Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 23. 3. 2014 15:55

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

Začínají Vaši rodiče zapomínat? Jak k tomu přistupujete?

Zpomal.

Není tady

#2 23. 3. 2014 16:28

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Re: Začínají Vaši rodiče zapomínat? Jak k tomu přistupujete?

gymnasión napsal(a):

musím se s tím smířit nebo tě napadá něco lepšího wink ?

Není tady

#3 23. 3. 2014 16:40

ananha
♥------

Podle toho jak zapomínat.
Pokud jde o zapomínání "stařecké"ANO matka začla zapomínat.A hodně.Jenže bohužel si to nepřipouští.Vždy tvrdí,že si pamatuje vše.Ale kolikrát ji přistihnu,že tomu tak není.Něco řekne a za chvíli řekne,že nic takového nikdy z pusy nevypustila.Zapomíná věci,kam co dá,a pak tvrdí,že jsme jí je schovali.
A pak je ještě zapomínání:zapomíná,že kdy vlastně měla děti.A to jsem já a moji sourozenci.Zapomíná,že jsme vůbec její děti.I když už dospělé.Odhání nás od sebe jako otravné mouchy.

Není tady

#4 23. 3. 2014 16:46

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

ananha napsal(a):

Pokud jde o zapomínání "stařecké"ANO matka začla zapomínat.A hodně.Jenže bohužel si to nepřipouští.Vždy tvrdí,že si pamatuje vše.Ale kolikrát ji přistihnu,že tomu tak není.Něco řekne a za chvíli řekne,že nic takového nikdy z pusy nevypustila.Zapomíná věci,kam co dá,a pak tvrdí,že jsme jí je schovali.
A pak je ještě zapomínání:zapomíná,že kdy vlastně měla děti.A to jsem já a moji sourozenci.Zapomíná,že jsme vůbec její děti.I když už dospělé.Odhání nás od sebe jako otravné mouchy.

Díky moc, tohle jsem měla na mysli. Jak se s tím dá zacházet? O tom přemýšlím...

Zpomal.

Není tady

#5 23. 3. 2014 16:48

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

gymnasión napsal(a):

Měla jsem otázku formulovat v rozšířené podobě:
Začínají Vaši rodiče zapomínat? Jak k tomu přistupujete? Jak k nim přistupujete?

Upravil(a) gymnasión (23. 3. 2014 16:48)

Zpomal.

Není tady

#6 23. 3. 2014 16:51

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

gymnasión napsal(a):

aprill napsal(a):

gymnasión napsal(a):

Měla jsem otázku formulovat v rozšířené podobě:
Začínají Vaši rodiče zapomínat? Jak k tomu přistupujete? Jak k nim přistupujete?

citllivě, více je kontroluji...

Není tady

#7 23. 3. 2014 16:52

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Nerozumím tvé otázce. Stejně to nezměním, tak co jiného by šlo dělat, než to brát tak, jak to je? Přistupuju k nim normálně. Co myslíš tím přistupováním k rodičům?

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#8 23. 3. 2014 16:58

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Teď jsi mě dostala, Gymnasión ... přiznávám, že jsem si dosud tak nějak neuvědomovala, že k tomu dojde ... a zřejmě už dochází ... možná je na čase malinko zpozornět a trochu si staroušky ohlídat. Dík.

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#9 23. 3. 2014 17:04

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

Eva. napsal(a):

Nerozumím tvé otázce. Stejně to nezměním, tak co jiného by šlo dělat, než to brát tak, jak to je? Přistupuju k nim normálně. Co myslíš tím přistupováním k rodičům?

Normálně... přistupovat k zapomínajícím rodičům normálně asi úplně nejde. Změnit je nelze, ale člověk se potřebuje k této situaci nějak postavit, třeba už proto, že obává, že rodiče zapomenou něco takového jako zastavit vodu v zašpuntované vaně, vyplout elektrický spotřebič a pod.

Zpomal.

Není tady

#10 23. 3. 2014 17:08

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

gymnasión napsal(a):

Normálně... přistupovat k zapomínajícím rodičům normálně asi úplně nejde. Změnit je nelze, ale člověk se potřebuje k této situaci nějak postavit, třeba už proto, že obává, že rodiče zapomenou něco takového jako zastavit vodu v zašpuntované vaně, vyplout elektrický spotřebič a pod.

Už rozumím. Já tohle neřeším, nebo bydlím v jiném státě, než mí rodiče. Proto mi to tolik nedochází.

Není tady

#11 23. 3. 2014 17:09

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

Míša Kulička napsal(a):

Teď jsi mě dostala, Gymnasión ... přiznávám, že jsem si dosud tak nějak neuvědomovala, že k tomu dojde ... a zřejmě už dochází ... možná je na čase malinko zpozornět a trochu si staroušky ohlídat. Dík.

Nemusí k tomu dojít... lol
Ale může. A když to nastane, tak člověk neví, co s tím, když s nimi zrovna nebydlí

Upravil(a) gymnasión (23. 3. 2014 18:07)

Zpomal.

Není tady

#12 23. 3. 2014 21:15

Damila
♥♥♥♥♥♥-

ananha napsal(a):

Tak to už je hodně špatné. Apro vás asi i bolestné. Mamce to zatím, zdá se, nevadí, není zcela v realitě...hmm Možná dobře pro ni. Protože sledovat, jak mi odchází pamě, to je moc moc smutné.

Není tady

#13 23. 3. 2014 22:35

Wikina
♥♥♥♥♥--

O sobě už psát bohužel nemůžu, tak zmíním nádherný přístup mé kolegyně.
Má starou maminku, má přes 90 a je v pečovatelském domě. Občas zapomíná, vypráví ve třech časových liniích a tu a tam se rozhodne, že jí někdo něco ukradl, hlavně ty mladé sestřičky jí sebraly podprsenku lol , apod. Jednu spolubydlící v lázních obvinila, že jí ukradla svetr, který si někam založila, a když jsme ho našly, tak bábina řekla, no dobře, ale tak mohla ukrást něco jinýho. A bylo.
Když jsem tam s kolegyní byla, a bábina takto zase zlobila - zase někoho obvinila a brblala, kverulovala,  tak se na ni dcera  (kolegyně) zadívala, úplně něžně krásně se na ni usmála, objala ji, dala jí pusu a řekla jí s úsměvem, že ji miluje. Brala to nesmírně s nadhledem.  Chránila ji, opečovávala, milovala, nevyčítala.

Není tady

#14 24. 3. 2014 11:45

jaspinn
♥♥♥♥---
Místo: Ostrava

Z vlastní zkušenosti (babička i mamka) - u babičky jsem si toho hned nevšimla, jenom mi vadilo, když mně občas obvinila, že jsem jí schovala něco jejího (nůžky, hřeben apod.). Až když toho bylo víc, tak jsem zpozorněla a doprovodila babi na kontrolu k doktroce, kde jsem jí vše řekla.Doktorka udělala základní vyšetření, poslala babičku k odbornému lékaři a tam diagnostikovali stařeckou demenci- babi bylo 85 let. A dožila se 94 smile
U mamky to bylo jiné, nebydlela jsem s ní, takže každý výkyv byl hned vidět - pro mně, sestra s ní bydlela, takže si těch pro ni plíživých příznaků nevšimla. Bohužel maminka k lékařům jít odmítala, cítila se zdravá, problém nastal, když zapomínala, že má puštěnou vodu (naštěstí do umyvadla nebo vany bez špuntu), všude nechávala rožnuté světla, a ségra dělá na směny, takže roční vyúčtování stálo opravdu za to. Tam fungovalo jenom to, když jsme jí vše odkývali, odsouhlasili, pak byla spokojená a klidná. Už jsme chtěli přistoupit k dalším krokům, k tomu ale už nedošlo. V lékařských zprávách, které jsme pak doma se sestrou našly, už dříve psala doktroka o počínající demenci smíšené etiologie.
Držím palce všem, co to teď prožívají nebo prožívat budou stolt

Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží nᚠsvět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání.
Jan Werich

Není tady

#15 24. 3. 2014 13:23

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Zapomíná,že jsme vůbec její děti.I když už dospělé.Odhání nás od sebe jako otravné mouchy.
Možná, že chce mít jenom klid...

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#16 27. 3. 2014 11:26

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Eva. napsal(a):

gymnasión napsal(a):

Už rozumím. Já tohle neřeším, nebo bydlím v jiném státě, než mí rodiče. Proto mi to tolik nedochází.

To je právě to ... docela by mě zajímalo, jak to pak řešit, pokud rodiče bydlí daleko, co se dá zachytit z telefonátů nebo mailů ... a jak citlivě postupovat, pokud to zapomínání přesáhne určitou mez ... a kde je ta mez, kdy je zapomínání normální (taky občas hledám brýle, klíče, zabouchnu si dveře a pod.), a kdy už je příznakem nemoci?

"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton

Není tady

#17 27. 3. 2014 11:29

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

My máme pořešeno. Jedna sestra bydlí ve stejné ulici, jako naši rodiče a druhá ve vedlejší vesnici.
Ale myslím, že když rodiče žijí sami a daleko, někdy je nezbytné řešit. Třeba i přestěhováním. Nedá se nic dělat, prostě se to nějak vyřešit musí, aby se jim něco nestalo.

Není tady

#18 27. 3. 2014 11:38

helena
♥♥♥♥♥♥♥

někdy je nezbytné řešit. Třeba i přestěhováním
Přestěhováním koho?

Není tady

#19 27. 3. 2014 12:20

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

Míša Kulička napsal(a):

Eva. napsal(a):

gymnasión napsal(a):

To je právě to ... docela by mě zajímalo, jak to pak řešit, pokud rodiče bydlí daleko, co se dá zachytit z telefonátů nebo mailů ... a jak citlivě postupovat, pokud to zapomínání přesáhne určitou mez ... a kde je ta mez, kdy je zapomínání normální (taky občas hledám brýle, klíče, zabouchnu si dveře a pod.), a kdy už je příznakem nemoci?

Ta mez nemá myslim žádnou univerzální definici. Myslim, že je to dáno prostě schopností postarat se funkčně o vlastní věci a záležitosti. A když to začne váznout na zapomínání jako u mého otce, tak prostě ZVOLNIT, což už bylo řečeno mnohokrát.
Osvědčilo se mi ubrat vysvětlování a přidat opakování pokynů, termínů a připomenutí zhušovat, když se termín blíží. Taky nastavit seniorský mobil, aby zvonil, když je třeba brát léky, naobědvat se a pod. Zjistila jsem, že další technické vymoženosti jsou k ničemu, protože jejich obsluhu už prostě zapomínající člověk "nepobere".
Možná jsem něco neobjevila. Jakou máte zkušenost vy?

Zpomal.

Není tady

#20 27. 3. 2014 12:27

gymnasión
♥♥♥♥♥♥-

kapitulation
... a pak jsou rodiče, kteří si pamatují všechno: i to, co nemají. Ale to je jiná pohádka lol

Upravil(a) gymnasión (27. 3. 2014 12:30)

Zpomal.

Není tady

#21 27. 3. 2014 12:59

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

helena napsal(a):

někdy je nezbytné řešit. Třeba i přestěhováním
Přestěhováním koho?

a taky kam?

To je dobrý nápad s tím seniorským mobilem tummenupp

Není tady

#22 27. 3. 2014 13:04

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

gymnasión napsal(a):

kapitulation
... a pak jsou rodiče, kteří si pamatují všechno: i to, co nemají. Ale to je jiná pohádka lol

lol

Není tady

#23 27. 3. 2014 13:11

helena
♥♥♥♥♥♥♥

pak jsou rodiče, kteří si pamatují všechno: i to, co nemají
Si nevybereš - i někteří potomci jsou tací... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

a taky kam?
Možností je... jen bych je nerada specifikovala. Stačí, že jsem krkavčí matka... http://fora.babinet.cz/img/smilies/vissla.gif

Není tady

#24 27. 3. 2014 13:13

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Moje známá si k sobě nastěhovala tchyni s Alzheimerem. Po třech měsících byla totálně na dně. Pak ji (tu tchyni) přestěhovali do domova a obě okřály. Známá už zas normálně žije a tchyně doslova rozkvetla díky novým kamarádkám a pozornostem spolubydlících mužů. Takže přestěhovat ano, ale otázka je kam.

Není tady

#25 27. 3. 2014 13:16

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

helena napsal(a):

pak jsou rodiče, kteří si pamatují všechno: i to, co nemají
Si nevybereš - i někteří potomci jsou tací... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

My v sendvičovém věku bychom mohli povídat ... aktuálně to máme z obou stran big_smile

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí