18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Rozhodla jsem se zaloit diskuzi, kde bychom si mohly dávat typy a rady na bezmasé zdroje bílkovin Tak prosím, povídejte, přispívejte a kdy k nějaké té potravině přidáte i recept, budu o to spokojenějí
Není tady
Ahoj,
skvělou bezmasou alternativou je určitě sója, ale pouze ta fermentovaná. Pokud sojový výrobek neproel fermentací, obsahuje spoustu nezdravých látek. Zkuste sojový "sýr" - tempeh, nebo pastu miso, které jsou hodnotným zrdojem proteinů. Dalím výborným zdrojem bílkovin jsou lutěniny, které, kdy budete konzumovat společně s obilovinami, dostanete do těla plnohodnotnou bílkovinu. Některé rostlinné zdroje bílkovin jsou toti neplnohodnotné, jeliko jim chybí vdy nějaká aminokyselina, ze kterých jsou bílkoviny tvořeny. Zkuste třeba mexické fazole s rýí nebo bulgurem. A recept? Osmahněte cibulku dozlatova, po chvilce přidejte fazole, kukuřici a rajský protlak. Pro lepí chu můete přidat i tempeh. Pak u jen uvařte rýi, bulgur, kuskus nebo jinou přílohu a zdravé a chutné jídlo je na světě! ;-)
Není tady
Holky, obsah proteinů v kopřivě převyuje téměř dvakrát obsah proteinů v sójových bobech.
Není tady
Obsah proteinů v soje je 2x tak velký jako v kuřecím mase nebo unce!
Soja je výborný zdroj bílkovin, sojové maso, kdy se dobře připraví, je navíc velmi chutné.
Dále doporučuju houby, ostatní lutěniny, ořechy, robi maso, seitan. A pro lakto-ovo-vegetariány je vhodným zdrojem bílkovin mléko a mléčné výrobky a vejce.
Není tady
Judyna napsal(a):
Holky, obsah proteinů v kopřivě převyuje téměř dvakrát obsah proteinů v sójových bobech.
Coe ?!?!? A já tak miluju kopřivový penát! A kopřivový koláč! To je úúúúasné!
Není tady
Vanilka69 napsal(a):
Obsah proteinů v soje je 2x tak velký jako v kuřecím mase nebo unce!
Soja je výborný zdroj bílkovin, sojové maso, kdy se dobře připraví, je navíc velmi chutné.
Dále doporučuju houby, ostatní lutěniny, ořechy, robi maso, seitan. A pro lakto-ovo-vegetariány je vhodným zdrojem bílkovin mléko a mléčné výrobky a vejce.
Slyela jsem, bohuel, e teď prakticky není na trhu k mání sója geneticky nemanipulovaná.
Jinak myslím, e třeba vejce je jedna velká bílkovina .
Není tady
Barča napsal(a):
Judyna napsal(a):
Holky, obsah proteinů v kopřivě převyuje téměř dvakrát obsah proteinů v sójových bobech.
Coe ?!?!? A já tak miluju kopřivový penát! A kopřivový koláč! To je úúúúasné!
http://bylinky-do-kazde-rodinky.webnode.cz/blog/
http://jezte.cz/kopriva-jako-lek-i-potravina/
Já ji pouívám na jaře kvůli chudokrevnosti a celkově mám tak nějak pocit, e mi vlévá "sílu do il". Ale jsem příli měkká, dělám si z ní jen čaj. A "druhákem" pak hnojím kytky . Těm to taky prospívá.
Není tady
Judyna napsal(a):
Já ji pouívám na jaře kvůli chudokrevnosti a celkově mám tak nějak pocit, e mi vlévá "sílu do il". Ale jsem příli měkká, dělám si z ní jen čaj. A "druhákem" pak hnojím kytky . Těm to taky prospívá.
Taky mám pocit, e mě neuvěřitelně vzpruí. Zkusilas ten penát? Pokud ne, zkus. Dokud jsou kočivy malé, je výborný i pro jemné nátury . (Kočiva je mé láskyplné oslovení, aby mne rády viděly.)
Není tady
Nezkusila, ale třeba se jednou pochlapím
Není tady
třeba se jednou pochlapím
Neboj... hodnýho nepálí...
Jsem je kdysi drůbei trhávala bez rukavic... a nevadilo mi to.
Není tady
Já je trhám taky bez rukavic, ale mě pálí hrozně, zvlá tyhle mladé potvůrky, které trhám celé. Kdy u pak povyrostou a trhám jen listy, tak to u nepálí (ne tak moc).
Take tu Tvou zcela nevhodnou poznámku e jako hodného nepálí úplně přehlíím
Není tady
ale mě pálí hrozně
Mráz kopřivu nespálí...
(řekla si paní Kopřivová a odnesla starýmu zimník do frcu...)
Není tady
Paní kuchařka z mého dřívějího zaměstnání nám kdysi přinesla na ochutnání salát z kopřiv a po počáteční nedůvěře byl kupodivu docela chutný a začala jsem ho dělávat taky - mladé kopřivy nakrájet a zalít výrazným sladkokyselým nálevem s nakrájenou cibulí, jaký se dělá na klasický rajčatový salát. Není nijak zvlá pálivý a dá se pouít jako kadý jiný salát normálně k jídlům.
Není tady
U nás se dávaly do nádivky. Akorát to mělo tu chybu, e nádivka se dávala do kůzlat.....
Není tady
Jinak k těm bílkovinám - myslím, e hodně jich má tvrdý tvaroh nebo i tvrdé sýry. A pak ořechy, hlavně mandle.
Není tady
Já jím hodně rostlinných bílkovin jako náhraku masa, lutěniny, sojové maso, tofu, tembeh, Robi maso atp.
Není tady
babicka dela koprivovy spenat a ten mi chutna vic nez normalni spenat hned ji napisu at mi ho udela urcite ma zasoby zamrazeny kopriv.. zname babicky
Není tady
Nemáte zkuenost třeba i s nějakýma doplňakama stravy, jako třeba drinky, tyčinky a tak? Nemám moc čas na vaření
Není tady