29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
tak právě tohle jídlo si manža vymyslel k zítřejšímu obídku.
Poraďte jak ji děláte vy.Vždycky jsem knedlík kupovala, ale slíbila jsem, že ho zkusím udělat sama. Mamka ta ho dělá od oka a v kuchařkám všude přidávají žemle a ty mi tam nechutnají.
Holky spolíhám na Vás bude to má knedlíková premiéra tak mě v tom nenechte
Není tady
HOUSKOVÝ KNEDLÍK
4 porce:
400 g hrubé mouky | 1 vejce | 20 g droždí | 3 dcl mléka | 3 včerejší rohlíky
Do mouky přidáme sůl, vejce a kvásek z vlažného mléka, droždí a části mouky, zpracujeme v těsto do kterého nakonec přidáme na kostičky nakrájený rohlík.
Těsto necháme kynout na teple cca 20 minut. Z vykynutého těsta uděláme podlouhlé šišky, které vaříme ve vařící vodě nebo v páře 20 - 25 minut.
Uvařené knedlíky vyndáme a ihned nakrájíme. Pokud je vaříme ve vodě, je nutné je propíchat vidličkou, aby se nesrazily.
S kynutými knedlíky se většinou ale nepářu a buď koupím hotový knedlík nebo udělám houskové knedlíky z prášku . Množství vody dle návodu namíchám s trochou mléka.
Není tady
KOPROVÁ OMÁČKA
4 porce
olej (32 g) ,máslo (20 g) ,mouka hladká (40 g) ,vývar (200g) ,mléko (400 g), smetana 12% (80 g)
ocet (20 g) , cukr (20 g), kopr čerstvý (80 g) ,žloutky (16 g) ,sůl
(nebo malá sklenička sterilovaného kopru.)
Z tuku a prosáté mouky připravíme zlatavou zásmažku, zalijeme ji prochladlým vývarem, dobře rozšleháme, přidáme mléko, osolíme a za občasného míchání provaříme. Jemně nasekaný kopr svaříme s octem a vlijeme do omáčky. Přidáme smetanu. V části mléka rozšleháme žloutky, vlijeme je do omáčky, přidáme máslo a společně povaříme. Dochutíme solí a cukrem. Omáčku připravujeme na vařené hovězí maso nebo na zastřená vejce.
Není tady
Hrnkové knedlíky:
do misky dáme:
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek mléka
1 lžičku soli
2 žloutky
2 nakrájené rohlíky
a všechno promícháme.
Ze 2 bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme do misky. Nemícháme "dokola", spíše vařečkou "převracíme", aby se sníh nerozpustil, naopak necháme kousky, které budou těsto kypřit.
4 čajové hrnky vymažeme tukem - osvědčilo se mi sádlo a Rama,
neosvědčilo se máslo / pustilo vodu/ a olej.
Vzniklé těsto rozdělíme do těchto 4 vymazaných hrníčků.
Připravíme kastrol tak velký, aby se nám tam hrníčky vešly a napustíme vody jenom tolik, aby sahala hrníčkům po spodek oušek. Vaříme pod pokličkou 35 minut.
Nekoukáme dovnitř, kdyby nám spadly kapky vody na těsto, ono by se "rozblemcalo".
Po 35 minutách hrníčky vytáhneme a pozor!!! Nesnažíme se knedlíky hned vyklopit, nejde to, protože pára je roztahuje!
Počkáme tedy chvilku, až vidíme, že se odlepují od stěny, pak vyklopíme - vyjedou úplně samy.
Také je nenecháváme v hrnku vychladnout, pára by se srazila a těsto by bylo vlhké.
Když budou při vaření hrníčky cinkat o sebe, protože jsme je špatně postavily, to nevadí, nic se jim nestane
Upravil(a) Bety (25. 3. 2006 16:26)
Není tady
Verča napsal(a):
HOUSKOVÝ KNEDLÍK
4 porce:
400 g hrubé mouky | 1 vejce | 20 g droždí | 3 dcl mléka | 3 včerejší rohlíky
Do mouky přidáme sůl, vejce a kvásek z vlažného mléka, droždí a části mouky, zpracujeme v těsto do kterého nakonec přidáme na kostičky nakrájený rohlík.
Těsto necháme kynout na teple cca 20 minut. Z vykynutého těsta uděláme podlouhlé šišky, které vaříme ve vařící vodě nebo v páře 20 - 25 minut.
Uvařené knedlíky vyndáme a ihned nakrájíme. Pokud je vaříme ve vodě, je nutné je propíchat vidličkou, aby se nesrazily.
S kynutými knedlíky se většinou ale nepářu a buď koupím hotový knedlík nebo udělám houskové knedlíky z prášku . Množství vody dle návodu namíchám s trochou mléka.
A můžu vynechat ty rohliky? Moje mamka je tam taky nedává a má knedlíčky výborný. Jenom jestli tím něco nezkazim, když tam nebudou???
Není tady
KYNUTÉ KNEDLÍKY
(4 porce )
droždí (12 g),mléko (260 g), cukr (8 g), mouka hrubá (560 g), vejce (16 g) ,sůl (8 g)
Droždí rozmícháme s cukrem, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme menší část prosáté mouky, rozmícháme, až vznikne řídké těsto - kvásek, který necháme na teple vykynout. Do zbylé dávky prosáté mouky (trochu mouky odložíme na vyváleni těsta) přidáme vejce, sůl, vykynutý kvásek, zbylou dávku vlažného mléka, směs pečlivě promícháme, vypracujeme hladké, nelepivé těsto a dáme je vykynout. Dostatečně vykynuté těsto rozválíme na tlustší plát, asi 10 - 15 mm, a tvořítkem vypichujeme kulaté tvary, které necháme vykynout. Vykynuté knedlíky - bochánky vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 10 - 12 minut (během vaření knedlíky obracíme). Uvařené knedlíky ihned po vyjmutí z vody propíchneme špejlí nebo vidličkou, aby mohla vyprchat pára a knedlíky se nesrazily. Používáme jako přílohu k různým pokrmům, především ke smetanovým omáčkám.
Uvařené knedlíky jsou měkké, na řezu pórovité, nerozvařené.
Upravil(a) Verča (25. 3. 2006 22:58)
Není tady
dneska mame taky koprovku s houskovym knedlem......ale ja jsme vyuc.kucharka...takze no problem :-) ale snad se ti to taky povedlo :-) :-) :-)
Není tady
Tak koprovka se povedla . I knedlíky jsou dobrý. Od manži jsem dostala velikananááááánskou pochvalu.
Holky moc moc Vám děkuju
Není tady