Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 14. 3. 2006 7:52

Ela..
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 1393

pejsek s PP nebo bez ?

U hafíka s PP mᚠjistotu, že je to příslušné plemeno každým coulem, tzn., že nejen že splňuje standart plemene, ale jsou zachovány i povahové vlastnosti běžné tohoto plemene. Na druhou stranu musíš počítat s vyšší cenou a samozřejmě díky "přešlechtění" i paradoxně s menší odolností vůči některým chorobám (a některá plemena jsou jimi dokonce neslavně proslulá, např. kavalýr king charles spaniel - na pohled nádherné vitální a mazlivé plemeno, ale natolik zdegenerované, že trpí vážnými nemocemi srdce a dysplaziemi kyčlí, také se dožívají poměrně nízkého věku, v průměru jen 8 let).
U pejska bez PP je zase riziko, že v genech jsou již namíchané geny jiných plemen a tudíž pejsek vyzážově ani povahově již nesplňuje příslušný typ plemene. Pokud ale chceš pejska coby člena rodiny a je ti srdečně jedno, že např. bude vypadat jako kokřík s kudrnatou pudlí srstí a jezevčíkovským ocáskem,  pak není co řešit, i tyhle "pouliční mixi" dokáží být neuvěřitelně věrné a učenlivé a navíc jsou vitálnější, nejsou tak zdegenerované jako ušlechtilá plemena.
Já osobně mám dva hafíny a oba jsou bez PP. Sice vyzážově vypadají jako typický představitel svého plemene, ale jsou-li tím, kým se "tváří", to fakt nevím a věř, že je mi to šuma fuma fuk wink. Jsou to naši mazlíci, miláčkové rodiny, máme je rádi a oni nás a nějaké papíry vůbec neřeším (stejně bych po výstavách s nimi neběhala). Poslouchají stejně jako "papíráci", jsou věrní, milý a roztomilý a o to nám jde.smile

Není tady

 

#2 14. 3. 2006 8:50

Kralka
♥♥♥----
Místo: Ústecký kraj
Registrovaný: 26. 1. 2006
Příspěvky: 248

Re: pejsek s PP nebo bez ?

Jak už nastínila Ela. Když chce člověk přítele je mu jedno jak vypadá.  Pokud chce člověk chodit po výstavách tak toho papíráka. Já mám  křízence a je to moje zlatíčko. Je pravda, že není zrovna z nejzdravějších jedinců. Má epilepsii, musí papat vitamínky na klouby a aby nezvracela tak jí musím dávat 2x denně menší dávky jídla. Ani pes s papírama ani bez papíru nezaručuje dobrý zdravotní stav. A jak se pes chová to už záleží na výchově... Je pravda, že u papíráka lze jeho povahové vlasnosti předpokládat, ale nejdou zaručit ... Když jsem byla malá měla se kokršpaněla. Všeobecně se tvrdí, že je to ostřejší a vcelku samostatné plemeno. Ten nᚠbyl doslova a do písmene bulík. Všechno si nechal líbit, v životě na nikoho nezavrčel. Kokršpaněl známích musel nosit košík i doma, aby je nepokousal. Druzí známí ho sice zvládali, ale neobešlo se to bez cenění zubů ...
člověk by si měl vybírat psa podle svých schopností, aby ho dokázal zvládnout a podle mého nezáleží na tom jestli je to papírák ne bo ne....

Není tady

 

#3 14. 3. 2006 11:09

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 3170
Web

Re: pejsek s PP nebo bez ?

Hm to je těžko říct, záleží na tom jestli ten psík má být "jen" rodinný mazlík nebo s ním plánuješ chodit na výstavy případně ho uplatnit v chovu. Ale obecně bych řekla, že je to jedno, voříšci bývají zdravější, odolnější a chytřejší, ale pokud si pořídíš štěně voříška, nikdy nevíš co z toho vyroste. Na druhou stranu, správnou výchovu je pořešitelných 98% všech potencionálních povahových problémů. Čistokrevní psi zase mívají své specifické zdravotní problémy, ale zase ne všichni a mᚠtady jistotu, aspoň co se vzhledu týká, o povaze můžeš mít rámcovou představu, ale tam už je to trošku o něčem jiném, každý pes je jiný.


V širší rodině máme psíky celkem tři - voříšku naprosto neznámého původu, co šlo kolem netušil ani veterinář :-)). Je úžasná, chytrá ( až moc ) a nemá žádné zdravotní problémy. Potom čistokrevného vlčáka, který má dysplazii, což je částečně dáno dědičně, ale pak taky nesprávnou výživou a nadměrnou zátěží ve štěněcím věku, což by mě ani nepřekvapilo, jeho původní majitel byl naprostý idiot, který patří zastřelit za úsvitu. Je extrééémně mazlivý, musí si chudák vynahradit ten šestiletý non stop pobyt v kotci :-((. A konečně, naše perla...dobrman Míša..čistokrevný, leč bez papírů....zlatíčko největší...zdravotní problémy nemá žádné, ale je mu teprve rok, takže kdoví co nás ještě čeká. Ten je podle mě typický zástupcem své rasy..hlídá jak drak, ale ve skutečnosti je to mazlíček.

Není tady

 

#4 15. 3. 2006 10:11

Kamčitka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: FM
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2601

Re: pejsek s PP nebo bez ?

Já jsem  chovatel a tudíž zastánce psů s PP. A není to vůbec kvůli výstavám apod. Průkaz původu je doklad, který můžeš dát hluboko do šuplíku a nikdy ho nevytáhnout.
U psů s PP mᚠjakousi jistotu, že kupuješ psa který neprošel několikanásobonou příbuzenskou plemenitbou, která se pak projeví nejen na vzhledu ale především na zdraví, takže sice ušetříš peníz za pořizovací cenu psa, ale dᚠmajlant za veterináře. Typickým příkladem jsou jorci. Prošlo mi rukama tolik jorků, že můžu zodpovědně říci, že toto plemeno je natolik rozmnožované rádoby chovateli, že jeho zdravotní stránka je hrozná. Choulostiví, zdegenerovaní psi s problémy kůže, srsti, očí, srdce, o kloubech a luxacích ani nemluvě, to je asi nevětší problém psů.

Na druhou stranu ale chápu, že ne každý si chce pořídit psa s PP, především z důvodu finančních. Je třeba ale zjištovat, je spousta chovatelů, kteří kryjou psy v česku , kteří nejsou šampioni a tudíž i cena štěňat je nižší, než ti co kryjou venku, nebo tady multišampiony. Navíc to mohou být šourozenci - je to jedno, geny mají stejné. To znamená, když já nakryju ošklivějším bratrem, než šampionem je to jedno - geníky mají tytéž.
Asi nejdůležitější je otázka - jaké plemeno chceš. Doporučovala bych pozjišovat chovatele, cenové hladiny apod.
V případě, že by ses rozhodla pro psíka určitě rasy ale bez PP, snaž se alespoň, aby oba rodiče byli s PP. Ti pakliže nejsou uchovnění, nemají bonitaci či popisnou přehlídku, nemohou mít štěňátka s PP.
V žádném případě se nenech zmást rádobychovateli, že toto štěňátko nemá papíry, protože se narodilo poslední, nebo je malinké , nebo je osmé ......nikoliv. V česku všechny štěňata narozené v chovatelské stanici musejí mít PP. V opačném případě chovateslká stanice podvádí a je postižitelná klubem.

Anebo bych volila pejska úplně kříženého, typickou pouliční směs, ty povětšinou mají opravdu tuhý kořínek - a navíc, je jich plný útulek big_smile
a ze zkušeností lidí co chodili za mnou do salonu vím, jak jsou tito psi vděční za pána a teplý domov big_smile

Není tady

 

#5 15. 3. 2006 10:15

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 9213

Re: pejsek s PP nebo bez ?

Taky hodne zalezi na tom, co chces se svym pejsanem delat, ale pri vsech moznych aktivitach, vidim jen vystavy, kde potrebujes PP a s temi my pocitame. Jinak na agility nebo na freesbee zadne PP nepotrebujeme.
V dobe, kdy jsem mela pejska NO z utulku me strasne stvala kolegyne na cvicaku. Mela nadhernou fenku NO, s PP. Neustale tvrdila ze psi z utulku jsou "svrab a spina" stejne tak vse co nema PP. Jednou me opravdu nastvala a tak jsem ji vyzvala na stopy. Vedela jsem, ze muj pes je v tomto oboru naprosto genialni smile vissla Samozrejme, vystekal figuranta behem 20 minut,  ten druhy se naopak ztratil a vycuchal tak akorat starou veverku a ja mohla s klidem rict te nane do oci "svrab a spina" Od te doby byl od ni klid, i kdyz myslenky stejne nikdy nezmenila, ale aspon uz blbe nekecala big_smile Takze PP nebo ne, dulezitejsi je, na co pejska chces a jak si ho vyucis smile


Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

 

#6 20. 3. 2006 21:44

anetka
Host

Re: pejsek s PP nebo bez ?

žofka napsal(a):

Zajímá mě vᚠnázor. Je pro vás PP u psa důležitý nebo ne ? Jaké s tím máte zkušenosti ?

Pro mě papíry na psa nejsou absolutně důležité a můžu ti říct, že může být pejsek skvělej, hodnej a poslušnej i když bude z útulku, ale pozná tvou lásku a budeš na něj hodná ale i s pevnou rukou. Ale samozřejmě pokud chceš se psem chodit na výstavy tak ty papíry budou potřeba. Ale jinak myslím že to není důležité.

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů