6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobré poledne vem. Vzhledem ke své nechuti a nedůvěře k úřadům bych chtěla poprosit o radu nejprve tady, abych eliminovala počet úředníků, kterých se budu muset ptát, ne natrefím na správného. Nevím si rady s tím, kam se obrátit, kdy jsem OSVČ a zároveň těhule a nevím, co udělat těsně před porodem - chci pozastavit ivnost, ovem pak nevím, co dál. Bude za mě po dobu mé neschopnosti pracovat platit sociálku a zdravotní stát (a částečně zaměstnavatel, co se mě netýá) jako je to v případě zaměstnankyň, co jsou před porodem na nemocenské a pak přijde mateřská a rodičovská? Nějak si nedovedu představit, e se jdu v sedmým měsíci registrovat na pracák...? Nemáte někdo zkuenost? Já fakt nevím, kam zavolat, a nechce se mi to vyprávět na etapy bůhví komu, tak jestli některá nevíte... Na netu jsem nala informace k monostem mateřská/rodičovská u OSVČ, ale ne tenhle předstupeň. Díky.
Upravil(a) ADFka2 (21. 4. 2015 11:58)
Není tady
Proč chce jít na nemocenskou? Tomu nerozumím.
Vechny těhotné zaměstnankyně nejsou před porodem na nemocenské. Ty, co jsou zdravé, nastoupí na mateřskou myslím nejpozději 6 týdnů před termínem porodu a do té doby pracují. Myslím, e lze i dříve - 8 týdnů před termínem.
Nekomplikovala bych to tou nemocenskou.
Upravil(a) Eva. (21. 4. 2015 12:37)
Není tady
částečně odpovím,co vím: kdy si pozastaví l,tak půjde na pracák.Oni za tebe budou platit v kadém případě zdravpoj,ale sociální ti budou platit jen tehdy,budou-li ti vyplácet podporu.Tak po tu dobu za tebe budou platit i to sociálko.jakmile ti končí podpora,končí sociálko,to ale není povinnost si platit dál,ovem pak se ti ta doba na pracáku bez podpory nezapočítává do odprac.let.Take je tu monost si platit sociálko sama,tento rok je to 1863,Kč.
Není tady
Nechci jít na nemocenskou, nikde to nepíu, akorát e do porodu bývají rodičky nějakou dobu doma, a to je tuím hrazeno z nemocenské.
Jaku, díky. Podporou myslí podporu v mateřství? Já se v tomhle fakt neorientuju... Kadopádně po estinedělí půjde na "mateřskou" a pak na rodičovskou papírově tatínek, poněvad to tak vyjde líp.
Není tady
ADFka2 napsal(a):
Nechci jít na nemocenskou, nikde to nepíu, akorát e do porodu bývají rodičky nějakou dobu doma, a to je tuím hrazeno z nemocenské.
Jaku, díky. Podporou myslí podporu v mateřství? Já se v tomhle fakt neorientuju... Kadopádně po estinedělí půjde na "mateřskou" a pak na rodičovskou papírově tatínek, poněvad to tak vyjde líp.
Není to hrazeno z nemocenské. Z nemocenské je hrazeno,kdy jsou opravdu práceneschopné. Tuí patně. Zaměstnankyně jdou na mateřskou dovolenou 6 týdnů před termínem a od toho dne 28 týdnů dostávají částku, která se odvíjí od jejich platu. U OSVČ od její platby sociálního pojitění v době podnikání - to je jen má domněnka, ale myslím, e to tak je. A pak následuje rodičovský příspěvek, ten mají vechny eny stejný.
Upravil(a) Eva. (21. 4. 2015 13:41)
Není tady
No v tomhle honěná fakt nejsem, kdybych byla, tak nejsem tady :-D OSVČ nemá mateřskou vůbec, pokud si tedy neplatí nemocenské pojitění ve výi, která by stála za to (ovem nestojí). Jde se rovnou na rodičovskou a OSVČ si nemůe vybrat, má nárok jen a pouze na tu nejdelí, tudí nejnií variantu. Nikdy jsem od státu nic nechtěla a nechci ani teď, ovem dělit matky na OSVČ a ostatní je k smíchu. Některé enské v ivotě nepracovaly a jsou na tom někdy i líp, stát se postará. Já jsem parazit a ani jako matka nejsem v očích státu nic jinýho, ne vyírka. Ok. Beru to. Jen se tedy budu muset nějak na ten pracák objednat, páč tam nehodlám sedět s bubnem mezi adateli o práci.
Není tady
No jo. To tady pláče na nesprávném hrobě. OSVČ má na rozdíl od zaměstnaných nemocenské pojitění nepovinné. Kdyby sis ho platila, tak by to bylo jiné. Asi ses rozhodla neplatit si ho. Tak pak neskuhrej, no.
My zaměstnaní platíme víc a pak je o nás zase více postaráno. I ná zaměstnavatel za nás platí hodně. Tak to prostě je a kadý s tím musíme počítat, co jsme si sami zvolili.
http://www.penize.cz/rodicovstvi/280215 … kalkulacka
Upravil(a) Eva. (21. 4. 2015 14:27)
Není tady
Základní fakta o mateřské
Peněitá pomoc v mateřství, lidově mateřská, je dávka nemocenského pojitění, kterou ena pobírá obvykle od začátku estého (nanejvý vak osmého) týdne před očekávaným porodem. Dostává ji celkem dvacet osm týdnů, respektive třicet sedm týdnů v případě narození dvojčat či vícerčat. Dávka je navázaná na předchozí účast na nemocenském pojitění.
eny samostatně výdělečně činné na mateřskou mají nárok jen za předpokladu, e si za dva roky (730 dní) před nástupem na mateřskou zaplatily nemocenské pojitění za aspoň 270 dní a z toho aspoň 180 dní musí být spadat do období jednoho roku před odchodem na mateřskou.
Jestli tuto podmínku nesplňujete, mateřskou nedostanete. Hned po narození dítěte pak můete začít čerpat rodičovský příspěvek, který by jinak na mateřskou navazoval.
Zdroj: http://www.penize.cz/rodicovstvi/280215 … kalkulacka
Není tady
No dy jo - nemocenské pojitění v délce, kterou nemáte anci naplnit, začnete-li platit a po otěhotnění. To u vím.
Není tady
Evo, já nevím, kde vidí, e bych skuhrala. O vech těchhle věcech vím a ano, rozhodla jsem se nemocenskou neplatit (z mnoha důvodů). A OSVČ jsem čtvrtý rok, kdeto předtím jsem byla 8 let zaměstnanec s dost vysokými odvody (a stejně mám teď smůlu). To jen tak na upřesněnou, kdy teda vidí skuhrání tam, kde není. Ach jo....
Není tady
ADFka2 napsal(a):
No v tomhle honěná fakt nejsem, kdybych byla, tak nejsem tady :-D OSVČ nemá mateřskou vůbec, pokud si tedy neplatí nemocenské pojitění ve výi, která by stála za to (ovem nestojí). Jde se rovnou na rodičovskou a OSVČ si nemůe vybrat, má nárok jen a pouze na tu nejdelí, tudí nejnií variantu. Nikdy jsem od státu nic nechtěla a nechci ani teď, ovem dělit matky na OSVČ a ostatní je k smíchu. Některé enské v ivotě nepracovaly a jsou na tom někdy i líp, stát se postará. Já jsem parazit a ani jako matka nejsem v očích státu nic jinýho, ne vyírka. Ok. Beru to. Jen se tedy budu muset nějak na ten pracák objednat, páč tam nehodlám sedět s bubnem mezi adateli o práci.
To jsem si vysvětlila jako tvé skuhrání. Ale moná je to jinak. OK.
Není tady
To je obyčejné konstatování, je to fakt, který nelze popřít. Není to fér, ale neskuhrám, to nepomáhá. Jen je absurdní, e stát rozliuje matky. Jako kdyby snad OSVČ rodila jinak, nebo co, nebo jako kdyby OSVČ nebyla po porodu úplně stejně "neschopná" jako kterákoliv jiná matka... To mě tve, ale vím o tom a nepřekvapilo mě to.
Není tady
Adafko vdy ví, e podle komunisty Mládka jsme parazité. Tak se s tím smiř. A ministr financí, agent STB Bure nám jetě ukáe jak s ivnostníky zatočí.
Není tady
Eva. napsal(a):
No jo. To tady pláče na nesprávném hrobě. OSVČ má na rozdíl od zaměstnaných nemocenské pojitění nepovinné. Kdyby sis ho platila, tak by to bylo jiné. Asi ses rozhodla neplatit si ho. Tak pak neskuhrej, no.
My zaměstnaní platíme víc a pak je o nás zase více postaráno. I ná zaměstnavatel za nás platí hodně. Tak to prostě je a kadý s tím musíme počítat, co jsme si sami zvolili.
http://www.penize.cz/rodicovstvi/280215 … kalkulacka
nepsala jsi někde,e si jako osvč?
Není tady
ADFka2 napsal(a):
myslím podporu v nezaměstnanosti,tedy v tvém případě bys to mohla vyuít před porodem a vůbec třeba celého půl roku a a potom čerpat ten rodičovský příspěvek,co?
Není tady
Nejsem OSVČ a taky bych nechtěla být. Nikdy jsem nic takového nepsala. Moná sis jen ty vydedukovala, e jsem JAKO OSVČ. Správně to píe. Být OSVČ a být JAKO OSVČ je rozdíl. Jsem rozený zaměstnanec a tak se mi to líbí. Jen v případě nouze nejvyí bych la do OSVČ. I jako zaměstnanec mám nyní práci, kde jsem pánem svého času a jsem maximálně spokojená.
Není tady
Eva. napsal(a):
Nejsem OSVČ a taky bych nechtěla být. Nikdy jsem nic takového nepsala. Moná sis jen ty vydedukovala, e jsem JAKO OSVČ. Správně to píe. Být OSVČ a být JAKO OSVČ je rozdíl. Jsem rozený zaměstnanec a tak se mi to líbí. Jen v případě nouze nejvyí bych la do OSVČ. I jako zaměstnanec mám nyní práci, kde jsem pánem svého času a jsem maximálně spokojená.
ano,nejdůleitějí a nejlepí je to tak,kdy jsme max.spokojeni.
Není tady
Jaku napsal(a):
ADFka2 napsal(a):
Jaku, díky. Podporou myslí podporu v mateřství? Já se v tomhle fakt neorientuju... Kadopádně po estinedělí půjde na "mateřskou" a pak na rodičovskou papírově tatínek, poněvad to tak vyjde líp.myslím podporu v nezaměstnanosti,tedy v tvém případě bys to mohla vyuít před porodem a vůbec třeba celého půl roku a a potom čerpat ten rodičovský příspěvek,co?
A to jde, aby OSVČ vůbec něco dostala? No chtěla bych pracovat, dokud to okolnosti dovolí, doma bych se nudila, resp. jsem v rekonstrukci, take ani ádné doma momentálně není...
Není tady
ADFka2 napsal(a):
Jaku napsal(a):
ADFka2 napsal(a):
Jaku, díky. Podporou myslí podporu v mateřství? Já se v tomhle fakt neorientuju... Kadopádně po estinedělí půjde na "mateřskou" a pak na rodičovskou papírově tatínek, poněvad to tak vyjde líp.myslím podporu v nezaměstnanosti,tedy v tvém případě bys to mohla vyuít před porodem a vůbec třeba celého půl roku a a potom čerpat ten rodičovský příspěvek,co?
A to jde, aby OSVČ vůbec něco dostala? No chtěla bych pracovat, dokud to okolnosti dovolí, doma bych se nudila, resp. jsem v rekonstrukci, take ani ádné doma momentálně není...
To chce tedy dotaz přímo na pracák,sama u nevím,jak se nárok na podporu v nezaměstnanosti podle DP posuzuje; zjisti si,jaké si měla příjmy a výdaje nebo si to tam vezmi prostě to DP sebou a oni u ti řeknou.
Moná e ti z toho nějaká ta tisícovku vyjde,ale i tak bych to brala,kadý den ji přece na chodníku nenachází,noni?A je to lepí jak drátem do oka.
Upravil(a) Jaku (22. 4. 2015 9:17)
Není tady
zkus si zavolat přímo na sociálku, určitě ti poradí. Na pracáku nikdy nic neví :-(
Není tady
ípěnka napsal(a):
zkus si zavolat přímo na sociálku, určitě ti poradí. Na pracáku nikdy nic neví :-(
co má na mysli tím- zavolej na sociálnu, kam má volat?
na OSSZ - je zbytečné volat, kdy si pojitění nehradila. rodičák bude vyplácet úřad práce a nárok ji vznikne dnem porodu.
v případě získání potřebné doby pojitění a placení povinného sociálního pojitění a ukončení podnikání by ji mohl vzniknout nárok na podporu v nezaměstnanosti
Není tady