27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Poraďte někdo, na jaký způsob udělat květák. Dělám pořád jen buď smaený nebo zapečený s brambory a uzeninou.
Poslední dobou jsme si oblíbili tzv. římský květák:
Na oleji zpěním na plátky nakrájený česnek, přidám syrový, na malé růičky rozebraný květák, trochu přisolím, dám rajč. protlak, mírně podliju a dusím do měkka. Nakonec zamíchám nastrouhaný sýr a nakrájenou petrelku.
Jíme to s chlebem.
Květákové karbanátky
Vařený květák rozmačkat vidličkou, přidat vajíčko/a/, sůl, pepř, něco zeleného, případně na kostičky nakrájenou uzeninu, zahustit krupičkou nebo strouhankou (v nouzi i moukou). Do omastku dát vdycky líci směsi, roztáhnout na placičku a osmait z obou stran. K tomu brambory s tatarkou, kai, chleba nebo jenom třeba rajčatový nebo okurkový salát.
Není tady
z květáku se dá udělat i dobrý a zajímavý Neapolský salát:
Sloení:
1 středně velký květák, 2 sardelky, 10 černých oliv, 1 líce kaparů, 5 lic oleje, 4 líce vinného octa, sůl, mletý pepř
Příprava:
Očitěný květák uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Vychladlý květák rozebereme na růičky, vloíme do salátové mísy, přidáme sardelky nakrájené na prouky, odpeckované olivy a kapary. Z oleje, octa, soli a pepře připravíme marinádu, kterou salát polijeme a ve dobře promícháme. Salát necháme asi 2 hodiny v chladu odleet.
má na FoodLife www.foodlife.cz takové ílené recepty jako Kohout s květákem, Květákovou roládu nebo Vaječné ragú s kuřetem, kde květák hraje hlavní roli
stačí zadat do vyhledávacího políčka heslo "květák" a můete vybírat.
pěkný pondělní den přeje vEruska
květák smaím syrový, je to mnohem chtnějí.
Pokud ho nesmaíte ve friáku, doporučuji dělat malé kousky, aby se prosmail.
Není tady
Květák občas upeču jako prejt s mletým masem. Dávám tam vejce, sůl, kmín, majoránku,pepř a pokud je třeba, tak trochu strouhanky na zahutění.
Není tady
Květáková roláda-----květák uvaříme do měkka,rozmačkáme a necháme vychladnout.Oddělíme 3 bílky od loutků.loutky dáme do květáku. Zamícháme.Přidáme 100g POlohrubé mouky,40g rozputěného másla,sůl,pepř.Uleháme sníh z bílků a zamícháme do květáku.Dáme na pečící papír a upečeme.Asi 10-15 minut.Po upečení opatrně smotáme do rolády a necháme vychladit.Náplň----pomazánkové máslo.unka na jemno nakrájená,vařené vejce,kapie.Uděláme takovou hmotu a tu natřeme na roládu.Opět smotáme.Necháme ztuhnout.Následně krájíme na řezy. Dá se dělat i ze penátu.
Není tady
Květákový nákyp
1malý květák
3 vejce
1/2 l mlíka
3 líce hl. mouky
3 líce strouhanky
20 dkg strouhaného sýra
20 dkg unk. salámu
sůl, pepř
Jíku s mlékem povařit na kai a vmíchat po vychladnutí loutky a jemně strouhaný sýr. Promíchat s uvařeným, pokrájeným květákem a nakrájeným salámem. Nakonec vmíchat 3 líce strouhanky a ulehaný bílky. Péct v mírně vyhřáté troubě odklopené.
Není tady
Zapečený květák
1/4 másla + 4 loutky rozmíchat,osolit, opepřit a přidat vegetu.
4 bílka ulehat.
Květák uvařit a smíchat se směsí, přidat sníh.
Zapékací misku vymastit a vysypat, vylét tam směs a péct asi 20 min.
Brambory, tatarka a obloha.
Upravil(a) deves (14. 4. 2006 17:23)
Není tady
K v ě t á k o v ý z á v i n
1 balíček listového těsta, 1 vejce,paprika, sezam
Náplň: 1 vařený květák, 1 cibule, olej, 100-150g měkkého salámu nebo zbytků masa, 1 lička kari, 4 vejce, 2 líce strouhaného sýra, sůl, 2-3 líce petrelky nebo paitky.
Nejprve si připravíme náplň. Na 2 lících oleje zpěníme jemně nasekanou cibulku, přidáme drobně rozmačkaný květák, pokrájený salám a kari. Prohřejeme a zalijeme rozlehanými vejci se sýrem. + sůl+ petrelka a za stálého míchání necháme ztuhnout a vychladnout. Mezitím listové těsto rozděléme na 2 díly a tence rozválíme. Placky potřeme vychladlou nádivkou a svineme jako závin. Uloíme na plech a svrchu potřeme rozlehaným vejcem, posypeme sladkou paprikou a sezamovými semínky. Dozlatova upečeme, podáváme teplé i studené.
Není tady