19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Pěkný den či večer, pokusím se můj ivotní příběh zkrátit, aby nebyl moc dlouhý, ale výstiný. S mojí nynějí manelkou jsem se seznámil na střední kole, kde jsme spolu začali chodit. Já pak pokračoval dále ve tříletém studiu, zatímco tou dobou moje přítelkyně začala pracovat. V té době měla touhu bydlet ji sama a připravovat domov i pro mě, take a dostuduji, měl jsem se nastěhovat právě k ní. Její matka měla tou dobou dům, ve kterém nikdo nebydlel, take do toho domu se nastěhovala tou dobou moje přítelkyně. Dům se nacházel 8 km od domu její matky. Já po studiích neměl kde bydlet, take jsem do toho domu el. Člověk tam měl celkem klid. Moje budoucí tchýně bydlela 8 km od nás, a i kdy nás často navtěvovala, tak jsme měli klid. Pak jsem si svoji přítelkyní vzal a stala se mou enou. Tou dobou ji moje tchýně začala jezdit k nám (do svého domu) častěji a začínala mít řeči jako: "Proč není posekáno, proč tak moc topíme, proč nemám na zahradě zeleninu apod.". Můj tchán se později do toho vloil taky a začal nám opisovat elektroměr a zjiovat, kolik protopíme. Kdy jsem si přidělal satelit, tak nadával, e na fasádě je talíř a skrz okno vede kabel. Topení bylo na elektřinu, stejně tak sporák, bojler, take se opravdu hodně protopilo. Kdy i mým rodičům začalo vadit, e půl výplaty dávám za zálohy za elektřinu, tak moji rodiče + tchýně s tchánem koupili kamna na dřevo. Tchán nám ale začal počítat dřevo, upozorňoval, e hodně topíme dřevem apod. Bylo to otravné a stále jsme byli pod kontrolou. A jeliko byl dům v záplavové oblasti, tak byl věčně vytopený, jely tam pak měsíce naplno vysoueče, dům byl vlhký a záloha za elektřinu se tak zvedla, e se moji rodiče u na to nemohli dívat a koupili nám byt. Byt je tedy psán na otce, ale bydlím v něm já a moje manelka. Nyní končím V, take se učím a manelka se nudí. Začala proto jezdit ke svým rodičům. Netuím, jestli ji oni blbnou hlavu, anebo si tam začíná zvykat, ale začala tíhnout opět k domu. Kdy se vrací pozdě večer od mé tchýně domů, tak začne vyprávět, e tchán nám chce udělat z jedné z jejich částí domu tzv. letní místnost, kde budeme mít skříně, postel, a kdy tam budeme na návtěvě, tak tam budeme v té místnosti přespávat. O tři dny později zase dorazila večer od mé tchýně do bytu a začala mi říkat, jak by bylo hezké, kdybychom si na zahradě jejich rodičů postavili dům. Ne hned, ale a budeme mít dítě. Aby dítě běhalo po zahradě a dovádělo v bazéně. Já jsem zásadně proti. Ano, její rodiče nám dost pomohli a starali se o nás, tudí i já bych jim to chtěl vynahradit, ale a nebudou moc, budou staří a budou nás potřebovat, tak bych se tam s manelkou a dítětem jednou přestěhoval. Teď o tom ale neuvauji. Se svým tchánem a s vagrem si skoro vůbec nerozumím. Oba dva jsou inenýři (jeden strojní, jeden stavební architekt), zatímco já jsme speciální pedagog. Kdy se o něčem přece jen bavíme, tak se spí hádáme a kadý si povídá to své. Pak to dopadá tak, e na oslavách se tchán uráí a odchází. vagr se raději se mnou ani nebaví, protoe by mě musel "zabít". Pouze se zdravíme a tolerujeme se. Take představa, e tam bydlím a vychovávám v takovém prostředí dítě, je pro mě nereálná. A zase ta představa, e se zatvrdím a nebudu tam jezdit, tak ta vize je taková, e a bude dítě, tak tam bude jezdit manelka sama a dítě skoro neuvidím. Navíc ho tam budou vychovávat oni k obrazu svému. S manelkou o tom mluvíme kadý večer. Stále si mele sovu, e má rodiče ráda, jezdí tam ráda, a e kdy tam budeme bydlet, tak nám její rodiče pomohou se stavbou baráku, dítě bude na čerstvém vzduchu a bude to tam moc fajn. Nebere na mě vůbec ohled. Asi se nikdy nedohodneme a vidím to poslední dobou pomalu na rozvod. Dítě jetě nemáme, ale u ho plánujeme a do roka jsme ho chtěli mít, ale takhle úplně přestávám chu mít dítě a stát se otcem. Za předpokladu, e a u s manelkou a dítětem, anebo manelka s dítětem beze mě, bude stále u svých rodičů na návtěvě, anebo tam budeme bydlet vedle v domě, je pro mě nepředstavitelné. Rozumět si s jejím bratrem a s jejím otcem stejně nikdy nebudu. S tchýní si pokecám dobře - dělá v sociálních slubách, tak máme k sobě blízko, ale ta by mě také ráda viděla, jak bydlím u ní v domě nebo na jejím pozemku v jiném domě. Vdy říká, e se vrací doba, e děti bydlí u rodičů ve vícegeneračním domě. Její sestra má také svého zěáka u sebe, take její sestra vidí své vnouče kadý den. A to je sen mé tchýně.
Jak byste tuto situaci řeili??? Děkuji za odpovědi...
Upravil(a) ucitel_ze_skolky (9. 4. 2014 23:52)
Není tady
Nela bych do toho a jak chápu z tvého psaní, manelka se nedokáe a nechce odpoutat od rodičů.
Tím pádem bude mít situaci zřejmě jetě horí, protoe v případě konfliktu se na tvoji stranu nepostaví.
Není tady
Jeliko u nás v mém dětství bydlela babička, maminka i babička měly společnou kuchyni a byly mezi nimi pořád třenice... byla jsem poučena a takhle jsem ít nechtěla. My jsme to řeili tak, e mí rodiče bydlí v jiném státě a má tchýně s tchánem bydleli 150 km od nás. Čili přestěhovali jsme se do neznámého světa, kde bylo ve jenom na nás. A jsem za to moc ráda, bylo to super. Dnes u jsem babička, take u dovedu ocenit nai tehdejí volbu. Sice jsme neměli hlídání, ale zase nám do toho, jak ijeme a vychováváme děti, nikdo nemluvil.
Ale s tím by musela souhlasit i tvá ena. Pokud nesouhlasí a ty to nechce tak, jako ona, pak nezbývá, ne se rozvést.
Upravil(a) Eva. (10. 4. 2014 9:53)
Není tady
Jak bych ji řeila? Moná radikálně. Poslala bych manelku zpátky k mamince a tatínkovi, a si ji laskavě ponechají do doby, ne dospěje a začne se tak chovat.
Rozhodně bych s takovým "partnerem" neplánovala dítě!
Není tady
modrovous napsal(a):
Jak bych ji řeila? Moná radikálně. Poslala bych manelku zpátky k mamince a tatínkovi, a si ji laskavě ponechají do doby, ne dospěje a začne se tak chovat.
Tos vystihla perfektně. Jiná monost toti v tomhle vztahu ani není.
Není tady
Souhlasím s "modrovous"
- toto je potřeba radikálně vyřeit. Manelka je mamánek a musí být neustále nablízku rodičům. Toto bych rozsekla u teď. Nemáte dítě a je to dobře. Tím pádem rozvod bude rychlý. Myslím si, e jsi chlap na svém místě, který to myslí s enou váně, ale pokud je ena vázána na rodiče, je mi líto. Bydlení s tchánovcema vůbec - pořád by ti do něčeho kecali.
Není tady
modrovous napsal(a):
Naprostý souhlas.
Jen dodám: sama bych se vydala do světa, abych i já dospěla a postavila se na vlastní nohy.
Tohle vechno do budoucna spoluití s rodiči nevylučuje, ale jako dospělí s dospělými, kteří se vzájemně respektují a nekecají si do ivotů, nelezou si do soukromí, které formují k obrazu svému, nevisí na sobě citově ani finančně.
Oba byste měli dospět a odpoutat se od svých rodičů, automaticky do budoucna nepočítat s jejich pomocí a tak se zbavit závislosti, vztah raději postavit na vzájemné lásce, úctě a respektu.
Není tady
Vícegenerační souití má své velké klady - ovem za předpokladu, e se k tomu vichni staví pozitivně a právě těch kladů dokáou vyuít. Co ovem u Vás není.
A nezlob se na mě - první, kdo se snail postarat o vae bydlení - byla tvoje manelka, ne ty. O bydlení - jak barák, tak byt, se postarali také rodiče. Dokonce i o změnu vytápění. A ty, místo aby ses postaral sám, jenom přijímá a kritizuje. Chápu, e chce bydlet sám, ale pokud na jedné straně nechá oboje rodiče, aby se téměř o ve starali a zárovneň to platili, nemůe se divit, e vám do toho i mluví.
Měl by ses postarat sám. A tvoje důvody, proč si nerozumí s tchánem a vagrem - to asi nebude jenom proto, e oni mají technické vzdělání a ty pedagogické. Toto tvé zdůvodnění je hodně vachrlaté.
Promiň mi moji upřímnost.
Není tady
Já po studiích neměl kde bydlet, take jsem do toho domu el. Člověk tam měl celkem klid.
Kterej ti majitelka domu ruila tím, e se zajímala o to, jak se zachází s jejím majetkem...
Ale to, e "moji rodiče + tchýně s tchánem koupili kamna na dřevo" je skoro samozřejmost, e? Stejně jako e "moji rodiče u na to nemohli dívat a koupili nám byt".
Řekla bych, e se vzali dva haranti zvyklí na to, e jejich starosti na cizí hlavu a mámatáta vechno "nějak" zařídí... ale jak není po jejich, tak se začnou vztekat - viz "Nebere na mě vůbec ohled." Ty na ni ano?
Bere vůbec v úvahu její důvody (pokud ses o ně vůbec zajímal), nebo je to, e "Se svým tchánem a s vagrem si skoro vůbec nerozumím", dostačující podmínka k tomu, aby bylo po tvým?
V první řadě byste si měli s manelkou ujasnit důvody pro a proti bydlení v bytě, stavění dalího (proč vlastně?) baráku, kontaktů s vaimi rodiči a tak dál - a pak se zkusit dohodnout. Ovem plánování dítěte do tohohle jednání fakt nepatří.
Není tady
Přesně tak, darovaný byt vyměnit daleko od jejích rodičů- buď v něm bude sám a nebo manelka dospěje a bude s Tebou.
Není tady
darovaný byt vyměnit
Těko... není jeho - "Byt je tedy psán na otce"...
Není tady
helena napsal(a):
darovaný byt vyměnit
Těko... není jeho - "Byt je tedy psán na otce"...
Tak, tak.
Není tady
To je těký, jste oba jak malé děti zvyklé brát od rodičů, přičem ona s nimi chce i bydlet. Ty asi nebude moc praktický chlap do baráku kdy zřejmě ani dřevo v lese nanadělá... a musí Ti ho sehnat jiní (a pak kecají do spotřeby...). To je dobrý argument pro setrvání v bytě, ale nejlépe si najděte svůj byt.
Není tady
Podle mě je autor vlákna taky jetě nedospělý. Nechá za sebe zařizovat jiné a jetě se mu to nelíbí. Chlap se o rodinu postará sám a nenechává to na manelku, její rodiče, své rodiče... Oba musí dospět a pak budou schopni i vymezit hranice, třeba i při společném souití s rodiči.
Není tady
Judyna napsal(a):
Vícegenerační souití má své velké klady - ovem za předpokladu, e se k tomu vichni staví pozitivně a právě těch kladů dokáou vyuít. Co ovem u Vás není.
A nezlob se na mě - první, kdo se snail postarat o vae bydlení - byla tvoje manelka, ne ty. O bydlení - jak barák, tak byt, se postarali také rodiče. Dokonce i o změnu vytápění. A ty, místo aby ses postaral sám, jenom přijímá a kritizuje. Chápu, e chce bydlet sám, ale pokud na jedné straně nechá oboje rodiče, aby se téměř o ve starali a zárovneň to platili, nemůe se divit, e vám do toho i mluví.
Měl by ses postarat sám. A tvoje důvody, proč si nerozumí s tchánem a vagrem - to asi nebude jenom proto, e oni mají technické vzdělání a ty pedagogické. Toto tvé zdůvodnění je hodně vachrlaté.
Tak tohle sedlo, do puntíku.
Není tady
přičem ona s nimi chce i bydlet
Osobně bych z mladejch za zadkem nadená nebyla, ale na druhou stranu dovedu pochopit výhody pro dceru z toho plynoucí - babička při ruce, od hlídání a po dalí pomoc obou rodičů (a na jejich "řeči" je buď zvyklá nebo se jí vyplatí je vyslechnout), zahrada pro dítě, asi pohodlnějí bydlení ne v bytě... zvlátě pak kdy má chlapa, kterej "pro praktickej ivot" moc pouitelnej nebude.
Jo, pro něj by ten byt byl výhodnej - téměř ádná údrba, asi levnějí provoz... ale manelka s případným děckem tam asi spokojená nebude a skoro bych si troufla odhadnout, e si bude jezdit k mámě odpočinout - na nějakou velkou péči a pomoc manela to nějak nevidím - i kdy se samozřejmě můu mejlit.
Není tady
modrovous napsal(a):
Souhlasím, ale dospět by měli oba dva, nejen manelka. V tom smyslu, aby si pořídili vlastní bydlení a nespoléhali se jen na rodiče, kteří jim doteď bydlení zajiovali. Potom se nemůou vůbec divit, e se jim rodiče do veho pletou, kdy bydlí v jejich!
Není tady
Judyna napsal(a):
Tak s tímhle souhlasím do puntíku!
Není tady
Judyna napsal(a):
Tak, pokiaž to bol tudent na strednej a potom na vysokej, tak to celkom chápem - tam je tá samostatnos obmedzená tak akosi prirodzene. Ale teraz je najvyí čas osamostatni sa - reálne - a zača i sám za seba, prípadne sami za seba, ak sa ena dokáe odstrihnú z roly dieaa.
Není tady
tam je tá samostatnos obmedzená tak akosi prirodzene
Mňo... pokud si student představuje samostatnost tak, e se rodiče postarají o (téměř) vechno, ale nebudou mu do ničeho mluvit, pak je něco patně.
A mnohem hůř je to v případě tchánovců - uívat jejich majetek a tvářit se dotčeně na dotaz "Proč není posekáno", stejně jako na to, kdy tchán "začal nám opisovat elektroměr a zjiovat, kolik protopíme... upozorňoval, e hodně topíme dřevem" - v prvním případě bych (alespoň částečnou) údrbu povaovala za samozřejmost, v druhým bych si přinejmením nechala poradit, zda a jak je moný uetřit - asi mu nejde o to, aby to bylo "otravné a stále jsme byli pod kontrolou".
Není tady
Neviem, to je ako posúdi - mojim nestačilo, keď som u nich bývala, e veci BOLI urobené, ale aj KEDY a AKO. Napr. vysáva v nedežu neprichádzalo do úvahy (a to nie sú veriaci a nechodia do kostola), ale muselo by vysaté u v sobotu doobeda. Na druhej strane to môe by aj chyba očakávaní: keď človek býva prakticky s niekým (alebo U niekoho), dá sa očakáva nátlak a komandovanie. Skôr opak je vzácny.
Není tady
keď človek býva prakticky s niekým (alebo U niekoho), dá sa očakáva nátlak a komandovanie
Vdycky má (mají) monost jít jinam... mladá paní pracuje, chlapec taky (aspoň teda píe o vejplatě) - kuwa, kolik mladejch má monost si vybírat z bydlení v baráku a bytě bez jakýkoli počáteční investice?
Není tady
Na druhous tranu, heleno, kdybys mohla tenhle luxus svému dítěti dopřát a poskytla mu bydlení, chodila bys tam potom kontrolovat, jak se starají o trávník a kolik protopí?
Tím se "mladých" nezastávám, jen jsem chtěla konstatovat, e darovat bydlení s tímhle "břemenem", je taky na ránu.
Není tady
modrovous napsal(a):
Není tady
helena napsal(a):
Já po studiích neměl kde bydlet, take jsem do toho domu el. Člověk tam měl celkem klid.
Kterej ti majitelka domu ruila tím, e se zajímala o to, jak se zachází s jejím majetkem...
Ale to, e "moji rodiče + tchýně s tchánem koupili kamna na dřevo" je skoro samozřejmost, e? Stejně jako e "moji rodiče u na to nemohli dívat a koupili nám byt".
Řekla bych, e se vzali dva haranti zvyklí na to, e jejich starosti na cizí hlavu a mámatáta vechno "nějak" zařídí... ale jak není po jejich, tak se začnou vztekat - viz "Nebere na mě vůbec ohled." Ty na ni ano?
Není tady