Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 24. 4. 2006 14:16

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Hledá se nejhorší tchýně

Nojo, někdy se to nepodaří. Příště si kup vlnu sama a babičku popros, aby svetřík upletla, že ty to tak neumíš a uvidíš, jak bude kmitat jehlicema. Jinak to ber tak, že babičky jsou holt rozmazlovací a když to není denně, tak si dej kafe nebo frťana a zapomeň na to, když jinak vycházíte.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#27 24. 4. 2006 14:42

Jája
♥♥♥♥♥♥♥

Heleno, já teda nevim, ale mě moje tchýně přijde dost hrozná. Jedinej způsob, jak s ní žít pod jednou střechou je, že se navzájem ignorujeme, protože jí poslouchat fakt nebudu, nebudu zakazovat dceři, aby chodila, myslela, mluvila, aby protestovala, když tchýně nakopne bezdůvodně kočku...

Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.

Jediné hranice, které nás mohou nějakým způsobem omezovat, jsou uvnitř nás, uvnitř naší mysli.

Není tady

#28 24. 4. 2006 14:54

Iveta
♥♥♥♥♥♥-
Místo: severní Morava

Jájo, já Tě vystopovala, to jsem dobrá....jinak já měla tchýni děsnou....a při rozvodu si opravdu neviděla do pusy. Jak ta bránila svého synáčka,a já byl ten nějhorší póvl. Do dnes, když mě má potkat, tak buď zaleze do nějakého obchodu,nebo málem skočí pod auto,aby mohla přejít a mě se vyhnout. Jaké dělala scény,že by se o mého syna starala,kdyby ho svěřili b.m. do péče, modré z nebe by mu snesla. Ještě, že nesvěřili. Dnes si ho ani nevšimne, a když mu něco dá, tak prošlé čokolády, když je kluk u otce. Jestli je to záměr,nebo blbost,těžko říct. Nic zlého jí nepřeju,ale takovou tchýni nikdy více.

http://www.mujpes.cz/galerie/32245t.jpg
Všichni jsme andělé jenom s jedním křídlem.Létat můžeme jenom tehdy,objímáme-li jeden druhého .

http://www.gifanimace.wz.cz/animace/kone/02.gif

Není tady

#29 24. 4. 2006 15:20

SOFI
♥♥♥♥---

Teda,
jak to tady čtu, tak si říkám, zaplať pánbůh za moji tchýni. Když jsem se vdala, taky ten náš vztah nebyl moc růžový. Dvaadvacetiletá holka, která má konečně vlastní domácnost a tchýně, která měla pocit, že nám musí pomáhat. Dneska se už směju, když si vzpomenu, jak jsme přišli z práce a celá kuchyňská linka byla přeorganizovaná a záclony pryč. Prý byly špinavé ( prala jsem je týden předtím) a v kuchyni to prý takhle budu mít lepší. Já vlastně neměla ani tak problém s tchýni, jako s tím, že jsem doma musela neustále poslouchat od manžela, že jeho mám  to dělá tak, a co všechno stihne atd. Pokud to neustále posloucháte, vypěstujete si určitý odpor k tchýni, aniž by vám ublížila.
Myslela jsem že mne respektuje, ale nic víc a hlavně, že má svého syna na piedestalu. No, to byl jeden z mých největších omylů. Když "manžel ujel", tak si ho i dotyčnou pořádně podala a absolutně se postavila na mou stranu, kde stojí dodnes. A běda jestli si dovolí manžel v něčem postěžovat. Až je mi ho někdy trošičku líto. Tchýně má jen 150 cm, ale je to temperamentní jížanka, která dokáže i mého manžela, kterému je 54, postavit do latě, když ho vidí s cigaretou. Já to prý mám povolené, protože kdo by prý s ním vydržel,tak můžu pro uklidnění. Vím, že svého syna miluje a miluje především svá vnoučata.
PS: Je ji 75. Každý den, když příjdu k večeru z práce, tak máme kastrůlky s jídlem. Miluje svá vnoučata a dýchá hlavně pro ně.
Všem bych vám přála takovou tchýni. Škoda, že se nedá naklonovat. Poslala bych vám každé kousek.

Není tady

#30 24. 4. 2006 21:44

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

Iveta napsal(a):

Jájo, já Tě vystopovala, to jsem dobrá....jinak já měla tchýni děsnou....a při rozvodu si opravdu neviděla do pusy. Jak ta bránila svého synáčka,a já byl ten nějhorší póvl. Do dnes, když mě má potkat, tak buď zaleze do nějakého obchodu,nebo málem skočí pod auto,aby mohla přejít a mě se vyhnout. Jaké dělala scény,že by se o mého syna starala,kdyby ho svěřili b.m. do péče, modré z nebe by mu snesla. Ještě, že nesvěřili. Dnes si ho ani nevšimne, a když mu něco dá, tak prošlé čokolády, když je kluk u otce. Jestli je to záměr,nebo blbost,těžko říct. Nic zlého jí nepřeju,ale takovou tchýni nikdy více.

Iveto, škoda že nezalézá do kanálu, stačilo by pak jen přiklopit poklop.. lol

Motto ženy :  :-)  :-)
Všichni si myslí, že největším snem každé ženy je mít dokonalého muže...
Zbláznili jste se..?!     Největším snem ženy je žrát a nepřibrat!  :-)

Není tady

#31 25. 4. 2006 15:59

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Web

Tak soutěž o nejhorší tchýni asi nevyhraju, ta moje je docela normální....ale upřímně, za svojí rodinu jí nepovažuju, pro mě je to cizí člověk, na kterém mi moc nezáleží. Chovám se k ní slušně, ale nijak zvlášť ráda jí nemám. Co si myslí ona o mě netuším, ale nijak moc mě to nezajímá.

Není tady

#32 26. 4. 2006 10:23

Anni
♥♥-----

Ahoj holky,
moje naštěstí bývalá tchyně - vždy se mi pletla do výchovy našich dětí. Vyřešila jsem to tím, že děti jsem navedla, pokud budou u babičky tak budou poslouchat jí, ale doma budou poslouchat mě a tátu. Za čas to začalo docela dobře fungovat. To že tchyně hlídala děti dost často - byla od 50 let v invalidním důchodu jí přičítám k dobru. Pak se naše manželství rozpadlo - našel si o dost mladší - bylo jí tenkrát 16 let a bývalém 36 let - tchyně stála při mě. Jak léta šla navštěvovala jsem ji tak jednou za 14 dnů. Občas bývala jízlivá, ale to se dalo vydržet. Svou vlastní dceru vyhodila z baráku a neviděla ji dodnes a syna taky nemusela, hlavně jeho novou mladou ženu a dalšího vnuka. Brala jsem jí jako nešťastnou ženskou. Po letech se vdávala moje dcera a babičku jsme samozřejmě pozvali. Ona přišla její syn ne. Dcera to dost špatně nesla. Pak se ukázala babička jako milující a darovala mladým domek za částku 400 000,- Kč- ,o tom jsem už psala v právním.Nechala je provést rekonstrukci a celý domek předělat - výsledek se zalíbil jejímu synáčkovi - který se mezitím opět rozvedl. Své matce začal dost nadbíhat a pomlouvat naši dceru. Došlo to tak daleko, že bába mladým do všeho kňafala a všechno jí vyčítala a udělala své vnučce peklo na zemi. Dopadlo to tak, že vlastní vnučku obrala celkem o 600 000,- Kč! Soudně si vymohla domek zpátky - darovací smlouva u notáře - kupní smlouva mezi nima. Svého vnuka - našeho syna neviděla taky asi 3 roky, je už dospělý a nenechal do sebe jenom rýt. Proč by jezdil na návštěvu, když musí poslouchat jak je špatný, protože studoval po 18 roce a otec musel platit dále výživné - taky soudně.Jak má špatnou mámu, protože jsem porodila dceru, kterou bába nemůže ani vystát. Myslím si, že jsem úplně normální ženská a mé děti taky že jsou normální. Když byla bába po špitálech, chodila jsem za ní každý den - její syn se neukázal. Když bylo potřeba dcera jí vozila do Prahy po doktorech - to už dnes není pravda protože bába to zapoměla . Tak už se mi zase trochu ulevilo

