14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Suenky s ořechy a čokoládou (bezlepkové)
100 g másla, 50 g cukru krupice, 1 vejce, 120 g mouky Mantler, 1/2 ličky Xantanové gumy, 1/2 ličky skořice, trochu soli a jedlé sody, 100 g nasekaných ořechů, 100 g nasekané čokolády
Změklé máslo leháme do pěny s cukrem a zalenáme vejce. Zapracujeme mouku rozmíchanou se solí, sodou a skořicí. Nakonec zamícháme ořechy a čokoládu. Na plech dáme pečicí papír a na něj děláme malé hromádky, které rozmáčkneme. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 8 - 10 minut.
Není tady
Friciule z Umbrie (křupavé tatičky k vínu)
250 g hladké mouky, necelá lička soli, 30 g drodí, 2 líce oleje (nejlépe olivový), 4 strouky česneku, snítka rozmarýny
Z drodí připravíme kvásek. A vykyne, smícháme ho s prosátou moukou se solí, dále do těsta zapracujeme olej a můeme přidat i trochu vody. Nejméně 10 minut pilně hněteme. Popráíme moukou a dáme dobře vykynout. Pak jetě těsto lehce vypracujeme na válu a vytvoříme váleček, z něho krájíme kousky, takové malé čtverečky. V pánvi rozehřejeme na prst oleje a česnek s rozmarýnou osmahneme. Vyndáme ven a v takto aromatickém oleji smaíme čtverečky. Dáme okapat a podáváme třeba s balkánským sýrem a olivami. A oveme by smaené čtverečky neměly zůstat na stole na sucho.
Není tady
hléb s javorovým sirupem a slunečnicovými semínky (bezlepkový)
300 ml vody, 200 g bezlepkové směsi Mantler, 100 g bezlepkové směsi Promix T, 90 g pohankové mouky, 1 vrchovaná líce bezlepkové směsi Promix - FORTE, l lička cukru, 2 líce javorového sirupu, 5 g másla, 9 g soli, l líce sueného mléka, 1 líce octa, 50 g slunečnicových semínek, l balíček sueného drodí, na pičku noe Xantanové gumy
Do pečící nádoby nejprve vlijeme vodu, ocet, rozputěné máslo, javorový sirup, přisypeme cukr, sůl, suené mléko, vechny druhy mouky a nakonec přidáme slunečnicová semínka a suené drodí. Nádobu vloíme do pícky a nastavíme program GLUTEN FREI pro bezlepkové pečení a zapneme START. Po chvíli míchání, gumovou stěrkou setřene ze stěn nádoby ulpělou mouku a dalí přísady. Bezlepkový chléb s javorovým sirupem a slunečnicovými semínky je hotov za 120 minut.
Není tady
Vyfukované cukroví (bezlepkové)
250g stoprocentního tuku, 280g moučkového cukru, 330g bezl.mouky Jizerka, 2 líce kakaa, moučkový a vanilkový cukr na obalení
Tuk nastrouháme, přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto.Vyválíme na asi 4 mm silný plát a vykrajujeme z něj různé tvary.Pečeme na 200 °C asi 5 min. Po upečení je necháme mírně vychladnou na plechu. Na konec se obalí v cukru.
Není tady
Punčové ořechy
200 g mletých ořechů, 200 g cukru, sníh ze tří bílků
Nádivka: 100 g pikotových drobečků, punč nebo rum, 50 g másla, 2 líce cukru
Do tuhého sněhu zaleháme cukr a lehce zamícháme ořechy. Sáčkem stříkáme malé pusinky na středně vymatěný plech a ve velmi mírné troubě pečeme, spí jen suíme v troubě. Mezi tím si připravíme nádivku. Utřeme máslo s cukrem a vmícháme předem punčem nebo rumem provlhčené pikotové drobečky. Touto hmotou pak k sobě slepujeme vdy dvě pusinky plochými stranami.
Není tady
Rozinková srdíčka
50 g celozrnné mouky, 70 g medu (2 líce), 140 g ořechů, 100 g mletých rozinek, 100 ml citronové ávy (1 citron + voda), 1/2 vanilkového cukru
Mouku, ořechy, spařené a pomleté rozinky a vanilkový cukr smícháme na válu, přidáme tekutý med a citronovou ávu s vodou, vypracujeme těsto a necháme jednu hodinu odpočinout (ideální nechat zabalené odpočívat přes noc). Pak vyválíme plát 5 - 6 mm silný a vykrájíme srdíčka. Ty poklademe na vymatěný a moukou vysypaný plech, potřeme mlékem a ozdobíme sekanými ořechy nebo mandlemi. Pečeme při teplotě 180 stup.C asi 10 minut.
Není tady
Keksy ze lněného semene
150 g celozrnné mouky, 50 g hladké mouky, 150 g ovesných vloček, 70 g lněného semene, 100 g Hery, 120 g cukru, 1 vejce, 1/2 vanilkového cukru
Ovesné vločky přesejeme, nasucho opraíme dozlatova, vychladlé pomeleme. Na válu smícháme vechny sypké suroviny, rozdrobíme tuk, přidáme vejce a zpracujeme ve vláčné těsto. Necháme minimálně půl hodiny odpočinout (můeme nechat zabalené v chladnu i přes noc), vyválíme tenký plát asi 5 mm a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na vymatěném plechu při teplotě 200 stupňů C. Aby keksy dostatečně změkly, musíme je uloit na 5 - 7 dní do vlhkého prostředí. U bezvaječného receptu je vejce nahrazeno mlékem. Doporučujeme vykrajovat mení tvary.
Není tady
Kokosky obláčkově nadýchané (bezlepkové)
4 bílky, 275 g cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 350 g kokosové moučky, čokoládová poleva, 3 líce moučkového cukru
Bílky s cukrem a vanilkovým cukrem dobře vyleháme v tuhý sníh nad párou. Do vylehaného sněhu přidáme kokosovou moučku. Vzniklou hmotu nabíráme ličkou a na plech dáváme malé hromádky. Prsty je lehce vytvarujeme do pyramidky. Dáme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 15 minut. Cukroví ihned sejmeme z plechu. Po vychladnutí ozdobíme rozputenou čokoládovou polevou a posypeme moučkovým cukrem.
Není tady
Máničky (bezlepkové)
3 bílky, 175 g cukru jemná krupice, 1 lička citronové ávy, čokoláda na vaření, lehačka
Z bílků, do kterých jsme přidali citronovou ávu uleháme pevný sníh. Teprve potom postupně, po lících, přidáme cukr a důkladně kadou líci zaleháme. Dobře vylehaná sněhová hmota je pevná, hladká a tvoří pičky. Sněhovou hmotou naplníme cukrářský zdobící sáček a na pečící papír stříkáme Máničky. Suíme v troubě vyhřáté na 120 °C asi 2 hodiny. Po vychladnutí namočíme Máničky do rozputěné čokolády a obrácené necháme v chladnu ztuhnout. Poté plníme ulehanou lehačkou a zdobíme čokoládou nebo ovocem.
Není tady
Bezlepkové pikoty
6 vajec, 200 g cukru - jemná krupice, 240 g bezlepkové mouky (Promix UNI, Mantler), líce prákového cukru
Oddělíme loutky a bílky. loutky vyleháme zvlá s polovinou cukru. Bílky také vyleháme samostatně s druhou polovinou cukru. Obě hmoty spojíme a nakonec zlehka přidáme bezlepkovou mouku. Pikoty kulaté, nebo podlouhlého tvaru stříkáme na pečící papír hladkou trubičkou. Ihned je popráíme pomocí sítka prákovým cukrem. Přebytečný cukr sesypeme a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Pikoty můeme kromě běného pouití také slepovat máslovým čokoládovým krémem a roky máčet v čokoládě.
Není tady
Podzimní hromádky (bezlepkové)
120 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, petku soli, 2 vejce, 150 g pohankové mouky hladké, 50 g mouky Mantler, 750 g jablek, 1/2 ličky mleté skořice, 2 pol. líce citronové ávy, 1 % z váhy mouky Xantanové gumy
Maslo nebo rostlinný tuk utřeme do pěny s cukrem, vanilkovým cukrem a petkou soli. Jedno po druhém přidáme celá vejce. Pohankovou mouku a mouku Mantler smícháme s Xantanovou gumou a prákem do pečiva a opatrně vmícháme do těsta. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a posekáme na malé kousky. Jablka, skořici a citronovou ávu opatrně přimícháme do těsta.
Polévkovou lící vykrajujeme z těsta malé koláčky, které klademe na vymatěný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přiblině 15 - 20 minut. Vychladlé koláčky popráíme moučkovým cukrem a podáváme.
Není tady
Bezé s hrukami
Bezé: 6 bílků, petka soli, 2 ličky citronové ávy, 250 g cukru, 50 g mletých lískových oříků
Náplň: 100 g čokolády na vaření, 2 dl bílého vína, 4 hřebíčky, 2 líce cukru, 4 rozpůlené hruky bez jádřinců, 1 balíček čirého dortového elé, pár lístků meduňky nebo máty, 2 líce nasekaných mandlí
Z bílků, soli, cukru a citronové ávy uleháme tuhý sníh, vmícháme nastrouhané oříky. Troubu předehřejeme na 100 stupňů a na hodně vymazaný plech nastříkáme asi 8 pěnových dortíčků o průměru asi 9 cm. Po jejich obvodu nastříkáme řetízek - zvýený okraj. Suíme v troubě 3 hodiny. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vychladlý dortíček vymaeme. Víno svaříme s hřebíčky a cukrem, přidáme hruky a 5 minut dusíme, nakrájíme do vějířku a poklademe na bezé. Ve zbylé ávě rozpustíme elatinu- tedy čirou polevu a opatrně hruky polijeme. Ozdobíme mandlemi a lístečkem máty nebo meduňky.
Není tady
Langoe (bezlepkové)
500 g bezlepkové mouky (1/2 Mantler, 1/2 Jizerka), 1/2 kelímku zakysané smetany, 250 ml mléka, 25 g drodí, 1 vejce, 1 lička soli
Drodí rozmícháme v mléce, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto. Přikryté umístíme na 4 hodiny do ledničky. Potom vyválíme placičky. Langoe smaíme na oleji.
Není tady
hléb (bezlepkový)
550g směsi na bezlepkový chléb Paleta 250g hladké pohankové mouky 150g hladké kukuřičné mouky cca 750ml vody rovná lička soli vrchovatá lička cukru 1/3 balíčku drodí líce oleje větí stouhaný vařený brambor
Ze surovin vymísíme těsto, necháme 15-20 minut nakynout ve formě a pečeme v předehřáté toubě na 180°C cca 75-85 minut. Po upečení necháme cca 30 minut v troubě a poté vyjmeme a vyklopíme z formy. Lze přidat slunečnicová semena či rýové buzirony, dle chuti i kmín.
Není tady
Cmunda do trouby
6 větích brambor, 2 vejce, 2 líce mléka, 2 - 3 strouky česneku, 3 líce polohrubé mouky, sůl, majoránka, petrelová a celerová na, na pičku noe Vegety, 1 větí cibule, 5 plátků slaniny (i anglické), 150g točeného salámu, 5 větích ampionů (nebo čerstvé houby), sádlo, tuk
Z nastrouhaných brambor, vajec, mléka, rozetřeného česneku, mouky, zelených natí, vegety, soli a majoránky připravte tradiční bramborákové těsto. Přidejte nakrájenou cibulku osmahnutou na malém mnoství tuku s drobně pokrájeným salámem a houbami, pořádně promíchejte a nalijte na sádlem dobře vymatěný plech nebo pekáč, aby vrstva byla asi 2cm vysoká. Pečte ve vyhřáté troubě do křupava, během pečení přidejte na povrch těsta trochu sádla. Podávejte s pivem, syrovou zeleninou nebo zeleninovými saláty.
Není tady
Banánová bábovka (bezlepková)
3 vejce, 200 g cukru krupice, 150 g másla, 3-5 banánů, 100 ml vody, 150 g pohankové krupice, 150 g mouky Mantler nebo náhrady za mouku Mantler, 1 lička jedlé sody, 1 lička práku do pečiva, 1/2 ličky soli, 100 g vlaských ořechů, můeme pro zpevnění přidat trochu xantanové gumy nebo část mouky nahradit bramborovým krobem.
V míse uleháme cukr s máslem, vmícháme vejce a rozmačkané banány s vodou. Proleháme a přidáme ostatní suroviny. Nakonec nasekaná ořechová jádra. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 35-40 minut.
Není tady
Vzpomínka na Bardějov (bezlepková)
6 vajec, 150 g cukru moučka, 100 ml oleje, 100 ml mléka, 120 g bezlepkové mouky (Mantler, Jizerka, Promix UNI, 1/2 práku do pečiva, 2 líce kakaa, 6 a 7 jablek, 1 vanilkový cukr
Oddělíme loutky od bílků. loutky dobře vyleháme do pěny. Přidáme olej, mléko, bezlepkovou mouku, kakao a práek do pečiva a kakao. Suroviny promícháme, vlijeme na pečícím papírem vyloený plech a pečeme 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Jablka očistíme a nastrouháme na jemno. Z bílků uleháme hutý sníh, přidáme strouhaná jablka a vanilkový cukr. Směs rozprostřeme na částečně upečený pikot a dáme znovu do trouby zapéct do růova.
Není tady
"Fofr" jablečné lívance
300 ml mléka, 300 g hladké mouky, 300 g hrubě strouhaných jablíček, 1 práek do pečiva, 1 vajíčko, petka soli, malá kávová lička cukru - nemusí být
Přísady smícháme v hustí těstíčko, na pánvičce smaíme placičky na malém mnoství oleje - nádherně se nafouknou. Na hotové lívance můeme dát čokoládovou polevu, marmeládu, lehačku nebo jen pocukrovat.
Není tady
Ovocný koláč
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 Hery, 3 vejce, 1 práek do pečiva, 1 hrnek studeného mléka, vanilka, ovoce
Z tuku, mouky a cukru připravíme tzv. molenku. 1 hrnek molenky dáme stranou. Do zbytku přidáme práek do pečiva, 3 celá vejce, 1 hrnek studeného mléka a dobře promícháme. Těsto nalijeme na vymatěný a vysypaný plech a poklademe ovocem. Zbylou molenku smícháme s vanilkou a posypeme jí moučník. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Není tady
Bublanina ze lehačky (bezlepková)
200 g moučkového cukru,300 g bezlepkové mouky(Mantler,Unimix),1 smetana ke lehání,4 vejce,1 vanilinový cukr,1 kypřící práek, ovoce
V misce leháme lehačku, cukr, vanilinový cukr a vejce. Potom pomalu přisypeme bezlepkovou mouku s prákem do pečiva a zamícháme. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme jakýmkoliv ovocem a pečeme v předehřáté troubě 20-25 minut.
Není tady
Perník od Baby Jagy (bezlepkový)
100 g ořechů, 100 g kandovaného ovoce, 250 g směsi Mantler, 100 g cukru, 250 ml mléka, 200 ml oleje, 2 celá vejce, 1 vanilkový cukr, 1 práek do perníku (nebo 1 kypřící práek do pečiva a perníkové koření, 2 líce třtinového rumu (nemusí být)
Ořechy nasekáme na hrubo, kandované ovoce nakrájíme na kousky. Z mléka, oleje, vajec, cukru, vanilkového cukru, rumu, mouky a práku do perníku vypracujeme těsto. Nejlépe elektrickým hnětačem. Nakonec přidáme nasekané ořechy a kandované ovoce. Pečící nádobu vytřeme tukem a vysypeme např. kukuřično-rýovou instantní kaí. Těsto vlijeme do pícky. Nastavíme Backen - pečení a tlačítkem Zeitvorwahl dobu pečení 80 minut. pejlí vyzkouíme, zda je perník dostatečně propečený. Pokud se těsto lepí na pejli, přidáme jetě 10 minut na dopečení.
Není tady
Koláč ze směsi Emese (bezlepkový)
1 balíček směsi k přípravě moučníku Emese, 50 g rostlinného tuku, 3 loutky, 3 polévkové líce smetany, 1 lička kypřícího práku do pečiva
Ze směsi Emese, tuku, loutků, smetany a kypřícího práku do pečiva vypracujeme těsto a rozdělíme jej na dvě části - jednu větí, jednu mení. Pak těsto vyválíme do velikosti středně velkého plechu. Plech vyloíme pečícím papírem a přeneseme na něj jednu část vyváleného těsta. Na těsto poklademe zavařené vině, nebo pikantní, rybízovou marmeládu. Drou půlkou těsta náplň přikryjeme. Můeme také těsto nakrájet na pásky a udělat mříku, nebo vykrájet různé tvary a poloit je ozdobně nahoru. Pokud náplň celou zakryjeme plátem těsta, propícháme jej vidličkou. Povrch potřeme vaječnými bílky. Pečeme při 200 °C asi 25 minut.
Směs na přípravu tohoto koláče si můete objednat na dobírku v obchodě na stránkách bezlepkovadieta.cz.
Není tady
Hraběnčin koláč (bezlepkový)
450g bezlepkové mouky, 4 vejce, 270 g cukru, 1/2 práku do pečiva, 250g Hery, vanilkový cukr,1 kg strouhaných jablek, mletá skořice
Z bezlepkové mouky, 4 loutků, 120 g cukru, Hery a práku do pečiva uděláme těsto. Hroudečku těsta oddělíme a ve fólii vloíme do mrazničky - pouijeme na nastrouhání nahoru koláče. Zbylé těsto rozloíme na pečícím papírem vyloený velký plech. Na těsto nastrouháme jablka, posypeme vanilkovým cukrem a lehce skořicí. Ze 4 bílků a 150g cukru uleháme pevný sníh a ten rozprostřeme na jablka. Na sníh nastrouháme na hrubém struhadle těsto z mrazničky. Pečeme v předehřáté troubě asi na 180 °C a sníh zezlátne.
Není tady
Brynzové palačinky
200 g hladké mouky, 120 g másla, 400 ml mléka, 1 vejce, 1 loutek, sůl
Náplň: 250 g brynzy, 20 g másla, 1 loutek, 70 ml 12% smetany, kopr, sůl
Mléko, loutek a celé vejce rozkvedláme a za stálého míchání přidáme mouku (nebo směs zpracujeme v mixéru). Těsto musí být hladké. Na rozpálenou pánev dáme kousek másla, necháme je rozpustit a pak na ně nalijeme naběračkou těsto, které stejnoměrně rozlijeme. Pečeme po obou stranách. Mezitím upravíme náplň: Utřeme brynzu se loutkem, máslem, rozředíme smetanou, přidáme jemně nakrájený kopr, podle chuti osolíme. Brynzovou náplní potíráme palačinky, přehneme je a hned teplé podáváme. Zapíjíme mlékem.
Není tady
Medový koláč Včelky Máji (bezlepkový)
Na moučnou směs: 1 hrnek bezlepkové mouky, 1 lička práku do pečiva, petka soli, 125 g tuku, 2 líce moučkového cukru, konzervované nebo čertvé ovoce, pečící papír
Na náplň: 4 líce medu, 1 lička skořice, 2 vejce, 250 g měkkého tvarohu
Bezlepkovou mouku prosejeme spolu s prákem do pečiva, petkou soli a moučkovým cukrem na vál a zpracujeme těsto. Koláčovou formu vyplníme pečícím papírem. Těsto rozválíme a vyloíme jím dno a stěny koláčkové formy a uloíme alespoň na půl hodiny do ledničky. Připravíme tvarohovou náplň utřením měkkého tvarohu s medem, vejci a skořicí. Polovinu této směsi nalejeme na vychladlé těsto. Poklademe ovocem a nahoru navríme druhou polovinu tvarohové směsi. Povrch koláče popráíme skořicí a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 35 minut.
Pokud to vydríte, vlote upečený koláč do chladna a počkejte s konzumací do druhého dne.
Není tady