29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Selima napsal(a):
Pre mňa je duchovno to, čo sa priamo netýka trojrozmenej hmoty a tohto hnotného sveta - čiže je to 99% našej skutočnosti (no, 90%, nech nežeriem, ak zarátam aj dobré jedlo a s.e.x - to mám na pomedzí telesna a duchovna
).
Jasná zpráva , máš recht... poukazuju na zkušenostní rovinu, a tam, jak se mi jeví, je vhodné se držet dost little bit zpátky, bo nepředpokládám, že je tu někdo z nás probuzený/á, osvícená/ý, či svatýá. Pánč: kdybychom tvrdily/i, že to máme na háku, tak asi netrávíme čas na tomto serveru
Není tady
helena napsal(a):
zda se s dítětem na všem domlouvat a být partner nebo zda je potřeba přísnou výchovu
Ale prd a vořech... to je ode zdi ke zdi. Můj táta říkával "Makarenko, Komenský, Frištenský" (neználci nechať si vygůglí) - aneb střídat, střídat je třeba... podle situace. Dítě můžu nechat samostatně vybrat oblečení (době roční odpovídající) i kdyby mi z jeho kombinace kopřivka naskočila, můžu se s ním domluvit na tom, že si ne/dá k obědu i polívku a případně proč... ovšem tvrdou rukou a velice nesmlouvavě zasáhnu v okamžiku, kdy hrozí škody na životě, zdraví či majetku vlastním nebo cizím, fyzickým nebo virtuálním...
I zážitky má stejný!
Bodejť... když máme "toho samýho" dědečka... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png
"a já dostala vynadáno, že se hned netvářím nadšeně"
Si harantě netrouflo... on rodinnej Zeus hromovládnej nedřív "podezíral" mě, takže požadovat nějaký nadšení už by mohlo znamenat variantu a) http://fora.babinet.cz/img/smilies/vissla.gif
Ja som riskla aj zdravie a nechala som tvrdohlavca chodiť v lete v zimnej bunde a v zime v letnej - ale keď začal smrkať, vypakovala som ho bez milosti nakapatého do školy.
Raz som bola za Herodesa, ale nabudúce pozrel z okna a dal si SÁM zimnú bundu.
Pravda, mňa hnala vidina sediaca za krkom, že sa s jeho otcom každú chvíľu rozídem, prídem o vplyv naňho (a on na mňa
) a tak som sa snažila instantne ho osamostatniť a vybaviť do života...
Není tady
nechala som tvrdohlavca chodiť v lete v zimnej bunde a v zime v letnej
Nekrkavčí matky tohle nezvládaj... proto jsem se lehce obávala napsat cosi podobnýho...
Není tady
helena napsal(a):
Existuje snad nějaká (správná) definice, co přesně je duchovno, nebo sex atd.?
Pokud neexistuje, pak výrok "nikdo neví" je správně... každý pouze ví/zná, jaká je to jeho záležitost "individuální, jak to kdo cítí"...
Duchovno som - dúfam - trochu definovala a s.e.x definíciu ani nepotrebuje, s.e.x potrebuje hlavne prax a cvik...
Není tady
helena napsal(a):
Pokud neexistuje, pak výrok "nikdo neví" je správně... každý pouze ví/zná, jaká je to jeho záležitost "individuální, jak to kdo cítí"...
Tez me neco podobneho napadlo, ale mela jsem problem s korektni formulaci ...
Není tady
helena napsal(a):
Nekrkavčí matky tohle nezvládaj... proto jsem se lehce obávala napsat cosi podobnýho...
Ja som Macocha, ja si to môžem dovoliť... - ale mal 12 či 13, nie 3 (pre hnidopichov a ochrancov detských práv...)
Upravil(a) Selima (21. 3. 2014 19:08)
Není tady
Eva. napsal(a):
Dítě potřebuje hranice. Cítí se pak bezpečně. Nemůžeš chtít u tak malého kluka to, co ty požaduješ. Ani u žádného svého dítěte. To není partner. To je syn. A ty jsi rodič. A vždy to tak bude. Nepleť si to.
Ano. Vidím to podobně. dítě potřebuje hranice, aby se cítilo bezpečně. Ale zároveň musíš dávat dost prostoru, nechat ho rozhodovat o zpočátku nedůležitých věcech, dávat alternativy. Ale už odmala, 6 let už je docela dost.
Ty to Tuli moc hrotíš - buď, anebo. Já už mám syna dospělého a troufnu si tvrdit, že jsme partneři, někdy se jdu poradit já s ním, někdy on se mnou. Ale šlo to tak nějak postupně, nenásilně.
A každé dítě je jiné, čili není žádný "univerzální návod". Já měla dítě hodně aktivní a zvídavé, takže jsem ho hodně podporovala v jeho zálibách, ale zároveň jsem byla hodně důsledná. Ta důslednost je myslím důležitá. Ne přísnost nebo křik.
Ale já měla na syna velké štěstí, od mala jsme se na vše domluvili, trestat jsem ho vlsstně nemusela. Ale musela jsem dělat tatínka i maminku, takže pro mě trochu schýza.
Není tady
helena napsal(a):
No prosímtě nevěděla jsem, že i tohle se počítá do krkavčitosti! Já jsem opravdu hodně trpělivá osoba, takže u nás to probíhalo s mezistupněm půjčování MÉ bundy a když jsem mrzla napotřetí, přistoupila jsem k bodu bé samozřejmě taktéž
Hele ale tuhle mi říkala kamarádka, sama máma tříletého robátka, že zná rodiče, kteří se svých usmrkánků BOJEJ! Jakože doopravdy!! Tak tomu říkám průser, Tuli - tam nepotřebuješ nikoho s vhledem, aby bylo jasný, že robátko dopadne na hubu rovnou na beton. A je fuk, že bude třeba natřenej nazeleno......
Není tady
No a duchovní výchova?
Jestli jsi tím myslela benevolentní výchovu, volnou, kdy si dítě může dělat co chce - tak označení duchovní není na místě.
Myslím, že výchova je komplexní
A dítě je jak opička. Dcera říká ty samé fráze - "stůj nebo tě zmelu" (psovi), což s oblibou říkám já, a já to nevědomě přejala od mámy. Nebo věta "nenechávej tu ledničku otevřenou" - tu jsem doma slyšela tisíckrát. Pak jsem se teprve až jako dospělá zamýšlela proč to říkám..
Není tady
lupina montana napsal(a):
helena napsal(a):
Nekrkavčí matky tohle nezvládaj... proto jsem se lehce obávala napsat cosi podobnýho...No prosímtě
nevěděla jsem, že i tohle se počítá do krkavčitosti! Já jsem opravdu hodně trpělivá osoba, takže u nás to probíhalo s mezistupněm půjčování MÉ bundy a když jsem mrzla napotřetí, přistoupila jsem k bodu bé samozřejmě taktéž
Hele ale tuhle mi říkala kamarádka, sama máma tříletého robátka, že zná rodiče, kteří se svých usmrkánků BOJEJ!Jakože doopravdy!! Tak tomu říkám průser, Tuli - tam nepotřebuješ nikoho s vhledem, aby bylo jasný, že robátko dopadne na hubu rovnou na beton. A je fuk, že bude třeba natřenej nazeleno......
A to ja by som zasa detičky nepodceňovala - ony nie sú blbé a rýchlo pochopia nielen, že "Čo je dovolené Bohovi, nie je dovolené volovi", ale aj že čo si dovolia doma, za to vonku dostanú po čuni... Tak to proste budú robiť len doma a len tam, kde im to prejde... Toto vidím ja aj za tými deťmi(sorry za zobratie ilúzií), ktoré sú vonku vzorné a doma držkaté a ramenaté. Sú to proste bystré detičky, ktoré vedia, kde si čo môžu dovoliť.
Upravil(a) Selima (21. 3. 2014 19:24)
Není tady
Judyna napsal(a):
Ta důslednost je myslím důležitá. Ne přísnost nebo křik.
Hm, to je pravda, Judy. Ale to někdo má a někdo ne - a kdo ne, ten se moří.....já mám třeba důslednost shůry danou, ale co neumím a co mi dělá ale fakt strašlivý problémy, je načasování...takový to "snídaně v sedm, svačinka v deset..." ježíši! Stíhat vlaky bylo pro mně životní utrpení. No a moje mladší dítě naopak přesně tohle potřebovalo a potřebuje. Tak dostalo chuděrka matku, rozmazanou v čase Za to jsem se jí omlouvala odmalinka; věděla jsem, že by uvítala, kdyby jídlo/spaní/hraní bylo v určité hodiny.....ale to si holt měla asi vybrat jinou mamku
Není tady
A tá havajská šamanka (z Poľska ) hovorila jednu hroznú vec: viac než to, čo hovoríme, záleží na tom, čo robíme - tým tie deti vychovávam úplne najviac... reči idú jedným uchom dnu a druhým von (bohužiaľ), ale život a vzorce sa pozorne odkukávajú...
Není tady
Selima napsal(a):
Ja som riskla aj zdravie a nechala som tvrdohlavca chodiť v lete v zimnej bunde a v zime v letnej
- ale keď začal smrkať, vypakovala som ho bez milosti nakapatého do školy.
Raz som bola za Herodesa, ale nabudúce pozrel z okna a dal si SÁM zimnú bundu.
Pravda, mňa hnala vidina sediaca za krkom, že sa s jeho otcom každú chvíľu rozídem, prídem o vplyv naňho (a on na mňa
) a tak som sa snažila instantne ho osamostatniť a vybaviť do života...
Myslím, že bychom mohly založit klub krkavčích matek ...
Upravil(a) Míša Kulička (21. 3. 2014 19:22)
Není tady
Selima napsal(a):
helena napsal(a):
Nekrkavčí matky tohle nezvládaj... proto jsem se lehce obávala napsat cosi podobnýho...No prosímtě
nevěděla jsem, že i tohle se počítá do krkavčitosti! Já jsem opravdu hodně trpělivá osoba, takže u nás to probíhalo s mezistupněm půjčování MÉ bundy a když jsem mrzla napotřetí, přistoupila jsem k bodu bé samozřejmě taktéž
Hele ale tuhle mi říkala kamarádka, sama máma tříletého robátka, že zná rodiče, kteří se svých usmrkánků BOJEJ!Jakože doopravdy!! Tak tomu říkám průser, Tuli - tam nepotřebuješ nikoho s vhledem, aby bylo jasný, že robátko dopadne na hubu rovnou na beton. A je fuk, že bude třeba natřenej nazeleno......
A to ja by som zasa detičky nepodceňovaal - ony nie sú blbé a rýchlo pocohpia nielen, že "Čo je dovolené Bohovi, nie je dovolené volovi", ale aj že čo si dovolia doma, za to vonku dostanú po čuni... Tak to proste budú robiť len doma a len tam, kde im to prejde...
Toto vidím ja aj za tými deťmi(sorry za zobratie ilúzií), ktoré sú vonku vzorné a doma držkaté a ramenaté. Sú to proste bystré detičky, ktoré vedia, kde si čo môžu dovoliť.
Možno aj, Seli - ale že by ich to vybavilo dobre do života, to si fakt nemyslím.....ona tiež nemyslela, že držkaté a ramenaté - moje například sú držkaté ažaž, keď na to príde. Ona hovorila o rodičoch, čo sa ponášajú na majiteľov takých tých malých psíkov, čo terorizujú celú famíliu: "do MOJHO kresla? Nech ťa ani nenapadne!!" Také čosi.
Není tady
nevěděla jsem, že i tohle se počítá do krkavčitosti!
Si piš... nakonec sama vidíš, k jakejm koncům vede snaha bejt nekrkavčí... dilema a depky maj matky - a "malinkatej prevít" si ty letní šatičky v lednu stejně vezme. Rozdíl je v tom, kdo celej proces řídí...
Upravil(a) helena (21. 3. 2014 19:28)
Není tady
Wikina napsal(a):
No a duchovní výchova?
No já třeba souhlasím s Marcelem, že "nelze být neduchovní" - takže to neřeším Duchovní je všechno a výchova obzvláště - protože tělo trénujeme, ducha vychováváme.
Není tady
Selima napsal(a):
helena napsal(a):
Pokud neexistuje, pak výrok "nikdo neví" je správně... každý pouze ví/zná, jaká je to jeho záležitost "individuální, jak to kdo cítí"...Duchovno som - dúfam - trochu definovala a s.e.x definíciu ani nepotrebuje, s.e.x potrebuje hlavne prax a cvik...
Kde si vo tom tajně pokecáme? ...aby jako fakt nikdo nevěděl, že to nejni až takovej zázrak, jak píšou v Blesku...
Není tady
Selima napsal(a):
No prosímtě
A to ja by som zasa detičky nepodceňovaal - ony nie sú blbé a rýchlo pocohpia nielen, že "Čo je dovolené Bohovi, nie je dovolené volovi", ale aj že čo si dovolia doma, za to vonku dostanú po čuni... Tak to proste budú robiť len doma a len tam, kde im to prejde...
Toto vidím ja aj za tými deťmi(sorry za zobratie ilúzií), ktoré sú vonku vzorné a doma držkaté a ramenaté. Sú to proste bystré detičky, ktoré vedia, kde si čo môžu dovoliť.
Možno aj, Seli - ale že by ich to vybavilo dobre do života, to si fakt nemyslím.....ona tiež nemyslela, že držkaté a ramenaté - moje například sú držkaté ažaž, keď na to príde. Ona hovorila o rodičoch, čo sa ponášajú na majiteľov takých tých malých psíkov, čo terorizujú celú famíliu: "do MOJHO kresla? Nech ťa ani nenapadne!!" Také čosi.
Ale mne sa to prirovnanie páči... Jeden môj bývalý mal lhasa apso, okolo ktorého sa bál prejsť - vlastne cleá rodina mala zákaz prejsť okolo jeho pelíšku. Len ja som chodila, keď bol na mňa zlý, zavrčala som, zaštekala, pripravená pobiť sa - a odvtedy som mala Raum frei, voľne som chodila okolo neho.
A milý Kráľ Lhasa apso (mmch menom Rádža
) to skúsil párkrát aj na iných, ale "se zlou potázal", u psov aj u ľudí, tak sa naučil dávať si bacha, kde môže robiť ramená a kde nie.
Upravil(a) Selima (21. 3. 2014 19:30)
Není tady
takých tých malých psíkov, čo terorizujú celú famíliu
Asi jsem tu smečku vychovala dobře, protože dodnes slýchám, že ten, kdo terorizoval "celú famíliu" jsem byla já
Upravil(a) helena (21. 3. 2014 19:29)
Není tady
gymnasión napsal(a):
Selima napsal(a):
helena napsal(a):
Pokud neexistuje, pak výrok "nikdo neví" je správně... každý pouze ví/zná, jaká je to jeho záležitost "individuální, jak to kdo cítí"...Duchovno som - dúfam - trochu definovala a s.e.x definíciu ani nepotrebuje, s.e.x potrebuje hlavne prax a cvik...
Kde si vo tom tajně pokecáme? ...aby jako fakt nikdo nevěděl, že to nejni až takovej zázrak, jak píšou v Blesku...
A v Brave... ale toto už trochu vyzerá ako pozvanie na rande - v tomto kontexte...
Není tady
helena napsal(a):
nevěděla jsem, že i tohle se počítá do krkavčitosti!
Si piš... nakonec sama vidíš, k jakejm koncům vede snaha bejt nekrkavčí... dilema a depky maj matky - a "malinkatej prevít" si ty letní šatičky v lednu stejně vezme. Rozdíl je v tom, kdo celej proces řídí... http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png
Což to já měla dilemat a depek! Nevím, v čem to venkoncem spočinulo......
Není tady
Wikina napsal(a):
No a duchovní výchova?
No já třeba souhlasím s Marcelem, že "nelze být neduchovní" - takže to neřeším
Duchovní je všechno a výchova obzvláště - protože tělo trénujeme, ducha vychováváme.
Neasi.
Pro neinformované - to znamená ano. (haranti mě tomu učili rok)
Není tady
Selima napsal(a):
A tá havajská šamanka (z Poľska
) hovorila jednu hroznú vec: viac než to, čo hovoríme, záleží na tom, čo robíme - tým tie deti vychovávam úplne najviac... reči idú jedným uchom dnu a druhým von (bohužiaľ), ale život a vzorce sa pozorne odkukávajú...
To je, myslím, dost důležité ... cholerická matka těžko vychová z dítěte klidného flegmatika ... příklad a/nebo geny nevočůráš ... jde o to udržet zdravou míru, temperament dítko i matka těžko potlačí.
Upravil(a) Míša Kulička (21. 3. 2014 19:32)
Není tady
helena napsal(a):
takých tých malých psíkov, čo terorizujú celú famíliu
Asi jsem tu smečku vychovala dobře, protože dodnes slýchám, že ten, kdo terorizoval "celú famíliu" jsem byla já
Hurá! konečně něco, co máme jinak! Já ne....z teroru jsem nebyla obviněna nikdy, myslím. A vidíš - výsledky nakonec zřejmě podobné.
Není tady