29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Obrátit to, dávat chlapovi to, co on matce a strčit mu děti, ať se předvede, jak z toho mají vyžít. A ještě by to bylo nespravedlivé, protože chlapi mají vesměs vyšší plat, ten "náš" slavný "otec" o cca 6.500 tis. A stejně kromě zaplacení nájmu dá , nechci být sprostá, ale KULOVÝ.
Není tady
Můj bývalý vydělává nepoměrně více než můj současný manžel, každé podnikání nese jinak, každý přiznává jiné příjmy, spíš mne štve, že živíme tu jeho bývalou.
Není tady
Irenko, nechci na tebe nijak útočit, ale nemyslíš, že 4500 dva kluci určitě projedí, probydlí a .. prostě spotřebují. sami. jejich matku tím určitě neživíte. já samozřejmě chápu, že je k vzteku, když nepracuje a nijak se sama nesnaží, ale výživné, aby zbylo po dvou dětech i pro ni, by muselo být alespoň trojnásobné, nemyslíš?
Není tady
Tak jsem podala žádost o zvýšení a dala jsem na radu jedné z Vás abych požádala na mladší 2.200,- a na větší 2.500,- a te´d budu jen čekat zda mi to z jeho platu 12-13 tisíc vyjde či nikoli. doufám, že mi nebudou říkat proč nepracuji já. Víte já mám jen základní vzdělání žádnou jinou školu nemám a to se práce hledá blbě.
Není tady
Toto jsem našla včera na webu pravnik.cz:
Právě proběhl soud kvůli zvýšení výživného na mého 10til. syna.Otec jej viděl naposledy ve 3l.,platí na něj po celou dobu 800,-kč měsíčně.Žádala jsem o zvýšení poprvé,soud mi vyhověl a zvýšil výživné na 1000,-kč.Připadá mi to jako pěkný výsměch,neboť otec přiznal,že vydělává cca 18000,-kč a nemá žádnou další vyživovací povinnost.Dohodnout se nechce,vyhovuje mu samozřejmě tento rozsudek.Soud vůbec nebral na vědomí,že syn chodí na kroužky,jezdí na vystoupení,na tábory...Prý je to nadstandard a pokud si ho můžu dovolit,nemůžu chtít po otci,aby mi přispíval víc.Stejně tak nepovinné očkování-otec by měl prý hradit jen to,co syn skutečně potřebuje a ne to,co já si myslím,že je pro něj vhodné,protože to nemusí být potřebné.Připadá mi to postavené na hlavu,když se starám,je to špatně,protože-starejte se,ale nezneužívejte otce.Navíc mi soud sdělil,že pokud mám partnera,se kterým sdílím domácnost,je přeci samozřejmé,že bude pečovat nejen o mne,ale i o mého syna.Vůbec ho nezajímalo,že splácíme hypotéku na byt...Je toto posouzení v pořádku?Má smysl se odvolávat?A pokud ano,je na to nějaký formulář?Děkuji za odpověď.
Není tady
pavli:
To víš, že 4500 není hodně, ale pokud se mají na výživě a potřebách dětí podílet oba rodiče, tak je to dost. Víš, všechny děti nemají stejné potřeby a výdaje a jestli jim jeden z rodičů poskytne dobrovolně víc, tak je to jeho věc. Když otec zaplatí 4500 a matka se podílí stejnou částkou 4500, to je 9000 - a to určitě není málo!
Není tady
Ájinka napsal(a):
pavli:
To víš, že 4500 není hodně, ale pokud se mají na výživě a potřebách dětí podílet oba rodiče, tak je to dost. Víš, všechny děti nemají stejné potřeby a výdaje a jestli jim jeden z rodičů poskytne dobrovolně víc, tak je to jeho věc. Když otec zaplatí 4500 a matka se podílí stejnou částkou 4500, to je 9000 - a to určitě není málo!
Ajinko, ano, to platí za předpokladu, že příjmy matky jsou s otcovými srovnatelné, ne? ale pokud vím, tak matka nepracuje, je v částečném inv. důchodě a tudíž to s jejími příjmy asi nebude nic moc. chápu, že lidé, kteří se úmyslně práci vyhýbají by se neměly nijak podporovat, ale vzhledem k invaliditě... nedokážu to posoudit, nic víc o tom nevím.
Není tady
Pavli, tak promiň, tu invaliditu jsem nějak přehlédla, nečetla jsem úplně všechno. Samozřejmě, když je matka invalidní, to je o něčem jiném, já měla na mysli zdravou matku.
Není tady
Každý soud hodnotí míru osobní péče o děti. Čím děti menší, tím více péče.
Rovněž to srovnávání - otec 5, tak matka taky 5, není možné. Někdy má matka i větší příjem než otec, více tedy "dává" dětem a a ještě o ně denně pečuje. Výživné se prostě stanovuje nejen podle potřeb dítěte, ale i podle možností otce.
Už jsem to myslím psala v jiné diskusi:
Pokud příjem a majetkové poměry otce umožňují, aby mu bylo výživné stanoveno vyšší než jsou potřeby dítěte, neznamená to, že se výživné stanoví jen ve výši potřeb dítěte. Soud naopak část výživného nechá posílat k rukám matky /výživné na "každoměsíční" potřeby dítěte/, a zbytek soud může určit jako tvorbu úspor na budoucí studium nebo bydlení.
Pokud se ale otcovy majetkové a příjmové poměry zhorší, musí soudu prokazovat, že se zhoršily trvale nebo alespoň na dlouhou dobu a ne jeho vinou!!!
Náš soused se žádostí o snížení výživného u okr. soudu neuspěl, když prý byl schopen vydělávat 30 tis. , tak toho musí být schopen stále - soud nezajímalo, že firma zrušila pobočku a přestěhovala se do Prahy, tj. 200 km od místa bydliště. Až odvolací soud vzal v úvahu fakt, že v nové rodině jsou 2 malé děti a není proto možné otce nutit k tomu, aby pracoval tak daleko od domova a domů dojížděl jen na víkendy /což by mj. zvýšilo i jeho náklady spojené se zaměstnáním - dvojí bydlení/. Výživné sice nesnížil tak, jak by možná odpovídalo současným příjmům otce, ale vzal v úvahu argument, že otec není "svévolně" na ÚP, vzal první práci, která byla k mání, a jak sám uvedl u soudu, hledá dál místo, které by odpovídalo jeho praxi a vzdělání.
Není tady
To jsem zvědavá, jak to dopadne u nás, manžel měl úraz v práci, je nyní po operaci a bude to dlouhodobá pracovní neschopnost, potom neví ,zda bude moci svou živnost dále provozovat, také zažádal o snížení vysysokého výživného, nemáte někdo zkušenost s nemcí otce?
Není tady
michaela25 napsal(a):
Dobrý den mám takový dotázek. Jsem nyní na úřadu práce a mám dvě děti 10 a 6 let s jejich otcem nežijeme. Alimenty mi sice platí, děti si také bere a kupuje jim dárky k Vánocům, k svátku i k narozeninám, ale nemyslím si, že mi platí dost. Nyní mi platí 2.200,- Kč na obě děti a to není mnoho. On pracuje má tak 13- 14 tisíc měsíčně čistého a chtěla jsem se zeptat zda si mám zažádat o zvýšení a na kolik a zda bych uspěla? Důvod zvýšení mladší dcera nastoupí v září 2006 do školy.? Děkuji moc za Vaše odpovědi.
Pokud nemá bývalý manžel jinou vyživovací povinnost ( nová manželka a děti ), tak soudce může určit až 1/3 platu chlapovi na výživné. Rozhodně požádej o zvýšení. S nástupem dcery do školy vzniknou další výdaje. Hoď to na papír : družina, obědy, kroužky, pomůcky na VV,TV,, přezůvky, psací potřeby, aktovku, teplákovku, kufříček, apod. Těch 2.200,- Kč bych žádala minimálně na starší dítě a 1.800,- na mladší. Psala bych si celý rok průběžně, co dám za školu obou dětí, schovávala účtenky od oblečení a obuvi. Každé 2.roky můžeš žádat o zvýšení. Já osobně na 2 děti ( 18+9) beru 5.600,- + přídavky a výplatu. Pak se to dá krásně zvládnout. Držím palečky
Není tady
cherie,
mám stejnou zkušenost, výživné od otce nepokryje ani polovinu nákladů na dítě a to mé děti mají otce s nadstandardními příjmy - nyní cca 27 000 měsíčně čistého - z toho platí na syna 12let 2500 (zvýšeno letos z 2000) a na dceru 18 let 500 (má platit 3500, ale za to, že jí nechá bydlet ve své garsonce si strhne 3000+inkaso dcera doplatí)
jinak vyčíslení tvých nákladů na dítě odpovídá mým na mladšího syna...
Není tady
Já beru na 18 letého syna 2 200 Kč (od ledna tohoto roku). Soudím se každé tři roky o zvýšení. Jestli mohu poadit, uvádějte do žádosti naprosto vše, já jsem třeba uvedla i potřebu internetu při studiu - tedy ne do žádosti, to jsem si ani nevzpomněla, ale když jsem opět slyšela lamentace bývalého u soudu, tak jsem to jen tak plácla a soudkyně se toho hned chytla. Pro úplnost ještě uvádím, že bývalý má ještě dvě děti z jiného manželství, na které taky platí.
Není tady
Ahoj skorojmenovkyně , když je syn plnoletý, podává žádost o zvýšení sám, ne? Nebo ty v zastoupení? Já abych věděla, co mě čeká...Když čtu ty problémy a handrkování, jsem skoro ráda, že to plácám, jak to plácám , byť vdaná na dálku s cca 7 000 příspěvku od "manžela" na dvě děti. 14 a 19...:pussa:No, nejsem ráda, ale že ho nevidím, docela ano, a že se s ním nedohaduju - taky.
Není tady
Jé, ahoj Judinko, synovi teprve bude 18 (já už trošku předbíhám dobu). Taky by mě zajímalo, jestli až bude plnoletý tak jestli si bude moct vzít právníka na zastoupení, protože si nedovedu představit situaci, že by stál u soudu proti vlastnímu otci. Nebo třeba mně. Nevíte prosím někdo, jestli to jde? A Judinko - ty peníze, co dostáváš na děti Ti moc přeji - taky by se mi to líbilo. Hlavně, že se nemusíš soudit.
Není tady
Ahojky tak už jsem tu znovu. Prve jsem psala, že jsem podala žádost o zvýšení z důvodu nástupu dcery do školy. Stalo se to, že dcera půjde do školy o rok poději tak se chci zeptat zda tu žádost mám nechat nebo ji stáhnout s tím, že dcera nejde te´d v září do školy? Bývalý mi platí 2.200,- což je málo a moc mi to nestačí.
Není tady
maggie napsal(a):
michaela25 napsal(a):
Bývalý má teď novou přítelkyni a bude s ní čekat rodinu bere se to v ohled?
Soud "bere" někdy větší jindy menší ohled na další otcovy vyživovací povinnosti - manželku /ne družku, i když je matkou jeho dítěte/, ostatní děti.
Tedy tohle je výborné... Takže teoreticky pokud BM mého přítele zažádá o zvýšení alimentů na dvě děti (teď přítel platí 4000,- z čistého platu 11000,-), tak soud nemusí brát ohled nato, že budeme mít dítě a platíme hypotéku... Aby se na to ohled bral, musela bych si ho vzít?????
Není tady
Jo je to tak, když ale budeš vydělávat dost jako já, tak Ti řeknou, že ho můžeš živit a on může tedy platit na děti víc, to je binec, co?
Není tady
Gabrielle napsal(a):
maggie napsal(a):
michaela25 napsal(a):
Bývalý má teď novou přítelkyni a bude s ní čekat rodinu bere se to v ohled?
Soud "bere" někdy větší jindy menší ohled na další otcovy vyživovací povinnosti - manželku /ne družku, i když je matkou jeho dítěte/, ostatní děti.
Tedy tohle je výborné... Takže teoreticky pokud BM mého přítele zažádá o zvýšení alimentů na dvě děti (teď přítel platí 4000,- z čistého platu 11000,-), tak soud nemusí brát ohled nato, že budeme mít dítě a platíme hypotéku... Aby se na to ohled bral, musela bych si ho vzít?????
My jsme manželé a nikdo nebral ohled ani na mě, naši malou a to,že platíme hypotéku, tak to už vůbec ne,bylo nám řečeno,že jsme si tím, že jsme koupili byt, ať máme kde žít, a budeme ho 15 let splácet,tak tím jsme si podle soudu zvýšili svou životní úroveň.
Ale je jen pohled soudce,rsp.soudkyně, každý má jiný.
Manžel platí na 15 letou holku pět tisíc,já mám dvě děti z prvního manželství ke kterým mám ještě vyživovací povinnost a spolu máme dvouletou dceru.
Jsem na rodičovské dovolené,manžel má 25000Kč.Takže na tu vaši hypotéku asi nikdo brát zřetel nebude,ani když se vemete :-(.Je to tady pěkný binec.Hlavně,že se řešilo,že BM platí doma 200Kč.internet a jiné nesmysly.Stejně dosahla svého a hezky zpětně a my se můžeme zbláznit.Není tady žádná spravedlnost.
Není tady
Irenka21 napsal(a):
Jo je to tak, když ale budeš vydělávat dost jako já, tak Ti řeknou, že ho můžeš živit a on může tedy platit na děti víc, to je binec, co?
Ano, ano, a když po mateřské nenastoupíte zpět do směnného provozu..., tak soud konstatuje, že jste tam měla nastoupit, mít příjem takový a takový, a tudíž Váš manžel Vás nemá co vyživovat, protože v první řadě jsou alimenty na dítě nejdříve narozené....
Nenaděláte nic. Můžete se odvolat.
Milé dívky, slečny, rozvedené paní - neberte si muže s dítětem/dětmi. I když svého muže miluji, soucítím s ním a strádám s ním, když má problémy, dělám mu"zeď" a stojím při něm za všech okolností, tak jeho minulost je i mojí minulostí a v důsledku se dozvím, že to - obsereme - s prominutím my všichni, tedy alimenty minulé a budoucí - já, naše děti a naši vnuci zřejmě rovněž.
Není tady
No je to tak většinou se ohled na novou manželku a dítě nebere moc velký zřetel a proč by také měl? Ona věděla do čeho jde a musela počítat s tím, že bude muset manžel platit na děti z předešlého vztahu a stejně si ho vzala. Proč by měly děti z prvního vztahu brát na ohled na děti z tohoto vztahu? Neměl se znovu ženit a dělat další děti když ví, že nemůže uživit ani ty první děti. Já jsem na ÚP a BM mi platí na dvě děti 2.200,- + 1.000 dluh a to si myslím, že není dostatek. Mě je jedno že má novou přítelkyni a že si jí chce vzít a mít s ní děti, ale měl by myslet i na své děti které má semnou. Děti jsou malé a já nemohu sehnat práci tak ať se tatík snaží a platí. Naštěastí mi platí včas a kdyby ne tak na něj dám hned exekuci a bude. Když řeknu dětem, že na něco nemám ať řeknou tatínkovi ať jim to zaplatí když si může dovolit bydlet v RD s tou jeho novou. Myslíte si, že mám tu žádost stáhnout nebo ji nechat s tím, že bych řekla, že dcerka jde do školy až o rok později, ale že nemohu sehnat práci a že prostě to co mi tec platí mi nestačí? Děkuji
Není tady
Michaelo25, podejte si žádost o zvýšení výživného, soud vše zhodnotí a v naprosté většině přidá. Zhodnotí to, že nemůžete najít práci nebo máte práci honorovanou na nižší úrovni. Zhodnotí příjmy otce 3 roky zpětně, stejně tak i Vaše a navíc zohlední všechny potřeby Vašich dětí.
Vy jako matka, která má děti ve své péči, můžete žádat zvýšení výživného kdykoli se změní - vzrostou - potřeby dětí, nebo Vaše příjmy klesnou, nebo otec má vyšší příjmy -...... od toho je soud, aby vše zjistil, zhodnotil, vzal v úvahu.
Pokud se otec dětí ožení nebo si pořídí další děti - to už není Vaše věc, ale jen a jen jeho. Všechny jeho děti mají právo na stejnou životní úroveň jako má on sám i jeho nová rodina.
I Vy se můžete opět znovu a "výhodně" vdát, potom automaticky i Vaše děti z předešlých manželství na tom budou lépe. Když je Vaše životní úroveň nižší a otce Vašich dětí ještě nižší, protože má další dítě, o které se řádně stará .... tak potom nevím, proč by měl být trestán, že si další dítě pořídil. Kdyby si ho pořídil s Vámi, tak jste na tom všichni stejně "blblě". A Vy budete automaticky brát v úvahu, že se životní úroveň rodiny s přibyvším dítětem snížila....
Pro doplnění uvádím, že můj manžel se rozváděl v době, kdy jeho první žena již měla tak 1 měsíc do porodu - druhé dítě ovšem již si pořídila s jiným mužem.
Takže jak to zhodnotíte - když si manželka za trvání manželství otěhotní s jiným chlapem, soud je stihne rozvést před porodem, ona se vdá až po porodu, bývalý manžel musí pochopitelně popírat otcovství - naštěstí se všichni otcové i matky dohodli a uznali, co měli uznat....
A pak si nějaká "budoucí" manželka prostě vezme chlapa s dítětem.
A ten chlap i při vědomí toho, že jeho bývalá žena nebyla to "pravé ořechové" a přesto s ní měl dítě, si prostě a jednoduše najde novou partnerku a ožení se, je s novou ženou dalších 14 let a mají spolu dvě děti. Tak proč by se měly být neustále a až do smrti a v první řadě zohledňovat jeho otcovské povinnosti, tedy placení výživného na dítě z prvního manželství?
Vaše situace je zřejmě diametrálně jiná než naše... ale, předpodkládám, že každý soud má vycházet z toho, kdo má jaký příjem, co může dělat proto, aby vydělával více, přibyli mu další vyživovací povinnosti, které plní, ....
Za jakých okolností se rodiče rozešli a rozvedli - tak to je úplně irelevantní - děti mají mít "svoje" a rodiče se mají snažit jim do dát.
a Vy se snažte vše posuzovat racionálně a nezáviďte BM jeho novou rodinu.
Upravil(a) maggie (9. 6. 2006 15:52)
Není tady
michaela25 napsal(a):
No je to tak většinou se ohled na novou manželku a dítě nebere moc velký zřetel a proč by také měl? Ona věděla do čeho jde a musela počítat s tím, že bude muset manžel platit na děti z předešlého vztahu a stejně si ho vzala. Proč by měly děti z prvního vztahu brát na ohled na děti z tohoto vztahu? Neměl se znovu ženit a dělat další děti když ví, že nemůže uživit ani ty první děti. Já jsem na ÚP a BM mi platí na dvě děti 2.200,- + 1.000 dluh a to si myslím, že není dostatek. Mě je jedno že má novou přítelkyni a že si jí chce vzít a mít s ní děti, ale měl by myslet i na své děti které má semnou. Děti jsou malé a já nemohu sehnat práci tak ať se tatík snaží a platí. Naštěastí mi platí včas a kdyby ne tak na něj dám hned exekuci a bude. Když řeknu dětem, že na něco nemám ať řeknou tatínkovi ať jim to zaplatí když si může dovolit bydlet v RD s tou jeho novou. Myslíte si, že mám tu žádost stáhnout nebo ji nechat s tím, že bych řekla, že dcerka jde do školy až o rok později, ale že nemohu sehnat práci a že prostě to co mi tec platí mi nestačí? Děkuji
Oba rodiče se mají podílet na výživě svých dětí, všech dětí z prvních až x-tých vztahů /i nemanželských/. A všechny děti mají právo podílet se na životní úrovni svých rodičů...
Takže Vy chcete stejnou životní úroveň jako v manželství s BM nebo Vám záleží na tom, aby Vaše děti mohly chodit do kroužků, nestydět se za oblečení a vybavení do školy/školky?
Váš BM se nemá ženit a mít další děti "....když ví, že nemůže uživit ani ty první děti"... A co kdybyste se snažila je živit taky na úrovni, kterou pokládáte za přijatelnou?
Promiňte, jsem možná hnusná, ale Vy si nějak nepřipouštíte, že jste si pořídila děti s chlapem, který za to nestál... nebo on možná nestál o Vás. Ale výživné platí řádně a včas, jak sama tvrdíte. ...a Vy myslíte na exekučku, když plnit nebude..
No, jděte trošku do sebe..
Upravil(a) maggie (9. 6. 2006 12:59)
Není tady
nevim jestli te potesim, ale z platu BM (150 tis cisteho) dostavam 10tis. takze zalezi vzdy na soudci, je to sazka do loterie
michaela25 napsal(a):
Dobrý den mám takový dotázek. Jsem nyní na úřadu práce a mám dvě děti 10 a 6 let s jejich otcem nežijeme. Alimenty mi sice platí, děti si také bere a kupuje jim dárky k Vánocům, k svátku i k narozeninám, ale nemyslím si, že mi platí dost. Nyní mi platí 2.200,- Kč na obě děti a to není mnoho. On pracuje má tak 13- 14 tisíc měsíčně čistého a chtěla jsem se zeptat zda si mám zažádat o zvýšení a na kolik a zda bych uspěla? Důvod zvýšení mladší dcera nastoupí v září 2006 do školy.? Děkuji moc za Vaše odpovědi.
Není tady
Ahojky tak jsem zde znovu a tročku Vám svůj život přiblížím. V květnu 2006 jsem zažádala o zvýšení výživného z 2.200,- na 4.700,- Kč z platu BM 12-13 tisíc, ale zatím se nic neděje. BM mi pořád platí řádně 2.200,- Kč + 1.000,- Kč dluh. Dárky také děti dostávají, bere si je když to jde. BM se sice plat nijak nezvýšil, ale potřeby děti se mi zvýšily tak uvidíme co a jak. Zatím jsem pořád na pracáku a sehnat práci nemohu. Zatím pobírám jen soc. dávky, ale na všechny poplatky mi to nestačí. Co myslíte ůbec že uspěju? Děkuji
Není tady