27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Já tedy nevím z paměti jakou mámu spotřebu energie, ale máme rodinný dům, čtyři členové, voda - ohřev elektřina, myčka, + ostatní elektrospotřebiče - platím zálohově 1.400,-- Kč měsíčně a celkem to stačí, loni jsme dopláceli asi 500,-- Kč.
Není tady
noo já bydlím v třípokojovém bytě, dva čelnové domáctnosti, vaříme na elektrice, jinak normální elektrické spotřebiče, no počítač nám běí 24hodin denně a k tomu občas jetě druhý. Platíme zálohově 900 měsíčně a nyní jsme dopláceli 700.
Není tady
pupicek napsal(a):
noo já bydlím v třípokojovém bytě, dva čelnové domáctnosti, vaříme na elektrice, jinak normální elektrické spotřebiče, no počítač nám běí 24hodin denně a k tomu občas jetě druhý. Platíme zálohově 900 měsíčně a nyní jsme dopláceli 700.
Bydlím v RD, 5 osob, máme kombinovaný sporák (trouba a 2 plotinky na ele), ohřev vody bojlerem, běné domácí spotřebiče, myčka teprve 2 měsíce. Zálohu jsme měli 1 125 Kč, spotřebu 4 914 kWh, vraceli nám 1 130 Kč. Nyní mám vypočtenou zálohu 1180 Kč.
fíííha, to je 2 - 3krát tolik ? Kontroluje občas hodiny, jestli se točí ? a jestli není třeba pokozená plomba ? já si píu kadý měsíc spotřebu... a tak vím, jestli nevznikají nějaké extrémní výkyvy...
ten nedoplatek je masoooo
Není tady
ovlivnit ve smyslu toho, jestli by někdo uznal reklamaci ? to asi ne, protoe v naí zemi platí, e za hodiny odpovídá jejich majitel (odběratel) a pokud nejsou pokozené, prostě jsi proud odebrala a lus... ale teda takovýhle nárůst, to je fakt ílené........ to jsem zvědavá, co přijde ve vyúčtování mě
Není tady
já bydlím v 3+1, spotřeba jenom na klasické spotřebiče a platíme 1150 a s bídou se do toho vlezeme.
Není tady
Co se týče kWh zdá se mi spotřba dost vysoká.Osobně bez topení bych jí viděl někde na úrovni 300 , max 500 kWh za měsíc. Z denních odečtů vychází 780 kWh co ukazuje na :
- někde se něčím topí a nevíte o tom
- hodiny patně ukazují
- je na Vás někdo napíchlej
Zkusil bych vypnout vekeré spotřebiče včetně televize a rádia a PC a hodiny by se neměly pohnout. Pak bych zkusil spotřebič, kde znám příkon, např varnou konvici nebo vařič pustit naplno a změřit spotřebu hodin. 2 kW plotýnka po dobu 1/2 hodiny musí natočit 1,00 kWh. Zkontrolovat boiler jestli neprotéká a tím ohříváte vodu, která např. pojistným ventilem jde do kanalizace,hlavně bych el po tepelných spotřebičích-vaření, topení v pračce, topení v myčce atd. Dalí mmoností je zapínat jednotlivvé jističe a najít největí odběr a ten zkontrolovat/ roztočí se rychleji kotouček hodin/. Poslední moností , nebo první??? je elektrikář aby zkontroloval spotřebiče zda není některý napálený a neúměrně "ere".
tak...máme vyúčtování taky, v bytě 3+1 se 2 PC máme zálohu 650,- Kč a doplácíme 925,- korun... take jak tak koukám, na to, jak jsem myslela, e můj mladý děsně plýtvá, to a tak hrozné není.......
Není tady
Tak jsem si vytáhl spotřeby za loňské léto- RD, topení elektrikou tepelné čerpadlo/ v létě neběelo/, větina spotřebičů A, boiler elektro, čerpadlo na zalévání zahrady, 2 osoby, minimum vaření- 354kWh,298kWh,377kWh a 279 kWh- take těch 150 se mi zdá dost nereálných. Jetě v paneláku- kde nebyl boiler- jsme se pohybovali kolem 160 - 200 kWh měsíčně.Kdy k tomu připočtu cca150 -200 kWh na boiler / 5-7 kWh denně/ dostávám se na podobná čísla. Moná jste vyměnili TV za větí a to jsou dost velký routi elektriky, moná myčka či suička- jsou tam topná tělesa... dál nevím co poradit. Ale občasnou kontrolou se dá zjistit případná anomálie.
Není tady
Pozor, tady se nikdo v těch příspěvcích nezmiňuje o tarifu, kde je zatříděn. Protoe při tarifu pro přímotopy, byla sazba do konce prosince Kč 4 v silném provozu a jak jsem zjistila, tak ty hodiny se často měnily, take při praní, případně bojleru a vaření přes víkend to byla pěkná suma. Jinak my platíme 3500 zálohu, hodiny si píu, take na nás nikdo napojený není a pokud máte pračku, myčku, bojler, sporák a sem tam nějaký ohřívač, není to ádná velká suma, co uvádíte
Není tady
Boiler, pokud je správně zapojen by měl běet pouze na levnějí sazbu. Ostatní spotřebiče- pračka, vaření atd. jsou zapojeny větinou tak, e běí i na vyí sazbu a je na kadém jak si to případně ohlídá.Ale např u sazby tep.čerpadel la vysoká sazba dolů ze 4,13 na 2Kč/kWh a nízká naopak nahoru z 1,05 na 1,59 Kč/kWh/ ano o 51% nahoru a nikoliv avizovaných 9,8%/, take dnes ji není tak výrazný rozdíl mezi těmito sazbami. Asi podobné výe cen platí pro přímotopně vytápěné objekty.
Není tady
Jak to ve čtu tak mám obavu z vyúčtování.Máme velký dům 2byt jednotky take ve 2krát ,boiler,čističku k bazenu,sekačku,...nikdy mě nenapadlo si kontrolovat hodiny.zálohu máme 1100u asi 3 roky a vdy nám to vylo.Máme noční proud a ten se znaím vyuívat ,ale ty sumy mě tu zaráejí a v mém okolí spí dobírají.
Není tady
Ahojky,mám letos taky obavy jak vyjdu,ale jen proto e jsem přepisovala sipo na sebe a nemám tím pádem zaplacenou jednu zálohu,ale mesíčně platím1600,-a zatím mi vychází doplatek asi800,-Domek máme 2+1,ale nemáme noční proud,jinak normálka-televize,video,pračka,bojler...Jedinou úsporou je přes zimu sporák na TP.
Není tady
Topíme i ohříváme vodo plynem, take přesně jak je to s bojlerem nevím. Průměrná spotřeba domácnosti kde není ohřev vody ani topení na ee je 2000-3000kWh / rok samozřemjě je to individuální, pokud je ale spotřeba vyí a opravdu si nejste vědomi, e by jste ji spotřebovali
1. podívejte se na fakturu - můe být chybný odečet (pracovník se překlepne), také můe být odečet odhadem (pracovník se nedostal k elektroměru) - pokud stav na faktuře nesouhlasí se skutečností - reklamovat.
2. pokud stav souhlasí, a zdá se vám spotřeba velká - vypněte vekeré spotřebiče a po hlavní jistič, počkejte u elektroměru - můe to trvat i 20minut, ale měl by se zastavit - pokud se nezastaví, dá se taky reklamovat
3. pokud máte dvoutarifní elektroměr - tzv. noční proud, zkontrolujte, zda se elektroměr nezasekl a nenačítá pouze ve VT. Ten cenový rozdíl mezi nízkým tarifem a vyokým tarifem je značný.
Není tady
Bydlím na severní Moravě a přítel zjioval, kolik budeme platit za elektřinu. Máme 2+1, ohřev vody, el. sporák, elek. kotel, počítač a pod. Vychází to kolem 20 000,-. Ale dozvěděli jsme se jednu velmi zajímavou zprávu. Původní částka 1,05 Kč v nočním proudu se zvedla na 1,65 Kč, v denním se sníila ze 4,- na 2,- Kč. Take ten rozdíl mezi nočním a denním není téměř ádný. Sníili ale současně zálohu za elektroměr ze 700,- na 250,- Kč.
Není tady
Máme 5+1, 2 koupelny a chodbu, el - trouba, a běná spotřeba, plyn - voda , vaření , topení, na el.platím 1950Kč, na plyn 2050Kč / měsíc. Nervím, jestli je to málo nebo moc, ale mám doma teplo, světlo, běí 4 televize, nějaké přehrávače a 3 počítače.
Není tady
Tak,budu doplácet626 korun,co není tak hrozný,kdy uváím e díky přepisu nemá zaplacenou jednu zálohu,kdyby jo tak mi1000vracejí.Ale etřit budeme hezky dál,zdraování je neůprosný.
Není tady
Máme dvougenerační domek,ijeme tam s rodiči a platíme měsíčně 4700Kč za el. a plyn 3700Kč. Vyjde nám to jen tak tak.
Není tady
Tak teď se podrte. Máme 2+kk, jsme tu 2 lidi, máme 2 počítače(z nich jeden jede skoro pořád), bojler, a elektrický vařič i troubu. Topení na plyn, jednu malou televizi, lednici jsme si koupili teprve před dvěma měsíci. Před týdnem nám přilo vyúčtování za celý rok. Platili jsme zálohu 1000 měsíčně a PRE po nás teď chce dalích 38000 (spotřeba 9762kWh), které máme zapltit do 14 dnů. Jsem z toho na docela práky. Díky moc za vechny rady o testování spotřebičů, určitě je vyzkouím a dokonce přemýlím i o revizním technikovi, protoe v tomhle případě by to asi stálo za to.
Není tady
Lizzy a poč. stav s konečným souhlasí s údaji na vaem elektroměru?Pokud ano,snad se stala chyba ve vyúčtování,take reklamace faktury+snaha se domluvit,jak to bude s úhradou.Já se s nimi domluvila na splátkovém kalendáři,vyúčtování ale bylo v pořádku,pro změnu si jaksi zapomněli po celý rok stahovat měsíční platby inkasem a já si toho taky nevimla.
Není tady
Tak jsem se díval na nai spotřebu: Taky máme 2+kk, ale teplo a teplou vodu máme přes kotelnu mimo dům (a měření digitální přímo v kWh spotřebovaného tepla)
Ve ostatní na elektřinu: TV, lednice s mrazákem, sporák, PC, světla.... suma sumárum jsme za rok a půl spotřebovali 1700 kWh.
Vae spotřeba 9762 kWh za rok? ... (tak to máme za srovnatelné období, tedy za rok a půl skoro 15000 kWh ).... tedy skoro 10x tolik???
Jo, to váně vypadá na chybnou fakturaci. Anebo se na vás napojilo načerno jetě několik dalích bytů, ne?
Není tady
lizzy napsal(a):
... Máme 2+kk, jsme tu 2 lidi, máme 2 počítače(z nich jeden jede skoro pořád), bojler, a elektrický vařič i troubu, jednu malou televizi, lednici jsme si koupili teprve před dvěma měsíci.... Díky moc za vechny rady o testování spotřebičů, určitě je vyzkouím a dokonce přemýlím i o revizním technikovi, protoe v tomhle případě by to asi stálo za to.
Stará lednice mohla rát mnohem více, bojler taky můe hřát (rát) více, ne by bylo nutné...
Lednici u jste vyměnili - to je OK.
Tak pátrejte dál - drím palce.
Není tady
lizzy napsal(a):
Tak teď se podrte. Máme 2+kk, jsme tu 2 lidi, máme 2 počítače(z nich jeden jede skoro pořád), bojler, a elektrický vařič i troubu. Topení na plyn, jednu malou televizi, lednici jsme si koupili teprve před dvěma měsíci. Před týdnem nám přilo vyúčtování za celý rok. Platili jsme zálohu 1000 měsíčně a PRE po nás teď chce dalích 38000 (spotřeba 9762kWh), které máme zapltit do 14 dnů. Jsem z toho na docela práky. Díky moc za vechny rady o testování spotřebičů, určitě je vyzkouím a dokonce přemýlím i o revizním technikovi, protoe v tomhle případě by to asi stálo za to.
to je nějaké divné...píe, e máte ohřev vody na elektriku.Take předpokládám e má sazbu D25, co je 8h denně nízkého tarifu. Mue mít na jističi poruchu, a bojler ti vodu ohřívá mimo tuto dobu..nevím.
Ale rozhodně se podívej na fakturu z loňského a předloňského roku a pokud je spotřeba výrazně nií oproti letoku,dojdi na elektrárny a reklamuj to.
Není tady
Nám se stalo, e se nám vekerý odebraný proud natáčel na ten levný tarif. Zjistilo se to při vyúčtování, EON si toho viml a poslal k nám mechanika, který zjistil, e závada je na elektroměru a museli jsme doplácet. U Vás to můe být naopak.
Není tady
Já si zapisuji kadý měsíc stav elektroměru a tak přesně vím, kolik jsme spotřebovali elektřiny a jakmile bych zjistila nějaký velký rozdíl, hned bych začala pátrat, kde to utíká. Udělala jsem si na to tabulku v excelu, praktikuju to tak u několik let. Vyúčtování zatím nemáme, ale letos by nám měli vracet.
Není tady