27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
ja nevim..pokud je pozre ihned..mozna?nevim jake jsou stadia tasemnice a co sse tyce tech clanku..tam jsou stovky vajicek ne?no ale ..odcerveni je na cca pul roku...takze pes to v tele ma..i kdyby se to dostalo dovnitr myslim ze to neprezije..a pokud ta tasemnice zemre tak ji vylouci celou nepletu se?mam dojem ze ano
Není tady
no kadopádně mi vet. dal jetě jednu tabletku na odčervení, kterou jim mám dát za měsíc, tak jim ju dám asi nejspí dřív....kdy jim to údajně tolik nezatěuje organismus....
Není tady
no radeji bych dala na radu lekare...tech tabletek muze byt povicero a buh vi..treba zrovna ta co mas by zatezovat mohla:) radsi fakt na radu lekare:)
Není tady
zatím nacházím ve výkalech pouze ty jednotlivé články.... vdycky se to jetě chvilku hýbe a pak to pomalu usychá....
Není tady
a e jich tam je.....
Není tady
jj pravda....no takove veci holt vyzaduji trpelivost:(
Není tady
Červůprostý pes asi neexistuje, vdy přeije nějaké vajíčko v orgánech či v krevním řečiti, odejdou jenom ty z trávícího traktu. A to vajíčko se vyvine v jedince, z toho budou dalí vajíčka....tak to u pejsků chodí.
Upravil(a) Bety (8. 8. 2006 19:43)
Není tady
Tak jsem to nala o těch parazitech:
Vnitřní parazité
Běně známé jsou krkavky a tasemnice, ale tím rozhodně nekončí výčet vnitřních parazitů psa. Jejich výskyt způsobuje zaívací problémy, zaostávání v růstu, zhorení kvality srsti, případně poruchy nervového systému. Malá těňata mohou na invazi vnitřních parazitů zemřít. Chtěla bych se zaměřit na informace, které v povědomí populace běně nejsou.
krkavky - pes spolkne vajíčko, ve střevě se z něho uvolní larvička. Larvička se můe do těla dostat i přes placentární bariéru nebo mlezivem, take těně je nakaené ihned po narození. Larvička pokračuje ve svém vývoji ve střevě, navrtá střevní stěnu a krevním oběhem se dostává do jater a dále do plic. Poté migruje dýchacími cestami do dutiny ústní. Z dutiny ústní se dostane znovu do střeva nebo na srst nebo na jiného člena rodiny. Ve střevě dozraje v dospělce a mnoí se. Vajíčka odcházejí trusem a dostávají se do vnějího prostředí... Larva u nespecifického hostitele (člověka apod.) migruje krevním oběhem a usadí se v některém orgánu. Játrech, svalu, oku..., kde ji obranné mechanismy hostitele opouzdří a vytvoří tkáňovou cystu. Cysty způsobují hostiteli nespecifické problémy a obtíně se diagnostikují.
Aktivní koloběh krkavek v těle psa probíhá 6 - 10 měsíců, po této době se vytvoří tkáňové cysty, které u psů - samců zůstávají v klidu a u fen se aktivují v době hárání a březosti, uvolní se z pouzdra a krevním oběhem se roznáejí po těle i do plodů. (pozn. u koček je tento koloběh celoivotně!).
Doporučuji odčervovat těňata od 10 dnů po narození kadých 14 dní, odborníci nyní doporučí bezpodmínečně odčervit mezi 10-14 dnem, čím se údajně zabrání dozrání larviček v dospělce. Od 3 měsíců 1x měsíčně do 10 měsíců a dále 2×-4× ročně. Březí fenu odčervuji 2× a po porodu 1× měsíčně několikrát.
Tasemnicí se pes nakazí pozřením mezihostitele. Hlavními mezihostiteli psích tasemnic jsou blechy a malí hlodavci. Zableený pes běně pozře blechy a z boubele uvnitř blechy se trávícími enzymy uvolní tasemnice, která ije ve střevě psa několik měsíců. A dospěje, uvolňuje poslední články plné vajíček. Tyto články můete vidět v trusu nebo uschlé na srsti psa kolem konečníku. Vajíčka se z článku uvolní do vnějího prostředí, kde se stanou potravou blech anebo je s trávou pozře králík nebo myka...
Důleité je si uvědomit, e pokud u v trusu vidíme parazity, je stav ve střevě katastrofální. Tasemnici trvá několik měsíců, ne uvolní článek..., (krkavka dobrovolně svého hostitele neopustí, nebo zevní prostředí je pro ni smrtelné).
