6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ano, zaila jsem taky několik velmi čiperných a aktivně ijících důchodců na různých, dokonce i ryze cyklistických zájezdech.
Nezapomenu na jednu paní, odhaduji přes 70 let: Měla jasného Parkinsona, ruce se jí straně klepaly, říkala jsem si v duchu - proboha, co tahle paní dělá na cyklozájezdu???
No a kdy nám z přívěsu vyndali kola, paní se svýma třesoucíma rukama chytla řidítek - a s prominutím - natrhla nám vem mladím pr.el - Jen to zasvitělo a jezdila potom jak ďábel mezi prvními.....
To se mi na této době opravdu líbí: Dříve u třeba čtyřiceti nebo padesátiletá enská bývala udřená shrbená stařenka v átku. Dneska - komu aspoň nějak slouí zdraví - můe ít aktivně třeba do osmdesáti let.
Není tady
Judyna napsal(a):
V osmdesáti se samečci tvý věkový skupiny budou třást i bez tebe
To se moná budu třást i já.
Ale to jetě neznamená, e nebude nic hezkého, a nebo jen jak se říká - Jednou v roce na Vánoce.
Není tady
A jetě jeden záitek z cyklozájezdu: Dvě čuprbabči, které si cestování na kole uívaly, mi vyprávěly, e donedávna chodívaly jetě s chutí na taneční večery, a e to tedy umějí roztočit....
Ptala jsem se - Ale proč donedávna? Copak dnes u nechodíte?? Odpověděly s rozpačitým úsměvem - Kdy oni nám vichni ti tanečníci u umřeli.....
Není tady
Čtu tady, jak nikomu stárnutí nevadí, vichni se cítí zdraví, svobodní, akční. Já jsem výjimka - posledních několik měsíců - asi od podzimu - se necítím vůbec dobře. Ano, nemusím se starat o děti ani o manela, čím odpadla i značná část vaření, úklidu, praní a ehlení, a to je jediná pozitivní věc na starím středním věku, v něm se teď nacházím. Svobodná se ale vůbec necítím, musím chodit do práce a velice mi to vadí. Moná někoho práce baví (závidím to já neměla nikdy!), ale taky asi větina lidí v mém věku si je v pracovních záleitostech jistá, ví, co a jak má dělat, aby to bylo dobře. To já nemám, s větinou věcí si vůbec nevím rady a pak to tedy nějak udělám, ale vím, e to dobře není a čekám, kdy zas přijde kontrola a vecko mi to vytkne. Jediné, co je dobré, je to, e na výsledky kontroly nae vedení nijak nereaguje. Poprvé jsem byla přesvědčená, po zkuenostech z minulé práce, e mě určitě vyhodí, ale nic se nestalo, nikdo se ani nezmínil. Ale protoe bych chtěla dělat vecko dobře a správně, tak mě to tve.
Dále se opravdu necítím dobře po tělesné stránce - jsem pořád hrozně unavená, téměř kadé= odpoledne únavou usnu na pohovce při čtení. Ujdu 10 km a cítím se, jak dříve po celodenní túře. Jdu na nákupy do města a vrátím se úplně vyavená. A nic mě nebaví, na nic se netěím, nic se mi nechce dělat. Dřív jsem sama chodívala na procházky a výlety, ale u mě otrávilo krouit furt jen kolem naeho města v dosahu MHD, kde u jsem vude byla tisíckrát a znám to tam. Rezignovala jsem na jakoukoli kulturu, kdyby mě občas nějaká kamarádka nevytáhla na výstavu, tak nejdu. V kině nebo divadle či na koncertě jsem u nebyla několik let. A straně mi stále chybí můj BM - po 10 letech od rozvodu! U mi ani tak nechybí nae kadodenní souití, ale spí to, jak jsme spolu kadý víkend jezdívali někam na výlety, chybí mi nae turistické dovolené. Občas sice jedu někam s kamarádkama, ale to je párkrát do roka. Větinu víkendů trávím doma s kníkou na gauči a u mě ani moje milované čtení tolik nebaví. Vlastně mě nebaví celý ivot, na nic se netěím nic neočekávám, jen se hrozně bojím budoucnosti, jak vydrím jetě téměř 5 let chodit do práce, jestli neonemocním a nebudu na někom závislá, mám i neodůvodnitelné úzkosti typu, e mě někdo okrade, e přijdu o byt, e pomalu ztratím zdravý rozum. Někdy si říkám, e bych nejradi ze veho u umřela, ale bezbolestně, ve spánku. Vím, e se tomu, co proívám, říká dysthymie, ale beru proti ní antidepresiva. Moná přestaly účinkovat, nevím. Ale nemám sílu to řeit. Nechce se mi nic, jen spát, spát a spát.
Není tady
posledních několik měsíců... se necítím vůbec dobře
Ivano, nic ve zlým - ale ty se takhle ne/cejtí pořád... respektive co sem píe. Jen ty okolnosti se moná trochu mění.
Ale nemám sílu to řeit.
Nemohly by ti pomoct děti? Zajistit doktora, vyetření - třeba by stačila změna medikace nebo pár dní na lůkovým oddělení.
Není tady
Ivano, co ten dceřin pejsek? Ten tě nabíjel energií, kdy jsi ho hlídala...ten u není?
Není tady
Mně je 52 let a celkem si to uívám. Nemám ádné větí zdravotní problémy (klepu na dřevo), take po zdravotní stránce mě nic netrápí. Děti mám dospělé, obě V, syn i PhD. S manelem jsme přes 30 let, v pohodě. Práce mě baví, je to můj koníček.
Akorát nám nedávno umřel pejsek, tak mi chybí jeho venčení a klábosení se sousedkama. Asi si časem pořídíme nějakýho malýho z útulku.
Manel i syn pracují v kultuře, take chodím často do divadla (kde manel hraje) a na koncerty (kde syn zpívá a hraje na klavír), s kámokama chodím na kafe, na aquaaerobik aspoň jednou týdně..., o víkendu jezdíme na venkov za maminkou.
Prostě, ivot mě baví
Není tady
Vím, e se tomu, co proívám, říká dysthymie, ale beru proti ní antidepresiva. Moná přestaly účinkovat, nevím. Ale nemám sílu to řeit. Nechce se mi nic, jen spát, spát a spát.
Ivano, ty jsi opravdu v depresi. Asi je zbytečné ti něco radit, protoe u tebe to ta nechu je prostě dlouhodobá. Bohuel jsi se nikdy nevzpamatovala s rozvodem a asi z toho to pak ve pramení.
Myslím, e kadý máme starosti, proíváme někdy astnějí, někdy horí období svého ivota. To je prostě normální.
Nechci tě v ádném případě urazit, nečtu zase tak pozorně příspěvky, abych mohla soudit, ale prostě se mi zdá, e si tak nějak v té tvé situaci libuje, proč to změnit, kdy se v tom mohu plácat a stěovat. Nemá sílu něco měnit, bohuel.
Co třeba se podívat na to z druhé stránky :
- má práci - co ti asi mnoho lidí můe závidět, take jsi vlastně v této oblasti úspěná. e ti něco nejde, je normální, nikdo nejsme perfektní, ale chápu, e tě chyby tvou, taky to tak mám
- jsi zdravá - (vyjma tvé deprese) to je velké těstí
- má děti
- má kamarádky, které zřejmě stále stojí o tvou společnost, kdy tě zvou
- jsi relativně zabezpečená, má vlastní bydlení......
Ale to vechno ví, teď se snait změnit mylení a bude ti líp...
Upravil(a) Nela (9. 6. 2016 11:24)
Není tady
take po zdravotní stránce mě nic netrápí.
To tvrdím taky. Ale kdy se mě sestřička při tetanovce ptala, kdy naposled jsem byla na EKG a já pitla, e nikdy, tak oila a hned mi lupla termín na preventivní prohlídku. Take se uvidí
Není tady
No, jo, Judyno, proto já se doktorům raději zdaleka vyhýbám....protoe oni ti vdycky něco najdou
Není tady
teď se snait změnit mylení
Obávám se, e na to sama stačit nebude...
A stejně tak se obávám, e sama s tím taky nebude nic dělat a děti "nebude obtěovat" - jako moje známá, která svý potíe (by teda fyzický) "tajila" tak dlouho, a jí to neobtěovaný dítě volalo rychlou ve tři ráno...
kdy naposled jsem byla na EKG a já pitla, e nikdy
Moje praktická ho má v ordinaci, take jsem neunikla
A to jsem prosím poadovala jen potvrzení, e můu vykonávat svoji práci, páč s ním prudila kontrola z IBP.
