29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Milá anelko, jistě sis přečetla historii našich diskuzí, takže víš, že nás obdobně "potrefených" hus, je tady víc. Nás čeká odvolací soud, manželovi zvýšil soud výživné na 5500,- s doplatkem 120 tis. za poslední tři roky a to i přes to, že máme další dvě děti a já jsem z těch 3 let byla rok na mateřské a 2 v evidenci ÚP. Manželovi bylo výživné stanoveno z hrubého obratu /podniká jako fyzická osoba/, který naprosto neodpovídá skutečnému čistému příjmu, který reálně na měsíc máme. Mne nechal prolustrovat u zaměstnavatele, kde jsem pracovala před mateřskou, a naznal, že manžel mne po skončení MD již neměl vyživovat, protože jsem měla naklusat do třísměnného provozu ..... a teď bych měla příjem...... Takže je to můj problém i přes to, že o mne zaměstnavatel po MD vůbec nestál a na rovinu mi řekl: "buď dohoda hned nebo problémy a vyhazovat v nejbližší době". Do hlášení soudu o mém pravděpodobném platu v současnosti se bývalý zaměstnavatel nerozpakoval uvést, že bych tam mohla být i nadále zaměsnána.... Nejen, že se proti takové lži nemohu u opatrovnického soudu nijak bránit, ale není tu ani nikdo, kdo by hájil zájmy našich dětí u takového soudu. V tom vidím velkou mezeru v zákonech, protože o moje děti a ochranu jejich zájmů by se začal stát prostřednictvím svých úžasných socek zajímat jen tehdy, kdybychom chlastali, nepracovali, děti neposílali do školy, nedávali jim jíst a bili je hlava nehlava.
Soud dokonce nezohlednil ani to, co si sám vyžádal - lékařské zprávy mladšího syna a moje /oba máme astma a s tím zvýšené výdaje, navíc syn je víc doma nemocný než byl zdravý ve školce a i teď ve škole/. Že se "někdo" - tedy já - musí o tak malé dítě v nemoci starat a tudíž mám i omezenou možnost zaměstnání soud smetl ze stolu. Úřadu práce tento fakt nevadil a naopak to bral jako naprosto důvodnou překážku při hledání zaměstnání.
Prostě jsem měla a mám mít 16 tis. měsíčně hrubého a přispívat na alimenty manželově dceři.
Vůbec nemám radost z toho, že praxe soudů je při stanovení výživného v mnoha případech tak obdobná.
Jen jsem se chtěla zeptat: soud probíhal na Váš návrh na snížení alimentů? Protože zpětně alimenty snížit nelze - spotřebované výživné se nevrací, pouze ho lze zpětně až 3 roky zvýšit. Jak jsem to pochopila, dali jste návrh na snížení, soud to nejen zamítl, ale navíc ho i zvýšil a to i zpětně 1 rok? Protože kde by se Vám tam vzal ten dluh 30 tis.
Pokud za sebou nemáte i odvolací soud, zkuste odvolání zvážit.
Velké ponaučení, které jsem po "naší" anabázi získala je, mít s sebou dobrého právníka. Finance do něj vložené se na ušetřených alimentech vždycky vrátí.
Jak už v předešlých diskuzích napsala Ivča - dítě má právo podílet se na životní úrovni rodičů, na jejich vysokých příjmech, ale kde je paní Spravedlnost v případě, že se dítě nemusí podílet na dluzích /i naprosto
oprávněných jako je splácení hypotéky na bydlení/, ale na majetku /již splaceném/ se zase vesele podílet bude...
Já a moje rodina mít tak vysokou životní úroveň, jak soudkyně napsala do rozsudku, tak se z toho raduju a na nějakých tisících měsíčně i zpětně mi vůbec nezáleží.
Upravil(a) maggie (4. 4. 2006 1:08)
Není tady
Bohužel my dotujeme jednu takovou krasavici přes její děti také, podali jseme odvolání a čekáme , již 3 měsíce se nic neděje, jediná pomoc je, aby děti z prvního manželství vyrostly , soud 1.inštance se choval naprosto jednostranně ve prospěch dětí z 1.manželství, ty druhé prý nikoho nezajímají, jsem zvědavá , co na to řekne krajský soud, nejsi v tom sama.
Není tady
Tak to je a já nemám ani sílu psát o tom, už jsem rezignovala. Nejhorší je, že tím pádem nenávidím už i ty děcka(chudáčky!!!) z 1.manželství, protože mají tolik výhod a tolik ,,luxusu" proti mojí dcerce, která ale není z rozvedeného manželství.
Není tady
Anelko, právní zástupce protistrany může používat zavádějící argumentaci /....neměl jste si pořizovat další děti, rodinu.../, je to nakonec jeho práce. Ale pokud tuto argumentaci přijme i soud jako správnou a oprávněnou, tak to už je něco špatně.
Odejde-li otec od rodiny, mám tím na mysli po rozvodu či těsně před ním, nechá BM a dětem zařízený byt, splácí i nadále dluhy vzešlé z manželství /splácení bytu, leasingu nebo úvěru na nákupy zařízení bytu/, netají svoje příjmy a předloží je řádně soudu, účelově si příjmy nezmenšuje, stýká se s dětmi nadále, hradí jim i věci nad rámec stanoveného výživného - tak k těmto skutečnostem soud při projednávání výživného /zvýšení i snížení/ ve většině případů vůbec NEPŘIHLÍŽÍ. Buď to není povinnost otce něco navíc poskytovat /jeho smůla, že tak činí/ nebo to s výživným na děti vůbec nesouvisí /rozdělení majetku s BM - tj. přenechání bytu apod./, to souvisí pouze s BM a SJM...
Druhá, podle mne daleko podstatnější věc, kterou soud nezohledňuje přiměřeným způsobem nebo ji zrovna opomíjí, je "nová" rodina povinného otce. Soud v každém rozsudku cituje, že děti mají právo se podílet na životní úrovni rodičů. Pro mne je logickým výkladem, že, má-li otec více dětí /s více ženami:-)/, měly by tedy všechny jeho děti sdílet jeho životní úroveň. A ta se přece mění jak věkem a tím i přibývajícími potřebami dětí, tak i s počtem dětí, ke kterým má otec vyživovací povinnost. Argument, že si neměl další děti pořizovat, když mu byla známa potřeba dcery z 1. manželství, mne nutí vidět červeně... Narozením byť nevlastního sourozence si přece musí přitáhnout opasek nejen otec, ale i všechny jeho děti - a to přiměřeným způsobem.
Připomínám, že hovořím o otcích, které jsme si my přítomné a přispívající do této diskuze, vzaly za manžele. Otce, kteří se nezříkají povinností k dětem z předešlých vztahů, a kteří i při vědomí toho, co si mohou dovolit, zakládají nové rodiny, mají další děti a chtějí normálně žít a fungovat.
Realita je ale taková, že nová rodina se potýká s vydíráním, nespravedlivým výkladem faktů a argumentací postavenou na hlavu.
Ještě chci dodat, že smekám před každou matkou "samoživitelkou", která se potýká s každodenní potřebou uživit svoje děti i s tím, že jí otec dětí výživné neplatí nebo ho platí směšně nízké. I zde existují případy, kdy byl návrh na zvýšení výživného na děti soudem zamítnut na základě lživé argumentace otce či jeho právníka. Ale konkrétně u "nás" se jedná o případ naprosto opačný.
Myslím, že i přes deklarovanou nezávislost soudů, by při stanovení výživného měla být dodržována alespoň základní pravidla. Jde přece o rozhodování, které ovlivňuje v důsledku několik dospělých i dětí a to na dobu nikoli krátkou. O to více pečlivěji by měly být na pomyslných "miskách vah" posuzovány všechny okolnosti s tím související - všechny děti a všechny rodiny jednoduše řečeno. Dokonce si troufám tvrdit, že přesnost tohoto posuzování by se měla odvažovat na lékárnických vahách. A potom - padni, komu padni.
Teď chodíme po soudech, bojíme se, z jaké strany soud věci posoudí, a nakonec jsme ještě varování před odvoláním se proti rozsudku soudu 1. stupně s tím, že tam to může být ještě horší.
Ale přece si nelze nechat vše líbit, smířit se s lživou argumentací a nechat se vydírat!
Upravil(a) maggie (4. 4. 2006 16:24)
Není tady
Těžko ze dvou či pěti jednání lze přesně objasnit podstatu a potřebu dané částky
výživného. Jsou soudci dobří a špatní, lze kritizovat jen jednotlivce, možná celý
právní aparát. Upřímně přiznávám, že i já jsem se setkala s takovým přístupem
státního zástupce, že bych mu omlátila pánev o hlavu, aby u soudu nespal a hájil
svého klienta. A neuděláte nic - stěžovat si na něj nelze...
Právník si může relativně u soudu říkat mnohé - i takové zavádějící fikce, jako že
muž si nemá pořizovat novou rodinu, když není schopen na úrovni živit dítě ze
vztahu předchozího. To je jen slovní manipulace právníků ...
Vy jako manželka povinného otce nejste povinna příspívat finančně na jeho dceru
z předchozího manželství, takže soud sice může zjišťovat i Váš životní standart,
ale jen jako dokreslení životní úrovně otce - tzn. že jste dva na běžné náklady
domácnosti, hrazení nájmu apod... Vy jste mohla zdokladovat evidenci na ÚP a
jejich potvrzení, že pro Vaši profesi a praxi nebylo možno najít uplatnění odpovídající Vašim schopnostem a možnostem. Bohužel pokud Váš původní zaměstnavatel uvedl, že nebyl důvod,proč byste nemohla nastoupit a že Váš plat
by se pohyboval cca kolem 16 tis. hrubého, nedivte se, že u soudu vypadáte, že
jste se do práce moc nehrnula... Je to tvrzení proti tvrzení.
I tak si myslím, že nijak výrazný vliv na výši výživného tento fakt neměl.
Neuvádíte věk dcery Vašeho manžela, takže za předpokladu, že je to středoškolačka, mi částka 5000 Kč zase tak přemrštěná nepřipadá. Spíš bych
se pozastavila nad doplatkem 120 tis. za tři roky zpětně.
Matka nezletilého dítěte má sice právo žádat výživné až tři roky zpětně, ale musí
soudu doložit, proč tak činí až dodatečně, proč nepodala žádost o úpravu vyž.
povinnosti souběžně s potřebami dítěte.
Není tady
A co takhle pomyslet na to, proč by mělo dítě z prvního manželstí trpět proto, že se tatínek rozhodl pro jinou paní... Kolik z vás potkalo rozvedeného muže a kolik z vás toho muže rozvedlo??? Na to všechno jste nemyslely, když jste si braly rozvedeného se závazkem???
Není tady
Ježiši, ale život přece nekončí!!!!! V tom případě si nemůže ani ona žena najít už v životě jiného muže a mít eventuelně ještě jedno dítě-protože už jedno má a je nutné obětovat celý život jen tomu dítěti? Tohle je prostě život a nikdo z nás to nezmění. Bohužel málokdo vydrží celý život s jedním partnerem. Nikdo neví, jak se ten druhý v manželství během pár let ,,vyvrbí" a pak má trpět? Pokud by to mělo být takhle, troufám si tvrdit, že bychom vymřeli.
Není tady
Ale nevymřeli... Vždyť to tady čteš.... Holka urve ženáče a pak se diví, že to není podle jejích představ, a že bývalá manželka dělá problémy. No a to se bude dít stále....
Není tady
Upřímná a zamyslela ses někdy nad tím proč dělá problémy? Myslím nějaká bývalá manželka?
Není tady
To že se jednou lidé vezmou neznamená, že spolu budou celý život, ani je k tomu neopravňuje to , že mají spolu děti. Pokud si některé myslí, že dítě je zárukou toho, že manžel nemá právo ode mě odejít...tak ať se nad sebou dotyčná trošku zamyslí.... Ano rodina je rodina, o tom není řeč, ale pokud rodina nefunguje je lepší jít od sebe...
Jsem taky rozvedená a rozvedla jsem se já s ním, ale když jsme spolu měli dítě, neměla jsem ho proto, abych manžela držela a měla na něj něco čím bych ho ovládala....pokud chci dítě musím myslet na vše...je to důležitý krok...musím si být jistá, že se o něj dokážu postarat i bez toho druhého partnera, že mu dokážu dát lásku a pocit bezpečí i bez druhého partnera....dítě si nepořizujeme jako věc k vydírání .....
Není tady
Lelyla: Jsem taky bývalá manželka a proč by mělo moje dítě trpět proto, že si tatínek našel mladší? Staví se hnízdečko a nemá peníze pro svoje dítě?
anelka: mluvila jsem o slečnách, co zdvlekly otce od rodiny. Samozřejmě, že to není vždy ten případ. Jenže každá ženská se musí zamyslet nad tím, co vznikne za problémy, když si vezme rozvedeného. A proč by měla bývalá manželka hledět na to, jestli její bývalý manžílek má dost peněz??? Neměla by mu ještě přispívat na jeho novou rodinu????
Není tady
Správně...
Je to velmi sobecké (já mám s Tebou dítě, tak už jiné nikdy nesmíš mít, protože to naše potřebuje luxus a být rozmazlované).
