Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#551 12. 8. 2014 12:44

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

Re: sebepoznání a meditace

carpediem napsal(a):

Gymnysión, já vím a dost mne to zajímá. A docela by mne zajímalo, jak vnímají běžní věřící. Dík.smile

Neznám "běžné" věřící... smile a ptᚠse, jak vnímají... na to se neptej. Dělej svý, to dá samo o sobě dost práce smile

Upravil(a) gymnasión (12. 8. 2014 12:45)

Zpomal.

Není tady

#552 12. 8. 2014 12:45

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

gymnasión napsal(a):

Třeba Tě to osloví jinak a srozumitelněji než obvyklý text. Ostatně: aramejský otčenᚠse tančí a zpívá, a to je hodně další rozměr věci...

Jo, věřím, že to může mít velkou sílu - The Aramaic Lord's Prayer

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#553 12. 8. 2014 12:47

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

Míša Kulička napsal(a):

gymnasión napsal(a):

Třeba Tě to osloví jinak a srozumitelněji než obvyklý text. Ostatně: aramejský otčenᚠse tančí a zpívá, a to je hodně další rozměr věci...

Jo, věřím, že to může mít velkou sílu - The Aramaic Lord's Prayer

Hele, vono to vypada trochu jako sufi zikr :-D
Silu to má jako hrom... clovek musi davat bacha, aby se vubec vratil do tý samsáry

Upravil(a) gymnasión (12. 8. 2014 12:51)

Zpomal.

Není tady

#554 12. 8. 2014 12:55

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

carpediem napsal(a):

Myslím si, že samotný výklad Otčenáše je dost složitý i díky nepřesným překladům. Ale docela mne to zajímá.smile

Myslim, ze intelektualne se to pobrat neda... i pochopeni se vyviji dlouho, ba predlouuuuho... Beru, co mi to rika, a za cas vidim, ze mi to rika jeste neco dalsiho...

Zpomal.

Není tady

#555 12. 8. 2014 13:04

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ivana napsal(a):

Já myslím, že první křesané vnímali království boží jako reálný nový světový řád, jako spravedlivou společnost, kde nebude ani sociální ani jiná nerovnost, nebudou nemoci, bída, hlad, války, všichni se budou mít dobře a Bůh bde tomu všemu vládnout místo všelijakých pozemských vládců. V dnešní době ale kdoví, jak to ten Kristus doopravdy myslel?
No a s tím jménem to neberu jako jméno třeba Honza nebo Jahve nebo Hospodin nebo cokoliv, ale jako název křesanského boha, který samozřejmě vychází z judaismu. Jinak slovům dáváme každý trošku jiný význam a život není matematika, vše je vždy nejednoznačné. Já píšu, jak to vnímám já.

Tady je docela zajímavý názor:
"Ježíš Nazaretský byl v každém případě výjimečnou osobností a charismatickým náboženským vůdcem. Ve svém poselství lásky k bližnímu se však nijak neodlišoval od toho, co v jeho době tvrdili představitelé tehdejšího farizejského judaismu. Ježíš nezaložil nové náboženství a ani jej založit nechtěl. Jeho první učedníci po jeho ukřižování a zmrtvýchvstání zůstali malou skupinkou uvnitř tehdejšího židovství stejně jako například asketická sekta essénců, kteří žili u Mrtvého moře v komunitách, které připomínaly pozdější mnišské řády. Doba pozdní antiky, ve které křesanství vzniklo, byla v mnoha ohledech přesycena duchovnem. Kromě klasických kultů vycházejících z řeckého resp. římského pantheonu, docházelo k masivnímu synkretismu, tj. prolínání různých kultů a náboženství. Tehdejší vládci Judeji - Římané uctívali i bohy převzaté z Egypta či východních provincií. Doba pozdní antiky se vyznačovala obrovskou popularitou tajných kultů a mystérií - například mitraismu, eleusínských mystérií, kultu Kybelé - Velké Bohyně atd. Proslulé byly i mystéria boha Dionýsa alias Bakcha. I dnes, když někdo pronese o nějaké oslavě, "že to byly úplné bakchálie", většina z nás si představí bujarý večírek, kde teče alkohol proudem a kde se pěstují všechny možné nevázanosti včetně sexuálních. Zároveň ale byli tehdejší Římané vzdělaní a odchovaní přísně logickou aristotelovskou filosofií, která se mimo jiné ptala po původu světa, jež měl začít působení jednoho jediného nehybného hybatele… Tak a Vy teď máte "zakazníky" bažící po nových náboženských prožitcích a máte "produkt" - učení vycházející z judaismu vyznávajícího jen jednoho Boha.  Začínáte také větřit šanci na ovládnutí zajímavého "segmentu trhu"?

Tím, kdo zvětřil šanci k "zaplnění niky" byl Pavel z Tarsu. Žid, ale římský občan, který nejprve Ježíšovy učedníky pronásledoval, ale pak se po mystickém setkání s Ježíšem stal jejich zastáncem. Pavel asi uvědomil, že pokud se nově vznikající náboženství omezí jen na Židy, zůstane navždy jen okrajovou skupinou v rámci judaismu. I když Pavel kázal nové učení v synagogách nebyli jeho posluchači pouze Židé, poměrně velkou skupinu tehdejších návštěvníků synagog tvořili tzn. "bohabojní", Římané a Řekové, kteří se cítili osloveni židovstvím a jeho vírou v jednoho Boha, ale kteří odmítali zaplatit požadovanou "cenu" za přestup k judaismu - především obřízku a dodržování přísných židovských stravovacích předpisů. Apoštolský koncil, ke kterému mělo dojít přibližně kolem roku 50 n.l. můžete tedy vnímat jako plamennou poradu mezi "vedoucími marketingu" Pavlem a Barnabášem a "držiteli know-how" jeruzalémskými apoštoly vedenými Jakubem. Pavel dokázal prosadit, že k tomu, aby se člověk stal křesanem, není nutné stát se předtím Židem - tedy není nutná ani obřízka ani dodržování stravovacích předpisů, vyjma těch potravin, které byly předtím obětovány pohanským Bohům. Římským a řeckým bohabojným "zákazníkům" byl nabídnut "produkt" po kterém toužili, za cenu, kterou byli ochotni zaplatit.

Další vývoj je známý a v mnoha ohledech připomíná "Šifru mistra Leonarda". Aby se usnadnilo přijetí křesanství pohanům, byly do něj postupně absorbovány mnohé prvky pohanských kultů, které nebyly v rozporu s křesanským učením. Narození Ježíše se překrylo s veselými saturnáliemi, sochy egyptské bohyně Isis s malým Horem na klíně se staly předobrazem Panny Marie chovající Ježíška. A třeba paralela s eleusínskými vegetativními kulty obilí a sklizně s kapitolami v Janově evangeliu o "zrnu,které nezahynulo a vydalo velký úžitek", je více než zřetelná ..."

Zdroj

Upravil(a) Míša Kulička (12. 8. 2014 13:15)

"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton

Není tady

#556 12. 8. 2014 13:12

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

gymnasión napsal(a):

Myslim, ze intelektualne se to pobrat neda... i pochopeni se vyviji dlouho, ba predlouuuuho... Beru, co mi to rika, a za cas vidim, ze mi to rika jeste neco dalsiho...

Mám to stejně.
Memorování Otčenᚠmi pomáhalo, když jsem trpěla těžkou depresí, strašně moc. Už jen pouhé odříkávání v duchu mě odvádělo od černých myšlenek a nutila jsem se myslet na to, co odříkávám. Odvádělo mě to od myšlenek na smrt a přemýšlení, jak to udělat a jak to udělat znovu, aby se to povedlo. Jsem nesmírně vděčná, že mě i odříkávání Otčenás zachránilo před smrtí.

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#557 12. 8. 2014 13:18

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Míša Kulička napsal(a):

Tady je docela zajímavý názor:
"Ježíš Nazaretský byl v každém případě výjimečnou osobností a charismatickým náboženským vůdcem. Ve svém poselství lásky k bližnímu se však nijak neodlišoval od toho, co v jeho době tvrdili představitelé tehdejšího farizejského judaismu. Ježíš nezaložil nové náboženství a ani jej založit nechtěl. Jeho první učedníci po jeho ukřižování a zmrtvýchvstání zůstali malou skupinkou uvnitř tehdejšího židovství stejně jako například asketická sekta essénců, kteří žili u Mrtvého moře v komunitách, které připomínaly pozdější mnišské řády. Doba pozdní antiky, ve které křesanství vzniklo, byla v mnoha ohledech přesycena duchovnem. Kromě klasických kultů vycházejících z řeckého resp. římského pantheonu, docházelo k masivnímu synkretismu, tj. prolínání různých kultů a náboženství. Tehdejší vládci Judeji - Římané uctívali i bohy převzaté z Egypta či východních provincií. Doba pozdní antiky se vyznačovala obrovskou popularitou tajných kultů a mystérií - například mitraismu, eleusínských mystérií, kultu Kybelé - Velké Bohyně atd. Proslulé byly i mystéria boha Dionýsa alias Bakcha. I dnes, když někdo pronese o nějaké oslavě, "že to byly úplné bakchálie", většina z nás si představí bujarý večírek, kde teče alkohol proudem a kde se pěstují všechny možné nevázanosti včetně sexuálních. Zároveň ale byli tehdejší Římané vzdělaní a odchovaní přísně logickou aristotelovskou filosofií, která se mimo jiné ptala po původu světa, jež měl začít působení jednoho jediného nehybného hybatele… Tak a Vy teď máte "zakazníky" bažící po nových náboženských prožitcích a máte "produkt" - učení vycházející z judaismu vyznávajícího jen jednoho Boha. "
Zdroj

V kruzích, kde se pohybuji, je tohle všeobecně známo a já říkám, že to není názor. Podle mě je to fakt. Takhle se křesanství vyvinulo. A je takové, jaké je, a zaznamenalo obrovský rozmach proto, že ho přijal římský císař Konstantin I. Veliký jako státní náboženství. K přijetí křesanství ho přivedla jeho matka Helena. Řím byl tenkrát mocný, tomu vděčí křesanství za to, že se stalo jedním ze světových náboženství.
Třeba tady:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Konstantin_I._Velik%C3%BD
Ale to je také všeobecně známo těm, kdo se o křesanství zajímají. Dnes už se dají informace díky netu snadno dohledat.

Upravil(a) Eva. (12. 8. 2014 13:20)

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#558 12. 8. 2014 13:36

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

Míša Kulička napsal(a):

Zdroj

Co mi to má dopravit?

Zpomal.

Není tady

#559 12. 8. 2014 13:50

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

gymnasión napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Zdroj

Co mi to má dopravit?

Ivaně ... že ta dnešní romantická představa o novém světovém řádu, spravedlivé společnosti a takových těch věcech je nejspíš hodně vzdálena realitě, což lze doložit i biblickými texty - např.: "Otroci a ve všem poslouchají své pány. A jsou úslužní, neodmlouvají, a nic nezpronevěří a jsou naprosto spolehliví, a tak ve všem dělají čest učení našeho Spasitele Boha." (Titovi: 2, 9-10) ... Bohužel je reálnější teze z odkazu, podle které se prvními křesany stávali: "Římané a Řekové, kteří se cítili osloveni židovstvím a jeho vírou v jednoho Boha, ale kteří odmítali zaplatit požadovanou "cenu" za přestup k judaismu - především obřízku a dodržování přísných židovských stravovacích předpisů."

Kdybych nebyla líná, napsala jsem to sem takhle stručně hned, ale já myslela, že to je aj tak jasné ... smile

Není tady

#560 12. 8. 2014 13:52

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

Míša Kulička napsal(a):

Kdybych nebyla líná, napsala jsem to sem takhle stručně hned, ale já myslela, že to je aj tak jasné ... smile

Nebylo lol

Zpomal.

Není tady

#561 12. 8. 2014 13:53

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

gymnasión napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Nebylo lol

Kaju se rodna storstark

Není tady

#562 12. 8. 2014 13:59

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

Míša Kulička napsal(a):

gymnasión napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Nebylo lol

Kaju se rodna storstark

... kapičku jsme odbočily/i od Otčenáše, což mě zajímá nepoměrně víc než úvahy slečny marketérky smile

Upravil(a) gymnasión (12. 8. 2014 13:59)

Zpomal.

Není tady

#563 12. 8. 2014 14:02

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Míša Kulička napsal(a):

Selima napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

No pořád jsou to slova, slova, slova smile

Aj kliatba sú slová - ja by som slová nepodceňovala.

Sila kletby neni ve slovech, gestech, obrazech, mistech atd. atd. ... ale ve vire prijemce, ze se to muze stat ... Lomikara nezabila Kozinova slova, ale vaha, kterou tem slovum sam prilozil ... a nasledne strach a stres s nim spoleny ...

smile Kliatba funguje aj bez toho, aby o tom "obe vedela"... ale mᚠvlastne pravdu, sila myšlienky to je, čo vytvára podstatu kliatby.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#564 12. 8. 2014 14:03

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Míša Kulička napsal(a):

helena napsal(a):

"Kladnej výsledke" je v uvozovkách - takže jinak řečeno pokud kletba dopadne, jak dle přání proklínajícího dopadnout měla... takhle je to srozumitelnější?

A uz se to nekomu skutecne stalo?

Ano, viem o niekožkých prípadoch...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#565 12. 8. 2014 14:04

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

olasik napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Selima napsal(a):

No, asi poprosi buď Boha, toho jedného, Ježiša, Panenku Máriu, alebo niekoho, koho si vyberiem (boha, bohyňu, anjela), ale necha to na NIEKOHO môže znamena prípadne aj to, že mi želanie splní Mefisto vissla a ja upíšem dušu diablovi... alebo sa na mňa namotá nejaký nebožtík, čo tiež neviem, či je dobré, aj keď konkrétne príbuzní to asi myslia dobre.

Zakladem mozna je neprat si nic, co si sama nemuzu splnit ... A pokud uz k tomu dojde, neprijimat, pokud je akt splneni prani spojen s prekrocenim tveho moralniho kodexu ...

co to je nesmysl ? Pokud si přeju , abych měla víc peněz , nebo sličného muž tak si to těžko můžu sama splnit , to bych pak nepotřebovala vysílat přání .......
Pravda je , že tam lítaj i ty černý potvory, to má Selima pravdu a mohly by se chytit mýho přání......

Viac peňazí sa dá splni intenzívnejšou prácou wink - väčšinou - ale sličný muž už zahrnuje vôžu a život niekoho druhého, a to sú zložitejšie veci.

Brita

Není tady

#566 12. 8. 2014 14:07

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Míša Kulička napsal(a):

helena napsal(a):

Tak pro některý úkony černý magie je přímo podmínkou, aby cíl nic netušil...

Jenže když "cíl" nic netuší, tak mu může "slovo" těžko ublížit, pokud nevyužiješ nějaký další nástroj třebas v podobě třetí osoby ... to je jak s pomluvou - není nebezpečná, nejsou-li k dispozici další uši a ústa ... to je pak zase jen v lidech, ne ve slovech ... a tak prostě ... slovo samo o sobě neškodí - to lidé, kteří slovům přikládají nějakou váhu, význam, důležitost a tak prostě ... smile

Ja si práve myslím, že pomluvy, ale aj kladné veci, sú silné už aj len vo forme myšlienok - a slovo či skutok im len dodajú ďalšej váhy. Už som to tu asi propagovala, ale návod, ako si NEŽELA, je film Larsa von Triera Prelomi vlny.

Brita

Není tady

#567 12. 8. 2014 14:13

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

carpediem napsal(a):

Gymnysión, já vím a dost mne to zajímá. A docela by mne zajímalo, jak vnímají běžní věřící. Dík.smile

Neexistuje bežný prací prášok a neexistuje bežný veriaci...

Brita

Není tady

#568 12. 8. 2014 14:14

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

helena napsal(a):

Tak pro některý úkony černý magie je přímo podmínkou, aby cíl nic netušil...

Jenže když "cíl" nic netuší, tak mu může "slovo" těžko ublížit, pokud nevyužiješ nějaký další nástroj třebas v podobě třetí osoby ... to je jak s pomluvou - není nebezpečná, nejsou-li k dispozici další uši a ústa ... to je pak zase jen v lidech, ne ve slovech ... a tak prostě ... slovo samo o sobě neškodí - to lidé, kteří slovům přikládají nějakou váhu, význam, důležitost a tak prostě ... smile

Ja si práve myslím, že pomluvy, ale aj kladné veci, sú silné už aj len vo forme myšlienok - a slovo či skutok im len dodajú ďalšej váhy. Už som to tu asi propagovala, ale návod, ako si NEŽELA, je film Larsa von Triera Prelomi vlny.

Jak pravil jeden mudrc, kdo jsem já, abych si něco přál?

Zpomal.

Není tady

#569 12. 8. 2014 14:18

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

carpediem napsal(a):

Ivana napsal(a):

Také jsem nevěřící (nebo aspoň v klasickém slova smyslu), ale Otčenᚠje mi celkem jasný. Posvě se jméno tvé, beru jako, že Bůh je posvátný (jméno=bůh, název boha) a modlící se ho tímto chválí, přijď království tvé, Kristus přece tvrdil, že království boží brzy přijde, tudíž v modlitbě se touží po tom, aby to bylo co nejdřív, buď vůle tvá, samozřejmě boží vůle je víc než lidská a jediná spravedlivá, to, co chce bůh, je to dobré a správné, lidé jsou omylní, bůh je vševědoucí, jako v nebi, tak i na zemi beru jakože ta vůle boží má být všude, chléb nᚠvezdejší beru jako živobytí, to, co potřebujeme k životu a odpus nám naše viny, to je jasné, přiznáváme, že jsme hříšní a tudíž chceme, aby nám to bůh odpustil, jako i my i odpouštíme našim viníkům -  i my máme odpouštět, nejen bůh a neuveď nás v pokušení - jasné, nechceme bojovat s hříchem, radši nám ho, bože, ani nenabízej, ale zbav nás od zlého - a se nám nic zlého nestane.

Jo, Ivčo, ale mne by zajímalo, ječstli je třeba království nebeské myšleno v myslích lidí, nebo jako společenství lidí, ve kterém bude sociální rovnost. S tím posvě se jméno, mi je sloveso celkem jasné, ale to jméno ne. Jestliže novozákonní Bůh vychází ze starozákonního a ten z judaismu.......doplň si.smile Asi jsem hnidopich, ale zajímá mne to, co ve skutečnosti měl autor textu na mysli. My už slovům dáváme nové významy....

Krážovstvo nebeské nastane na Zemi, až príde aj od myslí žudí - až sa obnoví spomienka na vedenie, ktoré tu kedysi bolo ,ale zabudlo sa naň. Meno Božie je takisto skôr symbol, resp. je tajné, lebo je súčasou toho vedenia, ktoré bolo žudstvu dané, ale zaniklo. Kresanstvo učí žudí o niečom, čo v zásade už ako učenie neexistuje, je tajné alebo zabudnuté, a zachovalo sa len v náznakoch. Odhliadnuc od X prekladov, z ktorých každý určite pôvodný text znetvoril a znejasnil.

Brita

Není tady

#570 12. 8. 2014 14:26

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

gymnasión napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

gymnasión napsal(a):

Nebylo lol

Kaju se rodna storstark

... kapičku jsme odbočily/i od Otčenáše, což mě zajímá nepoměrně víc než úvahy slečny marketérky smile

Ok, propojím to maličko ... TomᚠSedláček to zmínil a mě to též vrtá hlavou ...
Mt 6,12
řecky: ... καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφήκαμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν ...
latinsky: ... et dimitte nobis debita nostra, sicut et nos dimittimus debitoribus nostris ...
i anglicky: ... And forgive us our debts, as we also have forgiven our debtors ...
ale česky: ... A odpus nám naše viny, jakož i my odpouštíme našim viníkům ...

Proč se v zemích českých stala z dluhu vina a z dlužníků viníci? To přece dost silně mění kontext ...
a přitom, v původní aramejské verzi ani zmínka o dluhu, ani zmínka o vině: ... Uvolni lana chyb, které nás svazují, jakož i my pouštíme z rukou vlákna, jimiž držíme chyby ostatních ...

Není tady

#571 12. 8. 2014 14:34

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

olasik napsal(a):

Judyna napsal(a):

olasik napsal(a):

Já ti teda nechci do toho kecat, ale Andělíček je modlitba pro děti ..........ne pro dospělé ....aby ses nevrátila do dětskýho věku a neustrnula. Děti nemaj práci ani peníze ani sex, proto pak ty lidí řeší, že jim mnoho chybí .
Nauč se spíš Otčenᚠto je silná modlitba , která hýbe skálama .
I když mě ta staročeština taky jde těžko přes pysky.

Já vím, že je to dětská modlitbička. Ale když já nic nežádám - jenom tu ochranu . Ale to vlastně není málo.
Otčenᚠnějak nemůžu (možná zatím), i když vím - četla jsem, že je to silná modlitba. Mám ho spojený s tím, že jsem se ho musela modlit v náboženství a v kostele. Já jsem nevěřící, ani se ho tedy modlit nemůžu.

Mně přijde trochu legrační, že ty žádᚠ"jen " tu ochranu a zároveň tvrdíš, že jsi nevěřící......smile
Takže ochrana by se ti líbila , to jo.....ale s Bohem radši nemít společnýho ........bacha na to, Eva má pravdu.

smile Proto se modlím k Andělíčkovi strážníčkovi. Na to ho věřím. Bůh je tam sice taky zmíněn, ale jen tak okrajově, ne tak, jako v Otčenáši.
A ta ochrana? V této modlitbě je to především ochrana duše - aby byla čistá.
Já Ti Otče nᚠneberu, tak mi nech Andělíčka smile
(Ale za reakce samozřejmě děkuji, jsem za Vaše připomínky ráda)

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#572 12. 8. 2014 14:57

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

Míša Kulička napsal(a):

Proč se v zemích českých stala z dluhu vina a z dlužníků viníci? To přece dost silně mění kontext ...
a přitom, v původní aramejské verzi ani zmínka o dluhu, ani zmínka o vině: ... Uvolni lana chyb, které nás svazují, jakož i my pouštíme z rukou vlákna, jimiž držíme chyby ostatních ...

Je fakt, že ta aramejská verze mě hodně zaujala. Člověk musí trochu přemejšlet, co s tim... Lana chyb... to je úchvatný!

Upravil(a) gymnasión (12. 8. 2014 15:06)

Zpomal.

Není tady

#573 12. 8. 2014 15:08

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

gymnasión napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Je fakt, že ta aramejská verze mě hodně zaujala. Člověk musí trochu přemejšlet, co s tim...

Myslím, že je úplně jedno, co drmolím a jestli je to v sanskrtu, páli, aramejštině, řečtině či češtině ... ale důležité je to, co přitom cítím, ten prožitek, emoce ... to má totiž daleko větší sílu, než slovo ... a ten pocit přijetí nebo vzdání se nebo vděčnosti a pod. ... ten dělá modlitbu či mantru tím, čím jsou ... takže je úplně jedno, jestli melu Andělíčkumůjstrážníčku, Očenáš, Zdrávas, Sůtru srdce, Ómmanipadmehúm či cokoliv jiného ... smile

Není tady

#574 12. 8. 2014 15:14

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Čoveče, Kuličko, asi mᚠpravdu.....
Je to fakt spíš o pocitech.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#575 12. 8. 2014 16:19

olasik
Zablokovaný

Judyna napsal(a):

olasik napsal(a):

Judyna napsal(a):

.

Mně přijde trochu legrační, že ty žádᚠ"jen " tu ochranu a zároveň tvrdíš, že jsi nevěřící......smile
Takže ochrana by se ti líbila , to jo.....ale s Bohem radši nemít společnýho ........bacha na to, Eva má pravdu.

smile Proto se modlím k Andělíčkovi strážníčkovi. Na to ho věřím. Bůh je tam sice taky zmíněn, ale jen tak okrajově, ne tak, jako v Otčenáši.
A ta ochrana? V této modlitbě je to především ochrana duše - aby byla čistá.
Já Ti Otče nᚠneberu, tak mi nech Andělíčka smile
(Ale za reakce samozřejmě děkuji, jsem za Vaše připomínky ráda)

Podle mě je Andělíček zaměstnanec Boha  na nižším postu ........smile

Radši umřít a být svatý než dřít jako mourovatý.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí