29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Je místem Vašeho bydliště Plzeňský, Ústecký, Jihočeský, Olomoucký či jakýkoliv jiný kraj naší krásné vlasti? Ať už jste z Prahy, z Ostravy, z Chebu či Brna, z malé vesničky na Šumavě či z jiných (ne)horských oblastí a zajímáte se navíc o regionální kuchyni jako takovou, pak jistě víte, že každý kraj je mimo jiné vyznačován nějakou svou krajovou gastro specialitou. A to nás přivedlo na myšlenku vytvořit v naší Babinetí online kuchařce seriál krajové speciality, zaměřený vždy na danou část republiky.
A tak zde přicházíme s výzvou pro Vás. Pokud je vaření Váš koníček, pošlete nám právě ty vaše krajové speciality. Pokud přiložíte i fotografii, bude to veliké plus. Pro ty nejpilnější z Vás máme připravenou odměnu. Své náměty, postřehy a tipy pište zde do komentáře a nebo zasílejte na e-mail andrea.pastircakova@fatum.ms
Děkujeme a těšíme se na spolupráci.
Váš Babinet.cz
Není tady
Vosouchy-Plzensky kraj
Syrove brambory nastrouhame a slijeme z nich prebytecnou vodu co pusti brambory a zalijeme horkym mlekem.
Osolime,pridame uzene nebo salam nakrajeny na kosticky,majoranku,pepr,cesnek a hladkou mouku testo musi byt huste jako na livance.
Na pavicce rozehrejeme sadlo a testo lijeme na panvicku a opeceme po obou stranach.
Není tady
HNETINKY-Plzenky kraj
50 dkg hladke mouky,25 dkg polohrube mouky,50 dkg masla,vanilka,rum,30 dkg cukru,3 zloutky,1 vejce.
POSTUP PŘÍPRAVY
Vsechny tyto prisady spojime v hladke testo a dame ztuhnout do lednice.Kdyz je testo ztuhle tak ho vyvalime a vykrajujeme hnetinky.Po upeceni natreme polevou.BIlkovou-bilek,cukr.Cokoladovou-cokolada na vareni+ trochu masla.Zloutkovou-zloutek,cukr.Citronovou-citron,cukr.Po natreni polevou zdobime ozdobami na hnetinky.Muzeme pouzit i zele nebo lentilky.
Upravil(a) eremuruss (30. 8. 2014 14:56)
Není tady
Jsou to tyhle Erem?
Ty mám odmalička moc ráda, máme příbuzný na Příbramsku a tety nám je vozily, když bylo posvícení.
http://ona.idnes.cz/ctenarsky-recept-ve … ecepty_jid
http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2381716
Není tady
olasik napsal(a):
Jsou to tyhle Erem?
Ty mám odmalička moc ráda, máme příbuzný na Příbramsku a tety nám je vozily, když bylo posvícení.
http://ona.idnes.cz/ctenarsky-recept-ve … ecepty_jid
http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2381716
Nejsou to zrovna tyhle,ale take se u nas delaji .Ja delam vykrajovane,je na to velka formicka bud ve tvaru kyticky nebo srdicka.Tento recept pouzivam i na vanoce na vykrajovane linecke cukrovi.
Vypadaji asi takhle
http://www.topkonicek.cz/rucni-prace/1508-hnetinky/
Upravil(a) eremuruss (30. 8. 2014 18:38)
Není tady
Díky moc, Erem Super, skvělé.
A určitě moc prosím i vás ostatní, budu ráda za jakýkoliv poznatek, postřeh, recept nebo alespoň název místní speciality.
Není tady
dám sem dva vyzkoušené z jižních Čech:
Borůvkový žahour
Budeme potřebovat 250 gramů borůvek, 150 mililitrů mléka nebo smetany, máslo, 3 lžičky solamylu nebo vanilkového pudinku, 3 lžíce vody, 2 lžíce cukru (může být i vanilkový) a skořici.
Omyté borůvky vložíme do hrnce, přidáme máslo, cukr, skořici a vodu. Přivedeme k varu a vaříme, dokud se borůvky nerozvaří. Následně přilijeme smetanu nebo mléko, ve kterém jsme si rozmíchali pudink nebo solamyl a ještě krátce povaříme. Žahourem z borůvek poléváme ovocné knedlíky nebo lívance.( nejlepší je na tvarohovokrupicových nocích)
Cmunda
Budeme potřebovat 500 gramů brambor, 100 gramů hrubé mouky, 3 vejce, ½ droždí, 50 mililitrů vody, 30 gramů sušených hub, 25 gramů česneku, 1 polévková lžíce cukru krupice, majoránku, drcený kmín, sůl, pepř, sádlo a strouhanku.
Z droždí, vlažné vody, cukru a hrsti mouky si připravíme kvásek. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Vložíme je do větší mísy, přidáme mouku, žloutky a kvásek. Dle chuti přidáme sůl, pepř, majoránku, kmín, česnek a sušené houby. Do těsta nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Pekáč si vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou a nalijeme do něj těsto. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C zhruba 45 minut.
Není tady
alespoň název místní speciality
K tomu ti můžu nabídnout
http://www.scribd.com/doc/72718061/Regi … Va%C5%A1ak
tam se vyřádíš ... taky ho mám uloženej.
Dvojctihodný koláčky - moravský
Kvásek - cca 1/4 litru mléka, 8 kostek cukru, kostka droždí, nechat vzejít.
Do 1/2 kg polohrubý mouky nahrubo nastrouhat 1/4 kg tuku, přidat 1 vejce a 1 žloutek, vzešlej kvásek a zadělat těsto.
Bez kynutí se hned dělají koláčky - podobně jako plněný knedlíky a asi i v tý velikosti - kousek těsta, tvarohová nádivka, zabalit, zabalenou stranou na plech vymazanej kouskem mastnýho (stačí tím papírem od tuku). Malinko se sploští, navrch přijdou povidla, posype se drobenkou a ve vyhřátý troubě se upečou do světlerůžova. Doporučuju dávat dál od sebe, protože se při pečení zvětší.
No a komu se nechce patlat s koláčkama, může stejný těsto použít jako podklad pro jakýkoliv ovoce.
Není tady
Teda heli, ten odkaz, to je nářez, mám o noční zábavu postaráno Díky moc všem, jste zlaté
Není tady
mám o noční zábavu postaráno
A to jsem ráda, že v tom nejedu sama...
Koukám, že už je líp...
Není tady
helena napsal(a):
mám o noční zábavu postaráno
A to jsem ráda, že v tom nejedu sama... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
Koukám, že už je líp...
To je to přesvědčování sebe sama, že "už je mi dobře", asi to znáš. Jako, už jsem se fakt cítila v životě lépe, než teď, ale tak hlavně, že už nemám ty ukrutné bolesti a zbytek snad postupně odezní. Ohnout se teda zatím ještě moc nemůžu Tak uvidím, co mi řeknou na další kontrole. Snažím se pracovat, pak nemám čas myslet na to, co a kde mě bolí
A ten odkaz je teda suprovej, doslova se kochám
Není tady
Tak se nevohejbej a čti si o papání... a těš se, co si uvaříš...
Není tady