Není tady
Anelko, trochu s těmi skříněmi a postýlkou hraješ na city!!! Žádný vykonavatel nevezme postýlku a skříně...
Není tady
Káčo, trochu jinak: můžeš mít třeba 10 dětí, když je všechny uživíš... Máš pocit, že kdyby otec byl s dítětem, dával by na něho jen 3000,- Kč??? Ne, utratil by za něj třeba 10.000,- měsíčně... Myslím, že soud ví, co dělá...
Není tady
A rozmazlenost nevznikne luxusem, ale výchovou...
Není tady
A proč by si otec tvého dítěte nemohl někoho najít? Ty nějak abnormálně trpíš víc než my ostatní rozvedené ženy samoživitelky? Nemáš na jídlo? Nemáš na bydlení, nebo jen nemáš na to na co jsi měla předtím....Mě se rozvodem taky snížil rodinný příjem a to o hodně.... ale já i přesto se snažím a můžu ti říct, že jsem ráda, že se uživím sebe a malého , i otec přispívá samozřejmě má vyměřeny alimenty, ale i přesto já do rodiny dávám více peněz a jsem hrdá, že to dokážu...Co jsi ty? Nešťatsná, že to nedokážeš, nebo nenávidíš všechny ale zároveň sebe že jsi tak dopadla? Neumíš si poradit bez chlapa? ....protože ať se ti to bude zdát divné i ty máš nárok někoho si najít...jednou jste od sebe, kvůli něčemu a teď jsi volná a prostě hledej i pozitiva, nejenom pomstu
Není tady
Milá KK*, já nerozhodla v případě Anelky, rozhodl soud. A mého bývalého si vybrala slečna, která sem zanedlouho začne psát...
Není tady
Je to případ od případu. Moje sestřenice se zase soudí s býv.manželem o zvýšení alimentů, BM platí 1 000 Kč, vydělává mraky peněz, ale k soudu přinese na papíru sotva 12 000 Kč, má tři děti bokem, o kterých sestřenice nevěděla, a teď má přítelkyni, která má pětiletého syna...Chudák malej, tak malý plat, tolik dětí, tak se holt sestřenice se synem musí uskromnit..
Apropó, sestřenice po něm chce 2000 Kč...
Lelyla: jste tu všichni tupí??? Tady přece nejde o to, jestli někdo někoho má (já jsem šťastná se svým přítelem), ale o to, že si někdo stěžuje, že manžel musí platit na své dítě bývalé manželce... Jo a jen tak mimochodem vydělávám víc, než můj bývalý manžel, jsem na to hrdá a peníze z něj rozhodně netahám. Ale taky nebudu za blbce, který své dítě nechá obrat o peníze nějakou slepicí, která chce nový gauč za 80.000,- Kč.
Není tady
Hezky jsem tu rozproudila diskuzi to se mi líbí...
Upravil(a) upřímná (5. 4. 2006 10:29)
Není tady
upřímná napsal(a):
A co takhle pomyslet na to, proč by mělo dítě z prvního manželstí trpět proto, že se tatínek rozhodl pro jinou paní... Kolik z vás potkalo rozvedeného muže a kolik z vás toho muže rozvedlo??? Na to všechno jste nemyslely, když jste si braly rozvedeného se závazkem???
Tvé dítě trpí nedostatkem? Můžeš mi tedy říct konkrétně jakým?
Není tady
Chybí mu otec, který veškerý čas věnuje slečně. To je víc než peníze... Otec slíbí, že přijede. Nepřijede, protože jde koupit nový koberec pro slečnu. Tak seberu syna a jedeme na výlet, protože brečí... Ale to je na jiný příspěvek...
Není tady
To je druhá stránka tohoto tématu: otec má novou rodinku a co "bývalé" děti???
Není tady
Upřímná....mé dítě trpí taky jedním velkým nedostatkem.....otec si ho vůbec nebere....zvláštní co? A vidíš, že bych tady někde osočovala jeho nynější přítelkyni? Stěžovala si jak moc mé dítě trpí? Rozvodem? No tak ať si je s tou nynější, ať si užívá, já mám syna, snažím se být s ním a jsem hrdá , že vidím já jeho pokroky ve škole, to jak se mění jak rostě....on přece přijde o dítě ne ty? Co je ti do toho, ty s tím nic nenaděláš, jen tvé dítě uviíd jak nenávidíš jeho otce...
Není tady
KK shrnuto naprosto přesně....
Není tady