19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Holky maminky, napite prosím dětské říkanky jaké znáte . Jsem zjistila e znám snad od kadé jen jednu sloku
a to se Kačence moc nelíbí
Díky
Není tady
http://www.stripky.cz/zabava/rikadla_prstiky.html
http://www.vasedeti.cz/rikanky.php?sekce=hr%E1tky
můe se inspirovat třeba tady....hezké záitky s miminkem
no ja skoncila u paci paci a varila mysicka, takze jdu hledat inspiraci na odkazech od pavly:-))
Není tady
super, taky tam juknu, díky Pavli. Já taky jen pacičkuju - ručičkama i noičkama při cvičení, to se jí moc líbí. Kdy u nevím co, tak zpívám "sedí mucha na stěně", no pravda malinko jsem to upravila, na lidovou píseň má jetě času dost ...
Není tady
Jo holky ty říkanky hned nemusí dělat děti, dobrá zábava je jim to třeba ukazovat na svém těle kdy ony zrovínka nemají chut. I v takhle malém věku to vechno vnímají. A jetě jsou supr hrátky ukazovat jak se mají nebo jak jsou velicí...
no právě to je super, e tam je napsáno, co se u říkánek má dělt. Mám pocit, e právě to se Káti nejvíce líbí. Vařila myička kaičku, to je něco, je íleně lechtivá, tak to se řehtá. no a pacičky noičkama to zbonuje. Tö kdy u nevím co , tak toji zaučeně rozesměje.
pavli, od jakéhověku miminka ukazují samy jak jsou veliké? je zvlátní jak kadé mimi má rádo něco jiného. Od kámoky synáček má nejraději pacičky, od druhé kamarádky jedno z dvojčat jak je veliká a druhá pacičky. A aT´se jich člověk zeptá na cokoliv, ukazují jen to co mají rádi
Není tady
Holky sice to nejsou říkanky,ale vyuít se to dá:-))
http://zena.centrum.cz/rodicovstvi/clanek.phtml?id=5262
Není tady
Kdy to začnou dělat? To je individuální jako vechno ostatní. My prvně začli dělat čau - nebo pápá ve věku kolem osmi měsíců. Jene ted, kdy má čtrnáct tak se nestačím divit. U Brambory se řehtá a sama ukazuje, myičku umí taky, ili evci sama motá rukama, taky sama tuká berany berany. Pekař peče a ona čeká na utipuje. Někdy začne sama od sebe a pak začneme povídat. CHce to jen pravidelnost aspon jednou týdně dvacet minut tomu věnovat. Za chvilku se říkadla naučí a u papír nebude potřebovat. Já si myslela, e touí po něčem takovém.
To ne, stačí jen oivit, to je pořád dokola, a kdy se to naučí malé dítě, tak co já stará bréca
Není tady
Tu pravidelnost a dvacetiminutovku potřebuje miminko Ty to bude umět na potřetí, ty jsi ikule mamina:D
taky par rikanek http://www.miminka.cz/rikadla/? Ted se mas na dlouho co ucit :-)
Není tady
jsem se kvůli vám a říkadlům dokonce zaregistrovala
Není tady
PavlaH napsal(a):
jsem se kvůli vám a říkadlům dokonce zaregistrovala
Není tady
PavloH, sice nemám jetě komu říkat ty říkadla, teda kromě manela, ale díky moc za ty stránky, neb se mi to moc líbí a také jsme jich spoustu zapoměla, take teď mám náskok a můu se učit. Díky moc. Je to moc hezké. Pá
Není tady
prosím, prosím, potřebuji aby sem někdo napsal tu říkanku, jak začíná... "Dobrý den, dobrý den..."
Není tady
http://babrle.webgarden.cz/versovane/ce … kulka.html tak tuhle má Davča nejraději, hlavně před spinkáním, střídám to jetě s Polámal se mraveneček, Perníkovou chaloupkou , Povídám povídám pohádku a Princeznička na bále.
Jinak říkadla s pohybem u nás vedou hlavně:
Kovej kovej kováříčku, okovej mi mou noičku - ukám na patičku,
jestli mi jí neoková, dám Ti facku, a se schová- jedu prstem po noičce a na konci Davídka polechtám v tříslech má to hrozně rád, je to troku upravené klasiceké říkadlo
( dílo mojí maminky ) střídáme to s Vařila myička kaičku. Také kraounké:
el pan doktor po schodech- jakoby jdu prty po Davídkovo pusince
zaklepal- klepu na čelíčko
zazvonil- zmáčknu nos
chlamst a u tam byl- ukái na pusinku.
Pak má rád:
iju boty do roboty, nemám chleba ani sýra - pohybujeme se skrčenýma rukama jakoby meleme
kočka mi to vechno snědla- zrychlíme
kííííííc do mlýna- rozpřáhneme ruce do stran.
No a nejraději má:
Kutálela se ze dvora- zase meleme rukama
tááákle velká brambora- ukáeme jak je veliká
neviděla- schovat oči
neslyela- schovat ui
( to u děla Davídek sám)
spadla na ní závora- napodobit oběma rukama padání
Kam padá ty závoro- padání rukama zprava doleva
Na tebe ty bramboro- dělat TY TY TY
Kdyby tudy projel vlak- napodobit vláček rukama krouit
byl by z tebe bramborák- tleskat nataenýma rukama před sebou.
Upravil(a) l.lucililinka (4. 2. 2008 19:30)
Není tady
JO jo, to mám rádi taky a Kolo kolo mlýnský točíme pořád- Davča nás chytne za ruce, řekne Kooo a musíme lapat do kola, jetě e je tam to bác jinak nevím nevím
Ju a taky jetě v krouku : Tie tie jeek spí, a ho nikdo nevzbudí, zastavit- já mám doma berana můu dupat nohama- dupeme o jak divý , já mám doma ovci, můu tleskat jak chci- tleskáme, jeečku vstávej- dáme ruce k puse, jakoe voláme
Není tady
Jo jo kolo kolo je taky nae oblíbená a brambora taky
A pak taky :
Kadá ruka má prstíčky (hýbeme prstama)
schováme je do pěstičky (uděláme pěstičky)
bum,bum na vrátkama (boucháme do země)
to je krátká pohádka (zatleskáme)
Prstíčky si spolu hrají (hrajeme si s prstama)
hodně práce udělají (zvedneme ruce na hlavu a uděláme kruh)
bum,bum na vrátkama ( boucháme do země)
to je krátká pohádka (zatleskáme)
..sedíme při tom na zemi
Není tady
ába leze po ebříku (střídavě natahujeme ruce, jako kdy lezeme po ebříku),
natahuje elektriku (ruce roztahujeme jako při hře na harmoniku),
nejde to, nejde to, (kroutíme rukama jako kdy se roubují árovky),
necháme to na léto.
Není tady
tak u jsem si tu uvítací nala...
dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den, dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem (dělali jsme u toho jetě něco s rukama, ale nepamatuji se přesně.. Netuíte co se při tom dělá?)
Upravil(a) PetaZ (4. 2. 2008 20:45)
Není tady
Není tady
jede jede vláček jede jede vlak i i /jedeme z dětičkama jako ve vlaku/ pojde milé děti pojďte nasedat, pojedeme k babičce strýčkovi a tetičce jede jede vlak rychlé vysedááááát /a dítě vyklopíme/
chvíly krokem chvíly klusem, pojedeme autobusem řidič mačká houkačku projídíme zatáčku /naznačíme s dítětem průjezd zatáčkou/, to je jízda lidé svatí, sem a tam to s námi hazí/ nakloníme dítě na jednu a na druhou stranu/, dopředu /posuneme dítě dopředu/ a dozadu /posuneme dítě dozadu/, vichni na jednu hromadu./ vyklopíme ho jako z klína/...
Není tady
tak u nas krom nekterych uz zminenych se casto ujme i:
zatahneme za snurku... (zvednem si vlasy nahoru)
sasek skace nahoru ... (zacneme skakat)
takhle trepe rukama... (zatrepeme rukama)
takhle kope nohama... (zakopeme)
takhle jede na koni....(predvadime klus kone)
a potom se ukloni... (a uklonime se)
Není tady