Není tady

#33 26. 4. 2006 16:50

laras
♥♥-----

tak takovou tchýni jako mám já asi jen tak nenajdete .A její chováni k mému synovi vůbec nechci komentovat.Prostě hrůza ale snažím se chovat slušně aby to dítě mnělo příklad. Myslím že to stejnak nezměníme holky

Není tady

#34 26. 4. 2006 18:13

Hellga
♥♥♥♥♥♥♥

Hóóólky, to je téma!lol Víte kolik je v češtině slov, který začínají na tch...? Tchýně, tchán a tchoř...supermario Je možný, že jsou tchýně, který se "povedou", ale asi je to vyjímka. Já měla tři a preventivně jsem se do půl roka s každou pohádala a bylo pro zbytek času hotovo, buď to skousla, nebo neskousla. V té době je mužskej ještě zamilovanej a projde to, jinak hrozí, že se přidá na stranu máteře a je z toho pak guláš. A moh tak některej muknout, že maminka to dělá tak, nebo tak! Jářku, tak si mazej k mamince, když se ti to nelíbí, nebo si to, holt, udělej sám! Ona ta rozdílnost v názorech je hlavně v tom, že tchýně jsou zkušené kapitánky a na snachy nahlíží, jako na plavčíky, na který je dobrý dohlížet a učit je... Snachy zas těžce nesou, že by někdo mohl o jejich kvalitách, vést vlastní domácnost pochybovat. Určitě není dobrý vyletět skrz každou maličkost, ale od začátku by mělo být jasné, kdo kde a čemu velí... Koneckonců, beru si chlapa a né jeho rodinu, tak co...?! Hm, takže já bych asi taky nevyhrála...vissla

Není tady

#35 26. 4. 2006 19:07

laras
♥♥-----

no ale když ten chlap musí pořád k mamince aby náhodou neřekla. A při té příležitoszi si dá oběd  ( i když budu upřímná to  mi tolik nevadí). Nechtěla bych být taková až budu stará musím začít už ťrénovat. ale Hellgo napsalas to moc dobře
Do bojééééééééé

Není tady

#36 26. 4. 2006 19:21

Hellga
♥♥♥♥♥♥♥

Jasně, "Děvčata, nedej te se...!"styrka Tchýně je taky jenom člověk...supermario

Není tady

#37 27. 4. 2006 7:02

nena
Host

Tak nevím co řeknete na tu mojí tchýni.Vzhledem k tomu ,že jsem pořádku milovný člověk tak jí vždy vadilo jak a co mám uklizeno,ale to jsem nějak neřešila a byla k tomuhle splachovací.Nejhorší bylo to když zjístila,že mě naši adoptovali...to už jsem byla s jejím jediným synem 18 let vdaná.Ne,že to hned vyslepičila našim holkám tehdy měly 15 a 17 ,že jsem nějaká divná ,ale nejhorší bylo to,že jím vnucovala,že jejich babička z mé strány není pravá..Tak to se už neudržel ani manžel a vyhodil ji od nás tak,že doslova vzlykala.Holky jsou rozumné a pochopily,že na tom nic není..a jejich babička z mé strany je mooc hodna a kterou mají raději naž manželovu...je jejich sluníčko.S druhou babičkou jsem jim nezakázala  mluvit,ale nějak jí od té doby nemusí  asi si chěla jejich lásku získat takhle..no nějak divně.Jinak já  jsem s tchýni přerušila veškeré styky a čekám až se mi omluví...takovéhle věci by přeci mohla nechat na mě ..komu je povím... zatím ahoj   rock a všem tchýním zdar rock

#38 27. 4. 2006 7:51

helena
♥♥♥♥♥♥♥

limaha napsal(a):

Ahoj,jsem tchyně a z některých příspěvků mě mrazí,když si představím,že se o mě takhle baví mé dvě snachy.
Ale na svou obhajobu-myslím si,že jsem tolerantní tchyně,bez pozvání k mladým nejdu,děti hlídám pravidelně,protože svá vnoučata miluji a na hlídání si vždy udělám čas, a všechna má práce jde stranou.
Když se oženil můj starší syn a narodila se jim první dcera,tak to mezi mnou a snachou moc neklapalo.Snacha byla hrozně žárlivá na své dítě a nikomu je nechtěla ukázat.To mě tenkrát moc mrzelo,bylo to naše první vnouče a vídali jsme ji moc málo.Ale pak se narodila druhá vnučka,snaše přibyly starosti a nakonec byla ráda,když jsem ji pomohla s hlídáním.Po čase už jsem se stala pro ně skoro nepostradatelnou.Když chtěli jít třeba na večeři,přijela jsem děti hlídat,vyžehlila prádlo,ale vůbec jsem to nebrala jako nějaké využívání,prostě nevadí mi to vůbec.Ráda pomohu.
Teď mám ženaté oba syny,máme další vnoučátko,s oběma snachama se snažím vycházet,hlavně se jim nepletu do žádných věcí,když mají konflikt s manželem,teda s mým synem,tak spís stojím na straně snach,my ženské musíme držet spolu a myslím,že nám to klape.

Souhlasím s tebou - nejdůležitější je se do mladých nemontovat. Můžu říct svůj názor, oni mě můžou vyslechnout, ale jak si to zařídí, to je jen a jen jejich věc. S návštěvami totéž - pokud pozvou, je to OK, jinak se k nim necpu (i když bych ráda - mám úplně nové první vnoučátko [img]dudlik[/img] , ale oni si ho zatím užívají sami). Pokud si řeknou o pomoc, samozřejmě se snažím vyhovět, ale jen když chtějí sami - ne, že bych neměla snahu, ale taková "dobře myšlená pomoc" může jít někdy pěkně na nervy. Za chvíli budu mít další snachu, tak věřím, že se mi povede, abych ani pro ni nebyla ta "baba"... [img]smile[/img]

Není tady

#39 27. 4. 2006 8:21

Dana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Východní Čechy

sice je tady spíše těch negativních příspěvků, ale nevěřím, že to tak opravdu je. Moje kamarádka má tchýni, kterou by mohli klonovat. nejsem závistivá, ale kdykoli k ní přijdu, přepadne mě opravdová, nefalšovaná žárlivost. Nutno podotknout, že jsem nikdy neslyšela, že by řekla jinak než maminko ( to já taky a bylo mi to houby platný) a ona jí říká naše mladá, naše dcera, Jaruška, hodná holka ( to o mě se mluvilo jako o ní, nebo ještě hůř, o tom). Nebydlí spolu a když chce přijít tchýně na návštěvu, napíše sms, jestli je vítána. O hlídání se nemusí prosit a pravidelně jí za to chodí mýt okna, aby neměla pocit, že ji využívá. O důchodě si bere děti do města a navštěvují cukrárnu, aby měla Jaruška čas pro sebe. Ta se objedná na kosmetiku , k holiči a večer si jdeme sednout, protože tchýně děti uloží. Kamarádka s ní jezdí k doktoru. No prostě "výměný obchod" jak má být a co je důležitější, stojí vždy na její straně. Holky ty dvě si jenom chrochtají. Takže nevěšte hlavu, hodné "maminky" jsou, ještě to není vyhynulý druh.

http://www.gify.nou.cz/divky_mini1_soubory/49.gif
Problémy přicházejí v řadě za sebou a při zvláště příznivých okolnostech i v dvojstupech.
Opravdoví přátelé jsou ti, kteří vám nikdy nezmizí ze srdce, i kdyby na čas zmizeli ze života....

Není tady

#40 27. 4. 2006 8:45

laras
♥♥-----

limaho  zdravím vás a jste určitě dobrá tchýně. ta moje mi nepomůže s ničím i když viděla že mám zlomenou ruku .Dítěti všechno zakazuje jenom na něho křičí a nemá pro něj milého slova. Takže se nedivte že o ni takhle píšu. Opravdu se snažím  ale musí to být vzajemné . Naštěstí máme ještě jednu babičku a ta je opravdu z pohádky .

Není tady

#41 27. 4. 2006 8:49

Lenka
♥♥♥----

Tak na tu mou bývalou tchyni asi nikdo nemá. Panovačná ,jen to co řekla ona, bylo správně, pořád sekýrovala co a jak mám dělat i po telefonu . Její syn ji jak jsem později zjistila pravidelně informoval co dělám , co jsem řekla atd. Přitom já byla z domova naučena vše dělat a už v době svatby jsem byla lepší kuchařka než ona. To byl fičák, když ji tehdy  BM řekl že mu ode mne chutná mnohem více než od vlastní matky. ( Protože ode mne jedl i jídla která u ní doma nevzal ani do pusy.) Bydleli jsme na druhém konci republiky , takže jsme ji nikdy na hlídání a další pomoc nevyužívali.Musela jsem se postarat vždy sama.  Pak jsme se rozvedli -BM měl další "kamarádky " Pár jsem překousla ale pak už to nešlo. Tehdy řekla mým dětem (měli 10+12 let) , že mají maminku ku**** a štetku butter a že zničila tatínkovi život a on již žádnou jinou ženu nebude určitě chtít. Děcka z toho byli hotovi . Totéž mladšímu opakovala minulý týden do telefonu- její jedináček si mamince postěžoval , že ta "mrcha" si  dovolila  požádat o zvýšení výživného. A to se nelíbí ani BM ani jí. Přitom BM si žije výborně , zajištěn je velmi dobře- slušně vydělává a po vystřídání několi dalších známostí se teď zdá s jednou usadil.

Neukazuj světu slzy. Svět nemá slzy rád. Otočí se k tobě zády a nechá tě stát.

Není tady

#42 27. 4. 2006 10:04

sylva
♥♥-----

Ještě tak před třemi lety bych horlivě  souhlasila se Simonou Monyovou.S tchýní jsem prožila nejhorších pět let svého života o tchánovi,který nás prudí dodnes ani nemluvě.Obzvláště bylo hrozné porovnání toho,jak se chovali naši k mému manželovi a k dětem.Ale zhruba před třemi roky si nejstarší syn přivedl domů slečnu.Rázem jsem se z milující matky a z milé tolerantní ženy proměnila ve lstivou tchýni.Neptejte se mě jak se to stalo ,nevím.Jen dobré vychování mě drží zpátky,takže nic neříkám ,snažím se ....ale myslím,že ona to dobře ví,že jí nemám ráda.Možná až se vezmou a budou mít děti,zjistím,že mi nic jiného nezbývá než se s tím smířit a uvede mě to do stavu milující a tolerantní babičky/doufám,že to hned tak nebude a třeba si najde nějakou jinou,jakou - lepší,kdo ví ....????.Tak jedinou radu,až vám bude nejhůř,vzpomeňte si,že i vy budete jednou tchýně......

Není tady

#43 27. 4. 2006 10:08

Dana
♥♥♥♥♥♥♥

tak to mám stále na paměti, jenom už nemám komu nahrávat na smeč , pořád si říkám, já snad taková nebudu...

Problémy přicházejí v řadě za sebou a při zvláště příznivých okolnostech i v dvojstupech.
Opravdoví přátelé jsou ti, kteří vám nikdy nezmizí ze srdce, i kdyby na čas zmizeli ze života....

Není tady

#44 27. 4. 2006 10:27

helena
♥♥♥♥♥♥♥

sylva napsal(a):

Ještě tak před třemi lety bych horlivě  souhlasila se Simonou Monyovou.S tchýní jsem prožila nejhorších pět let svého života o tchánovi,který nás prudí dodnes ani nemluvě.Obzvláště bylo hrozné porovnání toho,jak se chovali naši k mému manželovi a k dětem.Ale zhruba před třemi roky si nejstarší syn přivedl domů slečnu.Rázem jsem se z milující matky a z milé tolerantní ženy proměnila ve lstivou tchýni.Neptejte se mě jak se to stalo ,nevím.Jen dobré vychování mě drží zpátky,takže nic neříkám ,snažím se ....ale myslím,že ona to dobře ví,že jí nemám ráda.Možná až se vezmou a budou mít děti,zjistím,že mi nic jiného nezbývá než se s tím smířit a uvede mě to do stavu milující a tolerantní babičky/doufám,že to hned tak nebude a třeba si najde nějakou jinou,jakou - lepší,kdo ví ....????.Tak jedinou radu,až vám bude nejhůř,vzpomeňte si,že i vy budete jednou tchýně......

Sylvo - a proč ji nemáš ráda? Jasně, že ona to pozná, ale nějak nechápu, co ti vadí. Že ti "nějaká taková" odvedla synáčka? Nebo se k tobě nechová jako "k mamince"? Nějaký důvod tam být přece musí, to není samo sebou.

Není tady

#45 27. 4. 2006 10:29

Marky-23
♥♥♥----

Sorry, že Vám lezu do diskuze, tchýni nemám, ale nemůžu si pomoct. Matku mého přítele mám nejraději, když o ní vůbec nevím. Takovou falešnou paničku opravdu nemůžu ani cítit. Z jejího chování a z jejího vůbec celoživotního stylu se chce brečet, řvát, zvracet a rozum se zastavuje. Ještě, že se s ní vidím 2-3 x do roka.

Není tady

#46 27. 4. 2006 10:30

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

lol to já už se na to těším, až budu ta svině tchýně... dumbom  jééé, já budu krásně zlá...

Motto ženy :  :-)  :-)
Všichni si myslí, že největším snem každé ženy je mít dokonalého muže...
Zbláznili jste se..?!     Největším snem ženy je žrát a nepřibrat!  :-)

Není tady

#47 27. 4. 2006 10:35

Iveta
♥♥♥♥♥♥-
Místo: severní Morava

Frigo napsal(a):

Iveta napsal(a):

Iveto, škoda že nezalézá do kanálu, stačilo by pak jen přiklopit poklop.. lol

Frigo, to vůbec není špatný nápad....to bych ten kanál mohla trošku pootevřít, po městě je jich dost.... reta

http://www.mujpes.cz/galerie/32245t.jpg
Všichni jsme andělé jenom s jedním křídlem.Létat můžeme jenom tehdy,objímáme-li jeden druhého .

http://www.gifanimace.wz.cz/animace/kone/02.gif

Není tady

#48 27. 4. 2006 10:39

Dana
♥♥♥♥♥♥♥

no jen aby se to tady za chvíli neotočilo na snachy semetriky big_smile big_smile big_smile
to bychom se možná divili, nevzpomínáte si na film Na samotě u lesa, jak tam chtěl vykouřit ty stařečky a oni se nedali? Tak jsem si vždycky říkala, musím být ticho a být příjemná a prd mi to bylo platný.

Není tady

#49 27. 4. 2006 11:00

sylva
♥♥-----

To je právě ten oboustraný problém-nevím proč jí nemám ráda,prostě nepatří do skupiny lidí,který si člověk může vybrat/přátele/ hodí ti jí život a to jak tchýni,tak snachu.A teď jde o to co s tím.Můj syn jí má rád a chtěl by abych jí měla ráda i já,ale proč?Prostě mi nesedí,kdybych jí potkala  kdekoliv  jinde v životě,tak bych se s ní nebavila a pochybuji,že ona se mnou ano.Myslím,že je to i generační problém,ale  myslím,že není důležité,abych jí měla ráda/třeba to přijde /Důležité je myslet na to ,že všichni si zasloužíme,aby se k nám ostatní chovali tak ,jak se chováme my k nim......mimochodem nenávidím přísloví -kdo do tebe kamenem ty do něj chlebem-

Není tady

#50 27. 4. 2006 11:05

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Syl´´=´=ééáíéáýýžžžžžžžřččččšě+++;

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí