|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Podle mě je to selhání rodiče.
Vím, že se budu opakovat... ale do určitýho věku dítě prostě nemá rozum na to, aby některý věci pochopilo - takže "přejede tě auto" mu nic neříká (neumí si představit následky), kdežto "dostaneš na zadek" je pro něj srozumitelný sdělení.
Není tady
helena napsal(a):
Nějaká správná definice existuje na máloco.
Nešlo o definici an sich... ani o "duchovno" (berme to jen jako zde používanej termín), ale o to, že není-li něco exaktně definováno, lze o tom říct "nikdo neví"... páč každej si jen myslí, že ví...
Asi si nerozumíme: neuznávám právě ono EXAKTNĚ, protože to je v daném výroku proměnlivá.
Co je to vlastně exaktně? A co to znamená v běhu času?
Není tady
helena napsal(a):
Jak chceš EXAKTNĚ definovat "duchovno"
Divila bych se, že nechápeš... spíš nechceš, ovšem netuším proč... ale napíšu to ještě jednou - "Nešlo o definici an sich... ani o "duchovno", ale o to, co "každej ne/ví".
Je-li něco definováno - alespoň tedy v intencích možností současnýho poznání - pak lze říct, že to "každej ví" (pominu-li jedince neschopné vědět cokoli a podobně)... 1+1=2, těleso ponořené do kapaliny...
O tom, co definováno není (zatím), je nedefinovatelné (zatím) a podobně tedy "každej ví" prohlásit nelze...
Líp to vysvětlit neumím...
No, jde právě o ty intence současného poznání. Vždycky je někdo, kdo se s nimi nespokojí a tak ví víc, než ti druzí a tak to současné poznání posune o kus dál, takže "nikdo neví" je nonsens.
Není tady

.... Podle mě je to selhání rodiče... od Judyny (...Jeden vcas ustedrenej lepanec na zadek by byl daleko ucinnejsi, bez ohledu na to, jestli to je dnes zakazano, ci nikoliv...
Vsak oni by si to nezletilci rychle rozmysleli, jestli pujdou na policii, nebo do pastaku (az jim ty dle nejnovejsich moresu tyransky rodice zavrou do basy)...
.....tak toto je věc názoru. Netroufnu si hodnotit, zda je to dobré či ne, ale mně se to nelíbií... Podle mě je to selhání rodiče.
Ano.
Rodic selhava casto...
Jde jen o to, aby ty "plody vychovy" byly SNESITELNEJSI... , no

Upravil(a) Dorka (24. 3. 2014 19:31)
Není tady
Ano - jeden výchovný lepanec - jo, ale ne v zápalu vzteku - to považuju jako selhání rodiče. Protože když je rodič klidnej, využije i jiný možnosti než šoupnutí přes prdku.
Duchovno neduchovno - snažím se vychovávat stylem - omluvit se, říct svůj názor - tedy nad deset let.
Do tří let je nutný nastavit hranice, co se mí a nesmí a přes to vlak nejede.
Snažím se totiž o výchovu, kde se snažím co nejvíc vyhýbat trestům, zákazům, nařízením. Nechci, aby mé dítě vyrostlo v neustálém strachu, jako já. Chtěla bych, aby si dítě uvědomovalo následky svého jednání a proto to neudělalo, ne proto, že bude mít strach z výprasku
tak já nic nezakazuju, ne z důvodů, že by měli strach, ale z důvodu,že sem nedůsledná a oni by mě ukecali. (jako třeba zaracha, nebo tv, nebo cokoliv) Spíš dostanou nějaký úkol jako "trest".
Tuli - dítě není partner. Nemusíš křičet, ale důrazně říct ano.
Není tady

Judyna napsal(a):
Jeden vcas ustedrenej lepanec na zadek by byl daleko ucinnejsi, bez ohledu na to, jestli to je dnes zakazano, ci nikoliv...
Vsak oni by si to nezletilci rychle rozmysleli, jestli pujdou na policii, nebo do pastaku (az jim ty dle nejnovejsich moresu tyransky rodice zavrou do basy)...
...tak toto je věc názoru. Netroufnu si hodnotit, zde je to dobré či ne, ale mně se to nelíbí. Podle mě je to selhání rodiče.
A rodič, na rozdiel od dieťaťa, má zakázané selhat za akýchkoľvek okolností? (Niežeby som bola priaznivec fyzických trestov, ale občas musí, hlavne asi puberťák mužského pohlavia, možno proste vycítiť, kto je Alfa-samec - a keď nerozumie inému, tomuto by mohol.
)
Není tady

Pandorraa napsal(a):
helena napsal(a):
Divila bych se, že nechápeš... spíš nechceš, ovšem netuším proč... ale napíšu to ještě jednou - "Nešlo o definici an sich... ani o "duchovno", ale o to, co "každej ne/ví".
Je-li něco definováno - alespoň tedy v intencích možností současnýho poznání - pak lze říct, že to "každej ví" (pominu-li jedince neschopné vědět cokoli a podobně)... 1+1=2, těleso ponořené do kapaliny...
O tom, co definováno není (zatím), je nedefinovatelné (zatím) a podobně tedy "každej ví" prohlásit nelze...
Líp to vysvětlit neumím...No, jde právě o ty intence současného poznání. Vždycky je někdo, kdo se s nimi nespokojí a tak ví víc, než ti druzí a tak to současné poznání posune o kus dál, takže "nikdo neví" je nonsens.
Definice jakékoliv teze nebo předmětu bude vždy po*ná, protože způsob našeho vnímání i myšlení je čistě subjektivní záležitostí. Pokud se na tomto shodneme, pak se "nikdo neví" stává realitou. Ale možná existuje způsob, jak tuto subjektivitu vyřešit – objektivizovat ... otázkou je, zda na základě vnímání nebo na základě rozumu? Ale jak a čím potvrdíme, že výsledek je skutečně objektivní?
Představme si jakýkoliv vnímatelný předmět. Můžeme ho pojmout jak svými vjemy tak i svým rozumem. Ať už použijeme jedno či druhé, bude to subjektivní, tzn. vždy budeme potřebovat naše pojetí potvrdit někým dalším. Pokud vjem potvrdíme dalším vjemem, bude třeba potvrdit i ten atd. atd., což nás dostane do nekonečné regrese. I pokud svůj vjem potvrdíme rozumem, nebude to stačit, i myšlené je po*né a vyžaduje další potvrzení. Pokud použijeme opět rozum, vydáme se zpět na cestu nekonečné regrese, pokud použijeme další vjem, dostáváme se do bludného kruhu. Podobně se dá uvažovat i o myslitelných předmětech či tezích ... každopádně se opět dostaneme k tvrdé realitě, prže opravdu "nikdo neví", přže každý víme něco jiného ... no a tak prostě 
Není tady

Joj 
Není tady

Pandorraa napsal(a):
helena napsal(a):
Líp to vysvětlit neumím...No, jde právě o ty intence současného poznání. Vždycky je někdo, kdo se s nimi nespokojí a tak ví víc, než ti druzí a tak to současné poznání posune o kus dál, takže "nikdo neví" je nonsens.
Pan, schválně jsem si nakopírovala do textového editoru texty příspěvků #137, #141, #152, #153. Vychází mi to takhle:
*Došlo nejspíš k tomu, žes četla ve chvatu a uvízla tak na pojmu exaktnosti, ačkoli tento v citacích nad Tvými texty je pouze expresivním výrazem podtrhujícím jinou část promluvy. V uvedené souvislosti postrádá smysl otázka "Jak chceš EXAKTNĚ definovat "duchovno", což je záležitost značně privátní a niterná. Vlezeš každému jednomu do hlavy, do srdce?"
*A pokoušíš-li se jinde sama zdůraznit relativnost a víceméně historickou omezenost definicí a neustálé vědění víc a posouvání vědění (což je s.p.o.r.n.é samo o sobě, v nejlepším případě platné v omezeném rámci), viz */, koneckonců tautologicky potvrzuješ fakt, že u vědomí omezenosti a dočasnosti každé definice (ba dokonce každého a potažmo celého lidského vědění) lze s klidem a bez uzardění říci, že nikdo neví.
*Taky je někdy lepší nepoužívat cizí slova, není-li si pisatel zcela jist jejich významem.
*/No, jde právě o ty intence současného poznání. Vždycky je někdo, kdo se s nimi nespokojí a tak ví víc, než ti druzí a tak to současné poznání posune o kus dál, takže "nikdo neví" je nonsens.
Upravil(a) gymnasión (24. 3. 2014 21:31)
Není tady

Děcka, můžete prosím mluvit česky? 
Není tady

Eva. napsal(a):
To právě chci a snažím se taky některé místní češtině porozumět. A vono je to někdy pekelně těžký 
Není tady
helena napsal(a):
Podle mě je to selhání rodiče.
Vím, že se budu opakovat... ale do určitýho věku dítě prostě nemá rozum na to, aby některý věci pochopilo - takže "přejede tě auto" mu nic neříká (neumí si představit následky), kdežto "dostaneš na zadek" je pro něj srozumitelný sdělení.
Rozum maličké dítě nemá a tak , když mě synek neposlouchal, tak jsem ho nechala něco vyzkoušet (lehce spálit o plotnu, zakusit sílu říčního proudu - důležité je hned ho vytáhnout)a pak říct - vidíš, já jsem to říkala. No a on mě pak věřil. Ale možná je to náhoda, že mi to tak vyšlo a tělesný trest jsme níkdy použít nemusela. Možná mám jenom štěstí na dítě.
Nakonec - ani tím alfa samcem jsem až tak moc být nemusela. To by mně nešlo.
Upravil(a) Judyna (24. 3. 2014 21:44)
Není tady
helena napsal(a):
nevěděla jsem, že i tohle se počítá do krkavčitosti!
Si piš... nakonec sama vidíš, k jakejm koncům vede snaha bejt nekrkavčí... dilema a depky maj matky - a "malinkatej prevít" si ty letní šatičky v lednu stejně vezme. Rozdíl je v tom, kdo celej proces řídí...

Není tady

Judyno, já si zase myslím, že dětem (ani nikomu jinému) by se nemělo říkat - vidíš, já jsem ti to říkala.
Není tady
Eva. napsal(a):
Judyno, já si zase myslím, že dětem (ani nikomu jinému) by se nemělo říkat - vidíš, já jsem ti to říkala.
jojo, souhlasím, a že někdy pálí pusa 
Není tady
Eva. napsal(a):
Ano. Když se to takto vytrhne z kontextu, souhlasím taky. Ovšem v té souvislosti, o které jsem psala, to bylo žádoucí (ve věku velice nízkém - batolecím). Aby mně věřil, že když mu něco říkám, není to jen tak. No a ono to vyšlo.
A zase, když už byl starší jsem to tím pádem používat nemusela.
No a teď - v jeho dospělosti, kdy už je sám za sebe, tak mě taky pusa pálí....
Víš, ono se musí hodně rozlišovat, nedá se v tomto směru nic říct všeobecně. Každé dítě je jiné, kažý rodič je jiný, i situace.
Není tady
Eva. napsal(a):
DĚCKA????

Svůj problém s neporozuměním můžeš vyřešit čtením takových diskuzí, které jsi schopná pobrat. 
Upravil(a) modrovous (24. 3. 2014 22:52)
Není tady
"Jak jste si mě vychovali, takovou mě máte"
Už sem zmatená, kdo tohle psal. Hela kopírovala.
Já se tu musím tlemit, tohle děsně vytáčelo mojí mamko,když jsem jí to řekla. 
Tuli - něco jde domluvit, ale spíš bych řekla - že domluva ne na ty základní hranice,mantinely,který musíš udělat ty.
A domluva - jako - nechat prcka volný výběr trika do školky - přikládám k učení samostatnosti - připravit si hromádku oblečků na zítřek.
Upoutat pozornost něčím jiným, zaměstnat něčím jiným. Když se nechci domlouvat, protože co řeknu, to platí. Tedy - někdy to u prtat dře, to jo. Ale čím dřív se naučej v mládí, tak pak už jen občas pubertáčkům připomeneš
Upravil(a) dusička (24. 3. 2014 23:08)
Není tady

Míša Kulička napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
helena napsal(a):
Definice jakékoliv teze nebo předmětu bude vždy po*ná, protože způsob našeho vnímání i myšlení je čistě subjektivní záležitostí. Pokud se na tomto shodneme, pak se "nikdo neví" stává realitou. Ale možná existuje způsob, jak tuto subjektivitu vyřešit – objektivizovat ... otázkou je, zda na základě vnímání nebo na základě rozumu? Ale jak a čím potvrdíme, že výsledek je skutečně objektivní?
Představme si jakýkoliv vnímatelný předmět. Můžeme ho pojmout jak svými vjemy tak i svým rozumem. Ať už použijeme jedno či druhé, bude to subjektivní, tzn. vždy budeme potřebovat naše pojetí potvrdit někým dalším. Pokud vjem potvrdíme dalším vjemem, bude třeba potvrdit i ten atd. atd., což nás dostane do nekonečné regrese. I pokud svůj vjem potvrdíme rozumem, nebude to stačit, i myšlené je po*né a vyžaduje další potvrzení. Pokud použijeme opět rozum, vydáme se zpět na cestu nekonečné regrese, pokud použijeme další vjem, dostáváme se do bludného kruhu. Podobně se dá uvažovat i o myslitelných předmětech či tezích ... každopádně se opět dostaneme k tvrdé realitě, prže opravdu "nikdo neví", přže každý víme něco jiného ... no a tak prostě
Neexistuje objektívna realita, existuje len šesť miliárd individuálnych právd...
Jedna pravdivejšia (tá moja
) ako druhá.
Není tady
Nejprve bych ráda složila poklonu Míše Kuličce a gymnasión za to, jak se i jako "Děcka" zapojily do debaty 
Aby mně věřil, že když mu něco říkám, není to jen tak.
Dobře, Judyno... ale zas mu můžeš ukázat jenom něco. Nenecháš ho "lehce" přejet autobusem, "zakusit sílu proudu" elektrického a podobně...
existuje len šesť miliárd individuálnych právd
"Co je to pravda?" Pilát Pontský, Bible, Jan 18,38
Není tady

modrovous napsal(a):
Eva. napsal(a):
DĚCKA????
![]()
Svůj problém s neporozuměním můžeš vyřešit čtením takových diskuzí, které jsi schopná pobrat.
Nu, oslovení dámy nepoužívám. Bo se mi nelíbí.
Děcka mi v tomto případě přijdou zcela na místě. Ale úplně jinak, než si to ty a helena zřejmě překládáte. 
Možná by to chtělo trošku smyslu pro humor. 
Není tady

helena napsal(a):
Nejprve bych ráda složila poklonu Míše Kuličce a gymnasión za to, jak se i jako "Děcka" zapojily do debaty
Tož děcka z Moravy ... a baby zvlášť jako ... nésó žádný vořezávátka, že jo ... 
Není tady

Tož tak 
Není tady
Ale úplně jinak, než si to ty a helena zřejmě překládáte.
"Možná by to chtělo" nebrat všechno tak vážně... 
Tož děcka z Moravy ... a baby zvlášť jako ... nésó žádný vořezávátka, že jo
Tak tak - "baby zvlášť"... u druhýho pohaví bych to tak jistě netvrdila... ovšem to je ryze osobní postoj... 
Není tady
helena napsal(a):
Ale úplně jinak, než si to ty a helena zřejmě překládáte.
"Možná by to chtělo" nebrat všechno tak vážně... http://fora.babinet.cz/img/smilies/vissla.gif
Hlavně sebe. 
Není tady