Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#426 5. 4. 2016 14:30

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Re: uprchlíci. co s nimi ....

Judyna napsal(a):

Seli, a k tomu odkazu o napadení zahalené ženy v Bratislavě - to je hrozné. Ale ony se teď na Slovensku dějí opravdu podivné věci. Bez urážky. Ale to sem nepatří.

Dejú, je to hrozné - bez urážky...  a podľa mňa to sem patrí. Či sa nám to páči, alebo nie, táto situácie je rovnako dobre aj O NÁS, nielen O NICH.

Upravil(a) Selima (5. 4. 2016 14:39)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#427 5. 4. 2016 14:32

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Niky123 napsal(a):

Eva. napsal(a):

Přesně tak, u nás ve vesnici, kde jsem se narodila, neexistuje, aby seděla v hospodě žena. V restauraci ano, ale v hospodě v žádném případě.
Vzpomněla jsem si, že kdysi na Slovensku (možná i v Čechách, je to vlastně součást kroje), nosily ženy od chvíle, kdy se vdaly, na hlavě šátek. Některé ho nosily pořád. U nás na vesnici i doma, i když vařily a bylo horko. Moje babička si šátek ráno, když se učesala, uvázala a sundala ho až večer před spaním.

Co je toto za argument? Hrozilo jim snad, že je při vstupu do hospody okradou,znásilní nebo zabijou??
Hrozilo snad těm ženským bez šátku, že je někdo okrade,  zabije či znásilní??

Ano, asi by na ně koukali divně a asi by je i pomluvili. Ale to je tak všechno....

Tenhle argument mi připadá podobný tomu, jako že před tisíci lety jsme všichni bydleli v jeskyních.....? No a co?

Čo my vieme? A ten minulý čas nie je na mieste - šatky už sa asi veľmi nenosia, ale do krčmy ženy proste stále nechodia. wink (A stavím sa, že ani na českej vesnici nie.)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#428 5. 4. 2016 14:35

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Niky123 napsal(a):

Selima napsal(a):

Judyna napsal(a):

Mají požedavky a prosazují si je tvrdě. Stačilo je vidět na hranicích např. s Makedonií. Nabyli snad dojmu, že jim pomoci MUSÍME? Možná si opravdu myslí, že jsou vyvolení a my jim máme pouze posloužit. Kdo ví.
Ti, co se nechali milostivě přemístit k nám, věděli dobře, že jedou do české republiky. S tím také odcestovali.

MUSÍME im pomôcť, ak utekajú pred vojnou - všetci sme podpísali (alebo teda naše štáty) Ženevskú a ďalšie konvencie. Druhá vec je, v čom tá pomoc spočíva a ako ďaleko má siahať.

Ano, jestli utíkají před válkou. Ale těch je mezi nimi menšina, kterou navíc nelze přesně určit, protože útěkem před válkou argumentují úplně všichni, včetně těch "našich, českých", ale pouze do Německa směrujících Íráčanů.

A mimochodem, k tomu, jak jsou na ně (na rozdíl prý od nás) na západě zvyklí - podívej se, jak se na západě proti uprchlíků zvedla vlna odpůrců, demonstrujících na ulicích a volících ve volbách politiky, kteří slibují redukci migrace.

A mimochodem - kdyby například k vám, a to pouze na Slovensko (protožejak píšeš - přeci si smějí vybrat cílovou zemi, se chtěli nastěhovat VŠICHNI uprchlíci ze všech momentálně válčících zemí?? Těch je na celém světě určitě víc, než vašich 5 milionů vlastních obyvatel, jak byste jim tento požadavek, který jak sama píšeš, (MUSÍME jim pomoci), asi splnili???

Chceli by sme nejaké kvóty na ich rozdelenie - to je to, čo chce presadiť Nemecko a EÚ a náš premiér sa tomu urputne bráni... Mmch, moslimskí utečenci s ak nám nehrnú, ale ak sa obnoví vojnový konflikt na Ukrajine, možno sa my (a asi aj vy, bratia Česi) ešte budeme čudovať stolt a modlikať, aby si niekto s nami všetkých tých uprchlých Ukrajincov rozdelil.