Není tady
Ivano, to je mi moc líto, e se necítí dobře. Jak Tě tak čtu, tak myslím, e Tě deprese vlastně nikdy zcela neopustila, jen se ji asi dařilo několik let léky trochu tlumit. Ale asi ty léky přestávají účinkovat.
Ve Tvých větách - Chce se mi jen spát, spát, hrozně se bojím budoucnosti, mám úzkosti, jsem úplně vyavená - vidím sama sebe v akutní depresi.
Ivano, zajdi k doktoru, a tě pole na nějaký čas do nemocnice (doporučuji Hradec, nejen dobří lékaři, ale i skvělé moderní prostředí), nebo do lázní Jeseník, a hlavně - asi hlavně vyměnit léky (to by fakt chtělo v té nemocnici, pod kadodenní kontrolou lékařů, co s Tebou změna dělá).
Prosím, zkus to, zajdi tam, vdy je to koda, takhle ít, kdy to jde ít jinak, normálně, fajn. Sama to nezvládne, to nejde, ani snaha o pozitivní mylení je k ničemu, kdy v mozku prostě ty serotoniny neběhaj. Dneska se kadým dnem vynalézají nové léky, ale i nové metody v léčení deprese.
Ivano, vyhledej pomoc a neboj, pomůou Ti, moc Ti drím palce.
Není tady
Soleil napsal(a):
No, jo, Judyno, proto já se doktorům raději zdaleka vyhýbám....protoe oni ti vdycky něco najdou
No. Abych nebyla zdravá jen do úterka (termín prvence)
Není tady
Jinak mě hodně překvapuje přístup "Raděj k doktoru nepůjdu, jetě by mi něco nali". Ano, je to vae tělo, ale přijde mi krátkozraké takhle hazardovat.
V tomhle já jsem disciplinovaná, kontroly na mamografu, na gyndě, u zubaře, pravidelné preventivní prohlídky u obvoďáka. Jsem zdravá jako řípa, tedy "a na tu hlavu" - jak ve snaze o zlehčení situace říkám.
Upravil(a) Niky123 (9. 6. 2016 12:44)
Není tady
Ivano, myslím také, e sama to nemůe zvládnout. Asi je moc dobré, e ses zrovna teď dokázela ozvat a dostala jsi od Niky moc dobrou radu. Ber to prosím jako "řízení osudu" a k tomu doktorovi zajdi.
Není tady
Niky123 napsal(a):
Jinak mě hodně překvapuje přístup "Raděj k doktoru nepůjdu, jetě by mi něco nali". Ano, je to vae tělo, ale přijde mi krátkozraké takhle hazardovat.
V tomhle já jsem disciplinovaná, kontroly na mamografu, na gyndě, u zubaře, pravidelné preventivní prohlídky u obvoďáka. Jsem zdravá jako řípa, tedy "a na tu hlavu" - jak ve snaze o zlehčení situace říkám.
Já chodím taky pravdelně na enské, mamograf , k zubaři a s cholesterolem.Ale na prevenci u obvoďáka jdu teda fakt poprvé. Ale já se snaím jinak - bylinky, pohyb. To je moje prevence
Není tady
Niky123 napsal(a):
Judyna napsal(a):
V osmdesáti se samečci tvý věkový skupiny budou třást i bez tebe
To se moná budu třást i já.
Ale to jetě neznamená, e nebude nic hezkého, a nebo jen jak se říká - Jednou v roce na Vánoce.
Takzvaný "orgazmus bez roboty"...
Není tady
Ivana napsal(a):
Čtu tady, jak nikomu stárnutí nevadí, vichni se cítí zdraví, svobodní, akční. Já jsem výjimka - posledních několik měsíců - asi od podzimu - se necítím vůbec dobře. Ano, nemusím se starat o děti ani o manela, čím odpadla i značná část vaření, úklidu, praní a ehlení, a to je jediná pozitivní věc na starím středním věku, v něm se teď nacházím. Svobodná se ale vůbec necítím, musím chodit do práce a velice mi to vadí. Moná někoho práce baví (závidím to já neměla nikdy!), ale taky asi větina lidí v mém věku si je v pracovních záleitostech jistá, ví, co a jak má dělat, aby to bylo dobře. To já nemám, s větinou věcí si vůbec nevím rady a pak to tedy nějak udělám, ale vím, e to dobře není a čekám, kdy zas přijde kontrola a vecko mi to vytkne. Jediné, co je dobré, je to, e na výsledky kontroly nae vedení nijak nereaguje. Poprvé jsem byla přesvědčená, po zkuenostech z minulé práce, e mě určitě vyhodí, ale nic se nestalo, nikdo se ani nezmínil. Ale protoe bych chtěla dělat vecko dobře a správně, tak mě to tve.
Dále se opravdu necítím dobře po tělesné stránce - jsem pořád hrozně unavená, téměř kadé= odpoledne únavou usnu na pohovce při čtení. Ujdu 10 km a cítím se, jak dříve po celodenní túře. Jdu na nákupy do města a vrátím se úplně vyavená. A nic mě nebaví, na nic se netěím, nic se mi nechce dělat. Dřív jsem sama chodívala na procházky a výlety, ale u mě otrávilo krouit furt jen kolem naeho města v dosahu MHD, kde u jsem vude byla tisíckrát a znám to tam. Rezignovala jsem na jakoukoli kulturu, kdyby mě občas nějaká kamarádka nevytáhla na výstavu, tak nejdu. V kině nebo divadle či na koncertě jsem u nebyla několik let. A straně mi stále chybí můj BM - po 10 letech od rozvodu! U mi ani tak nechybí nae kadodenní souití, ale spí to, jak jsme spolu kadý víkend jezdívali někam na výlety, chybí mi nae turistické dovolené. Občas sice jedu někam s kamarádkama, ale to je párkrát do roka. Větinu víkendů trávím doma s kníkou na gauči a u mě ani moje milované čtení tolik nebaví. Vlastně mě nebaví celý ivot, na nic se netěím nic neočekávám, jen se hrozně bojím budoucnosti, jak vydrím jetě téměř 5 let chodit do práce, jestli neonemocním a nebudu na někom závislá, mám i neodůvodnitelné úzkosti typu, e mě někdo okrade, e přijdu o byt, e pomalu ztratím zdravý rozum. Někdy si říkám, e bych nejradi ze veho u umřela, ale bezbolestně, ve spánku. Vím, e se tomu, co proívám, říká dysthymie, ale beru proti ní antidepresiva. Moná přestaly účinkovat, nevím. Ale nemám sílu to řeit. Nechce se mi nic, jen spát, spát a spát.
Takto som preila dva roky... chvalabohu sú u minulosou...
Není tady
Nela napsal(a):
Vím, e se tomu, co proívám, říká dysthymie, ale beru proti ní antidepresiva. Moná přestaly účinkovat, nevím. Ale nemám sílu to řeit. Nechce se mi nic, jen spát, spát a spát.
Ivano, ty jsi opravdu v depresi. Asi je zbytečné ti něco radit, protoe u tebe to ta nechu je prostě dlouhodobá. Bohuel jsi se nikdy nevzpamatovala s rozvodem a asi z toho to pak ve pramení.
Myslím, e kadý máme starosti, proíváme někdy astnějí, někdy horí období svého ivota. To je prostě normální.
Nechci tě v ádném případě urazit, nečtu zase tak pozorně příspěvky, abych mohla soudit, ale prostě se mi zdá, e si tak nějak v té tvé situaci libuje, proč to změnit, kdy se v tom mohu plácat a stěovat. Nemá sílu něco měnit, bohuel.
Co třeba se podívat na to z druhé stránky :
- má práci - co ti asi mnoho lidí můe závidět, take jsi vlastně v této oblasti úspěná. e ti něco nejde, je normální, nikdo nejsme perfektní, ale chápu, e tě chyby tvou, taky to tak mám
- jsi zdravá - (vyjma tvé deprese) to je velké těstí
- má děti
- má kamarádky, které zřejmě stále stojí o tvou společnost, kdy tě zvou
- jsi relativně zabezpečená, má vlastní bydlení......
Ale to vechno ví, teď se snait změnit mylení a bude ti líp...
