|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
AVALONKA, Eva ma pravdu, pes sa da vychovat bez tazkych trestov. Mali sme doma psa a tiez sme nevedeli ako na to a tlkli sme ho, ked nechcel posluchat. Ale uvidela som psa nemeckeho vlcaka, ktory bol tak vychovany, ze mu pan postavil misku pred nos a povedal "nesmis" a pes sa toho nedotkol. Potom pan odisiel do domu, ten pes sa stale toho nedotkol, az ked vysiel z domu a povedal "mozes", pes to zlupol v jednej sekunde. My sme tiez jedli kusok od neho a on slintal ale nasho jedla sa nedotkol, lebo sme povedali "nesmis".
A vies ako ho vychovaval, ak nieco zle urobil este ako stena, tak mu potahal kozu hore na krku (tak ako to robi mama pes svojim mladym, ked neposluchaju) a hlavne ho chvalil, ked nieco dobre urobil spravne.
Avalonko, přesně tak - o Terezině muži mluvím ze svého pohledu. Taky jsem jí přála, aby ten její partner byl jiný než můj. Nemyslím si, že je jako můj muž, jen jsem našla pár podobných vlastností, tak jsem to popsala. Je to jen moje zkušenost, žádná projekce. Nepřisuzuju příteli Terezy povahu mého muže, jen v něm občas toho svého BM vidím a jako svoji povinnost cítím to napsat. Nikomu nepřeju takový život, jaký jsem si zařídila s mým BM já...a kdybych měla při výběru oči víc otevřené, kdyby mi někdo řekl "Holka, pozor", tak bych si možná ten pozor dala. Nebo taky ne, protože láska oslepuje. Ale přístup k informacím má mít každý, aby se mohl svobodně rozhodovat. Tak jsem napsala svoje informace a je na Tereze, jak s tím naloží. Jestli nad tím mávne rukou, zůstane s přítelem, bude s ním mít děti a budou žít šťastně až do smrti, nebo jestli ho šmahem vyrazí, protože jí to nějaká Eva36 napsala.....Terezu nepodceňuj, zvládne se rozhodnout sama, ať už já nebo ty píšeme cokoli....
K tomu výcviku psů: Jak jsem napsala, mám více než 30 letou zkušenost se služebním výcvikem psů, za sebou několikery zkoušky, závody....a pořád si nemyslím, že pes se nejlépe vychová trestem!!! Pochvaly a laskavý přístup není nesmysl, musí nad tresty převažovat (pokud tedy nemáš "štěstí" na vyloženě agresivního psa, kterého nezvládneš jinak než spráskáním). Tím neříkám, že když mi pes sežere z ruky moji svačinu, tak ho mám ťu-ťu-ňu-ňu přemlouvat, aby to vyplivl. To já mu taky jednu švihnu, ale protože s výchovou se začíná od štěněte, tak si troufnu říct, že žádný z mých psů starších tak asi 4-6 měsíců by si tohle už nedovolil....Jo, jednu mu švihnu, ale s rozmyslem, jako když člověk plácne dítě po zadku, ale neseřežu ho, až se ke mně příště strachy nepřiblíží....(Terka myslím psala, že její psi k příteli nechtějí vůbec přijít...že se ho bojí...)
Vvv: To víš, že Lukáš pochopil, jen se mu to možná nehodí...nevím...možná jen napsal svůj příspěvek nějak nevýstižně, možná ho špatně chápeme...kdo ví?
Není tady
Sapphire: Jasně, napiš.
Není tady
Scout napsal(a):
Myslím, že otázka, která Terezu zajímá, je, zda přítelovo chování ke zvířatům není známka nějaké jeho skryté (skrývané) vlastnosti. Jestli to neukazuje, že je to někde v hloubi duše hrubián a násilník, člověk neschopný soucitu, tyran atd. Samozřejmě, že takoví muži jsou, viz příspěvek Evy. Já ale nějak nevěřím, že ta jejich druhá tvář je vždy 100% skrytá. Spíš se mi zdá, že ženy omlouvají spoustu malých projevů a náznaků, že jsou k nim z lásky "slepé". Že si lžou do kapsy. Terezo, kdyby měl tvůj přítel spadat do kategorie "tyran" a "necita", musela bys to přece poznat i jinde, nejen na jeho chování ke zvířatům. Vidíš přece, jak se chová k tobě, a taky ke svým kamarádům a rodičům, jestli se na něj můžou ostatní spolehnout, jestli je k nim upřímný, jestli projevuje citlivost v různých situacích, které se netýkají vašeho vztahu atd. Zkus se zamyslet tímto směrem.
Přeju Ti hodně štěstí.
Scout: Neprotiřečíš si náhodou? .....píšeš, že ženy jsou z lásky "slepé", že si "lžou do kapsy"....a pak zase píšeš, že Tereza by necitu musela poznat i jinde.....Jak to má poznat, když je asi zrovna z lásky "slepá"?.....S tím tvým prvním tvrzením souhlasím, my ženský si často nalháváme něco, co není, omlouváme drobné náznaky...Pak ale nemůžu souhlasit s tím, že tyrana můžeme poznat....omluvíme ten drobný náznak a nalžeme si, že žijeme s fajn mužským....
Není tady
Uplne suhlasím s Evou.
Ak je pes schopný vychmatnúť dieťaťu jedlo z ruky, alebo ho zvaliť na zem, to svädčí o zanedbanej výchove (leda že by to bolo pár mesačné šteňa). Riešiť to zmastením psa remeňom, je podľa mňa kontraproduktívne. Na druhej strane ho brávať do postele atď. Ten pes z toho môže byť akurát zmetený a výcvikový efekt je totálne v háji.
Ja mám fenku veľkého plemena (váži 50 kg). Mám s ňou zložené 2 skúšky z výcviku. Môžem pred ňu položiť misku so žrádlom a bez dovolenia si nič nevezme. Až na povel. Ale to je na dlhú debatu. Môžem povedať len toľko. Keď som sa niekedy neovládla a fyzicky ju potrestala za nejaký prehrešok, bol to vždy krok späť a dodnes to ľutujem.
Avalonka. Zjavne nemáš s výchovou a výcvikom psov žiadne skúsenosti. Nezdá sa ti trochu nemiestne poúčať niekoho, kto ich má? Až teraz som pochopila, že Tvoj a Lukasov pohľad by vcelku mohol odpovedať tomu, ako to vidí Terezkyn priateľ. Lenže to je pohľad tých, čo zvieratá nemusia, ale okolnosťami boli donútení s nimi byť v jednej domácnosti. Opäť tvrdím - doplatia na to tie zvieratá. Otázne je, či je Terezka ochotná toto akceptovať. Ostatné možné úskalia tu už odzneli.
Musím sa ešte opakovať: je to môj názor, stojím si za ním, ale nikomu ho nevnucujem.
Není tady
Eva36 napsal(a):
Scout napsal(a):
Myslím, že otázka, která Terezu zajímá, je, zda přítelovo chování ke zvířatům není známka nějaké jeho skryté (skrývané) vlastnosti. Jestli to neukazuje, že je to někde v hloubi duše hrubián a násilník, člověk neschopný soucitu, tyran atd. Samozřejmě, že takoví muži jsou, viz příspěvek Evy. Já ale nějak nevěřím, že ta jejich druhá tvář je vždy 100% skrytá. Spíš se mi zdá, že ženy omlouvají spoustu malých projevů a náznaků, že jsou k nim z lásky "slepé". Že si lžou do kapsy. Terezo, kdyby měl tvůj přítel spadat do kategorie "tyran" a "necita", musela bys to přece poznat i jinde, nejen na jeho chování ke zvířatům. Vidíš přece, jak se chová k tobě, a taky ke svým kamarádům a rodičům, jestli se na něj můžou ostatní spolehnout, jestli je k nim upřímný, jestli projevuje citlivost v různých situacích, které se netýkají vašeho vztahu atd. Zkus se zamyslet tímto směrem.
Přeju Ti hodně štěstí.Scout: Neprotiřečíš si náhodou? .....píšeš, že ženy jsou z lásky "slepé", že si "lžou do kapsy"....a pak zase píšeš, že Tereza by necitu musela poznat i jinde.....Jak to má poznat, když je asi zrovna z lásky "slepá"?.....S tím tvým prvním tvrzením souhlasím, my ženský si často nalháváme něco, co není, omlouváme drobné náznaky...Pak ale nemůžu souhlasit s tím, že tyrana můžeme poznat....omluvíme ten drobný náznak a nalžeme si, že žijeme s fajn mužským....
Evo, věřím, že si neprotiřečím. My ženy jsme často zaslepené láskou, to ovšem nevylučuje, že si můžeme některé věci uvědomit a vědomě se na ně zaměřit, když nás něco "probudí". To samozřejmě automaticky neznamená, že zároveň přestáváme milovat... Ve svém příspěvku jsem jen chtěla Terezu vyzvat, aby se podívala taky na jiné přítelovy projevy, a aby se na ně podívala "novýma očima" a vyčetla z nich něco víc. To je všechno.
Není tady
Scout napsal(a):
Evo, věřím, že si neprotiřečím. My ženy jsme často zaslepené láskou, to ovšem nevylučuje, že si můžeme některé věci uvědomit a vědomě se na ně zaměřit, když nás něco "probudí". To samozřejmě automaticky neznamená, že zároveň přestáváme milovat... Ve svém příspěvku jsem jen chtěla Terezu vyzvat, aby se podívala taky na jiné přítelovy projevy, a aby se na ně podívala "novýma očima" a vyčetla z nich něco víc. To je všechno.
Scoute, to nemá cenu, já už to vzdala. "Něco víc" z věcí dokáže vyčíst právě jen ten, kdo se na věci umí podívat "novýma očima". A kdo se na ně dívá starýma očima, vyčte kuloví. Přeju ti hezký den! 
Není tady
Scout: Jo, tak to jo. Já vlastně nechci svýma příspěvkama nic jinýho než ty. Trošku Terku probudit, aby se taky koukla trošku z jiného úhlu...je fakt, že ten můj úhel moc hezký není, ale právě proto to píšu, aby někdo taky takhle nenaletěl (příteli a hlavně svýmu nalhávání si). Jsem ráda, že vlastně vedeme stejnou debatu.
Avalonka: Víš, mně se jen otvírá kudla v kapse, když někdo tomu příteli Terezy jakoby "straní". Vím, že mu nestraníš, že se jen snažíš, aby to tu nebylo černobílé, umím pochopit, co píšeš, že ho nebráníš....ale po mých zkušenostech a zejména po zkušenostech mojí mámy, který jsem jako dítě sdílela, tak já nemám pro podobný projevy, jako má Terezin přítel, vůbec pochopení a jasně v tom vidím chování svého BM a svého BO (tedy "bývalého otčíma")...Obě, máma i já, jsme byly slepé, když jsme si je braly a oběma se nám to nevyplatilo. Máma na tom byla ještě hůř, protože po svatbě ji začal dost brutálně mlátit a mě taky, to mýmu BM stačilo omezování svobody (držel mě pod krkem ekonomicky a doma u plotny tím, že jsem měla s ním dítě a to nejde tahat věčně do kavárny nebo na cvičení), bez bití...oba tihle chlapi měli projevy podobné příteli Terezy.....to jen tak pro vysvětlení, abys líp rozuměla tomu, co píšu Tereze. Zakládám to na svých špatných zkušenostech a netvrdím, že jsou takoví všichni....ale kdybys zažila co já, denodenní hádky, řev, bití, strach o matku, o bráchu, ten pocit bezmoci, kdy nemůžeš nic dělat, protože jsi jen slabé malé dítě...později v dospělosti zase pocit bezmoci, toho, že ztrácíš kontrolu nad svým životem a musíš se podřídit manželovi, který tě dusí proto, že jsi momentálně na mateřské a s děckem slabší než on, podbízí ti, kam máš chodit, kam nemáš, když se postavíš na zadní, tak si vykoleduješ nemluvení, pohrdání......no, obě, máma i já, jsme se nakonec rozvedly, ona po šesti letech, já po dvanácti...kdyby mě řezal, bylo by to nejspíš dřív...
Není tady
Evo36 - tím, že jsi na mateřské přece nejsi slabší. Možná částečně finančně, ale proč se podřizovat? Jenom proto, že on tě "živí"? Navíc s jedním dítětem přece nemusíš být "uvázaná".
Není tady
Helena: Jsi slabší, jo, jo, jo a ne částečně finančně. Naprosto finančně. Já byla tak blbá (mladá, nezkušená), že jsem svého BM nikdy nedokázala nějak přimět k tomu, aby mi přispíval finančně na domácnost...takže na MD jsem žila z ruky do huby. Tehdy byla mateřská asi 1500, průměrný plat kolem 6000 a on měl nadprůměr - 9000, z toho mi nehodlal přispívat a já, kráva, držela a držela....Dneska vím, že jsem mu to měla zatrhnout hned, ale já se snažila, jenže pak přišlo vždycky takový peklíčko, hlavně nemluvení a nechození domů, nedával o sobě vědět, kde je, kdy přijde....a já, hlupaňa, v tom byla dál....za celých 12 let manželství se mi nepovedlo, aby přispíval pravidelně a dostatečně na domácnost...říkal, že všechno rozházím, ale nechtěl přistupovat na to, že já budu přispívat jemu, ať tedy může o výdajích domácnosti rozhodovat on, to nechtěl....A uvázaná jsem byla slušně, byla jsem bez peněz, když jsem si našla vedlejšák, o to míň peněz mi on dal, on chodil domů jako do sokola (někdy jo, někdy ne), zároveň mě "odstřihl" od mých rodičů (a já, blbka, k nim na jeho žádost nechodila a dokonce si od něj nechala namluvit, že mě nemají rádi...ach jo, to jsem byla trouba...)....takže já byla sama, bez peněz, s dítětem doma.....byla to moje chyba, její příčiny znám. Myslím, že jsem se dokázala změnit, proto i ostatně ten rozvod u mě, s ním se nedalo žít, byl velký sobec, byl majetnický, žárlil......Dneska už jsem jiná, naštěstí pro mě.
Není tady
Eva36 napsal(a):
Avalonka: Víš, mně se jen otvírá kudla v kapse, když někdo tomu příteli Terezy jakoby "straní". Vím, že mu nestraníš, že se jen snažíš, aby to tu nebylo černobílé, umím pochopit, co píšeš, že ho nebráníš....ale po mých zkušenostech a zejména po zkušenostech mojí mámy, který jsem jako dítě sdílela, tak já nemám pro podobný projevy, jako má Terezin přítel, vůbec pochopení a jasně v tom vidím chování svého BM a svého BO (tedy "bývalého otčíma")...Obě, máma i já, jsme byly slepé, když jsme si je braly a oběma se nám to nevyplatilo. Máma na tom byla ještě hůř, protože po svatbě ji začal dost brutálně mlátit a mě taky, to mýmu BM stačilo omezování svobody (držel mě pod krkem ekonomicky a doma u plotny tím, že jsem měla s ním dítě a to nejde tahat věčně do kavárny nebo na cvičení), bez bití...oba tihle chlapi měli projevy podobné příteli Terezy.....to jen tak pro vysvětlení, abys líp rozuměla tomu, co píšu Tereze. Zakládám to na svých špatných zkušenostech a netvrdím, že jsou takoví všichni....ale kdybys zažila co já, denodenní hádky, řev, bití, strach o matku, o bráchu, ten pocit bezmoci, kdy nemůžeš nic dělat, protože jsi jen slabé malé dítě...později v dospělosti zase pocit bezmoci, toho, že ztrácíš kontrolu nad svým životem a musíš se podřídit manželovi, který tě dusí proto, že jsi momentálně na mateřské a s děckem slabší než on, podbízí ti, kam máš chodit, kam nemáš, když se postavíš na zadní, tak si vykoleduješ nemluvení, pohrdání......no, obě, máma i já, jsme se nakonec rozvedly, ona po šesti letech, já po dvanácti...kdyby mě řezal, bylo by to nejspíš dřív...
Evo, budeš se divit (nebo možná ani nebudeš), ale já zažila to samé, co ty. Cítím s tebou a moc dobře vím, jaké to je. Opravdu.
Ale přesto - PŘESTO - bych si nedovolila soudit člověka (Terezy přítel) podle svých vlastních projekcí (protože tvoje "jasně v tom vidím chování BM" ničím jiným než projekcí prostě není). Soudit člověka, kterého vůbec neznám.
Ano, snažím se nevidět věci černobíle. A snažím se (narozdíl od tebe) nic "nekonstatovat". Snažím se o jediné - vzbudit tu správnou otázku pro správný okamžik.
A u Terezy jsem chtěla vzbudit otázky tři:
1. jak se k ní přítel chová (na to odpověděla, že je to zlatý člověk - možná to říká s klapkami na očích, ale to prostě NEVÍME)
2. zda jsou ještě nějaké jiné rysy jeho nenávistnosti kromě oblasti zvířat (na to zatím neodpověděla, ale jistě si toho začně víc všímat)
3. proč je její přítel takový ke zvířatům - zda je to jeho vlastní rys bezcitnosti a nebo zda to vůbec není jeho rys a je to věc, kterou do něj zaseli rodiče
Člověk by si měl umět klást ty správné otázky - jedině pak, jak píše Scout - se bude umět povznést nad své zažité minulé mechanismy uvažování a uvidí věci nově. Pokud budeme "soudit šmahem", nikdy se nedobereme maximálně objektivního pohledu. Uvažovat "můj BM je debil a Terezy přítel je určitě taky debil", to je uvažování nevyzrálého člověka. Ano, debil to může být, ale taky nemusí.
Není tady

Ten kdo nemá rád zvířata je přinejmenším podezřelý, páč asi nemá rád ani lidi. Mně by už odradilo jen to, že by mi partner lhal do očí.
Není tady
KALIK napsal(a):
Ten kdo nemá rád zvířata je přinejmenším podezřelý, páč asi nemá rád ani lidi. Mně by už odradilo jen to, že by mi partner lhal do očí.
Jo. A nejdůležitější na tvé větě je slovo "asi" 
Není tady
Avalonka: Já neříkám, že Terezy přítel je debil, protože můj byl taky...vůbec NEEEE....nesoudím ho, jen píšu svůj zážitek. Našla jsem podobnosti v chování mého BM a jejího přítele. Konstatuju to, co jsem zažila já. Chápeš??? Nikoho nesoudím...A jak si dovoluješ soudit, že můj popis je mojí projekcí??? Jak můžeš soudit člověka, kterýho neznáš, tedy mě?...to byla jen taková řečnická otázka....
Tereza: Doufám, že to nebereš, jako že jsem tvrdila, že je tvůj hajzl, protože můj se choval podobně a každej, kdo se tak chová, je hajzl....Jen jsem chtěla říct, co se stalo mně.
Není tady
Avalonka, KALIK: Nejdůležitější na Kalikově projevu je, že by ho odradilo, kdyby mu druhý lhal do očí...totéž by odrazovalo i mě.
Není tady
Eva36 napsal(a):
Avalonka: Já neříkám, že Terezy přítel je debil, protože můj byl taky...vůbec NEEEE....nesoudím ho, jen píšu svůj zážitek. Našla jsem podobnosti v chování mého BM a jejího přítele. Konstatuju to, co jsem zažila já. Chápeš??? Nikoho nesoudím...A jak si dovoluješ soudit, že můj popis je mojí projekcí??? Jak můžeš soudit člověka, kterýho neznáš, tedy mě?...to byla jen taková řečnická otázka....
Tereza: Doufám, že to nebereš, jako že jsem tvrdila, že je tvůj hajzl, protože můj se choval podobně a každej, kdo se tak chová, je hajzl....Jen jsem chtěla říct, co se stalo mně.
Aha, takže to
"Terezo, dej si pozor! Vážně pozor! To, jak tě obletuje, když jsi nemocná....jezdí pro tebe do práce, i když ti jede autobus za chvíli...to není o lásce!!!!! Je to o majetnickém vztahu. Tvoje zvířata mu jsou přítěží, jsou mu protivníkem v soutěži o tvojí lásku... Další věc, která mi nahrává, abych si o tom tvém myslela, že je majetnický a žárlivý blbec, je to, že on chce děti."
tu psal asi někdo jiný. Ty ho nesoudíš. Tak to se ti tedy omlouvám...
Není tady
Avalonka: Kurnik šopa!!!! Píšu snad jasně, "abych si o tom tvém myslela"...já netvrdím, že takový JE. Já ho nesoudím, tohle je to, co si o něm myslím já....to není pravda, to není realita. Já neříkám, že JE hajzl, nebo snad jo???? Něco jinýho snad je říct "myslím si svoje" a něco jinýho je "dej si bacha, tvůj přítel je hajzl"...to jsem nikdy nenapsala....nebo jo? Jestli jo, tak se ti teda omlouvám já.
Není tady
Avalonka, takéto neodsudzovanie a snaha o nestranný názor sa Terezke môže tiež vypomstiť. Ja som si tiež svojho času zaumienila, že sa vykašlem na varovania svojho okolia, že môj priateľ je klamár, nezodpovedná osoba, intrigán, atď. Snažila som sa stoj čo stoj zostať nezaujatá, snažila som sa ho chápať, ospravedlňovať jeho činy, až som sa vlastnej koži presvädčila, že varovné hlasy okolia nemusia a často krát ani nie sú zaujaté. Mohla som si ušetriť všetky tie trable, ktoré mi môj vtedajší milovaný ušetril. A napriek mojej obetavosti a snahe sa nijako nezmenil. Ani prosby ani ultimáta nič nezmohli. Ostal a naďalej ostane klamárom a intrigánom. Potom som si už dala dobrého bacha, čo hovorí moje okolie. Neznamená to samozrejme všetkému slepo a ihneď veriť. V duchu hesla: "dôveruj ale preveruj".
Není tady
Sany,
zůstat nezaujatá rozhodně neznamená vykašlat se na varování okolí a omlouvat činy druhého. A prosby a ultimáta nefungují nikdy, jak už plyne z podstaty věci.
Zůstat nezaujatá znamená NAOPAK vyslechnout si mnoho různých názorů a činy druhého neomlouvat. Zůstat neustále bdělá a pozorovat cvrkot. Zbavit se předpojatých představ a nechat oči doširoka otevřené. Sledovat sám sebe a sledovat druhého, aniž bych si o něm něco nalhávala. A znamená to v neposlední řadě taky to, že když se druhý chová nevhodně, tak chci vědět proč. Když to zjistím, rozhodnu se buď odejít a nebo zůstat a pracovat s ním na jeho problémech. Pokud mi za to stojí a jsem přesvědčená, že mu mohu pomoci změnit se. Pokud o tom přesvědčená nejsem (a to nikoli přesvědčená tak, že je to spíš moje vroucí přání, ale doopravdy přesvědčená), tak vezmu nohy na ramena a přítel může plakat, škemrat a mně je už fuk.
Není tady
Holky, nechme toho už...prosím...
Terezo: Nějak se to u tebe vyvíjí?
Není tady
Myslím, že nám nějak uniká smysl... Tady se uvažuje o tom, jestli přítel je nebo není prevít, jestli se ho má Tereza zbavit hned nebo až za chvíli, ale kruci, pořád nevíme PROČ!
Když zůstaneme u "nakopnutého kocoura", mohl být nakopnut protože
- se plete pod nohy a on spíš o něj zakopl,
- přítel špatně vidí a spletl si ho třeba s bačkorou,
- přítele někdo naštval, tak se odreagoval na kocourovi (jako když pokárané dítko praští medvěda),
- přítel je tak vychovaný a nepovažuje to za nic zvláštního,
- příteli vadí, že se Tereza mucká s kocourem a jeho přehlíží,
- příteli dělá dobře ubližovat zvířatům,
- příteli dělá dobře ubližovat Tereze prostřednictvím kocoura,
- přítele kocour sexuálně přitahuje a on se tomu brání tím, že ho kope...
Takže těch důvodů může být X (některé jsou schválně přehnané), ale dokud nevíme, který z uvedených či neuvedených to je, nikdy se nemůžeme ani my ani Tereza dobrat rozumného řešení.
Není tady
Hm, ale dost zvlástne je, vsimli ste si v terezkinom prvom príspevku, co písala o svojom predchádzajúcom priatelovi???
Ze to bol tiez fajn clovek, ale mal napriklad ohromnu srandu z toho, ze autom kludne presiel macku pred ocami ludi? To sa vam zda normalne?
Ktovie, preco je novy priatel zasa proti zvieratam.
A clovek, ktory zabije akekolvek zviera zo zabavy je zly, aj keby sa inak choval ako anjel. je vo vnutri naruseny a casom, skor ci neskor, sa to prejavi.
Mozno Terezkin sucasny priatel nie je ziadny Dr Jekyll Mr. Hyde, mozno sa to tu len nafuklo, ale neviem.....
A znovu tvrdim, ze clovek, ktory je schopny sa necitlivo spravat k zvieratam, sa tak bude spravat aj k ludom. Urcite ma vacsie sklony k niecomu takemu....
A Avalonka, bitkou vychovavat zviera je fakt scestne, hovor si co chces. Ma to byt trest, nie bitka a to je dost rozdiel. Zviera musi mat respekt a zaroven doveru a toto nefunguje, ak je trestom bitka. Ja si totiz pod slovom bitka predstavujem viac ako jeden, dva udery a to uz je zle.... Spraskat psa remenom, je podla mna bitka, udriet ho raz, tak aby pochopil ze urobil zle, ale zaroven mu neublizit tym uderom, je trest. Nejde o silu, ale o prejav panovho hnevu.
Není tady
faf - možná proto, že si Tereza z nějakého důvodu (třeba podvědomě) hledá přátele, kteří mají tuhle "chybu".
Není tady
Evo: s vychovou psu nemam tak bohate zkusenosti jako ty - rozhodne ne profesionalni, ale budu-li brat v potaz s kolika psy a jejich vychovami jsem prisel do styku tak vim, ze zadny pes, na ktereho panicka pouzivala 'Ty osklivy pejsky, jaktoze jsi zase udelal diru, utekl a honil sousedovic slepice' z toho nikdy nevyrostl. Vychova psa, jak pise Avalonka, musi byt vyrovnana - je treba pristoupit na JEJICH pravidla hry - oni uznavaji JEDINOU autoritu - a tou je vudce smecky. Zaroven jsou si ale moc dobre vedomi toho, ze vudcem smecky mohou byt i oni, pokud stavajici zeslabne. Na rozdil od psu ale mame delsi zivotnost, takze to nehrozi tak casto.
Krome JEJICH pravidel je ale dobre ziskat si i prizen psa a metoda bice neni jedina, ani 100% uspesna a ani nejrychlejsi - pes ma byt za spravne chovani odmenen a to ctim a pouzivam.
Moc by me zajimalo, jak chces vychovat bojovy plemeno - nebo jinou vetsi rasu (doga) pouze vlidnym slovem. Zpusob mysleni psu je mnohem primocarejsi nez nas - oni, jak pise Avalonka, si neuvedomuji dusledky sveho jednani - ale umi respektovat vedeni vudce smecky, i kdyz mu sami nerozumi (napr. na povel se zastavit na kraji silnice).
Není tady
Helena: Tys na to kápla - já myslím, že bod 8 bude to vono... 
Není tady