Brita

Není tady

#429 5. 4. 2016 14:38

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Příkladem šátků jsem chtěla poukázat na to, že i naše ženy chodily/chodí se zahalenými vlasy a v podstatě i částí obličeje.

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#430 5. 4. 2016 14:40

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Áno, a mníšky tak hcodia stále. Desia vás niekoho mníšky alebo mnísi? (Mňa teda trochu, ale to je na inú a dlhšiu debatu...)

Brita

Není tady

#431 5. 4. 2016 15:02

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

Niky123 napsal(a):

Vzpomínám na dva své zážitky z cest po Evropě:

V Zell am See jsem byla dvakrát, poprvé asi před 13ti lety, podruhé pár let poté. Poprvé byl Zell am See typické rakouské městečko. Po pár letech mě však velmi překvapilo, kolik jsem potkávala v jeho ulicích žen v burkách. Nic špatného mi samozřejmě nedělaly, ale cítila jsem se tam najednou tak divně, ne jako v Rakousku (které mám pro jeho typickou domáckou atmosféru ráda), ale jak úplně někde jinde... Už tam nepojedu.

Před asi 10 lety jsem jela s cestovkou autobusem do Paříže. Spali jsme v nějakém francouzkém městě mezi hranicí a Paříží, už si nepamatuji kde. Přijeli jsme tam asi v 7 večer a průvodce nám řekl, že asi půl km od naší ubytovny je historické centrum. To jsem si nemohla nechat ujít, šla jsem si ho prolézt sama, jak to mám u historických městeček ráda. Užila jsem si tam i atmosféru stmívání, paráda. Pak jsem se vracela stejnou ulicí zpět, ale už potmě (asi tak v 9 hodin). Najednou mi došlo, že to je asi nějaká cizinecká čtvrť: Do hospůdek tam táhly skupiny africky vypadajících mužů. Jen mužů, nikde žádná žena, nikde žádný běžný rodilý Francouz. Začala jsem se bát. Pak jsem musela projít kolem 4 takových mladíků, hlučně se tam dohadovali u jednoho auta, když jsem procházela kolem nich, zvědavě si mě prohlíželi. Fakt jsem měla velký strach, kdyby mě třeba naložili do toho auta a odvezli, byla bych úplně bezmocná.
Dopadlo to dobře, nic se mi nestalo, ale na ubytovnu jsem se vrátila s třesoucími se koleny. Říkala jsem si - jak jseš stará, tak jseš blbá.
Ano, můžete mě mít klidně za rasistu - vždyť se mi přece nic nestalo. Ale já už tam nepojedu a hlavně - kdyby náhodou ano, už NIKDE se tam nebudu procházet sama. Necítila bych se tam bezpečně....kapitulation

smile Na slovenskej dedine tiež do krčmy chodia LEN muži a nidke žiandu ženu neuvidíš (ja som si od nej šla kúpiť len zmrzlinu a mala si vidieť tie pohľady!) Inak, zatIAľ si stále opisovala len svoj NIČÍM NEOPODSTATNENÝ strach z moslimov, Afričanov, šatiek, sAMotných mužov - to je možno presne ten dôvod, prečo tu nechcú zostať, ak ich tak berie cleý národ. A u vás zatiaľ BEZDOVODNE. stolt Ty by si šla niekam, kde sa ťa boja a vyhýbajú sa ti? Ja asi nie, keby som si mohla vybrať. Na Západe sú na nich už zvyknutí - teda, teraz s aveci možno zmenia, uvidíme.

Ad. tučné: to je zajímavé, že do Německa se hrnou. O podobném strachu z nich totiž slyším z Německa dost často.

Upravil(a) LENNNA (5. 4. 2016 15:03)

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#432 5. 4. 2016 15:14

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

hmm

Judyna napsal(a):

Jenže ti útočníci jsou velmi často ve druhý, třetí generaci rodilí Evropani s občanstvím některého z civilizovanejch států.
Ano. A to mě děsí. Že i ti, co zde jsou tak dlouho, se najdenou po vzniku IS ještě více radikalizují, poznávají, kam vlastně patří a čekají na povel....

A do toho turecký prezidnet nabádá turky, aby se v Německu neasimilovali, aby se nestali němci, protože jsou turky.

Ano, tohle je na tom to děsivé. Mohou tu žít desítky let a stejně se nepřizpůsobí, nezapadnou a budou radikalizovat.

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#433 5. 4. 2016 15:30

Niky123
♥♥♥♥♥♥-

Selima: Nespochybňujem to, že im treba vysvetliť kultúru a nastaviť pravidlá/hranice - ale to nie je ICH, ale NÁŠ problém

Selimo, promiň, ale pokud bych utíkala před válkou do jiné země, sama bych už před příjezdem přemýšlela, jestli chci v jejich zemi a kultuře žít, sama bych si zjišťovala, co mají za zvyky a jako host bych ty jejich kulturní odlišnosti respektovala. A už vůbec by mi nikdo nemusel stanovovat pravidla, protože bych je s pokorou a vděčností sama dodržovala.
Tohle není NÁŠ, ale JEJICH problém, že náš způsob života nerespektují a drze automaticky požadují, abychom se my řídili těmi zvyklostmi jejich.

Ohledně tvého sázení se, že ani v Čechách ženy do vesnických hospod nechodí, prosázíš boty.
Ty jsi v Čechách asi už dost dlouho nebyla, že? wink

Jeptišky si nezakrývají celou tvář, ale jen vlasy. Takže člověk vidí ve tváři jejich emoce a je možné je normálně identifikovat. Ale hlavně - neslyšela jsem, že by nynější  jeptišky a nebo mniši v Evropě někoho zabíjeli, znásilňovali, okrádali... Takže tady se není čeho bát.

To, že  můj strach z milionů migrantů, přišlých do Evropy v průběhu roku, způsoben mediální masáží, nikoli reálnými fakty, je pouze tvoje domněnka rock .
Já bych zrovna tak mohla říct, že tvůj postoj k migrantům je výsledkem tvé neuvěřitelné naivity a zarputilosti, nikoli reálných faktů. Obě hodnocení mají úplně stejnou "hodnotu" wink tongue

Ano, nejhorší je to, co zde zmiňujete: Nejvhroznějšího terorismu se dopouštějí  ti, kdož jsou už druhou či třetí generací "evropských" muslimů. To dokazuje jen to, že oni s námi Evropany nechtějí v míru žít, oni nás stále nenávidí a považují za lidi nižší kategorie, a to i PŘESTO, že jim byla nabídnuta pomoc, bydlení, studium na evropských školách, tedy dostali vše, co požadovali..... dumbom

Ohledně tvé otázky, Selimo, zda jsem už někdy na vlastní oči viděla či neviděla uprchlíka.....wink nemůžu si pomoct, ale vybavila se mi hláška z jednoho českého filmu: Vaši p.ču jsem taky neviděl, ale přesto věřím, že ji máte..... gloria vissla

Není tady

#434 5. 4. 2016 15:39

Niky123
♥♥♥♥♥♥-

Eva. napsal(a):

Niky, opravdu prolejzáš již 50 let? Nedávno jsi psala, že ti snad bylo 50, jestli si dobře pamatuji.
Mám pocit, že ráda zveličuješ a přeháníš. A nejenom v tomhle.
Btw bombami zabíjejí nejenom v Evropě...

Když už to bereš tak podrobně a doslova, tak ano: Bude mi letos 51 let. A tuhle vášeň pro historická místa, města, vesnice, památky, mám už od dětství, protože na tato místa mě brali rodiče už jako malou, mají to totiž oba taky rádi.
Jestli to potřebuješ vědět nějak přesně, tak se ti na to našich zeptám, kdy mě poprvé vzali s sebou. wink  smile

Ano, a bombami se bohužel zabíjí nejen v Evropě. V tom máš pravdu. Ale ty ostatní kontinenty jsou od nás dál, jenže tohle je u nás doma - my jsme Evropané, jsme součástí Evropy, ať kdo chce nebo nechce.

Upravil(a) Niky123 (5. 4. 2016 15:42)

Není tady

#435 5. 4. 2016 18:18

Dorka
Zablokovaný
Místo: HK

Zkusila jsem si predstavit, jak mezi letajicimi bombami studuju prirucku o cizokrajnych mravech a zakonecj, ev napojuju se na www stranky mestskeho uradu, oddeleni socialni pece v miste meho budouciho azylu,abych zjistila, kde o mne bude nejlepe postarano...

Sláb jenom ten, kdo v sebe ztratil víru a malý ten, kdo má jen malý cíl...
... ještě jsem nezmoudřel, a už zas blbnu...

Není tady

#436 5. 4. 2016 18:22

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Niky123 napsal(a):

Eva. napsal(a):

Niky, opravdu prolejzáš již 50 let? Nedávno jsi psala, že ti snad bylo 50, jestli si dobře pamatuji.
Mám pocit, že ráda zveličuješ a přeháníš. A nejenom v tomhle.
Btw bombami zabíjejí nejenom v Evropě...

Když už to bereš tak podrobně a doslova, tak ano: Bude mi letos 51 let. A tuhle vášeň pro historická místa, města, vesnice, památky, mám už od dětství, protože na tato místa mě brali rodiče už jako malou, mají to totiž oba taky rádi.
Jestli to potřebuješ vědět nějak přesně, tak se ti na to našich zeptám, kdy mě poprvé vzali s sebou. wink  smile

Ano, a bombami se bohužel zabíjí nejen v Evropě. V tom máš pravdu. Ale ty ostatní kontinenty jsou od nás dál, jenže tohle je u nás doma - my jsme Evropané, jsme součástí Evropy, ať kdo chce nebo nechce.

Tam bylo podstatné to, žes ve svém příspěvku napsala, že to prolézáš 50 let SAMA. smile

Není tady

#437 5. 4. 2016 18:23

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Niky123 napsal(a):

A ohledně toho chození si po historických městech sama (a někdy i po setmění):  Nejraději tam chodím sama, protože málokterý parťák  má zájem prolézat si kdejakou zapadlou uličku, kdejaký dvorek a všechno si nadšeně fotit.
Takhle si je sama prolézám už 50 let. Na dost historických místech a městech jsem byla i po setmění. A nikdy se mi nic nestalo.
Teď bych si to v Německu, Francii, Švédsku apod. tedy netroufla ani náhodou.

Abys to nemusela hledat, Niky

Upravil(a) Eva. (5. 4. 2016 18:27)

Není tady

#438 5. 4. 2016 18:43

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Ano, tohle je na tom to děsivé. Mohou tu žít desítky let a stejně se nepřizpůsobí, nezapadnou a budou radikalizovat.
Dost se jich přizpůsobilo, zapadlo a neradikalizovalo... takže jsou dvě možnosti - buď tady nejmíň dvě generace žily jako pátá kolona a připravovaly pomaloučku potichoučku to, co se teď děje... nebo je ten bod zlomu někde jinde. Ale to je každýho věc, kterou z nich si vybere...

Panebože, Niky... JAKEJ je rozdíl mezi tím, KDE ty bomby padají a KOHO zabíjejí???

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#439 5. 4. 2016 18:47

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Niky, takže - nepřehánět, nezveličovat, zbytečně nesýčkovat a jestli se teď v zahraničí bojíš, tak tam nejezdi. A jestli míníš přebát zbytek života, tak do toho. Ale ostatní do toho netahej.

