6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Inspirována vláknem sousedním, zakládám nové vlákno. Jde mi o sdílení nápadů jak pomocí investic uetřit a nebo rozmnoit majetek, a to víc a lépe, ne tradičními způsoby (penzijní pojitění, ivotní kapitálové pojitění a stavebko.)
Tedy o inspiraci mou i vai.
Jsem přesvědčená, e výhodným investováním člověk získá mnohem více a za lepích, příjemnějích podmínek. Budu moc ráda, kdy mé nápady okomentujete a také dáte do placu vlastní.
Z investičních příruček je známo, e nejlepí je tzv. pasivní příjem, tedy ten, který vám běí, i kdy jste na dovolené, na nemocenské, zkrátka (takřka) nezávisle na vaí momentální pracovní situaci, tedy v podstatě pořád. Jako například pronajímání nemovitostí.
A dalím způsobem zhodnocení peněz je třeba investování do umění, nejlépe do své sbírky, do věcí, kterým rozumíte. Tam je ance na velmi vysoké zhodnocení, přestoe likvidita (dostupnost vloených peněz) je nízká, pak hlavně najít dobrého kupce. A hlavně musíte dotyčný obor velmi dobře znát.
Třetím okruhem je etření peněz investováním, typu koupě pasivního domu, nebo zařízení, které se vám velmi dlouhodobě vyplatí.
Není tady
Začnu tou třetí zmíněnou oblastí: Uvauji váně o koupi solárních zařízení na ohřívání vzduchu.
Jde v principu o černé duté desky, které připevníte na slunnou stranu domu. V nich se vzduch ohřívá, proudí vám sluncem ohřátý venkovní čistý vzduch do místnosti, navíc se ohřívá i rekuperací (teplem z odcházejícího vydýchaného teplého vzduchu, ani by se smísily). je to naprosto bezobsluné, nenapojené třeba na elektřinu, protoe vnitřní ventilátorek, pohánějící ten vzduch, je na solární energii.
Je to také vhodné do chat a chalup - kvůli větrání, odvlhčování a temperování v době, kdy tam nejste.
Jak jsem se dívala, tak ty černé desky stojí (v závislosti na velikosti) kolem 20 tisíc.
Máte s tím někdo zkuenost? Nevyplatí se počkat dva, tři roky, a to bude za pakatel (třeba jako zahradní solární osvětlovadla dnes)?
Není tady
A nápad druhý - investování do pronájmu nemovitostí. Napadne vás - to pro mě není, to je jen pro bohaté. Ale moná ne. Nemovitostí je toti u třeba taková gará.
Můj nápad: Koupit malý pozemek ve městě, nejlépe vedle sídlitě, a nechat tam postavit gará (garáe). Jak jsem zjistila, nejlevněji a co se vlastní námahy nejlíp vycházejí různé garáe montované, kdy si necháte udělat podklad, ve ostatní objednaná firma udělá - přiveze, namontuje.
A vy pak u jen pronajímáte.
Máte s tím někdo zkuenost? Jaká je návratnost, jaká výnosnost? Jaká povolení jsou třeba na úřadech pro postavení garáe? Jaké typy garáí mají nejlepí poměr cena/ výnosnost?
Není tady
Garáe v kterém městě?
Není tady
No jo, Petr...
Niki, taky si myslim, ze "vubec nejsi v klidu"... Dostala jsi "cid", ok. Ale! Kdyz umis byt "takhle aktivni" (coz je podle me s.p.o.r.ne...), nemela by ses radsi venovat svemu zotaveni, nebo navratu k pracovni cinnosti?
Ja rozhodne nechci rejpat, ale pripada mi to jako kdyz "se nekdo hodi marod do ID", aby si mohl dal v klidu delat babovicky na svem pisecku....
Není tady
Petr100 napsal(a):
Garáe v kterém městě?
Petře, mě se týká případná gará v naem (malo)městě. Uvauju o tom jít touto cestou, tak uvítám názory a zkuenosti jiných na toto. Co tomu nápadu ty-podnikatel se zkuenostmi, říká?
Není tady
Niky Brně za gará 1500,- a 2000,- kaček. U nákupu pozemku vidím trochu problém. Elektřina. Nabíječka, vrtání, třeba bruska....Bude sice uplatňovat odpisy ale hned odečti 15% daň z příjmu. Výpočet návratnosti je jednoduchý.
Upravil(a) Petr100 (24. 5. 2016 22:07)
Není tady
Dorka napsal(a):
No jo, Petr...
Niki, taky si myslim, ze "vubec nejsi v klidu"... Dostala jsi "cid", ok. Ale! Kdyz umis byt "takhle aktivni" (coz je podle me s.p.o.r.ne...), nemela by ses radsi venovat svemu zotaveni, nebo navratu k pracovni cinnosti?
Ja rozhodne nechci rejpat, ale pripada mi to jako kdyz "se nekdo hodi marod do ID", aby si mohl dal v klidu delat babovicky na svem pisecku....
Dorko, píe ...taky si myslím, e "vůbec nejsi v klidu"...
Nejprve se zeptám na to taky - kdo jiný si jetě toto myslí? Já jsem to nezaznamenala, a nebo přehlídla.
Co myslí tím e "vůbec nejsem v klidu"? Kdy leím na gauči a surfuju po netu ve věcech, co mě zajímají (třeba právě Babinet, ale i mnoho dalího)? Třeba hry mě absolutně nebaví.
Jak konkrétně by ses v mém případě věnovala svému zotavení nebo návratu k pracovní činnosti?
Ohledně toho "hození do ČID" - mně řekli, e po třetím pobytu v nemocnici dávají u mé diagnózy automaticky návrh na ČID. Nejdřív jsem se tomu bránila, ono mít "papíry na hlavu" není zrovna co by mi udělalo radost. Ale nějak jsem se s tím u srovnala a nyní jsem, právě i díky tomu ČID, v klidu. Zrovna horentní příjmy teď nemám , ale nestěuju si, stačí mi to, a mám dost času a klidu se právě věnovat (mimo jiné) tomu, jak aspoň lépe zhodnotit své úspory z dřívějích let. Bankám moc nevěřím.
Co ti na tom přijde divného?? (Prosím, odpověz mi třeba do "Zamylovacího" vlákna, a neplevelíme vlákno toto, čistě investiční. Díky.)
Není tady
Niky s Dorkou vůbec o penězích nediskutuj. Ona se o peníze vůbec nezajímá. Proto je zadluená..
Není tady
Ja muzu mluvit jen za "jako napad" ve VELKOMESTE, jako je Brnecko, napr., a to pred cca 16ti lety. Nabidla jsem garazove kryte stani, v oplocenem pozemku, za 1.000kc. Ve skvele lokalite. Vzal. Pozdsji tam parkoval aj s vozejckem nalozenym kdovicim... Slo to docela dobre, obcas ni nabidnul bundicky a kamasky pro deti, parfemky a cistici prostredky pro mne, az dokud ho nezavreli... Nevim, za co. Ani uz si nepamatuju, kdo si jeh oa uticko vyzvedl... Jen vim, ze vsechno doplatili...
Není tady
2x
Ale presto vam preju, drazi, prijemnou zabavu...
Upravil(a) Dorka (24. 5. 2016 22:31)
Není tady
Petr100 napsal(a):
Niky Brně za gará 1500,- a 2000,- kaček. U nákupu pozemku vidím trochu problém. Elektřina. Nabíječka, vrtání, třeba bruska....
Petře, dík za odpověď. U nás je to tak 1000 Kč.
Ale těsně vedle pozemku, který mám vyhlídnutý, je bytovka, auta parkují jen venku na ulici. Monost zavést elektřinu tam je, ale asi bych to uskutečnila bez ní - gará (garáe) by byly na dobře osvětleném místě, kdyby něco dotyční potřebovali na autě nabíjet, vrtat, můou si snadno natáhnout prodluovačku ze svého bytu.
Jakmile bych u nechala dát na gará elektroměr, zas by to znamenalo dalí problémy - přepisování elektřiny, vyúčtovávání, platba podle jističů - a jak v době, kdy by se zrovna gará nedařilo náhodou pronajmout?Myslím, e za jističe by se muselo platit...?
Má představa, kterou bych naplňovala asi postupně (jak by byly peníze): Koupit ten pozemek, nechat na něj udělat základovou desku pro cca 4 garáe, nechat (postupně) postavit dvě montované dvojgaráe. Cena montované dvojgaráe je asi 120 tisíc, co jsem na netu brouzdala. Plus tak 50 tisíc na základovou desku?? (Střílím od boku, teprve se v tom začínám orientovat). Take orientačně - náklady na jednu gará cca 100 000 Kč. Kdy bych ji za tisícovku měsíčně pronajala, za rok je to 12 tisíc, za 8 a půl roku je gará splacená, pak u vytváří jen zisk, při takřka ádných dalích investicích a starostech.
