29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Míša Kulička napsal(a):
Dari se ti nemyslet, ale skutecne nemyslet bez mysleni na to, ze nemyslis, nebo bez mysleni na dech, atp.? A pak trochu nerozumim te koncentraci na pritomny okamzik bez toho, abych myslela ...
- Aha? Copak já vím? Na mě je to, Míšo, moc slov .
- Koncentrace? Ale tak mi připadá, že koncentrovat se na něco je asi v takové situaci blbost, bo usilovně lovíš přítomnost, a ona ti zatim klepe na rameno
- Já nevim, asi nejde o nemyšlení. Mně prostě jen dělá dobře, že můžu všechno pustit k vodě a jen si tak bejt, a že nemusím třeba hodinku-dvě nic řešit, dokonce ani tzv. příjemný věci, a jen vnímám. A někdy ani to vnímání není třeba..
- Myslíš, že když myslíš, že nemyslíš, že nemyslíš, že nemyslíš? To nevím. Pro mě to není sofistikovaný.
Pro mě je to nějaký těžko popsatelný prožitek...čehosi... nebo ničeho...co já vím? Nehledám v tom nic světobornýho.
Prostě mi to sezení dává bezeslovný pocit smysluplnosti
Není tady
Eva. napsal(a):
Proč by měl člověk nemyslet? K čemu je to dobré? Jaký to má přínos a pro koho? Mně přijde, že lidé už z nudy neví, coby. Kdybychom měli těžké živobytí, jako předchozí generace, nebo žili třeba někde, kde musíme denně dojít nevím jak daleko pro vodu a zpět, nevymýšleli bychom ptákoviny a dělali, co je třeba.
Jo, to máš recht.
Mě třeba zajímá minimalismus. Už tři roky jen vyhazuju a vyhazuju všechno nepotřebný: z hlavy i z prostoru kolem sebe. Dělá mi to nějak dobře, či co...
A tim se snad, snad dostávám víc k tomu, že třeba dělám spíš to, co je třeba, než bych vymýšlela ptákoviny, jak říkáš
Není tady
gymnasión napsal(a):
olasik napsal(a):
Pokud to děláš s představou, že z tebe bude mudrc Gym, kterýho všichni obdivujou , jako tady Míša obdivovala , tak to vydržíš .
Touha po ocenění je obrovská .A ty co znám já , nikdy nikam uklízet nepáchli, jen seděli doma a meditovali, jak měli jít uklízet, vymluvili se.Ocenění? Jaký ocenění? Za to, že sedíš na zadku, ti nikdo nic nedá, aspoň co já vim. Třeba meditovat za Spartu, to by bylo něco! jako fotbalista
Mudrc nebo MUDr.c?těžko přetěžko... to bude ňáká mejlka, jak říká Švejk
Neexistuje člověk, kterej by si zalez a meditoval pro sebe .........to vidíš nakonec tady , někdo trochu medituje a hned vtrhne na diskuze, aby si o tom povykládal a naparuje se jak mu to jde, nebo nejde.
Jo kdyby to dělali doma potichu pro sebe, uznám, že se snaží někam posunout .........ale všichni se s tím vytahujou , jen si tím zvyšujou ego , aby si přišli duchovně.
Není tady
olasik napsal(a):
Neexistuje člověk, kterej by si zalez a meditoval pro sebe .........to vidíš nakonec tady , někdo trochu medituje a hned vtrhne na diskuze, aby si o tom povykládal a naparuje se jak mu to jde, nebo nejde.
Jo kdyby to dělali doma potichu pro sebe, uznám, že se snaží někam posunout .........ale všichni se s tím vytahujou , jen si tím zvyšujou ego , aby si přišli duchovně.
Co je na povykládání špatnýho? Jsme na babáči - drbáči, tak kvákáme o všeličom, což?
Kdy končí trochu?
Upravil(a) gymnasión (27. 7. 2014 8:50)
Není tady
" je naprostý nesmysl, aby se západní civilizace opičily po východních"
vidím to stejně.......jako jednu z módních vln, i když věřím, že to mnohým může prospívat a přinášet úlevu, proč ne. Ale nerozumím tomu, takže každému, co jeho jest.....fakt je, že dnes lidi mají mnohem větší potřebu samoty, asi to s tím taky souvisí.
Mě mnohem víc oslovuje styl našich předků, kdy byly před všemi domky lavičky, kde se posedávalo a klábosilo nebo jen posedávali stařečci a pozorovali život kolem, ještě i dnes se jich tady pár najde a ráda je potkávám a prohodím s nimi slovo........mám ráda třeba atmosféru italského a francouzského venkova, ze které čiší taková ta pospolitost a sounáležitost, to je mi mnohem bližší, než v podstatě osamělá meditace, jako u východních národů. I když samozřejmě neříkám, že je to totéž.
Tuhle potřebu meditace si lidé v našich zeměpisných šířkách většinou "realizovali" v kostelech.
Není tady
gymnasión napsal(a):
Míša Kulička napsal(a):
Dari se ti nemyslet, ale skutecne nemyslet bez mysleni na to, ze nemyslis, nebo bez mysleni na dech, atp.? A pak trochu nerozumim te koncentraci na pritomny okamzik bez toho, abych myslela ...
- Aha? Copak já vím? Na mě je to, Míšo, moc slov
.
- Koncentrace? Ale tak mi připadá, že koncentrovat se na něco je asi v takové situaci blbost, bo usilovně lovíš přítomnost, a ona ti zatim klepe na rameno
- Já nevim, asi nejde o nemyšlení. Mně prostě jen dělá dobře, že můžu všechno pustit k vodě a jen si tak bejt, a že nemusím třeba hodinku-dvě nic řešit, dokonce ani tzv. příjemný věci, a jen vnímám. A někdy ani to vnímání není třeba..
- Myslíš, že když myslíš, že nemyslíš, že nemyslíš, že nemyslíš?To nevím. Pro mě to není sofistikovaný.
Pro mě je to nějaký těžko popsatelný prožitek...čehosi... nebo ničeho...co já vím?Nehledám v tom nic světobornýho.
Prostě mi to sezení dává bezeslovný pocit smysluplnosti
Jj, “medituji proste proto, ze medituji“
Proc se ptam ... jsou proste nejake pokyny k tomu, jak praktikovat zen nebo meditaci samatha, vipasjana nebo samatha-vipasjana ... trochu se v tom ztracim ... mam-li v meditaci sledovat a oznacovat, co je “mysleni“, zjistuji, ze musim oznacit i to oznacovani, i dychani ... proste cokoliv ... tak premyslim, jak vlastne vypada ne-mysleni ... prazdno
Není tady
gymnasión napsal(a):
[Mě třeba zajímá minimalismus. Už tři roky jen vyhazuju a vyhazuju všechno nepotřebný: z hlavy i z prostoru kolem sebe. Dělá mi to nějak dobře, či co...
A tim se snad, snad dostávám víc k tomu, že třeba dělám spíš to, co je třeba, než bych vymýšlela ptákoviny, jak říkáš
tohle mám úplně stejně.......obrovský pocit úlevy a lehkosti...
Není tady
Míša Kulička napsal(a):
Proc se ptam ... jsou proste nejake pokyny k tomu, jak praktikovat zen nebo meditaci samatha, vipasjana nebo samatha-vipasjana ... trochu se v tom ztracim ... mam-li v meditaci sledovat a oznacovat, co je “mysleni“, zjistuji, ze musim oznacit i to oznacovani, i dychani ... proste cokoliv ... tak premyslim, jak vlastne vypada ne-mysleni ... prazdno
S*anda je to, že to nevymyslíš...
Upravil(a) gymnasión (27. 7. 2014 8:54)
Není tady
mia napsal(a):
" je naprostý nesmysl, aby se západní civilizace opičily po východních"
vidím to stejně.......jako jednu z módních vln, i když věřím, že to mnohým může prospívat a přinášet úlevu, proč ne. Ale nerozumím tomu, takže každému, co jeho jest.....fakt je, že dnes lidi mají mnohem větší potřebu samoty, asi to s tím taky souvisí.
Mě mnohem víc oslovuje styl našich předků, kdy byly před všemi domky lavičky, kde se posedávalo a klábosilo nebo jen posedávali stařečci a pozorovali život kolem, ještě i dnes se jich tady pár najde a ráda je potkávám a prohodím s nimi slovo........mám ráda třeba atmosféru italského a francouzského venkova, ze které čiší taková ta pospolitost a sounáležitost, to je mi mnohem bližší, než v podstatě osamělá meditace, jako u východních národů. I když samozřejmě neříkám, že je to totéž.
Tuhle potřebu meditace si lidé v našich zeměpisných šířkách většinou "realizovali" v kostelech.
Nemyslím, že je to módní vlna ... filosofie a s ní spojené meditace, o kterých tu mluvíme, tu byly dávno před Kristem, tedy na ně nemá "patent" jen Východ. Věnoval se jim třeba Pýthágoras nebo Platón, Plotínos, Porfyrios, Iamblichos, Boethius ... i mnoho křesťanských myslitelů (vč. samotného Krista) - Dionysios Areopagita, Anselm z Canterbury, Tomáš Akvinský ... a i dnes docela dost představitelů církve ...
Není tady
gymnasión napsal(a):
Míša Kulička napsal(a):
Proc se ptam ... jsou proste nejake pokyny k tomu, jak praktikovat zen nebo meditaci samatha, vipasjana nebo samatha-vipasjana ... trochu se v tom ztracim ... mam-li v meditaci sledovat a oznacovat, co je “mysleni“, zjistuji, ze musim oznacit i to oznacovani, i dychani ... proste cokoliv ... tak premyslim, jak vlastne vypada ne-mysleni ... prazdnoS*anda je to, že to nevymyslíš...
No dyť bať ... a co se nevymyslí, to se holt musí vysedět ...
Není tady
sím, co to je dyť bať? Odkud to pochází, jak to vzniklo?
Není tady
Proč by měl člověk nemyslet? K čemu je to dobré?
Třeba proto, že žádná mašina nedokáže jet bez zastávky...
Není tady
Eva. napsal(a):
Proč by měl člověk nemyslet? K čemu je to dobré? Jaký to má přínos a pro koho? Mně přijde, že lidé už z nudy neví, coby. Kdybychom měli těžké živobytí, jako předchozí generace, nebo žili třeba někde, kde musíme denně dojít nevím jak daleko pro vodu a zpět, nevymýšleli bychom ptákoviny a dělali, co je třeba.
Majko, od toho ale budujeme pohodlí civilizací - abychom měli čas a prostor na vymejšlení volovin! Jináč se mysl nerozvine, než skrze voloviny......
Proč by měl nemyslet - jak říká Hela, aby si mozek odpočal. I když se přiznám, že já takovou potřebu odpočinku necítím, asi, že svoje myšlenky poměrně zdárně řídím a nemám nějaké obtěžující.
Můj výsledek tedy byl, že to byla legrační, zajímavá, ale vcelku mně nepřínosná zkušenost. Popravdě, taky jsem si myslela, že když se dostanu do toho "ničeho", tak že se mi nějak uleví, nebo se připovznesu, nebo tak nějak - no nebylo to nepříjemné, ale zas aby to bylo takový úžo, jak popisuje třeba Gym, tak to nebylo.
Což mně ale vcelku netrápí - pámbožko nás má všelijakých
Není tady
Když někomu činí potíže nemyslet, tak ať prostě myslí. Je to jednoduché.
Není tady
Majkafo, napadlo tě někdy, že nemusíš nutně a třeba i za cenu sebeznemožnění komentovat všechna témata? Najmě tedy ta, o kterých evidentně nic nevíš, a jen plácáš blbiny?
Není tady
modrovousi, napadlo v posledních letech tebe, že nick majkafa tady již léta žádný příspěvek nenapsal?
Není tady
lupina montana napsal(a):
Majko, od toho ale budujeme pohodlí civilizací - abychom měli čas a prostor na vymejšlení volovin! Jináč se mysl nerozvine, než skrze voloviny......
Proč by měl nemyslet - jak říká Hela, aby si mozek odpočal. I když se přiznám, že já takovou potřebu odpočinku necítím, asi, že svoje myšlenky poměrně zdárně řídím a nemám nějaké obtěžující.
Můj výsledek tedy byl, že to byla legrační, zajímavá, ale vcelku mně nepřínosná zkušenost. Popravdě, taky jsem si myslela, že když se dostanu do toho "ničeho", tak že se mi nějak uleví, nebo se připovznesu, nebo tak nějak - no nebylo to nepříjemné, ale zas aby to bylo takový úžo, jak popisuje třeba Gym, tak to nebylo.
To by mě zajímalo, jak ta zkušenost vypadala...
