|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|

Když mi před 15 lety umíral tatínek, chtěl pohřeb bez obřadu, připadalo mi to divné, ale hlavní slovo měla tenkrát moje matka, takže to bylo v její režii. Sešli jsme se jenom nejbližší rodina doma, zavzpomínali a bylo. Když totéž před 2 lety přišlo s maminkou, taky nechtěla obřad, nic, ale přestože jsme neměli obvyklý obřad v krematorium, sešli jsme se zase doma, rodina a lidi co měla ráda, pouštěli jsme si jejího oblíbeného Matušku, prohlíželi fotky a každý povykládal nějakou historku, kterou s mamkou měl. Brečeli jsme i se posmáli, hodně historek se nám připomělo, bylo to hezké, rozloučili jsme se tak, jak chtěla. My s manželem už máme taky "plán" - nechceme obřad, jenom pak vsypat popel pod nějaký pěkný strom, k jeho kořenům. Ale to snad je až za dlouho, doufám 
Takže peníze na svůpj pohřeb zatím nešetříme, nemáme tu potřebu. Ale kdoví, třeba za 10 let začnem, těžko říct.
Není tady

Mame rodinny hrob ,tak pujdu mozna do neho . Ale mam (tedy doufam )jeste spoustu casu ,tak nad tim snad jeste nemusim premyslet. Jedine , co bych chtela , aby me spalili .
Není tady
jaspinn napsal(a):
Když mi před 15 lety umíral tatínek, chtěl pohřeb bez obřadu, připadalo mi to divné, ale hlavní slovo měla tenkrát moje matka, takže to bylo v její režii. Sešli jsme se jenom nejbližší rodina doma, zavzpomínali a bylo. Když totéž před 2 lety přišlo s maminkou, taky nechtěla obřad, nic, ale přestože jsme neměli obvyklý obřad v krematorium, sešli jsme se zase doma, rodina a lidi co měla ráda, pouštěli jsme si jejího oblíbeného Matušku, prohlíželi fotky a každý povykládal nějakou historku, kterou s mamkou měl. Brečeli jsme i se posmáli, hodně historek se nám připomělo, bylo to hezké, rozloučili jsme se tak, jak chtěla. My s manželem už máme taky "plán" - nechceme obřad, jenom pak vsypat popel pod nějaký pěkný strom, k jeho kořenům. Ale to snad je až za dlouho, doufám
Takže peníze na svůpj pohřeb zatím nešetříme, nemáme tu potřebu. Ale kdoví, třeba za 10 let začnem, těžko říct.
Tohle je moc hezký rituál rozloučení. Osobitý a upřímný.
Muselo být hodně silné
Není tady
helena napsal(a):
A nemyl se - "svá vlastní omezení" nemám "odjakživa"...
Tomuhle opravdu nerozumím, nevím, jak to myslíš...
Není tady
nevím, jak to myslíš
Tak, že je "na starý kolena" neruším, ale naopak...
Není tady

Myslím, že ty nejdůležitější rituály jsou hluboce intimní ... nikoliv velké oslavy kol narození, svateb a pohřbů, ale jednoduché domácí rituály, které si utvoří jedinec, nebo úzká rodina. Takže bavit se o tom, co je a není správné, považuju za pitomost ...
Pro mě je daleko důležitější zapálit čas od času v kostele svíčku za všechny mé blízké, než návštěva pohřbu vzdálených příbuzných ... Stejně tak s Vánoci nebo Velikonoci mám spojené rituály, které se netýkají přímo těchto svátků, ale spíše nějak utvrzují rodinnou sounáležitost ... a tak.
Není tady
Už od založení tématu mi vrtá hlavou, proč mi tak vadí slovo "funus". 
Není tady
Míša Kulička napsal(a):
Myslím, že ty nejdůležitější rituály jsou hluboce intimní ... nikoliv velké oslavy kol narození, svateb a pohřbů, ale jednoduché domácí rituály, které si utvoří jedinec, nebo úzká rodina. Takže bavit se o tom, co je a není správné, považuju za pitomost ...
Pro mě je daleko důležitější zapálit čas od času v kostele svíčku za všechny mé blízké, než návštěva pohřbu vzdálených příbuzných ... Stejně tak s Vánoci nebo Velikonoci mám spojené rituály, které se netýkají přímo těchto svátků, ale spíše nějak utvrzují rodinnou sounáležitost ... a tak.
Vnímám to stejně.
Před 11 lety mi zemřela babička, kterou jsem velmi milovala. Vídala jsem se s ní skoro každý den. Velmi se mně a mému bráchovi věnovala. Byla neuvěřitelně trpělivá, starostlivá. Mám na ni krásné vzpomínky. Často na ni myslím, alespoň dvakrát do měsíce se mi o ní zdá sen. Na hřbitov, kde je pohřbena (přála si být rozptýlena na rozptylové loučce, tak jsme jí to splnili), pravidelně nechodím.
Není tady
helena napsal(a):
nevím, jak to myslíš
Tak, že je "na starý kolena" neruším, ale naopak...
Tak to pak jde o tom jaká "omezení " máš na mysli.
Taky už tak čile neskáču ze schodů a do schodů už vůbec ne.
Víkendová intenzivní práce na zahrádce mne zrušila tak, že jsem večer už nemohla ani "mrkat", jak mě ta činnost obtěžovala 
Pokud ale jde o omezení psychická, tak tam to mám přesně naopak.
Není tady

modrovous napsal(a):
Smuteční průvod, vpředu nesou rakev, za ní rodina a plačky, a muzikanti (říkáme jim trochu neuctivě-"mrchotrubci").
Takhle si tradiční funus představím já.
Není tady
modrovous napsal(a):
protože jednak je to hnusné slovo, druhak má jakoby pejorativní podtón.....
Není tady
Tak u nás v rodině zatím ještě nebyl nikdy nikdo zpopelněný, všichni leží v hrobě, takže tam chodíme fakt "za nima".
Jinak myslím, že úplně stačí sejít se jen s nejbližšími u hrobu, kam se mrtvý ukládá a v tichosti se s ním rozloučit.
Není tady

mia napsal(a):
modrovous napsal(a):
protože jednak je to hnusné slovo, druhak má jakoby pejorativní podtón.....
Funus - pohreb (zadala jsem panu googlovi, a nic jineho nevyplyvl...) 
Funebrak - vzdycky mi pripadal ten clovek jako nekdo v zatuchlem cernem obleku, co nekde "sbira mrtvoly a dava je nekam, kde nam = zivym - to neni prijemny"...
Kdyby napsala: Sporite si na svuj POHREB, ... treba by tahle diskuse nebyla tak zajimava... 
Není tady
zadala jsem panu googlovi, a nic jineho nevyplyvl
Tos jen špatně hledala... 
proč funebrák
Funebrák je pohřební zřízenec a patří k němu tedy ty nejsmutnější věci v životě. Samotné slovo funebrák pochází z latinského fūnebris - pohřební, fūnus - pohřeb. Nad "u" ve slovech je vodorovná čárka. Slovník nespisovné češtiny uvádí podobné vysvětlení, navíc ještě francouzské funebre. Používá se i výraz "funerální" např. ve významu výzdoby kolem pohřbů a následně i hrobů.
http://www.e-kniha.com/proc-funebrak.html
Není tady

Člověka občas překvapí vznosný původ slov, která považujeme za slang ze čtvrté cenové 
Není tady

Hledala jsem mozna spatne (Hel), rozhodne jsem nehledala urputne.
Napadl me jeste vyraz "funebral", a potom "Celovek vo futljare"..., no pro mne to ma vsecko urcitou souvislost (promin, Ejpril, ze zas nebudes zrejme vedet, jestli neco chapu, nebo ne
...)
Pohrebni zrizenec je pro mne honosny nazev
, ale vyraz "pohrebak" mi stejne pripada dustojnejsi...
, to asi jen proto, co nam kdysi rekli nasi rodice... 
Upravil(a) Dorka (12. 5. 2014 14:24)
Není tady

Míša Kulička napsal(a):
Člověka občas překvapí vznosný původ slov, která považujeme za slang ze čtvrté cenové
Nebo taky obracene... ze ano?
Reknes "pritel"..., a ono je to kdovico 
Není tady
rozhodne jsem nehledala urputne
Já taky ne... na první ťuknutí mi to vypadlo...
"Celovek vo futljare"
Jenže tam se jedná o jinej "futrál"... ne ten pohřební 
Není tady

helena napsal(a):
rozhodne jsem nehledala urputne
Já taky ne... na první ťuknutí mi to vypadlo...
"Celovek vo futljare"
Jenže tam se jedná o jinej "futrál"... ne ten pohřební http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
Ja jsem presvedcena, ze jo. Ten clovek se cely zivot neceho bal, chtel se nekam schovat... a jedine ten posledni futralek se mu nakonec zdal bezpecny... urco to byla urna, rsp. RAKEV, ver mi. Kdyz jsme to na stredni skole brali jako povinnou literaturu, a ja to zacla (a chtela, moooc chtela, vazne!
) cist v azbuce, delalo to na mne obrovsky dojem. Spousta lidi se mi zdala, ze jsou jako predloha Cechovovi pro tenhle roman, o-ou, bylo to jen dejavu... 
http://www.ctivo.cz/povidky-slavnych/17 … ve-futrale
Upravil(a) Dorka (12. 5. 2014 15:22)
Není tady
Funus mi připomíná další podobné slovo - krchov.
Není tady
Slovo krchov nepoužívám, ale líbí se mi.
Není tady

Judyna napsal(a):
Slovo krchov nepoužívám, ale líbí se mi.
Co to je? 
Není tady
urco to byla urna, rsp. RAKEV, ver mi
Nevěřím... 
V rakvi sice skončil, to máš pravdu... ale "ve futrálu" byl už zaživa - "Zkrátka tento člověk vynakládal nepřetržité úsilí, aby se obklopil obalem, aby si utvořil, abychom tak řekli, jakýsi futrál, který by ho izoloval a chránil před vnějšími vlivy."
Nakonec - opakuj si... http://nesmrtelnost.chrousta.cz/texty/a … e-futrale/
Co to je?
Zas jeden germanismus - hřbitov, etymologický původ má v německém Kirchhof.
Není tady

helena napsal(a):
Co to je?
Zas jeden germanismus - hřbitov, etymologický původ má v německém Kirchhof.
Taky je to dědina nebo jeden inžinýr 
Není tady
Taky je to dědina nebo jeden inžinýr
No... a rovněž existuje Krch-off band 
Není tady