Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 11. 5. 2014 7:47

Taha
♥♥-----

Funus

Otazka : setrite si na vlastni pohreb nebo to nechate zaplatit pozustale? Ptam se , protoze jsem X let platila pohrebne a ted ta spolecnost zkrachovala , takze to bylo k prdu  . Ja sama si chci na to nasetrit , nechci zatezovat moje syny . Jak to mate vy ?Mam kamaradku  a ta rika ,po me potopa a nesetri nic , pry at se na ni potom decka slozi . Ja tohle nechapu a pripada mi to bezohledne

Není tady

#2 11. 5. 2014 7:59

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Re: Funus

Taha napsal(a):

Otazka : setrite si na vlastni pohreb nebo to nechate zaplatit pozustale? Ptam se , protoze jsem X let platila pohrebne a ted ta spolecnost zkrachovala , takze to bylo k prdu  . Ja sama si chci na to nasetrit , nechci zatezovat moje syny . Jak to mate vy ?Mam kamaradku  a ta rika ,po me potopa a nesetri nic , pry at se na ni potom decka slozi . Ja tohle nechapu a pripada mi to bezohledne

nemůžu říct, že šetřím, ale peníze mám...takže kdyby něco ...mají mě za co pochovat

Není tady

#3 11. 5. 2014 8:58

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Já nechci pohřeb. Moji chlapi to vědí.
Žádné obřady, oznámení, nic.
Na spálení v obyčejné rakvi momentálně bych mít mohla, ale stejně si myslím, že by to mělo jít ze zdrav. pojištění.
nemyslím si, že je správné, aby si člověk "musel moci dovolit" vůbec zemřít.
V takovém systému se cítím v pasti, jako oběť, která se provinila už tím, že se narodila.
To se mi nezdá správné.

Není tady

#4 11. 5. 2014 9:05

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Jako Damila, nechci žádnej obřad.
Nechci hrob, nechci nic podobnýho, jen žeh, bez všeho kolem. Když si na mě někdo bude chtít vzpomenout, vzpomene, ale nemusí kvůli tomu kupovat kytky a chodit někam povinně truchlit.

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#5 11. 5. 2014 9:12

kostka
♥♥♥♥---

Modroočka napsal(a):

Nechci hrob, nechci nic podobnýho, jen žeh, bez všeho kolem. Když si na mě někdo bude chtít vzpomenout, vzpomene, ale nemusí kvůli tomu kupovat kytky a chodit někam povinně truchlit.

Mám to stejně.

Není tady

#6 11. 5. 2014 9:15

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Modroočka napsal(a):

tak s tím bych se nějak neuměla smířit... to po čem touží dam a oli mi přijde hodně zvláštní až divné

Není tady

#7 11. 5. 2014 9:16

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Damilo, neříkej, že odložíš své úmrtí proto, že bys neměla peníze. Když musíš, tak musíš. big_smile
Možná by bylo dobré číst si, seznamovat se s tím, jak to chodí v jiných krajinách. Nejenom s pohřebem, ale i placením porodu, mateřskou, nemocenskou...
Chca nechca při úmrtí blízcí nějaká vydání mají. Třeba už jenom za rakev.
Podle mě by měl mít člověk vždy nějaké finance v záloze. Nu a halt je někdy použije na své úmrtí. smile
Taho, co je to pohřebné? Ty žiješ v jiném státě? Tam se na pohřeb spoří u nějaké "firmy"?
Mám nějaké finance naspořené. Takže má děcka se snad nebudou muset na můj pohřeb skládat, když použiju tvé výrazy. Nechci mít nic okázalého a chci rozptýlit do mého milovaného Jaderského moře. Kdyby to nešlo, nasypou mí blízcí můj popel do nějakého potůčku nebo řeky a já už si tam doplavu.

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#8 11. 5. 2014 9:21

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Modroočka napsal(a):

Bez všeho kolem znamená bez obřadu? Víš, že je obřad pro blízké hodně důležitý? Je to taková tečka, ne každý se umí rozloučit sám a rozloučit se je třeba. Pro klid v duši. Takže to stejně jako april nechápu.
Jinak na pohřeb nešetřím, ale nějaké peníze mám, takže by bylo z čeho zaplatit.

Není tady

#9 11. 5. 2014 9:34

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Možná, ale netrvám na tom. Ani to není tak, že bych po tom toužila, nemít obřad. Ani mít ho. Budu mrtvá, takže rozhodne moje příbuzenstvo, jak s tím naloží. Popravdě, něž mít obřad s tím, že tam jdou lidi ze slušnosti, byť mě neměli v lásce, to je lepší, ať tam nejdou. Nemám ráda pokrytecký scény a divadla. Takže pokud obřad, tak maximálně pro ty úplně nejbližší. A hrob nechci.
Milovala jsem svoji babičku, vzpomínám na ni pořád, ale na hrob nechodím. Zapálím si za ni svíčku doma. Je to srdečnější, než tam nosit kytky a přitom myslet na to, aby mě nepomluvilo okolí.

Není tady

#10 11. 5. 2014 9:39

holcina
♥♥♥♥♥♥-

To je zvláštní, že mě nikdy nenepadlo, že by lidi chodili na pohřeb ze slušnosti a přitom toho dotyčného neměli rádi. Asi se to děje, ale vůbec by mě to nenapadlo. Stejně tak s tím, že by mě pomluvilo okolí kvůli hrobu....máš s obojím asi velké zkušenosti. Z prvního příspěvku to vypadalo, že nechceš pohřeb, teď píšeš, že je ti jedno jak to pozůstalí udělají. Trochu zmatek

Není tady

#11 11. 5. 2014 9:40

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Modroočka napsal(a):

Možná, ale netrvám na tom. Ani to není tak, že bych po tom toužila, nemít obřad. Ani mít ho. Budu mrtvá, takže rozhodne moje příbuzenstvo, jak s tím naloží. Popravdě, něž mít obřad s tím, že tam jdou lidi ze slušnosti, byť mě neměli v lásce, to je lepší, ať tam nejdou. Nemám ráda pokrytecký scény a divadla. Takže pokud obřad, tak maximálně pro ty úplně nejbližší. A hrob nechci.
Milovala jsem svoji babičku, vzpomínám na ni pořád, ale na hrob nechodím. Zapálím si za ni svíčku doma. Je to srdečnější, než tam nosit kytky a přitom myslet na to, aby mě nepomluvilo okolí.

oli, na pohřeb chodím protože chci, ne protože to je slušnost... na hřbitov chodím ráda. je tam klid a vyčistím si hlavu.

Není tady

#12 11. 5. 2014 9:44

eva4444
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Česko

Taha napsal(a):

Šetřit si na pohřeb je škoda peněz, pak člověk potřebuje peníze na léčbu a nebudou, akorát se dočká člověk toho pohřbu dříve. Dobrý je šetřit si na stáří a když člověk umře, tak po něm něco zbude a z toho se pohřeb zaplatí.

Není tady

#13 11. 5. 2014 9:47

Damila
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

Modroočka napsal(a):

tak s tím bych se nějak neuměla smířit... to po čem touží dam a oli mi přijde hodně zvláštní až divné

Aprill, možná u mě je to spíše nějakou zkušeností, která mi dovolila na smrt se těšit.
Jsem tady už vlastně přesčas, a beru každý den trochu jako bonus.
Smrt mám spojenou spíše s koncem utrpení.

Moji rodiče byli pohřbeni bez obřadu (přáli si to), s nimi jsem se stihla rozloučit ještě za života. Maminku jsme v urně měli týden v bytě, než jsme ji do hrobu za tátou stihli zavézt. Chodila jsem kolem ní a rozmlouvala s ní.
Pro někoho možná děsivé. Nevím.
A vůbec jsme s věcmi kolem úmrtí rodičů zacházeli tak nějak asi jinak, než se považuje za uctivé ke smrti.
Podrobnosti vynechám...ale možná právě takový postoj mi pomohl se oddělit postupně a přirozeně. bez traumatu a bez výčitek.

Není tady

#14 11. 5. 2014 9:48

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

holcina napsal(a):

To je zvláštní, že mě nikdy nenepadlo, že by lidi chodili na pohřeb ze slušnosti a přitom toho dotyčného neměli rádi. Asi se to děje, ale vůbec by mě to nenapadlo. Stejně tak s tím, že by mě pomluvilo okolí kvůli hrobu....máš s obojím asi velké zkušenosti. Z prvního příspěvku to vypadalo, že nechceš pohřeb, teď píšeš, že je ti jedno jak to pozůstalí udělají. Trochu zmatek

Není to zmatek. Řekla jsem, že kdyby se se mnou cokoli stalo, nechci obřad ani hrob. Že budu ráda, když na mě budou vzpomínat v dobrým. Ale pokud se synové rozhodnou pro obřad, nezabráním jim v tom. Budu mrtvá a těžko jim budu moct něco zakazovat.
A zkušenost s pohřbem a melou kvůli hrobům, tu mám přímo z rodiny.

Není tady

#15 11. 5. 2014 9:50

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Že bych si šetřila přímo na pohřeb, to ne. Ale nějaké peníze doufám po mě zbudou a za ty mě snad pohřbí. jak a co se mnou po smrti udělají, nechám na pozůstalých, mě už to trápit nebude. Pohřeb mojí maminky, nic okázalého, stál před pěti lety cca 20 000,- Kč. Tak snad aspoň tolik po mě zbude.

Není tady

#16 11. 5. 2014 9:56

Damila
♥♥♥♥♥♥-

holcina napsal(a):

Jo, taky mám zkušenost, že lidi chodili na pohřeb jen že se to hodí, a taky jsem zažila, že pozůstalé pomlouvali, jak byli oblečení, apod., prostě svatba nebo pohřeb, je to často divadlo pro okolí.

Měla jsem i malou svatbu (tam to bez obřadu nešlo), a nechci pohřeb. Přijdou mi to tak intimní záležitosti, že si je chci prožít sama v sobě, nebo s nejbližšími. to je ale mým nastavením, dokážu pochopit, že druzí to mají jinak.

Např. se mi stalo, že umřel známý (mladý člověk), a jak se pohřbům vyhýbám, tak u něj jsem měla přímo potřebu na ten pohřeb jít. Cítila jsem závazek.  Tenzi, prostě jsem tam potřebovala jít. ani nevím jestli kvůli němu nebo kvůli sobě, tohle jsem vůbec neřešila.

Stejně tak chodím na hřbitov za rodiči-ale tam čistě kvůli nim, protože vím, že by to chtěli, jaký měli přístup k tradici. Chodím tam málo a mám proto černé svědomí. Tam přesně vím, že kvůli nim, ne kvůli sobě.
Je to trochu z ruky, tak se vymlouvám, ale dnes bych tam zajet mohkla, když tak o tom píšu...vezmu kolo a pojedu. smile

Není tady

#17 11. 5. 2014 10:48

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Spálit bez obřadu a rozptýlit... i když je fakt, že pak už do toho nebudu mít pozůstalejm co kecat... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
Když budou chtít zajít s kytkou a vzpomínkou, můžou kdyykoliv... ale proč by měli udržovat hrob nebo okýnko? Protože "se to sluší"? Aby je "lidi nepomluvili"? Jsou i jiný způsoby, jak si ty, co odešli, připomenout... když chceme...

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#18 11. 5. 2014 10:49

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

Spálit bez obřadu a rozptýlit... i když je fakt, že pak už do toho nebudu mít pozůstalejm co kecat... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
Když budou chtít zajít s kytkou a vzpomínkou, můžou kdyykoliv... ale proč by měli udržovat hrob nebo okýnko? Protože "se to sluší"? Aby je "lidi nepomluvili"? Jsou i jiný způsoby, jak si ty, co odešli, připomenout... když chceme...

protože chtějí

Není tady

#19 11. 5. 2014 10:49

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

Přesně tak, Heli, líp bych to asi ani neuměla podat.

Není tady

#20 11. 5. 2014 10:52

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

vidím, že to máme každý jinak... já chodím na hřbitov na návštěvu (jen to kafe jaksi není).  vzpomínání doma u stolu u fotky mi nic nedá.

Není tady

#21 11. 5. 2014 10:52

helena
♥♥♥♥♥♥♥

protože chtějí
A co když nechtějí, nemůžou, nezvládají?
Ono stačí, abys měla hrob/y kdovíkde a byla ráda, že je stačíš objet jednou za rok kolem dušiček...

Není tady

#22 11. 5. 2014 10:55

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

protože chtějí
A co když nechtějí, nemůžou, nezvládají?
Ono stačí, abys měla hrob/y kdovíkde a byla ráda, že je stačíš objet jednou za rok kolem dušiček...

však my ty hroby taky nemáme za komínem... co je tak pracného na udržování hrob, jednu za čas ten mramor umýt?

Není tady

#23 11. 5. 2014 11:01

helena
♥♥♥♥♥♥♥

jednu za čas ten mramor umýt
Hm... my v mramoru či žule nemáme ani jeden... ale běžná údržba je to poslední, ta se dá vždycky nějak zajistit.
Jenže jak máš jednou "pevný místo", svým způsobem ty pozůstalý nutíš k tomu, aby zajistili, docházeli, starali se... proč? To je skoro to samý, jako jim odkázat pastoušku v Horní Dolní s tím, že ji nesmějí prodat.

Není tady

#24 11. 5. 2014 11:04

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Naše společnost kašle na rituály...pak se divíme, že morálka, etika, slušnost, atd. upadá, mizí....

Jediné, co ještě oslavujeme, to je příchod dítěte na svět.
Je to velká radost.
Pak už to podle toho, jak se chováme, vypadá jen na samé starosti.
Chybí přechody z jednoho světa do druhého:

- ze světa malých děti do světa adolescentů
- ze světa dětí, do světa dospělých
- ze světa svobodných, do světa zadaných (vždyť svatba, to je přece jenom papír, my se milujeme, žádný nepotřebujeme)
- ze světa ekonomicky aktivních do světa odpočívajících
- vzpomněla bych si jistě i na víc přechodových rituálů, ale to není teď podstatné
- podstatný je na tomto vlákně přechod ze světa živých do světa mrtvých
Pohřební rituál je důležitější než si myslíte. Především pro pozůstalé.
Ve chvíli, kdy je opouští blízká bytost a oni cítí velkou bolest, to ani tak nevnímají, ale po čase se objeví prázdnota - po zemřelém, se kterým se pořádně nerozloučili..... pak je dost problém to zpětně udělat. Vím, co říkám, znám to jak z osobní zkušenosti - a to obřad v rodinném kruhu byl, taky hrob existuje, ale rituál pro mne nebyl naplňující - tak z příběhů klientů.
Nepodceňujte to.

Rituál rozloučení nemusí být honosný a takový, "jak se sluší".
Měl by být hlavně dostatečným rozloučením pro pozůstalé. Láskyplným odpoutáním se a vyprovozením zemřelého do "říše mrtvých".

Rozptýlení na k tomu určeném místě a nebo do moře, potůčku, v horách ap. to se mi líbí. To může být moc hezký a naplňující rituál stolt
I s kytkou se tam dá pak přijít, pokud někdo z pozůstalých bude mít tu potřebu. A to nejspíš s přibývajícím věkem mít bude smile

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#25 11. 5. 2014 11:11

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Souhlasím se vším, co napsala Pan.
Všechny tyhle rituály u nás probíhají a jsem za to ráda. Nejspíš i proto, že jsem si tím "rozloučení" s vlastním tátou musela projít o 25 let později než mělo být. A těch problémů co mi to nasekalo...
Jinak na hroby jezdím, když chci, když mám tu potřebu. Ze slušnosti se mi to ještě nestalo. To samé s pohřby.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí