Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#76 4. 3. 2014 7:55

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Dítě na pohřbu svého rodiče...jak se na to díváte vy?

modrovous napsal(a):

Eva. napsal(a):

To je jen tvá domněnka, že lidé koukaj a říkaj - ta vnučka je chudák.
Tak to není.
Možná proto si dělᚠnesprávné domněnky, protože jsi to nezažila.

Zatímco ty jim vidíš do hlavy a víš přesně, co si myslej, viď? tongue

Stačí, když dobře slyším.

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#77 4. 3. 2014 8:10

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Eva. napsal(a):

dusička napsal(a):

No a to já bych i jako dospělá těžce nesla. Aby se třeba s mojí babičkou přišlo rozloučit x lidí, které znala a koukaj a říkaj, ta vnučka je chudák. Na pohřeb babičky (už coby dospělá) jsem šla z povinnosti. Takže já bych na pohřeb ,kde je plno lidí děti netahala, a šla bych s nima sama na ten hřbitov udělat rozloučení.

To je jen tvá domněnka, že lidé koukaj a říkaj - ta vnučka je chudák.
Tak to není.
Možná proto si dělᚠnesprávné domněnky, protože jsi to nezažila.

I kdyby to byla jen domněnka dospělé ženy (bylo mi dvacet), působilo to na mě tak. v rodinném kruhu ano, ale ty pro mě cizí lidi byl rušivý element. Píšu, že jsem šla z povinnossti, nechtěla jsem dělat zle a šprajcnout se. Stejně jsem se pak rozloužila s babičkou sama. Na pohřbu to nešlo.
Tino - nevím, je to blbý napsat, že je to hezký. Ale fakt fajn,že jste to takhle udělali. stolt

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#78 4. 3. 2014 8:19

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Dusičko, nepochopila jsem, že píšeš o sobě, když jsi použila můj příspěvek a komentovala ho a psalas - třeba na pohřbu mé babičky.
Tak pardon.

Upravil(a) Eva. (4. 3. 2014 8:22)

Není tady

#79 4. 3. 2014 11:32

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Eva. napsal(a):

U nás rakev nikam nezajíždí. Sousedi přinesou rakev z obřadní místnosti na hřbitov, rakev se spustí do hrobu a pak chodí lidé a házejí do hrobu hrudky země. Tam jsem naplno pochopila, co znamená - a je ti země lehká. A děti to berou jako fakt, prostě to tak je. Samozřejmě, že blízcí třeba pláčí. Ale život není procházka rúžovou zahradou, jsou tam i smutné okamžiky.

Jojo............o tomhle zrovna přemítám už dlouho, jak strašně je to jiné, když se celá vesnice vydrápe k místnímu kostelíku na hřbitov.....když je to pod širou oblohou. Mně osobně dělá velké potíže právě ta uzavřená místnost a to zajíždění a ta železná vrata. I velikost je důležitá; táta měl pohřeb v malé síni ve Strašnicích - to spíše připomíná kapli, než krematorium.
Ostatně krematorium má v naší kultuře/historii vůbec šeredné konotace usch Prostě celý ten obřad tak, jak je dneska obvyklý dělá podle mně trauma - ne pohřeb jako takový. Pamatujete si, jak v Na samotě u lesa vzal Kemr celou rodinu i s děckama na pohřeb? smile
Já hodlám napsat poslední vůli, že MŮJ pohřeb má být venku. Nejradši bych, aby mně zakopali pod nějakým stromem, ale obávám se, že naše zákony to nepovolují. Asi musíme vymyslet nějaké nové způsoby.

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#80 4. 3. 2014 11:37

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Selima napsal(a):

modrovous napsal(a):

DNES se většina lidí smrti bojí? Aha, takže strach ze smrti je podle tebe moderní výdobytek, dřív se jí lidé nebáli.
Docela by mě zajímalo, jak jsi k tomuhle závěru došla.
To, že chápu smrt jako nedílnou součást života, se přece nijak nevylučuje s tím, že z ní mám strach.

Sve stariky pokud mozno uklizime umrit do nemocnice
Kdo? Ty? Já rozhodně ne.

Ja tiež nie, ale choď sa pozrie do nemocníc, LDNiek, paliatívnych oddelení, hospicov (v lepšom prípade)... a potom hovor.

A s vyhliadkou na železnú bránu, ktorá sa s tresnutím zabuchne a tam plamene...............fuj. usch Príde mi, že sme nevyrástli ešte ani zo 40tych rokov......
Ty, Seli, až niekto superodvážny začne krúti dokumenty o tomto a o bitúnkoch poviem si - UŽ JE TO TADY! lol

Není tady

#81 4. 3. 2014 11:43

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

U nás, kde jsem se narodila, jde pan farář s ministranty, ministranti nesou fábory a zvoní, lidé zpívají, chlapi nesou rakev na ramenou. Máme nádherný hřbitov v takovém kopečku, kolem celého hřbitova jsou místo plotu vysoké smrky, podél cestičky uprostřed hřbitova sezdola nahoru rostou lípy, je tam krásně. Když přijedu domů, chodím si tam ráda s mými blízkými povídat.
Mše je až po pohřbu v kostele, který je kousek od hřbitova.
Když si někdo přeje zpopelnění, naloží chlapi rakev do pohřebního auta a průvod jde za pomalu jedoucím autem na začátek vesnice a tak zesnulého vyprovodí na jeho poslední cestě. Pak auto odjede do krematoria.

Není tady

#82 4. 3. 2014 11:48

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Selima napsal(a):

Hm, a ja som zasa ako 17-ročná odmietla ís starej mame na kar - pripadalo mi to vyslovene morbídne, veseli sa bezprostredne po rozlúčke...

A čo ak priamo pri nej! lol Ja som si všimla, že často taký pohreb, aký bol ten člověk - a pohreb mojej milovanej tetušky za zvrhol na veselú motanicu.........teda vonku, preo obradom samým. Až nás prišiel obradník napomína, nech že sa tožko neveselíme glorialol tetuška musela by absolútne nadšená!

Není tady

#83 4. 3. 2014 11:50

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

aprill napsal(a):

modrovous napsal(a):

aprill napsal(a):

ne, že se ji nebáli.... brali ji jako součást života

Ale to ji snad bereme pořád, ne? A přesto se jí bojíme. Aspoň si myslím, že většina z nás ano.

ne, ten kdo přemýšlí, že dítě nevezme na pohřeb, aby mu nezpůsobil trauma, smrt nebere jako součást života .

dneska si rodiče nezvou ani mikuláše v doprovodu s čertem, aby dítě nemělo trauma.

já bych to nechala na tom dítěti. vysvětlila mu, o co jde a pokud by jít nechtělo, nenutila bych ho. tohle záleží na více okolnostech.

taky bych teď měla jít na pohřeb, ale přemýšlím, že se na to vykašlu, na to bych neměla nervy.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#84 4. 3. 2014 11:54

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

tina napsal(a):

Loni mi umřel táta, kluci měli necelých 6 a necelých 9 a ani mě nenapadlo je na pohřeb nebrat. Je pravda, že jsme vůbec neotvírali rakev a žádné hysterické výbuchy ani nic podobného se nekonalo, pohřeb byl v kostele a pak na hřbitově do země a bylo pro nás pro všecky přirozené a normální, že jsme celá rodina - vlastně ještě naposledy i s tátou - pohromadě. Kluci vnímali, že jsme smutní, brečíme, ale taky věděli proč, mladší se ptal, jestli "v té bedně je děda", myslím, že tím pohřbem mu to teprve naplno došlo... ale vnímám to tak, že nám hodně dalo, že jsme i tak smutnou situaci prožili společně...

tino, to je hezký.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#85 4. 3. 2014 11:55

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

eremuruss napsal(a):

modrovous napsal(a):

aprill napsal(a):

ne, ten kdo přemýšlí, že dítě nevezme na pohřeb, aby mu nezpůsobil trauma, smrt nebere jako součást života .

Aprill, upřímně, umíš si představit, že by tohle měly zažít tvoje děti?

Ja zazila pohreb na vesnici sveho dedy bylo me 13 let.Deda byl vystaven v rakvi v sednici.Dodnes sveho dedu v te rakvi vidim i to,ze mel jizvu na hlave po pitve.Pro me trauma.

já jsem jako dítě viděla v rakvi svou babičku a žádné trauma z toho nemám. přes to, že mi přišla jiná.

Není tady

#86 4. 3. 2014 12:00

modrovous
♥♥♥♥♥♥-

Eva. napsal(a):

U nás, kde jsem se narodila, jde pan farář s ministranty, ministranti nesou fábory a zvoní, lidé zpívají, chlapi nesou rakev na ramenou. Máme nádherný hřbitov v takovém kopečku, kolem celého hřbitova jsou místo plotu vysoké smrky, podél cestičky uprostřed hřbitova sezdola nahoru rostou lípy, je tam krásně. Když přijedu domů, chodím si tam ráda s mými blízkými povídat.
Mše je až po pohřbu v kostele, který je kousek od hřbitova.
Když si někdo přeje zpopelnění, naloží chlapi rakev do pohřebního auta a průvod jde za pomalu jedoucím autem na začátek vesnice a tak zesnulého vyprovodí na jeho poslední cestě. Pak auto odjede do krematoria.

Chápu tvoje nadšení, asi se těšíš, až ke svým milým přilehneš. Já ti to neberu.

To nic nemění na tom, že bych malé děti pohřbu jejich rodičů ušetřila. Což se vůbec nevylučuje s tím, že je třeba jim všechno v klidu vysvětlit tak, aby to vzhledem k věku byly schopné pobrat a poskytnout jim oporu.

A těch, co tady horují pro to, aby dítě bylo u všeho, bych se ráda zeptala, jestli oni sami v dětství prožili pohřeb některého z rodičů. A je jedno, jestli za ním zajížděla vrata nebo na rakev padaly hroudy hlíny.
Na to se totiž Damila ptala, na pohřeb rodičů, ne nějaké vzdáleně tetky.

Vůl zůstane volem a pařez pařezem.

„Proti blbosti i bohové bojují marně.“
Jan Werich

Není tady

#87 4. 3. 2014 12:02

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

modrovousi, když jsi proti, ok. ale nech ostatním možnost mít na to svůj vlastní názor, prosím tě.

Není tady

#88 4. 3. 2014 12:02

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Jj, možná to bylo tím uzavřeným prostorem v krimateriu. Protože druhá babička měla pohřeb do hrobu na hřbitově, a tam to bylo jiný. Prostě vzduch, ani ti cizí lidi jsem nevnímala. Po pohřbu se to rozešlo tak nějak samo, kdežto v tom krimateriu jsem stála v první řadě a všichni mi podávali ruku, to bylo pro mě nejhorší. tillfreds

Není tady

#89 4. 3. 2014 12:04

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

co bylo nejhorší ? že ti chtěli vyjádřit soustrast ? pak jsi neměla chodit, nebo jste si to měli udělat pouze v rodinném kruhu.

Není tady

#90 4. 3. 2014 12:06

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

modrovous napsal(a):

usch tady probíhá nějaká soutěž "za babinetku hnusnější" nebo co? dumbom

Není tady

#91 4. 3. 2014 12:07

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

PPavlaa napsal(a):

co bylo nejhorší ? že ti chtěli vyjádřit soustrast ? pak jsi neměla chodit, nebo jste si to měli udělat pouze v rodinném kruhu.

Nechtěla jsem jít Pavli, už jsem to psala, ale víš jak by na mě byli naši naštvaný, a nebo i kvůli sobě jsem šla, že bych toho třeba litovala, že jsem tam nebyla. Ano, vadilo mi  projevování soustrasti. Bylo mi to nepříjemné. Myslela jsem,že se ponořím při posledním loučení do vzpomínek na babičku, že se s ní v duchu rozloučím, a spíš to tam bylo pro mě za trest.
Když jsem byla na pohřbu kámošce, stála jsem opodál a nešla jsem projevit soustrast. Přišlo mi to tak lepší. Nechat pozůstalí v klidu, v tichu. Nevím, jak bych to napsala.

Upravil(a) dusička (4. 3. 2014 12:08)

Není tady

#92 4. 3. 2014 12:10

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

modrovous napsal(a):

To nic nemění na tom, že bych malé děti pohřbu jejich rodičů ušetřila. Což se vůbec nevylučuje s tím, že je třeba jim všechno v klidu vysvětlit tak, aby to vzhledem k věku byly schopné pobrat a poskytnout jim oporu.
A těch, co tady horují pro to, aby dítě bylo u všeho, bych se ráda zeptala, jestli oni sami v dětství prožili pohřeb některého z rodičů. A je jedno, jestli za ním zajížděla vrata nebo na rakev padaly hroudy hlíny.
Na to se totiž Damila ptala, na pohřeb rodičů, ne nějaké vzdáleně tetky.

Kdepak. Už tam nebydlím 29 let, už jsem tam cizí.
Nechci mít pohřební obřad a mám přání, aby můj popel vysypali do Jaderského moře.
Na tvém názoru ti nic neberu ani nenutím měnit. Je to tvůj názor a respektuji ho.

Není tady

#93 4. 3. 2014 12:12

modrovous
♥♥♥♥♥♥-

PPavlaa napsal(a):

dneska si rodiče nezvou ani mikuláše v doprovodu s čertem, aby dítě nemělo trauma.

Jó, Mikulᚠa hlavně čert, to je výborná záležitost. Z některých masek bych se připos.ala i já, je bezva vyděsit
děcko k smrti. Kámošky dcera se po takovémhle zážitku začala v pěti letech v noci počůrávat.
Velice přínosná akce.

Jan Werich

Není tady

#94 4. 3. 2014 12:13

modrovous
♥♥♥♥♥♥-

Eva. napsal(a):

Na tvém názoru ti nic neberu ani nenutím měnit. Je to tvůj názor a respektuji ho.

Dnes je den plný překvapení. Díky.

Jan Werich

Není tady

#95 4. 3. 2014 12:21

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Mě fascinuje, kolik lidí přemýšlí nad svým vlastním pohřbem. To mně je úplně fuk, co se s mým mrtvým tělem stane. Nechci umřít úplně bez peněz, aby děti neměly po mé smrti finanční problém s mým pohřbením, ale co a jak udělají, to je mi fuk. Stejně už nic nebudu vědět, tak co. Větší strach mám, abych neskončila někde v nějakém ústavu, kdy by mi vypovědělo tělo, ale rozum zůstal. V takovém případě doufám, že mezitím uzákoní eutanázii.

Upravil(a) Ivana (4. 3. 2014 12:21)

Není tady

#96 4. 3. 2014 12:31

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Ivano, ty přece taky přemýšlíš. I tvé - to je mně úplně fuk - je přemýšlení.

Není tady

#97 4. 3. 2014 12:31

tina
Moderátor(ka)
Místo: Brno
Web

My jsme poprosili kněze, aby požádal přítomné, aby upustili od projevování soustrasti rodině na hřbitově a od hrobu jsme odešli... nestáli jsme a nečekali, až nám všichni podají ruce, to bychom asi neustáli nikdo...

http://lb4m.lilypie.com/TikiPic.php/gndx.jpghttp://lb4m.lilypie.com/gndxp2.png
http://lbym.lilypie.com/TikiPic.php/JTqs.jpghttp://lbym.lilypie.com/JTqsp2.png

Není tady

#98 4. 3. 2014 12:51

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Eva. napsal(a):

Ivano, ty přece taky přemýšlíš. I tvé - to je mně úplně fuk - je přemýšlení.

Nevím, jestli je to zrovna přemýšlení. Já to prostě neřeším.Zamyslela jsem se nad tím až pod vlivem této diskuse. Je mi jedno, jestli mi uspořádají pohřeb (stejně je to jen pro pozůstalé, ten mrtvý z toho nic nemá) nebo ne, jestli mě nechají spálit a rozptýlit na rozptylové loučce, pohřbí do hrobu nebo třeba vysypou do smetí.

Není tady

#99 4. 3. 2014 14:04

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

tina napsal(a):

My jsme poprosili kněze, aby požádal přítomné, aby upustili od projevování soustrasti rodině na hřbitově a od hrobu jsme odešli... nestáli jsme a nečekali, až nám všichni podají ruce, to bychom asi neustáli nikdo...

To si myslím, že je dost chytrý...na pohřbu mladé dcery mé kamarádky to bylo taky tak. Přítomným řekl kazatel, že si rodina váží každého, kdo přišel, že účast na pohřbu chápu jako vyjádření soustrasti a že už není třeba soustrast vyjadřovat osobně potřesením ruky. On se ten obřad i výrazně zkrátí, když je na pohřbu (jako v tomto případě) hodně lidí...

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#100 4. 3. 2014 14:30

Damila
♥♥♥♥♥♥-

lupina montana napsal(a):

modrovous napsal(a):

usch tady probíhá nějaká soutěž "za babinetku hnusnější" nebo co? dumbom

Tak si to tady v tichosti pročítám, a tohle mě fakt dostalo...big_smile
Dost hezký koment.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí