29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Míša Kulička napsal(a):
helena napsal(a):
Takové dítě v 16 je rozhodně lepší než kriminálník
Zas o tom nebuď tak přesvědčená... nastanou okamžiky v životě matky, kdy by šestnáctiletýho puberťáka s radostí vyměnila třeba za kultivovanýho tuneláře... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png
Ale někdy je kultivovaný spratek na zabití víc, jak obyč.
Kultivovaní spratci Tě nutí MYSLET... teda aspoň mě jo
Vlastně všíchni spratci...
Upravil(a) gymnasión (21. 3. 2014 12:08)
Není tady
Selima napsal(a):
Tulipánka napsal(a):
Díky za rady
Je ale pravda, že když přitvrdím, že se syn vzteká o hodně víc.
Viděla jsem u Katky Králové v Nevýchově a i u Hanky Havrilcové (její i mé kamarádky), že jim domluva i s malými dětmi funguje. Ale evidentně to není pro každé dítě....
A máte pravdu: tak moc se snažím neopakovat chyby své matky a přitom je to přeci můj život a tak bych měla brát ohled v první řadě na sebeJa som sa snažila neopakovať chyby mojich rodičov, chcela som dať nevlastnému synovi benevolentnú výchovu - a v puberte potom zašiel až do krajnosti, len aby nás - oboch rodičov - donútil nastaviť mu hranice. On zjavne nebol ten správny typ na benevolentnú výchovu, holt... nehľadiac na ďalšie okolnosti jeho ne/výchovy.
Taky to tak vidím. A je dobrý nápad domluvit s ní v určitých směrech hranice a pokud je dodrží, bude mít benevolentní výchovu
Není tady
Eva. napsal(a):
Dítě potřebuje hranice. Cítí se pak bezpečně. Nemůžeš chtít u tak malého kluka to, co ty požaduješ. Ani u žádného svého dítěte. To není partner. To je syn. A ty jsi rodič. A vždy to tak bude. Nepleť si to.
Evo,
já to tak nastavené měla - dítě/rodič. Ale když vidím kamarádku, která opravdu s dcerou jedná jako partner s partnerem a funguje jim to (na všem se domluví), tak si říkám, jestli to nedělám blbě, víš?
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Eva. napsal(a):
Dítě potřebuje hranice. Cítí se pak bezpečně. Nemůžeš chtít u tak malého kluka to, co ty požaduješ. Ani u žádného svého dítěte. To není partner. To je syn. A ty jsi rodič. A vždy to tak bude. Nepleť si to.
Evo,
já to tak nastavené měla - dítě/rodič. Ale když vidím kamarádku, která opravdu s dcerou jedná jako partner s partnerem a funguje jim to (na všem se domluví), tak si říkám, jestli to nedělám blbě, víš?
Tam už jsou ty hranice nastavený.
Nebo druhá verze:
matka to dítě ukecá (kdovíjak), což může být na pováženou. Ono není všechno zlato, co se třpytí...
Upravil(a) gymnasión (21. 3. 2014 12:11)
Není tady
Kultivovaní spratci Tě nutí MYSLET
Tak trp...
Není tady
helena napsal(a):
Kultivovaní spratci Tě nutí MYSLET
Tak trp... http://fora.babinet.cz/img/smilies/tongue.png
Helušo , netrpim... A víš co? Vidim, že SPRATCI některý věci posouvají do roviny, kterou sama neznám. Fakt mě zajímá pochopit, co je v jiné generaci jinak. Už jazyk je jinej, jiný pochopení, jiný kulisy (i když děj je furt stejnej
)... šíleně mě to zajímá...
Což neznamená bezhraničnost
Není tady
helena napsal(a):
Ale někdy je kultivovaný spratek na zabití víc, jak obyč.
Když si ho rodičové vykultivovali, ať trpěj... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png
"Jak jste si mě vychovali, takovou mě máte"
gymnasión napsal(a):
Kultivovaní spratci Tě nutí MYSLET... teda aspoň mě jo
Vlastně všíchni spratci...
No právě ... a víš, jak to bolí?
Upravil(a) Míša Kulička (21. 3. 2014 12:28)
Není tady
SPRATCI některý věci posouvají do roviny, kterou sama neznám. Fakt mě zajímá pochopit, co je v jiné generaci jinak.
I když máš motivaci, můžeš trpět...
PS - prosím o jiný oslovení, jinak trpím taky... nebo je to zkouška "jinýho jazyka"?
Mnohem větší prů...švih je kultivovanej fracek nekultivovanejch rodičů... takovej genetickej fórek
Upravil(a) helena (21. 3. 2014 12:42)
Není tady
ahoj tuli
ja vyv
chovavam tak ze srozumitelne vysvetlim co nechci a proc. Nepouzivam vety "jsi zly" ale " to co delas je spatne. Nerikam jsi hodny ale "to co delas je zpravne" Dite neodmenuju, neni to cvicene zviratko. A kdyz neco provedou jdou sedet na zidli. V koute se valeli, loupali tapetu a tak, zidle je uprostred chodby takze kdyz sedi, opravdu se nudi. A tady jsme u te domluvy. Vzdycky je upozornim dopredu. Kdo bude delat to a to pujde sedet. Maji z te zidle takovy strach ze se neperou ani v aute ani nerozbihaji v obchode. Jde pak o to, kdyz jednou reknu ze doma budou sedet, tak to taky dodrzium. Po trestu se zeptam proc sedeli a musi mi to vysvetlit. Rict omlouvam se mami. a Pak jim dam pusu a uz se k tomu nevracim...... No snad ti to pomuze
Není tady
helena napsal(a):
SPRATCI některý věci posouvají do roviny, kterou sama neznám. Fakt mě zajímá pochopit, co je v jiné generaci jinak.
I když máš motivaci, můžeš trpět... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
PS - prosím o jiný oslovení, jinak trpím taky... nebo je to zkouška "jinýho jazyka"? http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png
Mea culpa, mea maxima culpa , never ever again
(pokud totálně nezapomenu)
Není tady
helena napsal(a):
I když máš motivaci, můžeš trpět... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
Je to fakt vopruz
Ne. Vážně: je to vopruz, ale prostě tomu chci dát prostor, už jenom z toho titulu, že nejsem vševědoucí...
Nemusim bejt v úsudku rychlá (a první) za každou cenu
... nebo: cos chtěla říct? Nepochopila jsem?
Upravil(a) gymnasión (21. 3. 2014 12:47)
Není tady
helena napsal(a):
Mnohem větší prů...švih je kultivovanej fracek nekultivovanejch rodičů... takovej genetickej fórek
Nejen to... právě pseudo "chytrej" dospělej /(tedy, ehm, ja sama) skočí na takovej blábol vycinkanýho děťátka . Co s tim, do prkýnka?
Upravil(a) gymnasión (21. 3. 2014 12:59)
Není tady
cos chtěla říct?
Že i kontakt s kultivovaným spratkem, kterej může bejt obecně obohacující (ten kontakt, prosím ), současně může i zatraceně bolet (ne spratka
)... aneb i když neskonale toužíš po medaili v maratónu, kyselina mléčná číhá...
Co s tim, do prkýnka?
Smířit se, má milá... když jsem kdysi váhala, zda své dítě zabít nebo bejt pyšná na jeho samostatnost, zvolila jsem možnost b)
Je to velmi úlevné...
Není tady
helena napsal(a):
cos chtěla říct?
Že i kontakt s kultivovaným spratkem, kterej může bejt obecně obohacující (ten kontakt, prosím http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png), současně může i zatraceně bolet (ne spratka http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png)... aneb i když neskonale toužíš po medaili v maratónu, kyselina mléčná číhá...
Co s tim, do prkýnka?
Smířit se, má milá... když jsem kdysi váhala, zda své dítě zabít nebo bejt pyšná na jeho samostatnost, zvolila jsem možnost b) http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png
Je to velmi úlevné...
jasně, to vše je implicitní riziko podnikání.
Medaile nehraje roli. Vítězství a jiný ptákoviny jsou pro mláďata
Není tady
Medaile nehraje roli.
V tomto případě medaile = motivace... není důležitý zvítězit...
Není tady
helena napsal(a):
Medaile nehraje roli.
V tomto případě medaile = motivace... není důležitý zvítězit...
...stačí vyhrát
Coz je v dusledku smutny...
Upravil(a) gymnasión (21. 3. 2014 13:25)
Není tady
Tů Tulipánka - řekla bych, že tento článek je docela k věci ...
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Jenže to už pak popírám vztah rodič*dítě jako partner, protože se musí podřizovat.
Mám pocit, že dítě v 6 letech ještě nechápe partnerství a pokud mu dá člověk volnost, tak začne překračovat hranice a začne si myslet, že on je tady ten pán.
Co je to za blbost? Rodič a dítě jako partneři?
Za své dítě neseš zodpovědnost ty, tak jaké partnerství?
Na tobě je, abys mu tu zodpovědnost předávala tak, jak je schopen ji nést. A to až do jeho plnoletosti, kdy si ji převezme celou.
A především - tenhle kluk by už pomalu měl být na území mužů. Hlavně táta by mu svým příkladem měl vysvětlit, co je a není správné a tebe by tímhle vůbec neměli už obtěžovat.
Není tady
gymnasión napsal(a):
Tulipánka napsal(a):
Asi trochu hloupý název, nicméně bych potřebovala poradit.
Stále se v poslední době řeší otázka nevýchovy, spratků, nastavování hranic...
Mám totiž pořád problém se synem. Je mu 6 roků. Jedna paní, která se prý dokáže nacítit, mi řekla, že pokud budu v takovéto výchově pokračovat, tak budu mít z dítěte spratka, co mi domů přivede v 16 dítě.Takhle "nacítit" se umí každej. Je to prostě věta typu obecný blábol
Snažím se totiž o výchovu, kde se snažím co nejvíc vyhýbat trestům, zákazům, nařízením. Nechci, aby mé dítě vyrostlo v neustálém strachu, jako já.
Se vykašli na starý mrtvý křivdy, nikdo z toho nic nemá, a ty už vůbec ne
Chtěla bych, aby si dítě uvědomovalo
to je poněkud předčasnéééé
následky svého jednání a proto to neudělalo, ne proto, že bude mít strach z výprasku.
Jenže syn mi to vůbec neulehčuje. Odsekává, občas i křičí nebo řekne, že to nebude dělat. A protože je ještě malý, nemůžu ho nechat pocítit následky svého jednání (nemůžu ho nechat samotného v obchodě na rušné ulici). Ano, asi jsem moc hodná, nejistá, on to cítí. Ale na druhou stranu, když zvýším hlas a řeknu to opravdu tvrdě, tak většinou poslechne (pokud tedy není unavený).
Jenže to už pak popírám vztah rodič*dítě jako partner(a tuhle duchaplný blábol jsi vyčetla kde?
)
, protože se musí podřizovat.
Mám pocit, že dítě v 6 letech ještě nechápe partnerství a pokud mu dá člověk volnost, tak začne překračovat hranice a začne si myslet, že on je tady ten pán.
Co myslíte vy?Vykašli se na "duchovno" ve výchově a nekomplikuj si život
.
Na duchovno se asi nelze vykašlat, protože to má v sobě každý člověk, ale na duc-ho :-) se vykašli rozhodně.
Zapomeň na bláboly o partnerství rodič - dítě a chovej se zodpovědně, aby se to kluk měl od koho naučit.
A nejen ty, celá rodina, otec především. Protože on je teď pro syna důležitější než ty, jen on ho může naučit, jak se chová chlap. Případně všichni další chlapi v rodině.
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Heleno,
ee, když se začne vztekat, tak se rozzuřím a pak to lítá
No asi si spíš brání to své vydobyté území
Děláš si srandu?
Není tady
Pan,
od jeho 6. narozenin se ho snažím "předávat" tatínkovi, ale tak nějak víceméně bezúspěšně. Jako by si k němu manžel nedokázal najít cestu. Max. když mu syn asistuje při něčem, co manžel dělá, ale jinak aktivitu pro něj nevymyslí. Na to on není. Rád ho má, ale prostě není vůbec akční.
Míšo, díky moc
Není tady
gymnasión napsal(a):
Tulipánka napsal(a):
Heleno,
No asi si spíš brání to své vydobyté územíNech ho, ať si to vytrpí. Vztekání bez odezvy totiž sakra bolí.
Tim jsi podlehla. 1:0 pro mladýho![]()
Nejen to..chováš se stejně jako tvoje matka, jen jinak...... podstata je stejná
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Tulipánka napsal(a):
Heleno,
No asi si spíš brání to své vydobyté územíDěláš si srandu?
V čem si dělám srandu? Že pak zuřím jak rozzuřený býk?
Není tady
Pandorraa napsal(a):
gymnasión napsal(a):
Tulipánka napsal(a):
Heleno,
No asi si spíš brání to své vydobyté územíNech ho, ať si to vytrpí. Vztekání bez odezvy totiž sakra bolí.
Tim jsi podlehla. 1:0 pro mladýho![]()
Nejen to..chováš se stejně jako tvoje matka, jen jinak...... podstata je stejná
To je trochu naturalisticky odvážný, a tim bych si netroufla argumentovat... no budiz... Frojd je dneska už trochu mrtvej, na matky se nehraje, pánč jsou zhusta mrtvý, v domově důchodců, nebo jinak dehonestovaný...
Upravil(a) gymnasión (21. 3. 2014 14:13)
Není tady
No, já si myslím, že je přirozené, když mě dítě vytočí, že se rozčílím. Konec konců jsem taky býk.
Tady není diskuze o tom, zda reaguji správně či ně, mě opravdu jde jen o to, zda se s dítětem na všem domlouvat a být partner nebo zda je potřeba přísnou výchovu.
Jak pak takhle člověk "vrávorá" mezi dvěma možnostma, tak pak žádná není v pořádku. Troufla bych si tvrdit, že má největší slabost je opravdu jen to, že si nejsem jistá tím, co dělám. Opravdu je třeba ta nejistota hlavní problém.
Není tady