29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Vlastníme s partnerem každý polovinu RD . Jak se řeší to,když chce jeden z partnerů odejít ? Musí jej druhý vyplatit z té jeho poloviny , nebo to určí soud na základě podání žádosti , nebo může soud nařídit,aby se RD prodal a byl tak vyplacen majitelům podíl?
Není tady
Pokud se jedná o manžele, platí ust. § 765 a násl. obč. zákoníku.
Jde-li o spoluvlastnictví, pak § 1115 a násl. tamtéž.
Není tady
o manžele se nejedá
Není tady
to záleží plně na Vás, může jeden druhému svou polovinu prodat, může to zůstat, jak je to (pak by přicházela v úvahu např. nájemní smlouva k polovině partnera, který dům nebude užívat), soud je až krajní záležitost, pokud se nedohodnete. Dokonce lze prodat 1/2 domu i třetí osobě.
Není tady
Partner o vyplacení nechce ani slyšet,ani nechce koupit moji polovinu,jsem tu jako vězeň.On si myslí,že mě tady ta moje polovina musí držet!!! Pochybuji,že by někdo cizí koupil 1/2 domu.Asi neřešitelné.....anebo odejít bez nároku na vše a jít do podnájmu?
Není tady
To je fatk blbá situace. Sousedka se rozvedla a i když jí patří 1/3 bytu, odešla zatím bez náhrady s oběma studujícími dětmi do podnájmu - je prý ráda, že má klid. Pokud vím ještě nejsou vypořádáni.
Co kdybys mu nadhodila, že máš zájemnce na tu svoji polovinu? Třeba by ho to popohnalo.
Když se rozváděl brácha, se švagrovou se domluvili - ona chtěla peníze (měla kam jít), takže brácha si vzal hypotéku a vyplatil ji.
Není tady
Asi neřešitelné
Hm... a co už jsi pro řešení udělal, keříku? Tedaa krom skuhrání "odejít bez nároku na vše a jít do podnájmu"?
Tak ještě jednou - viz výše uvedené §§ NOZ o spoluvlastnictví. A protože se ti je evidentně nechce číst, tak aspoň ten nejpodstatnější:
"§ 1143
Nedohodnou-li se spoluvlastníci o zrušení spoluvlastnictví, rozhodne o něm na návrh některého ze spoluvlastníků soud. Rozhodne-li soud o zrušení spoluvlastnictví, rozhodne zároveň o způsobu vypořádání spoluvlastníků."
Není tady