6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ráda bych se zeptala zdejího babince, jak na tom jste se spokojeností v práci. Asi není nutné psát úplně podrobně, co děláte, spíe, jak moc vás to naplňuje nebo spíe hledáte něco jiného...?
Je vae práce vaím snem? Děláte to, co jste dělat vdycky chtěli?
Já jsem první polovinu ivota la uměleckým směrem, pracovala jsem na místě, které mě naplňovalo, kde jsem byla (i přes vysokou míru stresu) fakt astná. Bylo to opravdu poslání, uivila jsem se tím v pohodě.
Pak nastal zlom (ne zcela z mé vůle, prostě jsem byla postavena před hotovou věc) a v práci jsem skončila. Pár let jsem nebyla ničím, hledala jsem se, upadala a zvedala se.
Nějakou astnou "náhodou" jsem se pak ocitla tam, kde jsem teď. Práce z úplně jiného soudku. Barevná, zajímavá, náročná, krásná, někdy bolavá a vyčerpávající. Zezačátku jsem byla nadrená tak, e jsem v ní trávila mnohem déle, ne bylo nutné. Pak jsem se srovnala, a nala svou zdravou míru. Ale jak roky postupují, vnímám, e se na nás hrne více a více zodpovědnosti a úkonů, které dříve nebyly, více papírů, více organizace, více klientů, větí potřeby, nároky.
Pořád je to jetě dobrý, pořád je to super, pořád mám práci ráda. Ale stává se mi, e pro mnoho současně působících vlivů třítím pozornost, a něco nedokončím, nebo na něco zapomenu. Kvantum informací, které se na mě v krátké době valí, je nezpracovatelné, a tak občas hrnu ten pluh před sebou. A tohle nechci.
Koukala jsem, jak to tedy zvládají kolegové? A tu jsem zjistila, e jich je větina opravdu často nemocných. A nebo prostě nezvládají, a dělají chyby. Tak jako já. A e tu déle jak deset let pracují jen tři lidé. Jeden workholik bez osobního ivota, jedna paní, co u má za pár do důchodu (a kus roku stejně promarodí), a jedna paní, co má ale jen tři dny v týdnu (půl úvazku), a stačí se tedy asi zregenerovat.
Vichni současní kolegové se ale větinou vyznačují skutečnou láskou k oboru, a dělají svou práci dobře. Jen si říkám, e to samo o sobě asi nestačí. Co se asi musí stát, aby se tolik těch poadavků shora přestalo hrnout? Nikdo nás nezachrání, neexistuje ádný regulátor, ne jen my sami. A tam pak stojí ono známé:
Nechce? Můe jít. Kadý je nahraditelný.
A přijdou noví a semele je to stejně jako ty předtím.
Říkám si-proč?
Lidé, kteří jsou schopní, kvalifikovaní, poctiví...jsou odsouzeni k vysosání a odhození?
Nevím, asi mám nějakou blbou sváteční náladu nebo co.
Napite, jak to vnímáte vy.
Není tady
No, prosla jsem mnoha zamestnanima. Vzdycky jsem je prizpusobovala potrebam rodiny, co do casu, ktery tam stravim, i sil, ktere jim venuju... Kdyz jsem citila, ze me zamestnani vycerpava, nebo "doma chybim", ihned jsem menila. Obdobi váhání jsem si nepripustila.
Tak myslim, ze zpetne muzu rict ono známé: Vsim, cim jsem byl, byl jsem rad...
Je fakt, ze to, cim jsem doopravdy chtela byt, jsem z urcitych soukromych duvodu nemohla vystudovat, ale zas se tomu, pokud muzu, venuju jako celozivotnimu konicku...
Není tady
Damilo, to, co jsi napsala, je moc zajímavý a určitě výstiný. Jene já k tomu ze svýho "pracovního úhlu" jaksi nemám co říct...
Není tady
vrabčák napsal(a):
Damilo, to, co jsi napsala, je moc zajímavý a určitě výstiný. Jene já k tomu ze svýho "pracovního úhlu" jaksi nemám co říct...
Nemám představu o tvém pracovním úhlu. Znamená to, e momentálně nemá práci?
Není tady
K terajej práci (hlavnej) som prila ako slepé kura k zrnu, ale zistila som, e ma baví nesmierne. Napríklad za zvedavos, za ktorú ma vdy karhali, mi teraz platia . Ale aj ja sledujem to, čo opisuje - vetko sa akosi zrýchžuje, spovrchňuje, kvalita ide na úkor kvantity, a my sme vymýkaní ako citróny, multi-taskingujeme a neviem, ako dlho ma to ete bude bavi.... Na druhej strane je môj dob v niečom jedinečný a dáva mi veci, ktoré by som inak nijako nemohla ma (asi) - plus sa dostanem k velijakým informáciám, zaujímavým žuďom... Aurát ekby toho bolo menej.
Není tady
Damilo, tak to je síla, co píe o své práci - tedy hlavně konkrétně to, e to je tak náročné, e to lidi vysosá a ti to dlouho nevydrí To si vůbec neumím představit!
Tohle je teď "mé" téma, protoe poslední dobou cítím, e u mě to v práci nebaví a e u to není ono. Pracuji v odvětví tolik kritizovaného hazardu. Práce mě vdy moc bavila, je velmi dobře placená a vím, e lepí práci u nikdy asi neseenu. Ale přesto u to poslední dobou není ono, řekla bych, e je to proto, e to udělám hodně let a u by to chtělo změnu. Protoe jinak je ve vech směrech fakt ideální. Jen u jí nemám tak ráda
Není tady
LENNNA napsal(a):
Damilo, tak to je síla, co píe o své práci - tedy hlavně konkrétně to, e to je tak náročné, e to lidi vysosá a ti to dlouho nevydrí To si vůbec neumím představit!
Tohle je teď "mé" téma, protoe poslední dobou cítím, e u mě to v práci nebaví a e u to není ono. Pracuji v odvětví tolik kritizovaného hazardu. Práce mě vdy moc bavila, je velmi dobře placená a vím, e lepí práci u nikdy asi neseenu. Ale přesto u to poslední dobou není ono, řekla bych, e je to proto, e to udělám hodně let a u by to chtělo změnu. Protoe jinak je ve vech směrech fakt ideální. Jen u jí nemám tak ráda
Hazard?
V Casinu? To se mi líbí. Dělat bych to nemohla (neuměla), ale líbí se mi to.
Není tady
Damila napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Tohle je teď "mé" téma, protoe poslední dobou cítím, e u mě to v práci nebaví a e u to není ono. Pracuji v odvětví tolik kritizovaného hazardu. Práce mě vdy moc bavila, je velmi dobře placená a vím, e lepí práci u nikdy asi neseenu. Ale přesto u to poslední dobou není ono, řekla bych, e je to proto, e to udělám hodně let a u by to chtělo změnu. Protoe jinak je ve vech směrech fakt ideální. Jen u jí nemám tak rádaHazard?
V Casinu? To se mi líbí. Dělat bych to nemohla (neuměla), ale líbí se mi to.
Ne, v casinu ne Pracuji normál v kanceláři v administrativě.
Není tady
se na nás hrne více a více zodpovědnosti a úkonů, které dříve nebyly, více papírů, více organizace, více klientů, větí potřeby, nároky... Co se asi musí stát, aby se tolik těch poadavků shora přestalo hrnout?
Hm... a jsou ty poadavky oprávněný nebo jen "shora" opruzujou?
Moná to "více a více" souvisí i se zvýeným počtem klientů... a pak záleí i na tom, jestli "iví" vás nebo jen ty nahoře.
Říkám si-proč? Lidé, kteří jsou schopní, kvalifikovaní, poctiví...jsou odsouzeni k vysosání a odhození?
Právě pro ty vlastnosti, který uvádí, děvče...
Není tady
Damilo, pracuju. To, co jsi vylíčila, si umím představit, ale na vlastní kůi to natěstí nezaívám. I kdy ten nezdravý posun se aspoň částečně týká asi větiny oborů.
Není tady
Damilo, rozumím i nerozumím tomu, jak píe, e větina tvých kolegů je často nemocná. Kdybych ve své práci byla často nemocná, tak by mě to za chvíli zavalilo totálně. Nemůu si dovolit být často nemocná, protoe by se to nedalo stihnout.
Mám ráda svou práci. Je jí hodně a jsem limitována zákonnými lhůtami - mzdy, DPH, daň silniční, daň z příjmů,... Musím fungovat v podstatě stále. Kadý měsíc musím mít hotová daňová přiznání k DPH za vechny firmy, které účtuji, kadý měsíc se musí včas odeslat mzdy, zdravotní a sociální pojitění a dań, přes to prostě nejede vlak.
Práce mě straně moc baví. Jako v kadé práci (myslím), je i v té mé pár věcí, které mě nebaví, ale udělat se musí. Tak to prostě je. Jsem v práci spokojená a astná. Hodně let jsem dělala vedoucí, i větímu kolektivu. Tam jsem tolik spokojená nebyla, protoe nejsem řídící typ. Je prima, e jsem teď svou paní a mám i částečně home office, jak chci. Řídím si to, kdy práci udělám, podle sebe. Kdy u toho mám dost, jdu se projít, přesunu se domů, jedu na výlet, na kolo, na jógu, plavat a pak po odpočinku zase v práci pokračuji doma, kdy je to potřeba.
Z toho, co popisuje, bych buď odela, anebo bych se pokusila srovnat si to v hlavě, co je důleité, co ne, pracovala bych v klidu, nenervila se, e je toho moc a nestíhám. Dělala bych, co to jde, a kdy nestihnu, tak nestihnu. Kdyby to trvalo delí dobu, ádala bych svého éfa o řeení, s pádnými důkazy, e je toho na mě opravdu moc.
Víc, ne týden dovolené jsem neměla asi 12 let. V mé práci si nemůu dovolit vypadnout na víc, ne týden. ádný zástup nemám.
To, co popisuje, Damilo, jsem v práci proívala asi 16 let. Padala jsem "na hubu". Ale bavilo mě to a vdy jsme to zvládli. Teď jsem astná, e mi majitelé dali takovou, jak já říkám, "trafiku". e si mě nechali. Práce je moc, ale je mnohem klidnějí a jsem svou paní.
Upravil(a) Eva. (28. 9. 2016 20:08)
Není tady
Evo, jak tě tak čtu, tak jsem vlastně ráda, e na tom jsem tak jak jsem. :-)
Já si "můu dovolit" stonat, nevyhodili by mě, i jsem ve větině v práci nahraditelná pracovně (lidsky asi hůře, tak to má tady ale kadý, jsou tam důleité i osobní vazby), jen kolegové by toho pak měli více. A samozřejmě neplánuji onemocnět, chraň Bůh!
Doma nepracuji, jen výjimečně udělám nějaký zápis z domu, kdy nestihnu v práci a je to důleité. Nepadám na hubu, domů si to neberu.
Co mě trochu znepokojuje, je mnoství různých činností, které jsme nuceni vykonávat, a které nutně třítí pozornost a odvádí od skutečné práce, tedy práce s klientem.
K naí práci, abychom se vůbec uivili, patří propagace, prezentování na veřejnosti, komunikace s jinými organizacemi, a tuny administrace, na vechno lejstro, kadý měsíc o nějaké navíc.
Bojím se u aby pro vechen ten boj o přeití a papírování bylo vidět jetě na ty, pro které to má vechno slouit. Původní poslání.
Není tady
helena napsal(a):
se na nás hrne více a více zodpovědnosti a úkonů, které dříve nebyly, více papírů, více organizace, více klientů, větí potřeby, nároky... Co se asi musí stát, aby se tolik těch poadavků shora přestalo hrnout?
Hm... a jsou ty poadavky oprávněný nebo jen "shora" opruzujou?
Jsou oprávněné z jejich hlediska.
Pro klienta přínosem nejsou. I kdy se zatiují jejich bezpečím, apod.
helena napsal(a):
Říkám si-proč? Lidé, kteří jsou schopní, kvalifikovaní, poctiví...jsou odsouzeni k vysosání a odhození?
Právě pro ty vlastnosti, který uvádí, děvče...
To zní jako by bylo nevhodné pro práci být zapálený, kvalifikovaný a poctivý. Tak zkaený svět snad jetě není, ne?
Není tady
Damilo,
to je teď asi celkový trend. Zaměstnavatelé poadují větí a větí efektivitu, úřady potřebují víc a víc dokumentace a zároveň podnikatelé chtějí čím dál tím víc zvyovat své zisky. Lidé přestávají být důleití, ale stávají se jen nástrojem pro zvyování obratu, protoe je dostatek vzdělaných pracovních sil. Nevím, kam a to dojde, ale jednou se tohle vechno zbortí. V Japonsku u to začíná. Lidé se tam extrémně fixují na výkony a stále více a více lidí páchá sebevrady.
Není řeení snait se to vechno zvládnout. Také jsem se o to snaila být perfektní asistentka, stále jsem měla strach, e udělám chybu, e mě vyhodí, kdo zaplatí hypotéku, zda najdu jiné místo.... ale ruku na srdce: chce ít celý ivot v tomto strachu, tempu a vyčerpání? Nebo raději opustí to, na čem lpí, a začne si práci uívat?
Já bych tohle řekla éfovi. e svoji práci miluje, ale jsi vyčerpaná a začíná dělat chyby. e bys potřeboval míň práce, ale zároveň bys jí udělala kvalitněji (a moná ve výsledku více).
Jinak já dělám práci, která mě baví, naplňuje, je to můj koníček. Ale jsem OSVČ. Občas mám taky pocit, e u to prostě nedám, u nemůu, sem tam nějaká depka, ale pak se to urovná. Je potřeba naučit se vědomě odpočívat. Třeba kdy ti hlava pořád "mele" kdo co má udělat, co zařídit, dokonce i o víkendu, ve svátek, tak si opakuji, e dnes nic nemusím a snaím se dopřát si ten luxus prostě nezvednout telefon nebo nevyřeit mail, který spěchá, protoe prostě mé zdraví je přednějí ne přijít o zákazníka
Není tady
Pustě závidím vem, které jejich práce baví. Mně nebaví a nikdy nebavila ádná práce, chodím tam celý ivot s odporem. Moná to souvisí s tím, e jsem vystudovala obor, který je mi zcela vzdálený a v kterém jsem nikdy nebyla dobrá, ale spí si myslím, e je to tím, e já celkově nesnáím, kdy něco musím. A hlavně kdy to musím dlouho, co je pro mě 8,5 hodin denně 5 dní v týdnu. Kdybych svoji práci mohla dělat tak 2 hodiny 3x týdně, asi bych to snáela mnohem líp. Zajímavé ale je, e jsem vdycky straně ráda chodila do koly a učila se nové věci. Něco jsem brala vysloveně jako zábavu - dějepis, literaturu, rutinu, angličtinu, ale ani ostatní předměty mi nevadily, vdycky jsem si v nich nala něco, co mě zajímalo. Ani vysoká mi a tak nevadila, i kdy obor mě jako takový nebavil. Ale u ve kole jsem věděla, e nejsem typ, který by uměl nabyté vědomosti uplatnit v praxi, děsila jsem se toho, e budu muset do práce a přesně to, čeho jsem se děsila, se stalo. Práce mě nikdy nebavila a nela mi. Jestli existuje něco jako dyspraxie, tak to mám já - neumím uplatnit svoje poznatky v praxi. Kdybych mohla, budu celý ivot studovat, straně ráda se dozvídám nové věci, nejlépe ty, které jsou mi úplně k ničemu. U se těím, e v důchodu budu chodit na Univerzitu třetího věku. Práce je pro mě ale straný stres, kadé ráno je mi úzko, kdy musím do práce, v kanceláři se musím do práce straně nutit a kolikrát se mi chce straně brečet. Vím, e svoji práci nedělám dobře, nikdy jsem nedělala, snaím se, ale je pořád spousta věcí, které nevím, neumím, nevím si s nimi rady. Někdy si říkám, e by to bylo jiné, kdybych věděla, e kdy udělám 1+1 a vyjde mi 2, tak budu vědět, e je to správně, v pořádku, odkrtnuto. Ale v mém oboru jsou vechny hodnoty relativní a to je právě ten problém, nikdy nepoznám, e výsledek je správný. A ta správnost je také relativní, neposuzuju ji já, ale můj nadřízený orgán a je to věc názoru. Chodím do práce od roku 1982 s přestávkou 2 mateřských a u jsem z toho veho unavená, otrávená, vyavená. Těím se do důchodu, e nebudu muset dělat nic. S důrazem na muset, ne na nic.
Není tady
Jsou oprávněné z jejich hlediska. Pro klienta přínosem nejsou. I kdy se zatiují jejich bezpečím, apod.
Obecně vzato "oprávněné z jejich hlediska" můe bejt pochopitelnej způsob "ochrany".
Vezmi si ty příklady z Émeriky, kdy někdo vysoudí neuvěřitelný odkodnění jen proto, e na kelímku s kafem není upozornění, e je horký...
To zní jako by bylo nevhodné pro práci být zapálený, kvalifikovaný a poctivý. Tak zkaený svět snad jetě není, ne?
Skoro jo... někde...
Ale ono je to troku jinak - "zapálený, kvalifikovaný a poctivý" sice člověk můe bejt celej ivot, ovem v různý intenzitě, která se mění i neovlivnitelně (zdraví, věk, třeba i situace doma atd.)... a zaměstnavatel holt poaduje to stoprocentní nasazení ve vech polokách a kdy ho nedostává, buď se zajímá a případně vyjde vstříc, nebo nahradí kus za kus. Bohuel obojí je v jeho kompetenci.
Tohle zná?
Mladá a starí pracovnice jdou spolu do zaměstnání.
Mladá - notebook, dva mobily, tři čipové karty na krku, několik fleek, kufřík plný prezentací atd.
Starí - uvolněná, jen kabelku a igelitku s jablkem a jogurtem...
Mladá říká s obdivem: "Paní kolegyně - po tolika letech práce to máte vechno v hlavě, e?"
"Ne slečno - u pr*ele!"
Mně nebaví a nikdy nebavila ádná práce, chodím tam celý ivot s odporem.
Já teda nevím, Ivano... ale vytudovat cosi jen proto, abych "měla kolu" a za nějakejch pětatřicet let si neumět najít práci, která by byla aspoň trochu přijatelná, tomu nerozumím.
Taky jsem vdycky nedělala (nemohla dělat) jen to, co by mě JENOM bavilo... ale na druhou stranu nikdy to, k čemu bych měla odpor - namátkou třeba pás ve fabrice. Teda - kdybych skutečně nebylo zbytí, vzala bych to - ale ne do konce ivota.
Není tady
Ivi, mňa moja práca baví, ale neistotou trpím denne - neexistuje v nej "dobre" alebo "zle", aspoň nie jednoznačne. A mono si vie predstavi, e spätné reakcie sú väčinou tie negatívne - chválou sa obauje málokto. Preto som strane rada skoro za AKÚKOźVEK spätnú väzbu, najmä od tých. ktorých sa to priamo týka. V poslednom čase, odkedy mi pozmenili pracovnú náplň (alebo skôr objednávateža), je to o niečo lepie. Ale celkovo nula, nula prd. (A občasné sprdnutie.)
Není tady
Ivana napsal(a):
Pustě závidím vem, které jejich práce baví. Mně nebaví a nikdy nebavila ádná práce, chodím tam celý ivot s odporem. Moná to souvisí s tím, e jsem vystudovala obor, který je mi zcela vzdálený a v kterém jsem nikdy nebyla dobrá, ale spí si myslím, e je to tím, e já celkově nesnáím, kdy něco musím. A hlavně kdy to musím dlouho, co je pro mě 8,5 hodin denně 5 dní v týdnu. Kdybych svoji práci mohla dělat tak 2 hodiny 3x týdně, asi bych to snáela mnohem líp. Zajímavé ale je, e jsem vdycky straně ráda chodila do koly a učila se nové věci. Něco jsem brala vysloveně jako zábavu - dějepis, literaturu, rutinu, angličtinu, ale ani ostatní předměty mi nevadily, vdycky jsem si v nich nala něco, co mě zajímalo. Ani vysoká mi a tak nevadila, i kdy obor mě jako takový nebavil. Ale u ve kole jsem věděla, e nejsem typ, který by uměl nabyté vědomosti uplatnit v praxi, děsila jsem se toho, e budu muset do práce a přesně to, čeho jsem se děsila, se stalo. Práce mě nikdy nebavila a nela mi. Jestli existuje něco jako dyspraxie, tak to mám já - neumím uplatnit svoje poznatky v praxi. Kdybych mohla, budu celý ivot studovat, straně ráda se dozvídám nové věci, nejlépe ty, které jsou mi úplně k ničemu. U se těím, e v důchodu budu chodit na Univerzitu třetího věku. Práce je pro mě ale straný stres, kadé ráno je mi úzko, kdy musím do práce, v kanceláři se musím do práce straně nutit a kolikrát se mi chce straně brečet. Vím, e svoji práci nedělám dobře, nikdy jsem nedělala, snaím se, ale je pořád spousta věcí, které nevím, neumím, nevím si s nimi rady. Někdy si říkám, e by to bylo jiné, kdybych věděla, e kdy udělám 1+1 a vyjde mi 2, tak budu vědět, e je to správně, v pořádku, odkrtnuto. Ale v mém oboru jsou vechny hodnoty relativní a to je právě ten problém, nikdy nepoznám, e výsledek je správný. A ta správnost je také relativní, neposuzuju ji já, ale můj nadřízený orgán a je to věc názoru. Chodím do práce od roku 1982 s přestávkou 2 mateřských a u jsem z toho veho unavená, otrávená, vyavená. Těím se do důchodu, e nebudu muset dělat nic. S důrazem na muset, ne na nic.
Ivano, kdy bych si měla zkazit prací, která mě nebaví, celý ivot, tak to si radi hodím mali.
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Ivano, kdy bych si měla zkazit prací, která mě nebaví, celý ivot, tak to si radi hodím mali.
No to je opravdu velmi empatické konstatování.
Upravil(a) Eva. (29. 9. 2016 21:10)
Není tady
Eva. napsal(a):
Tulipánka napsal(a):
No to je opravdu velmi empatické konstatování.
No on si to člověk často ani nechce uvědomit a kdy to napíu na tvrdo, tak to tady před ním stojí a u před tím utéct nemůe. Fakt nevím, co empatického napsat. Nejsilnějím impulsem pro změnu jsou negativní emoce, ne ty pozitivní. Dokud si tu realitu neuvědomí, nic s tím neudělá. Já sama vím, co nejvíc funguje, aby člověk udělal změnu. Byla jsem přesně v té situaci, co Ivana. A věty typu: kdy změní práci, tak moná uvidí, e to nebylo tak patné, ty mi fakt nepomáhaly. Pomohla mi a kolegyně, díky které jsem skončila u psychologa a dostala práky na nervy. Jinak bych se odtamtud nehla
Není tady
Tulipánka napsal(a):
No on si to člověk často ani nechce uvědomit a kdy to napíu na tvrdo, tak to tady před ním stojí a u před tím utéct nemůe. Fakt nevím, co empatického napsat. Nejsilnějím impulsem pro změnu jsou negativní emoce, ne ty pozitivní. Dokud si tu realitu neuvědomí, nic s tím neudělá. Já sama vím, co nejvíc funguje, aby člověk udělal změnu. Byla jsem přesně v té situaci, co Ivana. A věty typu: kdy změní práci, tak moná uvidí, e to nebylo tak patné, ty mi fakt nepomáhaly. Pomohla mi a kolegyně, díky které jsem skončila u psychologa a dostala práky na nervy. Jinak bych se odtamtud nehla
Nejspí bys opravdu měla počítat alespoň do sta a přemýlet nejdříve o tom, co tady Ivana za ty roky psala, v jakém je věku, čím trpí atd. Pak by ti moná dolo, e jsi zrovna tímhle psaním zrovna Ivaně jako slon v porcelánu, Tulipáno.
Upravil(a) Eva. (29. 9. 2016 21:27)
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Váně jsi byla přesně v té situaci, co Ivana? Nebyla. Protoe ty nejsi Ivana.
A e ty sama ví, co nejvíc funguje? Ano, nejspí ví. Ale co nejvíce funguje pro tebe.
Ale Ivana, já, ... nejsme ty.
A taky nám není tolik, co tobě. A ti bude tolik, a bude hledat práci, pak povídej...
A ne zase něco plácne, přečti si třeba to, jak Ivana ne tak dávno hledala práci. A e je sama, samoivitelka. Ji ádný manel nepodrí, jako podrí tebe ten tvůj...
Hlavně, e má nastudované různé psycholéčby. Ale akorát nastudované. V praxi je nejspí uvádět nedovede. Protoe takový člověk musí být předevím empatický.
Tak klid, ano? A uvědom si, e kadý člověk je originál a co platí u tebe, nemusí platit u jiných.
Upravil(a) Eva. (29. 9. 2016 21:44)
Není tady
Eva. napsal(a):
Tulipánka napsal(a):
Nejspí bys opravdu měla počítat alespoň do sta a přemýlet nejdříve o tom, co tady Ivana za ty roky psala, v jakém je věku, čím trpí atd. Pak by ti moná dolo, e jsi zrovna tímhle psaním zrovna Ivaně jako slon v porcelánu, Tulipáno.
Evo, je vidět, e jsem píchla do vosího hnízda i u tebe Kočko, já nikde nepíu, e nemám úctu k tomu, co jste zvládly. Já jen píu, e dělat chudinky, kolik je vám let a jak jste to měly těké, to jsou je stínosti a ty vás dál neposunou. Stěovat si na to, jak nemůete tohle, protoe a nemůete tohle protoe... to jsou jen výmluvy. Znám je moooc dobře od mé mamky. Ta v tom také ije. Vdycky se najde důvod, e je to moc těké a překáka, kterou není moné překonat. Ty vůbec neví, čím jsem prola a dělá unáhlené závěry. Pokud někdo trpí, je v roli oběti a ten, kdo ho v tom podporuje, mu nedělá vůbec dobrou slubu. Protoe dokud se dostatečně nenatve, nic se nezmění. Role oběti je velmi pohodlná, protoe umoňuje, aby tě někdo podrel. A kdy tě někdo drí, nemá svoji sílu, ale vzdává se jí. Podret jde chvíli, kdy jsi fakt na dně, ale dělat ze sebe obě roky.... člověk si sám zničí ivot a jetě stále nutí ostatní, aby ho litovali...
Není tady
Eva. napsal(a):
Tulipánka napsal(a):
Váně jsi byla přesně v té situaci, co Ivana? Nebyla. Protoe ty nejsi Ivana.
A e ty sama ví, co nejvíc funguje? Ano, nejspí ví. Ale co nejvíce funguje pro tebe.
Ale Ivana, já, ... nejsme ty.
A taky nám není tolik, co tobě. A ti bude tolik, a bude hledat práci, pak povídej...
A ne zase něco plácne, přečti si třeba to, jak Ivana ne tak dávno hledala práci. A e je sama, samoivitelka. Ji ádný manel nepodrí, jako podrí tebe ten tvůj...
Hlavně, e má nastudované různé psycholéčby. Ale akorát nastudované. V praxi je nejspí uvádět nedovede. Protoe takový člověk musí být předevím empatický.
Tak klid, ano? A uvědom si, e kadý člověk je originál a co platí u tebe, nemusí platit u jiných.
Ano, byla jsem v té situaci: měla jsem práci, která mě nebavila, vůbec jsem se do práce netěila a jen přeívala a těila se, a budu mít volno. A ty strachy, co máme kolem, ty jsou také podobné: strach ze ztráty zaměstnání, u se neuplatním, nenajdu ádné místo, z čeho budeme platit hypotéku, z čeho budeme ít.... já byla pro jistotu stabilního příjmu ochotná obětovat své zdraví a vlastně od té doby u to není v pořádku.
Tuhle větu přesně znám od mé mamky, oběti: počkej, a ti bude tolik, co nám. Počkej, a bude mít dítě, taky bude vařit - nevařím
A na ostatní tvé soudy nebudu reagovat, nemá to smysl někoho o něčem přesvědčovat.
Upravil(a) Tulipánka (29. 9. 2016 22:36)
Není tady
co tady Ivana za ty roky psala, v jakém je věku, čím trpí atd...
A ti bude tolik, a bude hledat práci, pak povídej...
jak Ivana ne tak dávno hledala práci. A e je sama, samoivitelka.
Ono je snadný vybrat si jen ty "klacky", kterejma se dá Tulipánka bacit po kebulce... bez ohledu na to, "co tady Ivana za ty roky psala"
Tím, "čím trpí", netrpí celej ivot, take například "e jsem vystudovala obor, který je mi zcela vzdálený a v kterém jsem nikdy nebyla dobrá" s tím dost pravděpodobně nesouvisí...
Myslím, e "samoivitelka" v době, kdy hledala ani ne půl roku(!) místo u asi taky nebyla - ale tam si fakt nejsem jistá, jestli děti/dítě náhodou jetě netudovaly. Zato si vzpomínám, jak o tý době skuhrala, e musela ít z nějakejch deseti táců a vůbec se jí nelíbilo, jak se musí omezovat - co v tom vytoueným důchodu asi bude muset taky, leda by jí to vyváilo to, e do práce teda u nikdy...
PS - bylo mi taky dost let, taky jsem hledala práci, akorát e jsem neměla ausgerechnet tu samou diagnózu jako Ivana... tak se snad k tématu vyjádřit smím
Není tady