Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 27. 3. 2014 13:26

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Začínají Vaši rodiče zapomínat? Jak k tomu přistupujete?

helena napsal(a):

někdy je nezbytné řešit. Třeba i přestěhováním
Přestěhováním koho?

To může být různé. Přestěhováním rodičů k dětem. Nebo dětí k rodičům, nebo někam poblíž. Podle konkrétní situace.

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#27 27. 3. 2014 13:27

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

Ivana napsal(a):

Moje známá si k sobě nastěhovala tchyni s Alzheimerem. Po třech měsících byla totálně na dně. Pak ji (tu tchyni) přestěhovali do domova a obě okřály. Známá už zas normálně žije a tchyně doslova rozkvetla díky novým kamarádkám a pozornostem spolubydlících mužů. Takže přestěhovat ano, ale otázka je kam.

To je šastný příklad.
Sama se těch domovů pro seniory spíš obávám...

Zpomal.

Není tady

#28 27. 3. 2014 22:42

modrovous
♥♥♥♥♥♥-

K otázce KOHO přestěhovat, můžu přidat vlastní zkušenost - už nikdy bych se nesnažila přesadit seniora z prostředí, na které je po léta zvyklý. sad
A druhá zkušenost - soužití s člověkem postiženým Alzheimerem je někdy neuvěřitelný očistec.

Díky pokročilému věku jak u máti tak u tchýně, je tohle momentálně u nás taky aktuální téma.

Upravil(a) modrovous (27. 3. 2014 22:43)

Vůl zůstane volem a pařez pařezem.

„Proti blbosti i bohové bojují marně.“
Jan Werich

Není tady

#29 28. 3. 2014 7:32

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

modrovous napsal(a):

K otázce KOHO přestěhovat, můžu přidat vlastní zkušenost - už nikdy bych se nesnažila přesadit seniora z prostředí, na které je po léta zvyklý. sad

To je fakt. Otec, jakože chce jít do penzionu. Jenže vidím, že je pro něj náročné si zvykat na něco nového. A když je v neznámém prostředí sám, tak je trochu dezorientovaný a neví, CO má dělat a JAK to má dělat, i když jsou to věci, které si doma u sebe dělá v pohodě sám... Třeba nechce jinde ani zapnout konvici, aby ji nepoškodil. (Je fakt skvělej, protože si uvědomuje, že spoustu věcí nepobírá.)

Upravil(a) gymnasión (28. 3. 2014 7:33)

Zpomal.

Není tady

#30 28. 3. 2014 7:44

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Otec sa drží, mama je už pokročilá zabúdačka. Snažím sa ju nauči používa pripomienkovač v mobile, ale asi zabúda, ako sa s ním narába... sad Vrchol bol, keď som jej kúpila gingko na zlepšenie pamäti, a ona zabudla, kam ho dala! dumbom kapitulation

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#31 28. 3. 2014 7:56

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

Otec sa drží, mama je už pokročilá zabúdačka. Snažím sa ju nauči používa pripomienkovač v mobile, ale asi zabúda, ako sa s ním narába... sad Vrchol bol, keď som jej kúpila gingko na zlepšenie pamäti, a ona zabudla, kam ho dala! dumbom kapitulation

Připomínky dobře řeší budík v senior mobilu. Prostě zazvoní a jde se udělat, co je třeba... A nebo prostě rodiči sama volat, volat, volat... Jinak jsem přitakala starému přísloví: Starého psa novým kouskům nenaučíš. Spíš hledám, jak využít to, co otec zná a sám má pocit, že to zvládá.
Na pamě je dobrej tady v Česku Acutil... testováno na lidech (tedy na mně smile)

Upravil(a) gymnasión (28. 3. 2014 7:58)

Zpomal.

Není tady

#32 28. 3. 2014 8:07

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Eva. napsal(a):

Nerozumím tvé otázce. Stejně to nezměním, tak co jiného by šlo dělat, než to brát tak, jak to je? Přistupuju k nim normálně. Co myslíš tím přistupováním k rodičům?

Evi, to nerieš - keby si s nimi bývala alebo ich vídala každý druhý deň, chápala by si, že zmeny u rodičov si väčšinou vyžiadajú nejakú zmenu v postoji a správaní u detí...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#33 28. 3. 2014 8:10

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

gymnasión napsal(a):

kapitulation
... a pak jsou rodiče, kteří si pamatují všechno: i to, co nemají. Ale to je jiná pohádka lol

Môj deduško mal selektívnu pamä - a to len bola chuovka!

Brita

Není tady

#34 28. 3. 2014 8:18

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

gymnasión napsal(a):

Selima napsal(a):

Připomínky dobře řeší budík v senior mobilu. Prostě zazvoní a jde se udělat, co je třeba... A nebo prostě rodiči sama volat, volat, volat... Jinak jsem přitakala starému přísloví: Starého psa novým kouskům nenaučíš. Spíš hledám, jak využít to, co otec zná a sám má pocit, že to zvládá.
Na pamě je dobrej tady v Česku Acutil... testováno na lidech (tedy na mně smile)

Dík, za tip: kúpim aj mame, aj sebe (prevencia je vždy lepšia a bojím sa, že u mňa sa to začína už teraz...)

Brita

Není tady

#35 28. 3. 2014 8:23

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

Dík, za tip: kúpim aj mame, aj sebe (prevencia je vždy lepšia a bojím sa, že u mňa sa to začína už teraz...)

No přesně... Prostě nastavit si jednoduché, co nejjednodušší návyky i pro sebe (a zároveň neuhnívat lol).
Otec stará vojna si prostě sám udělal režim, který se snaží dodržovat, což je paráda, protože i mě uklidňuje, že tak nějak tuším, co třeba zrovna dělá. A taky se učí pravidelně se hlásit telefonem. Když to neproběhne, volám já. Mimochodem, otci se šíleně ulevilo, když vyfasoval telefon, který vypadá jako bejvalej telefon na pevnou linku. Najednou mu bylo všechno jasný, protože TOHLE ZNÁ. A druhý mobil je prostě jen budík s připomínkami.
Děkujupánubohu za tuhle zkušenost.
Je fakt, že mám vymyšlenej i software: doma by měl tatík jen monitor a reproduktor, který by mu psal a říkal, kdy co má udělat. A možná potvrzovací tlačítko smile, ale nestíhám to napsat.

Upravil(a) gymnasión (28. 3. 2014 9:04)

Zpomal.

Není tady

#36 28. 3. 2014 19:16

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

tummenupp Inak, môj otec ešte udrží myšlienku aj moč, ale do minulých Vianoc odmietla mobil. kapitulation grater Potom sme ho zlomili, ale číslo nedal nikomu cudziemu a stráži si ho ako štátne tajomstvo. Ale hlavne, že ho vie aspoň trochu používa a už sa s tým neondie.

Brita

Není tady

#37 28. 3. 2014 20:29

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

tummenupp Inak, môj otec ešte udrží myšlienku aj moč, ale do minulých Vianoc odmietla mobil. kapitulation grater Potom sme ho zlomili, ale číslo nedal nikomu cudziemu a stráži si ho ako štátne tajomstvo. Ale hlavne, že ho vie aspoň trochu používa a už sa s tým neondie.

Chvalabohu... smile
Neondiat sa s tým poondiatým telefónom si žiada veža osobnej statočnosti a trpezlivosti smile
(Pardonuj pls mou pokroucenou slovenštinu)

Upravil(a) gymnasión (28. 3. 2014 20:34)

Zpomal.

Není tady

#38 28. 3. 2014 23:20

bellatrix
♥♥♥♥♥♥-

gymnasión napsal(a):

Testované aj na mne. wink Nejaké tie zmeny k lepšiemu pociujem, aj keď teda čakala som, že po užívaní bude proti mne wikipedia prd. loldumbom
K takým technickým veciam....z príkladu v rodine...výmena zámkov vo dverách za také, ktoré sa dajú odomknú, aj keď nechá zvnútra kžúče, bezpečnostný sporák, no neviem, ako presne funguje, tuším sa vypne plyn, keď zhasne plameň, nenecháva mu príliš vežkú hotovos doma. Ešte ma napadá opatrovatežka, čo teda nie vždy je možné. Práve táto príbuzná ju chcela a keď došlo isté k istému, tak ani za svet. reta

Není tady

#39 29. 3. 2014 7:13

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

bellatrix napsal(a):

gymnasión napsal(a):

Testované aj na mne. wink Nejaké tie zmeny k lepšiemu pociujem, aj keď teda čakala som, že po užívaní bude proti mne wikipedia prd. loldumbom
K takým technickým veciam....z príkladu v rodine...výmena zámkov vo dverách za také, ktoré sa dajú odomknú, aj keď nechá zvnútra kžúče, bezpečnostný sporák, no neviem, ako presne funguje, tuším sa vypne plyn, keď zhasne plameň, nenecháva mu príliš vežkú hotovos doma. Ešte ma napadá opatrovatežka, čo teda nie vždy je možné. Práve táto príbuzná ju chcela a keď došlo isté k istému, tak ani za svet. reta

Zámky jsou skvělý nápad smile. Díky!
Co se týče opatrovateĺky/pečovatelky: musím se smát smile. Otcova pečovatelka dochází každý den. Je to chytrá ženská, otce něžně donutí třeba umýt nádobí, protože ví, že on prostě může. Otec se mi s jiskřičkami v očích svěřil, že to na ni zkoušel, když je za takové práce zaplacená. A já paní zase podporuju, aby otci nedovolila lenošit lol.

Zpomal.

Není tady

#40 29. 3. 2014 7:18

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

bellatrix napsal(a):

gymnasión napsal(a):

Zázrak to není, ale docela funguje smile, však je plný rybího tuku lol

Zpomal.

Není tady

#41 29. 3. 2014 13:59

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

gymnasión napsal(a):

Selima napsal(a):

Chvalabohu... smile
Neondiat sa s tým poondiatým telefónom si žiada veža osobnej statočnosti a trpezlivosti smile
(Pardonuj pls mou pokroucenou slovenštinu)

Slovenčina je lepšia než u mnohých mojich spoluobčanov, vrátane národoveckých politikov. cool stolt

Brita

Není tady

#42 1. 4. 2014 15:52

Jessika
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Míša Kulička napsal(a):

My v sendvičovém věku bychom mohli povídat ... aktuálně to máme z obou stran big_smile

Proto nenápadně podsouvám svému synovi, aby si taky někdy pořídil svoje děti.
Aby se mu to všechno spravedlivě vrátilo lol

Člověk je moudrý, ale lidstvo je hloupé...

Není tady

#43 12. 7. 2017 15:13

hanculajzna
♥------

Ivana napsal(a):

Moje známá si k sobě nastěhovala tchyni s Alzheimerem. Po třech měsících byla totálně na dně. Pak ji (tu tchyni) přestěhovali do domova a obě okřály. Známá už zas normálně žije a tchyně doslova rozkvetla díky novým kamarádkám a pozornostem spolubydlících mužů. Takže přestěhovat ano, ale otázka je kam.

Vidím to stejně. Často se ale uchyluje k těmto "drastickým" řešením, aniž by byly opravdu nutné. Hodně může zachránit SOS tlačítko. I lidi s Alzheimerem a dalšími chronickými onemocněními pak mohou zůstat déle soběstačnější, užívat si život sami doma a přitom o ně je postaráno:dudlik:

Není tady

#44 12. 7. 2017 21:53

Dorka
Zablokovaný
Místo: HK

Dudlík prosím oddělit mezerou od textu...
Jinak co do oživení vlákna poněkud mrtvého dobrý, pokud nebude následovat další podpora reklamy... sad

Sláb jenom ten, kdo v sebe ztratil víru a malý ten, kdo má jen malý cíl...
... ještě jsem nezmoudřel, a už zas blbnu...

Není tady

#45 13. 7. 2017 7:08

helena
♥♥♥♥♥♥♥

hanculajzna napsal(a):

Vidím to stejně. Často se ale uchyluje k těmto "drastickým" řešením, aniž by byly opravdu nutné. Hodně může zachránit SOS tlačítko. I lidi s Alzheimerem a dalšími chronickými onemocněními pak mohou zůstat déle soběstačnější, užívat si život sami doma a přitom o ně je postaráno:dudlik:

Už vidím babičku s Alzeheimerem nebo dědečka s jinou demencí, kterak ho korektně používají a užívají si života... lol

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#46 14. 7. 2017 20:03

gemi
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

hanculajzna napsal(a):

Už vidím babičku s Alzeheimerem nebo dědečka s jinou demencí, kterak ho korektně používají a užívají si života... lol

asi tak ....  to tlačítko je pro lidi "při smyslech"  , kteří třeba jen bydlí sami, a stane se jim nehoda  atd.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí