pak se bude něco dít, když je evidentně vidět, a promiňte ten výraz, že jejich matka není " matka", ale lempl, který se nedokáže postarat. Co třeba kontaktovat nějakého právníka?? přece musí být možnost, jak dětem pomoci.. tohle se mi jeví jako velké zanedbání péče, a ještě dát dětem jednu věc dohromady, že ani jedna holčina nemá svoje spodní prádlo.. a pokud BM stále brečí že nemá peníze, přeci existují kromě alimentů i jiné soc dávky???
Kornoutku se starší dcerou nemá cenu o něčem se bavit jelikož mi odpoví vždy já nevím. Starší dcera je totiž pod vlivem své matky a bojí se jí nějak odporovat, takže si ani nemyslím, že by semnou chtěla bydlet. Ikdyž jednou mi řekla, že by bydlela chvíli u mně a chvíli u matky což je zřejmě trošku naděje co? Jo a mladší dcera ta už mi říkala několikrát, že by chtěla bydlet u mě? Jenže jí je 5 a na její názory brát ohled nebudou. Neříkám, že je trýzní hlady, ale že jim nedává takovou stravu, kteou by měly ve svém věku mít. Ona ať si jí ty její čínské polévky, ale necpe tím děti! Ani netvrdím, že nemá doma každá své spodní prádlo, ale když jdou ke mně tak jim dá buď jen jedné kalhotky na převlečení nebo pro obě, ale jen kalhotky třeba jen té starší a to prostě nedokáži pochopit jak to má ve skříni. To totiž není jen spodní prádlo, ale holky mi sdělily, že si některé věci střídají. No tak nevím. Vždyť ona dostává i jiné dávky má životní minimum pro 3 osoby což je nějakých 9.360,- Kč. Sice to není nic moc, ale neříkejte mi, že kdyby na to neměla tak si cigára, kredit kupovat nebude.
Není tady
Frigo napsal(a):
A k těm číslům - vždyť se je opravdu naučí ve škole, proto tam jde. Nejsi náhodou přehnaně ctižádostivý místo svých dcer ?No bóže, tak neumí zavázat tkaničky, tak jí pořídím boty na sucháč nebo patentky...
Frigo rozrušená a to pokaždé? Proč by měla být rozrušená? Já se podívám, ale když vidím dvoje kalhotky, tak nemůžu tušit, že jdou oboje jen jedné z nich. Kdžy něco chybí tak jí to řeknu, ale ona mi na to řekne, že jsem povinen mít u sebe věci na převlečení a že můžu být rád, že mi nějaké vůbec dává. Neříkejte mi, že u zápisu už nezkoumají zda děti poznají číslice. Také jsem se dozvěděl, že dcerka bude mít odklad a půjde o rok později do školy zřejmě neumí to co by do školy měla umět nemyslíte? Myslím si, že 5 lete dítě by si mělo zavázat tkaničky už samo a vyřešila jste to stejně jako B - boty na suchý zip místo snahy jí ty tkaničky naučit.
Není tady
Lukas napsal(a):
Víte Lukáši, ale já už se svojí B nežiju a tak nemůžu kontrolovat jak chodí a v čem do školky a školy. Když jsou u mě tak je kontroluju a když vidím, že to není ono tak to nějak napravím. Vím, že je to i moje vizitka a někdy se až stydím a kór když mi straší dcera říká, že se jí smějou, že nosí věci od popelnice. Matku to asi netrápí protože své chování nijak nezměnila a pošle dítě do školy se špinavou bundou, kterou cera nosí ven i do školy. Nebo pošle mladší dceru v děravých kalhotkách. Nevím jak s tím bojovat jelikož je nemám denně a matka na střídavou péči přistoupit nechce a nevěřím na svěření péče o děti otci. Takto to u nás nefunguje.
Není tady
Také si píšu seznam věcí, které matka dětem dává a na jak dlouho a do jakého počasí. Třeba mi to při zvyšování výživného pomůže a třeba také ne. Věřím však, že B se zvýšením uspěje a bude si dál žít doma a aniž by měla snahu také přispět její prací k vydělání peněz na naše děti. Ono je pohodlné ležet na gauči natáhnout každý měsíc ruku pro dávky a alimenty. Koupit dětem 1 za 1/2 roku nějakou novou věc aby se neřeklo a pak jednoduše říkat nemůžeme to mít jelikož maminka nemá penízky a říkat, že otec jí jen půjčuje peníze na ně a pak je maminka musí zase vrátit. Neřekne jim ani to, že jim dávám peníze. Hlavně že má každý měsíc na kredit a na cigára. Když si pořád stěžuje, že nemá peníze tak může jít také makat. Jenže jak vím, tak se ozvou ženy, které mi řeknou, že ona přispívá i svou starostí o děti a domácnost, ale vidět to moc není a proč tedy nechce povolit střídavou péči abychom se mohli podílet na péči oba stejně? Jen z toho důvodu, že by už neměla žádné nebo menší alimenty a možná by musela dávat i ona mě. Což ona přece nechce ještě aby mi usela dávat také peníze. Jediné proč to tak nechce je ztárata pohdlí, klidu a peněz.
Není tady
Devět tisíc pro tříčlennou rodinu není zase tak moc, i když - nemáte-li více, musíte s tím vyjít.
Tady mě spíš napadá, že jestli matce soustavně předhazujete, kolik jí dáváte peněz a jak si
za ně užívá, tak se Vám třebas snaží dávat najevo, že je to málo a proto děti strádají.... (to zase
není tak ojedinělý případ, když půjdete žádat k soudu o zvýšení výživného, taky se neoháknete
do luxusu a nepřijedete meďákem před OS.)
Jinak fakt těžko radit, mám pocit - čistě osobní, že jste na tom s bývalou manželkou stejně, prostě
se domluvit v zájmu dětí nechcete. Asi je snazší se vzájemně napadat - ona Vás, že platíte málo,
že proti ní navádíte děti apod.. , vy zase jí, že se o děti nestará, neobléká je přiměřeně Vašim příspěvkům
apod.. Není až tak podstatné, kde je pravda víc, nebo míň. Asi si stejně každý budete stát za svým.
Píšete, že děti jsou nesamostatné, že v deseti letech neumí jíst příborem a v pěti letech si zavázat tkaničky...
Vývoj malých dětí je různý, holčičky většinou bývají šikovnější než chlapci - lžící a vidličkou by se mělo dítě
umět najíst průměrně ve 2-3 letech (bývá to i jednou z podmínek pro přijetí do MŠ, mám syna téměř čtyřletého a umí používat i nůž, i když neříkám, taky občas nacházím např. rýži apod. mimo talíř), ty tkaničky dle šikovnosti
dítěte 4-5 let. Takže botičky máte celkem v normě, u toho příboru mě napadá jedno - zase nejste tak dlouho
rozvedení, abyste nezažil výchovu starší dcery (denní spolužití) - takže kritizuje i svou péči, svou výchovu.
I když popravdě řečeno, nepochybuji, že se ve svém věku dcera najíst příborem za normálních okolností umí.
kido1 napsal(a):
Devět tisíc pro tříčlennou rodinu není zase tak moc, i když - nemáte-li více, musíte s tím vyjít.
Tady mě spíš napadá, že jestli matce soustavně předhazujete, kolik jí dáváte peněz a jak si
za ně užívá, tak se Vám třebas snaží dávat najevo, že je to málo a proto děti strádají.... (to zase
není tak ojedinělý případ, když půjdete žádat k soudu o zvýšení výživného, taky se neoháknete
do luxusu a nepřijedete meďákem před OS.)
Jinak fakt těžko radit, mám pocit - čistě osobní, že jste na tom s bývalou manželkou stejně, prostě
se domluvit v zájmu dětí nechcete. Asi je snazší se vzájemně napadat - ona Vás, že platíte málo,
že proti ní navádíte děti apod.. , vy zase jí, že se o děti nestará, neobléká je přiměřeně Vašim příspěvkům
apod.. Není až tak podstatné, kde je pravda víc, nebo míň. Asi si stejně každý budete stát za svým.
Píšete, že děti jsou nesamostatné, že v deseti letech neumí jíst příborem a v pěti letech si zavázat tkaničky...
Vývoj malých dětí je různý, holčičky většinou bývají šikovnější než chlapci - lžící a vidličkou by se mělo dítě
umět najíst průměrně ve 2-3 letech (bývá to i jednou z podmínek pro přijetí do MŠ, mám syna téměř čtyřletého a umí používat i nůž, i když neříkám, taky občas nacházím např. rýži apod. mimo talíř), ty tkaničky dle šikovnosti
dítěte 4-5 let. Takže botičky máte celkem v normě, u toho příboru mě napadá jedno - zase nejste tak dlouho
rozvedení, abyste nezažil výchovu starší dcery (denní spolužití) - takže kritizuje i svou péči, svou výchovu.
I když popravdě řečeno, nepochybuji, že se ve svém věku dcera najíst příborem za normálních okolností umí.
Kido já neříkám kolik jí dávám a proč jim něco nového enkoupí jelikož by to bylo stejně zbytečné a ani jí neříkám, že si za moje peníze ona užívá. Jen když se kouknu do tašky a zjistím, že něco chybí hned mi řekne že to mám mít doma a hotovo a nedá mi to. Chci, ale poraďte mi jak se s ní mám domluvit. Všude jen slyším tak udělejte první krok vy. Mě už to nebaví dělat pořád ten 1 krok jelikož stejně jsem na tom stejně ba ne hůř. Ano je pravda, že jsme se rozešli když bylo starší 4 roky a malé pár měsíců. Možná jsem její výchovu také zanedbal, že neumí jíst příborem, ale za to jsem ji naučil jezdit na kole, zavazovat takničky. Víte Kido opravdu neumí ani neví jak se příbor drží musí jíst lžící. Také se jí to snažím učit jelikož kdybych s někam chtěl jít se najíst tak by to byla hlavněm oje vizitka, že tak velké dítě neumí příborem. To víte, že mě to štve, ale ona je taková zakřiknutá a když jí něco nejde hned brečí a už to dělat nechce. Jen se divím, že matce nic neřeknou jak ve škole tak ve školce.
Není tady
Kido teď mě tak napadlo kolik vy máte dětí, kolik na ně berete a kolik jim je? Zda Vám tento dotaz nevadí prosím odpovězte a kolik toho Vaše děti snědí? Děkuji!
Není tady
Radime a to je takový problém, zkontrolovat si, v čem chodí holky oblečené do školy a školky? Tak se na ně jdi podívat, třeba si udělej fotky, popovídej si s učitelkama (třeba jim to taky vadí) a pak toho využij. Nevím, jak často máš děti u sebe, ale mít pro každou dvoje spoďárky a jedno oblečení na případné převlečení snad není takový zásah do tvých financí. Jo, měla by jim to dát máma s sebou, ale když nedá, tak je snad jednodušší to řešit takhle, než se s ní dohadovat. Ale ty máš holt pocit, že za peníze, které ona ušetří tím, že ty holkám koupíš kalhotky navíc, si BM bude vypalovat zobák, viď?
Není tady
helena napsal(a):
Radime a to je takový problém, zkontrolovat si, v čem chodí holky oblečené do školy a školky? Tak se na ně jdi podívat, třeba si udělej fotky, popovídej si s učitelkama (třeba jim to taky vadí) a pak toho využij. Nevím, jak často máš děti u sebe, ale mít pro každou dvoje spoďárky a jedno oblečení na případné převlečení snad není takový zásah do tvých financí. Jo, měla by jim to dát máma s sebou, ale když nedá, tak je snad jednodušší to řešit takhle, než se s ní dohadovat. Ale ty máš holt pocit, že za peníze, které ona ušetří tím, že ty holkám koupíš kalhotky navíc, si BM bude vypalovat zobák, viď?
Heleno, ale já nějaké to oblečení pro holky u sebe mám jelikož kdybych neměl, tak by musely být nahé a to bych přece nemohl dopustit ikdyž je to jejich matce jedno. Víš, ale když má na cigára měla by mít i na oblečení dětí a neříkejte, že to tak není. Víte učitelky tak moc nespolupracují už jsem se byl ptát, ale ony je moc nesledují to by musel být asi extrém aby je to zajímalo. dneska zajímá každého jen to svý a nic jiného.
Není tady
:-) Dotaz osobní, ale neva, doufám, že odpovím vše :
Mám jednoho syna, jsou mu necelé čtyři roky. Je zdravý, nemá žádný handicap. Od dvou let navštěvuje MŠ,
asi Vás nepotěším - patří k dětem, co snědí vše (nechutnají mu akorát brambory, protože odposlechl rozhovor,
že jsou nevhodné pro pejsky z důvodu špatné stravitelnosti a není moc nadšený ze sladkých jídel typu rýžový
nákyp a zemlbába, které se ve školských zařízení s oblibou a pevnou pravidelností objevují - pamatuji je i já ),
byly doby, kdy dokonce odebíral spolustolovníkům řízek a kompenzoval to právě zmiňovanými brambory.
Před odchodem do školky nesnídá, protože cca 15 min. po příchodu jim servírují svačinu (většinou kakao s vánočkou, rohlík se sýrem, salámem, pomazánky apod...), v poledne oběd ve školce, ve dvě hodiny svačina (
jogurt, pečivo, přesnídávky + ovoce). Po návratu ze školky pravidelně doma opět jí. (dle chuti - polévku, bramborák, mléčné výrobky, pečivo se sýrem apod..) Pak má odpolední aktivity (plavecký výcvik, koně, tenis -
každá lekce 45- 70 min), poté mě vždycky ukecá na "brčkové pití, zmrzlinu, případně kafíčko (v zimě čokoláda z automatu) + nějaká sušenka, banán, hrozn. víno, oblíbený je i nezdravý párek v rohlíku, kde ho asi nejvíc baví to, že si ho může sám koupit a zaplatit... Pak zhruba do třičtvrtě na sedm řádíme venku pak následuje večeře (jelikož se snaží prodlužovat dobu před spaním jí pomalu a jí hodně - průměrně 2-3 houskové knedlíky, sní normální dospělácký řízek či porci kuřete ).
Byl plně kojený, žádná flaška, žádný dudlík. Snáze si přivykl na lžíci - myslím, že jsem mu ji poprvé dala kolem
10 měsíců. Standartní postup - jemu do ruky lžičku a další jsem ho krmila. Z deseti pokusů, tak sedm bylo všude
kolem. Do školky nastupoval s tím, že umí jíst lžící a vidličkou. Příborový nůž se naučil používat o něco později,
plátky masa (hovězí, vepřové) mu stále krájím. Stolování celkem v pohodě - úměrně věku. Občas mu nějaká
ta příloha popadá kolem talíře, nebo mu ukápne omáčka, ale do restaurace se nebojím brát. I když máme za
sebou i vylitou limonádu :-).
Tkaničky si vázat zatím sám neumí. Boty na jaro a léto má cca šestery, na tkaničky pouze jedny. Zatím upřednostňuji jednoduchost oblečení a motivace dítěte, aby mělo radost, že se dokáže obléci a obout samo. Takže boty nazouvací či na sucháč. (naučil se používat lžíci a je sranda ho při obouvání pozorovat - lžíce je
skoro větší jak on), oblečení pokud možno bez knoflíků, kalhoty a kraťasy v pase na gumu apod..
Co se týče financí - s otcem dítěte nežiju, jsem samoživitelka. Výživné stanoveno od narození dítěte 1500 Kč,
otec o dítě nikdy zájem neprojevil, na dítě neplatí.
Ze sociálních dávek jsem pobírala nejdřív rodičovský příspěvek 2552 Kč + přídavek na dítě 237 Kč, od května
2004 zvedli "rodičák" na 3557 Kč + přídavek na dítě byl podle příjmu (od narození dítěte jsem stále výdělečně
činná, pracuji na částečný úvazek 4 hod. denně) v rozmezí 300-441 Kč. Pokud bych neměla ještě příjem ze
zaměstnání, tak životní minimum bylo v tomto období na matku s dítětem do 6 let kolem 6 tisíc.
Můj syn mě stál víc a řekla bych, že křivka se stále hýbe. Samozřejmě směrem nahoru.
Školka stojí cca 1200 měsíčně (500 kč obědy, 500 školné + 200 Kč příspěvky na divadlo, pracovní pomůcky apod..), sportovní aktivity nyní měsíčně cca 1000 Kč, stavební spoření + úrazová pojistka 1000 Kč měsíčně,
dovoz do školky (2,5 km od domu) + dojezdy na kroužky (3 km od domu) - prům. 20 dní v měsíci x 11 km
denně = 220 km x natural 95 nyní za 31 Kč =tj. necelých 500 Kč v benzínu za prcka.
Bydlíme v rodinném domku, takže odpadá nájem - pouze klasické inkaso elektřina + plyn = 2 tis. měsíčně.
Za jídlo utratíme poměrně hodně - přibližně bych si tipla, že k té pětistovce ze školky je to dalších 1500 Kč
jen za syna. (Podotýkám, že maso nekupujeme - máme ho od příbuzných. Ovoce a zeleninu kupujeme zejména
mimo sezónu, jinak čerpáme z vlastních zdrojů, případně dokupujeme jen exotické ovoce.)
Co se týče oblečení, mám kliku, že dědíme po mé starší sestře. Kupuji jen nárazově - boty, bačkory a to co schází - neumím přesně odhadnout, ale určitě se vejdu do částky kolem 3 000 za celý rok. (a je to opravdu
zejména za boty 1 pár stojí cca 350-650 Kč, bačkůrky do 150 Kč - ty ze školky na něm jen hoří, za tento školní
rok měl čtvery...), do měsíčních výdajů třeba zahrnout i nějaké ty hygienické potřeby, prací prostředky, nějaké
to - jak to nazvat třeba likvidné (je v období, kdy rád pomáhá. Občas to odnese rozbitý hrnek u mytí nádobí, rozkouše houbu na mytí, poškrábe dvd apod...) a škemrovné (rád jezdí mašinkou, sveze se na autíčkách,
navštěvuje dětské koutky, miluje Zoo a rád jezdí po vodě, občas koupíme nějaký ten obrázkový časopis, jdeme
na zmrzlinový pohár, kupujeme modelínu, pastelky, bublifuky, nesmíme vynechat jediný cirkus či pouť.)
Další finanční investicí je vybavení dětského pokoje - zhruba jednou za rok a půl mu sama maluju - náklady cca
1500 Kč, na nábytek jsem kupovala pouze materiál, jinak ho vyráběl můj kamarád a švagr, takže odpadly náklady za práci, ale jen postel, povlečení, konzole, záclony, závěsy, podlahová krytina, boxy na hračky, osvětlení apod.. vyšlo na dalších 14 tisíc.
Hračky vesměs nekupujeme, spoustu jich opět dědí, případně je dostane od známých či příbuzných v době
Vánoc, Velikonoc, k Mikuláši, svátku či narozeninám. Já většinou kupuji takové to potřebné - kolo, helmu, židli
ke stolu, dětské povlečení, knížky nebo třeba právě výlet do ZOO, cestu parníkem či víkendovou drakiádu apod. podle toho jak mě "tlačí" finance.