Uvauju takto: Za cca 14 let, ne půjdu do důchodu, by se mi ty peníze zhodnotily cca o 50% , to je proti bance úasný úrok. zdá se mi, e by to určitě stálo za to. A v důchodu u by mi to mělo jen přináet zisk a v kadém případě to pak po mě zdědí děti.
Co tomu Petře (+ případně i vy dalí) říká? Vyplatí se to? el bys do toho? Jsou tam nějaká rizika nebo něco, co jsem nedomyslela?
Není tady
Niky, nela bych do toho.
Nemovitosti jsou hlavně starosti. Peníze by se ti o 50 % nezhodnotily. A - nebyly by to ve stáří peníze cash, ale starost s nemovitostmi. Myslím si, e má velké oči.
Má u zjitěno, jestli by ti pozemek prodali a jestli by na něm mohly stát garáe?
A co se týká toho, co ti psala Dorka, taky si myslím, e momentálně má "manickou" fázi své deprese. Jsi na vrcholu své sinusoidy s velkým rozpětím mezi vrcholem a dnem. Tak tě vnímám. U jsem ti psala, e si myslím, e by bylo lepí se z té euforie zklidnit a troku vyrovnat sinusoidu, abys pak nepadala tak hluboko.
Není tady
Niky základová deska bude určitě draí. Zjisti jaká je u vás nabídka poptávka na garáe. Stavební povolení?
Není tady
Díky vem za názory.
Ohledně příspěvku Evy:Myslím, e "investování" do bankovních produktů je u přeilé a nevýnosné, a e výnosnějí, ale i jistějí, jsou ty nemovitosti.
A právě tento typ nemovitosti - gará - je takřka "bezúdrbový", myslím to tak, e po počáteční "starosti " s papírováním, uděláním podkladu garáe (samozřejmě firmou, ne svépomocně ) a postavením garáe dalí firmou na klíč, takřka ádné starosti nepřináí: Zájem o pronájem garáí, a to dlouhodobě, je, a díky stále vyímu počtu aut v rodinách bude jen vzrůstat.
Kdyby dotyčný nájemce přestal platit a odmítal gará opustit (jako to bývá třeba někdy u bytů), tak jen vyměním zámek a dám jeho vozidlo odtáhnout ven a o pár metrů dál na parkovitě a můe hned nastoupit dalí, snad solidnějí nájemce.
Za 14 let, ne půjdu do důchodu, bude gará nejen dávno splacená, ale vytvoří u sluný zisk, jestli přesně 50%, nevím, ale zcela určitě lepí zisk, ne kdy nechám tyté peníze leet v bance, uírá mi z nich inflace a moná i avízovaný zápo*ný úrok. Ani při tzv. nejvýnosnějích a nejbezpečnějích úlokách peněz (stavebko, ivotko, penzijko) se podle mě za těch 14 let nezíská víc, ne právě z pronájmu té garáe. Prosím, je tady někdo z brane (pojiovnictví), kdo mi dokáe spočítat výnos ze ivotka, penzijka a stavebka po 14 letech?
No a v důchodu by mi to vynáelo u jen zisk - cca tu tisícovku měsíčně nebo i zvýenou částku, tak jak bude o garáe zvýený zájem. No a kdyby ty garáe byly (postupně) 4, tak 4 tisíce k důchodu u se hodí, ne? A přitom cena takové nemovitosti dál vzrůstá, gará se takřka neopotřebovává a po mě ji jednou zdědí potomci.
Pozemek mám ji zarezervovaný, na Stavebním odboru ohledně papírování jsem jetě nebyla, chystám se, ale věřím, e to nebude velký problém. [i]Máte někdo prosím zkuenost, na co si při tomhle dát pozor, jaká jsou případná úskalí (která já - teprve před vlastní realizací, jetě nevidím?
[/i]
No a ohledně tvého názoru na mou "současnou manickou fázi", u jsem ti na to odpovídala podrobněji jinde.
Pro ty, co to nečetli, tak jen ve zkratce: V podobné "manické" fázi jsem byla celých 45 svého ivota , plná nápadů a kreativity (hlavně se mi to hodilo v podnikání), a teď, po 3 epizodách deprese v průběhu 6 let, jsem se k té, pro mě normální, běné "manické" fázi zase jen vrátila.
Upravil(a) Niky123 (25. 5. 2016 8:54)
Není tady
Jsou tam nějaká rizika nebo něco, co jsem nedomyslela?
Majitel "vyhlídnutýho" pozemku?
Jeho ne/ochota prodat? A za kolik?
Katastr - např. plomba nebo jiná zábrana?
Územní plán?
Potom - "postupně (jak by byly peníze)" - rozestavěný cokoliv chátrá, ztrácí cenu, případně před pokračováním vyaduje úpravy, který taky něco stojí.
A podle mě nejpodstatnějí - byl by vůbec zájem o holou kůlnu, by se zamykatelnejma vratama, bez elektřiny a asi i vody?
Není tady
Niky, já jsem ti můj názor na tvé současné nastavení napsala proto, e jsi Dorce psala, e si to nikdo jiný nemyslí, es to nezaznamenala. Myslí. Já si to taky myslím a psala jsem ti to u dříve.
Kolik tě bude stát pozemek? Myslím si, e o gará bez elektřiny příli velký zájem není.
A s tím děděním, myslí si, e o takové dědictví by děti stály? Rodiče se často mýlí v tom, jak úasné věci dětem jednou odkáou a přitom o ně děti vůbec nestojí, naopak by je to zatěovalo.
Územní plán, jak píe helena, mě taky napadl.
Upravil(a) Eva. (25. 5. 2016 8:59)
Není tady
Petr100 napsal(a):
Niky základová deska bude určitě draí. Zjisti jaká je u vás nabídka poptávka na garáe. Stavební povolení?
A nemá představu o kolik? Aspoň odhad, nástřel, ne obvolám přísluné firmy s poptávkou (takový malý konkurs ).
Nabídka/poptávka - zatím jsem konkrétně nezjiovala, ale vedle je větí bytovka a vůbec ádné garáe k pronajmutí v okolí tak 500m nejsou.....
Stavební povolení - jetě jsem nezjiovala, ale jeliko na druhé straně té bytovky před časem povolili udělání malého parkovitě (které vak nestačí pro vechny zde bydlící s autem), tak předpokládám , e by problémy být neměly.
Nápad je teprve v počátku, tak mi přijde rozumné prodiskutovat ho tady s vámi, mnozí máte zkuenosti a já nikoho reálného se zkuenostmi v tomto neznám. Teprve pak začnu dělat konkrétní kroky (vlastní koupě pozemku, Stavební úřad a tak.)
Není tady
Kdyby dotyčný nájemce přestal platit a odmítal gará opustit (jako to bývá třeba někdy u bytů), tak jen vyměním zámek a dám jeho vozidlo odtáhnout ven a o pár metrů dál na parkovitě
eredně se mejlí...
Stavební povolení... předpokládám , e by problémy být neměly
To by mělo bejt skoro první, co je třeba vědět - viz výe.
povolili udělání malého parkovitě
Snáz likvidovatelný ne stavba.
Není tady
helena napsal(a):
Jsou tam nějaká rizika nebo něco, co jsem nedomyslela?
Majitel "vyhlídnutýho" pozemku?
Jeho ne/ochota prodat? A za kolik?
Katastr - např. plomba nebo jiná zábrana?
Územní plán?
Potom - "postupně (jak by byly peníze)" - rozestavěný cokoliv chátrá, ztrácí cenu, případně před pokračováním vyaduje úpravy, který taky něco stojí.
A podle mě nejpodstatnějí - byl by vůbec zájem o holou kůlnu, by se zamykatelnejma vratama, bez elektřiny a asi i vody?
Majitel, cena pozemku, za kolik, katastr nemovitostí (ádná plomba, dluh nebo věcné břemeno) - to ve je v pohodě, zjitěno.
Územní plán - vidí, to mě nenapadlo, zjistím. Díky za upozornění.
Ano, počítám, e by to bylo bez elektřiny a vody ( i kdy obojí je dostupné, ale je to dalí investice a podle mě zbytečná komplikace pro mě - vyúčtovávání apod.). Kůlna by to nebyla, ale montovaná gará s omítnutými stěnami, zvenčí vypadá jako zděná.
O tom zájmu/nezájmu, viz příspěvek výe.
S tou rozestavěností - asi bych jen udělala ten betonový podklad pro 4 garáe (2 dvojgaráe) najednou, protoe by to bylo mnohem ekonomičtějí, ne je dělat podklad postupně po jednom.
Gará je firmou smontovaná za den, tam ádná rozestavěnost nehrozí. Asi bych to udělala: betonový podklad najednou pro v. 4 garáe a jednu dvougará hned (cenově vychází jen o kousek vý, ne jednogará). Dalí dvougará a časem, a by mi ta první dvougará nebo jiné investiční záměry (viz můj úvodní příspěvek) vynáely.
Není tady
helena napsal(a):
Kdyby dotyčný nájemce přestal platit a odmítal gará opustit (jako to bývá třeba někdy u bytů), tak jen vyměním zámek a dám jeho vozidlo odtáhnout ven a o pár metrů dál na parkovitě
eredně se mejlí...
Stavební povolení... předpokládám , e by problémy být neměly
To by mělo bejt skoro první, co je třeba vědět - viz výe.
povolili udělání malého parkovitě
Snáz likvidovatelný ne stavba.
helčo, prosím, v čem se mejlím? Předem díky za odkaz, uetří mi čas s hledáním, ty to má ve vteřině.
S tím stavebním povolením uvidím, proto jsem ten pozemek jetě nekoupila, jen ho mám rezervovaný.
S tou likvidovatelností - montovaná stavba je za den hotová a za den taky rozebiratelná, pak přemístitelná a tudí navíc i prodatelná, tam by být problém myslím neměl.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Niky Brně za gará 1500,- a 2000,- kaček. U nákupu pozemku vidím trochu problém. Elektřina. Nabíječka, vrtání, třeba bruska....Bude sice uplatňovat odpisy ale hned odečti 15% daň z příjmu. Výpočet návratnosti je jednoduchý.
Prosím, je-li výpočet jednoduchý, můe sem hodit třeba vzorec? Nebo odkaz? Díky.
15% na daň z příjmu, to je myslím ta nejmení, ano s tím počítám. Ale protoe mám jinak současný příjem velmi podprůměrný, nesčítá se to nějak? Nemůe se stát, e to vyjde i míň, ne těch 15% (po započtení odpisů myslím)?
Není tady
Niky, kdy to čtu, nechce se mi věřit, e jsi opravdu podnikala, dokonce ředitelovala firmu se zaměstnanci.
Není tady
Eva. napsal(a):
Niky, já jsem ti můj názor na tvé současné nastavení napsala proto, e jsi Dorce psala, e si to nikdo jiný nemyslí, es to nezaznamenala. Myslí. Já si to taky myslím a psala jsem ti to u dříve.
Kolik tě bude stát pozemek? Myslím si, e o gará bez elektřiny příli velký zájem není.
A s tím děděním, myslí si, e o takové dědictví by děti stály? Rodiče se často mýlí v tom, jak úasné věci dětem jednou odkáou a přitom o ně děti vůbec nestojí, naopak by je to zatěovalo.
Územní plán, jak píe helena, mě taky napadl.
Dětí jsem se jetě neptala a zatím tak cca 30 let nehodlám umřít , ale já vím, náhoda (třeba květináč spadnuví na hlavu) je blbec.
Čím by to děti jako mohlo zatěovat?
No a pokud by o dědictví po mě nestály, vdy ho můou klidně odmítnout.
A ohledně toho dědění - to není nezbytné, můe se mi třeba v 70 zachtít objet zeměkouli a tak to prodám a procestuju (nebo jinak ke své radosti probendím )
Není tady
Eva. napsal(a):
Niky, kdy to čtu, nechce se mi věřit, e jsi opravdu podnikala, dokonce ředitelovala firmu se zaměstnanci.
Tak klidně nevěř, nenutím tě.
Ano, firmu s cca 20 zaměstnanci jsem prakticky (počítáno jetě i za ivota mého exmanela) vedla, a úspěně, 9 let (zisk i platy zaměstnanců v té době stoupaly), pak v období krize (která ná obor stihla opravdu výrazně) jsme počet zaměstnanců kvůli prudce klesající poptávce 5 let museli sniovat a do zastavení činnosti firmy (nikoli krachu, nikomu nic nedluíme a jetě nám z firmy zbylo - hlavně dětem dům).
A e to celé fungovalo, bylo hodně právě i kvůli realizaci mých nápadů (to mě na tom straně bavilo, papírování jsem naopak nesnáela). Vdy jsem něco vymyslela a zrealizovala, konkurence to sice potom okopírovala, ale my byli dlouho před nimi o ten jeden krok napřed, co byla obrovská výhoda.
Upravil(a) Niky123 (25. 5. 2016 9:34)
Není tady