Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#76 11. 3. 2015 22:09

Soleil
♥♥♥♥♥--

Re: hrozna slova

Jasně že umyju zem smile...teda když se mimo nechce, jinak země stolt Říkala to babička, po ní moje maminka a teď já stolt Ale mně to přijde logický - přece se říká "spadlo mi to na zem, sebral to ze země, válí se po zemi..." nebo ty tam Evi místo to říkáš podlahu?
Moje babička zas říkala tépich, almara, ty máš ale tajli...

Upravil(a) Soleil (11. 3. 2015 22:11)

Není tady

#77 11. 3. 2015 22:19

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

mia napsal(a):

Jedno z nejhnusnějších slov (tedy sousloví) je "krevní tučnice" usch.......a to jsem dlouho ani nevěděla, cože nechutného to vlastně je.
Jinak mi taky rve uši manža, mimísek, tuleníčko, snaženíčko, lucineckaa a katulineckaa......a podobné hrůznosti......a našlo by se i spousta dalších.

Umyju "zem" místo "podlahu" se říká i u nás......a  napustím si vodu do "ompru"......to říkávala babička.

ani jedno,říkám, že musím vytřít. (kuchyn, chodbu)
A kde se používá hadra? Východní Čechy? - říkala tak hadru babička

Upravil(a) dusička (11. 3. 2015 22:20)

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#78 11. 3. 2015 22:43

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥

lupina montana napsal(a):

Ditko, ta spojení jsou běsná všechna, ale "mocinky moc" mi tedy vyvolává osypky lol Ale to bude tou hrou na rozkošnost.
Jinak mě vytáčí "zeptám se vás na otázku" dumbom

Lupi zeptam se vas na otazku slycham nekolikrat denne. Respektive spojeni polozim ti otazku. To je ve francouzštině doslovny preklad obycejneho ceskeho zeptam se te a i kdyz jiny tvar neni mozny tak mi to rve usi. Nemuzu si na to zvyknout.

A strasne me irituje veta Dobry den, jak vam mohu pomoci?

Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

#79 11. 3. 2015 22:48

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥

V Praze v jednom dome mody jeste za komunistů ( mimochodem za komancu je taky jeden dalsi pazdekl ) prodavac pouzival spojeni Ta kalhota. va

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png

Není tady

#80 12. 3. 2015 6:59

helena
♥♥♥♥♥♥♥

přece se říká "spadlo mi to na zem, sebral to ze země, válí se po zemi..." nebo ty tam Evi místo to říkáš podlahu?
Asi neříká... protože jí přece nepadá, ona nesbírá a neválí se... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

prodavac pouzival spojeni Ta kalhota
Poměrně běžný to bejvalo u krejčích a švadlen... a i dneska se (hlavně v oboru) používá třeba "letní/zimní/jezdecká bota".
Původně totiž tyhle a podobný slova existovaly i v jednotném čísle ženskýho rodu - a v množným se dodnes skloňujou  podle vzoru "ženy".

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#81 12. 3. 2015 7:36

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥

Heleno tak to jsem nevěděla.  Clovek se porad učí.  Me to jako pubose dost sokovalo a samozrejme jsem z toho mela legraci

Není tady

#82 12. 3. 2015 7:40

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Tak přemýšlím, ale nějaké vyloženě hrozné slovo mne nenapadá. Co mi ale nejde přes uši a vlastně tedy je hrozné, tak (a teď nevím jestli to dobře píšu) - nářečí: z kama nebo z tama big_smile

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#83 12. 3. 2015 7:46

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Soleil napsal(a):

Jasně že umyju zem smile...teda když se mimo nechce, jinak země stolt Říkala to babička, po ní moje maminka a teď já stolt Ale mně to přijde logický - přece se říká "spadlo mi to na zem, sebral to ze země, válí se po zemi..." nebo ty tam Evi místo to říkáš podlahu?

Když nad tím přemýšlím, my říkáme spadlo mi to. Neříkáme kam. Prostě někam dolů na nejbližší vodorovnou plochu. Když to spadne do něčeho, pak říkáme - spadlo mi to do vody nebo do jámy... No, vlastně říkáme upadlo mi to, ne spadlo mi to.
Umyju země se mi moc líbí. big_smile

Upravil(a) Eva. (12. 3. 2015 7:52)

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#84 12. 3. 2015 7:47

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

dusička napsal(a):

Ivana napsal(a):

Jo a ještě mi strašně vadí, když někdo říká:"Přijdu dýl!" ve smyslu:"Přijdu později!" Nebo:"To se nechá naučit." místo:"To se dá naučit." To se mi fakt otvíra kudla v kapse.

Přijdu dýl je u nás naprosto normální big_smile
a když tak o tom přemýšlím, ono taky záleží kdo ty slova vysloví a jakým tonem.  wink

To "přijdu dýl" - to mě moc překvapilo (četla jsem to už vícekrát), u nás se to používá tak naprosto běžně, že jsem fakt myslela, že to je normální všude smile

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#85 12. 3. 2015 8:22

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Ivana napsal(a):

Jo a ještě mi strašně vadí, když někdo říká:"Přijdu dýl!" ve smyslu:"Přijdu později!" Nebo:"To se nechá naučit." místo:"To se dá naučit." To se mi fakt otvíra kudla v kapse.

Tak se mluvi u nas,neprijde me to divne.Kazdy kraj ma sve nareci

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#86 12. 3. 2015 8:24

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Dita.L napsal(a):

Jo a dalsi priserny slovo je karboš a karbenatek

u nas karbanatek

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#87 12. 3. 2015 8:28

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

carpediem napsal(a):

Petr100 napsal(a):

Jaku napsal(a):

vypít,ne?big_smile

A kdo zná rýny? Moraváci neozývajte sa!

To je přece jasné. :-)

Rýna neboli rena je die Dachrinne lol

Rýna jako okap? To je moravsky? Jestli jo, tak jsem to netušila. Používám to běžně.

Není tady

#88 12. 3. 2015 8:34

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

ze bamboly nejsou brambory ale hlizy nejake rostliny vseobecne
Ale jo... jenže bych tomu přesmyknutí na brambory i věřila - co jinýho hlízovitýho se pěstovalo v takovým množství?

Někde jsem četla nebo slyšela, že brambory jsou od slova branibory, že jako přišly z Branibor. Ale nevím, jestli je to pravda. Mimochodem, moje babička jim říkala "jablóška".

Není tady

#89 12. 3. 2015 8:41

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Jo a co přímo nesnáším a u nás se říká běžně:"Jdu s taťkem", "Mluvím s Jirkem" Uááááá!

Není tady

#90 12. 3. 2015 8:46

helena
♥♥♥♥♥♥♥

moje babička jim říkala "jablóška"
Jasně - Erdäpfel... z toho pak i erteple...

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#91 12. 3. 2015 10:16

Dorka
Zablokovaný
Místo: HK

Pro mne ty vado, ty krávo - jako projev obdivu nad něčím, to je hustýýý..., to když řekne desetiletý vnuk, naskočí mi husí kůže...
Žufaňa, křidla, to jsou taky slova, která nezná každý..., s rožni jako rozsviť mám taky občas problém, vzpomínám si, ze jsem s tím rožni kdysi v porodnici rozčílila jednu maminku do nepříčetnosti, nevim, nějaká poporodní psychóza...

Sláb jenom ten, kdo v sebe ztratil víru a malý ten, kdo má jen malý cíl...
... ještě jsem nezmoudřel, a už zas blbnu...

Není tady

#92 12. 3. 2015 12:30

carpediem
♥♥♥♥♥♥-

Ivana napsal(a):

helena napsal(a):

ze bamboly nejsou brambory ale hlizy nejake rostliny vseobecne
Ale jo... jenže bych tomu přesmyknutí na brambory i věřila - co jinýho hlízovitýho se pěstovalo v takovým množství?

Někde jsem četla nebo slyšela, že brambory jsou od slova branibory, že jako přišly z Branibor. Ale nevím, jestli je to pravda. Mimochodem, moje babička jim říkala "jablóška".

Jo, přišly, až za vlády Marie Terezie. (Znalost brambor v Čechách souvisí s příchodem pruských vojsk do Čech v době tzv. bavorské války)Jazykově je to ale asi výpůjčka z lužické srbštiny. smile

CARPE DIEM, QUAM MINIMUM CREDULA POSTERO

Není tady

#93 12. 3. 2015 12:31

carpediem
♥♥♥♥♥♥-

Dorka napsal(a):

Pro mne ty vado, ty krávo - jako projev obdivu nad něčím, to je hustýýý..., to když řekne desetiletý vnuk, naskočí mi husí kůže...
Žufaňa, křidla, to jsou taky slova, která nezná každý..., s rožni jako rozsviť mám taky občas problém, vzpomínám si, ze jsem s tím rožni kdysi v porodnici rozčílila jednu maminku do nepříčetnosti, nevim, nějaká poporodní psychóza...

Žufan, žufaňa = naběračka, křídlo, kředlo=poklice? smile

Rožni a rožni! lol

Není tady

#94 12. 3. 2015 12:32

carpediem
♥♥♥♥♥♥-

Rožni a rožni na rožni! big_smile

Není tady

#95 12. 3. 2015 12:32

carpediem
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

moje babička jim říkala "jablóška"
Jasně - Erdäpfel... z toho pak i erteple...

Zemský jabka. smile

Není tady

#96 12. 3. 2015 12:34

carpediem
♥♥♥♥♥♥-

Dorka napsal(a):

Dorko, a to je slovo hustý ještě slabý odvar jiných výrazů vyjadřujících nejvyšší uspokojení!! big_smile

Není tady

#97 12. 3. 2015 12:36

carpediem
♥♥♥♥♥♥-

Eva. napsal(a):

Soleil napsal(a):

Když nad tím přemýšlím, my říkáme spadlo mi to. Neříkáme kam. Prostě někam dolů na nejbližší vodorovnou plochu. Když to spadne do něčeho, pak říkáme - spadlo mi to do vody nebo do jámy... No, vlastně říkáme upadlo mi to, ne spadlo mi to.
Umyju země se mi moc líbí. big_smile

A když spadne či padne někdo? smile

Není tady

#98 12. 3. 2015 12:40

Dorka
Zablokovaný

No doufám jsem je naštěstí buď neslyšela, nebo preslechla... I když teda musím sebekriticky přiznat, ze nevím, jak na jiné působí mé "to je teda bomba!"...gloria

Není tady

#99 12. 3. 2015 12:44

Dorka
Zablokovaný

carpediem napsal(a):

Tak neklečí na kolenou, ale ryje držkou zem... ?

Není tady

#100 12. 3. 2015 13:06

carpediem
♥♥♥♥♥♥-

Dorka napsal(a):

carpediem napsal(a):

Tak neklečí na kolenou, ale ryje držkou zem... ?

Řekla bych, že doslova i v přeneseném slova smyslu (spadla padlá...)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí