Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 8. 3. 2014 1:00

rainbow
♥♥♥----
Místo: Praha

Rozdělení SJM hned po svatbě

Dobrý den všem,
obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně mé situace. Několik let mám žiji s přítelem, se kterým se nyní chceme vzít.
Přítel má z předchozího manželství tři děti ve věku 8-13 let a platí výživné celkem ve výši 10.000,- Kč.
Já vydělávám více peněz než on, ale jelikož mám dvě studující děti ve věku 17 let a je předpoklad, že plynuje přejdou na VŠ, vycházím s penězi takříkajíc "tak akorát".
Avšak napadl mě scénář, pokud by se např. (budu o příteli mluvit již jako o manželovi) mému manželovi něco stalo (úraz, dlouhodobá nemoc) nebo by přišel o práci, předpokládám, že se naše příjmy budou sčítat a pokud nebudeme vysloveně pod životním minimem, bude manžel povinen platit výživné ve stejné výši jako předtím. Jeho bývalá žena je velmi nekompromisní povahy.
Moje otázka tedy zní - lze udělat po svatbě oddělené SJM, aniž by byl uveden důvod?
Máte s tím, prosím, nějakou zkušenost?
Děkuji a přeji pěkný den.

Okamžik, kdy je člověk pánem svého osudu, se nevyskytuje nikdy dvakrát. /Zeyer/

Není tady

#2 8. 3. 2014 7:59

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Rozdělení SJM hned po svatbě

Sepsali jsme u notáře v době trvání manželství smlouvu o rozdělení SJM bez uvedení důvodu, když BM odešel, prodávali jsme dům a chtěli jsme si pak každý koupit byt, který by patřil jenom tomu, kdo ho kupuje. Ve smlouvě jsme neuváděli žádný důvod, proč SJM rozdělujeme. Při zápisu do katastru nemovitostí jsem tuto smlouvu přiložila ke kupní smlouvě na byt a zápis prošel v pohodě. Ale nevím, jak je to teď podle NOZ.

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#3 8. 3. 2014 8:06

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Není lepší sepsat předmanželskou smlouvu?

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#4 8. 3. 2014 11:47

rainbow
♥♥♥----
Místo: Praha

Děkuji moc za odpověď - pravda, předmanželská smlouva mě nenapadla smile To by bylo nejspíš ideální řešení.

Okamžik, kdy je člověk pánem svého osudu, se nevyskytuje nikdy dvakrát. /Zeyer/

Není tady

#5 8. 3. 2014 12:27

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Rozdělení společného jmění před i po svatbě viz § 716 - 723 nového obč. zákoníku.
K § 719, odst 2
Smlouva o manželském majetkovém režimu se nesmí svým obsahem nebo účelem dotknout práv třetí osoby, ledaže by se smlouvou souhlasila; tato smlouva uzavřená bez souhlasu třetí osoby nemá vůči ní právní účinky.

dodávám, že třetí osobou se rozumí třeba věřitel, který při vymáhání dluhů nebere ohled na to, zda bylo smlouvou SJM zrušeno či zúženo. Exekutor postihuje veškerý majetek dlužníka i celé SJM podle zákonného režimu, bez ohledu na nějaké smlouvy a dohody (předpokládá souhlas druhého manžela). Může tak postihnout i majetek a výdělky obou manželů. Pokud se dozvíš o dluhu který manžel udělal během manželství (např. právě to nezaplacené výživné), i když ho zatím nikdo nevymáhá, je potřeba spojit se s věřitelem (tady matkou jako zákonným zástupcem dětí) a prokazatelně ho informovat, že jsi dosud o dluhu manžela nevěděla a nemáš s ním nic společného. Potom může být SJM postiženo jen do toho dílu, který by dlužícímu manželu náležel při vypořádání SJM.

K výživnému obecně - i v případě, o kterém píšeš - "úraz, dlouhodobá nemoc nebo by přišel o práci" rodič/otec soudem uloženou povinnost platit výživné přesto plnit musí. Byl-li by v dlouhodobé pracovní neschopnosti (bez zaměstnání), tedy došlo ke změně poměrů, může se obrátit na příslušný soud s návrhem na snížení výživného, ale dle § 923 - "(2) Dojde-li ke zrušení nebo snížení výživného za minulou dobu pro nezletilé dítě, které nenabylo plné svéprávnosti, spotřebované výživné se nevrací."
Svévolně přestat platit nemůže, vystavil by se i možnému trestnímu postihu.
Teoreticky by bylo možno využít § 918
"V řízení o vyživovací povinnosti rodiče k dítěti může v případech hodných zvláštního zřetele soud uložit osobě výživou povinné, aby složila zálohu na výživné splatné v budoucnu; poskytnuté výživné přechází do vlastnictví dítěte postupně k jednotlivým dnům splatnosti výživného. Na složenou zálohu se hledí jako na majetek povinného."

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#6 9. 3. 2014 15:59

Lesana
♥♥♥----

tak já myslím, že z hlediska alimentů samotné SJM zas až takovou roli nehraje. protože pro stanovení výživného je důležité, že děti mají nárok na stejnou ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ jako rodiče. tedy pokud by byl otec dětí s minimálním příjmem, ale zato vysokou životní úrovní, tak soudce může při stanovení výživného vycházet z té životní úrovně a v případě manželství z toho, že bohatší manželka má k chudšímu manželovi vyživovací povinnost. protože vyživovací povinnost samozřejmě trvá, i když je SJM zúženo či zrušeno.

stejně by tak rozdělí SJM moc roli nehrálo ani kdyby došlo k případné exekuci na dlužné alimenty, protože pro exekuce zúžení/rozdělí/jiné omezení SJM neplatí a na majetek se pohlíží, jako kdyby do SJM patřil.

Není tady

#7 9. 3. 2014 23:52

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

rainbow napsal(a):

Dobrý den všem,
obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně mé situace. Několik let mám žiji s přítelem, se kterým se nyní chceme vzít.
Přítel má z předchozího manželství tři děti ve věku 8-13 let a platí výživné celkem ve výši 10.000,- Kč.
Já vydělávám více peněz než on, ale jelikož mám dvě studující děti ve věku 17 let a je předpoklad, že plynuje přejdou na VŠ, vycházím s penězi takříkajíc "tak akorát".
Avšak napadl mě scénář, pokud by se např. (budu o příteli mluvit již jako o manželovi) mému manželovi něco stalo (úraz, dlouhodobá nemoc) nebo by přišel o práci, předpokládám, že se naše příjmy budou sčítat a pokud nebudeme vysloveně pod životním minimem, bude manžel povinen platit výživné ve stejné výši jako předtím. Jeho bývalá žena je velmi nekompromisní povahy.
Moje otázka tedy zní - lze udělat po svatbě oddělené SJM, aniž by byl uveden důvod?
Máte s tím, prosím, nějakou zkušenost?
Děkuji a přeji pěkný den.

Bacha na nový občanský zákoník !!!   Podle něj nemá vůbec cenu nějaká předmanželská smlouva, či rozdělení majetku, protože případné dluhy a to i před uzavřením manželství jdou i za novou ženou.

Motto ženy :  :-)  :-)
Všichni si myslí, že největším snem každé ženy je mít dokonalého muže...
Zbláznili jste se..?!     Největším snem ženy je žrát a nepřibrat!  :-)

Není tady

#8 10. 3. 2014 6:51

helena
♥♥♥♥♥♥♥

případné dluhy a to i před uzavřením manželství jdou i za novou ženou
Myslím, že rainbow nejde až tak o dluhy, ale o to, aby se případně nemusela podílet na placení výživnýho pro "cizí děti".

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#9 11. 3. 2014 21:53

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

rainbow napsal(a):

Děkuji moc za odpověď - pravda, předmanželská smlouva mě nenapadla smile To by bylo nejspíš ideální řešení.

Ideální řešení je jedno jediné: nekomplikovat si ve vašem případě zbytečně život a radši žít bez sezdání.Si vůbec sebevrah sebe i svých dětí,když chceš lézt do chomoutu s chlapem,který ještě hooodně dlouho bude cálovat na 3 děti:dumbom:

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí