|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
carpediem napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
carpediem napsal(a):
Ano a hranice mezi být a připadat si jako je často velmi relativní záležitostí.Nebo existuje absolutní pravda a nárok na ni?
Pokud to potřebuješ, tak pro tebe existuje, jen ostatním je to šumák, jj
Soudě dle tvých příspěvku, ty mezi TY, natož OSTATNÍ, nepatříš.
Tak soudit můžeš. Pokud to teda tak moc potřebuješ....
Není tady
carpediem napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
carpediem napsal(a):
No, vzhledem k tomu, že Erben rozehrává v Kytici dva základní principy: viny a trestu a osudovosti, musela v jeho pojetí matka trpět za to, že zhřešila. Prvotní je trest.
No, myslím, že jen bůh/bohyně a Erben vědí, jak to vlastně nejen prvotne myslel,
Asi ne, existují Erbenovy studie, kde je záměr naprosto zřejmý a neokecatelný.
Erben sám sebe studoval? To by mne zajímalo, kde na to bral čas... šikounej kluk 
Není tady
Dorka napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
carpediem napsal(a):
No, vzhledem k tomu, že Erben rozehrává v Kytici dva základní principy: viny a trestu a osudovosti, musela v jeho pojetí matka trpět za to, že zhřešila. Prvotní je trest.
No, myslím, že jen bůh/bohyně a Erben vědí, jak to vlastně nejen prvotne myslel,
Muj nazor je ten, ze je moc krasne, pokud nekdo vytvori nejake dilo, ktere pak jini nejakym zpusobem sdileji, emoce, moznost premyslet, (=zapusobilo na ne), ze jim NECO DA...
Ja to po dlouhem a opakovanem premysleni a vciteni se do pribehu to pojala jako slozity udel materstvi, kombinovany s manzelskou povinnosti, kdy zaneprazdnena zena nejdriv privola zlo na decko, ktere ju zlobi a pak se ho snazi pred svoji kletbou ze vsech sil chranit...
Laska je za tim vsim, ac pro mne prijde zmatena a zoufala...
Láska je za tím vším...no... z každé cesty můžeš sejít... a vrátit se zpět něco stojí.
Erbenovu Kytici miluju. Je to úžasná archetypální studnice.
Není tady

Judy, nechci znevazit to, co jsi udelala pro umirajici kamaradku...
Jenze doprovazet nekoho na posledni ceste je sice opravdu narocne, a mohlo by se zdat vycerpa ajici, jenze kdyz je to OPRAVDOVE, tak prave LASKA, ta AGAPE, cista, milujici..., dava silu/sily nad to, co je normalni....
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Judyna napsal(a):
Dorka napsal(a):
“...takze kdyz jsem pecoval o kamarada...“, atd., pokud ti to teda zpusobovalo STAROSTI, nebyla to laska, co te k tomu vedlo, drahy...
Kdyz nekoho doprovazis na ceste k “pozemske smrti“, je to pouze vec CTI. Je to obrovska cest...
Nemuze vysilovat a zpusobovat starosti, maximalne to od tebe vyzaduje vynalozit jakesi usili, abys to tomu cloveku ulehcil..
A to je spis obohacujici, nez vycerpavajici, ne?
Ty “šamane“...Dorko, dovolím si oponovat. Pečovala jsem o nemocnou kamarádku. Samozřejmě to byla pro mě čest a zpočátku mě to obohacovalo. Ale jak jsem do toho začala víc a víc vkládat svoje srdce a taky s postupem doby, úplně mě to semlelo. Právě proto, že jsem si nedokázala vytvořit jakýsi aspoň částečný odstup, už to nebylo jen věcí cti. Nakonec jsem byla tak vyčerpaná, že už nebylo kde brát.
To ale nebylo tím, že jsi do toho vložila své srdce.
Vložila jsem do toho své srdce a nedokázala si ponechat aspoń částečný odstup. Ale jen píšu, jak jsem to měla já, nechci nikomu nic dokazovat.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
carpediem napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Pokud to potřebuješ, tak pro tebe existuje, jen ostatním je to šumák, jjSoudě dle tvých příspěvku, ty mezi TY, natož OSTATNÍ, nepatříš.
Tak soudit můžeš. Pokud to teda tak moc potřebuješ....
Mám dojem, že ty se bez soudů o druhých neobejdeš vůbec.
Není tady
Dorka napsal(a):
Jenze doprovazet nekoho na posledni ceste je sice opravdu narocne, a mohlo by se zdat vycerpa ajici, jenze kdyz je to OPRAVDOVE, tak prave LASKA, ta AGAPE, cista, milujici..., dava silu/sily nad to, co je normalni....
Vím že ne, taky to tak neberu.
Zpočátku mi opravdu láska sílu dávala, ale bylo toho všeho tolik, co se na ni a následně na mě (vše jsem bohužel "přebírala") valilo, že jsem to po určité době už opravdu nezvládala. Nedokázala jsem se od ní ani na chvilku "odpojit". Prostě mi došly síly. Ale ne láska.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
carpediem napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
No, myslím, že jen bůh/bohyně a Erben vědí, jak to vlastně nejen prvotne myslel,Asi ne, existují Erbenovy studie, kde je záměr naprosto zřejmý a neokecatelný.
Erben sám sebe studoval? To by mne zajímalo, kde na to bral čas... šikounej kluk
Ne, Erben nestudoval sám sebe, kromě toho, že pracoval jako archivář, se zabýval folklórem a sepsal celkem zajímavé studie k dané problematice. Nejen studie k pohádkám a předkřesťanským mýtům, ale také k samotným tématům balad.
Ale dávám Ti za pravdu v tom, že byl velmi šikovný a zvládl toho hodně. Třeba si přečíst studie bratří Grimmů a částečně s jejich teoriemi souznít, sesbírat nejen české, ale i slovanské písně a báje, sesbírat pohádky, ale to ti nemusím psát. To by tě mohlo nudit. 
Není tady
Dorka napsal(a):
Souhlas.
To, co nás semílá, to je strach...sebelítost...nevíra... ego.
Není tady
Judyna napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Judyna napsal(a):
Dorko, dovolím si oponovat. Pečovala jsem o nemocnou kamarádku. Samozřejmě to byla pro mě čest a zpočátku mě to obohacovalo. Ale jak jsem do toho začala víc a víc vkládat svoje srdce a taky s postupem doby, úplně mě to semlelo. Právě proto, že jsem si nedokázala vytvořit jakýsi aspoň částečný odstup, už to nebylo jen věcí cti. Nakonec jsem byla tak vyčerpaná, že už nebylo kde brát.To ale nebylo tím, že jsi do toho vložila své srdce.
Vložila jsem do toho své srdce a nedokázala si ponechat aspoń částečný odstup. Ale jen píšu, jak jsem to měla já, nechci nikomu nic dokazovat.
To ti zcela věřím.
Jen si zkus tu situaci vybavit a pojmenovat JEN to, co tě pak dostalo.
Udělej to pro sebe 
Často se mi stávalo, že jsem přehlédla, kdy situace mění kvalitu - jako když přiletí Mrakomor a "vcucne" se. Znáš to jistě z Harryho Potera
Pak byla potřeba se do toho okamžiku vrátit, a uvědomit si, CO jsem to vlastně přehlédla...
Je to jen o cviku, o tom dávat pozor ne na druhé, ale sama na sebe 
Není tady
carpediem napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
carpediem napsal(a):
Soudě dle tvých příspěvku, ty mezi TY, natož OSTATNÍ, nepatříš.Tak soudit můžeš. Pokud to teda tak moc potřebuješ....
Mám dojem, že ty se bez soudů o druhých neobejdeš vůbec.
Hm..tak ty máš dojem 
Jsi legrační.
Není tady
Judyna napsal(a):
Dorka napsal(a):
Jenze doprovazet nekoho na posledni ceste je sice opravdu narocne, a mohlo by se zdat vycerpa ajici, jenze kdyz je to OPRAVDOVE, tak prave LASKA, ta AGAPE, cista, milujici..., dava silu/sily nad to, co je normalni....Vím že ne, taky to tak neberu.
Zpočátku mi opravdu láska sílu dávala, ale bylo toho všeho tolik, co se na ni a následně na mě (vše jsem bohužel "přebírala") valilo, že jsem to po určité době už opravdu nezvládala. Nedokázala jsem se od ní ani na chvilku "odpojit". Prostě mi došly síly. Ale ne láska.
Tuhle situaci znám, taky jsem to zažila.
Máš pravdu, láska tam stále byla, ale bohužel jen kdesi v pozadí...
Vládu nad konáním převzalo něco jiného a to bylo příčinou vyčerpání. Já to našla a uvědomila si, co to vlastně dělám, na co si to hraju a proč se mi děje to, co se mi děje. Dostala jsem "na d*žku" a bylo to pro mé nejvyšší dobro. Už vím, jak to vypadá
Dostala jsem dar a vím to 
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Dorka napsal(a):
Jenze doprovazet nekoho na posledni ceste je sice opravdu narocne, a mohlo by se zdat vycerpa ajici, jenze kdyz je to OPRAVDOVE, tak prave LASKA, ta AGAPE, cista, milujici..., dava silu/sily nad to, co je normalni....Souhlas.
To, co nás semílá, to je strach...sebelítost...nevíra... ego.
Každý jsem jiný, píšu tedy sama za sebe: Strach? Z čeho? Sebelítost? Proč? Naopak jsem si díky ní uvědomila, jak dobře na tom jsem. Nevíra? Její stav byl beznadějný, přesto - zázraky se dějí. Ego? To jsem potlačila až příliš.
Prostě mi jen došly síly.
Není tady
carpediem napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
carpediem napsal(a):
Asi ne, existují Erbenovy studie, kde je záměr naprosto zřejmý a neokecatelný.Erben sám sebe studoval? To by mne zajímalo, kde na to bral čas... šikounej kluk
Ne, Erben nestudoval sám sebe, kromě toho, že pracoval jako archivář, se zabýval folklórem a sepsal celkem zajímavé studie k dané problematice. Nejen studie k pohádkám a předkřesťanským mýtům, ale také k samotným tématům balad.
Ale dávám Ti za pravdu v tom, že byl velmi šikovný a zvládl toho hodně. Třeba si přečíst studie bratří Grimmů a částečně s jejich teoriemi souznít, sesbírat nejen české, ale i slovanské písně a báje, sesbírat pohádky, ale to ti nemusím psát. To by tě mohlo nudit.
Škoda, že vidíš jen písmenka a nikoliv mou tvář. Já se bavím.
Ty víš úplný houby o tom, co já vím o Erbenovi, pohádkách a nejen předkřesťanských mýtech, ty víš úplný prd o tom, co by mě mohlo nudit - i když připouštím, někdy mě těch celkem osm let studia literatury skutečně otravovalo..
Nicméně tvá arogance je nebetyčná, všímáš si?
Pokud jde o Erbenovy studie, tedy studie O Erbenovy, jeho díle a úmyslech ve stylu "co tím chtěl básník říci", tak tím jsem své studenty opravdu nikdy nezatěžovala. Protože to skutečně věděl jen on a bů/bohyně
My se mohli bavit tak maximálně o tom, CO v tom KAŽDÝ z nás JEDNOTLIVĚ vidí.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Judyna napsal(a):
Dorka napsal(a):
Jenze doprovazet nekoho na posledni ceste je sice opravdu narocne, a mohlo by se zdat vycerpa ajici, jenze kdyz je to OPRAVDOVE, tak prave LASKA, ta AGAPE, cista, milujici..., dava silu/sily nad to, co je normalni....Vím že ne, taky to tak neberu.
Zpočátku mi opravdu láska sílu dávala, ale bylo toho všeho tolik, co se na ni a následně na mě (vše jsem bohužel "přebírala") valilo, že jsem to po určité době už opravdu nezvládala. Nedokázala jsem se od ní ani na chvilku "odpojit". Prostě mi došly síly. Ale ne láska.Tuhle situaci znám, taky jsem to zažila.
Vládu nad konáním převzalo něco jiného a to bylo příčinou vyčerpání. Já to našla a uvědomila si, co to vlastně dělám, na co si to hraju a proč se mi děje to, co se mi děje. Dostala jsem "na d*žku" a bylo to pro mé nejvyšší dobro. Už vím, jak to vypadáDostala jsem dar a vím to
Však ty víš Pan, že já si uvědomila taky, že na to vlastně nemám. A dostala jsem tak - jak Ty píšeš. A hodně. Akorát že nejsem schopna pojmenovat konkrétní příčinu toho, co mě dostalo. Myslím, že se to vršilo jedno na druhé, až mě ta kupa zavalila. Bylo tam moc negativ - nejen její nemoc - a já je nedokázala vytěsnit. To byla určitě chyba. Vzala jsem si moc velké sousto, ale nemohla jsem tušit, co všechno tam je. Brala jsem si to příliš za svoje. Ale to právě souvisí s tou citovou angažovaností a s tím, že člověk pak ztrácí odstup. Kdybych ho neztratila, byla by tam "pouze" ta čest, že mohu pomoci.
Upravil(a) Judyna (22. 6. 2015 15:12)
Není tady
Pandorraa napsal(a):
carpediem napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Erben sám sebe studoval? To by mne zajímalo, kde na to bral čas... šikounej klukNe, Erben nestudoval sám sebe, kromě toho, že pracoval jako archivář, se zabýval folklórem a sepsal celkem zajímavé studie k dané problematice. Nejen studie k pohádkám a předkřesťanským mýtům, ale také k samotným tématům balad.
Ale dávám Ti za pravdu v tom, že byl velmi šikovný a zvládl toho hodně. Třeba si přečíst studie bratří Grimmů a částečně s jejich teoriemi souznít, sesbírat nejen české, ale i slovanské písně a báje, sesbírat pohádky, ale to ti nemusím psát. To by tě mohlo nudit.Škoda, že vidíš jen písmenka a nikoliv mou tvář. Já se bavím.
Ty víš úplný houby o tom, co já vím o Erbenovi, pohádkách a nejen předkřesťanských mýtech, ty víš úplný prd o tom, co by mě mohlo nudit - i když připouštím, někdy mě těch celkem osm let studia literatury skutečně otravovalo..
Pokud jde o Erbenovy studie, tedy studie O Erbenovy, jeho díle a úmyslech ve stylu "co tím chtěl básník říci", tak tím jsem své studenty opravdu nikdy nezatěžovala. Protože to skutečně věděl jen on a bů/bohyněMy se mohli bavit tak maximálně o tom, CO v tom KAŽDÝ z nás JEDNOTLIVĚ vidí.
Promiňte, paní docentko, netušila jsem, že Váš dotaz je otázkou pouze řečnickou. Jenom bych si dovolila paní docentku poopravit - studie o ErbenovI, to by taková znalkyně literatury mohla vědět, základní morfologická věc.
Erbenovy studie jsou studie, které Erben napsal. Doufám, že mi napíšete, které z jeho studií jste četla a které vás něčím zaujaly. Studie o ErbenovI jsou studie, které byly napsány o autorovi a jeho díle, ty jsem na mysli neměla. Uctivě Váš nebetyčně arogantní nedouk. 
Není tady

Ou, nejak jste se rozohnily, certice...
Erbenovy basne jsou opravdu velmi zvlastni, obdivuju, ze mohl nasazet jedno desive tema za druhym.
Kdo chce, najde se v nich...
A je fakt, ze v nich je bud prebytek, nebo nedostatek lasky....
Není tady
carpediem napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
carpediem napsal(a):
Ale dávám Ti za pravdu v tom, že byl velmi šikovný a zvládl toho hodně. Třeba si přečíst studie bratří Grimmů a částečně s jejich teoriemi souznít, sesbírat nejen české, ale i slovanské písně a báje, sesbírat pohádky, ale to ti nemusím psát. To by tě mohlo nudit.Škoda, že vidíš jen písmenka a nikoliv mou tvář. Já se bavím.
Pokud jde o Erbenovy studie, tedy studie O Erbenovy, jeho díle a úmyslech ve stylu "co tím chtěl básník říci", tak tím jsem své studenty opravdu nikdy nezatěžovala. Protože to skutečně věděl jen on a bů/bohyněMy se mohli bavit tak maximálně o tom, CO v tom KAŽDÝ z nás JEDNOTLIVĚ vidí.
Promiňte, paní docentko, netušila jsem, že Váš dotaz je otázkou pouze řečnickou. Jenom bych si dovolila paní docentku poopravit - studie o ErbenovI, to by taková znalkyně literatury mohla vědět, základní morfologická věc.
Erbenovy studie jsou studie, které Erben napsal. Doufám, že mi napíšete, které z jeho studií jste četla a které vás něčím zaujaly. Studie o ErbenovI jsou studie, které byly napsány o autorovi a jeho díle, ty jsem na mysli neměla. Uctivě Váš nebetyčně arogantní nedouk.
Ty brďo! A ta šílená hrubka mi vlastně prošla. To sou vejecy 
Není tady
Judyna napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Judyna napsal(a):
Vím že ne, taky to tak neberu.
Zpočátku mi opravdu láska sílu dávala, ale bylo toho všeho tolik, co se na ni a následně na mě (vše jsem bohužel "přebírala") valilo, že jsem to po určité době už opravdu nezvládala. Nedokázala jsem se od ní ani na chvilku "odpojit". Prostě mi došly síly. Ale ne láska.Tuhle situaci znám, taky jsem to zažila.
Vládu nad konáním převzalo něco jiného a to bylo příčinou vyčerpání. Já to našla a uvědomila si, co to vlastně dělám, na co si to hraju a proč se mi děje to, co se mi děje. Dostala jsem "na d*žku" a bylo to pro mé nejvyšší dobro. Už vím, jak to vypadáDostala jsem dar a vím to
Však ty víš Pan, že já si uvědomila taky, že na to vlastně nemám. A dostala jsem tak - jak Ty píšeš. A hodně. Akorát že nejsem schopna pojmenovat konkrétní příčinu toho, co mě dostalo. Myslím, že se to vršilo jedno na druhé, až mě ta kupa zavalila. Bylo tam moc negativ - nejen její nemoc - a já je nedokázala vytěsnit. To byla určitě chyba. Vzala jsem si moc velké sousto, ale nemohla jsem tušit, co všechno tam je. Brala jsem si to příliš za svoje. Ale to právě souvisí s tou citovou angažovaností a s tím, že člověk pak ztrácí odstup. Kdybych ho neztratila, byla by tam "pouze" ta čest, že mohu pomoci.
Tohle je hezké, pravdivé 
Není tady
Dorka napsal(a):
Ou, nejak jste se rozohnily, certice...
Erbenovy basne jsou opravdu velmi zvlastni, obdivuju, ze mohl nasazet jedno desive tema za druhym.
Kdo chce, najde se v nich...
A je fakt, ze v nich je bud prebytek, nebo nedostatek lasky....
Dorko, pokud vím, Erben se inspiroval skutečnými místy. Kupříkladu k napsání Svatební košile návštěvou hřbitova ve Velharticích. Člověk se tam opravdu cítí divně stísněně, sotva projde branou (a to ezoterice a podobným oborům nijak nehovím
)
V některých baladách jde o to, že svému osudu nikdo neunikne (třeba Štědrý den)
Není tady

Teda Pan, u mne ti ta hrubka neprosla, a to hned... Az jsem musela cist znova, neverila jsem vlastnim ocim, ac mam slovenske skoly a tam i-y jsou fakt hooodne jinak.
Ja delam taky mnoho chyb, zvlaste na tomhle stupid robotovi, no ale toto bych si v tve pozici, kterou tak urputne hajis, nedovolila....
Leda ze by ses nudila, hm, a chtela “nekoho probudit“...
Mrzi me, ze mas jeste porad potrebu “zautocit ze zalohy“...
To neni projev sily... 
Není tady
Dorka napsal(a):
Teda Pan, u mne ti ta hrubka neprosla, a to hned... Az jsem musela cist znova, neverila jsem vlastnim ocim, ac mam slovenske skoly a tam i-y jsou fakt hooodne jinak.
Ja delam taky mnoho chyb, zvlaste na tomhle stupid robotovi, no ale toto bych si v tve pozici, kterou tak urputne hajis, nedovolila....
Leda ze by ses nudila, hm, a chtela “nekoho probudit“...
Mrzi me, ze mas jeste porad potrebu “zautocit ze zalohy“...
To neni projev sily...
Se fakt hanbím
Tohle se nedá okecat ani tím, že můj chytrej telefon si často píše, co chce a Erbenovi/Erbenovy je mu vlastně šumák.
Budu se muset podívat na svou "zbrklost", často si po sobě text přečtu třeba až za pár hodin a pak mi vstávají vlasy
Zvlášť, když to vidím na monitoru, nikoliv na pidi telefonu. A to není jen o tomhle. Halt jsem Střelec a mám zase nějaké "katapultové" období. Ale mám ho ráda, bude to fajn, o tom nepochybuji 
Zaútočit ze zálohy? Tomu nerozumím a určitě přežiju, když mi to ne/budeš vysvětlovat. Je mi to jedno, tady se nehanbím ani za mák, protože to necítím.
Stejně tak netuším, o jaké pozici to tu mluvíš. To už vedu žebříček uživatelem zablokovaných? 
Není tady

Nevim.
Blokujou jinaci uzivatele nez ja a TY.
Ale az budu mit net doma, (a ne jen dotekac), tak te, Pan, saaakra prozenu. Ver.
Ne ve zlym, pac te mam vpodstate rada... 
Upravil(a) Dorka (23. 6. 2015 14:06)
Není tady
Ty brďo, přede mnou je nějaký Duch neviditelný.... Tak nic, zatím nevedu. Nakonec je mi to fuk, já to nepoužívám, protože nejsem pokrytec. Tabulka plná nicků, které sem už stejně nechodí a nebo chodí pod jinou přezdívkou.. legrační.
Na "prohnání" se těším, protože každý jen slibuje a slibuje.... a já zjistila, že mě to tu už v podstatě moc nebaví, protože se tu skoro nic neděje
Je tu mrtvo, vyjma zbytečných hádek na politickém. Jinak se víceméně hraje kopaná...njn, když už se "dolíčku" nehraje..prej 
Není tady
Ex falis verum effici non potest. 
Není tady