6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jde o správně, si myslím.
A "správně" je co?
Není tady
Eva. napsal(a):
Nejde o lépe. Jde o správně, si myslím.
Správně...nad tímhle slovem přemýšlím...co tohle znamená?
Co je to správně? V souladu s čím je to správně? Kdo určí správnost?
Ale to už jsme fakt jinde.
Není tady
helena napsal(a):
To je životní zkušenost stovek lidí, kteří už prošli kolem mně
Což v tomto počtu už může bejt braný jako reprezentativní vzorek, determinovanej ovšem tím, že ty stovky prošly právě kolem tebe... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
Ale dá se o takovém žití říci, že je skutečným naplněním konkretního života?
Pes jitrničku sežral... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
U někoho ano, u druhýho ne... nicméně "oslavy", ať vlastní nebo kolektivní, snad oním "skutečným naplněním" nejsou...
- moje zkušenosti se nijak podstatně neliší od dalších kaučů, terapeutů, psychologů, lékařů atd. ,kteří pracují s lidmi.
- ale no tak. Tady nejde o oslavy, ale o postoji k sobě samé. A to neokecáš ničím, ani tím, že oslavy dětem děláš - ony :
1. si to zaslouží . ty ne?
2. z toho ještě nemají rozum - ty ano?
3. jsou ještě malí - ty ne?
4. jsou tvoji miláčkové, miluješ je - sebe ne?
5. to ke svému životu potřebují . zy FAKT ne?
6.- 150. můžeš si doplnit, co je libo
Co až ty děti dospějou?
Oslavy ustanou, nakonec maminka - babička taky neslavila...a hup, prográmek na ho...přeskočí na další generaci....
Není to tak trochu pokrytectví?
Schizofrenie?
Noc osobního, jen se ptám. Prostě profesionální postižení
Není tady
Damila napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
helena napsal(a):
To je životní program na ho...
Možná, Pan... z tvýho pohledu, či hlediska někoho jinýho k nepochopení... nicméně i když mně se zvedá žaludek při pouhým pohledu mořský plody, beru jako daný, že jinej se po nich může utlouct...http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.pngTo není "můj pohled" To je životní zkušenost stovek lidí, kteří už prošli kolem mně
Dá se s tím pochopitelně žít a to i celkem spokojeně. Ti lidé si vždy najdou něco, co jim částečně dovolí "zapomenout" a alespoň částečně se realizovat jinde.
Ale dá se o takovém žití říci, že je skutečným naplněním konkretního života?A já si myslím, že může být, že každý má prostě jiné vnímání, a co je dobré pro jednoho nemusí být dobré pro všechny.
A naopak. to že je to nějak správné nevylučuje, že jednotlivec to může vnímat úplně opačně.
Já bych netlačila všechny do jedné trasy.
Pojďme přijmout naši jinakost, vždyť to je hybná síla změny a pokroku. kdybychom nebyli jiní, zakrníme jako lidstvo.
Je dobré ctít tradice a je dobré oslavovat jedinečnost. Myslím, že to v pohodě může existovat vedle sebe
Pokud to vnímáš jako tlačení, tak mne to mrzí, protože tak to není myšleno.
Nakonec každý jsme prostě na své cestě jinde. Každý má jiné zkušenosti a každý jednou stejně dojde tam, kam dojít má, i když se mu to třeba právě teď nelíbí. Dostane to, co potřebuje a ne to, co chce.... a časem si řekne: aháááá
To, co momentálně nepřijímá, přijme zcela automaticky a bude se divit sám sobě, že s tím tak dlouho bojoval.
To, co dlouho žil, držel se toho jako klíště, protože si svůj život bez toho neuměl představit, odloží zcela přirozeně.
O tom to je.
Protože měnit názory a postoje je zcela přirozený důsledek vývoje a poznání. Jen blbec celý život stojí na svém, své názory nemění ani o kousíček malilinkatej
Není tady
Oslavy ustanou
Ale neustanou... dokonce neustaly, čestný pionýrský...
Slaví všichni ostatní všechno ostatní... s radostí, nadšením a všema příslušnejma atributama, ergo nemá co přeskakovat. Nakonec v každý rodině je nějaká ta
Protože měnit názory a postoje je zcela přirozený důsledek vývoje a poznání.
Vidíš... změnila jsem - a podle tebe to není to vono
Upravil(a) helena (11. 5. 2014 14:28)
Není tady
helena napsal(a):
Oslavy ustanou
Ale neustanou... dokonce neustaly, čestný pionýrský...
Slaví všichni ostatní všechno ostatní... s radostí, nadšením a všema příslušnejma atributama, ergo nemá co přeskakovat. Nakonec v každý rodině je nějaká ta
http://www.pictu.cz/image.php?di=HSL0
Protože měnit názory a postoje je zcela přirozený důsledek vývoje a poznání.
Vidíš... změnila jsem - a podle tebe to není to vono
Všichni slaví, jen ty ne?
Teď jsi mi připomněla klientku,která vždy navařila dobroty, prostřela stůl, pozvala děti s rodinami, všem nandala a pak zmizela v kuchyni, kde v koutě vyškrabovala zbytky z kastrolu. Děti, které chtěly, aby stolovala s nimi, odháněla se slovy, že pro ni je to takhle dobré, jen ať se baví a pochutnají si, ona si zůstane ve své kuchyni a kdyby něco potřebovaly, tak ať dojdou...Ta paní se hrozně divila, proč k ní děti a hlavně vnoučata už nechtějí jezdit.
Nic v tom nehledej, jen mi ta vzpomínka při čtění toho, co píšeš, naskočila, takže je to moje, ne tvoje
Pokud měníš, je to vono vždy, když ti to tak opravdu vyhovuje, cítíš se v tom dobře a jakékoliv "podle tebe" můžeš brát jen jako "kontrolního chrousta"
Není tady
To sis chybně vyložila... nebo jsem to možná nenapsala dost jasně... já se zúčastňuju těchhle akcí... dokonce s potěšením... jen ty "moje" jsem zrušila.
A ano - vyhovuje mi to... jinak bych si to takhle nezavedla, nemyslíš? Už jsem příliš stará na to, abych nosila lodičky, co mě tlačí, jenom proto, že jsou zrovna v módě
Upravil(a) helena (11. 5. 2014 15:18)
Není tady
aprill napsal(a):
Modroočka napsal(a):
Jako Damila, nechci žádnej obřad.
Nechci hrob, nechci nic podobnýho, jen žeh, bez všeho kolem. Když si na mě někdo bude chtít vzpomenout, vzpomene, ale nemusí kvůli tomu kupovat kytky a chodit někam povinně truchlit.tak s tím bych se nějak neuměla smířit... to po čem touží dam a oli mi přijde hodně zvláštní až divné
Treba moje dcera me rikala,ze kdyby zemrela,tak nechce byt nikde uzavrena.Chce rozprasit na hezkem miste.
Není tady
Dobra debata : Dotaz na sporeni si na funus se zmenil v souboj o to, jestli slavit ci neslavit...
Ok.
Moje mama si na pohreb tusim setrila, snad u nejake spolecnosti fungujici vyhradne pro to... Pamatuju, ze po mnoha, mnoha letech sporeni (kdovi, kolik tam dala... ), to taky nejak zaniklo... proste o SVE PRACHY prisla. Nasporila znova, ale zas, dle sveho naivniho rozhodnuti, na vyherni vkladni knizku (bez uroku ), jen s moznosti vyhrat. Nikdy nevhrala. Cili po tech dalsich mnoha, mnoha letech, nasporene penize vzhledem k inflaci mely cca tretinovou hodnotu. Nastesti jsme ji ja a dcery presvedcily, aby penize rozdala mezi holky a ze o pohreb se postarame spolecne (coz se stalo).
Co se tyce ostatnich oslav, mam podobny nazor, jako vousek - predhaneni se v tom, co lepsiho jsem dokazal sehnat, jak hodne a honosne jsem zabezpecil pro rodinu/hosty obcerstveni, presenty, zabavu a pod. Pohrby a svadby se casto zvrhnou jen v pitku ci pavlacovou plenarku o ubohosti tech druhych...
Mela jsem jednu klientku, upoutanou na luzko, chodila oblekana jen ve dvou, trech domacich odevech, a pritom mela plne skrine obleceni. Jednou jsem se ji zeptala, proc si nekterou z tech peknych veci neoblece...
Rekla, ze nechce, ze se ji to nelibi, ze to ma takovou a makovou chybu... Rikam: Tak proc tady toho mate tolik, kdyz to nepouzivate? Ona rekla, ze to jsou darky od pribuznych a znamych, k narozeninam, vanocum a tak...
Ptala jsem se, jestli oni nevedeli, ze se ji to treba nelibi, nebo nehodi... A ona rika: Ne. Oni se me na to neptali, jenom mi to darovali...
Není tady
eremuruss napsal(a):
aprill napsal(a):
Modroočka napsal(a):
Jako Damila, nechci žádnej obřad.
Nechci hrob, nechci nic podobnýho, jen žeh, bez všeho kolem. Když si na mě někdo bude chtít vzpomenout, vzpomene, ale nemusí kvůli tomu kupovat kytky a chodit někam povinně truchlit.tak s tím bych se nějak neuměla smířit... to po čem touží dam a oli mi přijde hodně zvláštní až divné
Treba moje dcera me rikala,ze kdyby zemrela,tak nechce byt nikde uzavrena.Chce rozprasit na hezkem miste.
Tak od dítěte je tohle obzvlášť těžké slyšet.
Není tady
Holky, já nad tím ještě nikdy nepřemýšlela. Vím, jak to má namyšlené moje maminka a budu to respektovat, ale o vlastním odchodu rozhodně nepřemýšlím, vůbec to nemám na "pořadu dne", i když - kdyby něco, peníze bych na to synovi nechala. Ale já pod 90 nejdu nikam. Snad se nerouhám.
Není tady
Damila napsal(a):
eremuruss napsal(a):
aprill napsal(a):
tak s tím bych se nějak neuměla smířit... to po čem touží dam a oli mi přijde hodně zvláštní až divnéTreba moje dcera me rikala,ze kdyby zemrela,tak nechce byt nikde uzavrena.Chce rozprasit na hezkem miste.
Tak od dítěte je tohle obzvlášť těžké slyšet.
To je,ale bavili jsme se o tom nedavno co se ji zabila v aute znama co s ni jezdila na letni tabor.
Není tady
Ja treba o tom nepremyslim,uz nic vedet nebudu,tak je me uplne jedno co se mnou udelaji.
Není tady
já nad tím ještě nikdy nepřemýšlela
Zřejmě musí přijít ten pravej moment, odkdy začneš... ať už je to věk, výročí, strach...
Není tady
Judyna napsal(a):
Ale já pod 90 nejdu nikam. .
Tak to ti fandím.
teď už jen , ať do těch devadesáti jsi v pohodě a zdraví.
Já tedy doufám, že umřu včas. Jestli teď ve 40 nebo třeba v 70, to už záleží. Ale přirozeně, že nechci jít za určitou hranici kvality života, kdy už to za moc nestojí.
Není tady
ať do těch devadesáti jsi v pohodě a zdraví.
Děkuji. Takový je samozřejmě plán.
Jo, to by bylo fajn pro všechny, netrápit se....
Není tady
helena napsal(a):
To sis chybně vyložila... nebo jsem to možná nenapsala dost jasně... já se zúčastňuju těchhle akcí... dokonce s potěšením... jen ty "moje" jsem zrušila.
A ano - vyhovuje mi to... jinak bych si to takhle nezavedla, nemyslíš? Už jsem příliš stará na to, abych nosila lodičky, co mě tlačí, jenom proto, že jsou zrovna v módě
Ne, já jsem to pochopila správně: oslavuješ na slavnostech jiných, jen ty svoje jsi vyškrtla,
Takže ty slavíš a raduješ se s ostatním, jim jsi stejnou možnost - radovat se a oslavovat s tebou - vlastně vzala.
Taky úhel pohledy, nemyslíš?
A se stářím a lodičkami na mě nechoď. Viděla jsem už mnohem starší lidi, než jsme my dvě, rušit svá vlastní omezení
Ale fakt je, že každý nemá tu pravou potřebu, každý na to nemá ty pravý koule
Není tady
Když jsem před více než 16 lety pohřbívala manžela(bylo mu 44 ) tak jsem zvolila obřad bez řečníka,pouze hrála hudba. Nebývá to obvyklé,možná se to nelíbilo,ale bylo mi to jedno.Kdo se s ním chtěl přijít rozloučit,tak věděl jaký byl a jak žil a nebylo nutné o tom mluvit.Sama za sebe v té chvíli bych nejraději na žádný pohřeb nešla. S odstupem času to teď vnímám jako možnost posledního rozloučení....pro ty,kteří ho měli rádi,pro kolegy,známé,kamarády...
Není tady
jim jsi stejnou možnost... vlastně vzala
Ano, záleží na "úhlu pohledu"... nerada bych, aby se říkalo "ona má svátek/narozeniny... musíme tam jet" (jak bývá mnohdy vyžadováno).
Mnohem lepší se mi zdá "dlouho jsme se neviděli - přijedeme - přijeď"...
A nemyl se - "svá vlastní omezení" nemám "odjakživa"...
Není tady
ajka50 napsal(a):
Když jsem před více než 16 lety pohřbívala manžela(bylo mu 44 ) tak jsem zvolila obřad bez řečníka,pouze hrála hudba. Nebývá to obvyklé,možná se to nelíbilo,ale bylo mi to jedno.Kdo se s ním chtěl přijít rozloučit,tak věděl jaký byl a jak žil a nebylo nutné o tom mluvit.Sama za sebe v té chvíli bych nejraději na žádný pohřeb nešla. S odstupem času to teď vnímám jako možnost posledního rozloučení....pro ty,kteří ho měli rádi,pro kolegy,známé,kamarády...
To jsi mi připomněla pohřeb jednoho mého kamaráda, kde měl řeč jeden z jeho kamarádů (asi půlminutovou) a pak už jen hrála hudba. Hymny jeho milovaných fotbalových klubů. Drželi jsme se s mužem za ruce a smáli se a brečeli.
Tam jsem měla opravdu pocit, že se s ním loučíme.
Není tady
helena napsal(a):
jim jsi stejnou možnost... vlastně vzala
Ano, záleží na "úhlu pohledu"... nerada bych, aby se říkalo "ona má svátek/narozeniny... musíme tam jet" (jak bývá mnohdy vyžadováno).
Mnohem lepší se mi zdá "dlouho jsme se neviděli - přijedeme - přijeď"...
A nemyl se - "svá vlastní omezení" nemám "odjakživa"...
To ty to neuneseš, že by "se říkalo". Což se nad tím zamyslet, proč? Proč jim nedáš možnost, aby si sami rozhodli, jak to je, když ty neuneseš, že by to nemuselo být pozitivní? Srabe.
Není tady
Evo.. jako myslivec na posedu ... jen číháš, kdy a na koho vystřelit
Není tady
gemi napsal(a):
Evo.. jako myslivec na posedu ... jen číháš, kdy a na koho vystřelit
Když myslíš, tak to tak pro tebe bude.
Není tady
Taky moc nemám ráda nějaké pompézní oslavy. Ani jsem to nikdy nepraktikovala. Jo, donést kytičku, dárek, sníst si dort a ťuknout si vínem, to jo. Ale nějaké hostiny, kde je spousta lidí a "stoly se prohýbají", to tedy v žádném případě. Ale když děti přijdou a pogratulují mi k narozeninám, nebo si dáme dárky na Vánoce, to mám ráda.
Není tady
Ivana napsal(a):
Taky moc nemám ráda nějaké pompézní oslavy. Ani jsem to nikdy nepraktikovala. Jo, donést kytičku, dárek, sníst si dort a ťuknout si vínem, to jo. Ale nějaké hostiny, kde je spousta lidí a "stoly se prohýbají", to tedy v žádném případě. Ale když děti přijdou a pogratulují mi k narozeninám, nebo si dáme dárky na Vánoce, to mám ráda.
Taky to mám takhle ráda.
Není tady