6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Helenin příspěvek k zamylení na sousedním vlákně mě inspiroval. Ale nechci tohle vlákno směřovat na konec stárnutí, ale spí na jeho začátek a průběh, jak to kdo cítíte. Budu ráda, kdy popíete, jak to kdo máte, i pro inspiraci a porovnání pro ostatní.
Začnu sama sebou:
Plusy:
Pocit znovuobjevené volnosti. Mám "splněno" (podle mého vlastního nastavení - kadý tohle můe cítit jinak): Děti vychované a dobře postavené do ivota. Mám své vlastní bydlení a nějaké finanční rezervy. Take - jsem nyní zase "svobodná" - bez povinností a závazků k ostatním (kdy pominu stárnoucí rodiče - ale ti se zatím drí dost dobře).
Můu se věnovat sama sobě, svým koníčkům, i tomu, aby po mě něco dobrého na tomhle světě (kromě dětí) zůstalo.
Zdravotně v tuto chvíli - uk, uk, uk, necítím vůbec ádné omezení. Na to, e je mi 51, jsem nečekaně zdravá, nebolí mě ádná kolena, záda, oči apod., jako mé mnohé vrstevníky. Take - z tohoto pohledu - pohoda, věk je jenom číslo.
Jen jsem asi rychleji unavená a pohodlnějí ne dřív, a taky ve sportu méně výkonná. Natěstí jsem na výkonnost ve sportu nikdy nedávala důraz, take tohle mi vlastně nevadí.
Mínusy:
Mozek je pomalejí, neohebnějí. Hůř se cokoli učí. Nejvíc to cítím v oblasti cizích jazyků. To byl taky první příznak stáří, který jsem u sebe zaznamenala - kdy jsem se po své třicítce začala učit anglicky (úplně od nuly), překvapilo mě, e mi to, u po té třicítce, lezlo do hlavy hůř, ne v mládí. A to se samozřejmě s věkem stává stále zřetelnějím. Cítím, e v mnoha oblastech ve srovnání s mladými ztrácím krok, a mnohé věci se mi ani učit nechce (třeba ovládat dokonalejí a chytřejí mobil).
Trochu mě tve, e hodně zapomínám a mám hodně patnou krátkodobou pamě. Asi je to způsobeno i prodělanou depresí, sama nevím, kolik v tom zafungovala nemoc a kolik normální stárnutí.
Ohledně vzhledu - kdy jsem oblečená a měla bych na hlavě koík (jak je v jedné Werichově historce ), klidně byste mi hádali dvacet. Ale - obličej s vráskami, ilnaté vrásčité ruce, ale v poslední době i taková "volnějí kůe" po těle prozradí mých 51. Vrásky jako takové by mi moc nevadily. Ale tve mě, e mi jaksi povadá kůe na obličeji. Se znepokojením jsem zjistila, e kdy mám normální výraz (kdy se zrovna aktivně neusmívám), nevypadám takhle jako dřív, ale takhle . Co mě tve, protoe mírně pokleslé koutky úst mi vytvářejí povýeně-negativní výraz, typu Václav Klaus starí. Jetě to není tak zlé, abych vypadala takhle arogantně a povýeně jako on, ale bohuel - povadající kůe k tomu směřuje. Tak se snaím víc aktivně usmívat a tím koutky úst aspoň narovnávat.
A jak to máte vy?
Není tady
Niky to chce tak deset dvacet kilo přibrat a je po vráskách. A pamatuj si, vrásky muskejm nevadí. Nejhorí je, kdy si stará baba nechá odstranit vrásky. Hrůza.
Není tady
Tak,je mi 61,jsem rok v důchodu,chtěla jsem,nemusela jsem,zaměstnavatel by uvítal,kdybych zůstala aspoň jetě pět let.
Dvě dospělé děti před čtyřicítkou,4 vnoučata,spokojenost,pohoda,zdraví zatím slouí,ukám,hodně ukám...
Rozdíl mezi 51 a 61 nevidím,co se týká vrásek,je to genetické,ano,jsem pomalejí,ale to přičítám spí pohodlnosti a tomu,e mě nic nehoní.
Dost se věnuji vnoučatům.Sobě také,pochopitelně,ráda cestuji,stýkám se s přáteli,prostě můu vechno,nemusím nic.
Mám u jen maminku a ta se přes svůj věk zatím drí.
Vzhledem k tomu,e iju sama,jsem vdova,jsem soběstačná i v drobných opravách a pracech ,jak doma,tak na chatě. Vyloeně nesportuji,ale dost jezdím na kole a práce na zahrádce lze také brát jako tělocvik
Co bych viděla jako mínus,e jsem si neudělala v mladím věku řidičák,teď u ho dělat nebudu,ale je to o tom,e jsem nikdy neměla odvahu pustit se do provozu, i kdy jinak nejsem nijak bojácná. Ale zatím se dopravím kam potřebuji hromadnou dopravou,nebo na kole,není to a takový problém,který by se nedal zvládnout.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Niky to chce tak deset dvacet kilo přibrat a je po vráskách. A pamatuj si, vrásky muskejm nevadí. Nejhorí je, kdy si stará baba nechá odstranit vrásky. Hrůza.
Tak za takovou cenu to tedy neberu. Ale - vrásky mi ani nevadí, spí ta huba do obráceného U, ale to se snaím přehluit úsměvem.
Nevím, jak je to s odstraňováním vrásek, ale určitě bych si nenechala "přifukovat" rty. To pak enský vypadají jako kačer Donald. Sleduju na Facebooku Blanku Matragi, kterou mám docela ráda, a bohuel u i ta začíná mít kačeří pusu....
Není tady
Já to neřeím.Nezaobírám se tím. Prostě je to tak, jak to je, je jasné, e s věkem a zkuenostmi příjdou nějaké změny.
Jsem ráda, e jsme vichni relativně zdraví a e máme dobré vztahy v rodině i s lidmi okolo. To je pro mě důleitějí ne nějaké stárnutí. A stejně, nejvíc stárnou děcka - na nich je to nejvíc vidět
Moc se mi líbí to, co napsala Ajka.
Není tady
Niky123 napsal(a):
Petr100 napsal(a):
Tak za takovou cenu to tedy neberu. Ale - vrásky mi ani nevadí, spí ta huba do obráceného U, ale to se snaím přehluit úsměvem.
Nevím, jak je to s odstraňováním vrásek, ale určitě bych si nenechala "přifukovat" rty. To pak enský vypadají jako kačer Donald. Sleduju na Facebooku Blanku Matragi, kterou mám docela ráda, a bohuel u i ta začíná mít kačeří pusu....
Jo, ty enské s přifouknutou pusou vypadají fakt směně.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Ja treba zadne vrasky nemam,je me 46 a diky tuku vrasky nemam,ale zase postava hruza des
Není tady
Je mi podobně jako Ajce, co mi stárnutí dává - klid. U máloco mě vytočí a máloco mi stojí za to, abych se vztekala a rozčílila, co v mládí při mé původně cholerické povaze bylo běné.
Co mi naopak bere- nic tak hrozného, co by mi vadilo. Je přece normální, e mě víc bolí záda a kolena, e jsem troku zpomalila a víc zapomínám, no a co. Neřeím to, stárneme přece vichni. Jen si myslím, e stárnout se má s grácií.
Není tady
Ja to zatiaž necítim ako nejaké kruté starnutie, skôr ako dozrievanie... Jednoznačné plus je duevná vyrovnanos, nadhžad a lepie spoznanie seba samej. Mono aj jasnejie zoradenie hodnôt a hladie vzahy s žuďmi (a opä - aj so sebou samou). Ako hlavné - a mono jediné - negatívum vidím väčiu fyzickú únavu a dlhiu regeneráciu.
Není tady
Vzhžad nerieim - nikdy som nebola plagátová kráska, take mi netrhá srdce, e ňou nie som ani v 49. Zrkadlám sa vyhýbam od puberty a keď sa náhodou zbadám, tak sa zatiaž bez problémov spoznám- čie Pohoda, klídek, tabáček...
Není tady
Skoro bych řekla, e - teda a na ty klouby, vrásky atd. jak výe uvedeno - spí dostávám...
"Bod zlomu" byl důchodovej výměr. Jo, chodím (zatím jetě) do práce... ale ten úlevnej pocit, e od data X u na ní nejsem závislá... ten byl k nezaplacení.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Ty ani neví, ty koni, jak jsi mě při dneku potěil - za vechny baby Tohle by mělo mnohem víc muských říkat mnohem častěji.
Jinak mně to vyhovuje tím víc, čím jsem starí - teda, kdy mě nikdo nehoní a můu si ít vlastním tempem. Co momentálně zrovna nemůu. Někdy, semtam je mi troku líto, e se unavím mnohem rychleji, ne dříve - ale vcelku bych nevrátila ani vteřinu.
Není tady
ale vcelku bych nevrátila ani vteřinu
Ani já ne. Jsem ráda, e je to tak, jak to je. I s těma občasnejma bolístkama.
Troku jsem přemýlela - jediné, co mi opravdu vadí s přibývajícím věkem je to, e vím, e kdybych přila o práci, těko budu hledat novou. Ale zase - pokud by byl dalí příjem do rodiny, ani to by mě nevadilo.
Není tady
Tak tady si smlsnu, to je vlákno pro mě.............včera jsem se vrátila z Kavkazu-ílený nádherný záhul
Já proívám úasnou etapu svého ivota......je mi 64......nikdy bych to nikomu nevěřila, kdyby mi to říkal, e......
Dříve ............mamina v teplákách, která zavařovala a neznala nic jiného ne práci a rodinu
Hodně mě změnil rozvod......zpočátku mě dostal do kolen....................ale pak jsem si to poskládala jinak v hlavě..
Já se přestala bát!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bojím se jen o dětičky.............ale to je jiný strach
Není tady
Tak kolik kiláků a výkový rozdíl?
Není tady
Tak mně je 47 a proívám v podstatě to, o čem tady píete.
- mám to více v hlavě srovnané, u mne mnoho věcí tak nevytočí, jako dřív, nebo se mi nechce u tak negativními věcmi zaobírat. Mám fungující vztah, velkou oporu v manelovi (nechci to zakřiknout)
- fyzicky to, myslím, docela jde, snaím se pravidelně hýbat, co jsem dřív nedělala
- kosmetické zákroky jsem nepodstoupila, taky se bojím případných následků (ztráta mimiky, nepřirozenost), navíc manel to nepreferuje, spí ho to odrazuje
- asi jsem pohodlnějí, mám svůj reim, kdy své zavedené zvyky musím poruit, docela mne to na chvíli vykolejí
- u asi nejsem tak ambiciózní, u se mi nechce dokazovat, e se umím něco víc naučit, nechce se mi "soutěit", ale je to moná tím, e mám momentálně více starostí doma - nemocná maminka, starosti se synem....., co mne docela dost vyčerpává, hlavně psychicky
- nevrátila bych asi nic, v mladím věku jsem si v určité oblasti prola "peklem", teď bych chtěla, abychom byli zdraví a spokojení....
Není tady
Nepřemýlela jsem, co mi stárnutí dává nebo bere.
ivot mě baví, je v něm spousta hezkého. Děti jsou dospělé a samostatné a mám stále méně toho, co musím a více toho, co můu. Fyzicky se cítím lépe, ne kolem třicítky, to jsem bývala hodně unavená. Teď jezdím na kole, plavu, cvičím jógu, chodím na procházky, cestuji a poznávám nové kraje u nás i v zahraničí, hodně čtu, chodím do kina, na koncerty...
Uívám si vnoučátka, to je pro mě veliký dar, něco tak krásného jsem si nedovedla představit.
Práci mám dobrou a výbornou. Kdybych o ni přila, mám naspořeno, u se nemusím strachovat. A novou bych si jistě nala v Praze, kdy ne tady u nás. Buď bych denně dojíděla, i kdy jsou to 4 hodiny na cestě, anebo jezdila domů na víkend a přes týden byla v Praze. Někteří lidé z naeho městečka denně dojídí vlakem, tak vím, e se to dá, kdy z toho člověk nedělá drama a vezme to tak, jak to je.
Mám svůj byt v OV, hezky zrekonstruovaný podle sebe. To je mé bezpečí a jistota.
Rozvod před deseti lety mě taky dostal do kolen, ale u to přebolelo a teď si uívám to pozitivní.
Baví mě svoboda, kterou teď mám.
Neměnila bych a nechci čas vrátit zpět.
Není tady
Jéé, děkuji vám vem za pěkné a inspirativní čtení. Je pozitivní, e větina zdejích babinetek v tomto věku vnímá spí pozitiva - hodně můu, málo (nebo nic) nemusím, mám čas na sebe.
Nedávno jsem si vzpomněla na Graine, dlouho jsem ji tu neviděla. Ta psávala ve smyslu, e po padesátce je ve za námi, hlavně tedy v oblasti partnerských vztahů. Ráda bych věděla, jak to má teď, Graine, jestli to tu čte, prosím, napi.
Já ohledně té vzpomínky na Graine chci zmínit jetě jednu pozitivní věc, i kdy to prý bývá hodně individuální. A to je ta oblast nejsoukromějí. Tady mi kadý rok navíc, zdá se, nejene nic nebere, ale dokonce dává. Necítím stárnutí, spí lépe řečeno zrání, v tom nejlepím smyslu (podobně jako víno ). Jestli to takhle půjde dál, no to v osmdesáti - chlapi, třeste se .
Chtěla jsem to tu napsat, i pro tu Graine, ale i pro ostatní, aby se nebály, e po padesátce "ve končí a ve u stojí za prd".
Není tady
Jo........................nechci čas vrátit zpátky.................to je důleité.
Já jsem spokojená.......zvlá, kdy se tak vrátím z Kavkazu a vidím ivot tam.......bydleli jsme 10 lidí v soukromém domku........v Mestii........domácí kupovali jen mouku a cukr, ve měli ze svého......tv hrála celý den, počítač taky, tablety a mobily měli lepí ne my..................neplatili nic za elektřinu a vodu-podle toho to vypadalo
Petře, já si dělala malé túry............lanovkou nahoru a hřebenovka kam to lo-cesty byly jetě pod sněhem........ale tisíce kvetoucích lutých azalek, hořců, orchidejí aj. a tisíce rododendronů, které začínaly kvést........ta nádhera bude tak za 14 dnů,
Jinak klátery, kostelíky s freskami-v neděli jsem absolvovala celou mi s krásným mladým popem.......
Kamenné vesničky, kde uprostřed cesty teklpotůče z hor a samé kravěnce............úasní lidi, kteří hned přinesli stoly s jídlem-domácí sýr a mísy s naloeným medvědím česnekem, víno
Nádhera.............kdyby někdo chtěl, polu kontakt. Pro náročné............půjčovali koně na celodenní túry, na to nemám fyzičku................večer posezení s domácími...........babička, matka,dcera............chlapi 27 let a 19 hráli pořád hry...........byli na zabití
Není tady
vnímá spí pozitiva
Malinko to zkoriguju... plusy co do vlastní osoby ano, ale... u se nějakej čas kácí i v naem leze a v poslední době nechutně často chodím po návtěvách ve pitálech a taky po pohřbech...
v osmdesáti - chlapi, třeste se
V osmdesáti se samečci tvý věkový skupiny budou třást i bez tebe...
Leda by sis ulovila zajíčka s růovým...
Není tady
V osmdesáti se samečci tvý věkový skupiny budou třást i bez tebe
Není tady
Věro fantazie. Já nejsem závistivý ale......
Není tady
Petr100 napsal(a):
Věro fantazie. Já nejsem závistivý ale......
Toto si uívám a teď................dříve jsem to neuměla.........a teď na stará kolena
Není tady
Chtělo by to pár fotek kytek a kopců. Já byl v neděli na Pálavě opět prohlédnout skály po kterých jsem před ... léty lezl. Krása v malém.
Není tady
Ja som teda kaviarenský považač, ale nedávny výletík do rumunských Kaprát ma tie nadchol... a jedna naa spoločníčka (70 rokov, po 40tke sa dala na cestovanie, u asi 20 rokov kadoročne aspoň raz sama po svete) ma tie hodne inpirovala.
Není tady