Informace majitele, e pes ádné parazity nemá, nebo on kontroluje trus, jsou mylné. Pouze koprologické vyetření (vyetření trusu ve speciálních roztocích a pod mikroskopem) můe být směrodatné.
Dalí nebezpeční vnitřní parazité jsou bičíkovci Giardie. Vyskytují se v prostředí, pokrývají střevní stěnu psů, lidí, koček a mohou být vzájemně přenosné. Větinou způsobují nevolnost a zvracení, průjem, plynatost, slabost s různě rozvinutými a kombinovatelnými příznaky. Horí situace je u těňat, nebo u nich kadý průjem a nechutenství můe mít závané následky s moností uchycení jiných patogenů na pokozeném střevě a následný úhyn. Léčba spočívá v opakovaném třídenním podání některých antiparazitik.
Jetě závanějím problémem, zejména pro těňata, jsou isospory, druh kokcidií, které také parazitují ve střevě a prokáou se pouze mikroskopicky. Způsobují nejčastěji vodnatý, vystřikující průjem bez změny nálady a celkového zdravotního stavu. Průjem odolává běné léčbě. Vhodně zvolený přípravek (na bází sulfonamidů) zastaví průjem během jednoho dne, je vak nutné ho opakovat několik dní po sobě.
Giardie a isispory způsobují čím dále více problémů při odchovu těňat a chovatel by měl této problematice věnovat vysokou pozornost.
MVDr. Simona Müllerová
Upravil(a) Bety (12. 8. 2006 17:13)
Není tady
hmmm....to je teda pěkný
děkuji Bety
akorát mě tve, e nikde nepíí, jak se toho zbavit co nejdříve, kdy u to ten pes má....
a věta: Důleité je si uvědomit, e pokud u v trusu vidíme parazity, je stav ve střevě katastrofální. Tasemnici trvá několik měsíců, ne uvolní článek... nae těňátka nemají jetě ani 3 měsíce, a podle mého názoru to mají v těle ji od matky, viz co jsem psala výe...
nevíte někdo co s tím?asi budu muset zajít na to vyetření trusu k nějakému pořádnému zvěrolékaři, protoe kdy jsem oznámila tomu dosavadnímu, e máme tasemnici psí, tak mi na to nic moc neřekl, jen jim dal znovu tu pastu na odčervení...a z jeho výrazu mi přilo, e to není a tak neobvyklé u těch psů.... hmm...
Není tady
Kadé těně to má od matky, nic jiného nepomůe jen pravidelně odčervovat a odčervovat a dbát na hygienu, hlavně umývání rukou, aby se nedostali do trávícího traktu člověka. Na vyetření trusu je zbytečné chodit, stejně musí celý ivot odčervovat v pravidelných intervalech.
Není tady
a ono to jako vymizí samo???to by mě zajímalo kdy...doufám e co nejdříve!
jo a máme jetě jeden problém...i přesto, e nemá blechy, tak se neustále drbe, krabe, koue.... jak toho se zbavit???? já nevím proč to dělá, snad má nějakou citlivou pokoku a nebo i nějaký jiný koní parazity.... kdo ví?
Není tady
Pokud skutečně nemá blechy, tak příčin krábání a kousání můe být moc moc moc: jiný parazit, kterého nevidí, nějaký zánět, alergie na cokoliv - často na stravu -nevím čím krmí, levná krmiva obsahují hlavně sóju - to je jeden z nejčastějích alergenů, nesprávné sloení stravy poklud vaří stravu..., příli vysuená pokoka pokud to přehání s koupáním - ale poněvad vůbec nic nevím o tom, jak s nima postupuje, těko něco radit, nejlépe je zajít k veterináři a chodit pokud mono pořád ke stejnému, aby pejsky znal a mohl příčiny postupně vyloučit. Co bude trvat asi delí dobu.
Není tady
Eskymko, to krábání kousání má určitě spojitost s těmi problémy, co má těňátko teď. Přinesla jsem si z chovné stanice (je známo, e větinou z chovných stanicích mají pejsci krkavky atd.) a ta právě byla docela dost začervená a bylo tu i podezření na výe zmiňovanou kravku - za následek to mělo to, e se pejsek mohl ukrabat a ukousat k smrti. la jsem k veterinářovi a ten jí něco stříknul do pusinky, pak mi dal tabletu s tím, e ji po čtvrtkách budu dávat kadý měsíc. Zatím (musím zaklepat ) to vypadá, e to zabírá.
Není tady
Bety napsal(a):
Pokud skutečně nemá blechy, tak příčin krábání a kousání můe být moc moc moc: jiný parazit, kterého nevidí, nějaký zánět, alergie na cokoliv - často na stravu -nevím čím krmí, levná krmiva obsahují hlavně sóju - to je jeden z nejčastějích alergenů, nesprávné sloení stravy poklud vaří stravu..., příli vysuená pokoka pokud to přehání s koupáním - ale poněvad vůbec nic nevím o tom, jak s nima postupuje, těko něco radit, nejlépe je zajít k veterináři a chodit pokud mono pořád ke stejnému, aby pejsky znal a mohl příčiny postupně vyloučit. Co bude trvat asi delí dobu.
krmím je K9 a pak dostávají jetě nějaký jiný druh,granule mi známá míchá ve zverimexu, větinou namíchá vícero druhů...
ani je moc často nekoupu, take vysuením to také být nejspí nemůe...
jinak dnes jsem byla opět u veterinářky- ne u toho co předtím,a ta mi řekla, e u tak malých těňátek je vzácnost mít tasemnici, a e tu pomůe jen častěji odčervovat-ale ne tou pastou, nýbr mi dala pilulku.prý ta pasta je jenom proti krkavkám...to mi ten předchozí vet. vůbec neřekl...a tak jsem jim dnes dala kadému půlku a za 14 dní mám prý znovu
na to krabání mi dala nějaký kapky- je to proti vem moným koním parazitům,taková pipetka s nějakým roztokem...mělo by to být nějak na 3 měsíce,prej je to lepí jak vemoné ampony a spreje...tak uvidíme....
a jetě jim dost tečou očička, ale tomá prý snad souvislost s těma červíkama a máme jim je mazat mastičkou a vykapávat kapkami, kt.koupíme normal v lékármě..
jinak se mají oba moji malí bobi čile k světu...a rostou jako z vody....
Není tady
Ano já jsem ti 8.8 v 15.12 psala e je nutno odčervit na ploché i kulaté červy ale zřejmě jsi to nějak přehlédla. Dále vidím dost velký problém v tom míchání krmiva - toti u psů platí krmit jedním druhem a ne míchat vícero dohromady, a navíc kdly míchá víc druhů dohromady tak potom nevyloučí ten alergen. Kdy krmí K9, tak krm K9 a nepřidávej dalí druhy! Je to naprosto zbytečné. Ani neví co jim tam míchá a jaké to má sloení. Pouívej jedno krmivo, a uvidí. Změna pouze kdy nevyhovuje.
Není tady
Bety napsal(a):
Ano já jsem ti 8.8 v 15.12 psala e je nutno odčervit na ploché i kulaté červy ale zřejmě jsi to nějak přehlédla. Dále vidím dost velký problém v tom míchání krmiva - toti u psů platí krmit jedním druhem a ne míchat vícero dohromady, a navíc kdly míchá víc druhů dohromady tak potom nevyloučí ten alergen. Kdy krmí K9, tak krm K9 a nepřidávej dalí druhy! Je to naprosto zbytečné. Ani neví co jim tam míchá a jaké to má sloení. Pouívej jedno krmivo, a uvidí. Změna pouze kdy nevyhovuje.
ne nepřehlédla....tady jde o to, e kdy jsem to říkala 1. vet. e máme tasemnici, tak mi je znova odčervil, ale tou pastou a dnes mi ta jiná doktorka řekla, e ta pasta je pouze na krkavky a ne na tasemnice...a já se co nejdříve potřebuju zbavit těch plochých červíků, nebo mi to brzy zamoří celý byt komu potom věřit, kdy kadý říká něco jiného...
to krmivo...taky mě napadlo, e to asi nebude nejlepí pořád míchat...ale nemyslela jsem tím, e to míchá dohromady,ale e mi dá vdy kilo toho, kilo toho a kilo toho,abych poznala co a jak jim víc "leze" :-) (asi jsem to patně napsala předtím,to se omlouvám....) nicméně co jsem si tak vimla tak jim nejvíc leze K9, take zůstanu asi u ní....
Není tady
Jak je to vlastně s odčervováním psů ?
Odčervování psů patří mezi velmi důleité.
Pravidelné odčervování je v chovatelské veřejnosti silně zakořeněný zvyk. Větina majitelů psa na dotaz, jak často odčervují svého chovance, bleskově a hrdě odpoví, e jedenkrát za půl roku. Jaké je pak jejich překvapení, kdy se jim snaím sdělit, e tento postup je nejen nesprávný, ale předevím zcela nelogický. Budi nicméně vem omluvou, e tzv. preventivní odčervování je mýtus, který po dlouhá léta v chovatelské veřejnosti upevňovali nejen sami chovatelé, ale také veterinární lékaři a hlavně výrobci antiparazitárních léčiv. Kdy se pravidelně očkuje, proč by se nemělo pravidelně odčervovat? Očkování a odčervování jsou dva naprosto odliné a nesrovnatelné zákroky. Očkování je součástí prevence proti infekčním nemocem a imunita navozená aplikací očkovací látky do organismu zvířete ho chrání jeden rok nebo i více let proti konkrétním virům a bakteriím. Tableta odčervovadla v těle zvířete působí maximálně jeden den a dokáe zabít pouze dospělé červy, kteří u ve střevě psa či kočky dávno byli. V ádném případě tedy nejde o prevenci - preventivní odčervování neexistuje, existuje pouze léčba domnělé parazitózy! Vajíčka parazitů, které zvíře pozře v den odčervení, v něm zůstanou, protoe drtivá větina odčervovadel zabíjí pouze dospělé červy, nikoli vajíčka. O to je absurdnějí, e se léčí nemoc (začervení), o které ale nevíme, jestli vůbec u konkrétního jedince existuje, protoe se zvířata větinou odčervují "naslepo" bez předchozího vyetření trusu. Připomíná to situaci, kdy by si člověk jednou za půl roku vzal "preventivně" projímadlo, protoe co kdyby měl náhodou zácpu. Jak můj pes můe do svého těla dostat krkavku? Zjednodueně řečeno je cyklus následující: Pes, který má ve střevě dospělou krkavku, vylučuje ve stolici její mikroskopická vajíčka. Tato vajíčka jsou velmi odolná a ve venkovním prostředí vydrí a jeden rok. Pokud druhý pes tento trus pozře, nebo stačí i olíznutí potřísněné trávy, dostává se do jeho organismu velké mnoství vajíček krkavek. Tato vajíčka prodělávají v organismu psa sloitý vývoj, jeho výsledkem je dvojí forma ivota: z vajíček se vyklubají larvy. Z některých z nich se vyvinou dospělé krkavky. Dospělé krkavky ijí ve střevě, kde se iví střevním obsahem. Jiné larvy vak nedospívají, provrtávají stěnou střeva a usídlují se v různých orgánech a svalovině, kde se opouzdří a jsou zcela neaktivní. Tyto opouzdřené mikroskopické larvičky má ve svalech, játrech a jiných orgánech pravděpodobně kadý pes (i ten Vá). Problémem je, e tyto larvičky jsou zcela nepostiitelné jakýmkoli odčervovadlem, protoe léčiva účinkují pouze na dospělé krkavky ve střevě. Moný je i přenos přes tzv. mezihostitele, např. íalu. íala je i s larvou pozřena psem a v něm se vyvíjí způsobem, který u byl popsán.
Jak je moné, e moje těně, které nikdy nebylo venku, má krkavky?
Ano, 95 % a moná více těňat se se krkavkami v těle ji rodí. Proč? V předchozím odstavci bylo řečeno, e část larev krkavek, které se vyvinou z vajíček, nedospívá, ale cestuje do různých orgánů a svaloviny, kde se opouzdří a "usíná". Problémem je, e v období gravidity se ve feně tyto larvy "probudí" a cestují přes stěnu dělohy přímo do těňat. Takto je ji při porodu nakaeno velké mnoství těňat. Navíc se tyto larvičky vylučují i mateřským mlékem, co je dalí zdroj infekce pro těňata.
Jak se tedy se krkavkami vypořádat?
těně by mělo být rutinně odčervováno od 3. týdne věku jedenkrát měsíčně a do věku asi 4 - 5 měsíců. Vyetřování trusu není v této době nutné. Toto odčervování je nejvhodnějí provádět pastou, která zajistí, e červi ve střevě malého těněte neuhynou, ale pouze ochrnou a vycházejí iví ven s trusem. Tablety zpravidla fungují tak, e červa usmrtí a ten se ve střevě začne trávit jako maso. Bohuel, krkavky obsahují ve svém těle jedovaté látky, které by mohly malé těně i zabít. Proto je lepí u nejmeních těňat pouívat raději pastu. Po 5. měsíci ivota je vhodné ji s automaticky prováděným odčervováním přestat a nosit kadý měsíc trus na vyetření. Veterinární lékař pak hledá pod mikroskopem vajíčka (nikoli červy) parazitů. V případě, e je nález pozitivní, se následně pes léčí. Z vlastní zkuenosti mohu potvrdit, e 99 % dospělých psů je negativních, tj. ádní červi v jejich střevech nejsou.
Jaké jsou dalí argumenty proti pravidelnému odčervování?
Odčervování jednou za půl roku je zcela nelogické, protoe jak ji bylo řečeno, můe nastat tato situace: Psu jsem dnes v 8:00 podal odčervovací tabletu a v 8:30 jsem s ním vyel na procházku. V 9:00 nael na trávníku trus jiného psa a s chutí se do něho pustil. V trusu byla vajíčka krkavek a on je právě pozřel. Mezitím perfektně působí odčervovadlo - vrchol jeho největího působení je asi 3 hodiny po jeho podání - ovem pouze na dospělé červy, čili na ty, kteří (moná) byli ve střevě mého psa. Červi jsou ve 12:00 zabiti a při druhé procházce v 15:00 odcházejí ve stolici. Vajíčka pozřená dnes v 9:00 vak zůstávají. A z nich se za 4 týdny vyvinou ve střevě mého psa dospělé krkavky. Já jsem si vak udělal do kalendáře poznámku, e odčervit mám zase a za 6 měsíců. Dopřeji tedy novým krkavkám ve střevě mého psa spokojený ivot po dobu 5 měsíců. Pokud by chovatel chtěl správně odčervovat, musel by odčervovadlo podávat kadý měsíc. Navíc by měl podávat pokadé jiné, protoe si parazité dokáí za určitý čas vyvinout rezistenci na stále stejný lék. Cena jednoho odčervení není také zanedbatelná - pro psa o hmotnosti 30 kg přesáhne 100,- Kč. Jak ji bylo řečeno, dospělí psi krkavky mívají jen velmi výjimečně a léky jsou zatěováni zbytečně.
Jak je to s rizikem nakaení tasemnicí?
Tasemnice potřebují ke svému vývoji mezihostitele. Tímto mezihostitelem bývají teplokrevní ivočichové (např. my, králík, skot, prase aj.), ale také ryby a hlavně bezobratlí - předevím blechy. V nich sídlí "zárodky" tasemnic, nejčastěji v tělních dutinách, orgánech či svalovině. Pes se nakazí tedy předevím zkrmováním patně tepelně upraveného nebo zcela syrového masa a vnitřností, nebo pozřením blechy při vykusování. Větina tasemnic vylučuje články svého těla a vajíčka v trusu psa. Zatímco vajíčka jsou patrná pouze pod mikroskopem, články lze mnohdy spatřit pouhým okem jako bílá zrna podobná semínkům okurky buď v trusu, nebo i na chlupech v okolí řitního otvoru. Tyto články se mohou i aktivně pohybovat. Při zjitění zableení není řeením psa ihned odčervit, ale v průběhu měsíce 2x vyetřit trus na přítomnost vajíček. Pokud je nález pozitivní, teprve pak se onemocnění léčí.
Shrnutí rad a doporučení
těně odčervujte pastou od 3. týdne do 5. měsíce věku. ˇ Od 5. měsíce věku nechávejte pravidelně 1x měsíčně vyetřit trus u Vaeho veterinárního lékaře. ˇ Pokud zjistíte červy nebo články tasemnic v trusu Vaeho psa, podejte mu odčervovadlo a za 1-2 týdny nechte vyetřit trus pro kontrolu účinnosti léčby. ˇ Berte s rezervou propagační materiály plné rad o pravidelném preventivním odčervování. Pokud byste věřili kadé reklamě, bude Vá pes převitaminizovaný, přemineralizovaný a předávkovaný odčervovadly.
MVDr. Martin Grym
Veterinární klinika pro psy, kočky a exotické ptáky
Tumaňova 9, 621 00 Brno - Mokrá hora
10.6.2004
Není tady
TO LIBUNA: co na to říct....já u nevím, komu nebo čemu věřit....kadej si mele svou....
ale...
vypadá to, e u se stav těňat zlepil....dlouho z nich nic nevylezlo, a ani u nemají v trusu ádné články...
mno,ale raději se nebudu radovat předčasně....
kadopádně tento týden dostanou jetě kadej půl odčervovací tabletky...
Není tady