29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Rozhodla jsem se založit diskuzi, kde bychom si mohly dávat typy a rady na bezmasé zdroje bílkovin Tak prosím, povídejte, přispívejte a když k nějaké té potravině přidáte i recept, budu o to spokojenější
Není tady
Ahoj,
skvělou bezmasou alternativou je určitě sója, ale pouze ta fermentovaná. Pokud sojový výrobek neprošel fermentací, obsahuje spoustu nezdravých látek. Zkuste sojový "sýr" - tempeh, nebo pastu miso, které jsou hodnotným zrdojem proteinů. Dalším výborným zdrojem bílkovin jsou luštěniny, které, když budete konzumovat společně s obilovinami, dostanete do těla plnohodnotnou bílkovinu. Některé rostlinné zdroje bílkovin jsou totiž neplnohodnotné, jelikož jim chybí vždy nějaká aminokyselina, ze kterých jsou bílkoviny tvořeny. Zkuste třeba mexické fazole s rýží nebo bulgurem. A recept? Osmahněte cibulku dozlatova, po chvilce přidejte fazole, kukuřici a rajský protlak. Pro lepší chuť můžete přidat i tempeh. Pak už jen uvařte rýži, bulgur, kuskus nebo jinou přílohu a zdravé a chutné jídlo je na světě! ;-)
Není tady
Holky, obsah proteinů v kopřivě převyšuje téměř dvakrát obsah proteinů v sójových bobech.
Není tady
Obsah proteinů v soje je 2x tak velký jako v kuřecím mase nebo šunce!
Soja je výborný zdroj bílkovin, sojové maso, když se dobře připraví, je navíc velmi chutné.
Dále doporučuju houby, ostatní luštěniny, ořechy, robi maso, seitan. A pro lakto-ovo-vegetariány je vhodným zdrojem bílkovin mléko a mléčné výrobky a vejce.
Není tady
Judyna napsal(a):
Holky, obsah proteinů v kopřivě převyšuje téměř dvakrát obsah proteinů v sójových bobech.
Cože ?!?!? A já tak miluju kopřivový špenát! A kopřivový koláč! To je úúúúžasné!
Není tady
Vanilka69 napsal(a):
Obsah proteinů v soje je 2x tak velký jako v kuřecím mase nebo šunce!
Soja je výborný zdroj bílkovin, sojové maso, když se dobře připraví, je navíc velmi chutné.
Dále doporučuju houby, ostatní luštěniny, ořechy, robi maso, seitan. A pro lakto-ovo-vegetariány je vhodným zdrojem bílkovin mléko a mléčné výrobky a vejce.
Slyšela jsem, bohužel, že teď prakticky není na trhu k mání sója geneticky nemanipulovaná.
Jinak myslím, že třeba vejce je jedna velká bílkovina .
Není tady
Barča napsal(a):
Judyna napsal(a):
Holky, obsah proteinů v kopřivě převyšuje téměř dvakrát obsah proteinů v sójových bobech.
Cože ?!?!?
A já tak miluju kopřivový špenát! A kopřivový koláč! To je úúúúžasné!
http://bylinky-do-kazde-rodinky.webnode.cz/blog/
http://jezte.cz/kopriva-jako-lek-i-potravina/
Já ji používám na jaře kvůli chudokrevnosti a celkově mám tak nějak pocit, že mi vlévá "sílu do žil". Ale jsem příliš měkká, dělám si z ní jen čaj. A "druhákem" pak hnojím kytky . Těm to taky prospívá.
Není tady
Judyna napsal(a):
Já ji používám na jaře kvůli chudokrevnosti a celkově mám tak nějak pocit, že mi vlévá "sílu do žil". Ale jsem příliš měkká, dělám si z ní jen čaj. A "druhákem" pak hnojím kytky
. Těm to taky prospívá.
Taky mám pocit, že mě neuvěřitelně vzpruží. Zkusilas ten špenát? Pokud ne, zkus. Dokud jsou kočivy malé, je výborný i pro jemné nátury . (Kočiva je mé láskyplné oslovení, aby mne rády viděly.)
Není tady
Nezkusila, ale třeba se jednou pochlapím
Není tady
třeba se jednou pochlapím
Neboj... hodnýho nepálí...
Jsem je kdysi drůbeži trhávala bez rukavic... a nevadilo mi to.
Není tady
Já je trhám taky bez rukavic, ale mě pálí hrozně, zvlášť tyhle mladé potvůrky, které trhám celé. Když už pak povyrostou a trhám jen listy, tak to už nepálí (ne tak moc).
Takže tu Tvou zcela nevhodnou poznámku že jako hodného nepálí úplně přehlížím
Není tady
ale mě pálí hrozně
Mráz kopřivu nespálí...
(řekla si paní Kopřivová a odnesla starýmu zimník do frcu...)
Není tady
Paní kuchařka z mého dřívějšího zaměstnání nám kdysi přinesla na ochutnání salát z kopřiv a po počáteční nedůvěře byl kupodivu docela chutný a začala jsem ho dělávat taky - mladé kopřivy nakrájet a zalít výrazným sladkokyselým nálevem s nakrájenou cibulí, jaký se dělá na klasický rajčatový salát. Není nijak zvlášť pálivý a dá se použít jako každý jiný salát normálně k jídlům.
Není tady
U nás se dávaly do nádivky. Akorát to mělo tu chybu, že nádivka se dávala do kůzlat.....
Není tady
Jinak k těm bílkovinám - myslím, že hodně jich má tvrdý tvaroh nebo i tvrdé sýry. A pak ořechy, hlavně mandle.
Není tady
Já jím hodně rostlinných bílkovin jako náhražku masa, luštěniny, sojové maso, tofu, tembeh, Robi maso atp.
Není tady
babicka dela koprivovy spenat a ten mi chutna vic nez normalni spenat hned ji napisu at mi ho udela urcite ma zasoby zamrazeny kopriv.. zname babicky
Není tady
Nemáte zkušenost třeba i s nějakýma doplňakama stravy, jako třeba drinky, tyčinky a tak? Nemám moc čas na vaření
Není tady