Jednou ročně jezdíme na placenou zimní dovolenou - Jizerské hory, vaříme si sami - náklad na mě a syna byl
letos 4,5 tis. včetně benzínu, půjčení lyž. vybavení pro dítě, skipasu i lyžařské školky a jednou návštěvy bazénu v Jablonci. Pak jeden týden trávíme na horách u známých - hradím pouze cestu a dárek pro známé.
Letní období trávíme v Čechách - podle možností, většinou mě nic nestojí pobyt, nejvíc utratím za benzín, drobné nákupy, návštěvy hradů, koupališť, divadýlek, vstupy na dětské akce apod..
Letos poprvé plánujeme pobyt u moře s prckem - dle infa cestovních kanceláří žádná záležitost. Nemám moc
odvahu své neposedné dítě strčit do autobusu a jet s ním někam 18 hodin spolu s dalšími 40 cestujícími. (v autě
má dost po dvou hodinách) - odhadem náklad na mě a dítě do 4 let cca 20 tis. na 8 dní letecky (zatím bez záruky :-) )
Takže myslím, že děti nás stojí hodně - jak nervů, péče, tak i financí. Nepopírám, že lze i ušetřit a v případě, kdy budu třeba bez práce nebo po delší dobu nemocná a nebude stačit rezerva, kterou se snažím mít vždy stranou,
bude tento stav ovlivňovat i životní úroveň mého syna.
radim napsal(a):
helena napsal(a):
Heleno, ale já nějaké to oblečení pro holky u sebe mám jelikož kdybych neměl, tak by musely být nahé a to bych přece nemohl dopustit ikdyž je to jejich matce jedno. Víš, ale když má na cigára měla by mít i na oblečení dětí a neříkejte, že to tak není. Víte učitelky tak moc nespolupracují už jsem se byl ptát, ale ony je moc nesledují to by musel být asi extrém aby je to zajímalo. dneska zajímá každého jen to svý a nic jiného.
Radime, to je furt dokola. BM má na cigára a na kredit a ty máš pocit, že jí to sponzoruješ a pořád se ta debata točí kolem toho. Už jsi tady dostal několik "návodů k řešení", tak konečně začni jednat. Učitelky třeba začnou spolupracovat, když je budeš "otravovat" častěji, nakonec škola by ti měla podat informace o tom, jak si dcera stojí v učení a tak. Ono takovéhle věci nestačí udělat jednou, ale mockrát, ptát se, zkoušet, shánět konkrétní informace o dětech, honit sociálku... a nepřestávat.
Není tady
Mozno to nie je az take zle, ked si nikto nic nenormalne na vychove a v spravani deti nic nevsimol - okrem teba? A ako vies, kolko kreditu, kolko cigariet tvoja BM spotrebuje?
Není tady
Kido podala velmi podrobný rozbor nákladů na dítě předškolního věku - obdivuji s jakou upřímností a smyslem pro detail. Jen výše výživného na syna mi připadá nějaká malá :-))
Já jsem si vzala minulý týden papír a tužku a po delší době si spočítala, kolik naše rodina stojí. Dostala jsem se na sumu 380 tisíc za rok, z toho 78 tis. dělá nájem za byt /bez poplatků za služby/ a 60 tis. stavební spoření a životní pojitky. Jsou to děsné sumy, zatím to pytlíkujeme, ale stavebko platíme pravidelně na Silvestra...
Oba kluci - jejich obědy, dojíždění do školy, kroužky během roku + tábory a soustředění - celkem 37 tis. /tj. 1540 na měs. a osobu/.
Služby spojené s bytem - včetně telefonů a internetu - 85 tis. Zbývá 120 tis. na jídlo, domácnost, oblečení a obuv pro rodinu /nejsme nároční, děti běžně oblečení dědí - kromě bot, já pracuji doma .. a můj muž si vystačí s riflemi a trikem/.
Ještě před 2 lety jsem si vedla podrobně výdaje v sešitku, ale teď už na to nemám čas ani chuť.
Takže - náklady na 4-člennou rodinu se vším všudy - cca 32 tis. měsíčně /8 na osobu a měsíc/, z toho bez spoření necelých 27 tis. /6 800 na os./.
Co mi tam chybí, jsou náklady na používání firemního auta pro rodinu. Já auto jen pro potřeby moje a rodiny nemám.
Když jsem to vylíčila manželovi - podotýkám, že s námi žije, dokonce se mnou i nakupuje a ví o všech platbách na kluky a jejich potřeby - tak mi to nechtěl věřit. No, spíš nechtěl věřit mému požadavku: "Potřebuji měsíčně 30 litrů - tady to máš zdůvodněný - ,
abych vše zaplatila a ušetřila na stavební spoření, protože už nemám nervy na to, tahat z Tebe peníze po tisícovkách." Radost z toho neměl. A to nekouříme a nepijeme!
Není tady
Frigo ne, nevadilo by mi se starat o "cizí" dítě. Ono totiž není cizí, je to dítě mého partnera, kterého jsem poznala jako muže "se závazkem". Dítě je opravdu závazek, a velký. Když jsme spolu začali žít, zavázala jsem se, že tohle "cizí" dítě budu spolu s ním po dobu jeho pobytu u nás vychovávat, bavit, živit, atd. Takže ano - nevadilo by mi mít doma partnerovo dítě, tak jako jemu nevadí mít doma to moje. Snadné to není. Ale nevadilo by mi to.
Není tady
Pro Maggie :
Výši výživného jsem navrhla sama, byla jsem si vědoma, že můžu žádat adekvátně vyšší částku (zejména
po narození dítěte jsou náklady vyšší - pořízení výbavičky, postýlky, kočárek apod..). Ale už v té době měl
otec dvě vyživovací povinnosti - zde dluh cca 100 tis., v trestním řízení a bylo zřejmé, že peníze stejně po-
sílat nebude, ani k soudu se často nedostavoval, takže jsem to chtěla mít tzv. co nejdřív z krku a nekazit
si dny u soudu jako účastník řízení a hádat se kvůli finanční částce.
Jinak, to byste se divila - průměrná česká rodina se dvěma dětmi má skutečně měsíční náklady kolem 22-30 tis.
Mluvím o rodině která bydlí v bytě 2+kk až 3+1, splácí cca 2 drobné půjčky např. na elektrospotřebiče či
stavební spoření, které padlo na vybavení dětského pokoje. Nějaké ty platby - úrazové pojistky, životní pojištění
či pojistka na blbost, stavební spoření, pojištění domácnosti, náklady na mobilní telefon, kapesné dětem, školné, strava ve škole, ve školce, doprava do práce, jídlo, ošacení, pomůcky do školy, jeden týden zimní dovolené v Čechách, a desetidenní dovolená busem k moři - a to ještě ne každý rok, někdy to jistí babičky na vesnicích či půjčená chata od kamaráda či kolegyně z práce. Aspoň pokud tak mohu posoudit ze svého okolí. Průměrný věk
rodičů 25-35 let, děti ve věku 2-12 let, matky buď na MD, či příjmy do 12 tis. čistého (učitelky, zdravotnice,
kanc. síly), otcové výdělečně činní (hasiči, policisté, bankovní úředník, prodejce vozů, dispečer dopravy) platy
kolem 18-28 tis. čistého měsíčně.....
Není tady
Pro KIDO: Váš popis "sedí" na nás - jak příjmy, tak i výdaje, přesně jak je vypisujete. O prázdninách nám pomáhají s klukama moji rodiče, něco vyřeší tábor, ale u moře jsme s dětmi ještě nebyli /to zatím s naším příspěvkem řeší také rodiče/.
Hodně si zakládám na pojištění jak nás /manžel má sjednané i pojištění pro nemožnost splácet úvěr v podnikání/ tak i dětí, a na stavebním spoření /rezervy v krizové situaci/, jen mi chybí ta pojistka "na blbost" - to je co, prosím?
Není tady