18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Stránky: 1 2
Začínají Vai rodiče zapomínat? Jak k tomu přistupujete?
Není tady
gymnasión napsal(a):
musím se s tím smířit nebo tě napadá něco lepího ?
Není tady
Podle toho jak zapomínat.
Pokud jde o zapomínání "stařecké"ANO matka začla zapomínat.A hodně.Jene bohuel si to nepřipoutí.Vdy tvrdí,e si pamatuje ve.Ale kolikrát ji přistihnu,e tomu tak není.Něco řekne a za chvíli řekne,e nic takového nikdy z pusy nevypustila.Zapomíná věci,kam co dá,a pak tvrdí,e jsme jí je schovali.
A pak je jetě zapomínání:zapomíná,e kdy vlastně měla děti.A to jsem já a moji sourozenci.Zapomíná,e jsme vůbec její děti.I kdy u dospělé.Odhání nás od sebe jako otravné mouchy.
Není tady
ananha napsal(a):
Pokud jde o zapomínání "stařecké"ANO matka začla zapomínat.A hodně.Jene bohuel si to nepřipoutí.Vdy tvrdí,e si pamatuje ve.Ale kolikrát ji přistihnu,e tomu tak není.Něco řekne a za chvíli řekne,e nic takového nikdy z pusy nevypustila.Zapomíná věci,kam co dá,a pak tvrdí,e jsme jí je schovali.
A pak je jetě zapomínání:zapomíná,e kdy vlastně měla děti.A to jsem já a moji sourozenci.Zapomíná,e jsme vůbec její děti.I kdy u dospělé.Odhání nás od sebe jako otravné mouchy.
Díky moc, tohle jsem měla na mysli. Jak se s tím dá zacházet? O tom přemýlím...
Není tady
aprill napsal(a):
gymnasión napsal(a):
Měla jsem otázku formulovat v rozířené podobě:
Začínají Vai rodiče zapomínat? Jak k tomu přistupujete? Jak k nim přistupujete?
Upravil(a) gymnasión (23. 3. 2014 16:48)
Není tady
gymnasión napsal(a):
aprill napsal(a):
gymnasión napsal(a):
Měla jsem otázku formulovat v rozířené podobě:
Začínají Vai rodiče zapomínat? Jak k tomu přistupujete? Jak k nim přistupujete?
citllivě, více je kontroluji...
Není tady
Nerozumím tvé otázce. Stejně to nezměním, tak co jiného by lo dělat, ne to brát tak, jak to je? Přistupuju k nim normálně. Co myslí tím přistupováním k rodičům?
Není tady
Teď jsi mě dostala, Gymnasión ... přiznávám, e jsem si dosud tak nějak neuvědomovala, e k tomu dojde ... a zřejmě u dochází ... moná je na čase malinko zpozornět a trochu si starouky ohlídat. Dík.
Není tady
Eva. napsal(a):
Nerozumím tvé otázce. Stejně to nezměním, tak co jiného by lo dělat, ne to brát tak, jak to je? Přistupuju k nim normálně. Co myslí tím přistupováním k rodičům?
Normálně... přistupovat k zapomínajícím rodičům normálně asi úplně nejde. Změnit je nelze, ale člověk se potřebuje k této situaci nějak postavit, třeba u proto, e obává, e rodiče zapomenou něco takového jako zastavit vodu v zapuntované vaně, vyplout elektrický spotřebič a pod.
Není tady
gymnasión napsal(a):
Normálně... přistupovat k zapomínajícím rodičům normálně asi úplně nejde. Změnit je nelze, ale člověk se potřebuje k této situaci nějak postavit, třeba u proto, e obává, e rodiče zapomenou něco takového jako zastavit vodu v zapuntované vaně, vyplout elektrický spotřebič a pod.
U rozumím. Já tohle neřeím, nebo bydlím v jiném státě, ne mí rodiče. Proto mi to tolik nedochází.
Není tady
Mía Kulička napsal(a):
Teď jsi mě dostala, Gymnasión ... přiznávám, e jsem si dosud tak nějak neuvědomovala, e k tomu dojde ... a zřejmě u dochází ... moná je na čase malinko zpozornět a trochu si starouky ohlídat. Dík.
Nemusí k tomu dojít...
Ale můe. A kdy to nastane, tak člověk neví, co s tím, kdy s nimi zrovna nebydlí
Upravil(a) gymnasión (23. 3. 2014 18:07)
Není tady
ananha napsal(a):
Tak to u je hodně patné. Apro vás asi i bolestné. Mamce to zatím, zdá se, nevadí, není zcela v realitě... Moná dobře pro ni. Protoe sledovat, jak mi odchází pamě, to je moc moc smutné.
Není tady
O sobě u psát bohuel nemůu, tak zmíním nádherný přístup mé kolegyně.
Má starou maminku, má přes 90 a je v pečovatelském domě. Občas zapomíná, vypráví ve třech časových liniích a tu a tam se rozhodne, e jí někdo něco ukradl, hlavně ty mladé sestřičky jí sebraly podprsenku , apod. Jednu spolubydlící v lázních obvinila, e jí ukradla svetr, který si někam zaloila, a kdy jsme ho naly, tak bábina řekla, no dobře, ale tak mohla ukrást něco jinýho. A bylo.
Kdy jsem tam s kolegyní byla, a bábina takto zase zlobila - zase někoho obvinila a brblala, kverulovala, tak se na ni dcera (kolegyně) zadívala, úplně něně krásně se na ni usmála, objala ji, dala jí pusu a řekla jí s úsměvem, e ji miluje. Brala to nesmírně s nadhledem. Chránila ji, opečovávala, milovala, nevyčítala.
Není tady
Z vlastní zkuenosti (babička i mamka) - u babičky jsem si toho hned nevimla, jenom mi vadilo, kdy mně občas obvinila, e jsem jí schovala něco jejího (nůky, hřeben apod.). A kdy toho bylo víc, tak jsem zpozorněla a doprovodila babi na kontrolu k doktroce, kde jsem jí ve řekla.Doktorka udělala základní vyetření, poslala babičku k odbornému lékaři a tam diagnostikovali stařeckou demenci- babi bylo 85 let. A doila se 94
U mamky to bylo jiné, nebydlela jsem s ní, take kadý výkyv byl hned vidět - pro mně, sestra s ní bydlela, take si těch pro ni plíivých příznaků nevimla. Bohuel maminka k lékařům jít odmítala, cítila se zdravá, problém nastal, kdy zapomínala, e má putěnou vodu (natěstí do umyvadla nebo vany bez puntu), vude nechávala ronuté světla, a ségra dělá na směny, take roční vyúčtování stálo opravdu za to. Tam fungovalo jenom to, kdy jsme jí ve odkývali, odsouhlasili, pak byla spokojená a klidná. U jsme chtěli přistoupit k dalím krokům, k tomu ale u nedolo. V lékařských zprávách, které jsme pak doma se sestrou naly, u dříve psala doktroka o počínající demenci smíené etiologie.
Drím palce vem, co to teď proívají nebo proívat budou
Není tady
Zapomíná,e jsme vůbec její děti.I kdy u dospělé.Odhání nás od sebe jako otravné mouchy.
Moná, e chce mít jenom klid...
Není tady
Eva. napsal(a):
gymnasión napsal(a):
U rozumím. Já tohle neřeím, nebo bydlím v jiném státě, ne mí rodiče. Proto mi to tolik nedochází.
To je právě to ... docela by mě zajímalo, jak to pak řeit, pokud rodiče bydlí daleko, co se dá zachytit z telefonátů nebo mailů ... a jak citlivě postupovat, pokud to zapomínání přesáhne určitou mez ... a kde je ta mez, kdy je zapomínání normální (taky občas hledám brýle, klíče, zabouchnu si dveře a pod.), a kdy u je příznakem nemoci?
Není tady
My máme pořeeno. Jedna sestra bydlí ve stejné ulici, jako nai rodiče a druhá ve vedlejí vesnici.
Ale myslím, e kdy rodiče ijí sami a daleko, někdy je nezbytné řeit. Třeba i přestěhováním. Nedá se nic dělat, prostě se to nějak vyřeit musí, aby se jim něco nestalo.
Není tady
někdy je nezbytné řeit. Třeba i přestěhováním
Přestěhováním koho?
Není tady
Mía Kulička napsal(a):
Eva. napsal(a):
gymnasión napsal(a):
To je právě to ... docela by mě zajímalo, jak to pak řeit, pokud rodiče bydlí daleko, co se dá zachytit z telefonátů nebo mailů ... a jak citlivě postupovat, pokud to zapomínání přesáhne určitou mez ... a kde je ta mez, kdy je zapomínání normální (taky občas hledám brýle, klíče, zabouchnu si dveře a pod.), a kdy u je příznakem nemoci?
Ta mez nemá myslim ádnou univerzální definici. Myslim, e je to dáno prostě schopností postarat se funkčně o vlastní věci a záleitosti. A kdy to začne váznout na zapomínání jako u mého otce, tak prostě ZVOLNIT, co u bylo řečeno mnohokrát.
Osvědčilo se mi ubrat vysvětlování a přidat opakování pokynů, termínů a připomenutí zhuovat, kdy se termín blíí. Taky nastavit seniorský mobil, aby zvonil, kdy je třeba brát léky, naobědvat se a pod. Zjistila jsem, e dalí technické vymoenosti jsou k ničemu, protoe jejich obsluhu u prostě zapomínající člověk "nepobere".
Moná jsem něco neobjevila. Jakou máte zkuenost vy?
Není tady
... a pak jsou rodiče, kteří si pamatují vechno: i to, co nemají. Ale to je jiná pohádka
Upravil(a) gymnasión (27. 3. 2014 12:30)
Není tady
helena napsal(a):
někdy je nezbytné řeit. Třeba i přestěhováním
Přestěhováním koho?
a taky kam?
To je dobrý nápad s tím seniorským mobilem
Není tady
gymnasión napsal(a):
... a pak jsou rodiče, kteří si pamatují vechno: i to, co nemají. Ale to je jiná pohádka
Není tady
pak jsou rodiče, kteří si pamatují vechno: i to, co nemají
Si nevybere - i někteří potomci jsou tací...
a taky kam?
Moností je... jen bych je nerada specifikovala. Stačí, e jsem krkavčí matka...
Není tady
Moje známá si k sobě nastěhovala tchyni s Alzheimerem. Po třech měsících byla totálně na dně. Pak ji (tu tchyni) přestěhovali do domova a obě okřály. Známá u zas normálně ije a tchyně doslova rozkvetla díky novým kamarádkám a pozornostem spolubydlících muů. Take přestěhovat ano, ale otázka je kam.
Není tady
helena napsal(a):
pak jsou rodiče, kteří si pamatují vechno: i to, co nemají
Si nevybere - i někteří potomci jsou tací... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png
My v sendvičovém věku bychom mohli povídat ... aktuálně to máme z obou stran
Není tady
Stránky: 1 2