6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Judyna napsal(a):
Já taky nemám idovské předky nebo o tom vlastně nevím. Můj děda tam byl 4 roky kvůli odboji, Osvětim ho minula a co hlavní - přeil. Byl v Dachau a Buchenwaldu. Po osvobození amíky ho pak natěstí převezli do Brna, kde tyto lidi pomalu přivykali na normální stravu a i jinak je dávali do pořádku.
4 roky je opravdu hodně. Průměrně vězni po třech měsících umírali (to jsem četla v jedné německy psané publikaci).
Není tady
sahleb napsal(a):
SOuhlasim, ja taky nectu sci-fi, fantasy...to me vubec nebavi. Tolkien vubec ne.
MOje oblibena kniha je Hinzlova od pani Salivarove, manzelky Skvoreckeho. Skvorecky se mi taky dost libil. Taky jeji Nebe, peklo, raj, a to se mi strasne libilo. A Sophiina volba teda taky.
Bohuzel Mekke sibirske hroby tu nemaji v zadne knihovne. V nemcine nevysel.
Děkuji za tip, ta kniha od Salivarové vypadá dobře.
Já si připadala a divně v době tolkienovské mánie, vím o lidech, kteří Pána prstenů viděli mnohokrát, dialogy znali snad nazpamě...
Není tady
Vilemína napsal(a):
Judyna napsal(a):
Já taky nemám idovské předky nebo o tom vlastně nevím. Můj děda tam byl 4 roky kvůli odboji, Osvětim ho minula a co hlavní - přeil. Byl v Dachau a Buchenwaldu. Po osvobození amíky ho pak natěstí převezli do Brna, kde tyto lidi pomalu přivykali na normální stravu a i jinak je dávali do pořádku.
4 roky je opravdu hodně. Průměrně vězni po třech měsících umírali (to jsem četla v jedné německy psané publikaci).
On byl natěstí mladý a zdravý, ne tam el. A měl vlastně i těstí, jeliko před pochodem smrti ho zachránil jakýsi bachař, který dědu znal z civilního ivota. Někam ho schoval a tím mu zachránil ivot. Děda prý měl rozdělanou nohu a rozhodně by pochod nezvládnul.
Bohuel moc toho nevím. Děda o tom nikdy neluvil - nemohl. Nemohl se dívat ani na válečné filmy a dlouho po válce byl prý v jakési letargii - dělal jenom to, co mu někdo řekl.
Není tady
Judyna napsal(a):
On byl natěstí mladý a zdravý, ne tam el. A měl vlastně i těstí, jeliko před pochodem smrti ho zachránil jakýsi bachař, který dědu znal z civilního ivota. Někam ho schoval a tím mu zachránil ivot. Děda prý měl rozdělanou nohu a rozhodně by pochod nezvládnul.
Bohuel moc toho nevím. Děda o tom nikdy neluvil - nemohl. Nemohl se dívat ani na válečné filmy a dlouho po válce byl prý v jakési letargii - dělal jenom to, co mu někdo řekl.
Loni v říjnu jsem byla v Osvětimi. Obdivuju bývalé vězně, kteří se tam pak po letech jeli podívat, e toho vůbec jsou schopni.
Jinak z příběhů vím, e ti, co přeili koncentrák, měli několikrát těstí. I Michael Krupa (Mělké sibiřské hroby) měl mnohokrát těstí.
Letargie, deprese... , to je výborně vylíčeno v Sophiině volbě. Kdo nečetl Sophiinu volbu a zaujala ho tato kniha, tak se prosím nelekněte prvních asi 50 stran, začátek je nudný. Konec knihy je smutný, Sophie se se svým osudem nevyrovnala, nezvládla to, co neberu jako něco patného, spí obdivuju ty, co to zvládli a např. po válce zaloili rodinu - to je případ matky Helen Epstein (viz kniha Nalezená minulost, mimochodem tato kniha podnítila můj zájem sestavit rodokmen, zatím k tomu nedolo, v budoucnu to ale plánuju). Ta síla přeít ta zvěrstva, to je asi to, co mě na těchto příbězích tak fascinuje, to mi hodně dává.
Není tady
Na střední kole v rámci povinné četby jsem četla ert od Milana Kundery, kniha mě velice oslovila, co se ale u nedá říct o dalích Kunderových knihách.
Není tady
Já se taky nemůu dívat na filmy o válce, nesnáím hlavně dokumenty, nikdy jsem se nedívala na filmy o Hitlerovi apod. Nečtu o tom ani kníky, je mi z toho prostě zle. Do Osvětimi bych nejela ani náhodou, byl tam můj ex a vyprávěl mi, jak tam byla hromada dětských botiček, jak kvůli tomu nemohl několik nocí vůbec spát.
Tu Honzlovou si Vil přečti, je to úasná kníka, hodně jsem si u ní pobrečela. Líbila se mi víc ne vechny kvoreckého romány.
Není tady
Ivana napsal(a):
Já se taky nemůu dívat na filmy o válce, nesnáím hlavně dokumenty, nikdy jsem se nedívala na filmy o Hitlerovi apod. Nečtu o tom ani kníky, je mi z toho prostě zle. Do Osvětimi bych nejela ani náhodou, byl tam můj ex a vyprávěl mi, jak tam byla hromada dětských botiček, jak kvůli tomu nemohl několik nocí vůbec spát.Tu Honzlovou si Vil přečti, je to úasná kníka, hodně jsem si u ní pobrečela. Líbila se mi víc ne vechny kvoreckého romány.
Já tam byla v říjnu, na říjen bylo ten den krásné počasí, v prvním táboře (tam, kde je ten slavný nápis Arbeit macht frei, Auschwitz I.) jsem cítila zvlátní klid. Měli jsme česky hovořící průvodkyni, Polku, měla polský přízvuk, focení tam nebylo vysloveně zakázané, byli tam i Japonci nebo Číňani (nevím) a ti na průvodčino "prosím nefótit" nedbali a cvakali o sto est, přilo mi to vůči těm mrtvým neucitvé. V druhém táboře (Auschwitz-Birkenau), kde jsou rampa a nuzné dřevěné baráky, resp. pozůstatky, větinu z nich vyhodili před příchodem Sovětů do povětří, tam u jsem takový klid nepociovala. Bála jsem se, co to se mnou udělá a překvapivě jsem večer normálně usnula. Sama sebe nechápu. Sedm let jsem nebyla schopna mluvit o babičce, a po sedmi letech od její smrti jsem toho pomalu začala být schopna, dřív bych to nezvládla, jak někdo doma řekla babička, chtělo se mi brečet, bylo mi straně smutno. I teď po deseti letech od její smrti se mi o ní těce mluví. Straně moc mi chybí. Často se mi o ní zdává, nejsou to radostné sny, vdycky v tom snu obivne a já se pak vzbudím a necítím se nejlépe.
Po té Honzlové se podívám, momentálně mám ale jetě čtyři knihy z knihovny, které jsem nečetla.
Jinak mě je zle z dnení povrchnosti, přetvářky, snahy druhého zneuít, obrat ho o poslední peníze (viz různí ti agenti s teplou vodou, samozřejmě si za to mnohdy lidi můou sami, e jim naletí, ale i tak je mi z toho patně), dnení propagace "hledáme atraktivní, flexibilní, komunikativní, pozitivní...", já nejsem ani jedno z toho, pak preference extrovertních lidí, jsem těký introvert, melancholik, kult mládí, staří jsou "out", některá média se nám snaí namluvit, e mít vrásky je něco patného, přitom je to přirozené atd. Take tak.
Není tady
Ivana napsal(a):
Já se taky nemůu dívat na filmy o válce, nesnáím hlavně dokumenty, nikdy jsem se nedívala na filmy o Hitlerovi apod. Nečtu o tom ani kníky, je mi z toho prostě zle. Do Osvětimi bych nejela ani náhodou, byl tam můj ex a vyprávěl mi, jak tam byla hromada dětských botiček, jak kvůli tomu nemohl několik nocí vůbec spát.
Tu Honzlovou si Vil přečti, je to úasná kníka, hodně jsem si u ní pobrečela. Líbila se mi víc ne vechny kvoreckého romány.
Honzlovou jsem cetl ajeste jako exilovou. Je to moje oblibena . Myslim ze je to skvost ceske literatury. Docetla jsem a brecel ajsem asi 2 hodiny. Muj tehdejsi chot si o me asi myslel, ze jsem naprosty idiot. Sam necetl nic.
http://aukro.cz/listing.php/search?sg=0 … g=honzlova
nebo kosmas i to Nebe peklo raj
http://www.kosmas.cz/hledani/?query=sal … rch=Hledat
Upravil(a) sahleb (4. 2. 2013 12:43)
Není tady
Vilemína napsal(a):
Ivana napsal(a):
Já se taky nemůu dívat na filmy o válce, nesnáím hlavně dokumenty, nikdy jsem se nedívala na filmy o Hitlerovi apod. Nečtu o tom ani kníky, je mi z toho prostě zle. Do Osvětimi bych nejela ani náhodou, byl tam můj ex a vyprávěl mi, jak tam byla hromada dětských botiček, jak kvůli tomu nemohl několik nocí vůbec spát.Tu Honzlovou si Vil přečti, je to úasná kníka, hodně jsem si u ní pobrečela. Líbila se mi víc ne vechny kvoreckého romány.
Já tam byla v říjnu, na říjen bylo ten den krásné počasí, v prvním táboře (tam, kde je ten slavný nápis Arbeit macht frei, Auschwitz I.) jsem cítila zvlátní klid. Měli jsme česky hovořící průvodkyni, Polku, měla polský přízvuk, focení tam nebylo vysloveně zakázané, byli tam i Japonci nebo Číňani (nevím) a ti na průvodčino "prosím nefótit" nedbali a cvakali o sto est, přilo mi to vůči těm mrtvým neucitvé. V druhém táboře (Auschwitz-Birkenau), kde jsou rampa a nuzné dřevěné baráky, resp. pozůstatky, větinu z nich vyhodili před příchodem Sovětů do povětří, tam u jsem takový klid nepociovala. Bála jsem se, co to se mnou udělá a překvapivě jsem večer normálně usnula. Sama sebe nechápu. Sedm let jsem nebyla schopna mluvit o babičce, a po sedmi letech od její smrti jsem toho pomalu začala být schopna, dřív bych to nezvládla, jak někdo doma řekla babička, chtělo se mi brečet, bylo mi straně smutno. I teď po deseti letech od její smrti se mi o ní těce mluví. Straně moc mi chybí. Často se mi o ní zdává, nejsou to radostné sny, vdycky v tom snu obivne a já se pak vzbudím a necítím se nejlépe.
Po té Honzlové se podívám, momentálně mám ale jetě čtyři knihy z knihovny, které jsem nečetla.
Jinak mě je zle z dnení povrchnosti, přetvářky, snahy druhého zneuít, obrat ho o poslední peníze (viz různí ti agenti s teplou vodou, samozřejmě si za to mnohdy lidi můou sami, e jim naletí, ale i tak je mi z toho patně), dnení propagace "hledáme atraktivní, flexibilní, komunikativní, pozitivní...", já nejsem ani jedno z toho, pak preference extrovertních lidí, jsem těký introvert, melancholik, kult mládí, staří jsou "out", některá média se nám snaí namluvit, e mít vrásky je něco patného, přitom je to přirozené atd. Take tak.
Vil, mám to taky tak. Jakmile je něco takového ve zprávách, hned to přepínám, dělá se mi z toho zle. Mně je 53 a vůbec se necítím stará. V hloubi due jsem pořád stejná. Četla jsem si své deníky, které jsem si psala ve 23 letech a jsem stále stejná. Jen vizuálně samozřejmě ne. Nechápu to odsuzování lidí přes 50 let. Jsem taky introvert a melancholik. Teď, kdy jsem přila o práci a musím si hledat něco jiného, ílím z takových inzerátů, e "hledáme do mladého kolektivu ambiciózní dravou osobnost, odolnou vůči stresu, reprezentativního vzhledu" ....atd. atd. Je mi nanic, protoe něco takového nejsem schopna splnit. Potřebuju si najít místo, kde budu normálně pracovat, v normálním kolektivu normálních lidí, ale toto mi přijde jak z nějakého amerického seriálu.
Upravil(a) Ivana (4. 2. 2013 18:01)
Není tady
Něco pro introverty
http://www.ted.com/talks/susan_cain_the … verts.html
Není tady
trnka napsal(a):
Něco pro introverty
http://www.ted.com/talks/susan_cain_the … verts.html
Moc děkuji za odkaz!
Není tady
Dočítám teď knihu Caroline Stoessingerová: Století moudrosti: lekce ivota Alice Herzové Sommerové, uznávané koncertní klavíristky, nejstarí ijící osoby na světě, která přeila holocaust. Není to kniha popisující zvěrstva, naopak z ní čií optimismus, o Alici Herzové Sommerové se můete více dočíst na Wikipedii - http://cs.wikipedia.org/wiki/Alice_Herz … erov%C3%A1 . Jako malá a mladistvá se stýkala s Franzem Kafkou, Maxem Brodem, setkala se i se Sigmundem Freudem a spoustou jiných významných lidí, zejména s hudebníky. Pochází z Prahy, byla deportovaná do Terezína, zde odehrála mnoho koncertů (Terezín měl zvlátní postavení, nacisti jisté věci tolerovali, v provizorních podmínkách tam umělci komponovali, hráli koncerty, skládali básně, hráli divadlo..., to ve jim dodávalo sílu bojovat). Kniha stojí za přečtení.
Není tady
Vilemíno, i já jsem introvert.
Posílám odkaz - test na typ osobnosti (jen tak pro zajímavost)
http://spt.skeletus.com/
a na vyhodnocení
http://www.mujtyp.cz/typy-osobnosti/
Není tady
Judy, tak jsem si udělala ten test, jsem typ Umělec. Jen bych, sakra, chtěla odhalit jaký mám talent. Nic mě nenapadá. A introverze mi vyla na 97%, to je víc, ne jsem čekala.
Ale u nechci plevelit kniní vlákno.
Není tady
Tak já jsem typ Správce, něco z té charakteristiky sedí (nerada riskuji, nerada se svěřuji, jsem samotář, konzervativní), něco ale vůbec nesedí (nemám matematické a technické nadání, svědomitá jsem bývala kdysi, tj. předtím, ne jsem se začala léčit s depresí), introverze: 93%.
Není tady
Vil - paní Alice Herzová Sommerová je i jednou z hrdinek dokumentu Sedm světel. Výborný.
Není tady
trnka napsal(a):
Vil - paní Alice Herzová Sommerová je i jednou z hrdinek dokumentu Sedm světel. Výborný.
Alici Herzovou Sommerovou by měli naklonovat. Tak pozitivní přístup k ivotu, skromnost, vzdělanost jsem u dlouho neviděla. A to i přes tu hrůzu, kterou zaila. Hodně lidí by se od ní mělo učit. Na dokument se podívám, děkuji za tip.
Není tady
Dík za test. Já INFJ umělec 71% introvent,71% intuice
jojo to sedí
Upravil(a) dusička (6. 2. 2013 0:43)
Není tady
Vilemína napsal(a):
trnka napsal(a):
Alici Herzovou Sommerovou by měli naklonovat. Tak pozitivní přístup k ivotu, skromnost, vzdělanost jsem u dlouho neviděla. A to i přes tu hrůzu, kterou zaila. Hodně lidí by se od ní mělo učit. Na dokument se podívám, děkuji za tip.
Tak jsem si ten dokument včera pustila a doporučuju. Byla tam taky Zdenka Fantlová, napsala knihu Klid je síla, řek tatínek, to je velmi čtivá kniha, silný příběh, stojí za přečtení, oddychová četba to ovem není.
Není tady
Včera při čtení tohoto článku: http://zpravy.idnes.cz/omluva-za-pradel … anicni_brm o prádelnách Máří Magdaleny v Irsku jsem si vzpomněla na Kathy O'Beirne: Nikdy o tom nemluv: skutečný příběh dětství zničeného krutostí, strachem a lhostejností.
Není tady
Vilemína napsal(a):
Včera při čtení tohoto článku: http://zpravy.idnes.cz/omluva-za-pradel … anicni_brm o prádelnách Máří Magdaleny v Irsku jsem si vzpomněla na Kathy O'Beirne: Nikdy o tom nemluv: skutečný příběh dětství zničeného krutostí, strachem a lhostejností.
Diky za tip.
Film jsem videla, ja jen zoram, jake bylo jeste nedavno postaveni zen v Evrope. nekdo holku znasilni a oni ji poslou na dozivotni galeje a muz, ktery je na vine vubec nic.....deti se svobodnym matkam odebiraly, silena krutost.
dokument:
http://www.youtube.com/watch?v=pSZ9i9NaUU4
Upravil(a) sahleb (6. 2. 2013 13:39)
Není tady
sahleb napsal(a):
Vilemína napsal(a):
Diky za tip.
Film jsem videla, ja jen zoram, jake bylo jeste nedavno postaveni zen v Evrope. nekdo holku znasilni a oni ji poslou na dozivotni galeje a muz, ktery je na vine vubec nic.....deti se svobodnym matkam odebiraly, silena krutost.
dokument:
http://www.youtube.com/watch?v=pSZ9i9NaUU4
Bohuel i dnes je postavení en v některých komunitách (zejména islámských) v Evropě velice patné, viz případy vrady ve jménu cti.
Výborná kniha popisující otřesný ivot v kláteře je Denis Diderot: Jeptika. Diderot se inspiroval skutečným příběhem.
Na dokument se podívám a budu mít více času, jen jsem si to asi na minutu pustila, moje AJ není na dobré úrovni, ale dají se tam pustiti titulky, co je super.
Není tady
Včera jsem dočetla dalí výbornou knihu - Josef Haslinger: Jáchymov: tragický osud legendárního československého brankáře Bohumila "Bói" Modrého. Bohumil Modrý byl hokejista - http://cs.wikipedia.org/wiki/Bohumil_Modr%C3%BD , by obětí komunistického reimu, v r. 1950 zatčen spolu s týmem a odsouzen ve vykonstruovaném procesu za pioná a velezradu. Modrý byl nucen pracovat v uranových dolech v Jáchymově, na následky ozáření při těce umírá.
Není tady
holcina napsal(a):
Jud, výborná kníka. Jedna z nejlepích mých posledních několika let
Tak ítkovské bohyně jsem dočetla a je to opravdu moc dobré čtení. Zaujalo mě to i proto, e jsem si uvědomila to, e jsem se kdysi tímto krajem jako mladá toulala - jen asi 20 km severněji. Pěky ze Slavíčína nějakými starými paeráckými stezkami do Vratského Podhradia. Je to nádherný kraj, zvlát na té slovenské straně jsem se ocitla v úplně jiném světě.
Kníka fakt stojí za to.
Není tady
Judy, jsem ráda, e se líbilo. Vratecké okolí je taky úasné. Mám k tomu kraji taky svůj osobní vztah, máme to tam prochozené vemi směry a musím říct, e při čtení jsem si vybavovala tu krásu a zároveň tvrdost toho kraje. Straně zvlátní kraj a zatím ádný jiný ve mně nezanechal takovou stopu jako právě Moravské kopanice
Není tady