Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#76 1. 10. 2015 18:47

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Je mi 50, mám sklony k depresi a hledám práci...

Ještě bych dodala, že nejen psychika, ale i po fyzické stránce je tato práce těžká, ta moje známá nezvládala noční služby - že tam byla sama  a při manipulaci s klienty jí vypovídala záda....

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#77 1. 10. 2015 21:04

Dorka
Zablokovaný
Místo: HK

Prosim, nestraste ji...
Po kratke dobe zkusenosti (a jestli dostane dobreho “zaucovatele“), sama prijde na finty, jak starecky polohovat a manipulovat s nima tak, aby sama sobe neublizovala...

Upravil(a) Dorka (1. 10. 2015 21:06)

Sláb jenom ten, kdo v sebe ztratil víru a malý ten, kdo má jen malý cíl...
... ještě jsem nezmoudřel, a už zas blbnu...

Není tady

#78 1. 10. 2015 22:52

Barča
♥♥♥♥♥♥-

Já (doufám) nestraším. Obecně si myslím, že práce se starými lidmi je fajn, a vůbec si nemyslím, že s nimi člověk jakkoli "zahazuje" vzdělání. Naopak, někteří jsou daleko vzdělanější, navíc zkušenější a člověk se od nich může spoustu dozvědět. I ti Nikyni alzheimeroví pacienti bývají spolehlivě usazení ve své profesi a tyto návyky jim vydrží ještě hluboko do nemoci. A ještě i ke konci mívají "jasné chvilky", ty jsou ale svým způsobem nejbolestnější - měla jsem dojem, že v tu chvíli vědí, jak jsou na tom zle, bolelo mě jejich vědomí i to, že za okamžik to zase pomine a ten kdysi brilantní mozek se ponoří do mlh.
Na druhou stranu je neuvěřitelně zajímavé a vzrušující sledovat stopy paměti, díky tomu budeš vnímat i svou. Možná stejně jako já zjistíš, žes o ní měla naprosto mylné představy. K tomu (ale i ke komunikaci a dobrému zacházení) je třeba se co nejvíc seznamovat s příbuznými a přáteli těch "svých", nechat si od nich vyprávět, nechat si o nich vyprávět.
Je to ohromně zajímavá a naplňující práce, jen je opravdu třeba na sebe dbát. Když to neuděláš, tak ubližuješ nejen sobě, ale i těm "svým", a ti za to nemohou. Před několika lety jsem měla maminku chvíli v LDN a když jsem tam sledovala ty sestry a sanitářky a sanitáře, říkala jsem si, že než tady trápit pacienty i sebe tou lhostejností a znechuceností, radši bych jim dala nějaké štědré sociální dávky, ale ať přestanou takhle škodit, říkala jsem si, že i nic je snad lepší, než tohle.
A co se manipulace se stařečky týče, také je dobré být pozorná a vynalézavá a "zdržet se" třeba s nastavením postele na jinou- vhodnější - výšku, když něco dělám. Mně hodně dala porada s fyzioterapeuty, jak správně co dělat. A důležité je taky neostýchat se požádat o pomoc muže. Často je alespoň pár asistentů nebo sanitářů, občas mizí, aby nebyli obtěžováni - tak nelenit, najít a obtěžovat. Když člověk vidí, jak zvládnou levou zadní to, s čím by se žena dřela ...... samozřejmě před tím dámy (i pány) pečlivě odít, či přikrýt, aby se nepropadaly/i studem.

Není tady

#79 2. 10. 2015 6:40

helena
♥♥♥♥♥♥♥

pacienti bývají spolehlivě usazení ve své profesi a tyto návyky jim vydrží ještě hluboko do nemoci
Jak jsem to čtla, hned jsem si vzpomněla na tuhla paní doktorku:
Bývalá lékařka trpící Alzheimerem zachránila lidský život...
„Ačkoli sama trpí Alzheimerovou chorobou v posledním stadiu, a tudíž si sama vůbec neuvědomuje, že je odbornou lékařkou, její instinkty v tuto chvíli zafungovaly naprosto správně,“

http://www.kafe.cz/rodina-a-domov/byval … g4FNn3Odyo

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#80 2. 10. 2015 11:10

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Ano. Je to asi tak, jak Barča píše - pečovat o sebe po všech stránkách. Akorát s těmi asistenty - no asi jak kde. Ta  moje známá na tu fyzickou práci byla sama nebo ještě s jednou paní....Je zajímavé, že práci v domově důchodců fyzicky ani psychicky nezvládla, ale dělá pečovatelku po domácnostech a tam je moc spokojená. A její klienti prý také. I když má taky ležáky.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#81 2. 10. 2015 17:35

Dorka
Zablokovaný

Ptz. kdyz ji v domove, rsp. LDN-ce nebo pod. nikdo nepomuze (aspon fyzicky), tak je to fakt “o hubu“ = zdravi, psych. i fyz., ...Kdyz ma na starosti vic lidi...
V domacnosti, kde je jeden, dva starousci, rychle najde zpusob, jak sebe nevycerpat a jim pomoct a zivutek ulehcit a zprijemnit na maximum, co jde...

Upravil(a) Dorka (2. 10. 2015 17:41)

Není tady

#82 4. 10. 2015 19:47

Niky123
♥♥♥♥♥♥-

Eva. napsal(a):

Niky, to je moc prima.
Dobré by bylo pracovat ještě na psychice. Aby ne/existence tvé deprese nebyla závislá na ne/existenci partnera.

Evo, ne/existence mé deprese nikdy nebyla a není závislá na ne/existenci partnera. V době, kdy jsem prožila své 2 depresivní epizody, jsem právě partnera ještě měla, a fakt mě podržel. Nikdy mu to nezapomenu. Rozešel se se mnou až později.
Ale samozřejmě - osamělost mi na náladě a životní pohodě nepřidávala, to ale nepřidává nikomu.

Barčo, nikdy jsem si nemyslela, že by práce se starými lidmi byla nějak podřadná. Je strašně záslužná, to vím, i to, že od nich člověk ještě leccos může odkoukat apod. Ale SŠ, VŠ nebo dokonce jazyky člověk nevyužije (pokud tedy nejde pracovat do zahraničí).

Zítra mám jít k závodní doktorce, s výpisem z mé zdravotní dokumentace. Bohužel, mám v ní napsanou poznámku - depresivní sy (nevím, zda ta zkratka sy znamená stavy, sklony nebo co přesně) a mám tam vypsané léky na depresi, které beru.
Tak se trošku toho zítřka bojím, aby mi závodní doktorka neřekla - máte depresi, tak se na tuhle práci nehodíte, nebereme vás... sad

Upravil(a) Niky123 (4. 10. 2015 19:55)

Není tady

#83 4. 10. 2015 20:46

Dorka
Zablokovaný

Sy jako symptomy?
Kdyz se lecis, problem by to byt nemel.
Lekar konstatuje stav a doporucuje, nebo ne. Kdyz nedoporuci, ver, ze vi proc.

Není tady

#84 4. 10. 2015 23:00

Barča
♥♥♥♥♥♥-

Sy jako syndrom.

Není tady

#85 9. 10. 2015 9:40

Niky123
♥♥♥♥♥♥-

Pokračování mé story: Do toho domova důchodců jsem byla přijata, nastoupila jsem tam plna odhodlání. Po třech dnech jsem to bohužel musela vzdát. Nezvládala jsem to ani fyzicky - namožená záda, nemožnost hnout s těžšími pacienty, ale ani psychicky. Ta bezmoc, když jsem třeba ošetřovala klienty nekomunikující a nebo mluvící z cesty, ale hlavně stres - přebalujete jednoho, ale do toho vám zvoní alarm od dalších a mezitím máte rozdávat obědy a krmit klienty.... A vize toho, že když je chřipkové období nebo doba dovolených, tak na celém patře slouží i jediná pečovatelka (místo tří, které tam oficiálně mají být).
Skláním se až k zemi k ženským, které tam pracují a které to zvládají. Já na to bohužel nemám... sad grater

Jediné pozitivum minulých dní - nový přítel mě neuvěřitelně podporuje. pussa  hjarta Tak si říkám - zaplaťpámbu, že mi ho osud nadělil.
Mimo jiné - bydlí v blízkém větším městě. Takže nyní rozhazuji sítě dál a obvolávám a obesílám inzeráty přednostně v jeho bydlišti, abychom v případě nalezení práce v jeho městě bydleli spolu.

Dnes už jsem jakž takž smířená se svým neúspěchem v tom domově důchodců, ale v předchozích dnech mi bylo psychicky zle, byla jsem rozhozená a celá rozklepaná....
Už je mi líp (asi i díky navýšeným lékům od psychiatra a budu zkrátka bojovat dál.....

Není tady

#86 9. 10. 2015 11:28

Dorka
Zablokovaný

Nevadi, Niki, kazda zkusenost dobra, ne?
Vis, na to zvedani a manipulaci jsou ruzne “vychytavky a finty“, meli ti to aspon ukazat... Ale to je uz ted jedno. Hledej dal,drzim palce...

Není tady

#87 9. 10. 2015 11:36

Niky123
♥♥♥♥♥♥-

Dorko, ano, určitě mi to něco dalo: Budu si o to víc vážit života a zdraví. A pečovatelek, co to dělají, ty by si zasloužily svatozář. Moc si jich vážím, i Tebe, samozřejmě.

Bohužel mi to taky něco vzalo - zase další kousek mého chatrného sebevědomí.... sad

Vychytávky a grify mi tam ukazovali, ale jelikož jsem spíš drobné postavy (62 kg), tak ani s grify stokilového chlapa na posteli prostě  neposunu, neobrátím na bok a na tom boku při přebalování jednou rukou neudržím. sad kapitulation

Upravil(a) Niky123 (9. 10. 2015 11:38)

Není tady

#88 9. 10. 2015 11:48

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Práce ošetřovatelky je velmi těžká, náročná psychicky i fyzicky. Obdivuju ženy, které ji dělají. Jsem sebekritická a to bych opravdu nezvládla.
Držím palce při dalším hledání, Niky.
Jen jsem se pozastavila - já bych se do sestěhovávání po tak krátké známosti a v našem věku už nehrnula. Nechala bych tomu nejdříve nějaký čas, nejmíň rok, spíš víc... Už jsem opatrná. Ale to je můj názor a postoj, možná ty to máš jinak.

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#89 9. 10. 2015 12:35

Niky123
♥♥♥♥♥♥-

Eva. napsal(a):

Práce ošetřovatelky je velmi těžká, náročná psychicky i fyzicky. Obdivuju ženy, které ji dělají. Jsem sebekritická a to bych opravdu nezvládla.
Držím palce při dalším hledání, Niky.
Jen jsem se pozastavila - já bych se do sestěhovávání po tak krátké známosti a v našem věku už nehrnula. Nechala bych tomu nejdříve nějaký čas, nejmíň rok, spíš víc... Už jsem opatrná. Ale to je můj názor a postoj, možná ty to máš jinak.

Já jsem si myslela, že ta práce je hlavně o schopnosti empatie, a tu já mám.
Ale jsem ráda, že jsem to aspoň zkusila, aspoň to mám ověřené, že tudy to nepůjde.

Co se týká toho sestěhování, asi jsem to předtím špatně napsala. Myslela jsem to tak - z okolních několika větších měst (v našem malém městě práce není) se při hledání soustředím hlavně na to město, kde bydlí můj přítel. Mohla bych u něj být  hodně často, což bychom si oba přáli. Svůj byt v rodinném domku bych si samozřejmě ponechala, mohli bychom sem jezdit třeba na víkendy.

Není tady

#90 9. 10. 2015 12:43

Dorka
Zablokovaný

Ano, Majko, chapu te. Taky ve mne “hrklo“, ale ne kvuli nesestehovat se, ale kvuli memu nastaveni “laska bud je, nebo neni“, takze VERIT!A doufat, obrovska a riskantni investice...
Niki je fajn! Da to!
Ja ji verim... A moooc fandim...

Není tady

#91 9. 10. 2015 17:13

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-

Niky123, prostě jsi to zkusila, udělala pro to, co šlo, takže hlavu vzhůru a jde se dál. Takhle fyzicky i psychicky náročnou práci nezvládne každý a já bych ji taky nemohla dělat. Jako jistě řada z nás ostatních. Zkus nehledat práci na plný úvazek, ale třeba krátkodobý záskok či brigádu. Tam zjistíš, co by Tě bavilo a co by Ti šlo. Člověka mohou uspokojit i menší cíle, než je plný úvazek na dobu neurčitou a hned na první pokus. Hodně štěstí a síly.

Není tady

#92 9. 10. 2015 19:10

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Niky, dopadla jsi stejně jako moje známá, o které sjem Ti před časem psala. A snažila jsem se psát opatrně, abych Tě neodradila. Ani ona to nedala fyzicky ani psychicky. Ale jako pečovatelka chodící do domácností pracuje dál - tam je spokojená. Je to prý daleko přijatelnější. Tak možná bys to mohla zkusit taky tak.
Nic si nevyčítej, ta práce je tak těžká, že plat 13 000 hrubého je HRUBÝM výsměchem.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#93 9. 10. 2015 19:57

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

To teda je usch

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#94 9. 10. 2015 20:13

Dorka
Zablokovaný

Plat trinact tacu - hruby vysmech, no...

Ja “zacla“ az po “odchazeni“, umirani a smrti me mamy.
Trosku jsem do te problematiky musela nahlednout, kdyz ona na “posledni ceste“ potrebovala moji pomoc.
Nikdy predtim jsem se nicim podobnym nezabyvala...
Kdyz jsem cekala svoji druhou dceru, jeste na Slovensku /1984/, ma “druha maminka“ a nejlepsi kamaradka opatrovala sveho tchana, lezaka, ve sve domacnosti...
Ja citila tu obrovskou peci a snahu, ac za docela slozitych podminek /sama cekala sve druhe dite/, vnimala ji, ale neprozivala jsem to tak hluboce, jako kdyz se to tykalo mne...
Kdyz s moji mamou zacinalo byt zle, chodila jsem za ni, jak to jen bylo mozne. Kdyz zaclo byt HODNE zle, objednala jsem sluzbu dostupnou od VZP. Kdyz uz to nestacilo, opustila jsem zamestnani, kt.me a dceru zivilo, pracovala jsem doma a mamu navstevovala a osetrovala dle moznosti, ktere jsem v te dobe pobazobala za dostacujici...

Upravil(a) Dorka (9. 10. 2015 20:35)

Není tady

#95 9. 10. 2015 20:48

Dorka
Zablokovaný

Rozhodne si musim poridit int.domu, pac psat neco “veledule“ na stupid robotu-chytrem mobilu s pididisplayem je narocny...

Jen jsem chtela rict, ze po opusteni “dobrych vydelku ve fabrice“ a doprovazeni mamy na posledni ceste jsem prehodnotila svuj zebricek hodnot a nastoupila k pecovatelske sluzbe...
Nejdriv z pocitu viny, ze jsem pro mamu neudelala vsecko, pozdeji jsem pochopila, ze JSEM TADY TED PRO TY, CO ME POTREBUJI....

Není tady

#96 9. 10. 2015 21:00

Dorka
Zablokovaný

Jo, ja vlastne chtela psat k tomu “směšnému“ platu...
Na fabrice jsem mela prumer cca 17tis. Ok. Slusne, i kdyz ne, jak pisou podle “prumer.platu v CR“, ok,ok...
Drela jsem jako blbec, ale mohla jsem zaplatit najem,  pokryt sve a dcery zakladni potreby...

Pak jsem “klesla“ na zhruba polovinu svych predchozich prijmu...
Jo, jo, nikdy me to nemrzelo!
U nove prace pecovatelky jsem mela cca 10 tis. /soukr.firma/, pak u nynejsi vydelky v hodinovce zalezici na poctu hodin u klientu..., nekdy 4 tacy a nekdy 12...

Upravil(a) Dorka (9. 10. 2015 21:09)

Není tady

#97 9. 10. 2015 21:22

Dorka
Zablokovaný

Ale nikdy jsem v dobe sve “asistencni sluzby“ nepremyslela a nezapochybovala o tom, ze bych kvuli smesnemu ohodnoceni sve starousky opustila...

Není tady

#98 9. 10. 2015 22:24

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

No tak pokud s tím platem vyžiješ, tak není nad to dělat práci, která tě naplńuje. Ale přesto si myslím, že plat 13 000 hrubého je za tuto práci prostě ostudný - obecně.

Ta moje známá pracuje pod charitou, takže má asi taky míń. Ona mi to jednou říkala, ale já to zapomněla. Ale ona žádnou jinou práci u nás nesehnala a nakonec v tom našla zalíbení a baví jí to. Navíc její manžel pracuje taky, takže se oba uživí. Ona má sice úplně jinou profesi, ale udělala si přes rpacák nějakou rekvalifikaci na pečovatelku - myslím to trvalo půl roku. Jinak by ji nezaměstnali.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#99 9. 10. 2015 22:41

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Dorka napsal(a):

Ale nikdy jsem v dobe sve “asistencni sluzby“ nepremyslela a nezapochybovala o tom, ze bych kvuli smesnemu ohodnoceni sve starousky opustila...

Právě. To máš jako s archeologií. Proto je v tom tak málo peněz - dělají to nadšenci, kteří řeší peníze až naposled.....

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#100 10. 10. 2015 6:24

Dorka
Zablokovaný

Jo, asi tak...

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí