Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 19. 4. 2014 18:13

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Dědictví

Modroočka napsal(a):

A určitě by tak nerozhodla,kdyby se o ni starali všichni sourozenci.

lollollol

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#52 19. 4. 2014 18:16

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

-B- napsal(a):

Jinak - bratrovi mamka chalupu dát nechtěla, protože ho dobře znala. Nadělali se švagrovou spoustu dluhů a přišli o všechno. I o byt, který jim před léty koupili rodiče, tenkrát za nějakých 80 tisíc. Sestra dostala stavební parcelu, taky před léty. No a teď jsou přesvědčeni, že dostali málo a chtějí po mně vyplatit z chalupy.

hm, ale tohle už je přece úplně o něčem jiným. oni už svoje od rodičů dostali.
já se spíš divím, že s nimi tohle tvoje máma neprobrala, když se rozhodla, že ti ten dům nechají.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#53 19. 4. 2014 18:17

-B-
♥♥-----

PPavlaa napsal(a):

-B- napsal(a):

PPavlaa napsal(a):

no, musím říct, že mě se třeba nelíbilo už jen to, že B dostala barák a ještě byla ochotna přištoupit na to, že se sestra vzdá všeho ostatního. nevidím k tomu důvod. něják by mi spíš přišlo, že když ona dostala dům, mohla se vzdát aspoň peněz ze spoření a pojistek, ve prospěch sourozenců.

na konec, že do toho baráku narvala tolik peněz, to je přece i její problém. chtěla v něm zůstat, tak přece si ho nenechá spadnout na hlavu.

A jak víš, že jsem k tomu chtěla přistoupit? To jsi vydedukovala z čeho?

z toho, že jsi nepsala, že bys to tak nechtěla. pouze poznamenala, že to bylo na konec jinak a peníze se dělily.

Chtěla jsem tím říct, že úplně škodný taky nezůstali.

Není tady

#54 19. 4. 2014 18:22

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

-B- napsal(a):

No a proto se mnou teď nemluví. Protože jsem chalupu schramstla já a jim jsem nedala nic. A ani mi to prý neni blbý roll

no a tak se jich zkus zeptat, jestli ti něco dají z toho pozemku, z toho bytu, který už sice není a z toho auta vissla

Není tady

#55 19. 4. 2014 18:22

-B-
♥♥-----

PPavlaa napsal(a):

-B- napsal(a):

Jak jsem již psala, ono to není jenom dostat, bydlet a mít vystaráno. Hodně - několik stovek tisíc jsme do téhle stoleté chalupy už investovali a pořád není konec.
Dneska to vidím tak, že kdybysme chajdu prodali a o peníze se šábli, udělali bysme nejlíp. Tenkrát před renovací bysme za ni víc jak 500 tisíc nedostali. Ale měli bysme klid.

byli jste k tomu donuceni, nebo jste sami chtěli ? ve druhém případě si nestěžuj.

Byli jsme k tomu donuceni - velmi špatný stav střechy.

Není tady

#56 19. 4. 2014 18:25

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

-B- napsal(a):

Vzhledem k tomu, že všichni bydlíme ve stejném místě a blízko u sebe, často se potkáváme.
Mamka pobírala příspěvek na péči a už to dělalo zlou krev. Když prý mi ty peníze dává, tak ať se starám. Nemusím nikomu vykládat co znamená péče o invalidu, navíc při práci - časté propustky i nadávky od zaměstnavatele. Často byla mamka i sama doma a ani jeden se za ní nepřišel zeptat jestli nepotřebuje něco nakoupit. Jen sem za babičkou posílali děti - vnoučata pro peníze.
No a mě celá tahle situace mrzí. Navíc se to stupňuje, nadávky ze strany bratra jsou čím dál větší.

ale takhle to bere spousta lidí, že dostáváš peníze za péči, tak se starej. to nejsou tví sousrozenci žádná vyjímka.

Není tady

#57 19. 4. 2014 18:28

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

-B- napsal(a):

PPavlaa napsal(a):

-B- napsal(a):

Jak jsem již psala, ono to není jenom dostat, bydlet a mít vystaráno. Hodně - několik stovek tisíc jsme do téhle stoleté chalupy už investovali a pořád není konec.
Dneska to vidím tak, že kdybysme chajdu prodali a o peníze se šábli, udělali bysme nejlíp. Tenkrát před renovací bysme za ni víc jak 500 tisíc nedostali. Ale měli bysme klid.

byli jste k tomu donuceni, nebo jste sami chtěli ? ve druhém případě si nestěžuj.

ty mi nerozumíš. nemuseli jste tam žít a investovat do toho domu. pokud jste tam žít chtěli, pak je to o něčem jiným.

Není tady

#58 19. 4. 2014 18:54

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

U nás v rodině nastala před lety podobná situace. Po smrti starého otce zdědila dům jedna ze tří dcer, která s ním žila, starala se o něj, dosloužila mu. Ostatní dvě dcery dostaly kdysi nějaká pole a menší nemovitost, ale hodnotově samozřejmě nesrovnatelnou s tímto odkazem.

Načež ta, která dům zdědila, začala mít výčitky svědomí, že ho podělila jen ona. Navrhovala, že se s ostatními dcerami rozdělí, nebo jim dům za nějakou finanční částku přenechá. Vzniklo kolem toho hodně rozepří, protože si každá z dcer představovala přiměřenou kompenzaci jinak, a každá jinak hodnotila (nebo nehodnotila) to, že nejmladší dcera si do určité míry svůj podíl odsloužila. Nakonec spolu dvě z těch dcer (dříve si velmi blízké) několik let nemluvily. Teď už se to upravuje, ale není to stejné jako před tím.

Pro mě z toho vyplynul závěr, že kdyby se respektovala vůle odkazujícího rodiče, udělaly by všechny zúčastněné líp. I tvoje máma věděla, proč majetek dělí tak, jak jej dělí. Co dostali před lety tví sourozenci možná nedoshauje zdaleka takové hodnoty, jako má chalupa teď, ale tvou péči, starost, spolubydlení atd. je taky těžké vyčíslit. Maminka to zhodnotila tak, že si dům zasloužíš ty. Na nafrněné, ublížené a jinak dětinsky reagující sourozence bych osobně nebrala potaz. Nemám úplně dočteno, jestli k tomu byly třeba ještě nějaké účty nebo spoření, pokud ano, tohle bych možná, ale jen možná, z dobré vůle sourozencům nechala. Ale dům bych neřešila, ani jej nijak nevyplácela.

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#59 19. 4. 2014 18:59

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Mamka pobírala příspěvek na péči a už to dělalo zlou krev. Když prý mi ty peníze dává, tak ať se starám.
To je furt to samý - zas vidí jen ty prachy, ale odvedená práce je samozřejmost... kdyby si maninka platila pečovatelku, možná by jí příspěvěk ani nestačil
Tady je ceník, co mi jako první padnul pod ruku - jinde se asi moc lišit nebudou...
http://www.mpslouny.cz/?s=137
Zvlášť se mi tam líbí, že "Donáška vody" a "Topení v kamnech" se "16-20 h., SO, NE" prostě neposkytuje...

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#60 19. 4. 2014 20:02

-B-
♥♥-----

PPavlaa napsal(a):

-B- napsal(a):

PPavlaa napsal(a):

ty mi nerozumíš. nemuseli jste tam žít a investovat do toho domu. pokud jste tam žít chtěli, pak je to o něčem jiným.

Taky jsme se ještě na mámu mohli vyfláknout jako ti ostatní roll

Není tady

#61 19. 4. 2014 20:10

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Mohli.
Já vidím věci z dálky. Mí rodiče mé sestře, která bydlí ve stejné ulici, hodně pomáhali se synem. Táta ho vozil do vedlejší vesnice do jeslí, z jeslí, vodili do školky, ze školky, hlídali, když byl nemocný a sestra s mužem museli do práce. Maminka ještě i dnes třeba peče a odnese půl plechu sestře. Vaří polévku, půl hrnce odnese sestře. Táta jim sekával zahradu. Uklidili jim uhlí, než se sestra s mužem vrátili z práce... A někdy je sestře a švárovi zatěžko našim pomoct a ségra frfňá, že já a druhá sestra jsme daleko a nepomůžeme jim nic. Rychle zapomněli, že nám taky nikdo nepomohl, děti jsme si pohlídali a vychovali sami, nikdo nám nepřinesl tu 10 vajec, tu polévku k obědu, tu koláč, nezavařil nám sto sklenic všeho možného...
Člověk by měl být objektivní.
-B- , vy jste se starali o maminku. Ale možná před tím, než maminka potřebovala vaši péči, pomáhala zase vám, když jste s ní bydleli.

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#62 19. 4. 2014 20:16

helena
♥♥♥♥♥♥♥

ségra frfňá, že já a druhá sestra jsme daleko a nepomůžeme jim nic
Nojo - jenže -B- jasně píše "všichni bydlíme ve stejném místě a blízko u sebe" - to je trochu rozdíl, ne?

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#63 19. 4. 2014 20:20

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

ségra frfňá, že já a druhá sestra jsme daleko a nepomůžeme jim nic
Nojo - jenže -B- jasně píše "všichni bydlíme ve stejném místě a blízko u sebe" - to je trochu rozdíl, ne?

Ano, je. Ale dost velký rozdíl je bydlet ve stejném baráku s rodiči/rodičem a bydlet poblíž. Chca-nechca rodiče bydlící přímo v baráku přinejmenším víc pohlídají děti tomu, kdo s nimi bydlí, než tomu, kdo bydlí poblíž.

Není tady

#64 19. 4. 2014 20:22

-B-
♥♥-----

My děti bohužel nemáme...

Není tady

#65 19. 4. 2014 20:23

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

To je mi líto.
Ono je těžko radit a psát svůj pohled na věc, když je málo informací. Můžeme psát jenom své domněnky, které máme z těch několika informací.

Není tady

#66 19. 4. 2014 21:20

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

PPavlaa napsal(a):

helena napsal(a):

mě se třeba nelíbilo už jen to, že B dostala barák a ještě byla ochotna přištoupit na to, že se sestra vzdá všeho ostatního
Nemáme dost informací - třeba kolik "investovali" do maminky... například cesty po doktorech, léky, omezená možnost zaměstnání... a jak moc se podíleli další sourozenci - příliš asi ne, zdá se, ani péčí, ani finančně.
Taky bohužel znám jednoho šikulku, kterej mámu viděl dvakrát do roka a pak vybílil její byt ještě před pohřbem.

helo, je to máma. fakt chceš tohle přepočítávat na peníze ?

V prípade delenia dedičstva kľudne...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#67 19. 4. 2014 21:46

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

-B- napsal(a):

Zkusím ještě nějakou banku, která mi půjčí na vyplacení a potom se uvidí.

-B-, psala jsi, že již jednu hypotéku splácíte. Já se obávám, že uvažovat o další hypotéce či půjčce na vyplacení sourozenců je pro vás velmi nerozumné a podle mě se v podstatě jedná o likvidační akt.  Uvažovali jste vůbec nad tím, že díky takovému aktu milosrdenství byste taky mohli přijít i o vlastní střechu nad hlavou?!?  Zejména v případě, kdy byste nemohli tak obrovské závazky řádně splácet - stačí úraz, nemoc nebo ztráta zaměstnání a už se vezete.

Podívej, Tví sourozenci už v minulosti dostali dost a že to pan bratr prohospodařil a teď se nalézá v osobním bankrotu, to opravdu není Tvoje vina. A pokud má problémy s alkoholem, po jehož požití Ti píše sprosté SMS, to rovněž není Tvoje vina a věř tomu, že peníze investované do takového člověka jsou jako peníze, hozené do černé díry.

Já bych vůbec neuvažovala o tom, že se ještě dodatečně podělím se sourozenci a nechala bych to tak, jak to je. Nemáš proč mít výčitky svědomí, každý z Tvých sourozenců už kdysi dostal "to svoje" a rozhodně nebyl o nic ošizen a dostat postarší dům, to je spíš za trest než pro radost, protože takový dům je bezedná studna na peníze stolt

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#68 19. 4. 2014 22:37

modrovous
♥♥♥♥♥♥-

Ronja napsal(a):

Pro mě z toho vyplynul závěr, že kdyby se respektovala vůle odkazujícího rodiče, udělaly by všechny zúčastněné líp. I tvoje máma věděla, proč majetek dělí tak, jak jej dělí. Co dostali před lety tví sourozenci možná nedoshauje zdaleka takové hodnoty, jako má chalupa teď, ale tvou péči, starost, spolubydlení atd. je taky těžké vyčíslit. Maminka to zhodnotila tak, že si dům zasloužíš ty. Na nafrněné, ublížené a jinak dětinsky reagující sourozence bych osobně nebrala potaz. Nemám úplně dočteno, jestli k tomu byly třeba ještě nějaké účty nebo spoření, pokud ano, tohle bych možná, ale jen možná, z dobré vůle sourozencům nechala. Ale dům bych neřešila, ani jej nijak nevyplácela.

Přesně tak. tummenupp
A moc pochybuju, že i kdybys nakrásně sourozence nějak vyplatila, vaše vztahy by se narovnaly. hmm

Vůl zůstane volem a pařez pařezem.

„Proti blbosti i bohové bojují marně.“
Jan Werich

Není tady

#69 20. 4. 2014 5:59

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

modrovous napsal(a):

Ronja napsal(a):

Přesně tak. tummenupp
A moc pochybuju, že i kdybys nakrásně sourozence nějak vyplatila, vaše vztahy by se narovnaly. hmm

A o tom mluvím, stejně by ji pak nezačali zase mít rádi. Našli by si něco jinýho.

A udivuje mě jedovatost některých příspěvků. Z některých lidí se tady fakt staly zlý fúrie,který na každýho jen plivou, ať napíše, co chce, stejně je u toho za blbce.

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#70 20. 4. 2014 10:42

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

-B- napsal(a):

PPavlaa napsal(a):

-B- napsal(a):

Taky jsme se ještě na mámu mohli vyfláknout jako ti ostatní roll

ale jdi .. to už zase převracíš jinam, moc dobře víš, jak jsem to myslela.

Není tady

#71 20. 4. 2014 10:45

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

Selima napsal(a):

PPavlaa napsal(a):

helena napsal(a):

mě se třeba nelíbilo už jen to, že B dostala barák a ještě byla ochotna přištoupit na to, že se sestra vzdá všeho ostatního
Nemáme dost informací - třeba kolik "investovali" do maminky... například cesty po doktorech, léky, omezená možnost zaměstnání... a jak moc se podíleli další sourozenci - příliš asi ne, zdá se, ani péčí, ani finančně.
Taky bohužel znám jednoho šikulku, kterej mámu viděl dvakrát do roka a pak vybílil její byt ještě před pohřbem.

no, já teda bych neřešila, jestli jsme ji odvezla k doktorovi, kolik mě to stálo peněz, nebo času.
ale tohle můžeme mít každý jinak.

Není tady

#72 20. 4. 2014 10:59

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Vieš čo, to môže byť kľudne volanie taxíka, ak nemám auto, alebo platenie ošetrovateľky, ak to mama potrebuje - a prečo by, ak je to dlhodobé a systematické, malo znášať len jedno dieťa z troch? (nehovorím o jednorazovom odvezení k lekárovi, tuná to asi bolo niečo iné...)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#73 20. 4. 2014 11:02

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

Modroočka napsal(a):

modrovous napsal(a):

Ronja napsal(a):

Přesně tak. tummenupp

A o tom mluvím, stejně by ji pak nezačali zase mít rádi. Našli by si něco jinýho.

A udivuje mě jedovatost některých příspěvků. Z některých lidí se tady fakt staly zlý fúrie,který na každýho jen plivou, ať napíše, co chce, stejně je u toho za blbce.

od tebe tohle zní opravdu vtipně, protožety to období, kdy jsi jedovatá až na půdu a fůrie první třídy, míváš taky.
ale na druhý se ukazuje vždycyk líp, to je pravda.

Není tady

#74 20. 4. 2014 11:05

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

Selima napsal(a):

Vieš čo, to môže byť kľudne volanie taxíka, ak nemám auto, alebo platenie ošetrovateľky, ak to mama potrebuje - a prečo by, ak je to dlhodobé a systematické, malo znášať len jedno dieťa z troch? (nehovorím o jednorazovom odvezení k lekárovi, tuná to asi bolo niečo iné...)

ty, těžko říct, jak to tady bylo nebo nebylo, do toho fakt nevidíme.
zase je pravda, že pokud by moje máma brala peníze na ošetřování a dávala je tomu, kdo s ní po těch doktorech chodí, tak bch se asi taky nevzrušovala tím, že bych na takové věci měla finančně přispívat.
samozřejmě záleží i na okolnostech - jak často, jak daleko atd.

Není tady

#75 20. 4. 2014 13:04

Holga
♥♥♥----

PPavlaa napsal(a):

Selima napsal(a):

PPavlaa napsal(a):

no, já teda bych neřešila, jestli jsme ji odvezla k doktorovi, kolik mě to stálo peněz, nebo času.
ale tohle můžeme mít každý jinak.

Tak ty tady hlavně řešíš to, že -B- schramstla všechno a její sourozenci nic. Jedovatost z tebe sálá každým příspěvkem, skoro bys na ní chvílema vzteky skočila kdybys mohla.

Dobrá zásada je – nevědět.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí