|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Koupili jsme domeček od Českých drah. V katastru nemovitostí je zapsán způsob využití : stavba pro dopravu. My v něm bydlíme. Díky tomu nemůžeme dostat hypotéku na rekonstrukci, nemůžeme čerpat dotace na zateplení fasády, na kotlíkovou dotaci. Potřebovali bychom to změnit na způsob využití : objekt pro bydlení. Je to neřešitelný problém, protože České dráhy a SŽDC jsou stát ve státě a mají své samostatné úřady, které jsou nekompatibilní s běžnou legislativou. Takže máme dům, ale nemáme peníze na opravu.
Můžete mi poradit ? !! Stavební ani pozemkový úřad na městském úřadě mi nedokážou pomoct. 
Není tady
Soudím, že ČD jako nyní už nevlastník nemá s vaší nemovitostí co do činění.
Jinak málo informací, takže pro info - zkus hledat pod "záměr změny užívání stavby" - tady je informativní (!) odkaz https://www.mujicin.cz/povoleni-zmeny-v … y/d-727253
PS - proč je v tom i SŽDC? Není tam něco jejich majetek, kvůli kterýmu je problém?
Není tady

Koupili jste i pozemek? A když ano, je ten pozemek uprostřed pozemků ČD nebo SŽDC?
Není tady
Stavební ani pozemkový úřad na městském úřadě mi nedokážou pomoct.
Ještě doplním - mají nadřízené složky. Třeba budou "chytřejší".
Není tady
Máme koupený i pozemek. Náš pozemek odděluje od ČD jeden pozemek soukromého majitele.
Není tady

brela2004 napsal(a):
Máme koupený i pozemek. Náš pozemek odděluje od ČD jeden pozemek soukromého majitele.
Proč teda píšeš o ČD a SŽDC? Ty s tím už nemají nic společného. Požádejte o rekolaudaci a změnu užívání a bude to. Odkaz ti dávala helena.
Není tady
Já bych teda skoro řekla, že fela nebude u ČD, jelikož domek i pozemek je váš, ale v tomto:
"Požadovaná změna musí být v souladu se schválenou územně plánovací dokumentací pro dané území."
-a to dělá přáslušná radnice a mám pocit, že ten územní plán se schvaluje na několik let dopředu. Ale nevím to jistě.
Není tady
a to dělá přáslušná radnice
Byť si nedělám iluze o ouřednících, radniční nevyjímaje, takovýnetáhlo, blb či lempl tam snad nesedí, aby tuhle informaci nesdělil, případně do ÚP nenahlídnul/a. Ale údajně " Stavební ani pozemkový úřad na městském úřadě mi nedokážou pomoct."
Opakuju - málo informací. Kdovíco je ve smlouvě...
Ale co vím, tak ČD mají cosi jako "realitku" pro jejich majetek - zkusit se optat tam?
Upravil(a) helena (19. 4. 2017 19:12)
Není tady
Tohle je typický pozůstatek éry, kdy ČD prodávaly „nepotřebné“ budovy bez ohledu na to, co v katastru skutečně stojí. Označení *stavba pro dopravu* znamená, že katastr stále vnímá dům jako výpravku, sklad nebo dílnu – a dokud se to nezmění, banka vám hypotéku nedá a dotace jsou vyloučené.
Řešení je sice zdlouhavé, ale ne nemožné:
1. Požádejte **stavební úřad** o **změnu užívání** na *bydlení* – přiložte znalecký posudek, situaci fotek a čestné prohlášení, že nejde o dopravní stavbu.
2. Když úřad vydá kladné **rozhodnutí o změně užívání**, vezměte ho na **katastr** – podáte návrh na změnu způsobu využití (§ 8 katastrálního zákona).
3. Pokud ČD nebo SŽDC (dnes SŽ) namítají, že jde o jejich majetek, připomeňte jim, že **povinnost uvést skutečný stav** má ten, kdo do katastru zapsal „dopravu“ – tedy onisprunki.
Trvá to 2–4 měsíce, ale když to vzdáte, zůstanete věčně v pasti „dopravní stavby“. Držím palce, ať to projde napoprvé!
Není tady