Není tady

#440 5. 4. 2016 20:42

Niky123
♥♥♥♥♥♥-

Eva. napsal(a):

Niky, takže - nepřehánět, nezveličovat, zbytečně nesýčkovat a jestli se teď v zahraničí bojíš, tak tam nejezdi. A jestli míníš přebát zbytek života, tak do toho. Ale ostatní do toho netahej.

Děkuji za tvé doporučení (nebo to snad měl být rozkaz?? tongue rock )
Do ničeho ostatní netahám. Píšu jen svůj názor do diskuze. To se tady nesmí?? vissla

To Helena: To je sice hezký, že píšeš že to je každého věc, jakou si cestu vybere (radikalizaci nebo přizpůsobení). Ale jak k takovému "každého věc výběru" přijdou pak ti nevinní, bombami radikalizovaných zavraždění??

A jakej je rozdíl v tom, KDE ty bomby padají a KOHO zabíjejí? Z obecného a filozofického hlediska žádnej. Každého zmařeného života je škoda.
Ale pro jednotlivce to myslím význam má: Když je zabit někdo ze vzdálené země, koho neznáš a snad ani znát nemůžeš, nedotkne se tě to obvykle  tak, jako když je zabit někdo blízko, kde třeba jsou a nebo mohli být tví blízcí. Nebo ty sama.
Helčo, zodpověz si sama v sobě, zda si všimneš zprávy, že třeba x tisíc km od nás někoho zabili, a nebo si víc všimneš zprávy, že proběhl teroristický útok s třicítkou mrtvých v Bruselu, tedy v Evropě, ve tvé domovině.
Mě se tedy to, co se děje u nás, v Evropě, v ČR, v našem městě, v naší ulici, v naší rodině (se vzrůstající tendencí) dotýká.  Nevidím na tom nic nepochopitelného.

Není tady

#441 5. 4. 2016 21:35

Niky123
♥♥♥♥♥♥-

Tak v Polsku to dopadá s pomocí uprchlíkům podobně:
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa … olska.html

Není tady

#442 6. 4. 2016 7:21

helena
♥♥♥♥♥♥♥

že to je každého věc, jakou si cestu vybere (radikalizaci nebo přizpůsobení)
Tos špatně pochopila... nebo já to možná zmatečně napsala - měla jsem na mysli náš výběr z obou uvedených možností.
Když je zabit někdo ze vzdálené země, koho neznáš a snad ani znát nemůžeš, nedotkne se tě to obvykle  tak, jako když je zabit někdo blízko, kde třeba jsou a nebo mohli být tví blízcí. Nebo ty sama.
Aha... takže když "ty ostatní kontinenty jsou od nás dál", mají jejich mrtví pro "nás" menší význam, protože "my jsme Evropané".
Takže například útok na dvojčata by se mě/nás neměl dotknout tolik jako Paříž nebo Brusel.
Zajímavý...

Není tady

#443 6. 4. 2016 12:11

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Selima napsal(a):

Áno, a mníšky tak hcodia stále. Desia vás niekoho mníšky alebo mnísi? (Mňa teda trochu, ale to je na inú a dlhšiu debatu...)

Mníšky jako jeptišky? Neděsí mě, jelikož je vůbec neptkávám. V mládí - ještě za komunistů jsme měli v městečku dvě  a  ty byly moc milé. Teď nikdo takový.

Ale když jsem byla v Krakowě  - tam jsou asi nějaké semináře pro budoucí duchovní - tak tam jsem potkala hodně mladých mužů v černých dlouhých hábitech a s tím jsem měla problém. Působili totiž (na mě, třeba ne na všechny)hodně nepříjemně až arogantně. I pár mnichů v kápích. A když jsem pak viděla, jak v jednom velkém kostele(přístupném veřejnosti), možná to byl spíš klášter - měl kolem kostela takový jako ochoz - tak tam po tom ochozu lezlo pár lidí po kolenách dovnitř do toho kostela. Já jsem nikdy nic takového neviděla a musela jsem prostě odejít. Omlouvám se za svůj laický popis.
Tam jsem problém měla.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#444 6. 4. 2016 12:13

Niky123
♥♥♥♥♥♥-

Heleno, tohle co píšeš, je tvá prezentace toho,co jsem napsala. Prosím, přečti si celý můj příspěvek znovu, tam je to řečené dost jasně.
Ale  kdybys pořád ještě nechápala, co jsem tím chtěla říct, napíšu to ještě pokud možno jasněji: Každého lidského života je škoda. Každé zbytečné úmrtí je pro lidstvo ztrátou stejného významu.

Ale čím blíž (ať zeměpisně a nebo vztahově) je konkrétnímu člověku to úmrtí, tím víc se to toho dotyčného obvykle dotýká: Třeba kdyby ti zabili bratrance, bydlícího v sousedství, tak by tě to pravděpodobně zasáhlo víc, než když ten den zabijou i nějakého tobě neznámého člověka třeba v Indonézii.
Já to takhle mám a lidi, co je znám, tak pokud vím taky. Myslím, že až na malé výjimky tenhle způsob prožívání neštěstí platí obecně.

Jasněji to říct už neumím. Kdo chce, hlavní myšlenku pochopí. Kdo nechce, tomu je to marné vysvětlovat. kapitulation

Není tady

#445 6. 4. 2016 13:28

helena
♥♥♥♥♥♥♥

tohle co píšeš, je tvá prezentace toho,co jsem napsala
"Interpretace" by se mi líbilo víc... ale co už... http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png
přečti si celý můj příspěvek znovu, tam je to řečené dost jasně
To je právě to, s čím si nejsem tak jistá - tvoje vyjádření: "Ale ty ostatní kontinenty jsou od nás dál, jenže tohle je u nás doma - my jsme Evropané, jsme součástí Evropy, ať kdo chce nebo nechce." mi prostě nezní stejně jako "Každého lidského života je škoda."
Tak ještě jednou a tentokrát jako otázku - Takže například útok na dvojčata by se mě/nás neměl dotknout tolik jako Paříž nebo Brusel???

hodně mladých mužů v černých dlouhých hábitech a s tím jsem měla problém. Působili totiž (na mě, třeba ne na všechny)hodně nepříjemně až arogantně.
"Působili"... nebo se tak k tobě chovali? Víš, ono je to možná jen o úhlu pohledu, respektive toho, jak si vykládáme to, co neznáme a (možná právě proto) jsme tedy "ostražití".
tak tam po tom ochozu lezlo pár lidí po kolenách dovnitř do toho kostela
Nevím, jak dneska, ale není to tak dávno, co poutníci na Svatý Hoře absolvovali schodiště taky po kolenou - a co schod, to modlitba.

Není tady

#446 6. 4. 2016 15:48

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

LENNNA napsal(a):

Selima napsal(a):

Niky123 napsal(a):

Vzpomínám na dva své zážitky z cest po Evropě:

V Zell am See jsem byla dvakrát, poprvé asi před 13ti lety, podruhé pár let poté. Poprvé byl Zell am See typické rakouské městečko. Po pár letech mě však velmi překvapilo, kolik jsem potkávala v jeho ulicích žen v burkách. Nic špatného mi samozřejmě nedělaly, ale cítila jsem se tam najednou tak divně, ne jako v Rakousku (které mám pro jeho typickou domáckou atmosféru ráda), ale jak úplně někde jinde... Už tam nepojedu.

Před asi 10 lety jsem jela s cestovkou autobusem do Paříže. Spali jsme v nějakém francouzkém městě mezi hranicí a Paříží, už si nepamatuji kde. Přijeli jsme tam asi v 7 večer a průvodce nám řekl, že asi půl km od naší ubytovny je historické centrum. To jsem si nemohla nechat ujít, šla jsem si ho prolézt sama, jak to mám u historických městeček ráda. Užila jsem si tam i atmosféru stmívání, paráda. Pak jsem se vracela stejnou ulicí zpět, ale už potmě (asi tak v 9 hodin). Najednou mi došlo, že to je asi nějaká cizinecká čtvrť: Do hospůdek tam táhly skupiny africky vypadajících mužů. Jen mužů, nikde žádná žena, nikde žádný běžný rodilý Francouz. Začala jsem se bát. Pak jsem musela projít kolem 4 takových mladíků, hlučně se tam dohadovali u jednoho auta, když jsem procházela kolem nich, zvědavě si mě prohlíželi. Fakt jsem měla velký strach, kdyby mě třeba naložili do toho auta a odvezli, byla bych úplně bezmocná.
Dopadlo to dobře, nic se mi nestalo, ale na ubytovnu jsem se vrátila s třesoucími se koleny. Říkala jsem si - jak jseš stará, tak jseš blbá.
Ano, můžete mě mít klidně za rasistu - vždyť se mi přece nic nestalo. Ale já už tam nepojedu a hlavně - kdyby náhodou ano, už NIKDE se tam nebudu procházet sama. Necítila bych se tam bezpečně....kapitulation

smile Na slovenskej dedine tiež do krčmy chodia LEN muži a nidke žiandu ženu neuvidíš (ja som si od nej šla kúpiť len zmrzlinu a mala si vidieť tie pohľady!) Inak, zatIAľ si stále opisovala len svoj NIČÍM NEOPODSTATNENÝ strach z moslimov, Afričanov, šatiek, sAMotných mužov - to je možno presne ten dôvod, prečo tu nechcú zostať, ak ich tak berie cleý národ. A u vás zatiaľ BEZDOVODNE. stolt Ty by si šla niekam, kde sa ťa boja a vyhýbajú sa ti? Ja asi nie, keby som si mohla vybrať. Na Západe sú na nich už zvyknutí - teda, teraz s aveci možno zmenia, uvidíme.

Ad. tučné: to je zajímavé, že do Německa se hrnou. O podobném strachu z nich totiž slyším z Německa dost často.

Východní Nemci boli, sú a zrejme aj zostanú xenofóbni (nechcem to napísať tvrdšie - osobná skúsenosť, mmch - ani Slovania im nevoňali). Západní, pôvodne otvorenejší a priateľskejší, si už tiež menia názor, ale myslím, že na české a slovenské postoje fakt nemajú. tongue

Brita

Není tady

#447 6. 4. 2016 15:52

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Niky123 napsal(a):

Selima: Nespochybňujem to, že im treba vysvetliť kultúru a nastaviť pravidlá/hranice - ale to nie je ICH, ale NÁŠ problém

Selimo, promiň, ale pokud bych utíkala před válkou do jiné země, sama bych už před příjezdem přemýšlela, jestli chci v jejich zemi a kultuře žít, sama bych si zjišťovala, co mají za zvyky a jako host bych ty jejich kulturní odlišnosti respektovala. A už vůbec by mi nikdo nemusel stanovovat pravidla, protože bych je s pokorou a vděčností sama dodržovala.
Tohle není NÁŠ, ale JEJICH problém, že náš způsob života nerespektují a drze automaticky požadují, abychom se my řídili těmi zvyklostmi jejich.

Ohledně tvého sázení se, že ani v Čechách ženy do vesnických hospod nechodí, prosázíš boty.

Jeptišky si nezakrývají celou tvář, ale jen vlasy. Takže člověk vidí ve tváři jejich emoce a je možné je normálně identifikovat. Ale hlavně - neslyšela jsem, že by nynější  jeptišky a nebo mniši v Evropě někoho zabíjeli, znásilňovali, okrádali... Takže tady se není čeho bát.

To, že  můj strach z milionů migrantů, přišlých do Evropy v průběhu roku, způsoben mediální masáží, nikoli reálnými fakty, je pouze tvoje domněnka rock .
Já bych zrovna tak mohla říct, že tvůj postoj k migrantům je výsledkem tvé neuvěřitelné naivity a zarputilosti, nikoli reálných faktů. Obě hodnocení mají úplně stejnou "hodnotu" wink tongue

Ano, nejhorší je to, co zde zmiňujete: Nejvhroznějšího terorismu se dopouštějí  ti, kdož jsou už druhou či třetí generací "evropských" muslimů. To dokazuje jen to, že oni s námi Evropany nechtějí v míru žít, oni nás stále nenávidí a považují za lidi nižší kategorie, a to i PŘESTO, že jim byla nabídnuta pomoc, bydlení, studium na evropských školách, tedy dostali vše, co požadovali..... dumbom

Ohledně tvé otázky, Selimo, zda jsem už někdy na vlastní oči viděla či neviděla uprchlíka.....wink nemůžu si pomoct, ale vybavila se mi hláška z jednoho českého filmu: Vaši p.ču jsem taky neviděl, ale přesto věřím, že ji máte..... gloria vissla

Nechaj BYCHA bychom... aby si sa - a s tebou aj všetci ostatní - nečudovala, ako inak sa správaš, keď tebe a tvojej rodine ide o život, o strechu nad hlavou, o existenciu... MMch - čo vieš ty o ICH kultúre (bez bych), že sa k nej tak husto a jednoznačne vyjadruješ? (A bez BYCH, poprosím, to je úplne nezaujímavá informácia, čo si myslíš, že BY SI):

Brita

Není tady

#448 6. 4. 2016 15:55

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Niky123 napsal(a):

Ani moslimky si nezakrývajú celú tvár - určite nie v Sýrii (teda, ak ich nedonúti daeš) - to platí len v Iráne, Afganistane (aj tam len niekde, hlavne pod správou Talibanu, al-Káidy a daešu) a Saudskej Arábii (o Jemene nemám informácie, priznávam). V Indii a Pakistane záleží na náboženskej a spoločenskej príslušnosti.

Brita

Není tady

#449 6. 4. 2016 16:02

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Niky123 napsal(a):

No, po X rokoch tejto pomoci, bydlení, studií a "dostali všechno, co požadovali" žijú v getách, sú vo veľkej miere nezamestnaní (mladí už nemajú pracovné návyky, tí starší ešte bývali normálne zamestnaní, ale už sú to len matné spomienky), na stredných a vysokých školách je ich zanedbateľné množstvo (z finančných dôvodov, ale aj z nedostatku motivácie - keď máš byť nezamestnaná, je to jedno, či budeš učnica, stredo- alebo vysokoškoláčka) a mnohí s nostalgio uspomínajú na pôvodnú vlasť, odkiaľ oni alebo ich rodičia odchádzali zúfalí, chudobní a dúfajúci v lepšie zajtrajšky... hmm Chyba nastala na oboch stranách, aby som nebola zle pochopená, ale je jasné, že "soudruzi z NDR někde udělali chybu", to sa už nedá poprieť. Ani tak to nie je dôvod na radikalizáciu, ale keď som po bruselských útokoch čítala výpoveď jednej matky - že ej rada, že jej syna, frustrovaného nezamestnaného, už predtým odhalili a zabili, lebo by teraz mohol mať na svedomí X ľudských životov, bolo mi smutno. Veci nie sú jednoduché a čierno-biele, ako vy tvrdíte.

Brita

Není tady

#450 6. 4. 2016 16:04

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

Dost se jich přizpůsobilo, zapadlo a neradikalizovalo... takže jsou dvě možnosti - buď tady nejmíň dvě generace žily jako pátá kolona a připravovaly pomaloučku potichoučku to, co se teď děje... nebo je ten bod zlomu někde jinde. Ale to je každýho věc, kterou z nich si vybere...

Panebože, Niky... JAKEJ je rozdíl mezi tím, KDE ty bomby padají a KOHO zabíjejí???

Veľký - keď sa to netýka Niky a jej spolu-Európanov, je to OK...

Brita

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí