Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 6. 4. 2006 14:19

lelyla
♥♥♥----
Místo: kolem Zlína

Re: Snížení výživného

Hm tak tomu co napsala Nikyta a Káča moc nerozumím? To ten můj BM neměl o syna pořádný zájem nikdy a já tak trošku počítala, že tzřeba si tím rozvodem uvědomí o co přichází....neuvědomil, ale na druhé straně nedělal to dřív tak to nedělá ani potom....

Já tedy nechápu ty chlapi co se tak změní a už neznají své děti....já právě ve svém okolí potkávám mužské, kteří se svým dětem hodně věnují i po rozvodu....

Na tohle by snad odpověděl nejlépe muž , který se takto po rozvodu dětem odcizil....

Není tady

#52 6. 4. 2006 14:25

Nikyta
Host

lelyla napsal(a):

Hm tak tomu co napsala Nikyta a Káča moc nerozumím? To ten můj BM neměl o syna pořádný zájem nikdy a já tak trošku počítala, že tzřeba si tím rozvodem uvědomí o co přichází....neuvědomil, ale na druhé straně nedělal to dřív tak to nedělá ani potom....

Já tedy nechápu ty chlapi co se tak změní a už neznají své děti....já právě ve svém okolí potkávám mužské, kteří se svým dětem hodně věnují i po rozvodu....

Na tohle by snad odpověděl nejlépe muž , který se takto po rozvodu dětem odcizil....

Já za tátou potom sama jezdila, abych o něj "nepřišla" a dopadla jsem tak, že jsem každou návštěvu seděla s jeho ženou v kuchyni a on nikdy nebyl doma, když jsem měla přijít sad Potom jsem tam přestala jezdit a jeho žena o mě roznáší drby, že tátu nemám ráda, že za ním nechodím a nemám o něj zájem..(??) Prostě děs.. Táta se asi nechal dost ovlivnit svou současnou ženou..Ale to ho neomlouvá..

#53 6. 4. 2006 14:32

Nikyta
Host

Majka napsal(a):

Já bych taky nerada házela všechny "BM" do jednoho pytle, nejen proto,že jsem taky BM :-)). Vím, že je dost i takových, které dostanou výživné pár korun a vyjdou s tím a mlčí nebo takové, které chlap opustil a nedá ani korunu a jemu a jeho nové rodině se daří dobře. Já osobně mám od BM na syna 2000, tak jsme se dohodli. Bere si ho dle svých možností a dárky a potřebné věci mu taky kupuje dle svých možností. Takže když může, koupí mu (např. kolo, dokud to BM nezvládal, vozil si syn kolo ode mě, včetně helmy), když ne, dostane syn potřebné věci odsud, aby mohli o víkendu s tátou dělat to, co oba chtějí. Jde přece o dítě, že jo?? Naproti tomu "naše" BM nejenže děcku nedá ani spodní prádlo nebo ponožku (co kdybychom jí to asi schovali nebo co), navíc ještě kazí plány jak to jde. Když dítěti řekneme, že půjdeme do bazénu, tak při převzetí ječí (matka), že dítě je nachlazené a do bazénu nesmí. KDyž zjistíme, že nachlazené není a do bazénu jdeme, ječí matka na sociálce, že jsme nezodpovědní a ona chudinka teď bude dítě muset léčit. A socka? Bez ověření faktů zašle dopis otci, jak se má chovat a jak má respektovat přání matky! Otevírá se mi kudla v kapse,když to sleduji. A to je už 3. OSPOD v pořadí, protože se s prvními dvěma nedalo vyjít vůbec, tahle aspoň občas vystrčí hlavu  z davu a když je to hodně okaté, sdělí matce, že se to nedělá (např. otci matka sdělila, že dítě má špatné sny a nesmí na filmy typu Harry Potter. Tak jsme na něj nešli. A co udělala matka? Vzala dítě na ten film sama!). Je to prostě o lásce k dětem, o tom, co jim chceme dopřát a co ne, zda je používáme jako nástroj pro boj o alimenty, o přízeň...o cokoliv.

Tak přesně tohle dělá BM mého kolegy v práci..On bere dceru na hory, na dovolenou, platí jak může, i když už má svojí rodinu,a ona mu pořád hází klacky pod nohy. Třeba když chtějí jet spolu na kola, tak jí to zakáže, že musí být doma a číst si. Nedej bože, když přijede z hor nachlazená, to je potom měsíční "boj"..

#54 6. 4. 2006 14:35

Káča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava

U nás to skončilo špatně-BM nezvládl žít bez nás (proto ten nezájem, apatie...), prostě ten život vzdal...(už nežije).

Není tady

#55 6. 4. 2006 17:36

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Sirotčí důchod je jistější než výživné.

Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

#56 6. 4. 2006 18:05

Káča
♥♥♥♥♥♥-

Syn už nějakou dobu pracuje, takže sirotčí nepobíráme-je už dospělý. Nehledě na to, že BM vždy výživné platil přesně.

Není tady

#57 6. 4. 2006 19:27

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

To byl černý humor.

Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

#58 6. 4. 2006 20:17

Káča
♥♥♥♥♥♥-

Chápu-ale máš vlastně pravdu.

Není tady

#59 7. 4. 2006 9:54

Nikyta
Host

anelka napsal(a):

Uz nevim, co bych napsala. Velice mne trapi, kdyz clovek, ktery vubec nezna pomery dvou rodin rozhodne behem par vterin o tom, ze jedna rodina bude vyuzivat vsech vyhod a druha na ukor te prvni nebude mit moznosti zadne..........naopak dostane se jeste do dalsich problemu. Na obe deti prece musi byt mysleno!!! A ze si dite nemame porizovat, pokud mame platit na jedno dite prehnane penize? Pokud my mame platit 5000 korun a matka take...........to je 10000 korun mesicne!!! To neni ani zakladni mzda tohoto statu!!! Navic nemame ani moznost se rozhodovat na jaky ucel tyto penize jsou pouzity. Takze pokud si za ne bejvalka jezdi na dovolene, tak vlastne dotujeme i ji.

5000 Kč se mi zdá teda na jedno dítě dost přehnaný.. Co to bylo za soudce?? Je děs, ty naše soudy jsou sázka do loterie.

#60 7. 4. 2006 10:01

kido
♥♥-----

Pro Maggie - k tomu vysvětlení -nevím, jestli chápu přesně - hrubý obrat 500 tis. (roční obrat je vykazován
částkou veškerých tržeb-příjmů za daný rok), po odečtení odpisů (odpisy IM - jsou daňovým nákladem na
základě nákupu investičního majetku - majetek s pořizovací cenou vyšší než 40 tis. a dobou použitelnosti
delší než jeden rok) Vašemu manželovi zbylo ke zdanění cca 200 tis.
Jako fyzická osoba může Váš manžel uplatňovat buď prokazatelné náklady (tzn. to co skutečně v daném roce
zaplatil, případně odpisy - které jsou daňovým nákladem i v roce, kdy hmotný či nehmotný majetek nebyl
pořízen, ale máte dle zákona o daních z příjmů možnost odečíst procentuelní část pořizovací ceny majetku)
nebo uplatnit náklady paušální částkou - procenty dle živnosti.
Pokud není výraz ODPIS zavádějící a neznamená ve Vašem podání něco jiného, soud tento náklad posuzoval
pouze jako daňový výdaj, nikoli výdaj faktický a vycházel tedy z uvedené průběžné položky - osobní spotřeba
podnikatele, tak jak jí Váš manžel vykazoval. I tady jste bohužel pravděpodobně doplatili na nepřítomnost právníka, který by mohl upozornit na fakt, že např. hmotný majetek byl pořízen rok předtím, kdy do daňových
nákladů šla opět jen část skutečné pořizovací hodnoty (či akontace v případě leasingové smlouvy) apod...
Mimochodem pokud soud sám mění dohodu obou rodičů, bývá to na základě vyjádření opatrovníka nezletilých
dětí tedy sociální pracovnice, o které se nezmiňujete. Ta Vaši dohodu podpořila ?

Není tady

#61 7. 4. 2006 11:33

maggie
♥♥♥♥♥--

kido napsal(a):

Pro Maggie - k tomu vysvětlení -nevím, jestli chápu přesně - hrubý obrat 500 tis. (roční obrat je vykazován
částkou veškerých tržeb-příjmů za daný rok), po odečtení odpisů (odpisy IM - jsou daňovým nákladem na
základě nákupu investičního majetku - majetek s pořizovací cenou vyšší než 40 tis. a dobou použitelnosti
delší než jeden rok) Vašemu manželovi zbylo ke zdanění cca 200 tis.
Jako fyzická osoba může Váš manžel uplatňovat buď prokazatelné náklady (tzn. to co skutečně v daném roce
zaplatil, případně odpisy - které jsou daňovým nákladem i v roce, kdy hmotný či nehmotný majetek nebyl
pořízen, ale máte dle zákona o daních z příjmů možnost odečíst procentuelní část pořizovací ceny majetku)
nebo uplatnit náklady paušální částkou - procenty dle živnosti.
Pokud není výraz ODPIS zavádějící a neznamená ve Vašem podání něco jiného, soud tento náklad posuzoval
pouze jako daňový výdaj, nikoli výdaj faktický a vycházel tedy z uvedené průběžné položky - osobní spotřeba
podnikatele, tak jak jí Váš manžel vykazoval. I tady jste bohužel pravděpodobně doplatili na nepřítomnost právníka, který by mohl upozornit na fakt, že např. hmotný majetek byl pořízen rok předtím, kdy do daňových
nákladů šla opět jen část skutečné pořizovací hodnoty (či akontace v případě leasingové smlouvy) apod...
Mimochodem pokud soud sám mění dohodu obou rodičů, bývá to na základě vyjádření opatrovníka nezletilých
dětí tedy sociální pracovnice, o které se nezmiňujete. Ta Vaši dohodu podpořila ?

Sociální pracovnice hned na začátku chtěla 6000 tisíc a  dohodu nepodpořila, soudkyně mluvila o 5-6000,- s tím, že buď 5000 od ledna tohoto roku nebo, pokud se manžel bude odvolávat, tak to bude 5500, a 3 roky zpětně. Já s manželem u soudu nebyla, měl od soudkyně povolený jeden hovor, volal právníkovi a ten doporučil odvolání. Nevím, co od odvolání lze očekávat, ale po tom, co vím teď, brala bych "5 od ledna". Pokud vím, matka se sice vzdala odvolání na místě, ale do vyjádření k manželově odvolání uvedla, že částka určeného výživného výrazně převyšuje potřeby dcery jak do budoucnosti, tak i potřeby, které měla v minulosti.
ODPISY: z těch 300 tisíc připadá necelých 100 tis. jako odčitatelné položky na mne, manžela a děti, zbytek je to, co uvádíte / jsou to zásoby, které, jak jsem pochopila od naší daňové účetní, jsou "odečítány" několik let, protože je nelze dát do nákladů najednou, pak jsou to akontace z leasingu/.
Jinak vím, na co jako rodina máme, co jsem schopna z našich příjmů "dopřát" mým dětem a nebráním se dopřát odpovídající výživné i dceři manžela. Těch 5 tis. bychom v současné situaci zvládli, se zaťatými zuby, ale zvládli. Ovšem ten doplatek zpětně by nás dorazil.

Není tady

#62 7. 4. 2006 11:43

maggie
♥♥♥♥♥--

AD KIDO: Děkuji za Vaše rady, myslím, že to osvětlí situaci i ostatním v této diskusi.

Není tady

#63 10. 4. 2006 8:21

kido
♥♥-----

Co čekat od odvolání ? Nelze napadnout rozsudek jako takový, pouze postup soudu, důkazní materiál apod...
Předpokládám, že běžnou částku výživného (zmiňovaných 5 tis.) soud měnit nebude, můžete apelovat snad
jen na posuzování zpětných potřeb nezletilé, na způsob jakým se otec ve zmiňované době na dceřině výživě
a péči podílel. Plusem je vyjádření matky ve Váš prospěch, případně i její tvrzení, že otec během těch let i
přispíval na mimořádné výdaje apod.. Stoprocentně se nechte zastupovat právníkem.
V případě, že Vám přesto bude potvrzen doplatek dlužného výživného, soud zpravidla umožňuje dluh splácet
v pravidelných měsíčních splátkách spolu s běžným výživným.

Není tady

#64 10. 4. 2006 12:52

Ájinka
♥♥♥----

skurt

Upravil(a) Ájinka (10. 4. 2006 13:00)

Není tady

#65 10. 4. 2006 13:00

světlana1
Host

Ájinka napsal(a):

Milá Upřímná, 
uvědomte si, že z Vás mluví zahořklost. Chápu, že zacloumá se sebevědomím, když muž odejde za mladší... ale není to čas k vnitřnímu monologu ? Zhodnocení dosavadního života, vlastní ceny ?? Postavte se na vlastní nohy a nemstěte se, to člověka užírá a chřadne a chřadne. Mimochodem přijde Vám správné, aby případná nová žena Vašeho BM přispívala na Vaše děti ? A její vlastní neměly ani zdaleka takovou životní úrověň jako ty Vaše ?

upřímná napsal(a):

Lelyla: Jsem taky bývalá manželka a proč by mělo moje dítě trpět proto, že si tatínek našel mladší? Staví se hnízdečko a nemá peníze pro svoje dítě?

anelka: mluvila jsem o slečnách, co zdvlekly otce od rodiny. Samozřejmě, že to není vždy ten případ. Jenže každá ženská se musí zamyslet nad tím, co vznikne za problémy, když si vezme rozvedeného. A proč by měla bývalá manželka hledět na to, jestli její bývalý manžílek má dost peněz??? Neměla by mu ještě přispívat na jeho novou rodinu????

Co je na Upřímné zahořklého?! To, že nechce snížit životní úrověň svého dítěte?

#66 10. 4. 2006 13:13

Ájinka
♥♥♥----

To určitě ne, ale není v pořádku řešit si problém se svým egem přes děti, snažit se trestat BM a jeho rodinu za to, že už se mnou BM nechtěl být. To se prostě stává. Pokud jde o životní úroveň, jak napsala Upřímná v jednom příspěvku - vydělává víc než její BM, takže jde evidentně o zahořklost grater

světlana1 napsal(a):

Ájinka napsal(a):

Milá Upřímná, 
uvědomte si, že z Vás mluví zahořklost. Chápu, že zacloumá se sebevědomím, když muž odejde za mladší... ale není to čas k vnitřnímu monologu ? Zhodnocení dosavadního života, vlastní ceny ?? Postavte se na vlastní nohy a nemstěte se, to člověka užírá a chřadne a chřadne. Mimochodem přijde Vám správné, aby případná nová žena Vašeho BM přispívala na Vaše děti ? A její vlastní neměly ani zdaleka takovou životní úrověň jako ty Vaše ?

upřímná napsal(a):

Lelyla: Jsem taky bývalá manželka a proč by mělo moje dítě trpět proto, že si tatínek našel mladší? Staví se hnízdečko a nemá peníze pro svoje dítě?

anelka: mluvila jsem o slečnách, co zdvlekly otce od rodiny. Samozřejmě, že to není vždy ten případ. Jenže každá ženská se musí zamyslet nad tím, co vznikne za problémy, když si vezme rozvedeného. A proč by měla bývalá manželka hledět na to, jestli její bývalý manžílek má dost peněz??? Neměla by mu ještě přispívat na jeho novou rodinu????

Co je na Upřímné zahořklého?! To, že nechce snížit životní úrověň svého dítěte?

Není tady

#67 10. 4. 2006 13:25

maggie
♥♥♥♥♥--

kido napsal(a):

Co čekat od odvolání ? Nelze napadnout rozsudek jako takový, pouze postup soudu, důkazní materiál apod...
Předpokládám, že běžnou částku výživného (zmiňovaných 5 tis.) soud měnit nebude, můžete apelovat snad
jen na posuzování zpětných potřeb nezletilé, na způsob jakým se otec ve zmiňované době na dceřině výživě
a péči podílel. Plusem je vyjádření matky ve Váš prospěch, případně i její tvrzení, že otec během těch let i
přispíval na mimořádné výdaje apod.. Stoprocentně se nechte zastupovat právníkem.
V případě, že Vám přesto bude potvrzen doplatek dlužného výživného, soud zpravidla umožňuje dluh splácet
v pravidelných měsíčních splátkách spolu s běžným výživným.

Ještě jednou děkuji. Již v písemném odvolání manžel ve spolupráci s právníkem "napadl" postup soudu při hodnocení některých materiálů /důkazů/ - po*né věci jsem zde již uvedla. Doufám, že je bude moci u soudu více osvětlit.
V rozsudku bylo konkrétně uvedeno, že doplatek dlužného výživného /120 tis./ musí být poukázán na vinkulovaný účet /který je otec povinen dceři založit do 1 měsíce a zřídit k němu užívací právo matce/ - do 60 dnů od nabytí právní moci rozsudku.
Na tento vinkulovaný účet má měsíčně ze stanoveného výživného 5500,- Kč posílat 2500,- Kč /úspory na budoucí vzdělání a bydlení/  a k rukám matky 3000,- Kč /na běžnou spotřebu/.

Není tady

#68 10. 4. 2006 21:54

EFG
Host

Maggie
Četl jsem to jen zběžně. Nějak nerozumím těm příjmům a odpisům. Výživné se stanovuje zásadně z čistého či hrubého příjmu! U OSVĆ je hrubá mzda základ daně dle přiznání k dani z příjmů!!!! Čistá mzda je pak základ daně po odečtění daně a případných nedoplatklů soc. a zdrav. pojištění.
Soudci pečovatelských soudů překračují svojí pravomoc a snaží se v účetnictví něco "vyšťourat", aby mohli výživné natáhnout. Soudce však není oprávněn zpochybnit údaje v daňovém řízení. K tomu je oprávěn výhradně příslušný finanční úřad. Sodu tedy musí vycházet ze základu daňě dle přiznání k dani z příjmů. Ostatně tak to dělá každý jiný státní orgán, banky atd.

Moje rada zní. Pokud se nevyznáte v zákonech okolo daní a učetnictví, tak si mimo právníka také přiberte k jednání daňového poradce, účetního a pod.

#69 11. 4. 2006 8:52

kido
♥♥-----

Soud není oprávněn zpochybnit údaje v daňovém přiznání. Musel by si vyžádat
zprávu z FU a případně nařídit kontrolu či audit. Ale to se skutečně v běžných
případech u výživného nečiní.
Jestliže však chápu popis Maggie správně, tak tržby za dané období činily 500 tis.,
za dané období si muž ze základu daně uplatnil odečet na sebe a děti (částky, které snižují základ daně, ale jinak nejsou faktickým nákladem podnikatele) a
uplatnil dohadné položky - náklady, které se rozpouštějí po několik let, přestože
nebyly v daném roce pořízeny - typickým příkladem leasing, investiční majetek
apod... (jsou daňovým nákladem, snižují základ daně, ale někteří soudci na ně
pohlížejí jako na náklad, který se k danému roku nevztahuje a nejsou ochotni
vysvětlením, že jsou to náklady nutné vzhledem k podnikatelské činnosti a že
akontace převyšující daňový náklad byla např. hrazena v loňském roce apod..)  Neuvádíte, zda v daňovém přiznání měl i nějaké skutečné náklady (ať
prokazatelné či procentuelní paušál ??). Protože jinak soud skutečně může vycházet z ročního příjmu  500 tis. - zaplacené pojistné a daň a pak Vám průměrný měsíční příjem vyjde cca 26-30 tis. Kč.
Nemyslím si, že by soud tady zpochybňoval příjmy, spíš mám obavy (ale je to jen můj osobní názor dle vašich příspěvků) , že si soudkyně otce zaškatulkovala jako podnikatele - tatíka, co nechce dopřát své dceři stejnou úroveň jako má sám. Protože postup stylem  dluh  na výživném ve výši 120 tis. splatný do 60 dnů od nabytí právní moci rozsudku je víc než neobvyklý.

Není tady

#70 11. 4. 2006 13:46

maggie
♥♥♥♥♥--

kido napsal(a):

Soud není oprávněn zpochybnit údaje v daňovém přiznání. Musel by si vyžádat
zprávu z FU a případně nařídit kontrolu či audit. Ale to se skutečně v běžných
případech u výživného nečiní.
Jestliže však chápu popis Maggie správně, tak tržby za dané období činily 500 tis.,
za dané období si muž ze základu daně uplatnil odečet na sebe a děti (částky, které snižují základ daně, ale jinak nejsou faktickým nákladem podnikatele) a
uplatnil dohadné položky - náklady, které se rozpouštějí po několik let, přestože
nebyly v daném roce pořízeny - typickým příkladem leasing, investiční majetek
apod... (jsou daňovým nákladem, snižují základ daně, ale někteří soudci na ně
pohlížejí jako na náklad, který se k danému roku nevztahuje a nejsou ochotni
vysvětlením, že jsou to náklady nutné vzhledem k podnikatelské činnosti a že
akontace převyšující daňový náklad byla např. hrazena v loňském roce apod..)  Neuvádíte, zda v daňovém přiznání měl i nějaké skutečné náklady (ať
prokazatelné či procentuelní paušál ??). Protože jinak soud skutečně může vycházet z ročního příjmu  500 tis. - zaplacené pojistné a daň a pak Vám průměrný měsíční příjem vyjde cca 26-30 tis. Kč.
Nemyslím si, že by soud tady zpochybňoval příjmy, spíš mám obavy (ale je to jen můj osobní názor dle vašich příspěvků) , že si soudkyně otce zaškatulkovala jako podnikatele - tatíka, co nechce dopřát své dceři stejnou úroveň jako má sám. Protože postup stylem  dluh  na výživném ve výši 120 tis. splatný do 60 dnů od nabytí právní moci rozsudku je víc než neobvyklý.

Manžel uplatňuje skutečné výdaje od příjmů /jako podnikatel -  fyzická osoba/. Již 4 roky mu vzhledem ke "složitosti" účetnictví v jeho oboru zpracovává daňová přiznání a vede účetnictví daňová poradkyně. Ta je někdy  i na můj vkus až příliš opatrná, zvažuje každý "zpochybnitelný" výdaj velice důkladně, ale na druhou stranu máme jistotu, že nás finanční úřad při případné kontrole nebude popotahovat.... Manžel je čtvrtletním plátcem DPH, k příznání přikládá daňová poradkyně i seznam uplatňovaných "položek" za to které období . Bohužel si teď - před týdnem - pořídila miminko - máme odložené daňové přiznání za rok 2005 až do června, a navíc se nedá očekávat, že by mohla jít k soudu jako svědek.
Soud - odvolací - máme příští úterý, snad už bude z porodnice doma a alespoň po telefonu manželovi podá bližší informace /např. co je konkrétně v odpisech../.

Zjednodušeně: příjmy 2,500.000 - výdaje 2,000.000 = zisk /dle soudu tzv. hrubý obrat/ 500.000
                      základ daně 500.000 - "odpisy" /leasingy - akontace na lesní stroje, zásoby -vše pořízené a ZAPLACENÉ v 2 předchozích letech/ - odčitatelné položky /na manžela, mne a děti/ = 200.000,-
                      daňový základ 200.000 - daň necelých 15.000.

Soudkyně u soudu "přehazovala" manželovy "milióny", dokonce prý řekla, že některé výdaje uplatňované manželem /v peněžním deníku/ by vůbec neměla uznat.... a že to je na oznámení finančnímu úřadu. Nevím, co si o tom mám myslet. Naše daňařka má mnohaletou praxi, "dělá" několik firem, má VŠ vzdělání ekonomické... a jak jsem uvedla, vše důkladně zváží.

S tím zaškatulkováním to asi bude, jak uvádíte. Navíc s ním bylo jednáno jak se zločincem - povolen 1 telefonní hovor, byl zastrašován - viz. "nabídka" 5 tis. od ledna bez odvolání, nebo 3 roky zpětně a pořádná pálka. A nakonec - 120. tis. do 2 měsíců, a jak soudkyně dodala - pokud nesplní /tj. vklad na vinkulovaný účet/, tak i exekučně.

U tohoto okresního soudu nedopadl "špatně" jen můj manžel, konkrétně tam je to snad běžná praxe.... I to, že soudkyně je dopředu dohodnutá se sociální pracovnicí..
"Odpisy" - nejsou v tom auta, pouze lesní stroje /koupené bez splácení/, jen jeden leasing je na Škodu Fabiu, druhý na lesní traktor a naviják..., nějaké zásoby postřikových látek, barák v tom taky není /ani žádný nemáme/. Soudkyně prostě odpisy jako výdaje /toho kterého roku/ neuznala, ale výživné zpětně za ty samé roky zvýšila. Takže jsme za 3 roky zpětně zaplatily asi 600.000 /přesnou sumu neznám/, odepisujeme to každý rok, protože "naráz" to nejde, ale do výdajů nám to soud nezahrne ani v okamžiku skutečné úhrady /který spadá do těvh 3 let zpětně zvýšeného výživného/ ani v okamžiku, kdy si můžeme část odepsat z daňového základu.
Jinak řečeno 600.000 jsme vložili do firmy, ale soud tento výdaj nikdy neuznal.... Takže peníze nemáme, ale je na nás pohlíženo, jako bychom je měli... Doteď jsem to nepochopila.

Není tady

#71 11. 4. 2006 14:13

maggie
♥♥♥♥♥--

Po přečtení svého předchozího příspěvku jsem i já nabyla dojmu, že "přehazujeme" milióny". Manžel podniká v lesnictví, kde je cena za provedení zakázky  např. 300 tisíc, ale sazenice, chemické ošetření, hnojení, mzdy zaměstnancům představují 80 - 90% nákladů. Z toho, co zbude se platí leasingy na stroje a režie /telefony/... Něco urvu i já pro rodinu, ale to musím být kolikrát hodně rychlá a fikaná :-).
Hlavní sezóna je od jara do podzimu, zima je pouze na přežití a "udržení" zaměstnanců, kteří jsou dobří a je na ně spolehnutí. Takže vždycky musíme mít na konci roku rezervu, která se v prvních měsících následujícího roku projeví v účetnictví jako tzv. osobní vklad podnikatele /tzv. výdaje jsou vyšší než příjmy/, což se "srovná", jakmile jsou hrazeny první zakázky. I zde soud konstatoval, že jsme na tom tak dobře, že si můžeme dovolit vklad do firmy v takové výši.... To je bohužel nevýhoda jednoduchého účetnictví...
Ovšem zakázky také nepadají z nebe, je to tvrdý konkurenční /i korupční/ boj, z 10 podaných je úspěch třeba jen ve 2. Je to permanentní nejistota kombinovaná i závislostí na počasí, protože "položit" Vás může jak dlouhá zima /letos/ nebo suché léto /předloni/.
Omlouvám se, že jsem se tak rozepsala "od tématu", bohužel soud trvá na stejné životní úrovni.... /ale rizika do toho nepočítá/, kterou bych osobně manželově dceři ráda dopřála jak v tom lepším případě /kdy se obecně "daří"/, tak i tehdy, kdy jsou přednostně placeny náklady firmy a zaměstnanci, a rodina je až na 5. místě.
Hlady neumíráme, děti nestrádají a jsou relativně zdravé, a to je asi to nejdůležitější.
Děkuji všem - a zejména KIDO - za trpělivost.

Není tady

#72 11. 4. 2006 23:55

EFG
Host

Hi hi. Co si o tom máte myslet? Že soudkyně pečovatelských soudů prvního stupně neznají zákony. Mohl bych Vám dlouho dlouze vyprávět. Na mě zase zkoušela, že můj příjem jsou průběžné položky, pak zase že převod pro os. potřebu. čím větší cifra, tím více to vykřikovala. Celkem běžná taktika. U soudu také vždy sedí nějaká pipina z obecního úřadu (péče o dítě) a platem sotva deset tisíc. A když slyší milion obratu, třista tisíc sem, sto tisíc tam, probudí se v ní sprostá závist (sprostá, protože vůbec neví o co jde a závidí) a navrhuje vysoké výživné.
Na peňěžní deník nemá soudce nárok. Navíc je to hovadina, protože přiznání k dani z příjmů má větší vypovědní hodnotu. Mimochodem co je to peněžní deník? Vážení. Ten už je novelou zákona o účetnictví zrušen asi dva roky.
Soudkyně si chtěla udělat na moje účetnictví znalecký posudek s tím, aby znalkyně řekla, které výdaje jsou nezbytné a které ne. Poslal jsem znalkyni do pr... Mám z finančního úřadu provedenou kontrolu, že mám vše OK. Nejlepším řešením je přejít na paušál výdajů. Za pár dnům mám opět stání. Už se nemohu dočkat, až soudkyni oznámím, že jsem všechny výdajové doklady zahodil do popelnice. Ta bude čučet jak péro z gauče. reta
U odvolacích soudů jsou již relativně inteligentí soudci. Alespoň dle vlastní zkušenosti. Musíte však věcně argumentovat a to znamená znát příslušné zákony o účetnictví a dani. Jinak jste v pr.....

#73 12. 4. 2006 0:48

Ájinka
♥♥♥----

Upřímná: ne zahořklost, z tebe přímo křičí závist, chamtivost a  pomstychtivost. Nediv se, že tě BM opustil a našel si jinou ženu s lepšími charakterovými vlastnostmi,  musel tě už mít opravdu dost. Co je ti do toho, že si BM kupuje drahou sedací soupravu? Proč tě zajímá, že jeho současná partnerka je mladší? On už žije svůj život bez tebe, tak se s tím smiř.  Jestli má vaše dítě rád, tak se neboj, on ho neošidí. Jiná otázka je, že ty už na jeho peníze jen tak nedosáhneš a to nemůžeš vydýchat. Stále se tu píše o stejné životní úrovni pro dítě. Je to jednoduché, stačilo by, aby dítě bylo svěřeno do střídavé péče. Bude žít na úrovni matky i otce a nebude třeba to řešit. Dítě to totiž neřeší vůbec, je mu srdečně jedno , jestli sedí na drahé nebo levné židli, hlavně že se v tom prostředí cítí dobře. Pokud jsou matky nenasytné a chtějí alimenty užívat i pro vlastní potřebu, tak by soud, pokud není možná střídavá péče,  měl dát dítě do péče toho z rodičů, který mu může zajistit lepší péči  a vyšší životní  úroveň a alimentační povinnost by přešla na toho rodiče, který má menší příjem. Také jsi napsala, že otec dítěti něco slíbí a pak to nesplní. To je samozřejmě špatně, ale sáhni si do svědomí, jestli to vaše dítě není tebou vůči otci negativně ovlivňováno, u otce dělá naschvály atd. To se může jeenoduše projevit tím, že dítě, místo toho, aby bylo milováno a v nové rodině otce bylo přijímáno s radostí,  začne být v průběhu času na obtíž.
Ještě bych byla ráda, kdyby jsi mi konkrétně odpověděla, co rozumíš pod pojmem životní úroveň. Tato slova se neustále opakují, ale je to široký pojem, pod kterým si každý představuje něco jiného.

Není tady

#74 12. 4. 2006 9:33

kido
♥♥-----

Pro Maggie - nemyslím, že je nutné, aby k soudu byla předvedena i Vaše
daňová poradkyně. Pro soud by měla být daňová přiznání zásadní, mohou samozřejmě v případě potřeby požádat dotazovanou stranu o nějaké doplňující
doklady, případně vysvětlení. Tady asi bude podstatné, aby Váš právní zástupce
byl obeznámen a byl schopen soudu vyvrátit tvrzení a pojmy o osobním vkladu
podnikatele, o postupech uplatňování nákladů v jednoduchém účetnictví apod...
Ve Vašem případě mi připadá postup a hlavně jednání (viz výzva, aby manžel
souhlasil s platbou od ledna, jinak mu to napaří tři roky zpětně, není dle mého
zrovna adekvátní s výkonem soudcovské praxe) soudkyně více než nestandartní,
ale jinak jako soudkyně není povinna ovládat zákon o účetnictví.
I když bohužel podle toho jak jste se rozepsala, popsala výroky soudkyně, nebu-
dete to mít jednoduché.
Pro Luboše : no já bych nejásala, jak popisujete soudní systém, může se Vám stát, že prokážete procentuelní paušál a soudce Vám řekne, čistý roční příjem
neodpovídá obratu a Vašim schopnostem, že v případě skutečně vynaložených
nákladů byste dosáhl podstatně vyšších příjmů, případně častá formulace, že podnikání je činnost za účelem zisku, a pokud nemáte odpovídající schopnosti, máte být v zaměstnaneckém poměry, na základě zprávy z úřadu práce Vám
stanoví, že můžete dosáhnou měsíčního čistého příjmu 20 tis.
Ať žijí katastrofické scénáře :-) (nebo  :-(  )

Není tady

#75 12. 4. 2006 9:43

Káča
♥♥♥♥♥♥-

No ale Ajinka to napsala dobře-souhlasím.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí