6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
modrovous napsal(a):
Eva. napsal(a):
To je jen tvá domněnka, e lidé koukaj a říkaj - ta vnučka je chudák.
Tak to není.
Moná proto si dělá nesprávné domněnky, protoe jsi to nezaila.Zatímco ty jim vidí do hlavy a ví přesně, co si myslej, viď?
Stačí, kdy dobře slyím.
Není tady
Eva. napsal(a):
dusička napsal(a):
No a to já bych i jako dospělá těce nesla. Aby se třeba s mojí babičkou přilo rozloučit x lidí, které znala a koukaj a říkaj, ta vnučka je chudák. Na pohřeb babičky (u coby dospělá) jsem la z povinnosti. Take já bych na pohřeb ,kde je plno lidí děti netahala, a la bych s nima sama na ten hřbitov udělat rozloučení.
To je jen tvá domněnka, e lidé koukaj a říkaj - ta vnučka je chudák.
Tak to není.
Moná proto si dělá nesprávné domněnky, protoe jsi to nezaila.
I kdyby to byla jen domněnka dospělé eny (bylo mi dvacet), působilo to na mě tak. v rodinném kruhu ano, ale ty pro mě cizí lidi byl ruivý element. Píu, e jsem la z povinnossti, nechtěla jsem dělat zle a prajcnout se. Stejně jsem se pak rozlouila s babičkou sama. Na pohřbu to nelo.
Tino - nevím, je to blbý napsat, e je to hezký. Ale fakt fajn,e jste to takhle udělali.
Není tady
Dusičko, nepochopila jsem, e píe o sobě, kdy jsi pouila můj příspěvek a komentovala ho a psalas - třeba na pohřbu mé babičky.
Tak pardon.
Upravil(a) Eva. (4. 3. 2014 8:22)
Není tady
Eva. napsal(a):
U nás rakev nikam nezajídí. Sousedi přinesou rakev z obřadní místnosti na hřbitov, rakev se spustí do hrobu a pak chodí lidé a házejí do hrobu hrudky země. Tam jsem naplno pochopila, co znamená - a je ti země lehká. A děti to berou jako fakt, prostě to tak je. Samozřejmě, e blízcí třeba pláčí. Ale ivot není procházka rúovou zahradou, jsou tam i smutné okamiky.
Jojo............o tomhle zrovna přemítám u dlouho, jak straně je to jiné, kdy se celá vesnice vydrápe k místnímu kostelíku na hřbitov.....kdy je to pod irou oblohou. Mně osobně dělá velké potíe právě ta uzavřená místnost a to zajídění a ta elezná vrata. I velikost je důleitá; táta měl pohřeb v malé síni ve Stranicích - to spíe připomíná kapli, ne krematorium.
Ostatně krematorium má v naí kultuře/historii vůbec eredné konotace Prostě celý ten obřad tak, jak je dneska obvyklý dělá podle mně trauma - ne pohřeb jako takový. Pamatujete si, jak v Na samotě u lesa vzal Kemr celou rodinu i s děckama na pohřeb?
Já hodlám napsat poslední vůli, e MŮJ pohřeb má být venku. Nejradi bych, aby mně zakopali pod nějakým stromem, ale obávám se, e nae zákony to nepovolují. Asi musíme vymyslet nějaké nové způsoby.
Není tady
Selima napsal(a):
modrovous napsal(a):
DNES se větina lidí smrti bojí? Aha, take strach ze smrti je podle tebe moderní výdobytek, dřív se jí lidé nebáli.
Docela by mě zajímalo, jak jsi k tomuhle závěru dola.
To, e chápu smrt jako nedílnou součást ivota, se přece nijak nevylučuje s tím, e z ní mám strach.
Sve stariky pokud mozno uklizime umrit do nemocnice
Kdo? Ty? Já rozhodně ne.Ja tie nie, ale choď sa pozrie do nemocníc, LDNiek, paliatívnych oddelení, hospicov (v lepom prípade)... a potom hovor.
A s vyhliadkou na eleznú bránu, ktorá sa s tresnutím zabuchne a tam plamene...............fuj. Príde mi, e sme nevyrástli ete ani zo 40tych rokov......
Ty, Seli, a niekto superodvány začne krúti dokumenty o tomto a o bitúnkoch poviem si - U JE TO TADY!
Není tady
U nás, kde jsem se narodila, jde pan farář s ministranty, ministranti nesou fábory a zvoní, lidé zpívají, chlapi nesou rakev na ramenou. Máme nádherný hřbitov v takovém kopečku, kolem celého hřbitova jsou místo plotu vysoké smrky, podél cestičky uprostřed hřbitova sezdola nahoru rostou lípy, je tam krásně. Kdy přijedu domů, chodím si tam ráda s mými blízkými povídat.
Me je a po pohřbu v kostele, který je kousek od hřbitova.
Kdy si někdo přeje zpopelnění, naloí chlapi rakev do pohřebního auta a průvod jde za pomalu jedoucím autem na začátek vesnice a tak zesnulého vyprovodí na jeho poslední cestě. Pak auto odjede do krematoria.
Není tady
Selima napsal(a):
Hm, a ja som zasa ako 17-ročná odmietla ís starej mame na kar - pripadalo mi to vyslovene morbídne, veseli sa bezprostredne po rozlúčke...
A čo ak priamo pri nej! Ja som si vimla, e často taký pohreb, aký bol ten člověk - a pohreb mojej milovanej tetuky za zvrhol na veselú motanicu.........teda vonku, preo obradom samým. A nás priiel obradník napomína, nech e sa tožko neveselíme tetuka musela by absolútne nadená!
Není tady
aprill napsal(a):
modrovous napsal(a):
aprill napsal(a):
ne, e se ji nebáli.... brali ji jako součást ivotaAle to ji snad bereme pořád, ne? A přesto se jí bojíme. Aspoň si myslím, e větina z nás ano.
ne, ten kdo přemýlí, e dítě nevezme na pohřeb, aby mu nezpůsobil trauma, smrt nebere jako součást ivota .
dneska si rodiče nezvou ani mikuláe v doprovodu s čertem, aby dítě nemělo trauma.
já bych to nechala na tom dítěti. vysvětlila mu, o co jde a pokud by jít nechtělo, nenutila bych ho. tohle záleí na více okolnostech.
taky bych teď měla jít na pohřeb, ale přemýlím, e se na to vykalu, na to bych neměla nervy.
Není tady
tina napsal(a):
Loni mi umřel táta, kluci měli necelých 6 a necelých 9 a ani mě nenapadlo je na pohřeb nebrat. Je pravda, e jsme vůbec neotvírali rakev a ádné hysterické výbuchy ani nic podobného se nekonalo, pohřeb byl v kostele a pak na hřbitově do země a bylo pro nás pro vecky přirozené a normální, e jsme celá rodina - vlastně jetě naposledy i s tátou - pohromadě. Kluci vnímali, e jsme smutní, brečíme, ale taky věděli proč, mladí se ptal, jestli "v té bedně je děda", myslím, e tím pohřbem mu to teprve naplno dolo... ale vnímám to tak, e nám hodně dalo, e jsme i tak smutnou situaci proili společně...
tino, to je hezký.
Není tady
eremuruss napsal(a):
modrovous napsal(a):
aprill napsal(a):
ne, ten kdo přemýlí, e dítě nevezme na pohřeb, aby mu nezpůsobil trauma, smrt nebere jako součást ivota .
Aprill, upřímně, umí si představit, e by tohle měly zaít tvoje děti?
Ja zazila pohreb na vesnici sveho dedy bylo me 13 let.Deda byl vystaven v rakvi v sednici.Dodnes sveho dedu v te rakvi vidim i to,ze mel jizvu na hlave po pitve.Pro me trauma.
já jsem jako dítě viděla v rakvi svou babičku a ádné trauma z toho nemám. přes to, e mi přila jiná.
Není tady
Eva. napsal(a):
U nás, kde jsem se narodila, jde pan farář s ministranty, ministranti nesou fábory a zvoní, lidé zpívají, chlapi nesou rakev na ramenou. Máme nádherný hřbitov v takovém kopečku, kolem celého hřbitova jsou místo plotu vysoké smrky, podél cestičky uprostřed hřbitova sezdola nahoru rostou lípy, je tam krásně. Kdy přijedu domů, chodím si tam ráda s mými blízkými povídat.
Me je a po pohřbu v kostele, který je kousek od hřbitova.
Kdy si někdo přeje zpopelnění, naloí chlapi rakev do pohřebního auta a průvod jde za pomalu jedoucím autem na začátek vesnice a tak zesnulého vyprovodí na jeho poslední cestě. Pak auto odjede do krematoria.
Chápu tvoje nadení, asi se těí, a ke svým milým přilehne. Já ti to neberu.
To nic nemění na tom, e bych malé děti pohřbu jejich rodičů uetřila. Co se vůbec nevylučuje s tím, e je třeba jim vechno v klidu vysvětlit tak, aby to vzhledem k věku byly schopné pobrat a poskytnout jim oporu.
A těch, co tady horují pro to, aby dítě bylo u veho, bych se ráda zeptala, jestli oni sami v dětství proili pohřeb některého z rodičů. A je jedno, jestli za ním zajíděla vrata nebo na rakev padaly hroudy hlíny.
Na to se toti Damila ptala, na pohřeb rodičů, ne nějaké vzdáleně tetky.
Není tady
modrovousi, kdy jsi proti, ok. ale nech ostatním monost mít na to svůj vlastní názor, prosím tě.
Není tady
Jj, moná to bylo tím uzavřeným prostorem v krimateriu. Protoe druhá babička měla pohřeb do hrobu na hřbitově, a tam to bylo jiný. Prostě vzduch, ani ti cizí lidi jsem nevnímala. Po pohřbu se to rozelo tak nějak samo, kdeto v tom krimateriu jsem stála v první řadě a vichni mi podávali ruku, to bylo pro mě nejhorí.
Není tady
co bylo nejhorí ? e ti chtěli vyjádřit soustrast ? pak jsi neměla chodit, nebo jste si to měli udělat pouze v rodinném kruhu.
Není tady
modrovous napsal(a):
tady probíhá nějaká soutě "za babinetku hnusnějí" nebo co?
Není tady
PPavlaa napsal(a):
co bylo nejhorí ? e ti chtěli vyjádřit soustrast ? pak jsi neměla chodit, nebo jste si to měli udělat pouze v rodinném kruhu.
Nechtěla jsem jít Pavli, u jsem to psala, ale ví jak by na mě byli nai natvaný, a nebo i kvůli sobě jsem la, e bych toho třeba litovala, e jsem tam nebyla. Ano, vadilo mi projevování soustrasti. Bylo mi to nepříjemné. Myslela jsem,e se ponořím při posledním loučení do vzpomínek na babičku, e se s ní v duchu rozloučím, a spí to tam bylo pro mě za trest.
Kdy jsem byla na pohřbu kámoce, stála jsem opodál a nela jsem projevit soustrast. Přilo mi to tak lepí. Nechat pozůstalí v klidu, v tichu. Nevím, jak bych to napsala.
Upravil(a) dusička (4. 3. 2014 12:08)
Není tady
modrovous napsal(a):
To nic nemění na tom, e bych malé děti pohřbu jejich rodičů uetřila. Co se vůbec nevylučuje s tím, e je třeba jim vechno v klidu vysvětlit tak, aby to vzhledem k věku byly schopné pobrat a poskytnout jim oporu.
A těch, co tady horují pro to, aby dítě bylo u veho, bych se ráda zeptala, jestli oni sami v dětství proili pohřeb některého z rodičů. A je jedno, jestli za ním zajíděla vrata nebo na rakev padaly hroudy hlíny.
Na to se toti Damila ptala, na pohřeb rodičů, ne nějaké vzdáleně tetky.
Kdepak. U tam nebydlím 29 let, u jsem tam cizí.
Nechci mít pohřební obřad a mám přání, aby můj popel vysypali do Jaderského moře.
Na tvém názoru ti nic neberu ani nenutím měnit. Je to tvůj názor a respektuji ho.
Není tady
PPavlaa napsal(a):
dneska si rodiče nezvou ani mikuláe v doprovodu s čertem, aby dítě nemělo trauma.
Jó, Mikulá a hlavně čert, to je výborná záleitost. Z některých masek bych se připos.ala i já, je bezva vyděsit
děcko k smrti. Kámoky dcera se po takovémhle záitku začala v pěti letech v noci počůrávat.
Velice přínosná akce.
Není tady
Eva. napsal(a):
Na tvém názoru ti nic neberu ani nenutím měnit. Je to tvůj názor a respektuji ho.
Dnes je den plný překvapení. Díky.
Není tady
Mě fascinuje, kolik lidí přemýlí nad svým vlastním pohřbem. To mně je úplně fuk, co se s mým mrtvým tělem stane. Nechci umřít úplně bez peněz, aby děti neměly po mé smrti finanční problém s mým pohřbením, ale co a jak udělají, to je mi fuk. Stejně u nic nebudu vědět, tak co. Větí strach mám, abych neskončila někde v nějakém ústavu, kdy by mi vypovědělo tělo, ale rozum zůstal. V takovém případě doufám, e mezitím uzákoní eutanázii.
Upravil(a) Ivana (4. 3. 2014 12:21)
Není tady
Ivano, ty přece taky přemýlí. I tvé - to je mně úplně fuk - je přemýlení.
Není tady
My jsme poprosili kněze, aby poádal přítomné, aby upustili od projevování soustrasti rodině na hřbitově a od hrobu jsme odeli... nestáli jsme a nečekali, a nám vichni podají ruce, to bychom asi neustáli nikdo...
Není tady
Eva. napsal(a):
Ivano, ty přece taky přemýlí. I tvé - to je mně úplně fuk - je přemýlení.
Nevím, jestli je to zrovna přemýlení. Já to prostě neřeím.Zamyslela jsem se nad tím a pod vlivem této diskuse. Je mi jedno, jestli mi uspořádají pohřeb (stejně je to jen pro pozůstalé, ten mrtvý z toho nic nemá) nebo ne, jestli mě nechají spálit a rozptýlit na rozptylové loučce, pohřbí do hrobu nebo třeba vysypou do smetí.
Není tady
tina napsal(a):
My jsme poprosili kněze, aby poádal přítomné, aby upustili od projevování soustrasti rodině na hřbitově a od hrobu jsme odeli... nestáli jsme a nečekali, a nám vichni podají ruce, to bychom asi neustáli nikdo...
To si myslím, e je dost chytrý...na pohřbu mladé dcery mé kamarádky to bylo taky tak. Přítomným řekl kazatel, e si rodina váí kadého, kdo přiel, e účast na pohřbu chápu jako vyjádření soustrasti a e u není třeba soustrast vyjadřovat osobně potřesením ruky. On se ten obřad i výrazně zkrátí, kdy je na pohřbu (jako v tomto případě) hodně lidí...
Není tady
lupina montana napsal(a):
modrovous napsal(a):
tady probíhá nějaká soutě "za babinetku hnusnějí" nebo co?
Tak si to tady v tichosti pročítám, a tohle mě fakt dostalo...
Dost hezký koment.
Není tady