Neviem, ak má naozaj dlhodobú a vánu depresiu, tak nabáda k zmene myslenia je ak dohovára paralyzovanému po úraze, aby vstal. Ide skôr o to, nejako to uchopi a skúsi niečo zmeni - medikáciu, terapiu, terapeuta, prostredie, apod. S tým, e mono nepomôe nič.
Není tady
Niky123 napsal(a):
Keby si mala tie záitky, čo ja - vdy mi niečo nájdu, ale väčinou je to niečo "netradičné", na hranici normálnosti, hraničné hodnoty, nejasná diagnóza... skúajú na mne lieky, prípravky, prístroje, a keď u nevedia čo, polú ma preč - a som na tom o dos horie ako na začiatku. Odmietam masti vrecká lekárom a farma-firmám. Keď mi je naozaj niečo, prídem aj sama.
Není tady
Selima napsal(a):
Niky123 napsal(a):
V tomhle já jsem disciplinovaná, kontroly na mamografu, na gyndě, u zubaře, pravidelné preventivní prohlídky u obvoďáka. Jsem zdravá jako řípa, tedy "a na tu hlavu" - jak ve snaze o zlehčení situace říkám.Keby si mala tie záitky, čo ja - vdy mi niečo nájdu, ale väčinou je to niečo "netradičné", na hranici normálnosti, hraničné hodnoty, nejasná diagnóza... skúajú na mne lieky, prípravky, prístroje, a keď u nevedia čo, polú ma preč - a som na tom o dos horie ako na začiatku. Odmietam masti vrecká lekárom a farma-firmám. Keď mi je naozaj niečo, prídem aj sama.
Já Ti Tvůj názor neberu, je to tvoje tělo (a due).
Není tady
Taky chodím k doktorovi, kdy mi něco je.
Přijde mi to logické.
Proč bych tam chodila, kdy mi nic není?
Kdybych třeba v prosinci dala na mou ílenou gynekoloku, kdy jsem po odchodu z ordinace měla pocit, e podle jejich řečí do měsíce umřu na rakovinu, a taky si nechala podepsat, e odmítám hospitalizaci, tak bych dnes byla vykuchaná, preventivně, pro její dobrý pocit, aby se nemusela bát, e něco zanedbala.
A já jsem dnes zdravá, protoe mi ani tenkrát nic nebylo.
U hodně let po velmi patné zkuenosti dám na své tělo a ne na svého doktora.
Není tady
Eva. napsal(a):
Taky chodím k doktorovi, kdy mi něco je.
Přijde mi to logické.
Proč bych tam chodila, kdy mi nic není?
Kdybych třeba v prosinci dala na mou ílenou gynekoloku, kdy jsem po odchodu z ordinace měla pocit, e podle jejich řečí do měsíce umřu na rakovinu, a taky si nechala podepsat, e odmítám hospitalizaci, tak bych dnes byla vykuchaná, preventivně, pro její dobrý pocit, aby se nemusela bát, e něco zanedbala.
A já jsem dnes zdravá, protoe mi ani tenkrát nic nebylo.
U hodně let po velmi patné zkuenosti dám na své tělo a ne na svého doktora.
nechci tě strait... moje kamarádka byla na mamografu (červen 2014), kde se ukázal podezřelý stín. protoe paní dr. byla velmi pečlivá poslala ji na mamoton, výsledky z mamotonu byl dobré i přesto se kamarádka rozhodla pro ablaci obou prsou. ne se ovem kamarádka rozhodla kde , kdy a kdo ji bude operovat uběhly cca tři měsíce. v září 2014 ji operovali, opět poslali tkáň histolku a hle... duktální karcinom . kdyby dr. nebyla tak pečlivá , nařídila kontrolu a po roce , tak by moná u tady kamarádka ani nebyla...
Není tady
Neměla jsem na mysli nic s mamografem. Chodím tam kadé dva roky, jak se chodí po 45 a jsem díkybohu v pořádku.
Ivano, to je mi moc líto, jak ti je. Moná by to chtělo změnit AD. Zajdi za paní doktorkou, prosím.
Není tady
Eva. napsal(a):
Neměla jsem na mysli nic s mamografem. Chodím tam kadé dva roky, jak se chodí po 45 a jsem díkybohu v pořádku.
Ivano, to je mi moc líto, jak ti je. Moná by to chtělo změnit AD. Zajdi za paní doktorkou, prosím.
nepochopila jsi to..
Není tady