Lupiii ! O žádným "úžu" nepíšuuu
, žádnej úlet!
Není tady
lupina montana napsal(a):
Eva. napsal(a):
Ono to není tak úplně o nemyšlení ... spíš takhle nějak:
Můžete si pamatovat následující “návod do kapsy” na meditaci vipassaná: jemně sledovat dech a přitom se velmi opatrně koukat, co se u toho děje.
Ani nezkoušet nic moc dalšího, a hlavně ne od toho nic zvláštního chtít, že budu majstr a budu umět tohle a pak zažiji tohle, ne. I kdyby něco přišlo, toto tady je a pozoruje se a je to prima a je to ohromné, ale nic víc. Tak to by byla stručně vipassaná.
Pak je tady další bubák, když už je takhle probíráme, ty meditační bubáky. Je tady otázka "Jak mám meditovat, když mi překážejí myšlenky". Tohle patrně zažil každý, že když medituje, najednou jich mu tam naleze ze všech stran, že neví, co s nimi. Tak se to tam mydlí, jak nudle v bandě, a hlava je z toho jako štoudev a čím víc se s tím nadělá, tím je to horší.
Prosím vás, až bude někdo trvat na tom, že nesmíte mít žádné myšlenky, neberte to úplně doslova. Oškliví na něj nebuďte, bývají to většinou moc hodní lidé. Třeba mu to i samotnému dokonce jde, to je možné, a tak se mu to zdá samozřejmé. Ale fakt, neberte to úplně do puntíku, protože bez těch myšlenek to opravdu nutné není, i když pomoc je to veliká. Hlavně to není tolik nutné pro vás, teď v tuhle chvíli, pokud vám to už samo nejde.
Pro vás je pak totiž daleko lepší meditace, ve které zatím nějaké myšlenky jsou a žijí mezi sebou v míru, než meditace, kde se střílí, aby tam nebyly. Tak je to správně. V mysli má být mír. A mír není nutně tam, kde je bezvětří. Tam se klidně něco může dít. Ale hlavně se to tam všecko musí mít rádo. A pokud nemá, tak to bolí.
Navíc ještě, způsob meditace vipassaná, ten není tak náročný na klid mysli, jako je čistá jógová koncentrace, které buddhisté říkají samathá. Nebudeme tady říkat moc slovíček navíc a protože už jógu znáte a je to stejná věc, tak to necháme jako jóga. Buddhisté ale říkají většinou samathá, meditace vedoucí k samádhi. Tam nastává veliké uklidnění mysli a žádné myšlenky navíc tam opravdu nejsou.
Ve vipassaně to není tak nutné, to si pamatujte. A to se může moc hodit! Komu to v té hlavě hodně šplouchá, tak ať zkouší spíš tohle. To je pro něj dobré:
“Ano, je mi sice dobře, ale pořád nad něčím přemýšlím, tak asi se nepoženu hlavou proti zdi, zkusím tedy jenom pozorně koukat.”
Naopak ten, kterému to hezky táhne dovnitř, ten je na správné cestě a může se pěkně soustředit dál.
Jednou se ptali Adžána Ča, kolik je vlastně toho klidu mysli potřeba. Jak musím mít klidnou mysl, abych konečně v té nirváně byl? A ten na to odpověděl: právě tolik, kolik je potřeba.
Nebo si to ukážeme na příkladu. Představte si, že máte kbelík s vodou a na dně je desetník. Když se ta voda bude hodně kolíbat, tak ten desetník neuvidíte. Ale přesně při dost zpomaleném kolíbání - aha, tady je! A to je právě ten klid mysli, který je potřeba, aby se objevila nirvána.
Z toho plynou dvě další věci. Příště už víte, že tam ten desetník je, a už si ho snadněji všimnete. To je první věc. A druhá věc je, že ten, kdo líp vidí, nemusí mít nutně tak klidnou mysl. Může, ale nemusí. Kdo vidí hůř a je spíš na pomalejší a hlubší věci, ten se musí víc zastavit. Jiný vidí i v chůzi.
Petr Pavlík, www.lampa.cz
Není tady
Eva. napsal(a):
modrovousi, napadlo v posledních letech tebe, že nick majkafa tady již léta žádný příspěvek nenapsal?
Ty nevíš, že odpovídat na otázkou otázkou je neslušné? Tedy ne, že bych snad čekala jinou odpověď.
Omluva ostatním za
Není tady
Míša Kulička napsal(a):
Nebo si to ukážeme na příkladu. Představte si, že máte kbelík s vodou a na dně je desetník. Když se ta voda bude hodně kolíbat, tak ten desetník neuvidíte. Ale přesně při dost zpomaleném kolíbání - aha, tady je! A to je právě ten klid mysli, který je potřeba, aby se objevila nirvána.
Z toho plynou dvě další věci. Příště už víte, že tam ten desetník je, a už si ho snadněji všimnete. To je první věc. A druhá věc je, že ten, kdo líp vidí, nemusí mít nutně tak klidnou mysl. Může, ale nemusí. Kdo vidí hůř a je spíš na pomalejší a hlubší věci, ten se musí víc zastavit. Jiný vidí i v chůzi.[/i]
Petr Pavlík, www.lampa.cz
Moc hezky popsané.
Není tady
Já tyhle jednotlivé druhy neznám - kdesi jsem se dočetla to "bezmyšlenkovité" meditování, což jsem zkusila a šlo mi to. Myšlenky se mi tam sice samozřejmě furt cpou, ale já je jakoby zlehýnka odháním, jako třeba zmateného motýla. Výsledkem je usazení se v blankytně modrém ničem, respektive středu. Proč blankytně modrém nevím, ale je to pěkné a příjemné, tak jsem to neřešila.
No a jak říkám: vcelku příjemná záležitost - ale že by mně to nadnášelo nebo co, to zase ne - zkrátka, příjemnůstka, jako jiné příjemnůstky.
Tam tehdy psali, že by měla být mysl po meditaci odlehčená a cesty myšlenek - teď nevím přesný výraz, ale něco jako splavnější, méně zauzlované - tak jsem to pochopila. Jenže to já nemám ani normálně, takže tohle se asi minulo účinkem. Nemívám ani nutkavé, nebo tragické, nebo chmurné myšlénky, takže v zásadě ta meditace byla jako normálně - akorát bezmyšlenková.
Jenom jednou se mi stalo, že se to bleděmodré vnitřní vejce jakoby zespoda začernilo - ale to jsem poměrně rychle rozklíčovala, co bylo příčinou.
Možná by něco vyplavalo, kdybych v tom setrvala nějak dlouho - ale to mně nějak neba. Nejdéle tak třičtvrti hodiny, co si pamatuju.
Není tady
modrovous napsal(a):
Majkafo, napadlo tě někdy, že nemusíš nutně a třeba i za cenu sebeznemožnění komentovat všechna témata? Najmě tedy ta, o kterých evidentně nic nevíš, a jen plácáš blbiny?
Já bych řekla, že Majka má trefný postřehy .
Od tebe jsem tu moc názorů nečetla , napiš nám svůj názor na meditaci .
Já se ve svým věku domnívám, že je to ztráta času........většina lidí stejně nedosáhne nirvány, to je práce na desetiletí .........takže možná je lepší tu energii nacpat jinam.
Není tady
gymnasión napsal(a):
Lupiii
! O žádným "úžu" nepíšuuu
, žádnej úlet!
Nemyslela jsem úlet - nadnášení a zlehka poletování mi přijde dost úžo
Stačí ti takový popis? Lepší neumím.
Jo jen při jedné dlouhé meditaci jsem cítila, jako by se mi nad hlavou točila spirála (to je ten "indiánek" co mívají meditující malby - aspoň myslím) a to mně napadlo, že jsem to měla vydržet déle, že kdoví, co by následovalo - ale nevydržela.
Není tady
olasik napsal(a):
většina lidí stejně nedosáhne nirvány
Vidíš - a já byla v nirváně tři dny po přečtení jedný detektivky Respektive v nirváně možná ne, ale v absolutním středu jo. Parádní zážitek - ale furt bych ho taky nemusela, myslím.
Není tady
Já bych řekla, že Majka má trefný postřehy
Tak tak... například postřeh "Když někomu činí potíže nemyslet, tak ať prostě myslí." - to by němej neřek´ kdyby mu d*žku roztrh´
Já se ve svým věku domnívám, že je to ztráta času... možná je lepší tu energii nacpat jinam
Například kam?
Myslíš do něčeho "užitečnějšího"?
Není tady