27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Dobrý den, diagnostikovali mi RS a dnes jsem si byla poprvé pro léky - injekci, kterou si budu píchat sama..První byla boj..ne jsem se odhodlala. Vybrala jsem si napoprvé břicho, je tam nejvíce faldíků Nebylo to hrozné, jen se trochu bojím vpichů do noh. Je to pod kůi..Má s tím někdo zkuenost? Uklidníte mě?
A píchá si někdo taky pravidelně? Nejde to vidět? Nejsou tam po čase estetické problémy? Děkuji
Není tady
Ahojky. Napí bliie, akú má liečbu. Ja som mala najprv glatirameracetát (Copaxone), ten sa pichá 1x denne bez prestávky. Neiaduce účinky som nemala iadne, okrem koných. Vyzeralo to a svrbelo ako po potípaní včelou, ale po polhodine to odznelo a nemala som tam nič. Mala som k tomu také pero, do ktorého som injekciu dala a pichla. Ale často som si to pichala aj bez toho len tak. Teraz mám interferóny, dostala som z nich na výber buď Avonex (1x do týdňa do svalu) alebo Rebif (3x do týdňa pod kou). Do svalu som sa bála, radej som si vybrala častejie a pod kou. Kadá injekcia je zabudovaná priamo v takom mechanizme, e to samo vystrelí, len treba stlači. Potom sa to celé vyhodí. Ale príbuzná zas vyfasovala taký prístroj, ktorý len naplní na začiatku týdňa ampulkou s 3 dávkami (aspoň myslím, e je to na 3 dávky) a po kadom pouití vyhodí len ihlu. Neiaduce účinky....no na začiatku liečby som si často kládla otázku, či mi to vôbec stojí za to. Pichá sa to večer, aby sa to prespalo. Ja som mávala zimnice, horúčky a na druhý deň pocit akých nôh. Pol roka som jedla 3x do týdňa paralen, aby ma netriaslo, a keď ma tie nohy moc boleli, tak aj ibalgin na ten druhý deň. Po pol roku si na to telo vraj zvykne, čo môem aj potvrdi. Teraz u pohoda, horúčku u som nemala, zimnica sem-tam, len tie aké nohy, no to hlavne v prvý deň svojich dní, alebo keď si dám alkohol pred injekciou
alebo pri zmene počasia a niekedy len tak z ničoho nič.
Ale je to znesitežné. Koné reakcie mám tie. Mám také tmavé fžaky po miestach, kde si pichám. Najhorie to vyzerá na bruchu. Na nohách je to nenápadnejie, na zadok si nevidím
a do rúk si nepichám. Tak si to natieram 5% vitamínom E, ale v poslednej dobe to dos flákam.
Ale e by ma to nejak deptalo, to sa nedá poveda. To sú miesta, ktoré sú vidie len v plavkách a komu sa nepáčim, nech sa na mňa nepozerá. A zatiaž som ete nevidela nikoho zhrozeného z pohžadu na mňa.
Neboj, zvykne si na to. Ja síce ete teraz vdy chvížku váham pred vpichom, pritom u tých injekcií som si dala skoro 1000, ale vôbec to neberiem ako tragédiu. Proste patrí to k môjmu ivotu. Mávala som problém si pamäta, kde som si naposledy pichla, tak aby som pravidelne striedala miesta, tak si ich dopredu na mesiac vdy vypíem do kalendára. Sa tu vykecávam a pritom mi leí injekcia ete na stole, idem si rovno pichnú.
Není tady
Děkuji za odpověď.. jsem ráda e mi někdo řekne své zkuenosti..Vybrala jsem si Copaxone. Proč jsi potom přela na jiné léky? A jetě mě zajímá, jestli dodruje přesně stejný čas vpichu? A 5% vitamín E to je jako nějaké pleové mléko? Musím sehnat
Není tady
slunečná napsal(a):
Děkuji za odpověď..
jsem ráda e mi někdo řekne své zkuenosti..Vybrala jsem si Copaxone. Proč jsi potom přela na jiné léky? A jetě mě zajímá, jestli dodruje přesně stejný čas vpichu? A 5% vitamín E to je jako nějaké pleové mléko? Musím sehnat
Copaxone som musela vysadi, lebo mi pribudli loiská a 1 aktívne, tak to uzavreli s tým, e mi nezaberá. Mala som vtedy také stresujúcejie obdobie, tak sa mi hold pohorilo.
Snaila som sa dodriava presný čas vpichu cca 1/2 hodiny (pri copaxone). Teraz si dávam aj také 2 hodinové rozmedzie, lebo toto si pichám ob-deň. Počula som, e Copaxone by sa mal picha, keď je človek aktívny, tak som vtedy namiesto večer prela na injekciu vdy ráno.
Ten vitamín e je mastička z lekárne, ale ako som u písala po copaxone som ju nepotrebovala, po pol hodine nebolo nič vidie na tele.
Není tady